Routapaisti/jääpaisti
Otetaan pakastimesta hirvipaisti, kietaistaan se folioon ja pistetään yöksi uuniin. Keitetään mausteliemi, joka jäähdytetään. Aamulla paisti tempaistaan uunista ja upotetaan mausteliemeen viideksi tunniksi. Näin tehden maku tunkeutuu paistikimpaleen ytimeen asti. Nautitaan esimerkiksi uunissa kypsennettyjen yrttiperunien ja vihannesten kera. Täyteläinen punaviini sopii juomaksi.
Siis:
- Pakastimesta hirvipaisti 2 - 2,5 kg (pienempi käy yhtä hyvin, kuten myös muu eläin)
- Kietaistaan folioon siten, että syntyy allas, johon mehut kerääntyvät. Ne on sieltä kipattavissa kattilaan kastikkeen perusliemeksi. Nyytti sopivaan vuokaan, ettei uuni saastaannu.
- Paisti jäisenä uuniin, 85 - 95 astetta, 7 - 10 h.
- Uunista ulos ja upotus kokonaisuudessaan mausteliemeen.
Mausteliemi:
- 3 litraa vettä
- 0,7 dl karkeaa merisuolaa
- 2 rkl sokeria
- 2 - 3 rkl viher-, musta- ja rosepippuria
- 2 - 3 rkl katajanmarjoja (ei välttämätön komponentti, mutta poimittavissa lähimetsistä ml. Prisma)
- yrttimausteita, kuten basilika, timjami jne. maun mukaan.
- Vedet kattilaan, tulta alle. Maustekomponentit lisätään heti suoraan kattilaan.
- Keitellään hetki, pois tulelta ja jäähdytys. Pistetään jääkaappiin, etteivät mikrobit lisäänny.
Saattaa olla, ettei löydy sopivan kokoista kattilaa, johon mahtuisi 3 l vettä ja paisti ilman ylivuotoa. Toisaalta ei ole mielekästä käyttää 10 l kattilaa. Silloin keitellään vähemmän lientä ja vähennetään aavistus suolan määrää.
Omissa kokeiluissa lihasta on irronnut sopivasti nestettä kastikkeen pohjaksi. Jatketaan vähän kermalla ja lisätään etwas suolaa ja yrttimausteita sekä suurustetaan. On hyvää. Myöskin hirvi on mureaa ja läpimaustunutta.
PS. Resepti on Visa Nurmen
PS 2: Ei haittaa, vaikka kimpale olisi sula uuniin laittaessa, yhtä hyvä tulee!:thumbup:
PS 3: Uunin lämpötilansäädössä ei voi luottaa nappulan asentoon. Siksi laitetaan paistomittari paljaaltaan pellille, josta sitten voi kurkkia todellisempia lukemia.