Thunder sanoi:
Pakko on sanoa, että suomen potilaslakia pitäisi muuttaa niin, että jos on epäillys, että sukulainen on päästään vialla, pitäisi olla mahdollisuus lähettää hänet suoraan sairaalaan. Nykylaki sanoo, ettei voi lähettää ellei potilas ITSE ilmoita itsensä sairaalaan. Kaikki sukulaiseni ovat yrittäneet saada siskoaan sinne mielisairaalaan mutta turhin tuloksin.
Lähde: TEO
Hoitoon määrääminen
9.6.2008
Täysi-ikäisen hoitoon määrääminen
Mielenterveyslain mukaan täysi-ikäinen henkilö voidaan määrätä psykiatriseen sairaalahoitoon tahdostaan riippumatta vain seuraavissa tapauksissa:
1. Hänen todetaan olevan mielisairas.
2. Hän on mielisairautensa vuoksi hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti:
- pahentaisi hänen mielisairauttaan tai
- vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan tai
- vakavasti vaarantaisi muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta
3. Mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi tai ovat riittämättömiä.
Kaikkien edellä esitettyjen edellytysten on täytyttävä samanaikaisesti. Laki rajaa tahdosta riippumattoman hoidon ainoastaan sairaalassa tapahtuvaksi.
Mielisairaudella tarkoitetaan sellaista vakavaa mielenterveyden häiriötä, johon liittyy selvä todellisuudentajun häiriintyminen ja jota voidaan pitää psykoosina. Psykooseja ovat mm. skitsofreeniset psykoosit, harhaluuloisuushäiriöt, psykoottisia oireita sisältävät mielialahäiriöt, vakavat sekavuustilat ja dementian vaikea-asteiset ilmenemismuodot.
Alaikäisen hoitoon määrääminen
Alaikäisen hoitoon määräämisen välttämättömänä edellytyksenä ei ole mielisairauden asteinen mielenterveyden häiriö. Alaikäinen voidaan määrätä hoitoon myös, jos hän on vakavan mielenterveyden häiriön vuoksi hoidon tarpeessa, ja muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi. Kysymyksessä olevia vakavia mielenterveyden häiriöitä voivat olla mm. hyvin vakavat käyttäytymisen häiriöt, hyvin vakavaa itsetuhoisuutta aiheuttavat häiriöt ja hyvin vakavat syömishäiriöt.