Tähtien Kisan, Solariumin, Masan, Punaisen Vitosen ja Keken huippukausi= Vuosi 1985

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Seuraavasta viestistä eteenpäin tuleekin sitten kuljettaja-arviot kaudelta alkaen tietenkin normaalimittaisena aina nelospaikkaan asti vaikkakin helppoa ei tule olemaan muun muassa Ayrton Sennan osuuden käsittely sillä asiaa hänestä kyllä riittäisi. Samoin muutamankin muun kuljettajan osalta.

Huonoimpia arvosanoja kuljettajista ei juuri esiinny koska suurin osa kuljettajista ajoi kaudella 1985 riittävän hyvin ollakseen todella ansaitsemattomia saamaan kaikkein huonoimpia arvosanoja. Tosin erittäin paljon oli sellaisia kuljettajia joiden suoritustaso oli hieman tasapaksun oloista. Sellaisesta ei ollut helppoa miettiä tai kirjoittaa arvosanoja.

Arvosanat 4-10 siis esiintyvät kuljettajien arvosanoissa joiden jälkeen onkin enää vain kolmen parhaan arvosanat suuremmassa mittakaavassa joskin edelleen Keke Rosbergin ja Alain Prostin osuudet voivat jäävät huomattavasti pienemmiksi tai sitten enemmän vain kautta 1985 huomattavasti korostavasti aiemman aineiston ollessa lyhyempi.

Seuraavaksi alkavatkin sitten Kenny Achesonista eteenpäin kuljettaja-arviot ja päättyvät lyhyiden arvioiden osalta Sennaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Oltuaan viimeksi RAM:n riveissä vuoden 1983 Etelä-Afrikan Grand Prixissä Kyalamissa, rakensi Kenneth Kenny Acheson mukavasti hieman tahriintunutta kilpa-ajajan uraansa Japanissa kun osin puolittain vakavissaan alkuvuodesta 1985 sovittu ja aiemmin vain maksutestiajoja pieniä määriä sisältänyt testipaikka RAM-tallissa muuttui kisakuljettajan paikaksi Manfred Winkelhockin kuoleman jälkeen.

Tietenkin tarjous palata oli kova vuoden 1984 ajamatta jääneen kauden takia ja siten Acheson suostui ajamaan ainakin loppukauden 1985.

Acheson ajoi vakuuttavasti välivuoden pitäneeksi tai harvoin muutenkaan kisoihin päässeeksi kuljettajaksi yleensäkään. RAM 03 olisi ehdottomasti tarvittu talliin Achesonin edelliselläkin ajokerralla vuonna 1983. Toisaalta taas 03 alkoi olla loppuvuodesta 1985 aika huono automalli ajaa. Acheson oli silti nopeampi kuin Philippe Alliot Itävallan Österreichringin radalla. Acheson toisaalta keskeytti liian aikaisin.

Hollannissa Zandvoortissa Acheson joutui karsiutumaan kun John Macdonaldin hakemaa poikkeuslupaa ei hyväksytty 27 kuljettajan osalta kilpailuun. Italian Monzaan Acheson pääsi mukaan, mutta liian aikainen keskeytys pilasi hänen kilpailunsa.

Winkelhockin poismenon jälkeen RAM oli jo huonossa hapessa ja kun taloustilanne todella huononi niin talli joutui ajattamaan vain yhtä autoa ja siten Acheson jäi paikan päälle Belgian Grand Prixissä Spa-Francorchampsissa ja Euroopan Grand Prixissä Brands Hatchissa lähinnä odottelemaan ajoja joita ei tullut ja kun talli vetäytyi Etelä-Afrikan Grand Prixistä Kyalamista ja Australian Grand Prixistä Adelaidesta niin Achesonin ajot olivat päättyneet.

Vuodeksi 1986 häntä ei odotetaan mahdollisesti edes RAM:llekään koska talli itse halusi Mike Thackwellin ja jopa Rupert Keeganin ajamaan kisoja. Vaikka toki riittävän isolla rahalla Acheson oli toki hyväksyttävissä ajamaan vuonna 1986 kuten olisi ollut vuonna 1985.

Arvosana: 5,5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Oltuaan matkalla voittamaan kaikkien aikojen ensimmäistä F3000-sarjan mestaruutta ja oltuaan myöhemmin oikeastikin F3000-sarjan mestari, ehti Länsi-Saksan Christian Danner ajamaan F1:ssäkin kaksi kilpailua kaudella 1985 Jonathan Palmerin ollessa loukkaantunut Zakspeedilla joka ajoi osakausiluonteisena tallina. Samalla Zakspeed ajoi osakausiluonteisena tallina viimeiset kisansa vuonna 1985 Spa-Francorchampsissa ja Brands Hatchissa.

Aloittelijalle F1:ssä Spa-Francorchamps ja Brands Hatch ovat aina vaikeita ratoja oppia ja jos ne eivät olisikaan vaikeita niin ainakin haastavia ne ovat. Etenkin myös kokonaan uudessa tallissa tai kokonaan ilman F1:n testikierroksia. Dannerin kaksi ajoa vuonna 1985 verhosivat ja toimivat eräänlaisina opinnäytteinä Jonathan Palmerin tekemästä hyvästä työstä tallin autolle.

Danner vaikutti kuitenkin terävän oloiselta kuljettajalta nopeuden ja palautteenannon osalta. Etenkin tekninen osaaminen ja palautteenanto oli jopa parempaa Dannerilta kuin Palmerilta joidenkin tietojen perusteella joskin tietenkin myös tausta voi vaikuttaa asiaan. Saksalaistallissa kun yleensä on varsin paljon saksalaisia.

Pitkä saksalainen on mies johon kaikkien saksalaisten odotukset nyt kohdistuvat etenkin Manfred Winkelhockin ja Stefan Bellofin poismenojen jälkeen. Hän teki kaiken huomioon ottaen hyväksyttävää suoritustason työtä. Ja vaikka jotain kritisoitavaa välttämättä olisikin hänen ajamisestaan niin ainakin kokemusta on jonka ottaa huomioon vuoden 1986 tallipaikoissa.

Erich Zakowski on halunnut Dannerin tulevan talliin mikäli talli vain saa toisen auton talliin ja lisäksi myös Arrows on kiinnostunut tai oli kiinnostunut Dannerista kisakuljettajana ennen Marc Surerin paluuta talliin. Myöhemmin Danner on yhdistetty tallin testipaikkaan ja jopa Tolemanille eli tulevalle Benettonille.

Arvosana: 6/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Alfa Romeon päivien alkaessa olla kaukainen muisto ja Arrowsin päivien alkaessa olla jo ikuisuusluokkaa muistona ei vuoden 1984 Spiritin tallissa ajolahjansa täyteen kukkaan saaneella Mauro Baldilla ollut mitään mahdollisuutta saada rutiköyhän tallin autolla enää uudelleen ajolahjojaan mihinkään nousuun vuonna 1985.

Muihin kuin Spirit-talliin ei Baldilla juuri ollut asiaa. Piercarlo Ghinzanin tapaan Baldi hankki varsinaisen kilpa-ajajan rahallisen toimeentulonsa Urheiluautojen MM-Sarjassa Lancian tallin riveissä joten hänelle ei siten ollut Ghinzanin tapaan siitä haittaa palkattomana maksukuljettajana ajamisesta. Baldi vietti siten aikaa mukavasti myös F1:ssä silloin kun päätyö ei häntä haitannut.´

Valitettavasti Spirit 101D:een ei ollut rahaa ja vaikka vuonna 1984 Spirit-tallin autolla ajettiin joitakin huomattavia ajosuorituksia tallin suorituskykyyn nähden niin vuonna 1985 siihen ei enää kyetty.

Portugalin Grand Prix Estorilissa oli tallin kohokohta ja tallin huonoin kilpailu yhtä aikaa kaudella. Baldi ohitti 7 autoa lähdössä, mutta jäi silti enemmän mieleen lukemattomista ulosajoista, pyörähdyksistä umpisurkeilla Pirellin sadekelinrenkailla ajaessaan ja melkein kolaroituaan Ayrton Sennan ulos kisan kärjestä ennen omaa kolariaan ja keskeytystään ulosajoon.

Kun Spirit-talli katosi radoilta niin sen myötä meni Baldin viimeinen mahdollisuus luoda edes jonkinlainen ura F1:ssä vaikka sitten ruudukon takana olevassa tallissa jos ei muussa tallissa. Muut tallit kun eivät halua häntä vaikka toki mieli vielä voi muuttua ja Baldi ei ole sentään ihan vielä vanhimpia kuljettajia lajissa.

Toisaalta tilanne näyttää silti erittäin pahalta ajopaikkojen kannalta. Arvosana alentuu huomattavasti viimevuotiseen nähden vaikka suurin osa tai oikeastaan melkein kaikki siitä perustuu vain tallin umpihuonoon tilanteeseen ja lisäksi myös siihen, että Baldi ajoi vain kolme kisaa kaudella 1985 ennen tallin katoamista.

Arvosana: 5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Pitkään, äärimmäisen kauan huhuttu ja odotettu Alan Jonesin paluu formula 1:n pariin toteutui vihdoin ja viimein kunnollisenaan vuonna 1985 eikä edes sittenkään aivan kokonaisuudessaan kuten piti. Vain murto-osan ajaessaan hänen kaudesta 1985 muodostui vieläkin lähinnä keikkakuljettajan työtehtävä.

Vasta Monzassa Jones pääsi ajamaan kun muutenkin mitään konkreettista ajoyritystä ei hänen tallillaan eli Team Lola-Haas Beatricella ollut muutenkaan vuonna 1985 ennen Detroitia ja vasta ennen Monzaa Jones pääsi vihdoin kisoihin tallin päättäessä kisoihin menemisestä testien onnistuessa.

Vuoteen 1983 yksittäiseen Long Beachin ja Mestarien Ajon ja ajoasenteen yleiseen perseilyyn nähden Jones vaikutti olevan oikeasti vakavissaan kilpaa ajamiseen.

Vaikka kausi 1985 olisi ollut jopa kokonaisena kautenakin pelkkä testikausi niin silti vain 3 ajettua kilpailua 5:stä mahdollisesti ajettavasta kilpailusta (Spa-Francorchampsiin 1985 tallin ja Jonesin tulo estettiin ja Kyalamista Jones vetäytyi sairaana.) tuotti hyvin vaikean ja lyhyen vertailun tehtäväksi. Siitä paistoi läpi myös pettymys huolimatta toki koko automallin eli Lola THL-1:n ajattamisesta Hartin moottoreilla mitkä eivät sopineet lainkaan koko autoon.

Kunnianhimoinen Carl Haas, hänen tallinsa Beatricen tuella ja Jones kärsivät kaikki ajamisesta vuonna 1985 sinänsä, mutta kuitenkin optimismi ei poistunut koskaan ja jo Brands Hatchin varovaisen hyvä suoritus oli vaihtua uskomattoman hienoon Adelaiden kotikisaan Jonesin ja tallin osalta ennen keskeytystä kummassakin. Näistä etenkin Adelaiden keskeytys kuutospaikalta oli yleisesti pahoiteltu asia vaikkakin Jones pääsikin vielä jatkamaan niin hän kuitenkin lopulta keskeytti viimeisiltä sijoilta varikolle.

Lisäksi Jones oli ainakin aina kunnolla mukana ajoissaan ja turhautuikin paljon rauhallisemmin tilanteista kuin vuonna 1983 tai omalla varsinaisella pitkällä urallaan vuoteen 1981 asti.

Ennusmerkit mahdollisesta hienosta vuodesta 1986 ovat ilmassa Adelaiden 1985 ajon perusteella ja mikäli vuosi 1986 ei onnistuisikaan niin vuosille 1987 ja 1988 tuen saanut talli kehittyy varmasti sen aikana vastaamaan noiden vuosien ajoihin mennessä jo hyväksi talliksi.

Jonesin ajotaidot myös tuntuivat paranevan vuoden 1985 muutamassa loppukauden kilpailussa ja ne paranevat varmasti hänen saadessaan Patrick Tambayn tallikaverikseen vuosille 1986-1988 alustavasti. Lisäksi talli saa käyttöönsä Fordin oman turbomoottorin vuosille 1986-1988 käyttöön yksinoikeudella. Tallin vähät ongelmat tuntuvat olevan lähinnä ajamisessa Ison-Britannian kilpailulisenssin alla kun jotkut Yhdysvaltain yritykset olisivat halunneet Yhdysvaltain kilpailulisenssin sponsoritukensa varmistamiseksi.

Ainakin Alan Jones vaikutti kaikkiaan nyt enemmän eläkkeeltä palaavalta, entiseltä maailmanmestaritason kuljettajalta kuin entisen mestaritason ajajalta jolla oli kaljamaha ja jolta kunto loppui kesken ajon kuten vuonna 1983 Long Beachin kilpailussa.

Arvosana: 6,5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Vaikka Francois Hesnault ajoikin paremmin vuonna 1984 Ligierillä kuin mitä monet odottivat hänestä ennen kautta ja yleensäkin osoittautui paikkansa ansaitsevaksi lajiin niin silti Hesnault oli shokkivalinta Brabhamille myös kisakuljettajaksi vuodeksi 1985.

Hesnault pääsi talliin tiettävästi osin Pernodin ja Antarin sponsorisopimustenkin kautta ja muuten vain muun valinnan perusteella Parmalatin vähennettyä tuntuvasti sponsorointiaan talliin ja sitä kautta vähennettyään myös päätösvaltaa tallin yleensä italialaisia suosivassa kuljettajavalinnassa.

Ainoa asia missä Hesnault selvästi onnistui kaudella 1985, oli ranskalaisen osalta olla huomaamaton sinällään ja olla olematta Nelson Piquetin tai Brabham-tallin tahdon tiellä.

Valitettavasti kaikki muu menikin sitten todella pahasti pieleen. Hänen hankintansa osoittautui suureksi virheeksi joskin Bernie Ecclestonen asenne häntä kohtaan oli hyvin ääliömäinen kaikkiaan.

Hesnault ei saanut juuri lainkaan testiaikaa talvikaudella Piquetin ollessa ykkösnimi ja muutenkin vain tultuaan talliin häntä kohtaan käyttäydyttiinkin melko huonosti sinällään kaikkiaan.

Välillä Hesnault tuntui muuttuvan yhtä kritisoiduksi kuljettajaksi kuin vaikkapa Raul Boesel Ligierillä vuonna 1983 vaikka verrattuna Boeselin todella onnettomaan kauteen verrattuna Hesnault tuntui olevan vain lähinnä lehdistön silmäätekevien ja Bernietä lähellä olevien tahojen erityinen haukkujen kohde.

Ja omasta mielestäni Boeseliin verrattuna Hesnault oli oikeastikin lahjakas, mutta kerta kaikkiaan siirto Brabhamille vuodeksi 1985 ei ollut oikein ja mikäli olikin niin siltikin Hesnaultin olisi pitänyt antaa yrittää enemmän, antaa enemmän testiaikaa ja olla muutenkaan erityisen paljon lisäämättä ranskalaisen kokemia liikoja paineita turhaan.

Erityisen huonoiksi Ecclestonen ja Hesnaultin välit menivät helmikuun Suurtestien onnettomuuden jälkeen jonka jälkeen Hesnault ei muutenkaan tuntunut olleen vauhtitasoltaan enää entisensä.

Ja kun suoritukset antoivat vain odottaa itseään ja paineet nousivat niin Hesnault ei kyennyt vastaamaan ja Bernien sanailut varikolla ja kulisseissa koventuivat. Erikoista oli, että Bernie ei heti antanut potkuja ranskalaiselle vaikka yhteistyön tekeminen ei selvästikään sujunut.

Hesnault muuttui vielä nopeasti häntäpään kuljettajaksi tai sellaiseksi luokiteltavaksi lähinnä uskomattoman epäonnisten ja aikaisten keskeytystensäkin takia. Missään vaiheessa vuoden 1985 harvoissa ajamissaan kisoissa Hesnault ei ajanut 8 kierrosta enempää!

Hänen paras Brabham-tallin väreissä ajamansa kilpailu oli ollut Rio de Janeiro eli avauskilpailu missä hän oli jo sijalla 13:sta ennen Eddie Cheeverin järjestämää kolaria hänen kanssaan ja jonka seurauksena oli keskeytys.

Surkea Virallisten Harjoitusten taso ei auttanut Hesnaultia yrityksissään nousta korkeammille sijoille ja vuoden 1984 tapaan häneltä tuntui kuluvan liikaa aikaa sijoitusten poiminnassa.

Toisaalta Rion ajon tyylisellä kisalla Hesnault olisi ilman muuta voinut olla pistesijoilla kisan lopussa joskin Bernien taktiset komennot vastoin ranskalaisen tai tämän kisainsinöörin omaa tahtoa olivat myös erittäin ikäviä. Hesnault kun muutenkin tuntui aina joutuvan ajamaan Piquetiin nähden huonommilla osilla tai kovemmilla renkailla. Hesnault osasi myös järjestää näyttäviä ohituksia mitä Rioa huomioimatta jäi näkemättä.

Tosin vuotta 1985 hänen kohdaltaan oli melkein tuskallista arvioida mitenkään koska hän kerta kaikkiaan ajoi niin hirvittävän vähän kierroksia kisoissa!

Sitten seurasi Estorilin varhainen keskeytys sadesäällä kun sateella lahjakas ranskalainen ajoi valtavaan vesilammikkoon ja siitä suihkunnut vesi tuhosi auton sähkölaitteet ja vain hieman pidempi kilpailu Imolassa joka päättyi ranskalaiselle erittäin harvinaisen surkean lähdön lisäksi hyvin nopeasti taas keskeytykseen.

Vaikka toisaalta Hesnault kärsikin paljon epäonnea niin aallonpohja ranskalaiselle oli Monaco missä hän karsiutui ja vain hyvin vähän olisi auttanut mitään Ayrton Sennan rankaiseminenkaan häntä brasilialaisen estelyiden johdosta sillä Hesnault kuului myös Sennan estelemiin kuljettajiin Monacossa Virallisen Harjoituksen estelykohussa. Siltikin edes viimeiseen ruutuun ranskalaisen olisi pitänyt päästä.:nope:

Monacon karsiutuminen riitti ja lopullisesti Hesnault erosi tallista ajettuaan Paul Ricardin Suurtestissä jo toisen suuronnettomuuden. Hesnault oli tosin ollut jo helmikuun Suurtestin jälkeen aina jokseenkin poissaoleva ja hermostunut ja Paul Ricardin onnettomuus laukaisi reaktion joka päättyi poislähtöön tallista joskin Bernietä ei juuri enempää asia olisi voinut kiinnostaa ja ainakaan miehen ei itse tarvinnut vaivautua erottamiseen todella vahvasti minkä hän oli Monacon karsiutumisen jälkeen aikonut tehdä muutenkin.

Helmikuun Suurtestissä Hesnault oli oman onnettomuutensa aikana jäänyt minuuttikaupalla loukkuun palavaan autoon kolarin jälkeen ja ilmeisesti Paul Ricardin onnettomuus tuolloin lopetti ajohalut. Marc Surer korvasi hänet ja onnistui aivan alkua lukuun ottamatta olemaan heti parempi kuin Hesnault oli ollut joskin vertailu oli sinänsä kaikkiaankin hyvin epäreilua ranskalaisen vähän ajettujen kisojen vuoksi.

Oltuaan kuitenkin vapaa ja superlisenssin omaava kuljettaja hän kiinnitti itsensä Ligieriltä saamansa kielteisen vastauksen jälkeen kesken kauden Renaultille kolmanneksi kuljettajaksi. Renault testasi myös kamera-autoa ja aikoi tuoda sen lajiin. Hesnaultille luvattiin testikuljettajan sopimuksen mukaan yksi kilpailu kaudella varmasti ja mahdollisia lisäkisoja.

Koska Ranskan Paul Ricardiin tai Englannin Silverstoneen ei ehditty ajamaan niin sitten ehdittiin Nürburgringille Länsi-Saksaan. Ollessaan Renaultilla Hesnault oli vapautuneempi kuin mitä oli ollutkaan ikinä Brabhamilla ja hän nautti ajamisestaan kolmannen Renaultilla ja samalla myös kamera-autolla.

Hesnault ei tosin hirveästi ollut testannut siltikään tallissa ja lisäksi keskikesän jälkeen Renaultin alkaessa lopetella koko F1-tallin toimintaakin hänen testinsäkin vähenivät kauden mittaan.

Hesnault oli kilpailun takajoukkojen kuningas ja oli nousemassa keskikastin taisteluun mukaan ja potentiaalia hänellä oli olla kilpailun keskikastin kuningas tai parempikin. Nürburgringillä 1985 Francois Hesnault sai viimeisen tilaisuuden näyttää vuoden 1984 Ligierin kauden otteitaan ja incar-kamera näyttikin muun muassa Jonathan Palmerin ohituksen.

Hesnault ajoi näyttävästi kunnes harmittavasti keskeytti vain 8 kierroksen jälkeen ollessaan juuri nousemassa kohti seuraavaa keskikastin autoja sisältänyttä ryhmää. Sellainen ajo mitä hän 8 kierroksen aikana jälleen pitkästä aikaa esitti oli ansaitsemassa itselleen pisteajon leimaa ennen keskeytystä.

Hesnault ei kuitenkaan aikaisen keskeytyksen johdosta kyennyt saamaan enää ylimääräisiä kolmansia ajoja itselleen kaudelle ja sekin oli hieman erikoista sillä talli olisi voinut lajista vetäytyvänä tallina siltikin edes ajattaa ylimääräistä kolmatta autoa loppukauden kisoissa ja saada itselleen edes mahdollisuuden pisteiden tai vaikka lukuisienkin pisteiden saamiseen.

Ja Hesnault olisi voinut saada edes kolhiintunutta mainettaan parannettua mihin tietysti Nürburgringin ajo vähän antoi tilaisuutta. Harmillisin asia oli tietenkin myös vuoden 1985 päätöskilpailussa Renaultin tai minkään muunkaan tallin päätös olla ajattamatta kolmatta autoa kilpailussa.

Silloin Hesnault olisi vielä voinut ajaa kolmansien autojen jäähyväiskilpailun sillä vuonna 1986 ja siitä eteenpäin kolmansia kuljettajia ei enää hyväksytä lajissa kisoihin Concorden uusiutuneiden ehtojen mukaan. Joulukuussa 1985 Hesnault päätti lähtökohtaisesti myös lopettaa tai ainakin olla olematta enää käytettävissä edes muutenkaan F1:ssä.

Hesnaultin moottoriurheilu-urakin on nyt katkolla ja pelko siitä, että mies tekee Philippe-veljensä tapaan temput ja lopettaa uransa moottoriurheilun parissa on valitettavan todellinen.

F1 ei ehkä ole välttämättä oikea laji Francois Hesnaultille tai sitten hänen pitäisi pistää vielä kerran päänsä peliin ja yrittää vaikka maksupaikkaa jossakin tallissa, mutta muutoin Hesnault voisi hyvin menestyä myös vakioautoissa, urheiluautoissa tai vaikka rallissa mitä hän myös ehti kokeilla veljensä Philippen tavoin.

Arvosana Hesnaultin osalta tippui valitettavasti varsin paljon. Nelosta en kuitenkaan kerta kaikkiaan voinut vuoden 1984 ajolahjat muistaen antaa, vuoden 1985 kerta kaikkiaan moukkamaisen Brabham-tallin kohtelunkin tietäen ja vuorostaan kuutosen ja puolikkaan antaminen olisi ollut täydellinen katto arvosanan osalta vaikka kuinka hyvin ajoikin.

Ja sitä paremmat arvosanat olisivat olleet ainakin omalta osaltani jo liioittelua vaikka toki miehen ajotyylistä ja suorituksista muutoin tuli pidettyä. Pitkään tuli pohdittua jopa kuutosen antamista arvosanaksi. Tyydyin lopulta antamaan viitosen.

Arvosana: 5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Tuntui epäreilulta, että Teo Fabi löysi itsensä F1:n ulkopuolelta vuoden 1985 alkupuolella ajettuaan joitakin hyviä kilpailuja Brabhamilla vuonna 1984 ja etenkin Monzan ja Nürburgringin kilpailun jälkeen tuolloin taso oli parantunut selvästi. Estorilista Fabi oli poissa isänsä hautajaisten takia.

Teon uran jatkoa arvuuteltiin, mutta lopulta nuorempi veli Corrado jäi jatkamaan perheyrityksen johdossa. Teo joutui silti olemaan poissa radoilta kunnes yllättäen Toleman-tallin erikoiset vaikeudet koko kauden 1985 alkukauden kisoihin pääsystä aukaisi tien Teolle.

Teo Fabi oli ajanut vuoden 1984 jälkipuoliskosta lähtien viimeistään edes kelvollisen hyvin kilpailuja, siten Toleman-paikalle Monacon jälkeen oli tilausta ja siten Fabi sai edes oikeutta itselleen osittain ehkä perusteettoman Brabhamilta uloslähdön jälkeen joskin ongelmana oli tietenkin testaamattomuus yhtä ainoaa pikatestiä huomioimatta.

Kun Fabi pääsi todella vauhtiin niin Toleman TG185:n automalliin nähden erittäin hyvä aerodynamiikka ja etenkin Fabin tunnustettu hyvyys nopeilla radoilla nostatti kehuja. Jopa hitaillakin radoilla Fabi ajoi paremmin kuin koskaan ennen huolimatta Fabin kykyjen kritisoinnista hitailla radoilla mikä oli ollut hänen ongelmansa tähän asti aina.

Hieno taidonnäyte Fabilta oli ajaa erittäin hyvin jo muutenkin jopa keskinopealla pidettävällä Neue Nürburgringin radalla ennen kuin alustava hyväkin lähtöruutu muuttui alustavaksi paalupaikaksi ja lopulta sensaationa pysyväksi paalupaikaksi lauantain sateen myötä.

Teo Fabin unelman jopa todellisesta huippuajosta pilasi hänen lähtönsä, luistattamisen yhteydessä vaurioitunut kytkin ja myöhemmin Fabi keskeytti tekniseen vikaan jossa kytkin oli myös hajalla. Fabi ajoi erinomaisesti Itävallan Österreichringillä ja Hollannin Zandvoortissa kaudella Neue Nürburgringin lisäksi.

Teo Fabin reaalinen kisanopeus olisi kaudella 1985 ansainnut itsessään 6-12 pistettä, ehkä korkeintaan 18 pistettä ja sijat 9-12 MM-taulukossa.

Valitettavasti tallin hieman myöhempi tuleminen radoille kaudella rajoitti Fabin potentiaalia pisteisiin tekniset viat tai vauriot. Yhdessäkään kilpailussa kaudella 1985 Fabi ei saanut ajaa ilman jotakin teknistä vauriota maaliinkaan asti. Ja maaliin pääsyt olivat erittäin harvinaisia.

Kuitenkin nopeus ja lahjakkuus ovat Fabilta tulleet viimeistään vuonna 1985 esille jos ei jo aiemminkin.

Selvästi.

Arvosana: 7,5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
RAM näytti vihdoin ja viimein tarjoavan Manfred Winkelhockille sellaisen kaluston mitä Länsi-Saksan mies olisi tarvinnut ja halunnut. Winkelhockin osalta surullista oli joutua pois Brabham-tallin ehdokkuudesta vuodeksi 1985. Jopa testikuljettajan paikan peri hänen ystävänsä Marc Surer.

Winkelhock oli ajouraltaan siihen asti ollut energinen ja innostunut hyvänä ajopäivänään ja huonoimmillaan ärsyyntynyt ratojen riehuja jonka raivolle ei ollut mitään perusteita. Huonoin ääriraja ainakin viime aikojen perusteella oli ATS-tallin loppupäivinä ollut Zandvoortin kilpailu 1984 jossa Winkelhock oli reilustikin jäljessä ja töni suuttuneena vauhtinsa hitaudesta johtuen toisia kilpailijoita äärimmäisestä stressitasosta ärtyneenä.

Valitettavasti aivan lupaavimman alun jälkeen RAM:n ajot vuonna 1985 vaikuttivat yhtä hyvältä ATS:n tavalla eli erittäin huonolta. Toisaalta Winkelhock oli iloinen jopa maksukuljettajana olemisestakin kunhan vain jonkinlainen auto alle järjestyi ja tallissa ei RAM:llä ollut huonoimmillaankaan aivan niin huonoa kuin ATS:llä ainakaan henkilöpuolella.

Winkelhock ajoi toki rohkeasti kauden kilpailuissa, mutta teknisille vioille hän ei mahtanut mitään. Toki joitakin kertoja kaudella Winkelhock vieläkin innostui joskus liikaa ja kolareitakin sattui. Valitettavasti Kanadan Mosportin Urheiluautojen MM-kisassa sattunut onnettomuus johti kuolemaan ja sitä ennen Winkelhockilla oli ollut hyvin vähän konkreettisia tuloksia.

Talli oli järkyttynyt Winkelhockin poismenosta koska Winkelhock oli ollut ehkäpä paras kuljettaja koko tallin historiassa sen eri muodoissa tai ainakin tasaisin kuljettaja yleisasenteeltaan. Aivan alkukaudesta vauhti oli Winkelhockilta parhaimmillaan. Rio de Janeiron huippuajo massavarikkopysähdysten aikana nosti hänet jopa pisteille ennen väistämätöntä varikkokäyntiä ja myöhempiä teknisiä vaurioita.

Sen jälkeen Winkelhockia vaivasivat tekniset viat auton hauraudesta johtuen ja Montrealissa vuorostaan Andrea de Cesaris pilasi hänen poikkeuksellisen hyvän alkukilpailunsa kolaroimalla hänet kisasta ulos.

Epäonni ja tekniset viat piinasivat ja pian Montrealin jälkeen Winkehock menetti viimeisen etunsa ennen kuolemaansa eli kalustoon nähden melkoisen hyvät Viralliset Harjoitukset ja niiden sijoitukset jotka olivat Winkelhockin osalta ehkä normaalia, mutta ennenkuulumatonta RAM:n kaltaiselle tallille ainakin nimellisesti.

Mikäli Winkelhock olisi saanut ajaa koko kauden tai niin paljon kautta kuin mitä RAM ajoi niin mahdollisesti pisteet eivät olisi olleet kokonaan poissa kuvioista, mutta todennäköisesti ne olisivat silti jääneet saamatta tallin vakavien teknisten vikojen toistuvuuden vuoksi ja turhautuminen oli alkanut kasvaa Winkelhockilla ennen hänen poismenoaan. Manfredilta jäi veljet, 25-vuotias Joachim ja 17-vuotias Thomas ja lisäksi viisivuotias poika Markus.

Nuoremmilta veljiltä odotetaan paljon ja näistä Joachim ajaa tällä kaudella Länsi-Saksan F3-sarjaa ja aiemmin on ajanut Länsi-Saksan Formula Fordia ja kartingia ja Thomas on ajanut kartingia. Veljen kuolema on vaikuttanut heihin paljon. Muun muassa Thomas perui testiajonsa Länsi-Saksan Formula Fordissa tapauksen johdosta. Eikä Joachim juuri ehtinyt aloittaa F3-sarjan ajamista kunnolla ennen tilanteen ilmituloa. Tulevaisuus saa näyttää heidän paikkansa kuten myös pojan eli Markuksen. Manfred Winkelhock ei ollut parhaimpia kuljettajia, mutta yksi positiivisimpia kuljettajia kuitenkin.

Arvosana: 6,5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Ajaessaan toista tai oikeammin täyden vuoden ja puolikkaan vuoden osaa Jonathan Palmer sai melkoisen tehtävän ajaessaan Zakspeediilla. Talli oli kokonaan uusi ja vaikeuksia riitti, mutta Palmer sai silti kunniaa osakausiluonteisuuden osalta joka jopa sekin jäi kesken Palmerin loukkaannuttua.

Vaikealla Euroopan kilpailut pelkästään käsittävällä kaudella 1985 Palmerin valtava Williamsin testikuljettajan kokemukset tulivat viimeistään Zakspeedilla tarpeeseen RAM:n vuoden 1984 ohella.

Alkukauden osalta Palmer ajoi Imolassa hyvän ajon vain keskeyttääkseen varhain Virallisen Harjoituksen 17:sta ruudulla ja siitä lähdettäessä ja Monacossa hän ajoi tallin historian kolmannessa kilpailussa jo kymppipaikalla maaliin ja se oli kokonaisuudessaan paras kilpailu tallille koko vuonna.

Silverstonen kisa oli kuljettajalle itselleen paras Palmerin ohitettua lähdössä 6 kuljettajaa kaikkiaan ja muutenkin ohitusnäytös oli tulla kaikkien nähtäville tai Häyrisen Raimon sanoin kaikkien kuuluville sillä Palmer tosiaan vaikutti olevan tosi kovassa iskussa ennen keskeytystä.

Valitettavasti Zakspeed menetti menestyksen hetkensä erikoisen syyn takia:

Alkukaudesta Zakspeed oli automalliltaan hidas, mutta luotettava. Loppukaudesta Zakspeed oli automalliltaan vuorostaan nopea, mutta epäluotettava. Ainoastaan Palmerin järkevä ja tasainen ajotapa esti kauden 1985 muuttumasta epätasaisuuden ja kaaoksen vuodeksi muuttumisen tallissa. Palautteenanto oli Palmerin osalta erinomaista ja se teki vaikutuksen Erich Zakowskiin.

Loukkaantuminen aiheutti Monzan, Spa-Francorchampsin ja Brands Hatchin väliin jäämisen, mutta hän sai Zakspeedilta luottamuslauseen vuodeksi 1986 ja hänellä on siten tallissa paikka. Vuosi 1986 on tallin todellinen varsinainen näytönpaikka ja siten tallilta ei toivota vuoden 1985 kaltaista epätasaisuutta tai osakausiluonteista ongelmatilanteen pysyvyyttä.

Parhaimmillaan Palmer voi saada paljonkin aikaan, mutta huonoimmillaan Palmer hukkaa jälleen kerran aikaansa pienessä tallissa.

Palmeria on arvosteltu myös maksukuljettajaksi rahapuolen tuomisesta mukaan varmuudenkin varalle kuvioihin vaikka mies kyllä ainakin maksukuljettajanakin olisi erittäin nopea. Palmerin kausi oli siis hyvä vaikkakin koko kausiluonteisena talli olisi voinut olla huonompikin.

Palmerin osalta arvosanaan vaikutti pitkälti osakausiluonteisuus. Palmer oli saada osaltani kasinkin, mutta saa nyt seiskan ja mikäli Zakspeed olisi ollut koko kauden ajava talli niin viitonen tai kuutonen olisi ollut arvosana.

Arvosana: 7/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Philippe Alliotilla oli jälleen melkoisen pettymyksen kausi koettavanaan John Macdonaldin RAM-tallissa. Alliot tosin hyvänä puolena pystyi ainakin keskimäärin karkottamaan edelliseen kauteen verrattuna sarjan hitaimman kuljettajan maineen pois, mutta ei juuri pystynyt muuta näyttävää kokonaisen kauden mittakuvassa saamaan aikaan.

Edelleenkin Alliotia kohdeltiin läpi kauden maksukuljettajana kautta linjan vaikka pikkuhiljaa muitakin lahjoja on kun vain pelkkiä rahan avulla tehtyjä lahjoja.

Kausi alkoi erittäin optimistisella tavalla ja Rio de Janeiron kilpailussa massavarikkokäynnit avustivat Alliotin parhaimmillaan viitospaikalle asti ja muutoinkin hän pääsi maaliin ysipaikalla. Se toi tallille sittemmin erittäin harvinaista suitsutusta, huomiota mediassa ja etenkin kilometrejä testien osalta mittariin.

Valitettavasti RAM:n huonontuminen alkoi hyvin nopeasti. Alliot ei myöskään ollut erityisen nopea Virallisissa Harjoituksissa, hän ei onnistunut saamaan itselleen huomiota Manfred Winkelhockin eläessä eikä myöskään tämän kuoleman jälkeen onnistunut nousemaan mitenkään äärimmäisen paljon paremmaksi.

Alliot toki yritti kovasti, mutta toisaalta Alliot oli kiinnostunut vain ajamisesta eikä halunnut olla mikään tallinjohtaja eikä tulevaisuuden suunnannäyttäjä eli toisin sanoen hän ei ollut ykköskuljettajan halukkuutta omannut kuljettaja.

Ja mikäli hän halusikin olla ykköskuljettaja niin ainakin hän harvinaisen hyvin piti halunsa omana tietonaan. Alliot tuntui muutenkin sulkeutuneen oloiselta kaverilta formulavarikolla.

Hän ei kyennyt myöskään ohjaamaan tallia haluamaansa suuntaan tai huonoimmillaan tuntui, että Alliot ei pysty pitämään keskittymistä lajiin selkeästi yhteen suuntaan pitävänä. Mahdollinen syy koko käytökseen saattoi olla vuoden 1984 kesken kauden aloitettu hiillostus mediassa ranskalaisen oletetusta ykköskuljettajan aseman ostosta RAM-tallissa Jonathan Palmerin sijaan. Silloinenkin mediasirkus tuntui riittäneen Alliotille.

Vaikka Alliotin harteille ei voinut kaikkea laskea syytösten saralla kuten esimerkiksi RAM 03:n myöhempää kroonista epäluotettavuutta niin Alliotin osalta selvin ongelma oli ranskalaisen ajoittain oleva asenneongelma suhteessa tallin haluamaan asian suuntaan ja lisäksi myös Alliot kärsi pahasta yliyrittämisen ongelmasta.

Kolareitakin ja estelyjä ranskalainen järjesti ajoittain liikaa. Lisäksi Alliot onnistui pilaamaan hänen ja tallinsa viimeisen todellisen näytön eli Belgian Spa-Francorchampsin kilpailun kasipaikan liukastelemalla seinään heti varikkokäynnin jälkeen. Alliotin vauhti olisi ensimmäistä kertaa sitten Rion voinut riittää pisteelle jopa muutenkin, mutta keskeytys talousvaikeuksissa ja konkurssiuhan alla olevalle tallille oli erittäin ikävä.

Alliotin maine kärsi myös Kenny Achesoninkin olemisesta ajoittain nopeampi tai muussa tapauksessa edes ainakin aivan liian lähellä ranskalaisen vauhtitasoa olemisesta. Alliotin arvosana pysyy edelleen alhaisena huolimatta Rion ja Spa-Francorchampsin tähtihetkistä.

Vieläkin kriittisyydestä huolimatta lähes mahdotonta on arvioida koko Alliotin ajajankuvaa RAM:n kaluston huonoudesta johtuen hyvyyttä tai surkeutta ajatellen. Alliot oli joutua isompiin ongelmiin, mutta RAM:n osalta hänen tiensä päättyi jo ennen kauden kahta viimeistä kilpailua Kyalamissa ja Adelaidessa eikä hän myöskään halunnut jatkaa tallissa vuonna 1986.

Alliot aikoi mennä Ligierille ja menetettyään kisapaikkansa hän sai testipaikan tallista sillä Rene Arnoux tuli talliin kisakuljettajaksi. Satunnaiset hyvät lähdöt, ohitusnäytökset ja muutamat hyvät yritykset ajaa pirteämmin kisoissa pitivät edelleen arvosanan välttävänä. Nelostakin tai nelosen ja puolen arvosanaakin mietin.

Kuutosta parempaa arvosanaa en olisi voinut juuri antaa ja kuuden ja puolen arvosana olisi ollut aivan maksimi sillä seiskan antaminen tai sitä parempi olisi ollut jo liioittelua.

Arvosana: 5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Piercarlo Ghinzani aloitti vuoden 1985 Osella-tallin tutussa ympäristössä.

Ajaminen tallissa oli puhdasta huvia. Hän maksoi ajoistaan, ei tietenkään myöskään saanut palkkaa eikä ottanut juurikaan veloitusta pahoissa talousvaikeuksissa olleelta tallilta paitsi tietenkin mikäli talli saisi pisteitä jolloin jo pelkkä pistepalkka oli jo suuri ja puhumattakaan vähänkään suuremmista pisteistä ja niiden mahdollisesti tuomista rahasummista.

Toki puheita pitkin huulin hymyissä suin palkinnoista ja voitoistakin oli ja mikäpä siinä olisi ollut yksittäisenä tapahtumana muuta kuin rahat käteen puhtaana, mutta muutoin tilanne olisi ollut vähän haastavampi.:D

Tähän järjestelyyn Ghinzanilla oli varaa koska hänen varsinainen palkkansa moottoriurheilun puolella tuli Mauro Baldin tapaan Urheiluautojen MM-Sarjassa ajettavista kilpailuista. Ghinzanin Osellan automallit olivat alitestattuja ja erittäin alikehittyneitä tai vanhoihin automalleihin liikaa perustuvia.

Kokemus ja tasaisuus olivat Ghinzanin ainoa todellinen valtti vuonna 1985 italialaisen ja tallin viettäessä hienon vuoden 1984 jälkeen suoritustasoltaan taantunutta vuotta 1985.

Ghinzanin ehdottomasti paras kisa ainakin Osellalla ajetuista kisoista oli ironisesti Portugalin Estorilin kauhea sadekelin kilpailu. Ghinzani ohitti muun muassa 9 kuljettajaa lähdössä, ajoi loistavasti muutenkin ennen kun Pirellin umpisurkeat sadekelinrenkaat alkoivat tukkeutua vesimääristä ja olla niin huonoja kuin olivat ja lopulta Ghinzani oli ainoa Pirellin renkailla ajanut kuljettaja joka sai edes tuloksen maalissa yhdeksännellä sijalla muiden kuljettajien keskeytettyä pitkälti renkaista johtuvista syistä ulosajoihin ja vetäytymisiin asti ulottuvalla syyalalla.

Kaikkiaan Portugalin Grand Prix 1985 herätti Ghinzanin osalta pakosti huomiota joskin Ghinzanin suoritus jäi pienimmälle mahdolliselle huomiolle kaikista todella huomion arvoisista kuljettajista.

Osellan osalta Ghinzanin ja tallin sopimus oli ollut aina Ghinzanin ensiyrityksestä vuodelta 1981 lähtien ja vuosina 1983-1985 edelleen voimassa ollut samanlainen. Toisin sanoen siis Ghinzani väistyisi aina tallista heti kun tilalle tulisi enemmän rahaa tuova maksukuljettaja tai kun hänen rahansa olisivat loppu.

Kun Huub Rothengatter sitten saapui rahoineen niin Ghinzanin oli aika väistyä sillä Osella ei voinut ajattaa toista autoa ja koska Ghinzanilla ei riittänyt rahaa enää mahdollisen tilapäisen toisen auton ajattamiseen. Osella ei ajattanut vuonna 1985 kuin vain yhtä autoa koska Jo Gartner häipyi ennen kautta ja jätti maksamatta luonnollisesti isoja rahoja tallin tueksi.

Loppupelissä Ghinzani oli sivussa vain Länsi-Saksan kilpailun Nürburgringillä ja jatkoi Itävallan Österreichringin kilpailusta eteenpäin kauden loppuun asti Tolemanilla voitettuaan niukasti Roberto Morenon näyttöajojen perusteella.

Murheellisesti Toleman-talli ei kyennyt kalliita sakkomaksuja maksettuaan tai ihan ilman niitäkään toimimaan kahden auton tallina tehokkaasti vuonna 1985. Huomattavasti parempi ratkaisu olisi ollut ajattaa yhtä autoa ja antaa Teo Fabin ja Ghinzanin vuorotella ennen pitkää kaudella.

Ghinzani oli pitkään keskustellut Tolemanin kanssa ennen sinne siirtymistään ajaessaan vielä Osellaakin. Siten Ghinzanin näytöt jäivät hyvin vähiin toisen auton loppumattomien teknisten vikojen takia. Belgian Spa-Francorchampsin kilpailu oli Ghinzanin paras Toleman-ajan kilpailu kaudella.

Hän ohitti lähdössä siellä peräti 6 autoa ja ilman kolariaan heti kuivan kelin renkailla vieläkin märällä radalla Ghinzani olisi voinut hyvinkin olla pisteajossa. Muissa kisoissa tekniset viat tai vauriot veivät hänen vauhtiaan liikaa tarkan tason selvittämisen osalta. Aivan loppuvuodesta 1985 hän alkoi saada Fabia kiinni erityisesti verraten erittäin heikoissa Virallisissa Harjoituksissa.

Muutenkin Ghinzani jäi lopulta selvästi puhuttua vähemmän todella selvästi Fabin taakse vauhtitasossa mitaten eikä ollut usein mitenkään hirveän kaukana lukuun ottamatta ehkä Hollannin Zandvoortin ajoa jossa Fabi tosin oli uskomattoman kovassa tahdissa muutenkin ennen keskeytystä.

Kauden huonoin kilpailu oli Etelä-Afrikan Kyalamin kisa jossa Ghinzani toimi radan nk. Virallisena Voitelijana öljyvuodon muodossa, esteli toisia kuljettajia minkä ehti ja muutenkin sekoilu radalla suhteessa Ghinzanin normaaliin ajotapaan nähden oli typerää.

Loppupelissä suurin Ghinzanin harmin aihe oli se, että hän vaikutti parantaneen vuoden 1984 tasoon nähden olemattoman määrän tasoaan osin vain auton ongelmat estivät todella suuren parannuksen ja pahinta tietenkin oli näkymättömyys etenkin ns. Median Suuressa Kuvassa eli hän ei vain ollut menestyjä siinä mittakaavassa.

Vuodeksi 1986 hän oli jäämässä talliin alkuperäisissä suunnitelmissa mikäli talli olisi säilynyt Tolemanina, mutta muututtuaan Benettoniksi se ei kaivannut Ghinzanin palveluksia enää koska sillä oli nyt rahaa yllin kyllin itsessään ja silloin ei Ghinzanin kaltaista maksukuljettajaa tarvittu. Korkeintaan kuutosen tai kuutosen ja puolen olisin voinut antaa kun ei vain ollut taso niin hirveän hyvä.

Arvosana: 5,5/10
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Vaikka Eddie Cheeverin tulokset vuonna 1985 eivät olleet oikeastaan yhtään sen parempia kuin hänen hyvin nimellisen ja yhtä teoreettisen ykköskuljettajansa, tallitoverinsa ja vihamiehensä Riccardo Patresen niin ainakin Yhdysvaltain parhaan ratojen toivon asenne kilpailujen ajamiseen oli monta kertaa parempi ja häntä ei voinut missään välin tai ainakaan melkein missään välin vuonna 1985 syyttää asenteen menemisestä ajamiseen.

Hän teki kaikkensa saadakseen Alfa Romeo 185T:n ja myöhemmän Alfa Romeo 184TB:n toimimaan. Valitettavasti kyseisten automallien ollessa lähtöruudukon hauraimpia Cheeverin tulokset jäivät kaudella erittäin vähiin ja vain neljä kertaa Cheever pääsi maaliin eli pari kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin 1984 eikä edelleenkään saanut pisteen pistettä.

Toisaalta Cheever kärsi uskomattomista epäonnen oikuista keskeyttäessään usein jäännöspisteeltä tai sijojen 7-10 tuntumasta kaudella. Cheeverin vauhtitaso kuitenkin oli pudonnut vuoden 1984 tasosta myöskin Alfa Romeon ongelmista johtuen.

Cheever ajoi kisataktiikkojensa suhteen yllättäen tasaisesti vuoteen 1984 verrattuna niin suurempien ahdinten kuin myös pienempien ahdinten käytön suhteen ja erilaisten seosasetusten osalta aiemman melkein yksinomaisen täysillä ajamisen sijaan.

Cheeverillä oli erinomainen luonnollisen kilpa-ajajan lahjakkuus, huippuluokan kuudes aisti ongelmien tai ohitusten aavistaminen kilpailijoistaan ja ennen kaikkea uskomattoman hyvä sadekelin ajotaitokyky yhdysvaltalaiseksi kuljettajaksi.

Lisäksi Cheever oli katuratojen ässä joka ajoi kauden 1985 vakuuttavimmat kilpailunsa katuradoilla Monacossa, Montrealissa, Detroitissa ja Adelaidessa.

Hyvät Virallisen Harjoituksen kierrokset yhden tai kahden nopean kierroksen taktiikalla toivat parhaimmillaan nelospaikan Monacosta mistä vuonna 1984 Cheever oli karsiutunut nolosti Patresen oltua kertomatta hänelle tärkeitä ratasäätöjä ja aiheuttaen melkoisen vihanpidon parivaljakon keskuuteen.

Monacossa ja Detroitissa Cheever vaikutti ajavan jopa voittotaistelussa ja lisäksi ajoi ainakin melko varmoilla sijoilla 4-6 kokonaisvauhdin perusteella ennen epäonnisia ongelmia joista etenkin Detroitin rengasrikosta Cheever ei koskaan toipunut.

Ja lukemattomissa muissa kilpailuissa jotain aina hajosi autosta hyvältä sijalta.:( Cheeverin osalta ongelma oli myös tason tippuminen moottoriradoilla, mutta merkittävä poikkeus sääntöön oli Silverstonessa missä Cheever ohitti lähdössä 9 autoa ja ajoi näyttävästi muutenkin ennen väistämätöntä keskeytystä.

Aallonpohja läheni tulemistaan sitä mukaa milloin kausi 1985 lähestyi loppuaan. Cheever ajautui muutaman melkein tappeluksi kärjistyneen kerran jälkeen lopullisesti tappeluun tallitoverinsa Patresen kanssa Kyalamissa jossa ensin tyydyttiin tappelemaan sanan asein, mutta lopulta myös nyrkeinkin tallin tiloissa ja kisa-alueen parkkipaikalla.

Se oli hyvin ikävä tapaus, mutta Paolo Pavanello kerjäsi verta nenästään oikeastaan aina kun pakotti toisiaan vihaavat kuljettajat toiseen kauteen ja vuodeksi 1986 Alfa Romeon olisi pitänyt etsiä uudet kuljettajat sillä Patrese tai Cheever eivät enää halunneet ajaa toistensa pareina tai tallissa muutenkaan vaikka se rikkoisikin heidän alkuperäisiä sopimuksiaan.

Loppupelissä siis vuoden 1986 suunnitelmat jäivät avoimeksi kun Cheever ei lopulta päässyt ensin Tolemanille ja sittemmin ei edes Benettonille ja muut tallit ottivat muut kuljettajat hänen haluamiin ajopaikkoihin. Cheever oli valmis jopa menemään Tyrrelille josta lähti vuoden 1981 jälkeen pois palkkakiistojen takia. Ei päässyt kuitenkaan ajamaan. Cheever sai lopulta kaudeksi 1986 lähinnä paikan Team Lola-Haas Beatricen testikuljettajana.

Cheever on ollut 31 kilpailua ilman pisteen pistettä ja se on uskomattoman pitkä ja murheellinen putki. Se on myös hyvin kuluttava paikka henkisesti ja epäreilua herjailua usein aiheuttava asia kestää.

Viimeksi Cheever sai pisteitä Brasilian Grand Prixistä 1984 Rio de Janeirossa nelospaikalla ja sitä ennen vuoden 1983 Etelä-Afrikan Grand Prixistä Kyalamista kuutospaikan muodossa.:( Cheever saa nyt melko alhaisen arvosanan, mutta jonkin verran arvosanaa laskee myös Cheeverin tarpeeton riitely Patresen kanssa kaudella ja muutenkin en paljon parempaa arvosanaa olisi voinut antaa vaikka olisin halunnutkin.

Arvosana: 5,5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Riccardo Patresen ensimmäinen Alfa Romeon vuosi 1984 oli kaikkiaan mitäänsanomaton ja jopa huono, mutta siitäkin kaudesta löytyi sentään onnistumisen hetkiä yllättävänkin paljon ja jopa selviä tuloksia joista paras oli ilman muuta Monzan kilpailun kolmanneksi ajo säästöajon voimin.

Vuonna 1985 Patresen joutuessa pakkoviettämään Alfa Romeolla aikaansa toisen vuoden verran nimellisen kakkoskuljettajansa, tallitoverinsa ja vihamiehensä Eddie Cheeverin kanssa tuloksena oli karmea vuosi josta ei ollut yksinkertaisesti melkein lainkaan mitään hyvää sanottavaa ja pisteetön vuosi oli Patresen henkilökohtainen katastrofi, täydellinen aallonpohja, uran kannalta yleensä tärkeänä asiana säilytettävää motivaatiota oli enää nimellisesti jäljellä ja Patrese oli masentunut kaiken kaikkiaan.

Hädin tuskin Alfa Romeon nimellisenä ykköskuljettajana Patresella oli edes mitään erityisesti onnistunuttakaan asiaa lähtöruudukossa vuonna 1985. Siinä missä vuonna 1984 hänet edes muistettiin jotenkin mediapiireissä ja hän edes jotenkin herätti oikeasti huomiota niin vuonna 1985 häntä ei muistettu käytännössä mistään. Ja mikäli muistettiin niin aina vain negatiivisessa mielessä ja lisäksi vain kolaroivana kuljettajana.

Totta oli, että suurilta osin hänen kaudella 1985 saamansa huomio tuntui muodostuvan vain parista-kolmesta, viidestä ja ehkä kaikkiaan muutamasta kolarista yhteensä. Se oli kuitenkin erheellinen ja huonoimmillaan varsin yksipuolinen näkemys.

Alfa Romeon automallit 185T ja 184TB olivat kerta kaikkiaan kamalan epäluotettavia, melko rumia (184TB:ssä sentään värisävy oli onneksi hillitympi kuin 185T:ssä.) ja lisäksi molempia autoja ja erityisesti 185T:tä vaivasi krooniset ohjausvauriot jotka söivät paljon auton potentiaalista pois.

Aivan alkukaudesta polttoaineongelmasta kärsittiin entiseen malliin, mutta Boschin polttoaineensyötön parannuttua lopullisesti sähköisen polttoaineensyötön uudistamisen jälkeen polttoaineongelma ei ainakaan koskaan enää noussut aivan niin pahaksi kuin mitä oli ollut vuonna 1984 tai alkuvuodesta 1985. Siltikin se oli ongelma.

Patrese kasvatti vuoteen 1984 verrattuna enemmän myös rohkeampaa isommilla turboahtimen tehojen nostoa kisoihin ja lähtemällä juurikin isommilla ahtimilla kisoihin pienempiin ahtimiin verrattuna.

Hän toki säilytti edelleen myös asenteensa ajaa tehokkaita säästöajoja tai vähintään ainakin edes niiden yrityksiä. Patresen ongelma oli kuitenkin Cheeveriin nähden se, että Patrese tuntui haluttoman tuntuisesti vain hyväksyvän tosiasiat yrittämättä muuttaa auton asemaa ruudukossa.

Cheever ajoi Alfa Romeon vuosinaan 1984-1985 sentään usein erittäin lähellä kärkeäkin parhaimmillaan ja yleensä sijojen 6-12 tuntumassa. Vuonna 1985 polttoaineensäästön parannuttua Cheever sai myös hieman enemmän tilaisuuksia näyttää kykyjään. Parhaimmillaan Monacossa ja Detroitissa jopa kärkikuljettajat olivat levottomia Cheeverin ajonopeudesta. Patresen tilanne oli toinen.

Vuoteen 1984 huonoksi sanottuun vauhtitasoon verrattuna Patresen yleinen vauhtitaso oli vuonna 1985 karmea. Välillä niin huono, että Patrese hädin tuskin ajoi edes alemman keskikastin paikoista kisoissa.:(

Ja mitä pidemmälle vuosi tuntui alustaan etenevän niin Patresen kyky ajaa tuntui heikentyvän kisa kisalta. Aivan parhaimmillaankin Patresen vauhti riitti kisoissa keskimäärin sijoille 7-10 ja aivan juuri ja juuri jäännöspisteeseen ja oikein poikkeuksellisissa oloissa pariin jäännöspisteeseen vuonna 1985.

Se oli syvän pettymyksen aiheuttava olotila italialaisen osalta miettien. Yleisesti ottaen vaikka autot olisivat kestäneetkin maaliin asti niin vauhtia pisteille ei vain enää ollut tai jäännöspisteet ja korkeintaan noin 3 pisteen osalta kerättävät pisteet olisivat antaneet Alfa Romeolle vuonna 1985 korkeintaan 48 pistettä ja pistesäännön takia ei tietenkään edes senkään vertaa.

Paras teoreettinen sija olisi riittänyt viidenteen sijaan valmistajien MM-Sarjassa ja huonoimmillaan olisi saatu noin 16 pistettä korkeintaan tai vähemmän pistesäännön takia ja siten olisi kilpailtu myöskin nöyryytyksestä kärsineen Renaultin kanssa seiskapaikasta tallien MM-Sarjassa.

Patrese tuntui olevan vaikeuksissa Cheeverin kanssa kauden 1985 aikana ja yhdysvaltalainen kuljettaja maksoikin vuoden 1984 nöyryytyksen italialaiselle takaisin. Silloin Patrese oli ollut niskan päällä.

Edes hyvät Virallisen Harjoituksen nopean kierroksen yritykset eivät Monacoa lukuun ottamatta koskaan onnistuneet Patreselta kaudella 1985. Ayrton Sennan estelykohu Monacossa pilasi myös Patresen kierroksen ja vei Alfa Romeolta potentiaalisen menestyskisan ja etenkin Patreselta koska sijalta 12 Monacossa ajaminen oli käytännössä mahdotonta edes jäännöspisteenkään kannalta.

Patresen osalta parhaimmat kilpailut kaudella olivat Itävallan Österreichringin ja Euroopan kilpailu Brands Hatchissa jossa parhaimmillaan etenkin Brands Hatchissa Patrese ajoi epätavallisen kauankin vuoden 1985 mittakaavalla Cheeverin tapaan lähellä kuutospaikkaa ja pistettä.

Patrese riiteli läpi kauden Cheeverin kanssa, tappelemalla melkein hänen kanssaan kauden aikana muutaman kerran joista näkyvin melkein nyrkkeilyksi kärjistynyt tilanne oli ennen Kyalamia Estorilissa.

Kyalamissa Patrese ensin riiteli sanan asein Cheeverin kanssa tuttuun tapaan kilpailun alun lähtökolarista ja lopulta Patrese tappeli nyrkeinkin hänen kanssaan menetettyään malttinsa tallin tiloissa ja paddock-alueen parkkipaikalla.

Patrese ei tuntunut keräävän sympatiaa juuri keneltäkään ja James Huntilla oli vittuilun onnenpäivät vuonna 1985 häntä kohtaan menossa.

Toisaalta Patrese valitettavasti tuntui muuttuneen myös kitkerän oloiseksi kuljettajaksi joka menestyksen nälässä syyllistyi myös estelyihin toistenkin kuljettajien osalta ja jopa osumiinkin ilman pahempia kolareita.

Kun kaiken tämän surullisen tilanteen muistaa niin Patresen osalta paljoa sanottavaa ei enää ole. Vuosi 1985 olisi hyvinkin voinut pilata jopa koko hänen jäljellä olevan moottoriurheilu-uransakin.

Brabhamin ja Arrowsin päivät olivat jäädä unholaan median tunnustavissa tahoissa ja Patrese oli todella heikoilla jäillä, mutta onneksi myös vapaa kun eräs tuttu mies otti häneen yhteyttä.

Nimittäin Bernie Ecclestone oli pohjimmiltaan aina arvostanut Patresea ja ainakin muutoin pitänyt häntä parhaimpina kaikista tallinsa huippunimien alaisuudessa ajaneista kakkoskuljettajista.

Vuodet 1984-1985 olivat Riccardo Patresen kannalta kamalia virhevuosia jotka hän vietti Alfa Romeolla lähinnä katteettomien lupausten, oletetun selkeän ja kiistämättömän ykköskuljettajan aseman ja paremman rahan takia kun Patresen olisi ehkä kuitenkin loppupelissä ajaa vielä yksi vuosi Brabhamilla vuonna 1984.

Olemattomalla palkallakin ja vaikka selkeänä kakkoskuljettajana vielä kerran yrittäen kääntää asemansa itselleen edullisemmaksi kuin lähteä talliin jonka yleinen menestyminen oli ollut suhteellisen huonoa yhdestä lupaavasta kaudesta huolimatta aina.

Välivuottakin Patrese harkitsi koska osa talleista ei paradoksisesti halunnut kiinnittää huonosti ajavaan italialaiseen mitään huomiota. Patrese pääsi vuonna 1985 jopa harvemmin maaliin kuin miten oli päässyt kilpailuissa maaliin vuonna 1984!

Lopulta kuitenkin Brabhamin Nelson Piquet häipyi pois tallista Williamsilla saattaen Bernien paniikkiin ja lopulta Patrese pääsikin vuodeksi 1986 Brabhamille johon paikkaan Patrese ei hirveän suurta palkkaa saanut, mutta Patreselle mikä tahansa muu talli kuin Alfa Romeo olisi kelvannut. Paluu entiseen talliin siis vaikuttaa ongelmalliselta, mutta silti se on ollut Patreselle helpotus.

Joka tapauksessa ainoa todella merkittävä asia mistä Riccardo Patrese jäi lopulta mieleen vuonna 1985 oli Monacon Grand Prixin 16:sta kierroksen kolarista Nelson Piquetin kanssa aiheuttaen tulipalon, mutta selviten Piquetin kanssa vahingoitta. Olin välillä harkita Patreselle jopa nelosta, mutta päädyin lopulta hieman korkeampaan arvosanaan ja toisin kuin Cheeverille niin Patreselle ei juuri parempaa arvosanaa voinut harkita mitenkään.

Arvosana: 5,5/10
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Kuten vuotta aiemmin Monzassa 1984, Pierluigi Martini tuntui alkuvuodesta 1985 toivottomalta tapaukselta kuulumaan F1:siin.

Aivan täysin Martinia ei voinut asemastaan lajissa syyttää. Käytännössä ensimmäiseen uransa kilpailuun kunnolla päässyt Martini (Monzassa 1984 Tolemanilla hän karsiutui.) sai melkein mahdottoman tehtävän itselleen oppia yksinään kehittämään ja saamaan kokonaan uuden pienen Minardi-tallin yhtä vaatimatonta ja huonoa automallia M185:sta toimivaksi.

Minardilla ei ollut varaa ottaa toista kuljettajaa ja se hädin tuskin pystyi rakentamaan aina edes vara-autojakaan kaudella taloustilanteestaan johtuen. Ja Michele Alboreton leppoisilla Ferrarin lomapäivien Minardilla ajamilla testiajoilla ei paljonkaan kilpailukaudella tehnyt mitään.

Ja kun vielä tämäkään ei olisi ollut tarpeeksi niin Martini vielä keräsi hermostuneella ja jopa kurittomalla ajotyylillään paljon negatiivista palautetta itselleen.

Loppupelissä vuonna 1985 viikonloppu Pierluigi Martinilta ilman kolaria tai ulosajoa tuntui harvinaiselta ja ajoittain Martinin ajotaso tuntui hyvin onnettomalta. Ivallisesti sanottuna silloin kun Martini ajoi rauhallisimmillaan niin vauhtitaso häneltä silloin oli valitettavasti kaikkein hitain.

Toisaalta taas vähänkin kovempi yrittäminen johti sitten huipputallien ja keskikastin tallien paheksumiin kolareihin tai yhteenottoihin heidän kuljettajiensa kanssa. Pahimmillaan Martinin kolarit vuonna 1985 olivat jopa hyvin mielettömiä ja ainoastaan vain miehen oma miellyttävä ja mukava persoonallisuus estivät todella ongelmien kärjistymisen häntä kohtaan pahoiksi.

Silti häntä uhattiin sulkea tuomariston tahdolta kisoistakin kaudella mikäli hän ei osaisi vaihtaa ajotyyliään tai antaa tietä aiemmin ajoissa.

Martinilla oli vuonna 1985 montakin erilaista kolarikumppania, mutta aivan erityiseksi kolariuhriksi kaudella 1985 valikoitui vähemmän yllättäen vuoden 1984 Monzan kolariuhri vertaansa vailla eli Gerhard Berger. Berger ja Martini kolaroivat toistensa kanssa jatkuvasti ja tuntuivat olevan melkein erottamaton kolarikaksikko ja aina siellä missä tapahtui kaudella 1985.

Bergerin tapaan Martinin ajoasenne kuitenkin kehittyi kauden mittaan ja Bergerin tapaan suurin osa kolareista tai ongelmista alkoi onneksi jäädä vapaisiin harjoituksiin tai virallisiin harjoituksiin ja vähentyivät selvästi sentään kilpailuihin mennessä.

Kuitenkin parivaljakko Martini-Berger olivat myös kovia suustaan ja Paul Ricardissa Berger oli jopa ryhtyä tappelemaan Martinin kanssa kun Bergerin oikeastaan ensimmäinen todella potentiaalinen pisteajo oli mennyt pilalle juurikin Martinin aiheuttamasta kolarista.

Martini ei kerännyt kauden aikana sympatiaa myöskään Patrick Tambaylta tai Niki Laudalta. Laudan asenne Martinia kohtaan oli verraten vihamielinen erityisesti mediassa Bergerin puolesta pitämänsä voimakkaan suojelupuheen jälkeen.

Toisaalta niin paljon kuin Niki Lauda tai kuka tahansa muu huippukuljettaja olisikin valittanut Martinin ajotavoista vuonna 1985 niin loppupelissä Martini oli Minardin automallilla usein niin järkyttävän kaukana muista kuljettajista tai niin hidas muulla tavalla, että hänestä ei yleensä ollut missään nimessä merkittävää haittaa.

Satunnaisesti silloin kun Minardi ja etenkin sen ongelmallinen Motori Modernin turbomoottori toimi niin Martini pystyi edes jotenkin alikehittyneellä ja hyvin alitestatulla M185-automallilla tekemään radalla oikein ja näyttämään vauhdillistakin osaamistaan. Valitettavasti kauden loppua kohti edetessäkin Minardilla vauhtitaso ei vain riittänyt ja ainoa järkevä voitettava radalla oli joko Osellan Piercarlo Ghinzani tai Huub Rothengatter.

Aivan kauden loppua kohti Adelaiden kilpailun ollessa enää ajamatta Minardi oli saanut kuitenkin jo ensimmäisen hyväksytyn tuloksen maalissa ja ensimmäisen oikean maaliintulonsakin. Adelaidesta tuli Minardin onnistunein kilpailu vaikka kisa oli keskeytyksistä hyötymistä.

Kasipaikka maalissa olisi ehkä hieman pidemmässä kilpailussa tai muutoin voinut olla jopa pistekilpailu edellä ajavien kolareista johtuen. Toisaalta taas ehkä selvin, paras ja näyttävin ajo Martinilta kaudelta itsessään oli Österreichringin kilpailun lähtö jossa hän pystyi uskomattomasti ohittamaan aina Riccardo Patresen Alfa Romeoon asti autoja ja jopa pitämään uransa aallonpohjassa olevan Patresen takanaan ennen väistämätöntä tippumistaan viimeiseksi!

Loppupelissä kuitenkin niin paljon kuin jopa Martinia olisi voinut kehuakin vuonna 1985 aivan lopulla hänen kehittyneen paremmaksi niin toisaalta ajoasenteen kehittymisessä kesti luonnottoman kauan ja lisäksi talli olisi oikeasti kaivannut vaikka Mauro Baldia Spiritiltä ajamaan vakaasti, luotettavasti ja rauhallisesti tuottamaan tallille edes oikeasti riittäviä määriä testikilometrejä kun antaa vain Martinin ajaa puhelinluettelon Keltaisten Sivujen paksuisen määrän verran kolareita ja ulosajoja kaudella ennen oikeaa ajotaidon oppimistaan.

Vuodeksi 1986 Martini on jäämässä syrjään tallista tai korkeintaan jäämässä maksutestaajaksi kun tallin haluama vuoden 1985 alkuperäinen ajaja eli Alessandro Nannini sai sittemmin hyväksytyn superlisenssin ja pääsi mukaan talliin. Mahdollista toki oli myös Martinin jääminen toiseen autoon kunnes Andrea de Cesaris toi jälleen kylmää käteistä.

Arvosana oli tippua keskikauden loppuun asti kestäneen ongelmavaiheen myötä paljonkin ja jopa neloseen asti, mutta lopulta annoin kuutosen koska Martini todella alkoi aivan kauden 1985 lopulla osoittaa kuulumistaan lajiin jo tuolloin. Vuoden 1988 paluuta sivuten ja hieman miettien olikin lopulta uskomatonta, että miten hienon kisan Martini todella ajoi Detroitissa 1988 ottaen koko hänen aiemman kilpailu-uransa ja vuoden 1985!

Arvosana: 6/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Belfastin Tiikeri eli John Watson vaikutti palaavan Formula 1:n pariin Stefan Johanssonin tallikaverina Toleman-talliin vuodeksi 1985 ajamaan kokonaisen vuoden vietettyään vuonna 1984 pakotetun välivuoden.

Valitettavasti Doningtonissa ajettujen testien jälkeen Toleman-talli ei edelleenkään talvikaudella 1984-1985 ollut saanut itselleen kunnollisia renkaita ja Avonin renkailla ei tietenkään mitään voinut tehdä koska ne olivat vuoden 1982 renkaita tai vuoden 1985 F3000-sarjan autoja varten tehtyjä ja äärimmäisen suuresti F1-autoja varten muokattuja renkaita.

Ennen pitkää Toleman-tallikaan ei tuntunut haluavan Watsonia talliin ajamaan myöskään rahapulan takia ja muut tallit eivät Watsonista kiinnostuneet.

Tyrrellin ajopaikka 1985 Riossa olisi voinut mennä Watsonille, mutta Watson ei ollut kuitenkaan matkustanut paikan päälle Rioon eikä lopulta muutenkaan ollut vuoden 1984 neuvotteluista poiketen enää erityisen kiinnostunut ajamaan Tyrrell Racingin riveissä.

Kun Toleman-talli lopulta sitten kuitenkin pääsi ajamaan Monacoon niin sitten Benetton Tolemanin taloudellisena pelastajana, renkaiden ja Spiritin kilpailulisenssin talliin tuovana tahtona halusi italialaisen kuljettajan ajamaan myös toiseenkin autoon lähtökohtaisesti niin Watsonille riitti.

Hän erosi koska hänen paikkansa tallissa edes toisenakin kuljettajana olisi ollut hyvin epävarma ja myöhemmin vuonna 1985 Tolemanin toinen ajopaikka oli maksukuljettajien onnenpyörä jonka ajovokaalit itselleen osti Piercarlo Ghinzani ja Roberto Moreno joutui tyytymään rosvosektoriin.:frown:

Kuitenkin kesäkuussa 1985 John Watson sai enemmän tai vähemmän erikoisen toisen mahdollisuutensa lunastaessaan paikkansa jo alkukaudesta puhuttuun McLarenin testikuljettajan paikkaan. Jo Tolemanin ajopaikkaa odotellessa Watson oli toiminut McLarenin tiloissa Marlboron ajajakonsulttina ja lisäksi ajanut tai ainakin ollut vapaa ajamaan McLarenin muita testiajoja.

Sopimuksen mukaan Watsonille kuului myös joitakin ajoja kisoissakin tallin kolmannessa autossa. Watson oli kuitenkin alakynnessä. Hänen ja hänen managerinsa Nick Brittanin välit Ron Dennisin kanssa olivat ajoittain hyvin tulehtuneet tai jäiset.

Kaiken konfliktin alkuperäinen syy oli ollut Watsonin erottaminen McLarenilta vuoden 1983 jälkeen ennen vuotta 1984. Dennis muutenkin antoi kaudella valheellisia lupauksia sekä myös muutenkin epäröi Watsonin ajattamisen suhteen aivan liikaakin.

Silverstonen kilpailuun pääsemättömyys McLarenin kolmannessa autossa aiheutti pahojakin sanaharkkoja Watsonin ja Dennisin kesken. Silti välit pysyivät ihmeteltävänkin asiallisina. Watson hyötyi huipputallin testauksesta vaikka ei tietenkään paljon saanutkaan kaudella ajaa ennen Spa-Francorchampsin tapahtumia.

Dennisille perimmäinen syy pitää Watsonin kaltaistakin ongelmallista kuljettajaa tallissa johtui Watsonin testitaidoista ja palautteenantokyvystä, loppupelissä usein vuosina 1979-1983 McLarenin kasvot pelastaneista ajoista erityisesti tallin huonoimpana vuonna 1980 ja vuoden 1981 tallin uudelleenrakentumisen aikakaudella huolimatta Watsonin asemasta tallissa Teddy Mayerin ajan kuljettajana ja myös ennen kaikkea siitä syystä, että Niki Lauda oli vuonna 1985 sittemmin viimeiseksi osoittautuneella ajokaudellaan erittäin arvaamaton ja Laudan uran reilua ennenaikaistakin lopettamista Dennis pelkäsi enemmän kuin mitään muuta jolloin Watson tarvittiin korvaajaksi.

Siten Watson sai olla McLarenilla vuonna 1985 erikoisessa testikuljettajan ja kolmannen kuljettajan asemassa vaikka ei edelleenkään päässyt muihin talleihin. Toisaalta Ron Dennis ei Watsonin suureksi vihattavaksi asiaksi muuttuneen tilanteen mukaan halunnut vuodeksi 1986 häntä silti McLarenille.

Ja tämä tilanne oli jopa ennen Keke Rosbergin tuloa talliin. Vuodeksi 1986 Watson olisi McLarenilla ollessaan saanut ainakin hienon uransa lopetusvuoden itselleen ja muutenkin korvauksen vuoden 1984 McLarenin ajopaikan menettämisestä täydessä muodossa.

Vuonna 1985 vuoden 1984 menetyksen korvaus jäi McLarenilta hyvin vaatimattomaksi sillä ilman Laudan Span loukkaantumista Watson ei välttämättä kuitenkaan olisi päässyt ajamaan Brands Hatchiin 1985.

Toki McLarenin kolmannessa autossa hänet olisi voitu nähdä, mutta Watsonin ja Dennisin välit tietäen se ei olisi ollut todennäköisintä. Joka tapauksessa Laudan jatkaessa oloaan toipilaana Watson sai ajaa tallin kolmannen auton ja oman numeron sijaan Laudan autolla ja numerolla 1.

Kun McLarenin tallin auton tason tiesi, kotiradan ja yleisen Watsonin ajotaidon niin Watson olisi voinut olla yllätysvoittaja. Valitettavasti reilusti yli puolentoista vuoden ja melkein kaksi vuotta kestänyt täydellisen kisamitan ajamattomuus näkyi Brands Hatchissa.

Lisäksi Watsonin ongelmana oli loppupelissä kaikkiaan vähäinen testaus ennen kisaa. Huono lähtöruutu teki jälleen kerran hänen kilpailustaan ongelman ja aiemmin luettelemieni ongelmien lisäksi turboautolla ajaminen tuotti Watsonille vuoden 1983 tapaan edelleen vaikeuksia.

Ensimmäiset kolme neljännestä kilpailusta meni koko ajorytmin ja todellisen vauhtitason hakemiseen. Ajaminen vaikutti huonoimmillaan leikkisästi sanottuna hampaattoman ja kynnettömän 20-vuotiaan ikivanhan tiikerin taisteluyritykseltä parempiaan vastaan, mutta viimeisellä neljänneksellä kilpailussa ja aivan viimeisillä kierroksilla Watson alkoi jälleen näyttää, että miksi häntä nimitettiin Belfastin Tiikeriksi.

Ohitusnäytökset olivat hurjaa katsottavaa ja lähinnä vain pieni harmi silti ymmärrettävällä tavalla oli BBC:n tv-ohjauksen ja sen pomon eli herra Daviesin huomion keskittyminen Nigel Mansellin maaliintulon odottamiseen ja Watsonin ja kisan lopun keskikastin jäännöspistetaistelun jättäminen vähemmälle huomiolle.

Watson auttoi kilpailussa erinomaisesti myös Alain Prostia varmistamaan maailmanmestaruutensa muun muassa estelemällä Ferrarille päässyttä Stefan Johanssonia aina kun se oli mahdollista.

Valitettavasti Watson oli kuitenkin seitsemäs ja jäi hyvin niukasti ilman pisteitä kisasta. Ehdottomasti Watson olisi voinut pisteitä saada mikäli olisi saanut ajaa enemmän kisoja kaudella ja etenkin vielä Laudan jopa lopettaessa ennalta aikaisemmin uransa tai muutenkin Watson olisi ansainnut saada ajaa Kyalamissa tai Adelaidessa McLarenin kolmannessa autossa sillä se olisi antanut enemmän mahdollisuuksia myös tallimestaruuskamppailun tietäen.

Valitettavasti heti kun Niki Lauda vain ilmoitti palaavansa niin Watson sai jäädä testityöhön ja vuodeksi 1986 hän vuoden 1985 päätteeksi purki loppupelissä muutenkin kaikin puolin epätyydyttävän testisopimuksensa McLarenin kanssa ja joutui lopulta toteamaan vuoden 1985-1986 talvikauden päätteeksi uransa olevan ohi vaikka kovasti hän yrittikin päästä ajamaan vielä yhtä kautta lajissa.

Kolmansien kuljettajien ajattaminen kilpailuissa kiellettiin vuodesta 1986 alkaen Concorde-sopimukseen tehdyn lisäyksen johdosta ja sekin vaikutti myös Watsonin päätökseen lähteä McLarenilta.

Jossain määrin Brands Hatchin 1985 ajokisa tuotti myös valitettavaa päänvaivaa Watsonin koko epäonnista, mutta myös näyttävää uraa katsoessa ja vuoden 1986 edes parempia ajopaikkoja katsastaessa Watson olisi tarvinnut myös enemmän kisojakin. Eläkkeelle lähdöstään huolimatta Watson sentään lähti McLarenilta saappaat jalassa kaatuen ja ei hänen Brands Hatchin 1985 suoritustaan lopulta tarvinnut hävetä.

Kaikkiaankin Watson tuli mukaan vuosina 1979-1983 käsittäneellä aikajaksolla McLarenille ja lähti sieltä myös vain yhdellä tavalla eli ensitestiensä kärjessä ja viimeisten testiensäkin kärjessä ajaessa.:alppu:

Näyttävintä tietysti oli aikanaan näyttää nuorelle brasilialaiselle ns. Tiikerin Pennulle eli Ayrton Sennalle kaapinpaikka viimeisessä testissä olemalla häntä myös nopeampi ja vuonna 1985 huippuhetki oli olla Doningtonin Suurtestissä nopeampi kuin maailmanmestaruudesta taisteleva Prost.

Arvosanani voi olla Watsonin osalta ehkä turhankin korkea yhden kisan perusteella, mutta koko uran muistaen ja vanhan kunnon Tiikerin palattua viidakkoon se tiesi hänen ajoistaan pitäville mitä parhainta ajotaitoa mitä F1:stä omana aikanaan löytyi niistä kuljettajista jotka eivät voittaneet mestaruutta ja jotka olisivat sen ehdottomasti ansainneet voittaa!:cool:

Arvosana: 7,5/10
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Miellyttävänä Ratojen Lentävänä Hollantilaisena tunnettu Huub Rothengatter kulutti paljon aikaa sitä säästämättä ja työtä tekemällä päästäkseen Formula 1:sin vuodeksi 1985 takaisin. Se näytti onnistuvan Spirit-tallin muodossa tehdyllä jatkosopimuksella, mutta valitettavasti ensin maksurahojen viivästyttyä ja myöhemmin koko tallin vetäytyessä lajista ainoa lähtökohtainen ajo vuodeksi 1985 näytti olevan vain korkeintaan kotikisa Hollannissa Zandvoortin radalla jonkun seikkailunhaluisen tallin haluista ja hollantilaisen lompakon paksuudesta riippuen.

Lopulta Rothengatter sai kuitenkin enemmän hyvää kuin huonoa Spirit-tallin vetäytymisestä itselleen ja lisäaika mahdollisti täyden rahasumman keräämisen. Kun Piercarlo Ghinzani joutui vetäytymään radoilta sivuun rahojen loputtua niin Osella-talli otti mielellään Rothengatterin keräämät rahat itselleen. Valitettavasti Rothengatter ei saanut tästä liikkeestä juuri paljonkaan mitään takaisin tallin puolelta.

Toisaalta taas odottaminen ja rahan kerääminen jotain keskikastin tallipaikkaa varten olisi voinut olla kohtalokkaampaa uran kannalta, huipputalleihin ei päässyt edes vuonna 1985 minkään järjettömänkään suuren rahasumman kanssa ja näyttöjäkin piti silti antaa joten Rothengatter nähtiin siten Osellalla vuoden 1985 jälkipuoliskolla.

Osellan automalli vuodelta 1985 oli edelleen FA1G:näkin Ghinzanin yritysten jälkeenkin alitestattu ja erittäin epäluotettava automalli ajaa. Rothengatterin ajotaidot ja etenkin itse ajohalukkuus olivat kiistämättömiä. Kahdesti kaudella ja erityisesti Hollannissa kotikisassaan Rothengatter ajoi sisukkaasti kilpailun läpi vaikka tiesi, että tulosta ei tule maalissa. Tämä siitä huolimatta, että varikolla autojen korjaamisiin kului järjetön ajanmitta.

Rothengatter paransi vuonna 1985 yleistä vauhtitasoaankin ja hän ei tehnyt työtään oikeastaan yhtään sen huonommin kuin Ghinzanikaan ja oli jopa nopeampi tätä toisin kuin esimerkiksi suhteessa Mauro Baldia vastaan Spiritillä vuonna 1984. Toisaalta vuonna 1985 Osellan ajajien vertailua Spiritin vuoden 1984 tapaan vaikeutti suoralta kädeltä vain yhden auton ajattaminen kisoissa.

Rothengatterin ajotaitojen näytöt jäivät valitettavasti hyvin vähiin vuonna 1985 sillä silloin kun erittäin hidas tallin auto toimi edes jotenkin niin ainoa voitettava kuljettaja keskimäärin vuonna 1985 oli vain Pierluigi Martini ja Minardin jopa Osellaakin hitaampi auto. Paras kisa ennen Adelaidea oli Itävallan Österreichringin ajo jossa Rothengatter myös nöyryytti uransa aallonpohjassa olevan Alfa Romeon Riccardo Patresen olemalla tämän edellä ennen väistämätöntä putoamistaan!

Ja Itävallassa Rothengatter pääsi maaliin ysipaikalla joskin keskeytti heti ruutulipun heilahdettua.

Adelaidessa Rothengatter ajoi vuoden parhaimman ajonsa Australiassa ajamalla seiskapaikalle ja jäädessään juuri ja juuri ilman pisteitä. Viime hetken keskeytykset siinä kilpailussa olisivat voineet nostaa Rothengatterin jopa todella korkeallekin muutaman kierrosta pidemmässä kilpailussa ja jopa sitä ilmankin.

Arvosanaksi annoin lopulta seiskan pitkälti hollantilaisen hienosta sisukkuudesta, toisten kuljettajien estelemättömyydestä kisoista asemastaan huolimatta ja yleensäkin ajotaitojen kehittymisen johdosta. Pitkään harkitsin toki viitosta tai kuutosta arvosanaksi, mutta viitosen antaminen olisi ollut verrattuna Pierluigi Martinin tai muutaman muun kuljettajan tapaukseen nähden kohtuutonta.

Arvosana: 7/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Miten Martin Brundlen onnistui jäädä pisteittä vuonna 1985?

Se kysymys oli silloin ja on ollut sen jälkeenkin monta kertaa britistä puhuttaessa huulilla.

Brundle oli kolme kertaa kaudella seitsemäs, oli enemmänkin kuin hyvä kaikkia neljää muuta Tyrrellin kuljettajaa vastaan vuonna 1985 ajotaitojensa osalta, hän sopeutui hyvin ajamaan Renaultin turbomoottoreillakin ja lopulta hän vain sitten kerta kaikkiaan jäi pisteittä.

Kaikkein pahin ja jossiteltavin asia lukuisista Brundlen pistemenetyksistä kaudella 1985 oli ehdottomasti Silverstonen kilpailun piinaavat loppuhetket ja ruutulippumiehen perseilystä aiheutunut mielipaha jossa kilpailu lopetettiin kierrosta aiemmin ja jossa jopa Alain Prostkaan ei aivan täysin varmasti tiennyt kilpailun varmasta loppumisesta!

Toisaalta Martin Brundlella oli myös puutteensakin. Stefan Johansson vaikutti yksinkertaisenkin loistavalta Riossa, Stefan Bellof vuorostaan oli alkukaudella vahvoilla menettäen toki Brundlen osattua vastata Bellofin haasteeseen myöhemmin otettaan parantaen, Philippe Streiffiin verrattuna taas Brundle tuntui olevan hieman enemmän teknistä ajotahtia harrastava kuljettaja ja Ivan Capelli taas tuntui jättäneen Adelaiden varsin onnekkaalla ajollaan Brundlen jokseenkin täydellisesti varjoonsa.

Tyrrellin selvimmän parivaljakon eli Brundlen ja Bellofin selvä keskinäinen vertailu vuoden 1984 tapaan oli vuonna 1985 hyvin vaikeaa. Brundle sai ajaa aikaisemmin kaudella turboautoa Bellofin joutuessa odottamaan vuoroaan, myöhemmin kaudella Bellofia tuntui kiusaavan radan ulkopuoliset asiat alkukauden vaikeuksien loputtuakin ja Bellofin jopa oltua kerran Brundlen niskan päällä ja tietenkin Bellofin kuolema aiheutti Brundlen ajotapaan oman erehtymättömästi sitä heikentäneen jälkensä kuten koko talliinkin.

Lisäksi Monacosta Bellof karsiutui ja Itävallasta karsiutui Brundle yllättäen McLarenin Ron Dennisin taannuttua Tanssivan Hevosen ikioman Kusettajan eli Ferrarin Marco Piccininin henkiselle tasolle olemalla allekirjoittamatta poikkeuslupaa Brundlelle kisaan.:thumbdown

Loppuvuodesta 1985 Brundlen kisa-ajon halukkuus tuntui olevan jonkin verran poissaolevaa ja hieman taantunutta suhteessa alkukauden tai keskikauden näyttäviin ajoihin.

Tyrrellin vaikeuksien johdosta todella huomattavan näyttävät kisat vuoden 1984 osalta poiketen vuonna 1985 jäivät Martin Brundlelta hyvin vähiin.

Ainoastaan Detroitissa Brundle todella ajoi näyttävästi, oli melko varmalla nelospaikalla, säännöllisesti Bellofin edellä ja olisi voinut olla palkinnoillakin ilman Philippe Alliotin järjestämää kolaria.

Toisaalta taas Detroitin kisan alussa Brundle ajoi ensin säästöajolla ja vaihtui rajumpaan ajotyyliin vain pakon edessä. Ilman sitä peliliikettä etenkin Detroitin vuoden 1985 Brundlen alkuosan kilpailun vauhtitason huomioiden Brundlella ei olisi ollut mitään asiaa siinä kilpailussa edes jäännöspisteeseenkään.

Myöhemminkin kaudella ja muutenkin Brundle tuntui ajoittain sortuvan tallikaverinsa Bellofin tapaan huomattavaan yliyrittämiseen ja britti myös turhautui pisteettömyydestään joskin Bellofin vastaaviin turhautumiskohtauksiin verrattuna Brundle sentään hillitsi itsensä kaudella paremmin.

Detroitin kaltaisia kilpailuja tuntui olevan välillä vuonna 1985 muitakin ja ilman Brundlen kovaa yrittämisenhalua useista kilpailuista ei olisi alkuunkaan tullut edes niitä jäännöspisteitäkään. Tai niistä ei olisi voinut edes haaveilla.

Yleisesti ottaen Martin Brundle kuitenkin paransi mainettaan vuonna 1985 paremmaksi kuin vuonna 1984 sinänsä vaikkakin Detroitin 1984 kilpailu oli edelleen uran huippuhetki hylättynäkin. Brundle otti usein erittäin näyttäviä lähtöjä ja Brundlen ylläpuhutut tason taantumiset koskivat enemmänkin lähdön jälkeisiä kilpailun alkuvaiheita tai alkuosuuksia ja ei niinkään itse lähtöjä missään nimessä.

Rion kisaruostetta ja selviä jalkakipuja huomioimatta Brundle ei kärsinyt vuoden 1984 Dallasin loukkaantumisestakaan pahemmin. Monacossa hän pudotti tallikaverinsa Bellofin kilpailusta ja samalla ajoi valitettavasti kuitenkin Monacossa melko todennäköisen vuoden 1984 Monacon kilpailun mikäli se olisi ajettu vuoden 1985 tapaan kuivassa kelissä eli näyttävän, mutta ei todennäköisesti kovinkaan hyvän kilpailun.

Varsinaista rikettä Monacon erittäin kyseenalaista jarrunesteiden täyttöä huomioimatta Brundle ei vuonna 1985 tehnyt radalla kenellekään. Ennen kaikkea Monacon kisaan pääseminen ja myöhempi alkukauden itseluottamuksen parantuminen siitä kilpailusta eteenpäin toimi tärkeänä moraalisena ajotason korottajana.

Pisteettömyys Martin Brundlen osalta oli katkera pala miehelle, mutta silti britti kuitenkin oli saanut kokemusta itselleen, tottunut turboautoon ja ennen kaikkea vihdoin ja viimein tallilla oli vuoden 1985 talvikautta kohti enemmän rahaa käytössään sen saatua Data Generalin rahat itselleen.

Siten Brundlekin sai testata talvikaudella 1985-1986 eniten koko uransa aikana ja vuodeksi 1986 Brundle saa varmasti uransa ensimmäisen todellisen ja hyväksytyn pisteen sillä huolimatta pahastakin suuttumuksesta aikanaan Englannin Grand Prixin 1985 aikaan ei Brundle tai Ken Tyrrell lopulta tehneet edes vuoden 1985 kisan tuloksista protestia vuoden lopussakaan.

Arvosanan osalta Brundlen arvosana meinasi ensin olla tuntuvasti pienempi, mutta lopulta päädyin antamaan saman arvosanan kuin viimeksikin vaikka toki olin sitä laskea muutenkin kuuteen ja puoleen tai vain seiskaan. Lähinnä Brundlen osalta jo melkein naurettava epäonni ja yleensä muutoin usein mainettaan parempi oikea vauhtitaso sai arvosanani säilymään häntä kohtaan ennallaan. Ja voihan niistä olla aina eri mieltäkin mikäli niin haluaa.

Arvosana: 7,5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Gerhard Bergerillä oli ensimmäinen kokonainen F1-kausi vuonna 1985 totta vieköön melkoinen kausi!

Gerhard Berger oli melko vaikuttava kuljettaja kaudella, mutta hänellä ei koskaan ollut Thierry Boutsenin kaltaista sulavuutta ajamisessa eikä myöskään minkäänlaista mekaanista autonsäästökykyä. Etenkään alkukaudesta 1985 eikä kyllä se mitenkään kovin vakuuttavaksi muutenkaan kehittynyt kauden mittaankaan.

Toisaalta taas ennen pitkää Berger kyllä pystyi nopeutensa puolesta saavuttamaan Boutsenia, mutta jälleen kerran vain kauden mittaan ja jopa yllättävänkin pitkään todellisen nopeustason esille tulemisessa kesti. Vapaissa Harjoituksissa ja Virallisissa Harjoituksissa nopeutta tuntui olevan enemmänkin ajoittain, mutta sitten nekin saavutukset huipentuivat yleensä vain kolariin.

Berger oli ensimmäistä kauttaan f1:ssä kokonaisvaltaisesti ajaneena hyvin villi kuljettaja joskin ei sentään onneksi hengenvaarallisen villi kuljettaja ajotyyliltään kuten vaikkapa Jo Gartner tai jopa itse Stefan Bellof. Valitettavasti kauden ensimmäisellä puoliskolla nähtiin juuri kisojen ulkopuolella ja jopa kisoissakin mittaamattoman tuntuinen määrä ulosajoja ja kolareita Bergerin tasolta.

Lopullisesti arvostelu oli kuumimmillaan Bergeriä kohtaan juuri Detroitissa missä itävaltalainen romutti autonsa kaikkiaan 6 kertaa viikonloppuna kolaroiden myös Riccardo Patresen ja Pierluigi Martinin kanssa. Gartnerilta olisi moista romurallia kyllä ehkä odottanut, mutta ei Bergeriltä. Bergeriä haukuttiin mediassa kautta linjan jopa pahemmaksi kuljettajaksi kuin itse Gartneria.

Berger tuntui olevan aina siellä missä tapahtui, hän ei näyttänyt oppivan mitään koheltamisestaan radalla ja Martinin kanssa useitakin keskinäisiä kolareita riitti. Se tuntui tekevän hänestä ja Martinista kauden erottamattoman parivaljakon kolareiden saralla. Keskikastissa Berger tuntui olevan vihatuin mies radalla kauden puoliväliin asti ja suurin piirtein yhtä punainen vaate heille kuin mitä Ayrton Senna oli kärkikuljettajille ajoasenteensa takia.

Eddie Cheever haukkui muun muassa Bergeriä hulluksi kaudella ja muutamalla muullakin kuljettajalla tuntui mitta olevan täynnä Bergerin koheltamista radalla. Bergerin ajourasta ja asenteesta olisi voinut tulla jotakin todella huonoa ja paineet alkoivatkin jo näkyä miehessä murtumisen ja masennuksen kaltaisena median ajojahdista johtuen ennen Niki Laudan pitämää voimakasta puolustuspuhetta.

Sen jälkeen kritiikki väheni tai oikeammin puhuttuna siirtyi vain rivien väleihin.

Ennen pitkää kaudella 1985 kuitenkin Bergerin osalta kauden jälkipuoliskolla alkoi näyttää siltä, että hiomaton timantti alkaa sittenkin hioutua kulmistaan. Ajotaidot karttuivat ja vaikka kolarit edelleenkin jatkuivat etenkin silloin mitä vapaampi sessio oli kuten vaikka vapaissa harjoituksissa niin virallisissa harjoituksissa tai itse kilpailuissa tasaisuutta tai edes jotakin sitä muistuttavaa ajo-otetta alkoi esiintyä ajamisessa.

Berger alkoi osoittaa myös joitakin todella hienoja säästöajoja ja taidonnäytteitä tuoda vaurioitunut auto maaliin kuten esimerkiksi Silverstonessa missä auton ohjaus oli vaurioituinut ennen maaliin pääsyä pitkän aikaa aiemmin. Bergerin selvittyä muutenkin maaliin melko usein kaudella auton ollessa vaurioitunut ja pisteiden ulkopuolella Berger alkoi hieman muutenkin ulkonäkönsäkin lisäksi muistuttaa hieman Ihmemies MacGyveria.:cool:

Myöhemmin kaudella Berger alkoi kärsiä selvästi myös toisten kuljettajien tekemistä kolareista tai osumista radalla häntä kohtaan kuin, että Berger olisi itse osunut johonkin toiseen radalla.

Paul Ricardista eteenpäin piste tai pisteet alkoivat olla jo ulottuvilla, mutta aina joko A8-automalli petti tai sitten joku toinen kuljettaja osui häneen itseensä. Näkyvimmin Paul Ricardissa Martini osui häneen silloin kun Berger alkoi vihdoin ja viimein esittää radalla kilpailussa edes jotenkin uskottavaa kuljettajaa!

Loppuvuonna 1985 Bergerin paljon mainostetut kolaritkin alkoivat vähentyä joskin Italian Monzan kolari Teo Fabin kanssa toi vielä edelleen pelot kolariputken alkamisesta uudelleen kisoissakin.

Vuoden 1985 loppua kohti alkoi kuitenkin osin muidenkin kuljettajien rauhoituttua ja ennen kaikkea median lakattua liikaa syyllistämästä Bergeriä esiintyä mielipiteitä joiden mukaan Berger oli lahjakas kuljettaja joka kuitenkin yksinkertaisesti tarvitsi paljon aikaa sopeuttaakseen ajotapansa huippukuljettajan tai ainakin edes normaalin F1-ajajan tasolle.

Arrowsin Jackie Oliverkin luotti kuljettajaansa tämän valtavista kolarimääristä huolimatta koko ajan.

Aivan vuoden 1985 lopulla Bergerin itseluottamuskin oli parantunut selvästi alkuvuoden niskakipujenkin loppumisen jälkeen valtavasti ja jopa jo ennen Kyalamin Etelä-Afrikan kilpailua Berger tuntui valmiilta saamaan pisteitä tai pisteen.

Ihmeteltävää olikin lopulta vain siinä, että miksi Bergeriltä kesti 15 kilpailua aikaa saada vuonna 1985 pisteitä kun niitä olisi pitänyt saavuttaa paljon nopeamminkin tai viimeistään kauden puoliväliin mennessä varsinkin kriittisten tahtojen mielipiteen mukaan?

Vaikka kritiikkiä Bergeristä löytyi niin hän teki sen mitä toinen jossiteltu vuoden 1985 kuljettaja eli Martin Brundle ei kyennyt tekemään eli otti pisteen niin Kyalamissa kuin myös heti perään toiset pisteet Adelaidesta jopa Bergerin koko uran parhaimmassa kilpailussa suhteellisen ajon ja tuloksenkin osalta. Vuonna 1984 Berger oli saanut pisteen, mutta sitä ei ollut hyväksytty ATS:n osakausiluonteisen toisen kuljettajan roolin takia.

Toisaalta Kyalamissa Ligierin tai Renaultin ajaessa Bergerin pisteajotahti olisi voinut olla vaikeampaakin ja muutenkin Bergerin pisteajoon tuntuivat aina vaikuttavan myös toisten kuljettajien keskeytykset kaudella 1985. Berger Adelaidessa otti kuitenkin hyvän lähdön ja ajoi kaikkiaan hienon alkukisan ennen rengasongelmia.

Aivan vuoden 1985 lopulla tapahtui myös etenkin belgialaisia lehtimiehiä ja kannattajia järkyttänyt tilanne eli Berger alkoi Spa-Francorchampsin kilpailun jälkeen olla hieman yritteliäämmän nopeampi kuin itse todella paljon kehuttu Boutsen joskin vuonna 1985 kaikkiaan Berger oli alakynnessä kautta linjan ja ainakin osittain Berger hyötyi Boutsenin loppukauden epäonnesta juurikin Belgian Span huippuajon jälkeen.

Berger alkoi varovaisestikin puhuen ansaita paikkansa lajissa, mutta kieltämättä melkoinen yllätys oli lopulta BMW:n hänelle tilattu ajopaikka entiselle Tolemanille eli tulevalle Benettonille vuodeksi 1986.

Lähtökohtaisesti Arrows olisi pitänyt Bergerin, mutta Marc Surer halusi aivan välttämättä takaisin, kolmannet autot kuljettajineen kiellettiin vuodesta 1986 eteenpäin kisoissa ja Christian Danner oli jo Arrowsin testikuljettajana niin Berger päätti helpottaa tilannetta pois lähtemällä tallista.

Bergerillä oli ennen Benettonin paikkaa vuodeksi 1986 melko odottavat tunnelmat ja vain hyvin vähän selviä paikkoja jäljellä koska juuri missään tallissa ei enää ollut vapaita paikkoja jäljellä.

Kaikkiaan vuodesta 1985 olisin voinut Bergerille antaa huomattavastikin huonomman arvosanan kuin mitä nyt annan, mutta aivan loppuvuoden 1985 tason parantuminen, huomattava epäonni noin kauden puolivälin ja loppukauden alkupuolen aikana Martin Brundlen tapaan tason parannuttua ja lopulta yleensäkin Arrowsin lipun korkealla pitäminen Thierry Boutsenin kärsiessä epäonnen putken aiheuttamasta pienestä tasonlaskusta pisteiden saamisen lisäksi antaa omalta osaltani Bergerille sen arvosanan minkä nyt annan.

Toisaalta missään nimessä sen parempaa arvosanaa en olisi voinutkaan enää antaa.

Arvosana: 7,5/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Ivan Capelli pääsi ajamaan F3000-sarjasta rahaa vastaan Tyrrellin autoa vuonna 1985. Alun perin paikka oli menossa Mike Thackwellille, mutta Thackwellin rahat eivät riittäneet ja Williams ei halunnut häntä myöhemmin päästää ajamaan. Capelli ajoi italialaisena nuorena kuljettajana kaksi kisaa kaudella, mutta oli toki testannut F1-autoja jo vuosina 1983-1985 ennen ajoaan Euroopan Grand Prixissä Brands Hatchin radalla Englannissa.

Capellin kausi oli kaksiosainen ja tässä se tulee pähkinänkuoressa:

Brands Hatchissa Capelli oli toivoton tapaus, ajoi useita kertoja ulos viikonloppuna, herätti myös Keke Rosbergin kritisoimaan nuorukaista hänen osuessa suomalaisen tielle viikonlopun aikana, Vapaissa Harjoituksissa oli liikkuva este radalla, Virallisissa Harjoituksissa jäi kauas lähtöruudukon alaosaan ja lopulta sijojen 16-17 tuntumassa kilpailussa Capelli keskeytti ajokunnon loppuessa kesken ulosajoon.

Hänen kanssaan ei haluttu olla missään tekemisissä ja hänet julistettiin toivottamaksi tapaukseksi kautta linjan lajiin.

Huonommin ei voisi ura alkaa vai mitä?

Sitten tuleekin parempi osa aiempaan nähden:

Brands Hatch ei koskaan ole ollut mikään paras paikka aloittelevalle Grand Prix-kuljettajalle, mutta Adelaiden kokonaan uudella radalla uran toisen kisan ajaminen nähtiin enemmän tai vähemmän jopa seinähulluutena ennen viikonloppua antaa Capellille ajettavaksi jälleen Mike Thackwellin sijaan.

Capelli kuitenkin ajoi järkevän, hienon, tarkkaan lasketun kilpailun, pystyi säästämään autoaan ja myös pysymään kaiteista erossa. Lopputuloksena oli huippuluokan nelospaikka ja paljoa ei täysyllätyksestä jäänyt puuttumaan. Lähinnä mahdollinen kolmas tila tai oikein hyvällä tuurilla jopa toinen tila Ligier-kuljettajien Jacques Laffiten ja Philippe Streiffin välisen kolarin jälkeen.

Capelli muuttui siten nollasta sankariksi Adelaidessa ja italialaisen sanottiin ansainneen paikkansa lajissa ja lisäksi hänen haluttiin ehdottomasti ajavan vuonna 1986 mikäli siihen vain mitään mahdollisuuksia olisi.

Hienoa eikö vain?

Väistämättä Ivan Capelli hyötyi muiden kuljettajien lukuisista keskeytyksistä ja ajoittain hän sai kiittää onneaan siitä, että hän ei varsinkaan kisan lopussa innostunut ja ajanut seinään itsekin loppumetreillä tajuttuaan potentiaalinsa kilpailussa. Capellia ei voitu onnestakaan syyttää sillä Capelli oli ollut jo kierrokselta 57 lähtien kuudentena ja kymmenen parhaan joukossa jo huomattavasti aiemminkin.

Ja vaikka Ivan Capellista ei pitäisikään niin Capelli teki sen mihin 18 muuta kuljettajaa ei pystynyt, ajoi maaliin ja otti pisteitä.

Capelli oli siinä siis parempi kuin hänen kilpailijansa Stefan Johansson, Gerhard Berger, Huub Rothengatter ja Pierluigi Martini.

Vuosi 1986 näyttää jäävän haaveeksi Capellilta ainakin alustavasti F1:ssä koska isoa rahaa pitäisi tuoda ja Tyrrelille ei vain valitettavasti enää ole asiaa koska Philippe Streiff hyödyttää Tyrrelliä enemmän ei vain rahallisesti vaan myös Renault-moottorien hinnanalennuksen muodossa.

Ainoa muu huolenaihe on Capellin kannalta myös fyysinen kestävyys koska Capelli tarvitsi Adelaiden huippuajon jälkeenkin välitöntä lääkärin apua nestehukan ja valtavien niskakipujen takia.

Hyvä debyyttikausi tyydyttävästi sanottuna kuitenkin Adelaiden muistaen ja ehkä hieman muutenkin. Arvosana olisi ollut hyvin huono Brands Hatchin ajolla, mutta Adelaiden ajon muistaen arvosana nousee. Tosin liian hyvää arvosanaa en nyt kuitenkaan arvellut antaa tällä kertaa hienosta ajosta huolimatta.

Arvosana: 7/10
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15053
Vuoden 1985 tylyimmät potkut-kisassa kamppailivat tänä vuonna Andrea de Cesaris ja Rene Arnoux. Keskitytään ensin ranskalaiseen:

Rene Arnoux selvisi vielä vuodeksi 1985 uskomattoman talvikauden riitelyn ja melkein varman uloslähdön sijaan Ferrarille ajamaan. Arnoux oli ajanut erittäin hyvän joskin varsin epäonnisen ensimmäisen kauden 1983 ja sitten huomattavasti huonomman toisen kauden 1984 Ferrarilla.

Uskomattominta koko asiassa oli se, että paljon vuonna 1984 haukuttu ranskalainen ajoi Rio de Janeirossa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan todella hienon ajon, esitti ilman pyyntöäkin tuttua Yhden Kierroksen Erikoismiehen vauhtiaan, olisi ollut melko varmasti paalupaikalla ilman auton teknisiä ongelmia eikä edes mainittavasti hiipunut vauhdilta itse kisassa lukuisten vuoden 1983 tai vuoden 1984 jälkipuoliskojen tapaan ja silti hän joutui Ferrarilta ulos vain päiviä Rio de Janeiron vuoden 1985 kilpailun jälkeen!

Ferrari on lukemattomia kertoja ennenkin savustanut niitä kuljettajia pois joita se ei enää halunnut ajattaa ja mitä lukemattomin tavoin, mutta ranskalaisen potkut olivat järkyttävä ja jopa poikkeuksellisen typerä asia jopa La Famiglian omalla erikoisella mittakaavallakin.

Julkisuuteen kerrottiin onttoja selityksiä kautta linjan, mutta selvää oli ranskalaisen ja Ferrarien välien välitön huonontuminen vuoden 1984 ja vuoden 1985 aikana kestämättömäksi. Järkevintä olisi ollut vain kerta kaikkiaan antaa potkut ranskalaiselle jo ennen kautta kun antaa hänen ajaa metriäkään kun kerran niin kestämätön ilmapiiri sitten oli olemassa.:thumbdown

Aluksi potkuista oli muodostua ennen näkemätön medianäytelmä ja Maranellon maineen mustaaminen yleisön silmissä, mutta kun ranskalaisen korvannut Stefan Johansson oikeasti vähänkin osasi ajaa Ferrarilla aivan vaikean alun ja erityisesti Imolan ajon jälkeen niin koko asia tuntui unohtuvan.

La Famiglia pilasi Rene Arnoux'n uran siinä missä tavallaan pilasi myös Patrick Tambayn uran vuoden 1983 päätteeksi. Aivan oikeammin jopa vuonna 1983 Rene Arnoux oli valtava kysymysmerkki ja hänet olisi varmaan heitettykin pihalle jo silloin mikäli Ferrarin Toiminnanjohtajana ei olisi ollut itse Kusettaja eli Marco Piccinini hegemonisen isänmaallisena italialaisena.

Toisaalta taas Piccinini toimi myös Arnoux'n ulosheittäjänä ja oikeastaan vain isompiensa tahdon toteuttajana koska ilmeisesti täysin huonoimmat välit Arnouxilla oli Piero Lardin eli Il Piccolo Commendatoren kanssa. Enzon poika ei miehestä pitänyt ja kun vielä muutamat muutkin henkiset ongelmat tulivat piiriin niin ranskalaisen ajot vuonna 1985 oli ajettu.

Rene Arnoux ei saanut ajaa vuonna 1985 lopulta Rion jälkeen yhdessäkään kilpailussa. Ferrari esti hänen ajamisensa Brabham-tallissa ja Toleman-tallissa kauden 1985 aikana ja lisäksi lopulta Arnoux ei saanut ajaa oikeastaan missään tallissa muutenkaan edes puolivakavastikaan niiden kanssa neuvoteltuaan.

Syynä oli Ferrarin ja ranskalaisen välinen sopimus jossa palkka oli sidottu Ferrarilla ajamiseen ja lopulta Ferrarin ja ranskalaisen käytyä oikeustaistelun hänelle maksettiin palkka ja ylimääräinen korvaus jossa Arnoux ei saanut sen vastineeksi ajaa missään tallissa enää vuonna 1985.

Loppuvuonna 1985 Arnoux tarkasteli muita tallipaikkoja sillä siirtymäajan jälkeen Ferrari ei väitellyt enää myöskään toisten tallipaikkojen hakemisenkaan suhteen. Siirtymäaika oli tarkoitettu varmistamaan lähinnä Michele Alboreton ja Stefan Johanssonin ajopaikkojen hakemisen turvallisuus mikäli Ferrari olisi katsonut näidenkin panoksen tyytymättömäksi niin ranskalaisen väliin menemistä haluttiin vaikeuttaa kaikin keinoin.

Arnoux valitsi lopulta tallipaikakseen helpoimman ja isänmaallisimman eli Ligierin joka myös oli häntä aina kiinnostanut ja jossa hän olisi ajanut aikaisemminkin mikäli Renaultia ei olisi ollut lajissa muun muassa jo vuonna 1978.

Arvosana Arnoux'n osalta on hieman vaisu omalta osaltani koska vaikka hän ajoi kaiken kaikkiaan melko hyvin Riossa niin jonkin verran pientä vaisuutta oli kuitenkin edelleen ja Andrea de Cesariksen kolaria edeltäneeltäkin ajalta Arnoux ei kaikkiaan ollut aivan niin hyvin ajava kuin mitä olisi voinut olettaa.

Toki arvosanaksi olin antaa kasinkin, mutta yhden kilpailun perusteella olisin voinut antaa sen vain mikäli Arnoux olisi ajanut vaikka kolmen parhaan joukkoon ja vielä mieluummin voittajaksi. Lähinnä seiskaa tai seitsemää ja puolta ajattelin tämän jälkeen. Lopulta päätin antaa huonoimman mahdollisen vaikka voihan näistä eri mieltä toki olla.

Arvosana: 6,5/10
 
Ylös