pmv:
On aika hälyyttävää, että täällä ajetellaan kansallismielisen kuluttamisen olevan järkevä asia. Jos katsoo Suomen kansantaloutta, niin se perustuu valtaosin vientiin. Eli ulkomailla ostetaan suomessa tehtyjä tuotteita, eikä kotimaisen kilpailijan heikompia tuotteita. Kääntäen tällaisen ajatusmallin suosiminen haittaa jokaista Suomalaista pitkällä aikavälillä.
Koska Suomi on todella pieni kansantalous, niin täällä ei voi todellakaan laskea juuri mitään kotimaisen kulutuksen varaan.
En ole kansantaloustieteiden ekspertti. Minulle ei ole oikein kirkastunut, miten talous ylipäänsä syntyy ja toimii. Siis, kun alussa on ollut joukko luolamiehiä ja lopputulema on esim. Pohjoismainen hyvinvointivaltio. Silti väittäisin, että kansallismielinen kuluttaminen on tiettyyn rajaan asti erittäinkin rationaalista.
Rahavirtaa syntyy, kun tehdastelija tekee tuotteen ja onnistuu sen myymään. Raha siirtyy ostajalta tehdastelijalle. Kun tehdastelijoita on useampi, syntyy kilpailutilanne. Tässä kohtaa markkinavoimat muuttuvat näkyviksi: ostaja voi päättää, kenen tehdastelijan tuotteen hän ostaa vai eikö osta mitään. Ruokakaupassa tuo markkinataloutta ohjaava näkymätön näkyvä käsi on perheenäidin punakyntinen koura, joka hamuaa kärryyn joko kotimaisen tai sitten hollantilaisen sipulinipun.
Emäntä osti nippunsa ollen päätöksensä perustelu joko rationaalinen tai sitten typerä. Hän käytti kuitenkin markkinavoimaa pienen sirun. Sipulirahat kilahtivat sen viljelijän kirstuun, jonka markkinavoimat parhaaksi havaitsivat. Sotiko tämä markkinatalousajattelua vastaan?
Periaatteessa tuotanto ohjautuu sinne, missä se on suhteellisesti tehokkainta. Ruokapuolella tilanne on kuitenkin erittäin pahasti häiritty: tuotanto on vahvasti säänneltyä ja tukiaistettua. Mutta esim. autojenvalmistuksessa homma pelaa kutakuinkin talousteorioiden mukaan.
Vaikka Suomi on pieni kansantalous, kotimaisen kysynnän merkitys on silti erittäin suuri. Kansainvälinen lama pysyi pitkään poissa juuri kotimarkkinan vedon vuoksi. Nyt lama iski sitten tännekin. Mutta, jos Suomen vientiä ei olisi, kansantaloutemme olisi huomattavasti pienempi. Silloin ei myöskään olisi mahdollista ostaa ulkomailta kulutustavaraa tahi tuotantopanoksia nykyisiä määriä. Ei syntyisi verotuloja nykyistä määrää eikä siten nykyisen kaltaista hyvinvointia.
Ei voida ajatella niinkään, että jos nyt ostan saksalaista leipää, niin he vastavuoroisesti hyvää hyvyyttään ostavat Nokia- kännykän. He ostavat sen, mikä hyvältä tuntuu. Meidän tehtävämme on pitää se hyvältä tuntuvana.