Vesku
Maatalousneuvos
- Liittynyt
- 14.6.2003
- Viestit
- 5795
http://www.yle.fi/kuningaskuluttaja/index.php/aiheet/140/
Puhe suomalaisen ruuan puhtaudesta ei ole pelkkä myytti, ainakaan jos puhutaan torjunta-aineista. On tutkittu, että suomalaiset syövät ruuan mukana torjunta-aineita monta kertaa vähemmän verrattuna muihin EU-kansalaisiin. Mutta toisaalta totuus on, ettei täysin puhdasta ruokaa ole olemassakaan - edes Suomessa. EU-alueen pelloille ruiskutetaan lähes seitsemää sataa erilaista torjunta-ainetta. Suomen viljelmillä saa käyttää 140:tä tehoainetta. Suomalainen syö ruokaa päivittäin keskimäärin vajaan kilon päivässä. Torjunta-aineita kertyy elimistöön 50 mikrogrammaa päivässä. Se on pieni määrä, mutta toisaalta kyse on myrkyistä, joiden pitkäaikaisia vaikutuksia on yritetty selvittää pääasiassa koe-eläimillä.
- Jotkut aineista ovat syöpävaarallisia ja joillakin on hormonaalisia vaikutuksia ihmisen elimistöön. Rottakokeilla on havaittu, että torjunta-aineet saattavat vaikuttaa rottien lisääntymiskykyyn siten, että rotanpoikaset feminisoituivat. Onneksi torjunta-aineet ovat kehittyneet sitten 1930-luvun, jolloin otettin käyttöön DDT, joka kertyi rasvakerrokseen. Nykyään aineet häviävät muutamassa päivässä tai viikossa elimistöstä, sanoo Tullilaboratorion jaostonjohtaja Kalevi Siivinen.
Tutkimusten mukaan suomalainen ruoka on puhtaampaa kuin ulkomainen. Pääsyy on yksinkertainen. Suomi on kylmä maa. Kylmyys estää tuholaisten kehittymisen. Kasvukausi on täällä lyhyempi, joten torjunta-aineita tarvitaan sinänsä vähemmän. Kotimaiset tuotteet eivät myöskään tarvitse tuhteja jälkikäsittelyaineita, koska ne päätyvät kuluttajalle nopeasti. Esimerkiksi kotimaisiin omenoihin ei sadonkorjuun jälkeen lisätä mitään aineita, sen sijaan ulkomaisissa omenoissa on säännönmukaisesti pintakäsittelyaineita. Lisäksi lainsäädäntömme on tehoaineiden käytön suhteen EU-tasoa ankarampaa. Suomalaisista elintarvikkeista eniten torjunta-ainejäämiä on löydetty rukiista. Sen jälkeen eniten jäämiä on löydetty mansikasta, kaurasta, vehnästä ja porkkanasta. Mutta miksi suomalaisen ruokavalion terveellisin laji eli ruis onkin osoittautunut jäämäpitoisuuksiltaan pahimmaksi?
- Se johtuu siitä, että ruispelloille joudutaan edelleen ruiskuttamaan korrenvahvistamisainetta, jotta vilja ei lakoontuisi. Ikävä kyllä tämä aine säilyy hyvin viljassa, joten leivässäkin siitä on jäämiä, vastaa Kalevi Siivinen.
Suurin osa, noin 90 prosenttia torjunta-ainejäämistä, löydetään ulkomaisista elintarvikkeista. Kärkisijaa pitävät omena, päärynä, ruis, viinirypäle ja appelsiini. Eniten jäämiä tuntuu löytyvän Thaimaasta ja muualta Kaukoidästä tuoduista vihanneksista. Toisaalta sieltä tulevien tuotteiden kulutus on meillä aika pientä.
- Mutta kyllä Euroopastakin tulleita tuotteita olemme joutuneet hyllyttämään. Espanjasta ja Italiasta löytyy aina määräysten vastaisia tuotteita ja nyt viime aikoina olemme hylänneet unkarilaisia kiinankaaleja useamman erän.
Jopa ulkomaisesta luomusta on löydetty jäämiä tehoaineista.
- Tilastomme osoittavat, että 5-10 prosentissa ulkomaisesta luomusta on löydetty torjunta-ainejäämiä. Mutta kyllä ne silti ovat huomattavasti puhtaampia kuin tavalliset tuotteet, toteaa Kalevi Siivinen.
Tullilaboratorio pystyy tutkimaan vain murto-osan maahan tuoduista ruokamääristä. EU on tuonut muassaan vapaan liikkuvuuden, joten rekkalastit vain ajavat suoraan kauppaketjujen tukkuihin ilman, että kukaan tarkastaa niiden sisältöjä. Tullilaboratorion tutkijoiden on itse käytävä ehtiessään poimimassa rekkalasteista näytteet. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa kaupan tuotteista on tarkastamattomia. Tullilaboratorio kuitenkin korostaa, että kaikkea voi syödä huoletta. Riskianalyysin avulla voidaan tutkimuksissa keskittyä niihin tuotteisiin ja maihin, joiden kanssa on ollut aikaisemminkin ongelmia. Noin 75 prosentissa tutkituista kotimaisista tuotteista torjunta-ainejäämät jäävät mittauskynnyksen alapuolelle, ulkomaisista tuotteista alle puolet ovat näin puhtaita. Hyvä tieto on se, että pelkästään kuorimalla ulkomaiset omenat ja päärynät pystyy puolittamaan päivittäisen torjunta-aineannoksensa.
<small>[ 26-08-2003, 16:07: Message edited by: Vesku ]</small>
Puhe suomalaisen ruuan puhtaudesta ei ole pelkkä myytti, ainakaan jos puhutaan torjunta-aineista. On tutkittu, että suomalaiset syövät ruuan mukana torjunta-aineita monta kertaa vähemmän verrattuna muihin EU-kansalaisiin. Mutta toisaalta totuus on, ettei täysin puhdasta ruokaa ole olemassakaan - edes Suomessa. EU-alueen pelloille ruiskutetaan lähes seitsemää sataa erilaista torjunta-ainetta. Suomen viljelmillä saa käyttää 140:tä tehoainetta. Suomalainen syö ruokaa päivittäin keskimäärin vajaan kilon päivässä. Torjunta-aineita kertyy elimistöön 50 mikrogrammaa päivässä. Se on pieni määrä, mutta toisaalta kyse on myrkyistä, joiden pitkäaikaisia vaikutuksia on yritetty selvittää pääasiassa koe-eläimillä.
- Jotkut aineista ovat syöpävaarallisia ja joillakin on hormonaalisia vaikutuksia ihmisen elimistöön. Rottakokeilla on havaittu, että torjunta-aineet saattavat vaikuttaa rottien lisääntymiskykyyn siten, että rotanpoikaset feminisoituivat. Onneksi torjunta-aineet ovat kehittyneet sitten 1930-luvun, jolloin otettin käyttöön DDT, joka kertyi rasvakerrokseen. Nykyään aineet häviävät muutamassa päivässä tai viikossa elimistöstä, sanoo Tullilaboratorion jaostonjohtaja Kalevi Siivinen.
Tutkimusten mukaan suomalainen ruoka on puhtaampaa kuin ulkomainen. Pääsyy on yksinkertainen. Suomi on kylmä maa. Kylmyys estää tuholaisten kehittymisen. Kasvukausi on täällä lyhyempi, joten torjunta-aineita tarvitaan sinänsä vähemmän. Kotimaiset tuotteet eivät myöskään tarvitse tuhteja jälkikäsittelyaineita, koska ne päätyvät kuluttajalle nopeasti. Esimerkiksi kotimaisiin omenoihin ei sadonkorjuun jälkeen lisätä mitään aineita, sen sijaan ulkomaisissa omenoissa on säännönmukaisesti pintakäsittelyaineita. Lisäksi lainsäädäntömme on tehoaineiden käytön suhteen EU-tasoa ankarampaa. Suomalaisista elintarvikkeista eniten torjunta-ainejäämiä on löydetty rukiista. Sen jälkeen eniten jäämiä on löydetty mansikasta, kaurasta, vehnästä ja porkkanasta. Mutta miksi suomalaisen ruokavalion terveellisin laji eli ruis onkin osoittautunut jäämäpitoisuuksiltaan pahimmaksi?
- Se johtuu siitä, että ruispelloille joudutaan edelleen ruiskuttamaan korrenvahvistamisainetta, jotta vilja ei lakoontuisi. Ikävä kyllä tämä aine säilyy hyvin viljassa, joten leivässäkin siitä on jäämiä, vastaa Kalevi Siivinen.
Suurin osa, noin 90 prosenttia torjunta-ainejäämistä, löydetään ulkomaisista elintarvikkeista. Kärkisijaa pitävät omena, päärynä, ruis, viinirypäle ja appelsiini. Eniten jäämiä tuntuu löytyvän Thaimaasta ja muualta Kaukoidästä tuoduista vihanneksista. Toisaalta sieltä tulevien tuotteiden kulutus on meillä aika pientä.
- Mutta kyllä Euroopastakin tulleita tuotteita olemme joutuneet hyllyttämään. Espanjasta ja Italiasta löytyy aina määräysten vastaisia tuotteita ja nyt viime aikoina olemme hylänneet unkarilaisia kiinankaaleja useamman erän.
Jopa ulkomaisesta luomusta on löydetty jäämiä tehoaineista.
- Tilastomme osoittavat, että 5-10 prosentissa ulkomaisesta luomusta on löydetty torjunta-ainejäämiä. Mutta kyllä ne silti ovat huomattavasti puhtaampia kuin tavalliset tuotteet, toteaa Kalevi Siivinen.
Tullilaboratorio pystyy tutkimaan vain murto-osan maahan tuoduista ruokamääristä. EU on tuonut muassaan vapaan liikkuvuuden, joten rekkalastit vain ajavat suoraan kauppaketjujen tukkuihin ilman, että kukaan tarkastaa niiden sisältöjä. Tullilaboratorion tutkijoiden on itse käytävä ehtiessään poimimassa rekkalasteista näytteet. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa kaupan tuotteista on tarkastamattomia. Tullilaboratorio kuitenkin korostaa, että kaikkea voi syödä huoletta. Riskianalyysin avulla voidaan tutkimuksissa keskittyä niihin tuotteisiin ja maihin, joiden kanssa on ollut aikaisemminkin ongelmia. Noin 75 prosentissa tutkituista kotimaisista tuotteista torjunta-ainejäämät jäävät mittauskynnyksen alapuolelle, ulkomaisista tuotteista alle puolet ovat näin puhtaita. Hyvä tieto on se, että pelkästään kuorimalla ulkomaiset omenat ja päärynät pystyy puolittamaan päivittäisen torjunta-aineannoksensa.
<small>[ 26-08-2003, 16:07: Message edited by: Vesku ]</small>