Selostajat

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuonna 1995 JJ kommentoi MTV3:lla ainakin Buenos Airesin, Barcelonan, Magny-Coursin ja Silverstonen kilpailuissa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
25.10 torstaina vuonna 1990 Matti Kyllösellä oli kerrottavanaan hyviä ja huonoja uutisia moottoriurheilun ystäville. Hyvinä uutisina ilmoitettiin CreaVideon jatkavan Urheiluautoilun MM-sarjan näyttämistä TV3:lla kaudella 1991 Keke Rosbergin säännöllisen mukaantulon myötä.

Huonona uutisena kiristyneen tv-urheilun hintapolitiikan mukaan kaikki kauden siinä vaiheessa mukana olleet 11 kilpailua tulisivat kuitenkin valitettavasti jälkilähetyksinä. Myöhemmin alustava kauden avaus Australiasta peruttiin ja molemmat Yhdysvaltain kilpailut peruttiin myös.

Kuluvalla kaudella urheiluautojen kisoja oli nähnyt enin osin Sporttispurtissa ja kaksi viimeistä kilpailua olivat tulleet suorana lähetyksenä kun Keke meni ajamaan. Lisäksi marraskuussa tuli 80 minuutin mittainen pitkä kooste urheiluautoilun sarjasta vuodelta 1990 kolmosverkossa Urheilukolmosen yhteydessä.

Jälkilähetysten formaatista ei siinä vaiheessa vielä ollut selvää tietoa. Ne olisivat tulleet joko perjantain Ruutulipussa tai sitten Urheilukolmosen yhteydessä perjantai-lauantain välillä. Siinä vaiheessa perjantai olisi ollut todennäköisempi päivä. Formula 1:stä Kyllönen ei pitkässä haastattelussa kertonut paljoakaan, mutta kilpailuja TV3 tulisi kuitenkin näyttämään enemmän kuin kuluneen kauden aikana.

Varmistettuja kilpailuja siinä vaiheessa kaudelle 1991 olivat vain Imola, Monza, Suzuka ja Adelaide. Muista kauden kilpailuista käytiin vielä neuvotteluita ja kulissien takana Bernie ehti ilmoittaa hintansa ja Suomen kanavilla alkoi olla erittäin tuskaiset olot.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Marraskuun alussa 1990 hieman kauden päättäneen Adelaiden kilpailun jälkeen TV3:lla kaudelle 1991 suunniteltiin vähintään neljää koostekisaa lähetettäväksi. Imolan ja Monzan kilpailun TV3 olisi kyennyt luovuttamaan vastineeksi Monacon ja Hockenheimin kilpailuista kauden aikana.

Siten kilpailuja TV3:lla olisi tullut Monacosta, Hockenheimista, Suzukasta ja Adelaidesta. Suzukaa ja Adelaidea ei YLE:n puolella oltu halukkaita televisioimaan. YLE ei ollut vielä siinä vaiheessa päättänyt televisiointejaan kaudelle 1991. Mahdollisesti YLE olisi näyttänyt Imolan, Monzan, Silverstonen ja tulevan Barcelonan kilpailun. Lisäksi myös Hungaroringin kilpailu oli ehdolla lähetettäviin kilpailuihin. Ne olisivat tulleet koosteina.

Alustavasti Matti Kyllönen ja Keke Rosberg olisivat selostaneet Kolmosen kilpailut ja YLE:n kisat olisivat selostaneet Juha Jokinen, Markku Pentikäinen ja Juha Varjosaari. Pian Adelaiden kilpailun jälkeen varmistui JJ Lehdon sopimus Dallaran kanssa lopullisesti ja Mika Häkkisen Lotusin paikan lisäksi puhuttiin erittäin paljon Benettonin mahdollisesta kisakuljettajan tai testikuljettajan paikasta tallissa.
 

Bleu

Olivier Bocques Fan Club
Liittynyt
14.4.2000
Viestit
9343
Vuonna 1995 JJ kommentoi MTV3:lla ainakin Buenos Airesin, Barcelonan, Magny-Coursin ja Silverstonen kilpailuissa.
Jotenkin noin itsekin muistelisin. Mustakari taisi olla noissa kisoissa myös äänessä. Kekehän oli perinteisesti Monacossa kommentattorina, mutta ei tainnut hoitaa muita kisoja.

Jukka Mildh oli toisena kommentaattorina muutamia kertoja, olisiko ollut ainakin 1995 molemmat Japanin kisat.

1997 Mildh toimi varikkotoimittajana joitain kisoja. Melbourne, Imola, Hungaroring, Monza ja Jerez ainakin, olisikohan ollut jokunen muukin.

Hiukan toista asiaa sivuten, milloin muuten Ruutulippu siirtyi ohjelmana sunnuntai-iltaan? 1993 off-seasonilta muistuu mieleen yksi ohjelma. Mm. Timo Mäkinen paljasti ottavansa osaa seuraavan vuoden Monte Carlo -ralliin Minillä. 1992 formulakauden aikana ohjelma taisi olla vielä perjantaina, koska muistelisin kuulleeni Erik Comasin rajusta onnettomuudesta Spassa siinä ohjelmassa.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuoden 1992 Barcelonan kilpailun eli 3.5 aikainen Ruutulippu taisi olla ensimmäinen sunnuntaina lähetetty Ruutulippu-ohjelma koskaan. Säännöllisesti Ruutulippu-ohjelma siirtyi sunnuntai-iltaan 28.8 olleen perjantain Ruutulipun eli Span kisan aikaisen ohjelman jälkeen.

6.9 ja 13.9 Monzan F1-kisan jälkeen tullut Ruutulippu tuli sunnuntaina. Monzan kisahan tuli TV2:n puolella YLE:llä, mutta TV-Uutisten aikaan nähtiin TV3:lla Ruutulippua.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Huhtikuun lopulla 1986 myös käynnistyvän uuden Kolmoskanavan ajateltiin tuoda uusi levittäytymismahdollisuus formula 1:lle Suomessa. Tuleva Kolmonen kaipasi erittäin ammattitaitoista selostajaa ja Kyllösen Matti oli sopivasti saatavilla.

Ongelmia kuitenkin tuottivat YLE:n lähetykset ja virkasuhde kanavalle. Myös kanavan toiminnan alkuunsaaminen oli vaakalaudalla. Kollon mukaan kanavan urheilutarjonnan laajuuden tavoittelu vaikutti mielenkiintoiselta, mutta arvioitu sopimushinta kisojen näyttämisestä ja muut kustannukset eivät houkutelleet loikkaamaan Kolmoselle vielä siinä vaiheessa.

Bernien suuntaan oltiin muutenkin oltu hieman väärällään sillä Grande Lotteria di Imola ja seuraava Monacon kilpailu olivat tulossa ilman FOCA:n sitoumuksia ja siitä ei Bernie pitänyt ollenkaan. Ruotsin tapaan myös mahdollinen uusi kolmonen Suomessa ei saisi alennusta kauden 1987 f1-kisojen näyttämisestä vaikka mainospotentiaali neuvotteluissa kaudesta 1987 vaikutti hienolta.

Tuolloin kuitenkin pääsääntöisesti Yleisradiolla oli valttikortit käsissään ja HTV ei uskaltanut edes tarjota mitään f1:stä enää vaikka vain muutamaa vuotta aiemmin f1:sten ajateltiin Yleisradion kiinnostumattomuuden myötä ajautuvan kokonaan HTV:lle.

Lopulta YLE:llä oli valttikortit ja kiinnostus alustavaan tarjoukseen oli tehty, mutta Keken lopettaminen tuli mahdollisimman huonoon aikaan tv-kisojen kannalta kautta 1987 ajatellen.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Kaksi vuotta myöhemmin huhtikuussa 1988 Kolmostelevisio oli saanut vakuutettua Bernien ja kumppanit ja yhdessä Yleisradion kanssa kauden kilpailuistakin oli saatu suhteellisen hyvä sopimus aikaan. Jo kauden 1987 loppupuoliskolla Formula Rally-ohjelma oli näyttänyt kisoja ja loppuvuodesta muun muassa Adelaiden kilpailu tuli jo omana ohjelmanaan.

Kolmonen oli valmis näyttämään kaudelta 7 kilpailua suorina lähetyksinä. Yleisradion puolella lähetyksiä olisi tullut vielä 5 kauden aikana.

Lähetykset olisivat olleet YLE:n puolella keskikesän kilpailuja Silverstonesta, Hockenheimista ja Hungaroringilta ja loppukauden kilpailuista siinä vaiheessa todennäköisesti Estoril ja Jerez.

Monzakin saattaisi sopia YLE:n kuvioihin, mutta Kolmosen mukaan se pystyisi näyttämään paremmin kilpailun sunnuntaina suorana tai hätätapauksessa koosteena. Englannin kilpailua lukuunottamatta YLE:n kilpailut tulisivat olemaan koosteita.

Matti Kyllönen ja Keke Rosberg olivat päässeet alustavaan pysyvään sopimukseen Kolmostelevision kanssa toteutettavasta selostusten työjaosta. Ikävä kyllä sopimus myös YLE:n kanssa sotki jonkin verran asioita.

Ohjelmajohtaja Heikki Seppälän saamien myönnytysten jälkeen Yleisradiolta saatiin siirtymäaika kokonaisuudessaan tuottamaan ja selostamaan Kolmostelevision lähetyksiä mikä kesti kauden 1988-1989. Siirtymäajan tarkoitus oli selostaa tai tarvittaessa jättää selostukset Yleisradiossa kohtuullisen ajan kuluessa.

Sen sijaan, että parivaljakko olisi selostanut myös jäljellä olevat kilpailut Hungaroringin jälkeen niin elokuussa 1988 Kyllönen ja Rosberg olivat siirtyneet Kolmostelevision puolelle väliaikaisella sopimuksella josta lopulta tehtiin pysyvä myös riitojen kautta vuonna 1989.

Kolmosen puolella suoriin lähetyksiinä kuuluivat varmuudella huhtikuun loppupuolella jo tulossa olevat Imola ja Monaco. Muut kauden suorat lähetykset olivat siinä vaiheessa Mexico City, Montreal, Paul Ricard ja Spa-Francorchamps. Myöhemmin toukokuussa 1988 asia vielä varmistettiin uudella suurella ilmoituksella joka tämänkin toikin alkupuolella näkyy.

Alustavasti jäljellä olevista Euroopan kilpailuista suorana olisi mahdollisesti näytetty Monzan kilpailu. Estorilin ja Jerezin kilpailuista käytiin kovaa vääntöä Kolmosen ja Yleisradion kesken ja siinä vaiheessa kaukokilpailut Suzukasta ja Adelaidesta eivät kiinnostaneet edes Kolmostelevisiota huolimatta niiden näkymisestä edeltävänä vuonna.

Lopulta Kolmostelevision kilpailut pääosin toteutuivat ennusteiden mukaan vaikkakin Monzan kilpailu tuli vain koosteena kanavalla. Lisäksi myös kaukokisat näytettiin väännön jälkeen Kolmosella loppukaudella.

Kolmosen huippukatsojalukuihin eivät formulat vielä yltäneet vaan kanavan katsotuin ohjelma juurikin Monzan kilpailun aikaan tai ylipäänsä koko vuonna oli Spede Special 444 000 katsojalla.

Yleisradion puolella myöskin oli melko vaatimatonta f1:n seuraaminen vaikkakin Silverstonen kilpailu keräsikin noin 500 000 silmäparia ruutujen äärelle.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
27.4.1988 Helsingin Sanomissa oli juttua vuoden 1988 F1:sten televisioinneista Suomessa. Saman päivän Ilta-Sanomat tarttuivat myös formuloiden tilaan Suomessa ja niiden tv-lähetyksiin. Kekelle Ilta-Sanomat otsikoi suorien lähetysten olevan miehen mieleen. Kolmostelevisio raportoi lähettävänsä ainakin 7 suoraa kilpailua kauteen.

Siinä vaiheessa aiottiin televisioida Imola, Monaco, Mexico City, Montreal, Paul Ricard, Österreichring ja Spa-Francorchamps. Kolmostelevision kilpailut selostettaisiin Euroopan kisojen osalta paikan päältä mutta Mexico Cityn ja Montrealin kilpailut selostettaisiin Suomesta käsin studiolla. Österreichringin kilpailu oli melkoinen kysymysmerkki. Kyseinen kilpailu oli mukana aina toukokuulle 1988 saakka kalenterissa mukana. Koko kilpailu oli aiottu perua vuoden 1987 kisan jälkeen alustavasti.

Kohtalo kuitenkin vaikeutti Hungaroringin kilpailun pitoa sillä sen ratayhtiö oli talousvaikeuksissa ja lisäksi Montrealin radan remontti oli kesken. Joulukuussa 1987 Österreichring sijoitettiin ajettavaksi 7.8 tai 12.6. Päivämäärät riippuivat kilpailuista. Lopulta Unkarin kilpailu aiottiin pitää 14.8 ja edelleen rahoitusvaikeudet jatkuivat.

Tässä vaiheessa Bernie Ecclestone käytti valtaansa ja Itävallan kilpailu muuttui vain pysyväksi varakilpailuksi. Tosin kilpailun ajamisesta järjestäjät halusivat pitää kiinni ja hetken näytti siltä, että jopa 17 kilpailua kaudella 1988 nähtäisiin. Tosin Itävallan kilpailu kuitenkin todennäköisesti peruttaisiin tai sitten se korvaisi vain toisen ongelmakilpailuista.

Kolmostelevisio perusteli valintaa edelliskauden kokonaisen jälkilähetyksen perusteella. Sittemmin Unkarin kilpailu aiottiin ajaa 7.8 ja Itävallan mahdollinen kilpailu 14.8. Yleisradio oli näyttänyt Rio de Janeiron koostelähetyksen ja sen tarkoituksena oli näyttää vielä 4-5 muuta kilpailua.

Siinä vaiheessa YLE olisi näyttänyt Silverstonen, Hockenheimin, Hungaroringin ja mahdollisesti Monzan, Estorilin tai Jerezin. Ikävä kyllä mahdollinen Hungaroringin peruuntuminen herätti YLE:n haluja näyttää Monzan kilpailu.

Kolmostelevisio taas halusi Monzan itselleen vaikkakin se suhtautui kilpailun näyttämiseen toistaiseksi varsin varauksellisesti. Mikäli Hungaroring peruttaisiin niin YLE näyttäisi Monzan, Estorilin ja Jerezin.

Mikäli Hungaroring ajettaisiin niin siinä tapauksessa kilpailu näkyisi YLE:n kanavilla ja lisäksi Estoril ja Jerez olisivat näytettävissä. Monzan lähetyksen saisi siinä tapauksessa näyttää tai olla näyttämättä Kolmostelevisio.

Samoihin aikoihin YLE olisi näyttänyt mahdollisen Monzan ja Estorilin kilpailut TV2:n koosteena ja TV1:n suorana tai kokonaisena jälkilähetyksenä olisi tullut Jerezin kilpailu. Muussa tapauksessa vain Estorilin ja Jerezin edellä mainitun tapaisesti.

Samassa tilanteessa myös Keke Rosbergia haastateltiin ja Kekelle suorien lähetysten näkyminen usean kappaleen verran kauteen säännöllisesti oli tervetullutta. Lisäksi Kekemäiseen tyyliin kritiikkiä tuli myös kisojen näyttämisen suhteen.

Edellisellä kaudella Keken lopetettua oli kisojen näkyminen etenkin alkukaudesta lähes olemattomalla tasolla. Keken mielestä seurannan ei olisi pitänyt olla vieläkin niin paljon kiinni hänen ajoistaan. Lisäksi Keke kritisoi myös Yleisradion urheilun etuosto-oikeutta mikä tarkoitti sitä, että Kolmosen piti neuvotella suuremmista lähetysten hankkimisista ensin YLE:n kanssa. Tosin YLE:lle myönteisellä linjalla Kolmostelevision väki sai vastineeksi käyttää suorissa lähetyksissään Pasilan kuvayhteyksiä tavallisen studiokuvan sijaan. Myönteistä palautetta Keke antoi siitä, että edellisen kauden tapaan YLE:kin tällä kertaa yhdessä Kolmostelevision kanssa oli sopinut etukäteen kisojen näyttämisestä Bernien kanssa.

Lisäksi vuoden 1987 Kolmosen saatua kunnolla ohjelma-aikaa oli lähetyksiä alettu tekemään eri tavalla kuin vain näyttämään niitä Formula Rallyssa. Alustavaan televisiointisopimukseen oli vuonna 1988 tammikuussa pistänyt kynät sauhuamaan 80 eri maata. Näistä 56 näyttäisi pelkkiä suoria lähetyksiä kaudelta ja loput 24 maata Suomi mukaanlukien lähettäisi suoria, kokonaisia jälkilähetyksiä tai koosteita pitkin kautta. Pelkkiä koostemaita ei vielä ollut ilmoittautunut mukaan.

Kauden aikana Itävallan kilpailu peruuntui ja korvaavasti Yleisradio olisi saattanut näyttää Hungaroringin kilpailun suorana lähetyksenä, mutta kanavapaikkaa lähetykselle ei löytynyt ja näin Keke ja Matti joutuivat pettymään. Koosteena kilpailu totta kai näytettiin TV2:ssa. Osin tästä syystä ja muutenkin sopimuskuvioiden mukaan Matti ja Keke siirtyivät selostamaan vuoden 1988 jälkipuoliskolla pelkästään Kolmostelevision lähetyksiä.

Vuoden 1988 loppuja kilpailuja ei myöhemminkään haluttu paljon kommentoida lehdissä. Monzan kysymys säilyi pinnalla ja Kolmonen saattaisi lähettää kilpailun suorana tai koosteena. Loppujen lopuksi kilpailua pidettiin varakilpailuna Itävallan mahdollisesti peruuntuessa. Kaikkiaan kaudesta 1988 tulisi kuitenkin mahtava formulakautena jo alustavasti.

YLE:n kisat mukaanlukien 13-14 näytettäisiin kaudella 1988. Ainoastaan Detroitin, Suzukan ja Adelaiden kilpailut olivat jäämässä eetterin ulkopuolelle siinä vaiheessa. Detroitin kilpailu meni päällekkäin Indycarin kanssa ja Suzukan ja Adelaiden kilpailut olivat keränneet edellisvuonna liian heikot katsojaluvut säilyttääkseen kiinnostusta kaudeksi 1988. Näin Kolmostelevisiolta kommentoitiin alustavasti valintaa.

Samassa urheilukattauksessa mainittiin Superbiken kisoja tulevan vähintään yksi kappale eli Hungaroringin kilpailu ja lisäksi mahdollisesti muitakin kisoja tulisi kauden mittaan. Edelliskaudella mielenkiintoa herättäneet Indycarit näkyisivät kuvaruuduissa myös kaudella 1988 niissä kisoissa missä alustavasti ajaisi Tero Palmroth.

Indy 500 tulisi suorana ja 31.7 näytettäisiin kokonainen jälkilähetys Meadowlandsista. Mahdollisesti saatettaisiin näyttää myös kooste Clevelandista tai Torontosta heinäkuussa. Tosin Toronton kilpailun aikaan Kolmoskanavalla olisi näytetty Formula TT-ajoja tai vesihiihdon SM-kilpailuja. Indycarin suhteen Kolmonen tuli kuuluisaksi juurikin 1988 ja Formula TT-ajot näkyivätkin.

Vesihiihtoa Kolmonen ei näyttänyt täyteen buukatun päivän vuoksi ollenkaan. Lopulta kuitenkin F1:n suhteen suunnitelmat menivät hieman toisin kauden 1988 suhteen kuin alustavasti oltiin ajateltu. Muutamia muitakin kilpailuja oli kysymysmerkin alla varmoistakin lähetyksistä.

Meksikon kilpailu saattaisi joutua antamaan tilaa NHL:n Stanley Cupin finaaleille ja Ranskan kilpailun aikaan muutakin urheilua saattoi tulla tielle. Belgian kilpailusta luvattiin hätätapauksessakin näyttää vähintään kooste, mutta mikäli siihen olisi jouduttu niin se olisi tuonut omat haasteensa loppukaudelle lähetysten suhteen. Siinä vaiheessa kuitenkin kauden 1988 kilpailut näyttivät herättävän paljon mielenkiintoa rajoittuneista näkyvyyksistäkin huolimatta Kolmoskanavalla ja YLE:lläkin oli jo alettu heräillä. Ainoa harmi hienossa kaudessa oli kuitenkin suomalaisen kuljettajan puuttuminen.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Laitetaan hieman päivitystä vuoden 1985 selostettuihin f1-kilpailuihin ja niiden eri ajankohtiin pitkien etsintöjen jälkeen. Lähinnä uutta on Detroitin ja Adelaiden kilpailujen kohdalla. Kyseiset kilpailut olivat suomalaisittain menestystä vaikeuksien ja taktikoinnin kautta. Tässä kuitenkin kilpailujen selostuslistaa:

Rio de Janeiro: Suora lähetys TV2:ssa selostajina Juha Jokinen ja Juha Varjosaari. Radion Rinnakkaisohjelmassa (myöhemmin kaudella Kakkosverkko) kilpailu kuultiin myös suorana lähetyksenä selostajana Raimo (Höyry) Häyrinen.

Estoril: Suora lähetys TV2:ssa saman parivaljakon kera.

Imola: Suora lähetys TV2:ssa saman parivaljakon kera.

Monaco: Matti Kyllösen ensimmäinen kisaselostus f1:ssä tapahtui yhdessä Juha Varjosaaren kanssa. Kilpailu nähtiin TV2:ssa Urheilukakkosen koosteena klo 19-19.25 ja 20 minuuttia ennen starttia oli Keken haastattelu ennen kisaa.

Seuraavaksi lähetysvuorossa piti olla Belgian Spa-Francorchampsin kilpailu. Aluksi kilpailu oli kaavailtu suoraksi lähetykseksi, mutta radan murenemisen johdosta kilpailu peruttiin. TV1:lle laitettiin sunnuntaille kaiken varalta koostelähetys klo 17-17.55, mutta sen paikalla nähtiin Jokisen Juhan selostamaa moottoripyörien MM-kilpailua Itävallasta. Jokisen piti alunperin selostaa f1-kisa Belgiasta, mutta radan mureneminen esti hankkeen. Myöhemmin kaudella kilpailu kuitenkin nähtäisiin YLE:n kanavilla.

Montreal: TV ei näyttänyt kisaa ja kisa kuultiin radiossa Musiikkia ja Urheilua ohjelman pienissä pätkissä selostajana Raimo Häyrinen.

Detroit: Kauden lähetyskummajainen yhdessä Adelaiden kanssa. Alunperin kilpailun kanavapaikalla piti olla kotimainen elokuva Kun et anna niin ota! peruttiin ja yllättäen Span kilpailun suoraksi aiottu kanavapaikka meni Detroitin kisalle. Lähetys alkoi suorana vain 3 minuuttia ennen starttia.

Lopulta kisa nähtiin suorana alusta loppuun ja se päättyi Keke Rosbergin voitonjuhliin. Peruttu elokuva näytettiin seuraavana sunnuntaina ylimääräisenä yöohjelmana. TV2:lla vaiheikkaan suoran lähetyksen selosti Juha Jokinen. Lisäksi tapahtumat missaneille näytettiin seuraavan sunnuntain Urheilutunnilla 25 minuutin mittainen kooste TV2:lla samalla selostuksella. Loppuosuus Urheilutunnista meni jalkapallon puolelle.

Paul Ricard: TV ei näyttänyt kisaa vaikka Keke otti paalupaikan. Kisa kuultiin kuitenkin suorana radion Kakkosverkossa selostajana Raimo Häyrinen.

Silverstone: TV ei näyttänyt kisaa vaikka Keke otti toistamiseen paalupaikan. Kisa kuitenkin kuultiin suorana radion Kakkosverkossa selostajana Raimo Häyrinen. Lisäksi TV2:n Urheilutunnilla oli pieni pätkä kilpailua selostajana Matti Kyllönen.

Nürburgring: Kilpailu nähtiin TV1:n koosteena selostajana Juha Jokinen klo 17.20-18.20. Urheilutunnilla TV2:ssa oli jälleen pieni pätkä selostajana Matti Kyllönen.

Österreichring: TV ei näyttänyt kilpailua ja kisa kuultiin radiosta pieninä pätkinä klo 17.30-18.30 olleessa Musiikkia ja Urheilua ohjelmassa selostajana Raimo Häyrinen.

Zandvoort: TV ei näyttänyt kilpailua ja kisa tuli suorana radiosta Kakkosverkossa selostajana Raimo Häyrinen.

Monza: TV1 lähetti koosteen klo 17-17.55 selostajana Juha Jokinen.

Spa-Francorchamps: Detroitin kisan tultua suorana lähetyksenä aiemmin kesäkuussa oli päätetty että Spa siirretään TV2:lle koosteeksi. Kilpailun selostivat klo 17.30-18.20 koosteena Matti Kyllönen ja Juha Varjosaari.

Brands Hatch: Kilpailusta nähtiin Urheilutunnilla TV2:ssa pieni pätkä jalkapallon välissä selostajana Matti Kyllönen. Varsinainen pidempi lähetys oli radion puolella Musiikkia ja Urheilua ohjelmassa Raimo Häyrisen selostamana.

Kyalami: Kauden toiseksi viimeinen kilpailu nähtiin suorana lähetyksenä klo 14-15.15 TV1:n puolella ja viimeisen puolen tunnin ajaksi kilpailu siirtyi TV2:n puolelle klo 15.15-15.45 väliseksi ajaksi. Kilpailun selosti Juha Jokinen.

Adelaide: Kauden päätösosakilpailu uudella Adelaiden radalla nähtiin varhain sunnuntaina suorana lähetyksenä TV2:n puolella selostajana tietysti Juha Jokinen. Alun perin kilpailun piti tulla TV1:n puolella, mutta nopealla keikauksella kilpailu siirrettiin TV2:n puolelle. Alunperin kaudella Australian kilpailua ei pitänyt edes näkyä YLE:n kanavilla, mutta kaukokilpailuja YLE oli rohkaistunut lähettämään kauden mittaan ja kokonaan uusi kilpailu kaukana maapallon toisella puolella herätti mielenkiintoa.

Kilpailu oli jännittävä ja kisa päättyi taktisesti neljä kertaa pysähtyneen Keke Rosbergin voittoon. Voitto nosti Keken mestaruuskilvassa kolmanneksi ja voitto jäi myös hänen uransa viimeiseksi.

Vastoin tiedotettua ensi viikon Urheilutunnin koosteuusintaa TV2:n puolella ja TV1:n kokonaista jälkilähetystä kilpailu nähtiin TV2:n saman päivän Urheilutunnilla 25 minuutin koosteena samalla selostuksella yhdessä vuorikiipeilyn kanssa.

TV1:n kokonainen jälkilähetys peruttiin. Seuravan viikon Urheilutunnin f1-osio TV2:lla vaihtui jääkiekkoon.
 
Viimeksi muokattu:

ettelbruck

Well-known member
Liittynyt
30.7.2000
Viestit
11235
Sijainti
Vantaa/Riihimäki/Ettelbruck
Laitetaan hieman päivitystä vuoden 1985 selostettuihin f1-kilpailuihin ....

Detroit: Kauden lähetyskummajainen yhdessä Adelaiden kanssa. Alunperin kilpailun kanavapaikalla piti olla kotimainen elokuva Kun et anna niin ota! peruttiin ja yllättäen Span kilpailun suoraksi aiottu kanavapaikka meni Detroitin kisalle. Lähetys alkoi suorana vain 3 minuuttia ennen starttia.

Lopulta kisa nähtiin suorana alusta loppuun ja se päättyi Keke Rosbergin voitonjuhliin. Peruttu elokuva näytettiin seuraavana sunnuntaina ylimääräisenä yöohjelmana. TV2:lla vaiheikkaan suoran lähetyksen selosti Juha Jokinen. Lisäksi tapahtumat missaneille näytettiin seuraavan sunnuntain Urheilutunnilla 25 minuutin mittainen kooste TV2:lla samalla selostuksella. Loppuosuus Urheilutunnista meni jalkapallon puolelle.
Sen aikaisessa työpaikassa olis ehtinyt valvomossa katsella vaikka telkkaria, mutta oli tyydyttävä Yle-radioon.
No, Hilla Blomberg kyllä innostui Keken ajamisesta niin, ettei oikein muistanut muita tuloksia seuratakaan tai antaa musiikin soida. Tais saada siitä potkupallon ja hikijuoksun ystäviltä kielteistä palautettakin. Mutta innostunut selostus kuvaruudun näkymistä on jäänyt pysyvästi mieleen.
 

Krikke

Yleinen höntsäilijä
Liittynyt
25.1.2006
Viestit
755
Sijainti
Selostuskopin katossa
Ohessa olisi Katsosta no. 18/1984 (30.4-6.5) napattuja f1-lähetysaikoja kaudelle 1984. Reippaasti yli aukeaman verran lehti oli antanut tilaa pelkille F1:n tv- ja radiojutuille:

Katso 18/1984 sanoi:
Belgian GP, Zolder 19.40 TV2
San Marinon GP, Imola 19.00 TV1 (aika vahvistamatta)
Monacon GP TV: Aika vahvistamatta, Radion rinnakkaisohjelma 19.00-19.40
Kanadan GP TV: ei lähetystä, Radion rinnakkaisohjelma suora
Hollannin GP TV: ei lähetystä, Radion rinnakkaisohjelma suora
Euroopan GP, Nürburgring (aika vahvistamatta)
Espanjan GP, Fuengirola TV2 (aika vahvistamatta)
Dosentti Heikki Hellmanin kirjoittamassa kolmoskanavan historiikissa kerrottiin muuten kolmostelevision f1-lähetysten alkaneen vappuna 1988:

Kolmoskanava - Koko illan ilo! -kirja sanoi:
Samoin kävi Formula 1 -kilpailujen televisioinneissa, jotka Kolmostelevisio aloitti vappuna 1988 Italian Monzasta (sic), Matti Kyllösen selostamina ja Keijo Rosbergin kommentoimina.

Lähteet: Helsingin sanomat 27.4 1988 "Kolmostelevisio lähettää suorana seitsemän formulakisaa"; Iltasanomat 27.4 1988 "Suora lähetys Keken mieleen"
Ja vaikkei formuloihin liitykään, niin moottoriurheilu sai mukavasti tv-aikaa jo 60-70 -luvulta. Oheinen lainaus on Antenni-lehdestä syksyltä 1970:

Antenni syksyllä 1970 sanoi:
Suomen Grand Prix - kuuluu osakilpailuna Interserieen. Ajetaan urheiluautoilla, niitten prototyypeillä ja kaksipaikkaisilla kilpa-autoilla. Selostus Fred Geitel. TV-ohjaus Raimo Plitz (Keimolan moottoristadion)
CCMK:lle edelleen kiitos näistä tiedoista, mutta ilman tarkkoja lähteitä tiedoillasi on tutkimusarvollisesti yhtä paljon arvoa kuin skeidalla...
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Kolmonen näytti muuten kisoja kyllä jo 1987 ja itse asiassa tuo kyseinen lehtiartikkeli Hesarista oli ylipäänsä väärässä. Aluksi luulin sen olevan kirjoittajan virhe, mutta lehti oli ylipäänsä erehtynyt.

Kyseisessä artikkelissa mainittiin alustavissa lähetyksissä myös Itävallan varakilpailun näkyvän vaikka koko kisaa ei lopulta ylipäänsä ajettu. Formula Rally ohjelmassa kisoja kyllä näkyi 1987 ja Adelaidesta tuli sinä vuonna suora lähetys varhain aamulla yllättäen ja lisäksi 1,5 h mittainen jälkilähetys.

Lisäksi varmuudella ainakin Itävallasta ja Japanista tuli isompia lähetyksiä. Muuten se olikin vielä vähän hakemista kaudella 1987 ne f1-lähetykset Kolmosella.

Hesareista nuo lähteet ovat enimmäkseen otettuja ja satunnaisista muista lehdistä myöskin on ollut juttuja. Imolasta tuli lopulta vuonna 1984 Höyryn selostama suora radiokisa.

70-luvun f1-lähetyksistä varman tiedon etsintä on ollut melkoista suossa rämpimistä ja vasta 80-luvun alusta eteenpäin lehdetkin osasivat jo ilmoittaa lähetyksistä pikkuhiljaa oikein.

Harmittaa kyllä, että noita vanhimpia lähetyksiä ei juurikaan ole kunnolla merkitty tai kisat ovat saattaneet tulla eri tavalla kuin oli ilmoitettu. Noita Katso-lehden artikkeleita olisi kyllä kiva löytää enemmänkin.:)
 

Krikke

Yleinen höntsäilijä
Liittynyt
25.1.2006
Viestit
755
Sijainti
Selostuskopin katossa
Kolmonen näytti muuten kisoja kyllä jo 1987 ja itse asiassa tuo kyseinen lehtiartikkeli Hesarista oli ylipäänsä väärässä. Aluksi luulin sen olevan kirjoittajan virhe, mutta lehti oli ylipäänsä erehtynyt.

Kyseisessä artikkelissa mainittiin alustavissa lähetyksissä myös Itävallan varakilpailun näkyvän vaikka koko kisaa ei lopulta ylipäänsä ajettu. Formula Rally ohjelmassa kisoja kyllä näkyi 1987 ja Adelaidesta tuli sinä vuonna suora lähetys varhain aamulla yllättäen ja lisäksi 1,5 h mittainen jälkilähetys.

Lisäksi varmuudella ainakin Itävallasta ja Japanista tuli isompia lähetyksiä. Muuten se olikin vielä vähän hakemista kaudella 1987 ne f1-lähetykset Kolmosella.

Hesareista nuo lähteet ovat enimmäkseen otettuja ja satunnaisista muista lehdistä myöskin on ollut juttuja. Imolasta tuli lopulta vuonna 1984 Höyryn selostama suora radiokisa.

70-luvun f1-lähetyksistä varman tiedon etsintä on ollut melkoista suossa rämpimistä ja vasta 80-luvun alusta eteenpäin lehdetkin osasivat jo ilmoittaa lähetyksistä pikkuhiljaa oikein.

Harmittaa kyllä, että noita vanhimpia lähetyksiä ei juurikaan ole kunnolla merkitty tai kisat ovat saattaneet tulla eri tavalla kuin oli ilmoitettu. Noita Katso-lehden artikkeleita olisi kyllä kiva löytää enemmänkin.:)
Jos sinulla on varmaa tietoa, niin anna toki tarkat lähteet mielellään jopa päivämäärineen/julkaisunumeroineen mistä nämä asiat selviää. Vaikka tässäkin on kyseessä mitättömän pienestä ja merkityksettömästä asiasta kuin F1-lähetykset Suomessa niin yleensä asiaa tutkivalla (kuten nyt tässä tapauksessa teikäläisellä) luulisi olevan asianmukaiset lähdeviittaukset tarkemmalla aspektilla kuin "hesari ja muut alan lehdet". En yhtään epäile etteikö sinulla olisi näitä aviiseja arkistoissasi kun olet niiden skannauksiakin tänne toimittanut. Eikä tämä ole mitään saivartelua, vaan ihan rehellistä faktan etsimistä. Kirjoitat kyllä asioista erittäin asiantuntevasti (F1-kausi 1982) ja parhaimmillaan en näkisi mitään muuta estettä sille että tuostakin materiaalista saisit muokattua vaikka kirjan, kuin se että ilman lähdeviittauksia teoksesi on merkityksetön. Tiedän että internet-maailmassa lähdeviittaukset sun muut jäävät suurilta osin varjoon, mutta ei se silti poista sitä tosiseikkaa että luotettavampi kirjoittaja on se jolla lähteet on mainittuna.

Tietojen etsimiseen en voi sanoa kuin yhden sanan; Kansalliskirjasto.

Nyt jos joku alkaa narista meikäläisen avautumiselle, että lyö ignoreen jos ei kiinnosta. CCMK on ollut mulla jo pitkään iggessä ja kun meininki näyttää jatkuvan samanlaisena niin pysyykin siellä. Näiden viestien ajaksi jouduin tosin sen pois ottamaan...
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Jaa no tuossa pari viestiä sitten olin ilmoittanut tarkan päivämäärän vuoden 1988 kohdalta eli 27.4.1988. Adelaiden 1987 kohdalla Hesarin, Ilta-Sanomien jne... päivämäärä muun muassa on 15.11.1987.

Voin toki etsiä kyseisen lehden arkistostani ja skannata sen ja muutaman muunkin lehden mikäli vain haluat. Ikävää kuulla, että olen ignoressa.:( En todellakaan ole narissut tai en ole ainakaan tarkoittanut narista viesteistäsi...

Pitäisi kai vain sitten ruveta lyömään niitä päivämääriä pöytään selvemmin, jotta ei tulisi näitä ikäviä väärinkäsityksiä tai muutakaan pahempaa ongelmaa.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuoden 1994 Estorilin kilpailun aikaan Hesarissa kritisoitiin MTV3:n kummallista tapaa tehdä formulalähetystä. Kyllösen Matti oli muutamassa edeltävässä kilpailussa selostanut Suomesta käsin ja vain Erkki Mustakari oli paikan päällä kommentoimassa tapahtumia. Ongelmana oli kriitikoiden mukaan se, että MTV3:n olisi pitänyt pitää mainostuksissaan sanansa. Osin totta oli, että kaikki kilpailut nähtiin suorina lähetyksinä.

Jokaisessa kisassa tosin selostajat eivät olleet paikan päällä ja vaikka kaukokisojen kohdalla tämä voitiin ymmärtää niin Euroopan kisojen kohdalla samanlainen temppuilu aiheutti päänpuisteluita. Lisäksi erikoinen vaihtelu ennen kauden alkua Keken kommentoinnin osalta aiheutti keskustelua.

Aluksi Keken ei pitänyt kommentoida alkukauden kilpailujen ja Monacon jälkeen kuin vain Estorilista eteenpäin Adelaideen asti kaudella, mutta silti parissa kisassa Rosberg oli ollut äänessä Monacon ja Estorilin välillä kaudella. Toki tilannetta pidettiin Keken ja Matin välillä parempana kuin vuotta aiemmin. Sen sijaan MTV3:n urheilujohdon ja Kyllösen välillä oli taas ongelmia.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Vuoden 1988 syyskuussa hieman Belgian Grand Prixin jälkeen TV3:lla alkoivat ensi kauden alustavien tv-kisojen suunnitelmat mennä käytäntöön. Yleisradion osalta kesäkauden kilpailut ja yksi syyskauden kilpailu eli noin 4-5 kilpailua olivat jo melkein varmoja lähetyksiä kaudella.

Yleisradio olisi halunnut näyttää Paul Ricardin, Hockenheimin, Hungaroringin ja Estorilin varmuudella ja lisäksi epäselvän Wimbledonin televisioinnin takia oli varalta mukana Silverstone. Näistä Paul Ricard tai Silverstone olisi tullut suorana lähetyksenä.

Kolmostelevisio oli valmis alustavasti lähettämään ainakin 5 suoraa lähetystä, yhden koosteen ja yhden kokonaisen jälkilähetyskilpailun. Suoria kisoja olisvat olleet Imola, Monaco, Mexico City, Montreal ja Monza. Koosteena TV3 olisi näyttänyt Spa-Francorchampsin kilpailun ja Jerezin kilpailun kokonaisena jälkikäteen.

YLE:n kisoista TV2:n puolella Markku Pentikäisen ja Juha Varjosaaren selostamina olisivat tulleet Hungaroring ja Estoril. TV1:n puolella taas Paul Ricard ja Hockenheim selostajana Juha Jokinen. Mahdollinen Silverstonen kisa olisi tullut joko TV1:ltä tai TV2:lta. Poisjääviä kisoja tv:n puolelta olivat siinä vaiheessa Rio de Janeiro, mahdollinen uusi Phoenixin kisa, Suzuka, Adelaide ja ehkä myös Silverstone.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Lokakuussa 1988 Jerezin kilpailun alla Kolmostelevision, Crean, Matti Kyllösen ja Keke Rosbergin riitelyistä huolimatta tv-suunnitelmat kaudesta 1989 olivat jonkin verran muuttuneet kuukauden aikana. Yleisradion suunnitelmat eivät juurikaan olleet muuttuneet joten ainoat muutokset tuntuivat koskevan Kolmostelevisiota.

Imolan kisaa Kolmonen ei aikonut yllättäen lähtökohtaisesti vuonna 1989 näyttää ollenkaan ja suunnitelmissa oli näyttää suorien lähetysten osalta Monaco, Mexico City, Phoenix, Montreal ja Jerez. Koostelähetyksenä olisi mahdollisesti näytetty Monzan kilpailu ja kokonaisena jälkilähetyksenä varmuudella Spa-Francorchampsin kilpailu.

Yleisradion tapaan TV3 oli valmis näyttämään yhden varakilpailun kaudelta mahdollisten ohjelmamuutosten vuoksi. Varakilpailuiksi ehdolla olivat Imola ja Monza. Imolan kisan osalta ongelmana oli Indycar ja Monzan osalta muut tärkeät urheilulähetykset kaudelta. Lisäksi varakilpailua oli enemmän suunniteltu koosteeksi.

Silverstonen kilpailu ei kiinnostanut Kolmostelevisiota vaikkakin mahdollisen Wimbledonin televisiointiongelmien vuoksi Silverstonenkin kilpailu saattaisi näkyä TV3:lla. Samoin myös Paul Ricardin kilpailukin. Lähtökohtaisesti kyseisiä kilpailuja ei olisi kuitenkaan näytetty.

Lisäksi näkymättömien kilpailujen listalla olivat Rio de Janeiro, Suzuka ja Adelaide varmuudella siinä vaiheessa ja mahdollisesti myös Imola tai Monza varakilpailun televisioinnista riippuen. Kolmostelevisio vaikutti olevan erikoistunut kausilla 1988-1989 kaukomaiden kilpailuiden televisiointiin kun taas YLE pysyi mieluummin Euroopan kilpailuissa kiinni.

Yleisradiolla ei juuri Kolmostelevision kisoista vaatimuksia ollut vaikkakin Jerezin kilpailukin kiinnosti Yleisradion puolella.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15056
Kesäkuussa 1984 juuri Monacon kilpailun aikoihin YLE:llä oli jälleen muuttuneet alustavat suunnitelmat f1:n televisioinnin osalta ja osin myös radiolähetystenkin. Jälkimainittujen osalta alustavat kaavailut olivat lentäneet romukoppaan jo ajat sitten.

Radiossa oli kuulunut kauden aikana ennen Monacoa Rio de Janeiro, Kyalami, Imola ja Dijon-Prenois. Lisäksi Rinnakkaisohjelmassa oli tulossa 40 minuutin mittainen koostelähetys Monacosta samoihin aikoihin kuin tv:ssäkin kooste kilpailusta.

Televisioinnin osalta ennen Monacoa alustavat kilpailut televisioon olivat olleet Imola, Monaco, Brands Hatch, Monza, Nürburgring ja Fuengirola. Näistä Fuengirolan kilpailu oli viittä vaille peruuntumassa ja sen paikan oli ottamassa Estoril. Brands Hatchin ja Monzan osalta kilpailun televisiointi oli ollut maaliskuussakin jo epäilyksen alla.

Lehdissä oli usein lukenut, että saatetaan näyttää tai voidaan näyttää kauden aikana. Yleisradio oli alun perin ilmoittanut edellisen kauden tapaan noin 6 kilpailun näkyvän varmuudella ruudussa kauden aikana. Monacon aikaan suunnitelmiin oli tullut jo valmiiksi muutoksia.

Ensin näytti siltä, että Zolder televisioitaisiin yksinään ja Imola siirrettäisiin radioon ja vähän aikaa sanottiin jopa molempien näkyvän televisiosta. Tuolloin Zolder olisi tullut TV2:sta ja Imola olisi tullut TV1:stä. Lopulta kuitenkin vain Zolder oltiin televisioitu ja Imola oli tullut radiosta.

Suunnitelmat olivat siis muuttuneet ja Monacon aikaan Yleisradio tuntui olevan halukas Monacon jälkeen televisoimaan enää vain Nürburgringin, peruuntuneen Fuengirolan tilalle nousseen Estorilin ja mahdollisesti minkä tahansa vapaavalintaisen loppukauden kilpailun. Alustavissa puheissa ehdolla olleet Brands Hatch ja Monza olivat myös vahvoja ehdokkaita yhdeksi kilpailuksi.

Lisäksi kaudella 1984 oltiin herätty radioinnin säännöllisempään käyttöön f1-kilpailujen osalta. Etenkin kun kyseessä olivat suorat lähetykset niin YLE pisti mieluummin ne radioon. Brands Hatchin ja Monzan tapauksessa kummatkin kilpailut olisi saatetu laittaa radion puolelle Höyryn selostamaksi kilpailuksi muiden ohjelmien tieltä.

Kilpailujen osalta mahdollisen ylimääräisen kilpailun arveltiin kuitenkin tulevan TV1:n puolelta. Edellisellä kaudella kun Kyalami oli tullut TV2:n puolelta. Hockenheim tai Österreichring olisivat olleet TV1:n osalta sopivia kilpailupaikkoja tuolloin.

Joka tapauksessa kesäkuussa 1984 Suomessa oli f1:n osalta kiinnitetty huomiota paljon myös selostajiin. Raimo Häyrisen radiokilpailujen selostuksista sanottiin usein niiden olevan hyviä, mutta vuosiluvut ja ajajien sijoitukset heittivät välillä vesilintua pahastikin ja jotenkin ne eivät vain tuntuneet uppoavan yleisöön kovin hyvin.

Juha Jokisen ja Matti Lammin osalta taas suhtautuminen oli äärimmäisen ristiriitaista. Jokinen oli kokeneempi selostaja kuin Lammi, mutta silti oli vieläkin varsin vihreä teknisen osaamisen kannalta. Lisäksi Jokisen taakkana oli vielä tuolloinkin jossain määrin Las Vegasin 1982 möhläys ja sen aiheuttama kritiikki.

Lammi taas tuntui tietävän asioista sinällään yllättävän hyvin, mutta ei vain oikein kyennyt tv:n puolella pysymään autojen perässä. Autourheiluyleisö oli noin kahden vuoden jälkeenkin Keken mestaruudesta selvästi pettynyt Yleisradion toimintaan kisojen lähettämisessä television puolella. Toisaalta taas radiossa ainakin tunnelmaa ja arvailua Höyryn kommenteista riitti hersyvästi.
 

Miikhail

Well-known member
Liittynyt
16.5.2010
Viestit
3477
Kyllösen Matti televiisiossa nelosella. :alppu: Kaikki katsomaan.

Matti söi onnenkeksin ennustuksineen päivineen
E: Niin pääsi käymään :D
 
Viimeksi muokattu:
Ylös