Suomen ulkopolitiikka

Mielestäni Suomen ulkopolitiika

  • On nyt täysin oikealla linjalla

    Äänet: 4 10,0%
  • On nyt melko oikealla linjalla

    Äänet: 10 25,0%
  • Ei mielipidettä

    Äänet: 9 22,5%
  • On nyt melko pielessä

    Äänet: 13 32,5%
  • On nyt täysin pielessä

    Äänet: 4 10,0%

  • Äänestäjiä yhteensä
    40

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Suomen ulkopolitiika

Talouselämän uutiskirjeestä löytyi Johannes Koroman kirjoittama teksti Suomen ulkopolitiikasta
Miksei Tuomiojan puhelin soi?

Henry Kissinger kysyi kerran kiusallaan, mikä on Euroopan puhelinnumero. Unioni havaitsi silloin tarvitsevansa ulkopoliittisen edustajan, jolle voi soittaa.

Suomen ulkoministerin puhelinnumeroa ei ole viime vuosina EU:ssa, Yhdysvalloissa tai Venäjällä paljon kyselty. Näkemyksemme unionista ja ulkopolitiikasta eivät ole suuremmin muita kiinnostaneet.
Suomen ulkopolitiikan perusongelma on, ettei sitä juurikaan ole, eikä se, mitä sen sanotaan olevan, ole loogista. Siksi ulkoministeri Erkki Tuomiojan puhelin ei soi. Kiihkeä kansallinen keskustelu turvatakuista ja sotilaallisen osallistumisen ehdoista ei tarkoita, että niistä rajojemme ulkopuolella puhuttaisiin.

Paavo Lipposen painajaisuni onkin nyt käymässä toteen. Komission silmissä Ruotsin pääministeri Göran Persson on noussut pohjoismaiden puhemieheksi. Hänen tiiviit yhteytensä Tony Blairiin, Jacques Chiraciin ja Gerhard Schröderiin on huomattu. Sisäpiirin tietojen mukaan Perssonin näkemyksiä halutaan kuulla myös Euroopan talous- ja kilpailukykypolitiikasta, vaikkei Ruotsi ole edes euromaa.

Lipposen murahtelu herätti aina kiinnostusta.


Kun kaikkien 25 maan kanssa ei voi keskustella, sisäpiiriin valitaan ne, joilla on näkemystä ja yhteydet unionin huipputasolla. Eikä komission varapuheenjohtajaksi kohonneen Margot Wallströmin tuki Perssonin aseman pönkittämisessä ole ollut vähäistä.

Suomessa ulkopoliittinen johto on keskittynyt globalisaation hallintaan. Sitä toteutetaan puolensadan virkamiehen voimin. Näin luodaan mielikuva siitä, että maailma olisi hallittavissa ja että Suomella olisi siinä erityinen rooli. Toisin kuin muualla Euroopassa, meillä globalisaatiosta puhutaan kuin huonosta omatunnosta.

Globaalia oikeudenmukaisuutta väheksymättä, ulkopolitiikan tulisi tähdätä Suomen ja suomalaisten etujen ajamiseen, siinä sivussa kenties myös kansainvälisen taloudellisen asemamme vahvistamiseen. Suomen etuja ei ole ilmaistu selvästi, ja kansainvälinen asemamme on siksi epäselvä. Viime vuosien ulkopolitiikasta ei liioin ole ollut paljon tukea elinkeinoelämän tai kansalaisten sopeutumiselle globalisaatioon.

Ulkoministerinä Tarja Halonen teki vuonna 1996 ehdotuksen unionin sotilaallisesta kriisinhallinnasta. Presidenttinä Tarja Halosen kannasta ei oikein ole saanut selvää muuta kuin sen, että presidentti, pääministeri ja ulkoministeri ovat eri mieltä jostakin jonkin verran.

Ulkopolitiikan kaamos on hämärtänyt Suomen kannat. Ani harva tietää, mitä mieltä Suomi oikeasti on, ei edes moni ulkopolitiikan ammattilainen. Olemme tehneet kovan poliittisen valinnan päätettyämme kouluttaa sotilaita Saksan ja Ruotsin kanssa muodostettaviin kriisijoukkoihin. Mukaan lähdetään kuitenkin vain, jos se meille sopii. Kriisin tullen siis mietitään, mennäkö vai eikö mennä. Ei ole paljon logiikkaa ajattelussa, että nousemme junaan, mutta juna saa lähteä vain, jos perillä ei ole rajuilma.

Myös ulkoministeri Tuomioja on ehtinyt tulkita sekä sotilaallista osallistumista että EU:n turvatakuita jo riittävän monella eri tavalla. Näin hän ylläpitää EU:n hallitusten välisen konferenssin HVK:n aikana hankkimaansa mainetta aina eri mieltä olevana poliitikkona. Tuomiojan johdolla Suomi onkin lähestynyt unionin euroskeptisimmän maan ajattelua niin pitkälle, että pääministeri Perssonin oli helppo sanoa, että kyllä Ruotsi tämän nykyisen hallituksen ulkopolitiikan kanssa tulee hyvin toimeen.

Hallitusohjelman ulkopoliittinen osio on kopioitu edelliseltä hallitukselta. Mutta ulkopolitiikka ei ole vain kirjoitettua tekstiä, vaan ihmisten välistä toimintaa. On helppo syyttää nostalgiasta, kun Lipposen aktiivisuutta verrataan nykyisen hallituksen saavutuksiin. Lipposen murahtelu herätti kuitenkin aina kiinnostusta.

Keskustalle suhtautuminen unioniin on vaikeaa, kun muistaa puolueen ja pääministerin lähimmän avustajan Risto Volasen EU-kannanotot. Siksi on ymmärrettävää, ettei hallitus pidä EU-asioita keskeisinä. Yksi tavoite on kuitenkin yli muiden: hallitus on luvannut tehdä kaikkensa voidakseen jatkaa maataloustukien maksamista.

Vaikka ulkopolitiikan ammattilaisten silmissä linjamme on hämärä ja utuinen, niin kansalaisten mielestä presidentti on onnistunut ulkopolitiikan johtamisessa hyvin.

Lieneekö kovin väärä arvio, että näkemykset globalisaatiosta, yritysten yhteiskuntavastuusta, kehitysmaista, Natosta, miinoista ja turvatakuista ovat erityisesti kansalaisten mielen. Aatos Erkon, Sixten Korkmanin, Risto E. J. Penttilän ja Alexander Stubbin esittämä ulkopolitiikan arvostelu tietysti vahvistaa tätä käsitystä. Kansalaisten mielestä Suomen tulisi olla liikkumatta hiljaa levottoman maailman myllerryksissä.
Mielestäni asia tekstiä... Mikäs on muiden foorumistien näkemys, Suomen ulkopolitiikasta ja sen toimivuudesta. Pitäisikö meidän olla aktiivinen toimija, aloitteentekijä ja omien etujen puolustaja. Vai humaani maailmanrauhan edistäjä, oman edun ja vaikutusvallan kustannuksella ?

Keskustelua aiheesta, sekä pieni polli :)
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Mielestäni ollaan aika oikealla linjalla. Ei olla Lipposen yltiöpäisellä federalisti linjalla, mutta ei myöskään olla ns. Esko Seppänen linjalla, eli syrjässä kaikesta.

Suomi on mukana aktiivisesti EU:n kriisinhallintajoukkojen perustamisessa. Suomi osallistuu täysillä EMU:hun eli yhteiseen raha -ja talouspolitiikkaan. Toisin kuin esim. Ruotsi.

Vaikka Halonen on ulkopolitiikan johtajana varovainen ja pitäytyy mielellään vanhassa. On hän yhdessä pääministerin ja ulkoministerin kanssa onnistunut löytämään kompromissin. Kaikkia heitä yhdistää Nato vastaisuus. Ja ei kai tässä Natoa tarvitaankaan. Eikö EU:n kriisinhallintajoukot luo tarpeelliset turvatakuut? Jos Halonen jatkaa ja valitaan uudelle kaudelle toivon hänen siirtyvän ympäripyöreistä globalisaatio puheista Suomen aseman aktiivikseksi puolustajaksi. Jätä Tarja ne muut hommat YK:n miehille, ellet sitten itse halua sinne. Suomen presidentillä ei ole eikä saakkaan olla aikaa tuollaiseen.
 

AMS82

Well-known member
Liittynyt
13.12.2002
Viestit
1641
Sijainti
Turku
Re: Suomen ulkopolitiika

jaska sanoi:
Pitäisikö meidän olla aktiivinen toimija, aloitteentekijä ja omien etujen puolustaja. Vai humaani maailmanrauhan edistäjä, oman edun ja vaikutusvallan kustannuksella ?

Ruotsalaistyylinen aktiivisuus ulkopolitiikassa voisi sopia Suomeenkin ihan hyvin. Tällä hetkellä Ruotsi on selkeästi Suomea edellä humaanisella puolella. Es. kehitysapupanostusten osalta. Ruotsi on toiminut päänavaajana myös erilaisten rasismi-ilmiöiden käsittelyssä järjestämällä asiasta konferensseja.

Tällähän ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että samalla myös omat vaikutusmahdollisuudet on mahdollista turvata, kuten Ruotsin esimerkki osoittaa.

Es. Ranska on ollut Kanadan ohella aktiivinen köyhyyden vastaisesta taistelusta linjattaessa. En yhtään ihmettele, että demari Persson on Chiracille läheisempi yhteistyökumppani kuin es. Vanhanen. Merkille pantavaa on myös se, miten voimakkaasti Schröder halusi profiloitua es. Aasian katastrofin yhteydessä. Saksa nousi nopeasti avustajamaiden kärkikastiin sitoumusten osalta. (Suomi peesasi hyvin Ruotsia, mutta pisteet menivät muualle ja saattoi siinä mennä muutama puhelinsoittokin sivusuun)

EDIT: Polliin vastasin, että ollaan melko-oikealla linjalla. Suomi ei missään tapauksessa ole sen EU-skeptisempi kuin Ruotsikaan. Varsinaisissa ulkopoliittisissa kysymyksissä oltaisiin ehkä kuitenkin kaivattu aktiivisempaa otetta hallituksen puolelta. Es Lehtomäellä olisi kyllä potentiaalia ulkoasianvaliokunnan enemmistön kannan mukaisesti tehdä uusia avauksia toimialueeseensa kuuluvissa asioissa.
 
Viimeksi muokattu:

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Ruotsihan on ihan sivuraiteella EU:ssa. Maa yrittää toimia EU:ssa täysipainoisesti, mutta ei ole EMU:n jäsen. Kuinka voit toimia täysipainoisesti, jos et osallistu sen ehkä tärkeimpään juttuun. Samalla
sivuraiteella on myös Britit ja Tanska..... En usko, että Brittien vaatimuksia otetaan missään kovin vakavasti niin kauan kuin pysyvät talousliiton ulkopuolella. Maa on muutenkin enemmän kallellaan USA:n suuntaan kuin Eurooppaan.

Toisaalta voidaan sitten kysyä onko nuo EU-suhteet edes ulkopolitiikkaa vai pikemminkin sisäpolitiikkaa.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Mitä tuohon Ruotsin linjaukseen rasisimista tulee, niin Ruotsi on ymmärrykseni mukaan joutunut kärsimään paljon avoimesta maahanmuutto- ja pakolaispolitiikastaan. Suomessa havaittava rasisimi on vähäistä verrattuna humaanisia arvoja korostavaan länsinaapuriimme. Tällä hetkellä välillä tulee mieleen että kuvitteleekohan ruotsalaiset olevansa edelleen samanlainen "suurvalta" kuin joskus 1700-luvulla? Minusta siellä on pallo huomattavasti enemmän hukassa kuin Suomen linjauksessa. Meillä sentään mennään tietyn suuntauksen mukaan eikä yritetä koppailla sivuraiteilta irtopisteitä menettäen samalla kokonaiskäsityksen sekä lopullisen maalin.
 

AMS82

Well-known member
Liittynyt
13.12.2002
Viestit
1641
Sijainti
Turku
Sam sanoi:
Mitä tuohon Ruotsin linjaukseen rasisimista tulee, niin Ruotsi on ymmärrykseni mukaan joutunut kärsimään paljon avoimesta maahanmuutto- ja pakolaispolitiikastaan. Suomessa havaittava rasisimi on vähäistä verrattuna humaanisia arvoja korostavaan länsinaapuriimme..
Epäilemättä Ruotsissa ongelmat ovat tulleet kärjistetymmin esiin. Samalla Ruotsi on kuitenkin onnistunut nostamaan itseään esiin kansainvälisesti es. konferensseja järjestämällä. Havaittavan rasismin vähäisyyden juhliminen loppunee Suomessa viimeistään seuraavalla vuosikymmenellä. Kyllä vähemmistöihin kuuluvien osuus väestöstä kasvaa täälläkin.
 

Sam

Muumipappa
Liittynyt
2.8.2000
Viestit
34097
Sijainti
Muumilaakso
Joo, sen mitä olen töissä havainnut pohjoismaiden kulttuurista eroa, niin suomalaiset ovat ainoa ryhmä jotka eivät tuo itseään esiin liioitellusti. Muutenkin meikeläiseen tyyliin sopii paremmin asenne teot puhukoot puolestaan kun muut hehkuttavat kaikkea maan ja taivaan väliltä. Siinä vaiheessa kun ulkopuoliset eivät tiedä faktoja, tilanne muuttuukin kimurantiksi.

Tältä pohjalta Suomen aikaisempi linjaus ulkopolitiikan suhteen on ollut ihmeen positiivinen:thumbup: Nykyinen on hivenen laimeampaa, mutta asiallista silti.
 

Runar ja Kyllikki

Next door to Alice
Liittynyt
9.4.2000
Viestit
45727
Sijainti
Suami
Sam sanoi:
Mitä tuohon Ruotsin linjaukseen rasisimista tulee, niin Ruotsi on ymmärrykseni mukaan joutunut kärsimään paljon avoimesta maahanmuutto- ja pakolaispolitiikastaan. Suomessa havaittava rasisimi on vähäistä verrattuna humaanisia arvoja korostavaan länsinaapuriimme. Tällä hetkellä välillä tulee mieleen että kuvitteleekohan ruotsalaiset olevansa edelleen samanlainen "suurvalta" kuin joskus 1700-luvulla? Minusta siellä on pallo huomattavasti enemmän hukassa kuin Suomen linjauksessa. Meillä sentään mennään tietyn suuntauksen mukaan eikä yritetä koppailla sivuraiteilta irtopisteitä menettäen samalla kokonaiskäsityksen sekä lopullisen maalin.
Huomattakoon vielä, että Ruotsissa ainoat rasismiongelmat eivät ole niinpäin että alkuperäisväestö harrastaisi rasismia maahamuttajia kohtaan vaan sitä esiintyy yllinkyllin toisinkin päin.
 

Aslan

Banned
Liittynyt
12.1.2005
Viestit
791
Sijainti
Finland
Suomen ulkopolitiikka on amatöörien käsissä ja epäselvää. Räikeimpiä esimerkkejä Tarja Halosen puheet YK:ssa, jossa hän tulehdutti suhteita Yhdysvaltoihin aivan turhan takia. EU asiat ovat, kuten patriot mainitsikin, enemmänkin sisäpolitiikkaa nykypäivänä.

Ulkopoliittisesti tärkeä Venäjä taas on toinen asia. Suomi toimii EU:ssa kokeneena Venäjä-asiantuntijana ja sen tulisikin mielestäni lähteä vetämään linjausta pitkällä tähtäimellä kestävämpään ja järkevämpään ratkaisuun. Tätä ei valitettavasti tule tapahtumaan niin kauan kuin suomettuneet muumiot istuvat johtajien palleilla toimien kuin vanhasta tottumuksesta. Ryssävastainen saa olla jos siihen on aihetta, ja aihetta todellakin on. Kauppasuhteet menevät humaanien arvojen edelle, ja ainoa henkilö Suomen ulkopolitiikan huipulla joka mm. Tshetshenia-asiaa on yrittänyt tuoda, ulkoministeri Tuomioja, yritetään puheineen asiasta vaimentaa suhteiden tuhoajana.

Näin Aasian katastrofi-hulabaloon keskellä voisi vaikka tässä muistuttaa, että saman verran ihmisiä tapetaan ja rääkätään joka päivä ympäri maailmaa, osana mm. Venäjän toimesta. Näiden asioiden esille tuominen ei ole mitään "russofobiaa". Samaten Kiinan todella surkea ihmisoikeustilanne unohdetaan länsimaailmassa, näillä asioilla ei ole mitään merkitystä markkinavoimille.

Ja mitä maahamuuttopolitiikkaan tulee, Ruotsi toimii siinä varoittavana esimerkkinä Suomelle, kun vain osattaisiin katsoa myös niitä ongelmia, ja niitähän riittää. Tässäkin asiassa pitkällä tähtäimellä järkevä ajatus olisi suurempi kehitysavun määrä. Enkä tarkoita rahallista apua gepardihatuille ja sotilasmenoihinsa, vaan mm. koulujen rakentamista, ehkäisyvalistusta (ylikansoitus kaikista pahin ongelmien aiheuttaja ja 'valkoisen miehen' syytä), lääkkeitä jne.

_______________

Tässä tavallaan asiaan liittyen Matti Vanhasen kirjoitus Suomenmaa-lehdessä 30.7.1985:

Baltic Star

Television uutisissa Baltic Star:n Suomeen tuomien mielenosoittajien varapuheenjohtaja perusteli mielenosoitustaan. Hän sanoi mielenosoituksella annettavan tukea Viron, Liettuan ja Latvian vapaustaistelulle ja että he puolustavat myös suomalaista veljeskansaa. En ole huomannut, että Suomesta olisi pyydetty näiden matkalaisten tukea itsellemme minkäänlaisissa asioissa.
Suomen lain ja poliittisien johtajien avaruutta osoitti se, että tämä provokatoorinen mielenosoitus saatiin Suomessa järjestää. Arvelen jokaisen tv-uutisten katsojan ymmärtäneen mielenosoittajien tarkoitusperät ja asettaneen ne omaan sarjaansa.
Mielenosoituksen suomalaisena järjestäjänä ja luvan hakijana toimi eräs SMP:n kunnallisvaalilistoilta valittu kunnanvaltuutettu. SMP:n edustajat sanoutuivat tästä henkilöstä erilleen ja selittivät hänen olevan puolueen ulkopuolisen. Vaalien jälkeen kyllä kai tämänkin "sitoutumattoman" äänet ja valtuustopaikka laskettiin SMP:lle annetuksi äänestäjien tueksi.
Mielenosoittajien teemoista ja asenteista paistoi paitsi välinpitämättömyys sodan jälkeisen Euroopan todellisuudelle niin myös halu muuttaa Neuvostoliitossa vallitsevaa järjestelmää. Kumpikaan teemoista ei sovi suomalaiseen poliittiseen linjaan. Eräs ETYK-prosessin kulmakivistä on sodanjälkeisen tilanteen tunnustaminen. Toinen Suomen linjaan liittyvä erityispiirre on se, että me emme lausu mielipidettämme meihin ystävällisissä väleissä olevien muiden maiden sisäisistä asioista.
En tiedä olisivatko mielenosoitusluvan hakijat olleet yhtä lailla innokkaita jos laivalastillinen eri Neuvostotasavaltojen kommunisteja olisi tullut tänne ja muihin Pohjoismaihin antamaan tukea Pohjoismaiden "vapauttamiselle".
Monet Suomessakin veljeskansojemme asioista huolta kantavat näkevät aiheensa huoleen Neuvostoliiton yhteiskuntajärjestelmässä. Minusta paljon parempaa veljeskansojen yhteistyötä on esimerkiksi se työ, jota sadat kielen tutkijat tekevät parhaillaan Komin Neuvostotasavallassa suomalais-ugrilaisten kielten parissa. Myös Tallinnan valtava laulufestivaali osoitti juuri, että Neuvostovirossa vallitsee voimakas kansallinen kulttuuri. Eikä veljeskansojen monituhatvuotisessa historiassa kapitalismin ja sosialismin välinen ero ole merkitsevä.
Minua harmitti, että joku tanskalainen ns. pakolainen tuli tänne sanomaan, että hän puolustaa suomalaista veljeskansaansa ja samaan hengenvetoon puhuu jostakin taistelusta Neuvostoliiton sisällä. Kaiken lisäksi he järjestivät laittoman mielenosoituksen Neuvostoliiton lähetystön vieressä.
Muistan, kun rikollista mainetta saanut herra Roosna pakeni kotimaastaan. Muistaakseni neuvostoliittolaiset lähteet mainitsivat kyseessä olevan huliganismiin ja pikkurikoksiin taipuvaisen henkilön. Pohjolassa hänen pakonsa nähtiin poliittisena mielenosoituksena. Nyt hän ryösti Suomessa ja sanoi tarkoituksenaan olevan auttaa muita "pakolaisia".
Nyt nämä pakolaiset, jotka pääosin ovat toisen ja kolmannen polven amerikkalaisia, sanoivat tulevansa tukemaan suomalaisia. Olisi ollut parempi, että olisivat jääneet tulematta.
Aivan oma lukuunsa on se, että parituhatta helsinkiläistä antoi tukensa provokaatiolle osallistumalla mielenosoituskokoukseen.
 
Viimeksi muokattu:

Balthazar

Luonnollisesti.
Liittynyt
10.11.2000
Viestit
13560
Sijainti
Boogie Street
Edgar Savisaarin muistelmateos voi olla suomalaisten kannalta aika kiusallista luettavaa, toivottavasti kirja kuluu myös omien poliitikkojemme käsissä.
Suomi vitkasteli Viron tunnustamisessa. Näin arvioi Viron entinen pääministeri Edgar Savisaar muistelmateoksessaan Pääministeri: Viron lähihistoria 1990–92.
Savisaaren mukaan Suomen rooli oli jarruttaa Baltian itsenäistymistä. Suomen silloinen presidentti
Mauno Koivisto taas edusti näkemyksillään Euroopan politiikan eilistä päivää.
Aiheesta kirjoittaa maanantain Keskisuomalainen.

Koivisto laahasi jälkijunassa eikä kyennyt tekemään mitään omia aloitteita", Savisaar kirjoittaa.
Savisaaren mukaan Moskova ja Viron kommunistit selittivät suomalaisjohdolle, ettei Viro pyri irti Neuvostoliitosta.
Savisaar antaa ymmärtää, ettei Suomen johto tehnyt tuolloin mitään ilman Moskovan hyväksyntää.
Hänen mukaansa Suomen linjaan vaikutti Neuvostoliiton lähetystön ohjekirje, jossa Suomelta "odotetaan oleellista osuutta näiden negatiivisten ilmentymien neutraloinnissa".
Tulipa tästäkin mieleen, että milloinkahan Suomen poliittinen johto uskaltaisi esittää edes varovaista kritiikkiä Venäjää tai esim. Putinin hallintoa kohtaan? Aihetta kyllä on, kuten Liettuan entisen presidentin Vitautas Landsbergisin kirjoituksesta parin viikon takaisessa HS:ssa kävi ilmi.
 

AMS82

Well-known member
Liittynyt
13.12.2002
Viestit
1641
Sijainti
Turku
Koivisto on omissa muistelmissaan myöntänyt erehtyneensä Neuvostoliiton tilanteen kehittymisen osalta. Savisaaren muistelmiin hän ei kantaa ottanut, koska ei ollut niitä ehtinyt vielä lukea. Epäilemättä Koiviston jo aiemmin omissa muistelmissaan myöntämä erehdys Neuvostoliiton tilanteen arvioinnissa vaikutti Suomen toimintaan. Tulevaisuudessa historiantutkijat sitten arvioivat sitä, miten suuria ne Suomen poliittisen johdon erehdykset lopulta olivat. Tutkittavaa on epäilemättä runsaasti.
 

Balthazar

Luonnollisesti.
Liittynyt
10.11.2000
Viestit
13560
Sijainti
Boogie Street
Zyskowicz haluaa vakoilusta epäiltyjen nimet julki

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ben Zyskowiczin mielestä Suomen kansalla on oikeus tietää, keiden suomalaisten epäillään syyllistyneen vakoilurikokseen Itä-Saksan turvallisuuspoliisille eli Stasille.
Lähde: HS

Tämä on yksi kotimaiseen (ulko)politiikkaan liittyvistä piirteistä, joita on tullut ihmeteltyä jo pitempään. Kyllähän tuo on jo kansanvallan halveksimista, ettei noita Stasin (ja KGB:n) listoja julkaista.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
hesarin tuoreista
Aho, Iloniemi ja Jakobson: USA-suhteita parannettava

Suomen ulkopoliittisen johdon pitäisi pyrkiä parantamaan suhteitaan Yhdysvaltoihin, neuvovat Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan keskustelufoorumiin tiistaina osallistuneet Esko Aho, Jaakko Iloniemi ja Max Jakobson.
Sitran yliasiamies ja entinen pääministeri Aho varoitti, että huonoista suhteista Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä kärsivät erityisesti Suomen kaltaiset pienet maat, jotka ovat maailmantaloudesta hyvin riippuvaisia.
Esimerkiksi Ruotsi on Ahon mukaan pitänyt aktiivisesti huolta suhteista Yhdysvaltoihin.

Kaikki kolme arvioivat, että kysymys Suomen Nato-suhteesta nousee esiin uudelleen lähimmän kymmenen vuoden sisällä.
Ministeri Iloniemi piti melko varmana, että Suomi myös päätyy jäseneksi sen ajan sisällä.
Ministeri Jakobson totesi, ettei hänelle ole vielä selvinnyt, mitä pidetään todellisina argumentteina jäsenyyttä vastaan.
"Vaikuttaa siltä, että se on ideologinen tunnekysymys", Jakobson sanoi.
Aho arvioi jäsenyyden edellyttävän, että Yhdysvallat ja Eurooppa lähenevät taas toisiaan.

Suomen ulkopolitiikka on keskusteluttanut viime päivinä.
Tohtori Jukka Tarkka arvioi sunnuntain Helsingin Sanomissa presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan ulkopoliittisen linjan perustuvan haavekuviin.
Tuomioja puolestaan vastasi nettisivullaan, että Natoon havitteleva Tarkka yrittää estää Halosen uudelleenvalinnan presidentiksi.
Kohta tulee ilmoituksia, että jenkkejä ei pidä nuoleskella. Mutta pitäis realiteetit ymmärtää!
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Tuo Evan alkanut julistus nato-jäsenyyden puolesta olikin jo odotettavissa "Me haluamme natoon, natoon ja heti"

Valitettavasti kansa vaan tuntuu olevan vahvasti eri mieltä.Mikäköhän neuvoksi? Ja vielä valtiojohtokin... :eek!:
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Nojoo, Evan Penttilä ja Tarkkahan ovat entisiä NuSuja eli puoluekavereita.

Niillä on visio ja missio saattaa Suomi Natoon. Kaikki konstit on sallittuja, ja niitä myös käytetään.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Jones sanoi:
Nojoo, Evan Penttilä ja Tarkkahan ovat entisiä NuSuja eli puoluekavereita.

Niillä on visio ja missio saattaa Suomi Natoon. Kaikki konstit on sallittuja, ja niitä myös käytetään.
En ota mitään kantaa siihen onko mainittujen heebojen visio ja missio oikea. Toivoisin kuitenkin hartaasti että myös valtiojohdolla olisi edes jonkinlainen visio ja missio.
 
Ylös