Vanhoja kilpailukohtaisia muistoja vuosien varrelta

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Laitetaan sitten kauden 1996 kisojen muistot pakettiin. Aloitetaan ensin kausiarvioinnilla ja sen pienillä ilmiöillä.

Talven aikana oli tapahtunut paljon. Suomalaisia oli pelottanut Mika Häkkisen raju ulosajo Adelaidessa. Michael Schumacher oli tehnyt Alesimaisen siirron huipputalliin menon tai jäämisen sijaan Ferrarille joka ei ollut vieläkään kovin hyvässä vedossa. Samalla Schumacherin mukana meni suurin osa Benettonin menestyksen avainhenkilöistä. Jordanilta Schumin tallikaveriksi meni Eddie Irvine kun Berger halusi seurata ystäväänsä Jean Alesia.

Benettonilla Flavio Briatore tiesi menetyksensä ja tiesi, että kaudesta ei tulisi helppo. Kaikki voitava oli tehty Schumin jäämiseksi talliin. 10 miljoonaa dollaria ei kiinnostanut Schumia kun Ferrari maksoi 30 miljoonaa dollaria. Tuon ajan suurimman summan takana oli oma tarinansa sillä alunperin kyseinen summa oli varattu poismenneelle Ayrton Sennalle. Joka tapauksessa Ferrarin budjetti nousi ennätykseensä ja Schumin siirtyminen oli suuren kohun asia. McLarenilla Dennisin budjetti oli noussut myös ja kaiken piti olla vahvempaa kuin viime vuonna.

Häkkisen toipumisajan takia korvaajaksi mietittiin lähinnä avauskisaa ajatellen talvella 95 Magnussenia ja Alain Prostia. Eräs kohutuin siirto olisi ollut nuoren 21-vuotiaan Ralf Schumacherin mukaantulo kuninkuusluokkaan. Nuorempi Schumacherin veljeksistä oli McLarenin kakkostestaaja ja se olisi ollut testikuskien suurin siirtouutinen sitten Kenny Bräckin ja kauden 1993 jolloin Bräck oli Williamsin kakkostestaaja. Bräck oli edelleen mukana testaajana Footwork/Arrowsilla joka paini rahavaikeuksien ja nimenmuutoksen kanssa. Sen ajajina toimivat Jos Verstappen joka oli saanut paikan lähes vuoden työttömyyden jälkeen ja aloittava kuljettaja Ricardo Rosset.

Alesi ja Berger menivät Benettonille ja valittivat varsin pian auton sopimattomuudesta. Schumin B196 olisi luultavasti tuonut miehelle kolmannen maailmanmestaruuden. Williamsilla Damon Hill oli saanut nelinkertaisen minimipalkan korotuksen, mutta siitä huolimatta halusi edelleen paremman aseman tallissa. Hänen tallikaverinsa oli myös kohua herättänyt tuore CART-sarjan maailmanmestari ja Indy 500:n voittaja Jacques Villeneuve.

Gillesin poika ja Jacques Seniorin veljenpoika oli erittäin iloinen saadessaan päästä ajamaan kuninkuusluokkaan. Tämä siirto romutti David Coulthardin jatkomahdollisuudet Williamsilla ja Coulthard meni McLarenille Mark Blundellin paikalle. Ligierillä rahavaikeudet jatkuivat vaikka Pedro Diniz toi ison määrän käteistä talliin. Poliittiset ongelmat olivat paljon suuremmat kuin raha myöhemmin kaudella. Olivier Panis jatkoi tallissa tuttuun tapaan. Huhuissa Alain Prost halusi hankkia itselleen kaudelle 1997. Siinä vaiheessa siitä ei ollut vielä varmuutta.

Jordanilla jatkoi Rubens Barrichello vielä kauden verran ja Ligieriltä pois lähtenyt Martin Brundle. Gianni Morbidelli jäi nauttimaan Jordanilla sarjan toiseksi kovinta testikuskipalkkaa. Sauberilla Boullion oli mennyt Williamsin puolelle ja talli otti Benettonilta Johnny Herbertin ja säilytti vielä vuoden verran Heinz-Harald Frentzenin. Tyrrel jatkoi ajajinaan Mika Salo ja Ukyo Katayama. Nokia oli kuitenkin vetäytynyt pois kuvioista.

Minardin puolella maksukuskiruletti oli käynnissä ja kuljettajina olisivat olleet Pedro Lamy ja Taki Inoue. Kuitenkin testikuljettaja Giancarlo Fisichella sai paikan ja myöhemmin kaudella Tarso Marques ja Giovanni Lavaggi pääsivät ajamaan kisoissa. Suurin ongelma oli kuitenkin Fortilla. Pedro Dinizin myötä olivat lähteneet rahat ja talli oli suurissa vaikeuksissa vaikka uusi auto sentään vaikutti paremmalta. Edellisellä kaudella Dinizin rahojen myötä Fortilla olisi ollut varaa ostaa vaikka keskikastin tiimi kuten Footwork tai Tyrrell isojen rahojen takia sillä Diniz toi talliin 16 miljoonaa dollaria. Nyt se oli alimmalla budjetilla liikenteessä ja ajamaan pääsivät Luca Badoer ja Andrea Montermini.

Kauden uudistuksia oli muun muassa valojen muuttuminen vain punaiseksi ja niiden sammuminen entisen vihreän valon sijaan. Lisäksi FIA:n virallinen kisavalvoja Roland Bryunseraede lähti eläkkeelle ja paikalle tuli Amiraali Roger Lane-Nott. Varavalvojaksi nimettiin teknisen osaston johtaja Herbie Blash. Samana vuonna loppupuolella saatiin kuulla Derek Ongaron poismenosta. Ongaro oli aikoinaan ollut ensimmäinen FIA:n virallinen lähettäjä ja kilpailunvalvoja. Autojen numerointijärjestelmää muutettiin myös.

Kaudesta 1974 lähtien voimassa ollut järjestelmä purettiin ja sen sijaan mestari sai numerot 1 ja 2 ja loppujen numerot määrättiin sijoitusten perusteella. Uudet tiimit saisivat ottaa käyttöönsä poisjääneitä entisiä numeroita. Numeroa 13 ei aiottu käyttää ja numeroa 0 käytettäisiin vain hätätapauksessa. Eräs uudistus oli myös 107 % sääntö jonka ulkopuolelle jääminen tarkoittaisi karsiutumista. Vapaita Harjoituksia korotettiin kahdesta kolmeen ja niiden kierrosten maksimimäärää nostettiin 23:sta kierroksesta 30:een kierrokseen.

Aika-ajoista haluttiin shown parannuksen takia tehdä vain yhden päivän pituinen. 12 kierroksen sääntö jäi kuitenkin voimaan. Alustavasti vielä kausi 1996 olisi ollut kahden aika-ajon kausi, mutta FIA muutti kuitenkin kokouksissaan sääntöjä ja näin ollen poisti perjantain aika-ajon. Uusi prosenttisääntö jätettiin aika-ajoon. Tällä korvattiin vanhat 110 %:tin ja 90 %:tin aikasäännöt. Tuloksen määrittävä 90 %:tin sääntö sen sijaan säilytettiin. Kisojen mediapuolella MTV3 jatkoi lähetyksiä kaudella sopimuskautensa mukaan. Ainoa ongelma oli vain hinnan nouseminen ensi vuodeksi. Ilman hintatekijää tilanne oli MTV3:n hallinnassa. YLE ja muut kanavat eivät olleet enää kiinnostuneita joten MTV3 sai tehdä tuotteellaan mitä halusi.

Viimeiset kolme kysymysmerkkiä olivat kahden uuden tallin mahdollinen mukaantulo sarjaan. Stewart odotti vielä talousarviota F1:stä ja Lola halusi vielä odottaa yhden kauden ajan vaikka myös kauden 1998 puolelle odotus saattaisi jatkua. Viimeinen kysymys oli Goodyearin rengasmonopolin haastaminen Bridgestonen tahdolta. Marraskuussa 1995 Bridgestone oli aloittanut F1-ohjelman jonka tarkoitus oli pyrkiä lajiin viimeistään kaudelle 1998 vaikka päätavoite oli jo kaudessa 1997. Rengasmonopoli haluttiin haastaa vaikka muitakin ehdokkaita oli ollut. FIA ei ollut luopunut aika-ajon renkaiden kiellosta mikä tyrmäsi Pirellin paluun F1:n puolelle ja muutamassa muussakin renkaisiin liittyvässä asioissa oli tullut huolia. Goodyearin renkaita syytettiin konservatiivisiksi vaikka muutoin erittäin hyviksi kisarenkaiksi.

Lopullinen kysymys oli, että saisiko Damon Hill viimein mestaruutensa ja se että pystyisikö Schumi ottamaan kaikesta huolimatta kolmannen mestaruutensa? Onnistuisiko Mika Häkkisen viedä McLaren kohti parempia päiviä ja nousisiko Mika Salo Tyrrelin mukana paremmille sijoituksille? Mielenkiitoista olisi myös Villeneuven pärjääminen ensimmäisellä kaudellaan. Kävisikö niinkuin Michael Andrettille kaudella 1993 vai nousisiko parhaiten siihen mennessä palkatuimpana aloittelevana kuljettajana pidetty kanadalainen jopa haastamaan Hillin mestaruudesta? Se selviäisi kauden mittaan.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Melbourne Albert Park 10.3.1996

Kaiken piti olla samaa, mutta ei ollutkaan. Australiassa oltiin ajettu neljä kuukautta aiemmin Adelaidessa. Damon Hill oli voittanut, Pedro Lamy oli ajanut pisteen Minardille ja Forti ja Pacific olivat saaneet parhaimmat sijoituksensa. Nyt ei ollut enää Pacificia ja Fortikin oli todellisessa rahapulassa. Uuteen ympäristöön ei sopeuduttu heti. Ei f1-väki eikä paikallisetkaan pitäneet asiasta.

Uusista autoista oli paljon keskustelua. Huonosta autosta ei ikinä tulisi hyvää autoa. Ainoastaan vähemmän huonompi. McLarenilla oli aika-ajon jälkeen nämä ajatukset. MP4/11 oli huono auto mutta vähemmän huonompi kuin painajaismainen MP4/10 eri versioineen. Benetton oli myös selvästi poissa tahdista. Schumin kolmannen mestaruuden työkalu ei sopinut Bergerille ja Alesille ollenkaan.

Ei ollut yllätys että Williams hallitsi kaikkia harjoituksia ja aika-ajoa alusta loppuun asti. Todellinen yllätys oli aika-ajon tulos. Villeneuve-Hill oli järjestys. Jacques Villeneuve tuli CART-sarjasta F1:iin 9000 kilometrin vähimmäistesteillä ja yhteensä 10 000 kilometrin kokonaistesteillä. Hän oli lisäksi testannut vain yhden ainoan kerran vesikelin ajoa ennen F1:siä. Raju oli myös paalun päättänyt kolari. Lehdistöt ympäri maailmaa olivat haltioissaan. Vain Carlos Reutemann ja Mario Andretti olivat kyenneet vastaavaan temppuun ensimmäisessä kisassaan.

Villeneuve ilmoitti kolmella kielellä paalupaikan olevan odottamaton yllätys. Hän oli tosin ajanut hyviä kierroksia harjoituksissa kun Goodyear etsi radalle uutta konstruktioa renkailleen. Albert Parkin rata oli Adelaidea hieman enemmän rengasta kuluttavampi ja sen takia noin puolet lähtöruudukosta valitsivat C-renkaan ja puolet D-renkaan sunnuntain kilpailuun. Damon Hill ei piitannut Saksan lehtien paineista eikä muidenkaan kysymyksistä nuoren tallikaverin suhteen. Hill oli seurannut testejä ja ollut huomattavasti optimistisempi uuden tallikaverinsa kyvyistä kuin muut.

FW18 oli autona heti omassa luokassaan. Williamsit olivat puoli sekuntia nopeampia kuin Eddie Irvine joka yllätti Schumin ja nolasi suuren rahamiehen jonka Ferrari oli pestannut talliin uudeksi mestariajajaksi. Schumilla alkoikin pian kuulua selviä lausuntoja. Tallikaveri ei saisi hyppiä silmille liikaa. Ilman tallimääräyksiä muunkin porukan vauhti oli ollut tasaisempaa kuin aiemmin. Kaikki muut olivat Ferrareista 1,5 sekuntia ja 12 kuljettajaa Irvineen saakka mahtuivat 1,8 sekunnin sisään.

Ferrarin tilanne oli kaoottisen talven testien jäljiltä hyvä. Kyseessä oli Ferrarin huonoin talvikausi sitten kauden 1989. Tuolloin Nigel Mansell oli suuttunut tallin auton epäluotettavuuteen niin paljon, että lippu oli varattu pois Riosta. Lippua ei lunastettu sillä Mansell juhli kisaa ja näin moottoriurheilussakin saattoi toisinaan tapahtua ihmeitä. Eddie Irvine oli torstaina 0,9 sekuntia Schumin perässä. Perjantaina enää 0,5 sekuntia ja lauantaina enää 0,4 sekuntia. Aika-ajossa Irvine oli kaksi kymmenystä Schumia edellä. Erityisesti Irvine ihmetteli Schumin repimistä D-seoksilla. Jo kylmillä renkailla vauhti oli 2 sekuntia Irvinen vastaavaa nopeampi.

Kuitenkin yksi kierros ei ole kaikki kaikessa 12 kierroksen aika-ajossa. Herbert ajoi uudella Sauberillakin vain pari kymmenystä hitaammin kuin Frentzen, mutta viimeisten kierrosten jälkeen ero venyi sekuntiin. Verstappen ajoi myös erinomaisen aika-ajon kalustoon nähden. McLarenilla harjoituksissa oli jo vaikeuksia ja aika-ajojen tulokset olivat testeihin verrattuna surkeita. Mika Häkkinen ajoi uskomattomalla sisulla ja raivolla itsensä viidenneksi. Sen ajateltiin olleen miehestä kiinni eikä autosta. Yksikin ajovirhe tai noin 0,4 sekuntia olisivat tienneet kymppiruutua ja huonoa lähtöruutua. David Coulthard oli uutena tallikaverina vasta 13:sta. Parhaimmillaan Coulthard olisi voinut olla 10:s.

Benettonilla ongelmat jatkuivat ja Alesi oli kuudes ja Berger seitsemäs. Lauantaina Alesilta hajosi moottori harjoituksissa ja sunnuntaina Warm-Upissa hajosi Villeneuven kone. Viime kaudella Williamsilta oli hajonnut vain viisi konetta. Syy oli RS8:n kehitysohjelmassa. Se oli vasta päässyt alkuun ja kaikkea ei voitu vielä tietää. Jordanilla oli McLarenin tavoin vaikea aika-ajo. Martin Brundle oli 19:sta auton teknisen vian vuoksi. Ohjauksessa ja luotettavuudessa oli ollut vaurio.

Rubens Barrichello oli 8:s. Ligierin, Tyrrelin, Footwork-Arrowsin ja Sauberin autoissa oli parempi kisavauhti kuin aika-ajovauhti. Frentzen oli yhdeksäs ja Mika Salo peräti 10:s. Johnny Herbert oli ajanut hyviä harjoitusaikoja. Ukyo Katayama oli 15:sta sekunnin verran Saloa jäljessä. Ligierin Olivier Panis oli 11:sta. Aika oli 0,7 sekuntia Häkkisen sijasta. Ligier oli ennen kilpailua ilmoittanut viidennen sijan aika-ajossa olevan auton maksimi tällä kaudella. Auto oli myös McLareniin verrattuna kisasäädöissä mikä selitti kummankin ajajan ja erityiseti Panisin hitauden ajoittain muutenkin kauden aikana.

Tallia repivät rahan sijaan poliittiset ristiriidat ja ongelmat Pedro Dinizin rahantulossa. Dinizin sija oli 20:s ja viimeinen. Vähemmän kuin sekunti oli eroa Panisiin ja Villeneuveen eroa oli jo 3,927 sekuntia. Verstappen tuhosi yhden satsin D-seoksia punaiseen lippuun ja seuraavalla aika jäi huonommaksi. Lämmittelyssä sijoitus oli kahdeksas. Uusi mies Ricardo Rosset oli 0,8 sekuntia Verstappenia jäljessä ja 18:sta. Kuitenkin kyse oli vasta aloittelijasta joten tuolloin ei vielä arvosteltu ajokykyjä.

Minardilla oltiin vielä edeltävänä päivänä ennen harjoituksia odotettu Taki Inouea ajamaan. Kun rahaa ei kuulunut niin nimitarrat revittiin pois ja tilalle ajamaan tuli testimies Giancarlo Fisichella. Tuloksena oli heti 16:sta sija. Hän oli myös 0,2 sekuntia nopeampi kuin tallikaveri Pedro Lamy. Fortin autot karsiutuivat uuden 107 % säännön nojalla. Karsintaraja oli 1.38.837. Badoerin aika oli 1.39.202 ja Andrea Monterminin 1.42.087. Tuloksena oli selvä karsiutuminen. MTV3:lla Matti Kyllönen kyseli säännön oikeudenmukaisuutta. Miksi 107 % miksei tasan sata? Se oli hyvä kysymys.

Tuhannet hevosvoimat päästettiin valloille sunnuntaina uuden starttijärjestelmän myötä. Villeneuve sai hyvän lähdön ja Hill sai huonomman. Berger sai myös huonon lähdön ja vielä huonommin lähtivät Tyrrelit. Autot hädin tuskin liikkuivat oikuttelevan kytkimen takia. Sauberilla Frentzen ei koskaan päässyt ruudukkoon sähkövian vuoksi. Pedro Lamy lähti varikolta kytkimen hajottua autosta lämmittelykierroksen aikana. 17 autoa oli mukana kisassa 20:n sijaan. Sen jälkeen Hill yritti pidätellä Irvinea ja Alesi ohitti Barrichellon ja Häkkisen. Iloinen kaasujalka oli David Coulthardin tavaramerkki.

Jostain syystä auto osui Herbertin kanssa ja Herbert osui Martin Brundleen. Tuloksena oli 290 kilometrin vauhdissa ilmalento ja auto hajosi kahtia. Vain tuuri esti moottorin osumisen vastoin Brundlen päätä. Vain yksi ainoa hiilikuituketju piti moottoria paikoillaan kolarin jälkeen. Muussa tapauksessa Martin Brundlesta olisi tullut päätön mies. Lisäksi hän sai osumia jo ennestään vahingoittuneisiin jalkoihinsa kauden 1984 Dallasin ulosajon jäljiltä. Sid Watkins tuli paikalle välittömästi ja punainen lippu heilui. Frentzen sai vara-auton ja Ron Dennis päätti Brundlen tilan varmistuttua laittaa Coulthardin vara-autoon jonka säädöt ikävä kyllä olivat säädetty Häkkiselle. Ainoa myönteinen puoli siinä oli D-seokset.

Uusintalähtö onnistui hyvin vaikka Brundle kolaroi Dinizin kanssa ja kisa jäi siihen. Toisella kierroksella Schumi meni Irvinen ohi ja alkoi jahdata Williamseja jotka hallitsivat kisaa mielin määrin. Kahden stopin taktiikalla ja D-seoksella matkaan lähtenyt Schumi ei kyennyt haastamaan Williamseja ja myöhemmin kierroksella 28 meni korjaamaan jarruja ja lopulta keskeytti kierroksella 32 jarruvikaan. Jarrujen korjaukseen meni 30 sekuntia ja jotta Schumi ei olisi menettänyt sijoituksia talli päästi auton huonoilla jarruilla varikolta. Irvine oli lopulta kolmas kun kolari Alesin kanssa kierroksella 9 rauhoitti tahtia.

Gerhard Berger oli lopulta neljäs kisassa ja paras kierros oli Williamsin aikoja 1,3 sekuntia hitaampi. Mika Häkkinen oli viides 95 sekuntia voittajaa jäljessä. Häkkisellä oli kaikki kunnia erinomaisesta suorituksesta huonolla autolla. Auto oli liikkuva shikaani kisan alussa ja Ricardo Rosset kiusasi tallikaveri Coulthardia kisan alussa. Verstappen ajoi myös hyvin keskikastissa moottorin hajoamiseen asti kierroksella 15. Coulthardin vara-autosta hajosi kaasutin kierroksella 24 ja vain suoranopeus oli pelastanut Davidin kilpailun täydelliseltä katastrofilta.

McLarenin ilmeet lehdistötilaisuudessa eivät olleet iloisia. Ron Dennis uskoi auton tuovan parempia tuloksia. Ikävä kyllä lehdistö ei ollut samaa mieltä. Jordanilla Barrichellon Peugeot ylikuumentui jatkuvista jarrutuksista Häkkisen takana ja kierroksella 29 moottori petti. Kierroksella 32 petti Fisichellan kytkin Minardista. Kierroksella 42 irtosivat Pedro Lamyn turvavyöt. Kuudenneksi kisassa ajoi Mika Salo ja ilman huonoa aika-ajoa sijoitus olisi voinut olla parempi. Olivier Panis oli seitsemäs ja kahdeksas oli Frentzen. Rosset oli hyvällä ysipaikalla ja kymmenneksi ajoi Pedro Diniz. Viimeinen maaliin tullut oli moottorin ja kytkimen vaurioiden takia radan liikkuvana shikaanina ollut Ukyo Katayama.

Varikkokäyntien jälkeen Hill oli tavoittanut Villeneuven ja tilanne oli selvä. Vielä selvemmäksi tilanne tuli kun Villeneuven autoon tuli öljyvuoto ja Hill vaati tallimääräystä. Patrick Head ei ollut iloinen Villeneuvelle kisan jälkeen sillä Villeneuve kieltäytyi kahdesti antamasta tilaa Hillille ja lopulta SLOW-merkin jälkeen antoi tietä. Saksan lehdissä syytettiin Williamsiakin tallimääräyksistä. Lopulta kisan voitti Damon Hill hieman huonolla tavalla ja Villeneuve oli toinen kaikesta huolimatta. Frank Williams pisti merkille Ferrarin nousemisen ja sanoi kaudesta tulevan erittäin hyvä. Sitä mieltä olivat kaikki muutkin.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Interlagos 31.3.1996

Damon Dominaattori

Se oli nimi millä Damon Hilliä alettiin kutsua kauden 1996 Brasilian Grand Prixin jälkeen. Kilpailun nopein kierros, paalupaikka, kilpailun ylivoimainen voitto ja 14 pisteen johto MM-sarjassa antoivat aihetta kehuille. Monien mielestä kilpailu oli ainakin Damon Hillin uran siihen asti paras kilpailu. Hill myös nousi englantilaisten silmissä suureksi sankariksi nöyryytettyään Michael Schumacheria ja Ferraria ohittamalla hänet kilpailussa kierroksella. Myös Flavio Briatore sai niellä omia piikkejään. Entisen suojattinsa tappion näkemisen lisäksi Flaviota kismitti nähdä Benetton huonossa jamassa. Ajajat ja erityisesti Alesi oli Briatoren mielestä osoittautunut pettymykseksi. Lopullinen Hillin suuri unelma oli myös toteutunut. Hän oli onnistunut ohittamaan isänsä Graham Hillin kisavoittojen määrässä. Jo edellisessä kilpailussa hän oli onnistunut nousemaan tasoihin. Voittoja oli nyt 15. Mutta miten tähän oltiin tultu?

Imago on kaikki kaikessa F1-autoilussa. Jokainen haluaa päästä 5 minuutin julkisuuteen keinoja kaihtamatta. Uuden aika-ajon myötä harjoitukset ovat olleet melkein tarpeettomia. Ne eivät kerro mitään ja niistä ei pysty päättelemään tilannetta ja voimasuhteita muihin. Tänä vuonna Flavio Briatore säteili harjoitusten jälkeen Benettonin kaksoisjohdossa ja Ron Denniskin hymyili hyvin synkän Melbournen jälkeen. Autot olivat sijoilla 3 ja 4. Williamsilla lähes naurettiin muille kilpailijoille. Heidän autonsa olivat ylivoimaisia ja perjantain nopeudet olivat tehty vielä raskaammilla renkailla.

Hillin paalukierros oli melkein sekunnin nopeampi kuin yllätysnimen joka pilasi myös Suomessa harrastetun Superkaksarin veikkaukset kun yllätysnimi ajoi toiseen ruutuun. Rubens otti toisen ruudun ja sai suuret kannustukset kotiyleisöltä. Paalupaikan mahdollisuus Jordanilla oli laskettu olevan 1-3 % luokkaa ennen aika-ajoa eikä edes toinen lähtörivi ollut realismia. Varsinainen tavoite pyöri kolmannessa rivissä. Damon Hill säästi kisaa varten yhden ylimääräisen sarjan D-renkaita. Varsinainen kisastrategia oli lähteä matkaan kahden stopin ja C-seoksen voimalla. Erot Williamsiin olivat muilla edelleen suuret. Siinä missä eroa oli ollut puoli sekuntia Irvineen ja 1,5 sekuntia muihin päätähtiin ja erot yhteensä olivat olleet 12 kuljettajan välillä 1,8 sekuntia.

Interlagosissa Hill oli noin sekunnin nopeampi kuin Barrichello mutta seuraavat 12 ajajaa Barrichellosta olivat vain noin 1,1 sekunnin päässä. Villeneuve oli nyt vaikeuksissa verrattuna Melbournen tyyppiseen katurataan. Viimeinen yritys meni nurmikolla ajeluun ja etusiipi meni rikki. Ruutu oli kuitenkin kolmas. Martin Brundlen suoritus näytti surkealta Rubensiin verrattuna. Brundlella oli vaihdelaatikkovika ja lisäksi korjauksen jälkeen auton vaihdevälejä piti elektronisen vian vuoksi säädellä useaan otteeseen.

Sijoitus oli kuudes. Silverstonen testit olivat tuoneet Jordanin autoille piristystä tilanteeseen. Michael Schumacher onnistui viime hetkillä nostamaan itsensä neljänneksi vaikka sijoitus olisi voinut olla sijalla 7 tai 8. Autossa oli jostakin syystä edelliskauden Ferrarin vaihdelaatikko ja jarrut. Ohjausjärjestelmäkin oli vaihdettu autoon edellisen kauden mallista. Vähän aikaa myös radan säädöt vastasivat viime vuoden Ferrarin vastaavia kunnes Schumi kyllästyi heikkoon ohjaukseen ja vaati vaihtoa. Uusien osien luvattiin tulevan pian Maranellosta sillä ongelmia silläkin suunnalla oli. Eddie Irvine oli vain 0,5 sekuntia Schumia hitaampi ja oli silti 10:s.

Perjantaina harjoituksissa oli tullut ongelmia ja lauantaina oli ollut teknistä vikaa. Schumilla oli hajonnut moottori lauantain harjoituksissa. Benettonin taival jatkui synkkänä. Perjantain ilot vaihtuivat vihan muminaan Briatoren puolelta. Alesi oli viides ja Berger kahdeksas. Melbournessa sijat olivat 6 ja 7. Lauantaina Alesi oli ajanut ulos radalta ja auto piti säätää uudelleen. Berger oli romuttanut autonsa vuorostaan erittäin pahasti. Renault oli moottori autossa ja Benetton ei voinut enää keksiä tekosyitä auton huonoudesta.

McLarenin hymy hyytyi myös aika-ajossa. Melbourne voitiin vielä pistää kauden alun piikkiin. Häkkinen oli siellä ollut viides ja Coulthard 13:sta. Nyt sijat olivat 7:s ja 14:sta. Tekosyyt olivat loppuneet ja lehdistötilaisuudessa käytiin kuumana. Niin kuumana että Mercdeksen moottorijohtaja Norbert Haug oli käydä erään reportterin kimppuun koska työtään tehnyt mies vain kysyi osittain kärjistäen McLarenin ongelmista ja Haugin mielestä mies syytti Mercedestä huonosta menestyksestä. Yhteistyö oli ollut vasta 18 kisan mittainen. Samassa ajassa McLaren oli voittanut Hondan kanssa kausien 1988-1989 välillä 16 osakilpailua.

Frentzen oli yhdeksäs aika-ajossa ja se oli hyvä suoritus. Fordin Zetec-R:n evoluutiokone toi 15 lisähevosvoimaa, mutta jostain syystä auton rungossa oli perustavaa vikaa minkä takia evoluutiokoneen ylimääräistä potkua ei kyetty hyödyntämään. Johnny Herbert oli 12:sta vain 0,4 sekuntia Frentzenin perässä. Mika Salo oli 11:sta ja Ukyo Katayama oli 16:sta. Kisassa auto oli parempi kuin aika-ajossa sillä Yamaha ei pienenä moottorina kyennyt saamaan riittävän hyviä yksittäisiä kierroksia. Footwork-Arrowsilla tai tallikauppojen jälkeen enemmänkin Arrowsin ongelmat olivat heikoissa testeissä.

Verstappen oli 13:sta ja Rosset oli 17:sta. Ligierillä oli poliittiset ongelmat ja FIA kiusana. Työntölähdöistä ja punnituksen missaamisesta tuli hylkäys Pedro Dinizille ja uudelle pojalle Minardilla eli Tarso Marquesille. Sen ansiosta Fortit nousivat ruudukossa ruutuihin 19 ja 20 järjestyksessä Badoer ja Montermini. Marques oli kuitenkin nopeampi joidenkin mielestä heti kuin Pedro Lamy joka oli 18:sta.

Sunnuntaille luvattiin harjoitusten ennusteiden perusteella vesisadetta. Sade tulikin radalle 35 minuuttia ennen starttia ja oli odottamatonta. Jokainen talli pyysi tuomaristolta sääntöjen sallimaa ylimääräistä harjoitusta ääriolosuhteissa. Tuomaristo myöntyi ainoastaan 15 minuutin mittaiseen märän kelin kierroskokeiluun ennen ruutuihin asettumista eikä mihinkään muuhun. Tämä nosti jälleen ongelmia. Paljon puhuttu ratkaisu oli myös kisan startin siirtämättä jättäminen 10 minuutilla mikä oli sallittu sääntöjen mukaan sateen tai muun vaaran takia.

Tämä toi valtavan edun Damon Hillille ja kilpailun lähettäjä Roger Lane-Nottille vain ongelmia muun tuomariston kanssa. Lähdössä Rubensin ohi meni väkisin Villeneuve ja Alesi tuli heti kolmanneksi. Marques ajoi ulos radalta ja keskeytti. Villeneuve ajoi uransa toista sadekelin kilpailua eri kilpaluokissa. Ero vain kasvoi Hilliin kierros kierrokselta. 2,7 sekuntia oli eroa ensimmäisellä kierroksella. Toisella oli jo 5,6 sekuntia ja kolmannella oli 9,3 sekuntia. Sen jälkeen ero kasvoi 12 sekuntiin ja sitten hitaasti kymmenyksissä. Myöhemmin kisassa kierroksilla 43-56 tuli 9 uutta kierrosennätystä. Lopulta eroa oli 27 sekuntia ja polttoaineen vähyyden takia Hill hiljensi vauhtiaan ja lopulta eroa oli vain 17 sekuntia ruutulipun heiluessa. Villeneuven kisa päättyi kierroksella 27 ajovirheeseen. Joidenkin mielestä Villeneuven piti oppia vielä paljon jotta ei kävisi Michael Andrettin kautta 1993.

Rubens Barrichellon ja Jean Alesin taistelut toivat jännitettävää kotikatsomoihin. Lopulta taistelun pilasi kierroksella 35 ollut kisastrategia. Rubensin bensa oli vähissä ja varikko kutsui. Kierroksella 42 Alesi meni ainoan kerran sisään. Sen jälkeen taistelivat sijoista Schumi ja Barrichello. Kisa päättyi ulosajoon Rubensin osalta kierroksella 60. Schumin kisa heikolla ohjauksella varustetulla Ferrarilla oli hieno sadesäässä, mutta jarrut olivat jälleen hajoamassa ja niiden takia Schumi antoi lopulta tietä Damon Hillile jääden kierroksella.

Mika Häkkinen oli neljäs ja hitaampi kisan alkupuolella kuin Mika Salo mikä vain pahensi McLarenin ongelmia auton kanssa. Mika Salo oli kisan viides hienon ajon jälkeen. Ukyo Katayama oli yhdeksäs moottorivaurion ja kytkinongelmien takia. Lisäksi japanilainen oli kolaroinut Pedro Lamyn kanssa mikä ei tehnyt autolle paljoakaan hyvää. David Coulthard ajoi ulos kierroksella 30 ja keskeytti. Kisan alussa Coulthard sai huippulähdön siinä missä Häkkinen huonon lähdön. Kierroksen 20 ulosajo vei miehen varikolle tallin virheen seurauksena.

Coulthard otti matkaan D-seokset märälle radalle mikä kostautui ulosajona. Olivier Panis ajoi Häkkisen tavoin kypsän kisan ja oli kuudes. Pedro Diniz oli 8:s. Eddie Irvine oli 7:s sytysongelman vuoksi minkä takia auto ei käynnistynyt kisan alussa. Sen jälkeen ajo oli vain ajojahtia hitaampien kanssa. Kisan alussa Jos Verstappen oli radan nopein mies. 13:sta ruudusta kuudenneksi oli hieno saavutus ja kaksi pyörähdystä ei menoa haitannut. Moottori hajosi kierroksella 19. Ricardo Rossetilla oli onni onnettomuudessa kun auto osui seinään 240 kilometrin tuntivauhdissa ja Rosset löi päänsä pahasti ohjaamoon.

Onneksi tilanteesta selvittiin pahalla päänsäryllä ja säikähdyksellä kierroksella 24. Frentzenin kisa päättyi keskeytykseen kierroksella 36 kun moottorin puhkaisi ilmanpaineventtiili. Johnny Herbert keskeytti kisan jo aivan alusta asti vaivanneen moottorin takia kierroksella 28. Martin Brundlen kisa päättyi kierroksella 64 ulosajoon ja hän sai vielä yhden sijan tulosluettelossa.

Sija oli 12:sta. Sija 11 meni Luca Badoerille ja sija 10 Pedro Lamylle. Montermini ajoi ulos radalta kierroksella 26 ja Berger ei uskaltanut ajaa hydrauliikasta kärsivän auton kanssa ja ajoi sen parkkiin samalla kierroksella. Irvine teki myös varikkokäynnillään poikkeuksen. Ensimmäinen stoppi oli vain tankkaus ja vain toisella vaihdettiin renkaat. Sadekelin renkaisiin ei ollut tullut kulumia ja vettä renkaat kykenivät vielä poistamaan hyvin joten ei ollut mitään syytä vaihtaa niitä. Damon Hillin seuraksi voittopalkinnoille liittyi Jean Alesi ja Michael Schumacher.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Buenos Aires 7.4.1996

Damon Dominaattori osa 2 ja Diniz uunissa

Argentiinassa Damon teki sen taas. Voitti ylivoimaisesti johtaen kaikki kierrokset 12 sekunnin erolla. Todellisuudessa ero olisi ollut kaksi tai kolme kertaa enemmän ilman Renault Lagunan vierailua radalla. Jacques Villeneuve oli toinen vaikka huonoimmillaan sijoitus näytti olevan jopa yhdeksäs ja paraskin sija vain kolmas. Turva-auto tuli oikeaan aikaan radalle. Jean Alesi olisi myös voinut voittaa kisan tai ainakin saada paremmat palkinnot ilman pilalle mennyttä pysähdystä.


Argentiinassa miehen pitää olla vahva kuin leijona, karvarintainen ja lihansyöjä. Argentiinan sankarit ovat Gauchoja eli Pampan Ritarit. Nykypäivän Pampan Ritari on f1-kuljettaja. Tai näin ainakin piti olla. 12 sekuntia jaksoivat ajajat olla valittamatta Buenos Airesin pompuista jotka särkivät kylkiluut ja raastoivat A-renkaatkin tuhon partaalle. Kaikille hypyt olivat ongelma, mutta kaikki oli tehty. Tammikuussa FIA:n mukaan rata oli liian pomppuinen ja radan pinnoite uusittiin. Kolme viikkoa ennen kisaa FIA:n miehet uhkasivat julistaa radan kilpailukelvottomaksi koska pomppuja oli löytynyt lisää rapautuvan asvaltin alta.

Radan virkailijat saivat kisan pidetyksi kun uuden pinnoitteen laitto osoittautui liian suureksi riskiksi ja tietokonetestit osoittivat autojen pohjien olevan suurilla vaurioilla. Kilpailuun ei haluttu riskiä, mutta kaikesta huolimatta ja ajajien protesteista piittaamatta kisa aiottiin pitää ajallaan. Schumacherin mielestä rata oli painajainen ja Brundlen mielestä Argentiina ei ollut f1:n arvoinen. Sitten lakon uhka päättyi lyhyeen. Ratavirkailijat lupasivat tehdä kaiken uusiksi kauteen 1997 mennessä. Tänä vuonna maansiirtokoneet muokkaisivat radan iltaisin ja öisinkin tarvittaessa ja pahimpiin pomppuihin laitettiin myös tilapäispinnoite.

Kuljettajista nuorimilla ajajilla meni ajon aikana kylkiluut ruhjeille ja muutama muu kuljettaja valitti päänsärkyä.

Ilman pomppujakin Buenos Airesin rata on aina ollut vaikea. Nopeisiin mutkiin tarvetta ei ole säätää, mutta auto vaatii korkeaa downforcea, paljon siipeä, erittäin paljon mekaanista pitoa ja lisäksi nopeaa kiihtyvyyttä alhaisilla vaihdeväleillä. Radan haastavin paikka on kakkosvaihteen hiusneulan jälkeen joissa hitaimmat autot ajavat paikan ykkösvaihteella ja näin ollen eivät saa kiihdytystä seuraavaan mutkaan oikein.

Rata on erittäin kuluttava vaihdelaatikolle, jousitukselle, voimansiirrolle, renkaille ja polttoaineelle. Sade voi myös iskeä milloin vain ja radalla on aina vaikea ajaa. Merkitystä on myös lähtöruudulla. Aika-ajossa onnella on paljonkin merkitystä. Perjantai ei merkitse mitään. Schumi pääsi vain kymmenyksen päähän Hillistä harjoituksissa. Aika-ajossa vain kaksi kymmenystä erotti miehet toisistaan. Schumi tosin ajoi D-seoksella nopeimman aikansa kun Damon Hill ajoi 18 kierrosta ennen aika-ajoa jauhetulla A-renkaalla paalupaikan. A-rengas kesti aikansa jauhautua ja tuottaa pitoa rataan. Sen jälkeen pitoa riitti pitkään.

Se oli Hillin menestyksen avain aika-ajossa. Aika oli vain 0,2 sekuntia kovempi kuin Schumin edellisen kauden jauhetuilla B-renkailla ajettu paaluaika. Viisi ajajaa oli sekunnin sisällä paalupaikasta ja 12 ajajaa oli 2 sekunnin sisään paalupaikasta. Interlagosissa Hillistä oltiin 2 sekuntia 12 ajajan osalta mutta Rubensiinkin eroa oli sekunti. Williams pystyi sopeutumaan rataan paremmin vaikka Ferrareilla oli D-seokset. Irvinen autossa oli myös D-seokset, mutta hän oli 10:s. Huono ohjaus oli syynä Irvinen ongelmaan ja yliyrittäminen.

Schumi osasi varoa tuhoamasta rengasta sillä hän oli oppinut viime vuonna, että paremmallakin seoksella voi ajaa todella hyvin mikäli ei vain aja liikaa radan keskeltä pahimmista pompuista. Villeneuve oli 0,5 sekuntia hitaampi kuin Hill ja hän ei ollut säätöihin tyytyväinen. Sijoitus oli kolmas. Huono ohjaus oli Villeneuven ja Benettonien ongelma. B196 oli kuitenkin parempi Buenos Airesissa kuin nopeilla radoilla. Järjestys oli Alesi-Berger. Rubens Barrichello oli vaikean ohjausvian takia aika-ajossa kuudes. Rubens oli kuitenkin iloinen suorituksesta. Martin Brundle oli viidestoista surkean ohjauksen ja liian tuoreilla A-renkailla ajamisen takia. Vaihto D-seoksiin aivan aika-ajon lopulla ei myöskään auttanut asiaa. Sijoitus oli 15:sta.

Aika-ajon tähti oli Jos Verstappen sijalla 7. Olkoonkin että McLarenit käyttivät kovia renkaita ja vaihtoivat D-seokset liian myöhään niin Josissa oli ainesta yllättäjäksi. Neljäskin sija olisi voinut olla mahdollinen D-seoksista kaiken hyödyn ottaneelle hollantilaiselle. Ikävä kyllä vaihdelaatikkovika vei yllätyksen. Ricardo Rosset kärsi kylkiluiden ruhjeista ja muista ongelmista ja oli 20:s. McLarenilla kritiikki jatkui vaikka sijoitus oli 8:s ja 9:s järjestyksessä Häkkinen-Coulthard. 1,5 sekuntia Hilliin oli liikaa. Ero olisi voinut olla vähemmän, mutta McLaren yritti Williamsin riskiä ja vaihtoi D-seokset liian myöhään.

Frentzen oli 11:sta ja Herbert 17:sta. Vika johtui Fordin liian heikosta moottorista ja aivan liian korkeista siipiasetuksista. Ligierillä Panis oli 12:sta ja Diniz oli 18:sta. Kisavauhti olisi parempaa. Aika-ajon suurin pettymys oli Tyrrel. Harjoituksissa Salo oli viides ja lauantaina aamulla tilanne ei vielä ollut niin paha kuin näytti. Aika-ajossa Ukyo Katayama oli tuurilla nopeampi kuin Salo joka oli 16:sta. Katayama oli 13:sta lähinnä onnistuneiden säätöjen ja muutamien mutkien rajulla yliyrittämisellä. Pito oli Posthlethwaiten mukaan hävinnyt kokonaan autosta perjantain ja lauantain välillä radan muokkauksen takia.

Minardilla yllätyksen järjesti Tarso Marques sijalla 14:sta. Ilman vaihdelaatikkovikaa Minardi olisi lentänyt sillä alhaisen vaihdevälin ansiosta auto lensi vaikeidenkin paikkojen yli. Pedro Lamy oli 19:sta ja pettymys. Fortin autot pääsivät mukaan kisaan. Raja oli 1,36,670. Badoer oli 21:s ja Montermini oli 22:s ja sekunnin nopeampi kuin 107 % raja. MTV3:lla vain aika-ajon loppuosa televisioitiin ohjelmistomuutoksen takia ja se ei kaikkia miellyttänyt Suomessa.

Kilpailu oli Damonin juhlaa. Voiton jälkeen suuret tiimit ja pienetkin jos vain varaa oli lähtivät kauden ensimmäisiin isoihin testeihin ja sen jälkeen ajettaisiin Nyrrellä. Kierrokseen 8 asti jännitys säilyi kun Hill piti sekunnin johdon Schumiin. Sen jälkeen kierroksella 16 ero oli 2,6 sekuntia ja kierroksella 17 4,1 sekuntia. Kierroksella 18 ero oli 5 sekuntia ja kierroksella 19 ero oli 6,1 sekuntia. Kierroksilla 21-25 tehtiin pysähdykset. Siihen mennessä kierroksella 19 Häkkinen oli keskeyttänyt kaasutinvikaan. Pysähdyksen jälkeen Hillin ero oli 4,2 sekuntia ja ero olisi riittänyt ilman kierroksen 24 Luca Badoerin ilmalentoa ja kuperkeikkaa. Virkailijat säntäilivät ja eivät auttaneet Badoeria ollenkaan.

Lopulta Luca joutui itse kapuamaan pois ilman apuja ja turva-auto pyöri radalla. Hillin ero meni siinä. Turva-auton poistuttua Hillin kisa Schumin kanssa kesti 3-4 kierrosta ja sitten Hill meni lopullisesti pois ja voittoon. Samalla kierroksella Rossetin auton öljypumppu hajosi ja kisa jäi kesken. Villeneuven kisa oli vaikeuksia täynnä. Huono lähtö ja kytkinvaurio veivät aikaa ja Häkkinen, Verstappen, Barrichello, Coulthard, Benettonit ja Schumi järjestivät vaikeuksia. Eroa Hilliin oli nopeasti 20 sekuntia ja sen jälkeen ero oli kuriositeettia. Ainoa tavoite oli palkintopaikka. Safety Car auttoi tilannetta, mutta sen lähdettyä Bergerkin meni menojaan.

Lopulta Villeneuven kisan pelasti vain Bergerin ja Schumin keskeytys. Sija oli toinen. Alesi ajoi vahvaa kisaa, mutta 12 sekunnin pysähdys kierroksella 44 pilasi kisan. Neljäs sija oli tulossa kunnes Bergerin jousitus hajosi ja Alesi otti kolmannen sijan. Alesi olisi luultavasti ollut toinenkin, mutta kierrokset loppuivat kesken. Bergerille toinen sija olisi kuulunut. Kenties voittokin, mutta Hillin ero ennen keskeytystä oli 13 sekuntia ja Hillin ylimääräinen bensalasti takasi jo voiton joten se olisi ollut liian ylioptimistista vaikka Flavio tykkäsi asiaa viljellä.

Berger luuli asiaa rengasrikoksi mutta jousitus oli hajonnut ja kisa oli lopetettava. Schumin kisan lopetti hajonnut takasiipi kierroksella 46. Romua oli lentänyt Alesin autoon ja Schumi oli saanut vaurion Hillin rojuista jotka taas olivat lentäneet Brundlen ja Marquesin kolarista kierroksella 34. Irvine oli viides kunnon kisan jälkeen ja Verstappenin kanssa autonsa vaihdevian kanssa paininut Irvine oli enemmän kuin iloinen kisan jälkeen. Rubens Barrichello valitsi A-renkaat ja se oli hyvä valinta. Se toi hänelle neljännen sijan. Monet muut lähtivät kisaan B-renkailla.

Brundle lähti myös A-renkailla ja ajoi hyvää kisaa vaikka kolari pilasikin kaiken. Verstappen oli kuudes ja se oli loistava suoritus. David Coulthard jäi ilman pisteitä mikä kertoo McLarenin tilanteen. Panis oli kahdeksas ja Diniz. No pilasi Badoerin kisan ja slurppasi bensaa joka muuttui tuleksi ja oli tehdä hänestä paistetun kanan uunissa. Onneksi vain kypärä kärventyi kierroksella 29. Herbert oli yhdeksäs typerän ulosajon ja huonosti sujuneen kilpailun takia. Frentzen ajoi ulos kierroksella 32.

Tyrrelin kisa oli menetetty tarina. Ukyo Katayama oli ennen keskeytystä kierroksella 28 vaihdelaatikkovikaan radan 10:nneksi nopein mies ja Mika Salon kisa pilaantui kierroksella 7 seonneen kaasuttimen takia ja muutaman korjauksen jälkeen kierroksella 36 keskeytys tuli lopulta 10 kierrosta jäljessä. Lopullisesti Tyrrelillä paloi pinna kun tuomaristo ilmoitti, että se olisi pian liputtanut Salon pois kisasta mustalla lipulla hitauden vuoksi. Voittajaksi selviytyi Hill ja seuraksi tulivat Villeneuve ja Alesi. Kaikessa hiljaisuudessa maaliin ajoi kolme kierrosta jäljessä viimeisenä ja kymmenentenä Fortin Andrea Montermini.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Laitetaan ennen Nyrren kisan katsausta kauden 1996 varakilpailuun. Kaudella 1996 varakilpailuna kaudella toimi vielä alustavassa kalenterissa ollut Aidan rata Tyynellämerellä. Toinen varakilpailu olisi ollut Jerezissä, mutta se peruttiin jo hyvissä ajoin.

Aidan rata jäi ainoana varsinaisena varakilpailuna kalenteriin. Lopulta sille ei ollut enää tarvetta kaudella kun ensiksi päätettiin ajaa Nyrrellä ja myöhemmin kaudella alkukaudesta epävarma Estoril sai hoidettua kisansa loppuun kunnialla. Muutenkin kisa olisi ajettu keväällä tai viimeistään syksyllä.

Molemmat aiemmat kilpailut Aidassa eivät olleet tarjonneet paljonkaan ajettavaa vaikkakin rata kulutti renkaita ja kisat olisivat voineet olla mielenkiintoisia. Omat hetkensä niissä oli, mutta liian vähäinen yleisökiinnostus ja syrjäinen sijainti omalla tavallaan vaikean radan lisäksi aiheutti lopulta sirkuksen vetäytymisen Aidalta ja Aidan jäämisen unohduksiin.

Poislukien kausien 2006-2007 spekulointia kolmannesta Japanissa ajettavasta kilpailusta. Tuolloin radan nimikin olisi ollut Okayama International Circuit eli OI Circuit Aida kun kausilla 1994 ja 1995 radan nimi oli Tanaka International Circuit eli TI Circuit Aida. Kilpailun nimi olisi ollut Tyynenmeren Grand Prix.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Nürburgring 28.4.1996

Niin isä kuin poikakin...

On kulunut 15 vuotta siitä kun edellisen kerran Villeneuve voitti kilpailun. Gilles Villeneuve voitti Jaraman 1981. Nyrrellä 1996 voitti hänen poikansa Jacques Villeneuve. Mahtava kilpailu vasta neljättä kisaansa ajaneelta Villeneuvelta. Schumi jäi vain 0,762 sekuntia ja kolmanneksi Mersumaahan iloa toi David Coulthard puoli minuuttia myöhemmin. Ja aivan perässä tulivat Damon Hill ja Rubens Barrichello sijoille 4 ja 5. Kaikki rakastivat kilpailua. Mercedes, Schumi-fanit, TV-yleisö ja ennen kaikkea merkkimies Bernie itse.


Nyrre ei ajajia kumarra iästä ja sukupolvien maineesta riippumatta. Vanhalla radalla legendaariset paikat kuten Flugplatz, Fuchsrohre, Iso-Karuselli, Pikku-Karuselli ja Schwalbenschwanz saivat oman aikansa fanit jotka alkavat olla vanhoja kertomaan nuoremmilleen lasittunein ilmein tarinoita legendoistaan.

Carlos Reutemannin mielestä pelottavin paikka F1:ssä aikoinaan oli Pflanzgartenin hyppyri josta auto kuin auto hyppäsi hetkeksi valtavan loikan irti maasta vain laskeutuaksen täristen ja pomppien.

Uusi Nyrre ei tarjoa samaa ilmapiiriä kuin vanha, mutta on turvallisempi ja kun radoille on tulossa uusia tiukempia turvallisuusnormeja lähivuosina niin Nyrre voi silloin saavuttaa myös oman paikkansa kilparatana paremmin. Kevätsää sopii paremmin kuin onneton lokakuun sadekeli. Schumi olisi silti mieluusti toivonut omaa pientä Benettonia kuin isoa janoista Ferraria tämän vuoden kilpailuun.

Damon Hill on dominantti. Niin hallitseva, että jopa Schumi suostui sanomaan Hillistä muutamia kehuja. Schumin omasta mielestä selvään voittoon ei riitä mikään muu kuin todella huono onni FW18:lle. Damon oli aika-ajossa 1,2 sekuntia Schumia nopeampi ja Villeneuve oli vielä puoli sekuntia nopeampi joten lähtöruutu oli kolmas. Hill oli myös Jerezin testien nopein ja harjoitusten nopein.

Schumi ei ollut vielä torstaina paikan päällä vaan ajoi Mugellon testejä. Perjantaina kaikki oli varsin merkityksetöntä. McLarenit olivat sijalla 3 ja 5. Mersulla taisi olla siinä suorituksessa enemmän sanottavaa. McLaren ajoi ajat myös D-seosten avustamana kun taas Schumi ja Williamsit ajoivat A-renkailla jauhettuja kierroksia. Norbert ja Ron olivat Mersun pomojen keskipisteenä. Kahvipöydässä yritettiin selitellä kehitysohjelman hitautta ja auton huonoutta kaikesta huolimatta.

Lauantain harjoituksissa Schumin moottori hajosi ja korjauksen seurauksena aikaa kului. Aika-ajossa Hill meni 6 minuuttia ennen Schumia radalle ja oli silloin vain pari kymmenystä nopeampi. Sen jälkeen 10 minuuttia myöhemmin Hill tuli uudelleen radalle ja oli melkein 1,3 sekuntia Schumia nopeampi. Paalupaikka oli selvä. Villeneuve oppi radan erittäin nopeasti kokemukseen nähden ja oli toinen. Schumi oli puoli sekuntia Alesin edellä. Alesi oli neljäs. Alesin takana oli 4:stä sijasta 12:sta sijaan asti väliä vain 1,1 sekuntia.

Gerhard Berger oli 8:s vain 0,3 sekuntia hitaampana kun Alesi. B196 oli edelleen vaikea auto ohjata ja helppoa ei olisi kisassakaan. Rubens Barrichello oli viides ja tallikaveri Martin Brundle oli 11:sta vain pari kymmenystä hitaampana. Perjantain jälkeen McLarenin onneton taival jatkui. Häkkiseltä hajosi moottori ja vara-autolla Häkkinen ajoi vääristä säädöistä huolimatta ysipaikalle. David Coulthard oli kuudes. McLarenille se ei ollut silti ilouutinen.

Idi Adan ja Jerezin testit olivat menneet hukkaan sillä kaikesta huolimatta tulokset eivät hirveästi parantuneet. Argentiinassa Williams oli 1,5 sekuntia nopeampi ja Nyrrellä 1,9 sekuntia nopeampi aika-ajossa. Eddie Irvine oli 7:s ja vain 0,8 sekuntia Schumista. Se oli edistystä verrattuna edelliseen kahteen kilpailuun. Frentzen oli 10:s huolimatta Fordin evoluutiokoneesta. Johnny Herbert oli 12:sta jääden vain kymmenyksen Frentzenille. Hänellä oli vielä vanhan mallin Fordin kone autossaan joten ajotaidoilla taisi olla kierroksella enemmän merkitystä. Jos Verstappen oli vaikeasta ohjausviasta kärsineellä Footwork-Arrowsilla 13:sta. Harjoitukset menivät vielä todella hyvin.

Ricardo Rosset ei ole huono. Kaveri tarvitsee vain enemmän testejä ja itseluottamusta. Näiden kahden takia sijoitus oli 20:s. Rosset oli myös viimeinen mukaan päässyt kuljettaja. Tyrrell oli aika-ajon pettymys. Salo oli 14:sta ja Katayama 16:sta. Harjoitusvauhti oli loistavaa ja kisavauhtikin kelvollista, mutta aika-ajoissa autot olivat huonoja. Kisassakin tekniset vaikeudet ja juuttuminen raskailla renkailla ajavien autojen tai isojen bensakuormien kanssa ajavien autojen taakse pilasi hyvin usein kisat. Ironisesti se oli usein McLaren. Ligierillä Olivier Panis oli 15:sta ja Pedro Diniz 17:sta.

Minardi ajoi miten ajoi. Fisichella oli 18:sta pari kymmenystä Pedro Lamya nopeampi. Lamy oli 19:sta. Fortit karsiutuivat kisasta järjestyksessä Andrea Montermini ja Luca Badoer sijoilla 21 ja 22. 107 % aika oli 1.24.467. Monterminilla aika oli 1.25.053 ja Badoerilla 1.25.840. Ainoa lohdutuspalkinto oli uuden auton valmistuminen pian. Näin ainakin luvattiin.

Warm-Upissa Schumi oli viides ja 100 000 katsojaa vaati voittoa. Ikävä kyllä Hill oli nopein perässään Benettonit ja Häkkinen. Kisassa Hill sai huonon lähdön ja Benettonit surkean lähdön. Schumin lähtö ei myöskään ollut hyvä ja Rubens Barrichello ohitti ulkokautta Hillin ja Schumin ja oli kolmas startin jälkeen. David Coulthard nousi toiseksi startissa. Villeneuve pääsi vain Hillin epäonnen myötä edelle ja suoran lyhyyden ansiosta.

Muussa tapauksessa kisaa olisi alkuvaiheessa voinut johtaa David tai Rubens. Villeneuve kävi kuumana tiimiradiossa ja sanoi vihjeen Schumin vaarallisuudesta olevan potaskaa. Shokki se oli myös Mersun pomoille jotka tiesivät vaikeudet. Rubens oli kolmantena, Schumi neljäntenä, Hill viidentenä ja viimeisen loistavan startin sai toki myös Häkkinen joka ohitti kolme autoa startissa nousten kuudenneksi. Benettonilla Bergerin käsijarrunappi ei toiminut ja Alesi oli vasta 13:sta.

Berger joutui tulemaan myös varikolle yllättäen kun auton jo valmiiksi kuluneet B-renkaat saivat kipeää ja kun tiimiradio ei toiminut niin varikkokäynti meni täysin metsään. Alesi taas kolaroi kierroksella 2 Mika Salon kanssa. Alesi oli erittäin vihainen ja poistui paikalta ja radalta. Tuomarit eivät tavoittaneet niskuroivaa Alesia ja se oli 10 000 dollaria sakkoa.

Radan laittomasta juoksemisesta ja FIA:n tuomareiden törkeästä arvostelusta tuli vielä yhteensä 12 000 dollaria lisää sakkoa ja varoitus mahdollisesta kilpailukiellosta. Alesi oli joutunut aiemminkin kaudella tuomariston kanssa ongelmiin ja myös Ferrari-aikanakin. Briatore varmasti ikävöi poliittisesti korrektia Schumia kovasti. Jean Alesi on se tulikuuma sisilialainen ranskalainen jota ei ärsytellä. Benettonin kisan anniksi jäi seurata Bergerin nousua sijalta 18:sta sijalle 9 lopputuloksissa kun A-renkaat olivat alla ja käytiin vain tankkaamassa.

McLarenille Benettonin moka oli onnenpotku. Auto oli erittäin nopea suorilla, mutta erittäin hidas ohjaus mutkissa esti auton käytön tehokkaasti. Villeneuve meni menojaan. Ero oli kierroksella 10 jo 7 sekuntia. Damon Hill jäi Schumin taakse aluksi, mutta kierroksella 5 ohitus tapahtui ja Hill yritti samaa Rubensista. Ikävä kyllä Rubensilla oli Peugeotin V10-moottorin evoluutiomalli kisaan ja suorilla ei edes Williamsilla ollut riittävästi tehoa päästä ohi tehokkaasti. Häkkisen ja Schumin taakse oli liittynyt Frentzen. Kierroksella 6 Olivier Panis kolaroi kytkinvauriosta kärsineen Irvinen kanssa ja keskeytti. Irvinen autosta katosivat sähköt hyvin nopeasti ja hän keskeytti myös.

Ensimmäisten stoppien aikana järjestys ei juuri muuttunut vaikka Hill alkoi yllättäen jäädä Barrichellosta. Renkaista ero ei johtunut sillä autoissa oli B-renkaat. Hillilä arveltiin olevan pahempaa ongelmaa. Pysähdys kesti yhteensä 12 sekuntia kun mitään ei löytynyt ja kaikki oli kaaosta pysähdyksellä. Kierrokseen 31 mennessä varikkokäynnit olivat tehty. Jordanilla oli tankkausletku juuttunut kiinni neljäksi sekunniksi ja se oli päivän toiseksi hitain pysähdys. Ferrarilla Schumi sai kerrankin nopean pysähdyksen. Uudet renkaat riitti aloittamaan kirin Villeneuvea vastaan.

Eroa oli 8 sekuntia ja se väheni koko ajan. Coulthard oli kolmantena ja Barrichello lähestyi takaa nopeasti. Häkkisen kisan pilasi kaksi 10 sekunnin aikarangaistusta ylinopeudesta varikkosuoralla. Toinen tuli toisen stopin jälkeen ja siitä seurauksena oli taistelu seiskapaikasta Herbertin kanssa. Sijoitus oli lopulta 8:s. Siihen mennessä kisasta oli keskeyttänyt kierroksella 38 Jos Verstappen moottorin hajoamiseen. Frentzen nousi Mikan epäonnen myötä pisteille, mutta vaihdelaatikkovika paheni ja lisäksi autosta meni jarrut. Keskeytys tapahtui kierroksella 59.

Se nosti Martin Brundlen kuudenneksi. Se oli kauden paras sijoitus toistaiseksi Brundlelle. Villeneuve piti pintansa Schumia vastaan ja voitti kisan viidentoista kierroksen ajojahdin päätteeksi. Hill ajoi Dinizin kanssa välillä hiekoille ja oli 10:s. Sen jälkeen mies aloitti hienon nousun ja oli lopulta neljäs. Rubens oli viides ja ilman kahta bensaletkun jumiutumista olisi ollut kolmas. Kisan kierrosajoissa Häkkisen aika oli neljänneksi nopein ja Coulthardin seitsemänneksi nopein. David oli kolmas ja Mika oli kahdeksas. Herbert oli seitsemäs vaikean kisan jälkeen. Diniz oli kymmenes ja loput maaliintulijat olivat Ricardo Rosset sijalla 11, Pedro Lamy sijalla 12 ja Giancarlo Fisichella sijalla 13.

Mihin jäivät Tyrrelit? Heidät hylättiin. Salo oli 10:s ja Katayama oli 12:sta. Salon auto oli alipainoinen ja Katayama hylättiin käyntiintyönnöstä lämmittelykierroksella. Patrick Head onnitteli Villeneuvea radiossa sanovalla ensivoiton olevan yksi monista. Muutenkin Head alkoi siirtyä pikkuhiljaa kannustamaan mieluummin Villeneuvea kun aina rahaa haluavaa Hilliä. Gillesin poika oli vakuuttanut kaikki ja lopuksi voidaan todeta, että Like Father Like Son. Imolassa nähdään mitä Jacques Villeneuve todella on.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Imola 5.5.1996

Imolan taikaa

Michael Schumacher yllätti kaikki ottamalla paalupaikan, mutta kisassa hän ei voinut mitään. Damon Hill ajoi hienon kisan ja Williamsilla oli hieno taktiikka. Muut kuljettajat käytännössä haaskasivat aikaansa. Viisi voittoa viidestä. Tässä vaiheessa kausi 1996 kertoi karua kieltä F1:stä.


Schumi on aina pitänyt kovasta vauhdista. Viimeisellä faneja huudattavalla kierroksellaan hän oli saanut paalupaikan, mutta hetkeä myöhemmin ripustus petti ja Schumi ajoi ulos radalta. Schumi ei järkyttynyt tästä paljon vaikka remonttia tuli niin kaikki oli silti hyvin. Vielä Nyrrellä Hill oli ollut 1,2 sekuntia nopeampi ja keskimäärin kierroksellakin Imolassa auto oli sekuntia nopeampi. Jean Todt varoitti hymystään huolimatta liian suuresta asenteesta ja ilosta, mutta se ei Schumia haitannut tai muitakaan Ferrari-faneja. Sirkus oli tullut kaupunkiin ja kaikki oli yhtä juhlaa. John Barnard oli Englannissa ja sai hyvän 50-vuotislahjan paalupaikan muodossa.

Eddie Irvine ajoi kuutosruutuun, mutta testien ongelmat ja takapään heiluminen eivät auttaneet asiaa. Damon Hill oli nyt toinen ja aika-ajon asetelma ei muutenkaan Imolassa toteutunut samalla tavalla kuin muualla. Hill oli kuitenkin motivoitunut tekemään nopeamman ajan kuin Schumi ensi kerralla. Villeneuve oli nyt lähempänä Hilliä kuin normaalisti. Sijoitus oli kolmas. David Coulthard oli neljäs puoli sekuntia Schumia hitaampana, mutta McLarenille sija oli nyt iloisempi kuin yleensä. Edes lehdistö ei ruvennut samalle linjalle kuin yleensä. Mika Häkkisen päivä oli kuin ongelmien puhelinluettelo. Liikenne, moottorivaurio, jarrubalanssi ja ulosajo pilasivat päivän ja sijoitus oli 11:sta.


Jean Alesi oli joutunut lehdistön eteen Nyrren tempuistaan ja hän ajoi viidenneksi. Berger oli seitsemäs. Autossa on edelleen vaikea ohjautuvuus. Alesin takana oli 8 autoa sekunnin sisään ja Mika Salo teki Yamahan erikoiskoneella temput ajamalla kasipaikalle. Ukyo Katayama olisi voinut olla 10:s, mutta erikoiskone hajosi ja vanhan koneen aika riitti sijalle 16:sta. 9:s ja 12:sta olivat Jordanit järjestyksessä Barrichello-Brundle. Suoralla vauhti toimi, mutta mutkissa auto oli Benettonia ja McLareniakin onnettomampi Imolassa. Frentzen oli 10:s ja Herbert oli 15:sta. Molemmat kärsivät myös huonosta ohjauksesta. Eroa oli 0,8 sekuntia viiden sijan kesken.

Ligierillä Olivier Panis oli 13:sta ja pitoa puuttui vaikka D-seoksella ajettiin. Lauantain Harjoituksissa Panis ajoi myös ulos radalta. Diniz oli 17:sta vain 0,5 sekuntia Panisin takana. Footwork-Arrowsilla Jos Verstappen oli 14:sta ja Ricardo Rosset oli 20:s. Verstappen hajotti autonsa harjoituksissa lauantaina ja auton vauriot yhdessä huonojen säätöjen kanssa pilasivat kisan. Rossetin testiaika jäi vähiin ja kokemattomuus näkyy.

Pedro Lamy oli tällä kertaa Minardien nopein sijalla 18 ja 0,4 sekuntia oli ero Fisichellaan ja sijalle 19:sta. Viimeinen kisaan mukaanotettu kuljettaja oli Luca Badoer uudella Fortilla sijalla 21. Vanhalla Fortilla Montermini ei päässyt mukaan. Montermini yritti päästä mukaan uudella autolla, mutta sekään ei onnistunut. 107 % aika oli 1.32.972 ja Andrean aika oli 1.33.685. Warm-Upissa Hill lopetti taikahetket. Hill oli 0,6 sekuntia nopeampi kuin Villeneuve joka oli sekunnin nopeampi seuraavaan ja loput olivat noin sekunnin päässä jonona. Alesi ajoi ulos radalta ja se oli lyhyt tiivistelmä.

Startti oli surkea Hilliltä ja Schumikin lähti huonosti ruudusta. David Coulthard oli startin erikoismies ja siirtyi johtoon. David on osannut ennekin ottaa räjähtäviä lähtöjä. Kärkipaikalla hän yllätti Mersun pomot ja koko yleisön kotisohvalla. Hill ja Schumi tulivat kuitenkin heti perässä. Villeneuve ei ottanut myöskään hyvää lähtöä ja ei myöskään Alesi. Alesi tosin pysyi takana ja yritti ohittaa rajusti ulkokautta heti.

Puoli autoa oli nurmikon puolella ja Tamburellon shikaanissa Villeneuve oli ulkopuolella ja Alesi jo sisällä. Renkaat osuivat. Villeneuven shikaanissa autot osuivat uudelleen ja Villeneuve joutui varikolle. Mika Salo oli startin jälkeen neljäntenä ohitettuaan lähdössä Bergerin ja Irvinen ja sitten Alesin ja Villeneuven. Yamahan evoluutiokone oli otettu rasituksesta huolimatta myös kisaan ja se tulisi olemaan virhe. Järjestys oli ensimmäisen kierroksen jälkeen Coulthard, Hill, Schumacher, Salo, Berger, Barrichello, Alesi, Irvine ja loput. Villeneuve oli varikolla korjauksessa.

Ennen kisaa Williamsit lähtivät matkaan C-seoksilla ja McLarenit ja Ferrarit aika-ajoista säästyneillä D-seoksilla. Muut ottivat vaihtelevasti D ja C-seoksia. Salolla oli D-renkaat ja Katayamalla C-renkaat alla. Schumi oli kisan alun suurin häviäjä. Coulthard ajoi 0,3-0,4 sekuntia pakoon jokaisella johtokierroksella ja Hill oli edessä raskaalla kuormalla ja hitailla renkailla. Williamsilla kysyttiin Hillin halua yrittää yhdellä pysähdyksellä ja B tai A-renkailla ajoa loppuun saakkaa. Myöhemmin pysähdyksellä bensaa tuli liian vähän ja renkaatkin vaihdettiin kiireessä D-seoksiin. Taktiikka toimi silti kuin unelma ja myöhemmin vaihdettiin vielä loppumatkalle aika-ajoissa kuluneet D-seokset.

Coulthard ja Schumi johtivat kierrokselle 20 saakka kun Schumi pääsi Hillin ohi. Schumi johti aivan hetken aikaa varikolla ja sen jälkeen kärkeen siirtyi Hill. 19 sekuntia oli ero Schumiin ja Bergerin mennessä varikolle kierroksella 25 alkoi nopeiden kierrosten ennätystehdas. Kierroksella 2 hän oli päässyt Salon ohi, mutta ei saanut parempia sijoja kuin neljännen paikan. Kierroksilla 25, 26 ja 27 tuli uusi rataennätys ja eroa oli 22 sekuntia Schumiin. Pysähdyksen jälkeen aivan viime hetkellä Hill ehti edelle. Schumi joutui tyytymään sijaansa.

Varikolla hän oli ohittanut Coulthardin ja ero oli kuitenkin kehittynyt Schumin eduksi kierroksen 22 taistelusta kierrokselle 38 saakka sekunnin vauhtia 17 sekuntiin. McLarenin ainoa toivo on siis aika-ajossa ja hyvässä lähdössä. Kisa on muuten pelattu. David pysyi kolmantena, mutta kierroksella 44 hän keskeytti. Vaihdelaatikon hydrauliikka petti auton ja miehen. Häkkinen sai kisan alussa huonon lähdön ja oli 13:sta startin jälkeen. Sitten tuli ulosajo ja sija 12 kutsui häntä jatkamaan. Tuomariston kanssa Häkkinen joutui ongelmiin Schumin blokkaamisen takia ja 10 sekunnin stop-go tuli Häkkiselle. Se vei kisan lopullisesti.

Muiden keskeytysten takia Häkkinen oli seitsemäntenä, mutta aivan viimeisellä kierroksella Häkkisen moottori hajosi ja lopulta sijoitus oli 8:s. Schumin kisa oli mennä viimeisen puolen kierroksen takia pieleen kun osuman myötä Schumi kitkutteli kolmella pyörällä ja Schumi parkkeerasi auton ja oli silti toinen. Berger oli kolmas huolimatta auton sammumisesta Davidin keskeytyksen myötä. Jean Alesin kisa oli jälleen itsepäistä runnomista muista piittaamatta. Ratti ei toiminut Villeneuven kolarin myötä ja ensimmäisellä pysähdyksellä se vaihdettiin. Liian nopean ajon myötä Alesi joutui varikolle 10 sekunnin stop-golle.

Toisen stopin jälkeen hän yritti vaarallista ohitusta Panisista ja ajoi ulos. Sen jälkeen Alesi teki useita rohkeita ja kanssa-ajajien mielestä liian vaarallisia liikkeitä ja oli lopulta kuudes. Kisan jälkeen Alesilla oli taas oma mielipide tuomareista ja Flavio yritti siistiä lausuntoja. Amiraali oli kuitenkin pannut merkille Alesin suunpieksännän ja siitäkin tulisi olemaan omat seurauksensa. Irvine ajoi järkevän kisan huonon lähdön jälkeen ja oli neljäs. Rubens oli viides vaikka lähdön jälkeen oli kuudes ja Salon keskeyttäessä kierroksella 23 oli neljäntenä niin sija meni tankkausongelmiin ensimmäisellä stopilla. Toisella stopilla Irvine meni ohi neljänneksi.

Ilman ensimmäisen stopin virhettä Rubens olisi voinut olla kolmas. Brundlen kisa meni tankkausongelmaan sijalta 10 ja kierroksella 36 hän keskeytti. Tiimi uhrasi hänet Rubensin takia ja otti hänet vasta 2 kierrosta myöhemmin tankille uudelleen. Siinä vaiheessa Alesi ja Häkkinen ahdistelivat takana. Arrowsien kisat menivät tankkauksiin. Verstappen oli 10:s ja Rosset 18:sta ennen pysähdyksiä. Ensimmäisellä pysähdyksellä tankkausvalo ei toiminut 5 sekuntiin ja eroa tuli liikaa muihin. Toisella pysähdyksellä letku jäi kiinni venttiilivian vuoksi ja päämekaanikko heilautti kättä ja sen jälkeen polttoaineet roiskuivat. Letku särkyi ja bensakori sen mukana.

Päätankkaaja David Lowe sai olkapään sijoiltaan ja joutui sairaalaan. Kierroksella 38 bensaletkun vahingon myötä hydrauliikka särkyi ja Rossetin autosta loppui bensa kierroksella 40. Köyhällä tallilla oli vain yksi ainoa polttoainekori ja letku. Toista ei ollut. Tyrrelin iltapäivä meni painajaiseksi. Ennen pysähdyksiä Salo oli jopa kolmantena ja Rubens, Alesi ja Irvine eivät voineet mitään. Pysähdysten jälkeen sijoitus oli seitsemäs, mutta kulunut kone hajotti unelmat kierroksella 23. Valinnanvaraa ei ollut vanhalla koneella ja Katayamalla oli toinen 4:stä evoluutiokoneesta. Katayama oli parhaimmillaan kuudentena ja olisi voinut olla myös jopa palkinnoilla, mutta vaihdelaatikko hajosi kierroksella 45 aiheuttaen ulosajon.

Ligierillä Panis keskeytti kierroksella 54 vaihdelaatikon hajottua ja moottorivaurio olisi voinut myös päättää ajot. Diniz olisi voinut olla 7:s, mutta stop-gon myötä sijoitus oli 9:s. Schumin blokkaaminen ei ollut Dinizin mielestä väärin vaan tuomariston vika asia oli. Herbert keskeytti kierroksella 25 moottorin sähkövikaan ja kierroksella 32 jarruvika vei Frentzenin kisan. Minardilla Fisico keskeytti kierroksella 30 moottorivikaan mutta Lamy oli 9:s. Luca Badoer selvisi maaliin 4 kierrosta jäljessä kahden stop-gon jälkeen. Sijoitus oli 10:s. Viimeinen maaliin päässyt kuljettaja oli kierroksella 57 takajousituksen hajoamiseen keskeyttänyt Villeneuve. Hän oli parhaimmillaan kuudentena. Schumia hurrasi ansaitusti väkijoukko vaikka yksi erimielinen kansalainen heitti omenan kohti Schumia hänen kierroksellaan turva-auton kanssa.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Imolan kilpailun ajateltiin olevan yksi seuratuimmista lähetyksistä kaudella 1996. Ainakin se oli sen hetken seuratuin kilpailu katsojalukujen perusteella. Jääkiekon MM-kisoja seurasi varsin paljon ihmisiä, mutta huomattavasti vähemmän kuin edeltävällä kaudella jolloin finaalia seurasi yli puoli Suomea ja hajakatsojat päälle.

Vain vajaa miljoona katsojaa oli MM-finaalilla 1996. Jopa TV-uutiset keräsivät enemmän katsojia siinä vaiheessa 1,2 miljoonalla katsojalla. Imolan kisan oletettiin liittyvän harvojen miljoonan katsojan kisojen joukkoon joita siinä vaiheessa oli ollut jo joitakin kappaleita. Katsojakeskiarvot olivat kuitenkin jo siinä vaiheessa olleet erittäin korkealla.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Monaco 19.5.1996

Kerran sinisen kuun aikaan...

Joskus Formula 1 on täynnä yllätyksiä. Monacon 1996 on monien mielestä kaikkien aikojen toiseksi paras Monacon kilpailu sitten kauden 1982 vastaavan. Tässä kilpailussa ranskalainen Olivier Panis voitti ranskalaisella autolla ja ranskalaisessa tallissa ranskalaisella radalla. Kadut täyttyivät sinisyydestä. Sitten Rene Dreyfusin ja Bugattin voiton vuonna 1930 ranskalaiset eivät ole saaneet mitään niin suurta iloa sankariensa kilpailusta. Vedonlyöjät rikastuivat erittäin paljon vaikka vedonlyöjiä Panisin puolesta ei juuri ollut ennen kilpailua. Miksi Panis olisi voinut voittaa kisan? No Panisin vanhemmat pitävät vuorikiipeilystä ja Monacon rata on kukkulalla.

Torstaina harjoituksissa ei vielä ratkaistu mitään kisan suhteen. McLarenit ajoivat erittäin hyvin ja Mika Häkkinen oli harjoitusten nopein kuljettaja ja David Coulthard oli kolmas. Sijat johtuivat uudesta evoluutiokoneesta ja D-seoksista. Muut ajoivat lähinnä C-seoksilla harjoituksissa. Siitä huolimatta lehdissä revittiin iloa irti Häkkisen suorituksesta ja vain radan erikoisuuden vuoksi McLaren nostettiin jopa voittotaisteluun. Williamsilla vain hymyiltiin asialle. Perjantai olikin lehdistöpäivä Monacon tapaan.

Lauantaina oli tosi kyseessä. Aika-ajoissa oli normaalia enemmän yrityksiä ja aivan aika-ajon lopulla Hill oli vain 0,048 sekuntia Schumin edellä ja Alesi oli vain neljä tuhannesosaa Schumin takana. Schumi ajoi lopulta mestarillisen kierroksen ja oli puoli sekuntia Hilliä nopeampi. Aika-ajon taistelussa rikkoutui 1.21:n rajapyykki ja kun Hillin kierros oli 1.20.866 niin sen olisi jo pitänyt riittää. Schumi ajoi sen jälkeen 1.20.356 ja sitten vielä 1.20.372. Gerhard Berger olisi voinut olla paalupaikalla ja oli lopulta neljäs. Schumin kanssa hän meinasi ajaa kolarin kun Schumi hidasteli tunnelin edessä ja lopulta Berger päätyi shikaaniin perä edellä onneksi kuitenkaan kolaroimatta.

Berger oli järkyttynyt ja vihainen. Roger Lane-Nottin puheilla Berger kävi kuumana ja häntä ei ilahduttanut hänen päätöksensä olla rankaisematta Schumia muuta kuin sakoilla. Päämies Bernie oli myös käynyt juttusilla ja Schumin faneja oli niin paljon paikalla, että vaikka suurikin rangaistus olisi tullut tai jopa parhaimman ajan mitätöinti niin se olisi voinut nostaa mellakan. Niiden syiden takia Schumi sai vain sakot ja muistutuksen vaikka yleensä aika-ajon jälkeen pitäisi vetäytyä pois radalta. Hill oli vain puoli sekuntia Schumin takana mutta Hillin takana oli 15 kuljettajaa 1,6 sekunnin sisällä eli kymmenys ratkaisisi tilanteen suuntaan ja toiseen.

Jacques Villeneuve oli tuntemattomalla radalla vasta 10:s ja 1,1 sekuntia Hilliä jäljessä. Alesi ja Berger olivat sijoilla 3 ja 4. Berger olisi voinut olla toinen tai paalupaikalla ilman Schumin kanssa tapahtunutta tilannetta. McLarenit olivat sijoilla 5 ja 8 järjestyksessä Coulthard-Häkkinen. Coulthard valitteli liikennettä ja Häkkisen kierroksen pilasi Bergerin ja Schumin tilanne. Tiimi teki myös virheen kuluttamalla liikaa D-seoksia harjoituksissa. Rubens Barrichello oli kuudes ja Martin Brundle oli 16:sta. Seiskapaikalle ajoi Eddie Irvine. Sija olisi voinut olla viideskin, mutta kymmenyspeli on tiukkaa F1:ssä. 9:s ruutu meni Frentzenille.

Fordin evoluutiokone toimii parhaiten hitailla radoilla ja mikäli auton rungossa ja ohjauksessa ei olisi vikaa mikä aiheuttaa kolmen kymmenyksen häviämisen keskimäärin per rata niin sija olisi voinut olla Monacossa kuudes. Johnny Herbert oli 13:sta kahden ripustusvian jälkeen. Ensimmäinen oli harjoituksissa aamulla ja toinen tuli aika-ajossa. Mika Salo ajoi ruutuun 11. Sija olisi voinut olla pettymys, mutta Salolla oli ollut evoluutiokoneen kanssa rikko harjoituksissa ja aika-ajossa auton vaihdelaatikko vaurioitui. Tämän myötä vanhalla koneella Katayaman vara-autossa Ukyo-sanin säädöillä ajettu paras kierros oli enemmän kuin tyydyttävä suoritus.

Ukyo Katayaman moottorista katosivat sähköt ja virtapiikki rikkoi evoluutiokoneen. Vanhalla koneella ei ollut virtapiikkejä, mutta Ukyo-sanilta loppuivat käyttökelpoiset D-seokset ja hänen oli tehtävä aikansa C-renkailla. Tulos oli 15:sta sija. Jos Verstappen oli 12:sta. Footwork-Arrowsilla ei ollut Monacossa edes tarpeeksi varaosia autoihinsa harjoitusten ja aika-ajon vikojen takia. Ricardo Rosset jolle ei testiaikaa tallista löydy oli 20:s ulosajojen sarjan jälkeen. Verstappenin ja Herbertin takana oli todella pettynyt Olivier Panis. Sija oli 14:sta ja auton moottori oli hajonnut ennen ratkaisevaa toista yritystä.

Telemetrian mukaan Ligierin vauhti olisi riittänyt myöskin kuutosruutuun ja ainakin ruutuun 10. Pedro Diniz oli 17:sta. Minardeista Fisichella oli 18:sta vain kaksi tuhannesosaa Diniziä hitaampana ja Lamy oli 19:sta 1,7 sekuntia Rossetia nopeampana. Fortit selvityivät mukaan kilpailuun sijoille 21 ja 22 järjestyksessä Luca Badoer ja Andrea Montermini. Monterminin aika riitti 107 % aikaa vastaan. 1.25.393 oli Monterminin aika ja 107 % aika oli 1.25.981.

Sunnuntaina lauantain viileä keli muuttui myrskyiseksi ja lämmittelyn nopein oli Olivier Panis. Sade tuli melkein heti sen jälkeen ja pitkällisen kiistelyn jälkeen Roger Lane-Nott suostui antamaan talleille 15 minuuttia märän kelin ajoa sääntöjen jälkeen. Tuomaristolla on jo itsessään kiistatilanteita ja se ei merkitse hyvää tulevaan. Häkkinen oli nopein ajajista, mutta kolaroi Tabacissa ja Alesi kolaroi Mirabeaussa ja Montermini tunnelin jälkeen. Monterminilla ei ollut vara-autoa ja hänen kisansa oli jo ohi. Tuntia ennen lähtöä Häkkinen otti vara-auton joka onneksi oli hänen säädöilleen viritetty.

Sade lakkasi ja rata alkoi yllättäen kuivua ja taktikot alkoivat miettiä sopivaa taktiikkaa. Lähes kaikki heittivät kuivan kelin taktiikat C ja D-seoksista pois ja ottivat sadekelin renkaat alle. Jos Verstappen otti C-seokset kisaan. Niitä ei tarvitsisi vaihtaa muuta kuin hätätapauksessa ja muutama muu kuljettaja otti täyden tankin lyhyen kisan vuoksi ja aikoi yrittää maaliin ilman tankkausta kisan aikana. Kisassa ajoi kaksi Schumacheria kun Coulthard lainasi Schumilta kypärää. Joissakin piireissä Ralf Schumacher oli tullut tekemään debyytin Monacoon.

Kun kaikki valot sammuivat niin Schumi ja David saivat huonot lähdöt ja Hill pääsi St. Devotessa Schumin edelle ja kärkeen. Takana Jos Verstappen yritti C-seoksilla ohi Häkkisestä. Liukasta oli ja kun Häkkinen ei päästänyt Josia edelle niin seinä kutsui ja se oli game over. Minardit ajoivat myös kolarin keskenään ja ensimmäisessä mutkassa hekin jäivät pois pelistä. Turva-autoa ei kutsuttu radalle sen ahtauden takia kaikesta huolimatta. Vain 18 autoa oli enää mukana. Giancarlo Minardi oli harvinaisesti vihainen ja kuljettajat olivat erittäin nöyrällä mielellä ja pahoillaan tilanteesta.

Avenue Ostendilla Hill oli jo kaukana edellä ja vielä kauempana hän oli Schumia Mirabeauhun ja Loewsiin tultaessa. Petit Mirabeaussa Schumi kolaroi ja Portierissa Schumin ajo oli ohi. Rubensin kisa oli ohi Rascassen kolarin jälkeen. 16 ajajaa oli enää mukana kilpailussa. Kierroksella 2 Katayama kolaroi ja kierroksella 3 Rosset kolaroi. Kierroksella 5 keskeytti voimansiirtovikaan Pedro Diniz. Tämän myötä jo avauskierroksella Hillin ero muihin oli jo 4,3 sekuntia ja kasvoi koko ajan. Gerhard Berger oli kolmantena ja Eddie Irvine oli neljäntenä ohitettuaan Rubensin. Hänen taakseen ikävä kyllä muodostui hirveä jono.

Luca Badoer otti myös erittäin loistavan lähdön kalustoon nähden ja myös hyötyi muiden keskeytyksistä. Kierroksella 3 hän oli noussut 7 sijaa 14:nneksi ja kierroksella 5 sija oli 13:sta ja kierroksella 9 Gerhard Berger keskeytti vaihdelaatikkovikaan. Se nosti Badoerin sijalle 12:sta. Irvinen takana jono kasvoi 8 auton Hollantilaiseksi Karavaaniksi ja kaikkia kiehutti. Matti Kyllösellä oli kiihkeä ja kiroilun täytteinen kilpailu MTV3:n selostamossa. Osansa sai myös Rosvo-Badoer joka olisi pitänyt liputtaa pois kisasta. Voi helkkarin helkkari tuota Eddie Irvinea... Kierroksella 21 Hill oli 25 sekuntia edellä muita ja kierroksella 27 hän pysähtyi. Alesi meni hetkeksi kärkeen ennen omaa pysähdystä kierroksella 30. David Coulthard oli neljäntenä kun pysähtyi kierroksella 29 kaksi kierrosta Hillin jälkeen.

Kierroksella 18 Frentzen oli kolaroinut Irvinen kanssa ja mennyt siiven vaihtoon. Sen jälkeen hän oli toiseksi viimeinen takanaan vain Badoer. Hillin ollessa varikolla David oli kolmantena ja stopin jälkeen viidentenä. Häkkinen oli siinä vaiheessa ysipaikalla. Se päätös ei miellyttänyt Coulthardia. McLaren ei tankannut varikolla vaan luotti vielä ongelmiin ja kisan keskeyttämiseen. Lopulta David oli toinen. Kierroksella 30 Martin Brundle kolaroi ja kisa päättyi siihen hänen osaltaan. Kierroksella 35 Panis torppasi Irvinen ulos radalta. Irvine jatkoi matkaa työntölähdön auttamana. Hän ajoi hetken ilman turvavöitäkin, mutta sai ne kiinni ja matka jatkui.

Alesi otti johdon Hilliltä kierroksella 40 kun Hill keskeytti moottorivikaan ja öljypumpun hajoamiseen vaurioituneen vaihdelaatikon takia puolen minuutin johdosta. Sen jälkeen 20 kierrosta meni ongelmitta Alesilla, mutta sen jälkeen ripustukset ja jousitus temppuilivat ja kierroksella 54 hän tuli yllättäen varikolle ja lopulta ajoi parkkiin kierroksella 60 ripustusvian vuoksi. Samalla hetkellä Villeneuve ajoi kolarin 6 kierrosta jäljessä olleen Badoerin kanssa ja keskeytti. Badoer keskeytti kolarin aiheuttamaan sähkövikaan.

Kierroksella 70 Häkkinen, Salo ja Irvine kolaroivat. Häkkinen oli alussa ollut sijalla 7 ja siiten sijalla 5 ja 4 ennen keskeytystä. Salo olisi voinut neljäs ilman varikkomokaa ja kolaria Irvinen kanssa. Kisan lopulta voitti Ligierin suureksi riemuksi Olivier Panis ja toinen oli Coulthard ja tasaisen päivätyön tehnyt Johnny Herbert oli kolmas. Neljäs ja viimeinen ajaja oli Frentzen. Salo oli viides ja Häkkinen kuudes ja Irvine seitsemäs. Aivan kisan jälkeen Davidilta olisi loppunut bensa. Hänen onneksi kisa loppui 2 tunnin rajan takia kolme kierrosta ennen 78 kierrosta kierrokselle 75.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Barcelona 2.6.1996

Michael kävelee veden päällä

Sateen piinaamalla Barcelonan radalla Michael Schumacher voitti 45 sekunnilla kilpailun. Hän ajoi 2,2 sekuntia nopeammin kuin kukaan muu radalla saaden nopeimman kierroksen. Hänen parhaimmat kierroseronsa olivat 3 sekuntia muihin kierroksella. Barcelonasta ei yleensä valiteta, mutta rata ei ole sitä mitä kuskit odottivat aikoinaan sen valmistuttua. Rata erottaa huonon auton hyvästä. Teknisyys on pilaamassa lajin ja ohitukset radalla. Ainoa hyvä puoli on renkaiden kuluminen. C-rengas on Barcelonan radan perusrengas ja D-seos kelpaa vain lyhyeen kisavetoon tai aika-ajoon.

Eddie Irvine oli Vapaiden Harjoitusten nopein D-seoksilla ja Schumia veikattiin silti paalulle paremmin kuin Irvinea. Damon oli kuitenkin nopein aika-ajossa. 0,434 sekuntia oli eroa Villeneuveen ja vaikka puoli-ajalla Schumi oli nopein mies niin se ei riittänyt. 1.20.650 oli uusi rataennätys. 0,8 sekuntia vuoden 1995 paaluaikaan oli eroa. Villeneuve oli pettynyt hyvistä testiajoista huolimatta. Renaultin moottori hajosi lauantain harjoituksissa ja Villeneuve menetti 20 kierroksen mitan verran aikaa etsiessään säätöjä ja mekaanikkojen korjatessa vakavaa polttoainevuotoa. Moottoriviat ovat olleet yleisiä ja Williamsin piti kaivaa jopa edelliskauden viimeinen evoluutiokone esille ennen kuin varmistui että tallin kilpamoottori on kunnossa aika-ajoon ja kisaan. Aika oli Villeneuvella toiseksi nopein eli 1.21.084.

Schumacher oli kolmas melkein sekunnin hitaampana kuin Hill ja hänen takanaan oli 12 autoa 2 sekunnin sisään. Alesi ja Berger olivat neljäs ja viides 1,4 sekuntia Hillin takana. Irvine oli kuudes isomman testijakson jälkeen ja oli luottavainen. Rubens oli seitsemäs ja Martin Brundlen 37-vuotisjuhla meni pieleen. Hän oli 15:sta. Oliver Panis Ranskan uusimpana sankarina oli kasipaikalla. Ilman Fortia hän olisi voinut olla parempikin. Pedro Diniz oli vuorostaan 17:sta. Sauberilla oli paha aliohjaus ja Herbert oli ysipaikalla ja Frentzen 11:sta. McLarenin vaikeudet jatkuivat päivityksistä huolimatta.

Häkkinen oli 10:s ja Coulthard 14:sta. Ron Dennisin 49-vuotisjuhla meni piloille myös reportterien piikittelyn takia ja hänellä oli tunteet pinnassa huonon ajan takia. Ero oli 2,4 sekuntia Williamsiin. Eniten piikiteltiin juuri uutta äärimmäisen kallista motorhomea joka oli varikon kallein. Sen arveltiin tulleen testibudjetin kustannuksella. Tyrrelillä Mika Salo oli 12:sta vanhalla koneella kun evoluutiokone meni rikki harjoituksissa. Tyrrelin budjetti on erittäin tiukoilla ja testejä oli tullut vain minimimäärä. Evoluutiokoneet ovat myös loppumassa. Katayama oli 16:sta evoluutiokoneen hajottua ja asiakaskoneella Katayama luovutti surkean vauhdin takia.

Jos Verstappen oli 13:sta ja se oli hyvä suoritus. Rahat ovat loppumassa tallilta ja kukaan osapuoli ei halunnut maksaa ja testit olivat Tyrreliäkin vähäisemmät. Ricardo Rosset oli 20:s. Rahapula ja testien puute vievät miestä alaspäin koko ajan. Minardilla Pedro Lamy oli 18:sta ja 19:sta oli Fisichella. Vihreänvalkoiset Fortit Shannonin väreissä eivät päässeet kisaan. 107 % raja oli 1.26.296 ja Badoerin aika oli 1.26.615 ja Monterminin aika oli 1.27.358.

Aika-ajon jälkeen alkoi sataa vettä ja sunnuntaina vettä oli myös sadellut. Lämmittelyssä Hill oli nopein ja Schumi oli toinen. Frentzen ajoi hirveän kolarin ja punainen lippu vei loput 7 minuuttia pois ajoista. Tuomarien päätöksissä ylimääräistä starttiharjoitusta ei ollut tullut ja nyt piti tehdä ääripäätös. Startata toista kertaa F1:ssä turva-auton takaa kisaan ja ottaa lentävä lähtö. Renault tuotiin radalle, mutta tuomariston kapinoinnin takia Amiraalin päätös lopulta pyörrettiin ja sen jälkeen turva-auto katosi vain hetkeä ennen starttia. Rogerin aikana tuomariston vihoitteluja ajajille ja toisin päin on nähty epätavallisen paljon ja tämäkin päätös oli monen mielestä typerä.

Startissa Villeneuve meni huonosti lähteneen Schumin ja Hillin edelle. Alesi tuli toisena ja kolmantena Hill. Neljäntenä oli Berger, viidentenä Barrichello, kuudentena Irvine ja seitsemäntenä Schumacher. Coulthard kolaroi ja jäi radan varteen ja Eddie sai myös kolarista vaurioita. Katayama, Panis, Diniz, Lamy, Fisichella ja Rosset kolaroivat myös. David, Ricardo ja Lamy jäivät siihen. Kierroksen kuluttua Panis ja Fisico keskeyttivät myös. Irvine keskeytti kierroksella 2 kolarin aiheuttamaan ulosajoon. Schumi taisteli Bergerin kanssa nelospaikasta. Kierroksella 4 Hill liukui pois radalta ja Schumi meni edelle. Samoin Berger.

Kierroksella 8 Hill liukui taas ja nyt meni ohi Barrichello, Frentzen ja Verstappen. Samalla kierroksella Ukyo-san keskeytti sähkövikaan ja moottorivaurioon ollessaan 13:sta. Kierroksella 10 Hill ajoi ulos ja osui nyt seinään. Ajot jäivät siihen. Hillin ajaessa ulos Schumi käytti tilaisuutta hyväkseen. Kierroksella 5 ohitus Bergeristä ja kierroksella 9 ohitus Alesista ja kierroksella 12 Villeneuven ohi. Sen jälkeen ero kasvoi nopeasti. 2,9 sekuntia johtoon pääsemisen jälkeen ja kierroksella 13 ero oli 6,6 sekuntia. 10,5 sekuntia oli ero kierroksella 14 ja kierroksella 15 eroa oli jo 14,9 sekuntia. Nopein kierros oli 1.45.517 Schumilla ja se oli päivän nopein. Mika Salo liputettiin pois kierroksella 16 mustalla lipulla. Tyrrelillä ei tästä pidetty. Syy oli luvattoman vara-auton käyttöönotto. Starttaus tapahtui varikolta vara-autolla työntämisen jälkeen.

Martin Brundlen tasauspyörästö hajosi kierroksella 17. Kierroksella 18 Schumin autoon tuli moottorivaurio. Kierroksella 20 Herbert ajoi ulos. Kierroksella 3 kasipaikalta Herbert ajoi ulos, mutta pysyi silloin radalla kymmenentenä. Kierroksella 24 varikkokäynnin jälkeen eroa oli 25 sekuntia ja se kasvoi. Kierroksella 31 vaurio paheni ja alkoi näyttää pahalta. Tehot hävisivät mutta Ferrari pystyi sadesäällä silti ajamaan kovempaa. Kierroksella 42 Schumin käytyä uudelleen varikolla eroa oli minuutti ja moottorivaurio paheni. Kaksi sylinteriä hajosi ja suoranopeudet putosivat yli 10 kilometriä.

Ennen kisan loppua eroa oli minuutti, mutta viimeisillä kierroksilla ennen kisan loppua moottorivaurion takia Schumi menetti 15 sekuntia kierrokselta. Ajot loppuivat kesken kierroksella 65. Schumi voitti ensimmäistä kertaa Ferrarilla. Berger olisi ollut neljäs ilman typerää Dinizin ohitusyritystä kierroksella 45. Rubens ajoi toiseksi nopeimman kierroksen kisassa, mutta kytkinvaurio särki lopulta koko auton ja voimansiirtokin hajosi samalla kierroksella kuin Bergerin kisa päättyi. Rubens olisi ollut sijoilla 2-4 ilman ongelmia. Verstappen olisi voinut olla jopa viides, mutta päivän kolmanneksi nopein aika kierroksella 29 vei hänet ulos radalta kierroksella 47.

Lopulta Schumin seuraksi tuli Alesi ja Villeneuve palkinnoille. Villeneuve olisi voinut haastaa Alesin, mutta kierrokset loppuivat kesken. Frentzen ajoi uskomattoman hienon kisan vara-autolla ja vanhalla moottorilla. Sijoitus oli neljäs. Häkkinen oli viides ja hänen nopein aikansa oli 4,2 sekuntia Schumia hitaampi kisassa ja kierroksella 12 hän oli minuutin jäljessä Schumia ja lopulta joutui ohitetuksi kierroksella. Tuurihaukan pisteen sai Pedro Diniz sijalla 6.

Sadekeli taitaa olla Ferrarin tämän hetken ainoa toivo voittaa kilpailuja.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Montreal 16.6.1996

Kanadan kilpailu ei ollut tv:n kannalta kovinkaan nautittava kilpailu, mutta strategisesti kisa oli mielenkiintoinen. Hill ja Villeneuve taistelivat ja Schumilla olisi ollut tilaisuus ilman mekaanikkojen mokaa haastaa. Sen jälkeen Schumi lähti takarivistä kisaan. Montreal on aina ollut mielenkiintoinen paikka. Montrealissa puhutaan kolmea kieltä vaihtelevin määrin. Ranskaa, englantia ja patoisia eli kanadanranskaa. Tällä murteella on jossain määrin niin suuria eroja että tavallisella ranskalla puhujaa ei välttämättä ymmärretä.

Montreal on Kanadan toiseksi suurin kaupunki ja vaikka kanadalainen julkkis on harvinainen näky niin nyt on Celine Dion ja Jacques Villeneuve keränneet yleisöä. Gilles Villeneuve keräsi myös ensivoittonsa jälkeen yleisöä radan varteen ja Oncle Jacques sai myös paljon kannattajia vaikka autot eivät olleet mistään kotoisin. Jacques on oikeastaan Euroopan kansalainen sillä hän muutti Kanadasta 7 vuoden ikäisenä ja on viettänyt aikaa Monacossa ja Sveitsissä.

Jacques-mania on maassa suuri. Siitä huolimatta kilpailun oletettiin olevan Hillin kisa. Montrealissa luotettavuus on tärkeintä kaikesta huolimatta. Benettonilla oli hulvattomana perjantaina kaksoisjohto ja se nosti odotukset korkealle. Ikävä kyllä vakavana lauantaina aika-ajon kaksi punaista lippua johtuivat Benettonien kolareista. Ykkösmies Berniellä oli myös ilmoitettavaa. Tämän kauden lopulla Ranskan kisasta lähtien Mercedes-Benz vastaisi sarjan turva-autoista. Järjestäjät toivoivat vielä kauden 1996 osalta poikkeusta. Suurimmat syyt olivat Taki Inouen kaksi osumaa kaudella 1995 ja turva-autojen turvattomuus. Turva-auton viralliseksi kuljettajaksi oli ehdolla Oliver Gavin. Bernie suostuisi tapaamiseen Ranskassa. Lauantain harjoituksissa Villeneuve oli nopein ja monet odottivat paalua.

Aluksi Villeneuve meni kärkeen. Hill meni radalle 10 minuutin jälkeen. Skotlanti-Englanti peli jalkapallosta oli tärkeämpi ainakin aluksi. Schumi yritti lyödä Villeneuvea häviten 2 tuhannesosaa. Hill ei myöskään onnistunut nousemaan kärkeen. Sitten Alesi ajoi ulos ja tuli punainen lippu radalle. Viisi minuuttia ennen loppua Villeneuve ajoi parannuksen. Hän tarvitsi D-seokselleen vain yhden kierroksen kun muut tarvitsivat kaksi. Lopulta Hill ajoi kaksi sadasosaa nopeammin kuin Villeneuve ja kanadalaiset hiljenivät. 50 sekuntia ennen loppua tuli uusi punainen lippu ja mitään ei ehtinyt enää tehdä. Schumi oli kolmas ja eroa oli 0,119 sekuntia Hilliin. Toista vetoa ei Schumi saanut kunnolla ajaa puhtaana. Imolan ja Mugellon testit eivät olleet ratkaisseet ongelmia autossa.

Eddie Irvine oli viides ja Alesi oli neljäs. Alesi oli 0,470 sekuntia hitaampi kuin Hill, mutta sekunnin sisään oli 8 kuskia Alesin takana. Berger oli 7:s. Alesi sai myös renkaasta päähänsä. Alesi selvisi kuitenkin vammoitta. Mika Häkkinen oli kuudenneksi nopein mikä oli hyvä suoritus. Martin Brundle oli kahdeksas ja Rubens Barrichello oli yhdeksäs. Martinin kuskipaikkaa on epäilty ja huonojen otteiden myötä kausi voi päättyä ennenaikaisesti. Korvaajana on mahdollisesti Gianni Morbidelli tai kakkostestaajana ajava Nigel Mansell. 150 kisaa on Brundle ajanut F1:ssä ja asenne juhlakisassa oli ainakin alustavasti hyvä.

Montreal on aina sopinut hyvin Jordanille. Kaudella 1991 talli otti ensimmäiset pisteensä ja viime kaudella ottivat sijat 2 ja 3. Ligier ajeli ainoana radalla B-renkailla ja kokeili D-seoksia vasta aivan viime hetkillä. Punaiset liput pilasivat aika-ajon jarruongelman lisäksi. Evoluutiokoneet olivat kuitenkin valmiita kisaan. Panis oli 11:sta ja Diniz oli 18:sta. Frentzen oli 12:sta ja Herbert 15:sta ohjausvian myötä. Fordin evoluutiokone toimi ensimmäistä kertaa paremmin, mutta se ei auttanut Kanadassa.

Verstappen oli 13:sta ja Rosset 21:nen moottorivian myötä. Tyrrelillä moottorit hajosivat ja Salo oli 14:sta ja Katayama 17:sta. Fisichella oli 16:sta ja Lamy 19:sta. Lamyn säädöt olivat pielessä ja moottorit hajosivat harjoituksissa. Fisichellan mukaan Minardin runko oli hyvä, mutta moottoreita ei voitu päivittää eikä evoluutiokoneita ollut tallilla käytössä. Luca Badoer oli 20:s Rossetia nopeampi ja Montermini oli sijalla 22. Hänen aikansa oli 1.26.109 ja 107 % aika oli 1.26.733.

Sunnuntain kilpailussa ykkösmutka ratkaisisi pelin. Hillin auto oli kevyempi kuin Villeneuven ja renkaiden suhteen laitettiin C-renkaat ja vaihdettiin B-renkaat myöhemmälle stintille. Tosin Hillin tapauksessa taktiikka oli temppu ja alle laitettiin toisella stopilla C-seokset. Damonin ero Jacquesiin oli 11 sekuntia ennen kierroksen 27 pysähdystä. Villeneuve johti 8 kierrosta ja ero oli vain 7 sekuntia. Pysähdyksen jälkeen ero oli Hilliin 20 sekuntia ja myöhemmin 30 sekuntia. Erikoisen yllätyspysähdyksen jälkeen ero oli 11 sekuntia varikkokäynnin jälkeen ja sitten ero tippui kunnes ruutulippu heilui. Alesi oli kilpailun kolmas.

Hänellä oli B-renkaat käytössä ja raskas tankki. Coulthard oli hetken aikaa kolmantena ennen omaa pysähdystä. Berger olisi voinut olla neljäs ennen ulosajoa kierroksella 43 kylmillä B-renkailla. Hänen renkaansaa eivät lämmenneet pysähdyksen jälkeen tarpeeksi ja ulosajo oli taattu. David oli neljäs vaikka oli startannut 10:stä ruudusta kisaan. McLarenilla oltiin viime hetkellä vaihdettu taktiikka kahdesta C-rengaspysähdyksestä vain yhteen B-renkaiden vaihtoon alun jälkeen. Se maksoi vaivan vaikka kisan alussa McLarenit olivat jälleen tien tukkeena muille. Lopulta David jäi sekunnin kierroksella ja melkein kierroksen Hillin taakse lopputuloksissa.

Ilman Häkkisen epäonnea David ei olisi ollut neljäs. Häkkinen ajoi ulos yrittäessään ohittaa Fisicoa. Korjausten ja muiden jälkeen Häkkinen jäi lopulta Hillille kierroksen. Häkkinen oli kuitenkin viides. Martin Brundlen kisa olisi tuottanut viidennen sijan ja kenties paremmankin ilman Pedro Lamyn kolarointia ja siivenvaihtoa kierroksella 44. Lamyn kisa jäi siihen ja Badoerin vaihdelaatikko hajosi myös samalla kierroksella. Brundlella oli kahden pysähdyksen taktiikka kevyellä tankilla ja C-seoksilla niinkuin myös Rubensilla. Lopulta rankan ajon jälkeen Brundle oli kuudes ja sai pisteen. Barrichello olisi ollut kuudes ilman kytkinvikaa kierroksella 22. Montermini keskeytti samalla kierroksella sähkövikaan. Auton pohjassa oli myös vikaa ennen keskeytystä.

Johnny Herbert oli 7:s varovaisen päivän ja yhden B-seospysähdyksen myötä. Fisichella sai viimeisen sijan kaksi kierrosta jäljessä Minardilla. Ferrarilla kisa oli murheen päivä. Schumia huollettiin liian kauan ja hylkäyksen uhalla joutui starttaamaan takarivistä. Irvine keskeytti kierroksella yksi jousituksen hajoamiseen. Myös ohjaus meni rikki. Schumin kisa meni jarruvikaan ja Salon perässä ajamiseen. Kierroksella 41 vaihtaessaan C-renkaita alle B-seoksien jälkeen autosta irtosi vetoakseli ja ajot loppuivat siihen. Rosset ja Katayama kolaroivat kierroksella 6 ja Verstappenin moottori hajosi kierroksella 10. Frentzenin vaihdelaatikko hajosi kierroksella 19. Pedro Diniz keskeytti moottoririkkoon kierroksella 38 ja kierroksella 39 samaan vikaan keskeyttivät myös Panis ja Salo. Kisassa C-renkaat puhtaasti valitsivat vain viisi kuljettajaa eli Hill, Brundle, Barrichello, yllättäen Panis B-renkaiden sijaan ja Mika Salo valitsi myös C-renkaat joiden ansiosta oli myös Schumia nopeampi kisan aikana. Kaikilla muilla oli B-renkaat vaikka McLarenit olivat alunperin ottaneet C-renkaat kisaan.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Magny-Cours 30.6.1996

Renaultin marssi

Ranskan kisan suurin yllätys oli Schumin keskeyttäminen paalupaikalta ennen kuin kilpailu ehti alkaa. Moottori hajosi lämmittelykierroksella ja kisa oli siinä. Mestaruustaistossa Schumacher on 37 pistettä Hilliä jäljessä ja 7 kisaa on vain jäljellä. Hill voitti ja toiseksi ajoi Villeneuve. Kolmanneksi ja neljänneksi ajoivat Alesi ja Berger. Renaultille kisa oli neloisvoitto kun edelliskisa oli kolmoisvoitto.

Ranskan kisassa Bernie vahvisti F1:n turva-auton sääntöjen muuttumisen ja järjestäjät vetosivat kaluston vähyyteen uutta Mercedes-Benziä koskien ja vaativat Bernietä kompromissiin. Virallisena järjestäjänä toimi Renault jolle ilmoitus ei ollut mieleinen. Viralliseksi kuljettajaksi valittiin Oliver Gavin Eric Bernardin sijaan. Bernie vastaisi tilanteeseen Hockenheimiin mennessä. Siitä kisasta lähtien virallisesti olisi vain Mersuja turva-autoina tai sitten niitä käytettäisiin rinnakkain järjestäjien turva-autojen kanssa. Magny-Coursin isänä tunnettiin Jean Bernigaud 60-luvulla.

70-luvulla Elf ja Gitanes yhdessä Renaultin kanssa kaatoivat rahaa teollisuuteen ja f1-imperiumi oli suurenemassa. Bernigaud kuoli vain hieman radan nimeämisen jälkeen Jean Behran mukaan. Madame Bernigaud varmisti kuitenkin vuoden 1985 jälkeen radan tulevaisuuden saatuaan Mitterandin ja Beregovoyn vakuuttuneeksi surkeassa kunnossa olevasta radasta. Hallitusraha juoksi ja uusi rata jatkoi vanhan radan linjoilla. Mutkat vain nimettiin muiden kilparatojen mukaan. Uudella radalla ajettiin kaudella 1991 ensimmäisen kerran Grand Prix.

Magny-Coursin rata ei vaadi paljoa aerodynamiikkaa mutta rata kuluttaa A-renkaatkin rakoille ja se täytyi ottaa huomioon. Schumi oli paalupaikalla ja 12 kaveria ajoi 2 sekunnin sisään ja aivan himpun verran rajasta jäi 13:nneksi ajanut Mika Salo. Villeneuve ajoi aika-ajossa rajun kolarin. Kaikesta huolimatta Villeneuve hyppäsi vara-autoon ja oli kolarin takia lopulta kuudes. Villeneuve välttyi juuri ja juuri kolaroimasta Davidin kanssa kolarin voiman takia. Lauantaina sade pilasi viimeisen harjoituksen. Hill oli nopein ensimmäisellä vedolla ja Schumi toisella vedolla kun Hilliä hidasti Minardi.

Viimeisellä vedolla Hill oli puoli sekuntia nopeampi, mutta Ferrarissa oli enemmän vain pitoa ja Schumi onnistui saamaan paalupaikan. 69 tuhannesosan erolla. Sateella Ferrari ei toiminut aamulla ja perjantainakin auto oli ongelmissa. Paalupaikan lisäksi varikolla oli oma taistelu jälleen tuomarien kesken ja Schumin erikoisoikeuksista. Ilmanohjain takasiivessä todettiin 15 milliä liian pitkäksi. Sen jälkeen hylättiin kuitenkin Irvine kymppipaikalta viimeiseen ruutuun. Myöhemmin eräs Ferrarin nimetön mekaanikko ilmoitti Schuminkin autossa olleen liian pitkä ilmanohjain. Schumia ei vain uskallettu hylätä.

Muu ruudukko oli vihainen ja erityisen vihainen oli Tyrrel-tallin Ken Tyrrell. Tuomaristo oli aiemmin uhannut Katayamaa kilpailukiellolla Kanadan tapahtumista ja siitä tuohtunut Ken ei tietenkään tykännyt, että paalupaikka saatiin laittomasti. Lopulta pitkän jahkailun jälkeen Amiraali vapautti Schumin ja Whiting jäi nuolemaan näppejään poislukien Irvinen hylkäystä. Benettonin miehet Alesi ja Berger olivat kolmas ja neljäs. Mika Häkkinen oli viides ja David Coulthard seitsemäs. Häkkinen oli perjantain nopein D-seoksilla ja tyytyi viitospaikkaan lauantaina. Martin Brundle oli kahdeksas ja Barrichello kymmenes. Uusi evoluutiomalli moottorissa ja sähköinen ohjausjärjestelmä toivat lisävauhtia.

Olivier Panis oli yhdeksäs. Perjantaina hän oli ajanut C-renkailla pitkiä kierroksia ja ollut toinen. Hän olisi ollut kuudes ilman teknistä ongelmaa ja oli silti tyytyväinen suoritukseen. Kisan musta hevonen oli selvillä. Diniz oli 11:sta. 12:sta oli Frentzen ja 16:sta oli Herbert. Herbertin auto oli pahemmissa jarruongelmissa. Salon jälkeen perässä tuli Katayama sijalla 14:sta. Molemmat kärsivät moottorien ongelmista. 15:sta Verstappen pahasti aliohjautuvalla Arrowsilla. Talli oli lopullisesti vahvistanut olevansa Arrows viimeistään ensi kaudella. Footwork oli kuitenkin vielä nimessä mukana loppukauden ajan. Rosset oli 19:sta. Irvinen hylkäys toi hänelle sen sijan. Muussa tapauksessa sija olisi ollut 20:s. Minardilla Fisichella oli 17:sta ja Lamy 18:sta. Fortilla Badoer oli Monterminia nopeampi. 107 % raja oli 1.21.308 ja Monterminin aika oli 1.20.647. Kaikki pääsivät mukaan kun hylätyn Irvinen harjoitusajat riittivät kisaan mukaanpääsyyn ja aika-ajon tulos olisi myös riittänyt.

Sunnuntain Warm-Upissa Villeneuve oli nopein kiitos kuntomies Erwin Gollnerin. Damon Hill kolaroi Frentzenin kanssa. Häkkinen ja Fisichella kolaroivat ja David ja Michael kärsivät jarruviasta. Ferrariin vaihdettiin jarrujen lisäksi kytkin. Viikonloppuna Schumin sen hetken ongelmien lisäksi tuomaristossa puhuttiin Benettonin kaksi vuotta aiemman kilpailun laittomasta starttijärjestelmän käytöstä. Mitään ei kuitenkaan voitu todistaa. Schumi keskeytti kuitenkin heti kilpailussa lämmittelykierroksella. Lähdössä Hill meni johtoon ja Alesi oli toinen ja Häkkinen oli kolmantena ohitettuaan Bergerin ja Villeneuven. Kierroksella 2 keskeyttivät Andrea Montermini ja Giancarlo Fisichella sähkövikaan ja polttoainepumppuvikaan. Kierroksella 5 Jean Todt järkyttyi kun Irvine keskeytti vaihdelaatikon hajoamiseen.

Se oli Todtin musta päivä hänen koko urallaan. Ferrari ilmaisi nyt tukensa entisen syyttelyn sijaan ja näin Todtin paikka oli taattu. Kisassa Hillin ero oli 18 kierroksen jälkeen 10 sekuntia Alesiin ja Häkkisen takana tuli Villeneuve ja Berger ja kuudentena tuli Brundle perässään Coulthard. Pedro Diniz ohitti kolme autoa lähdössä ja sen jälkeen muodosti junan eli Pedro-junan. Kukaan ei päässyt ohi ja kaikki kärsivät siitä. Kierroksella 37 Villeneuve ohitti Alesin Adelaidessa Estorilin hyvän vauhdin ansiosta. Kierroksella 27 Hill oli vaihtanut C-renkaat A-renkaisiin ja kierroksien 28-30 kisaa johti Villeneuve kunnes kierroksella 31 Hill otti johdon takaisin Villeneuven ollessa varikolla.

Berger oli neljäs päästyään Häkkisen ohi vain Mikan huonon pysähdyksen takia vaikka Mikalta olivat hävinneet ykkösvaihde ja kakkosvaihde autosta kierroksen 29 jälkeen. Benettonit tulivat maaliin vasta 46 sekuntia Hilliä jäljessä. Häkkinen oli viides ongelmista huolimatta 62 sekuntia jäljessä ja Coulthard hävisi jo kierroksen tultuaan kuudentena maaliin. Panis oli 7:s 17 sekuntia Davidin takana. Hän olisi ollut nopeampi. Kilpailun toiseksi nopein aika Villeneuven jälkeen todisti vauhdin. Kisan pilasivat Diniz ja Barrichello. Dinizillä oli A-renkaat ja täysi lasti ja Rubens kärsi ohjausviasta. Ensimmäisellä pysähdyksellä tankkauslaite ei toiminut renkaat vaihdettiin C-renkaisiin. Se merkitsi kahta ylimääräistä stoppia. Ylimääräiset stopit auttoivat pääsemään eroon Rubensista, Pedrosta ja Martinista, mutta Davidiin se ei riittänyt.

Viimeisen 10 kierroksen ajalta Panis sai kiinni Davidia yhteensä 5 sekuntia, mutta kisa loppui kesken. Paremmalla ruudulla ja onnella tulos olisi voinut olla mitä tahansa. Monaco oli sen todistanut. Jordanit kärsivät pahasta aliohjautumisesta ja C-renkaiden kulumisesta. Rata söi renkaita armotta. Sijoitukset olivat lopulta 8 ja 9 järjestyksessä Brundle-Barrichello. Mika Salon kisa oli öljynpaineiden kanssa taistelua ja öljyä valui myös ohjaamoon kisan lopussa. Sijoitus oli 10:s. Katayama keskeytti jo valmiiksi ylikuuman moottorin kanssa kierroksella 33. Dinizin A-seoksilla ajo olisi voinut tuottaa kuutospaikan, mutta pneumaattinen venttiili särki moottorin siitä irrottuaan kierroksella 28 ja aiheutti keskeytyksen.

Frentzenin kisa päättyi kierroksella 56 kaasuttimen aiheuttamaan ulosajoon. Herbert olisi voinut olla 10:s ja oli lopulta 11:sta. Ikävä kyllä hänet hylättiin sääntöjenvastaisen etusiiven vuoksi. Rosset oli sen seurauksena 11:sta vaikka ajoikin sijalle 12:sta. Se teki hyvää itseluottamukselle. Verstappenin ohjaus hajosi kierroksella 10 ja kisa oli siinä. Pedro Lamy oli 12:sta Herbertin hylkäyksen jälkeen vaikka ajoikin sijalle 13:sta. Luca Badoer keskeytti kierroksella 29 polttoaineen järjestelmässä olleen syöttöhäiriön vuoksi.

Pahat kielet kertoivat autojen keskeytysten olleen todellisuudessa ikäloppujen moottorien säästämiseksi pakolla pakotettuja keskeytyksiä. Myöhemmin syy paljastuikin todeksi, mutta virallisissa kirjoissa sitä ei koskaan muutettu luovutukseksi. Syy tähän oli ilmeisesti myöhemmin oikeaksi todettu moottorivaurio molemmissa autoissa. Köyhyyden takia ne joutuisivat menemään Silverstoneen valmiiksi vaurioituneilla koneilla. Rahaa ei ollut uusiin moottoreihin.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Silverstone 14.7.1996

Damon Hill mokasi lähtönsä paalupaikalta ja Villeneuve meni menojaan. Hill juuttui hitaampien autojen taakse ja kierroksella 27 pyöränmutteri pilasi hänen kisansa. Sen jälkeen muut eivät päässeet lähellekään Villeneuvea joka voitti.

Silverstone on englantilaisen moottoriurheilun ja formula 1:n koti. F1-sarja aloitettiin täällä vuonna 1950 ja vaikka Englannin Grand Prix on ajettu muillakin radoilla vuosien saatossa niin silti se on kuin koti. Lähes kaikki tallit pitävät kotipaikkaa tai tiloja täällä ja monet kuljettajat ja tallien työntekijät elävät lähellä rataa. Paddock on alueella niin suuri että sen kävelemiseen menee helposti koko aamu ja 10 metriä eteensä ei voi kävellä siten, että joku vanha tuttava sinut tunnistaisi f1-piireissä. Brittitiimeillä on täällä etulyöntiasema niinkuin italialaisilla tiimeillä on Monzassa.

Brittitallit testaavat täällä kun taas Ferrari, Forti, Ligier, Sauber ja Minardi testaavat Monzassa. Lauantain harjoituksissa Perjantain harjoitusten tulokset eivät merkitse mitään. Ferrari ei menesty tällä radalla. Villeneuve oli perjantain nopein. Hän käytti kaksi sarjaa D-seoksia rengasrikon takia. Villeneuve tietää radan testien ansiosta ja ylipäänsä kauden alun totuttelun ja parin viime kilpailun vakavan haastamisen ansiosta on nousemassa haastamaan Hillin ja on kenties jo parempi kuljettajakin.

Damon Hilliä ei pidä aliarvioida. Kritisoijat pitävät häntä vain keskitason kuskina vaikka vastaukseksi siihen Hill on kyllä tällä kaudella voittanut enemmän kisoja ja on tasoltaan uransa huipulla. Kenties hän on keskitason eliittiä. Huippukuljettajaksi hänet lyödään ilmeisesti vasta mestaruuden myötä. Lauantain harjoituksissa Hill oli nopein ja sen jälkeen alkoi aika-ajo. Aivan alussa Jacques oli nopein ja sen jälkeen Hill ei kyennyt vastaamaan. Tosin Hill meni kärkeen, mutta nopeasti Villeneuve otti paikkansa takaisin. Sitten autot Williamsilta lähtivät vasta 20 minuuttia ennen aika-ajon loppua radalle.

Villeneuvelta alkoivat loppua käyttökelpoiset D-seokset ja Hillin aika meni säätöjä hakiessa. Sitten Hill otti paalupaikan kolmen kymmenyksen erolla ja Villeneuve ei kyennyt vastaamaan siihen. Sitten viimeisen tauon myötä Villeneuve käytti viimeisen sarjan D-seoksia, mutta Häkkinen osui tielle Complexissa. Villeneuve menetti neljä kymmenystä ja mahdollisen paalupaikan. Ainakin se olisi ollut erittäin lähellä. Villeneuve piti kuitenkin Mikan puolia häntä syylistäneitä tuomareita vastaan. Tuomaristo syyllisti Häkkistä tarkoituksellisesta estämisestä. Mika ei ollut tehnyt mitään väärää ja Villeneuven todistus Mikan puolesta vapautti hänet lopulta syytteistä.

Muuten olisi Häkkiselle voinut tulla rangaistus estelystä. Lopulta asia haudattiin vähin äänin. Hillin viimeinenkin kierros oli jo Villeneuvea nopeampi. Schumi oli kolmas 0,8 sekuntia Hillin takana. Hänen omasta mielestään mahdollinen vesisade olisi ainoa keino voittaa Hill. Toinen yritys oli Schumin paras. Siinä vahingoittuivat renkaat ja auton pohjan puulankku. Lankku ei saa kulua sääntöjen mukaan liikaa ja tuomaristo esitti muutenkin vihjailuja Schumia vastaan kauden 1994 Belgian kaltaisen vahingon keksimisestä. Jean Todt näki asian perusteettomana vainona Ferraria vastaan. Eddie Irvine oli 10:s 1,4 sekuntia Schumin takana ja 2,3 sekuntia Hillistä. Hänellä oli jarruvaikeuksia ja FIA:n tuomarit epäilivät Ferrarin Irvinen vaihdelaatikon sähköistä softaa.

Samalla epäiltiin myös Schumin Ferrarin starttijärjestelmää. Irvine oli samaa mieltä Todtin kanssa vainosta Ferraria vastaan. Irvine aletaan kuitenkin nyt nähdä selkeänä kakkoskuskina. Aina välillä f1:ssä kuski voi jäädä tallikaverilleen huoletta puoli sekuntia, mutta lähes puolitoista sekuntia eli 1,4 sekuntia tässä tapauksessa on kuitenkin aina liikaa huipputason autolla joissa ei ole keskikastin tai takarivin tallien lastentauteja ongelmana. Mika Häkkinen oli neljäs aika-ajossa ja olisi voinut olla kolmas. Tuomariston vihamielisyys oli Häkkiselle ja McLarenille yllätys. Kuitenkin Villeneuve auttoi tilanteessa ja Mika selvisi hyviin asemiin. Coulthard oli 9:s ja takaosan ongelmien myötä McLarenin pito oli hävinnyt. Benettonilla Alesi oli viides ja Berger seitsemäs.

Vielä perjantaina hyvät testiajat harjoituksissa kohottivat kulmakarvoja, mutta myöhemmin takaosan vaikeudet veivät aika-ajossa. Alesin ja Bergerinkin huhuttiin siirtyvän parempiin talleihin ja Briatore halusi uuden nuoren kuljettajan tai erittäin kokeneen toisen kuljettajan toisen ajajan tai molempien tilalle. Ehdokkaina pyörivät Alex Wurz ja Karl Wendlinger joille luvattiin loppukaudella myös testejä. Gianni Morbidellin huhuttiin edelleen korvaavan Martin Brundlen ja Gary Andersson oli lähetetty lomalle. Hän ei ollut kuitenkaan erotettu. Toinen haluttu uutinen olisi ollut tallin kakkostestaajan Nigel Mansellin paluu vielä kerran kotiyleisön eteen.

Rubens oli kuudes ja Martin kahdeksas puoli sekuntia Rubensin perässä. 11:sta sija meni Frentzenille ja Herbert oli 13:sta. Ukyo Katayamalla kone toimi hyvin ja hän ajoi sijalle 12. Mika Salo oli 14:sta. Arrowsissa oli uusi evoluutiomallin kone Hartilta ja se toimi hyvin vaikka vauhtia vielä uupui. Verstappen oli 15:sta. Aliohjaus oli syynä huonouteen. Ricardo Rosset oli 17:sta hyvän ajon jälkeen, mutta hänet tuomaristo hylkäsi punnituksesta myöhästymisen takia. Hän sai kuitenkin osallistua kisaan joukon hänniltä ruudusta 20. Ligierillä tallin vähentyneet testit tehdään Monzassa ja Magny-Coursilla ja se kärsi siitä aika-ajossa. Panis oli vielä perjantaina 10:s, mutta lauantaina muiden parantaessa hän oli vasta 16:sta. Diniz oli 18:sta, mutta nousi ruutuun 17 Rossetin hylkäyksen myötä. Minardilla ruutuun 18 ajoi Fisichella ja ruutuun 19 ajoi Lamy.

Fortin tarina on rahapulan huippu. Tallilla ei ollut kuin kaksi moottorivaurioista konetta ja bensat olivat loppuneet harjoitusten jälkeen koneistosta. Tallilla oli jäljellä enää vain kanisteribensat rahapulan vuoksi. Lopulta pitkän riitelyn jälkeen ajajat menivät ohjaamoon ja heille annettin 5 litraa bensaa autoa kohden. Bensa ei riittänyt ja ajatkin jotka ajettiin loppuun ajetuilla moottoreilla olivat surkeita. 1.35.206 Monterminilla ja 1.35.304 Badoerilla kertoi kaiken. 107 % raja oli 1.32.956. Vaikka autot olisivat selvinneet kisaan niin luultavasti vain toinen kuskeista olisi päässyt starttaamaan kilpailuun polttoainepulan vuoksi. Forti oli hajoamassa riitoihin ja Montermini sanottiin irti tallista riitelyn kestäessä ja hänen tilalleen olisi tullut ajamaan testimies Franck Lagorce tai sitten kuka tahansa maksukykyinen kuljettaja. Kisaan olevaan autoon oltiin päätetty haaskata loput jäljellä olevasta kanisteripolttoaineesta. Sitä olisi ollut 20 litraa yhteen autoon.

Warm-Upissa sunnuntaina Mika Häkkinen oli nopein mies ja Mersun johtaja Jürgen Huppert ilahtui kovasti suorituksesta. Suoritus ajettiin D-seoksella joka oli säästynyt aika-ajosta. Williamsit lähtivät kilpailuun C-renkailla ja kahden stopin taktiikalla. Hill ja Schumi ottivat huonon lähdön. Villeneuve otti keskinkertaisen startin ja Häkkinen otti hyvän lähdön. Alesi otti vitosruudusta räjähtävän startin ja olisi johtanut ilman Villeneuven sulkua. Alesi oli kuitenkin toinen ohitettuaan Häkkisen, Schumacherin ja Hillin. Järjestys meni edellämainitussa Villeneuven johtaessa. Barrichello tuli sitten, mutta perässä tuli Irvine ohitettuaan Coulthardin, Brundlen ja Bergerin. Schumin kisan pilasi kierroksella 3 hydrauliikkavika. Se oli ensiksi jumittanut kaiken kuutosvaihteelle ja lopulta tuhonnut koneiston.

Vika oli lähtenyt liikkeelle O-letkusta autossa joka on auton hydrauliikkaletku. Sitä ei oltu kiinnitetty kunnolla ja nesteet suihkusivat pois ja paineet tippuivat vaihdelaatikosta mikä hidasti ja lopulta jumitti vaihteet ja tuhosivat autosta kaikki vaihteet kuutosta lukuunottamatta. Barcelonassa 1994 vika oli samankaltainen, mutta silti huomattavasti lievempi. Imolan ja Monzan testeissä autoa oli testattu ja kaikki oli vielä silloin hyvin. Kierroksella 5 Eddie Irvinen tasauspyörästö hajosi. Maanantaina Italian lehdistössä oli vaihteeksi massamurha ja tallissakin käytiin palaveri. Todt oli kuitenkin jo niin suosittu, että hän oli turvassa italialaiselta suunsoitolta ainakin ammattinsa puolesta.

Villeneuve oli kärjessä 5 sekunnin turvin kierroksella 4 ja mennessään varikolle kierroksella 23 hän oli 22 sekuntia edellä seuraavaa kuljettajaa. Alesi pysyi kannassa ja johti kisaa Villeneuven ollessa varikolla. 6 kierroksen ajan kierroksilla 24-30 Alesi johti. Kierroksella 31 Villeneuve palasi johtoon ja Alesin ohella Berger vaihtoi myös C-renkaat alle. Sen jälkeen Villeneuve johti puolella minuutilla. Kierroksella 42 hän pysähtyi vielä C-seoksille 35 sekunnin johdossa. 10 sekuntia oli eroa Villeneuven palatessa radalle. Tämän jälkeen kisa oli siinä. Damon Hillin kisa meni Alesin ja Häkkisen takana taisteluun. Kierroksella 27 juuri ennen varikkokäyntiä pyöränmutteri pilasi kisan ja keskeytys tuli. Kierroksella 44 Alesi keskeytti jarruvikaan ja Berger peri toisen sijan. Häkkinen ajoi kolmanneksi ja ensimmäiselle palkintosijalle sitten Adelaiden onnettomuuden ja Suzukan viime vuonna.

Herra Huppert oli erittäin onnellinen, mutta eroa oli 50 sekuntia Villeneuveen ja David oli melkein kierroksen jäänyt ja viides. Rubens oli neljäs ja Martin oli kuudes rengasrikon aiheuttaman ylimääräisen C-renkaiden haun vuoksi. Tyrrelillä Mika Salo oli 7:s moottorivauriosta huolimatta. Katayama keskeytti kierroksella 12 moottorin ylikuumentumiseen. Sauberit ajoivat keskikastissa ja olivat sijoilla 8 ja 9 järjestyksessä Frentzen-Herbert. Verstappen oli 10:s ja Rosset keskeytti sähkövikaan kierroksella 13. Fisichella oli viimeinen maaliin päässyt kuljettaja sijalla 11. Lamy keskeytti kierroksella 21 vaihdelaatikon hydrauliikkavaurioon. Panis keskeytti ohjausvikaan kierroksella 40 ja Diniz keskeytti kierroksella 38 moottorivikaan.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Hockenheim 28.7.1996

Hockenheimissa Gerhard Bergerin uran 10:s voitto jäi hiuskarvan verran saavuttamatta kun kolme kierrosta ennen maalia kierroksella 42 moottori hajosi ja Damon Hill korjasi potin. Hillille se on uran 20:s voitto ja kauden 7:s. Schumin kanssa miehet ovat tasoissa ja näitä taisteluita toivottavasti tullaan näkemään.

Vain hyvä strategia auttoi pääsemään eroon Alesista, mutta Berger meni menojaan. Ohi ei vain päässyt ja homma meni Bergerin nuottien mukaan. B196 on mutkissa ja shikaaneissa sarjan nopein. Suoralla tehoa uupuu, mutta Berger on aina ajanut mutkat suoraksi.

Saksasta on juuri tullut toiseksi paras maa oluen kulutuksessa ja vain tsekit juovat enemmän. Kilpailussa Hockenheimin stadion-osuus on hienoa katseltavaa. Vielä 6 vuotta sitten stadionilla oli yleensä hiljaista, mutta parin viime kauden ajan stadion on ollut täytenä hurraamassa Schumia.

John Hugenholz suunnitteli aikoinaan uuden radan Nyrren tilalle ja hänen mestariteokset Jarama, Zandvoort ja Suzuka ovat edelleen maailmankuuluja. Moottori on tärkein osa radalla. 17 sekuntia mennään kaasu pohjassa ja se kuluttaa moottoria. Stadionilla pitoa on löydyttävä ja se ei ole helppoa. Nopeimmat häviävät viimeistään mutkissa tällä radalla joten se ei ole kaikki kaikessa.

Aika-ajossa Hill otti paalun 0,39 sekunnin erolla, mutta sen jälkeen oli 7 autoa 0,62 sekunnin sisään toisistaan. Irvine oli hitain kahdeksikosta 1,,477 sekunnin erolla Hilliin. Sen jälkeen tulivat Jordanit, Ligierit, Sauberit ja Tyrrelit. Sitten oli Arrowsit ja Minardit jakaantuneina. Fortia ei enää ollut. Talli kävi paikan päällä ja kasasi rungot.

Rungot purettiin nopeasti jo perjantaina ja sitten talli oli ulkona f1:stä. Talli toivoo pääsevänsä jatkamaan Monzassa, mutta kaikki tietävät totuuden. Talli on jo konkurssissa. Villeneuve oli aika-ajossa ongelmissa ja oli kuudes 0,93 sekunnin erolla Hilliin. Villeneuve ei ollut ajanut metriäkään radalla ennen perjantaita ja tunsi radan vain GP2:sta.:D

Hill ja Schumi taistelivat viime metreille ja sitten tuli vielä Berger. Saksan tv oli varsin järkyttynyt vaikka toki antoi arvoa Bergerin suoritukselle. Schumi oli paalulla melkein varmasti, mutta kierrokset olivat loppuneet. Hill taas viipyi tarkastuksessa ja tuomariston puheilla ja ehti tehdä paaluajan vain 3 minuuttia ennen loppua. Hill oli enemmän kuin puoli sekuntia Schumia nopeampi, mutta Bergerin aika kavensi eron vain 0,38 sekuntiin. Paul Ricardin poikkeustesteissä talli ratkaisi ohjausongelmat ainakin huippunopeille radoille. Alesi oli viides 0,371 sekuntia Bergerin takana. Ferrarilla Schumi oli kolmas ja ongelmissa auton kanssa. Jousitus oli uusittu ja alusta, mutta säädöt ja vaihdelaatikko olivat vanhoja kun uusi ei toiminut ja Schumi kopioi Irvinen nopeammat säädöt itselleen aika-ajoon.

Viisi hänen kierroksistaan meni silti pieleen aika-ajossa. Irvine oli melkein sekunnin Michaelin takana. Schumi ajoi aiemmin Itäkurvissa perjantaina ulos radalta. McLarenin Mika Häkkinen oli neljäs. Tallikaveri David Coulthard oli nopein mies radalla. Radan ollessa suoraa pienine mutkineen paalulla olisi David. 212 mailia eli 341 kilometriä tunnissa oli huippunopeus aika-ajossa. Ikävä kyllä David oli myöhemmin ensin viides ja sitten kuudes ja lopulta seitsemäs. 0,307 sekuntia oli Häkkiseen ero. Jordanilla yliohjaus ja pito loppui kesken mutkissa ja moottoreja oli pakko jäähdyttää räjähtämisvaaran vuoksi. Barrichello oli 9:s ja Brundle 10:s. Ligierillä Diniz oli 11:sta ja Panis 12:sta. Kisassa talli ajaa varmasti paremmin.

Tyrrelin mekaanikot keksivät downforcen vähentämisen ja korkeiden vaihdevälien suosimisen. Katayama oli parempi vaikka jäikin Salolle vähän. Sijoitus oli 16:sta Ukyolle ja 15:sta Mikalle. Mika oli nopeampi vain vanhojen osien ja vara-auton säätöjen avulla. Arrowsilla aliohjaus oli tavallinen ja evoluutiokoneet loppuivat lopullisesti. Vanhoilla koneilla sijoitus oli 17:sta ja 19:sta järjestyksessä Verstappen-Rosset. Pedro Lamy oli 18:sta kun taas hänen uusi tallikaveri Giovanni Lavaggi rahoineen ei päässyt kisaan. 107 % aika oli 1.51.186 ja Lavaggin aika oli 1.51.357. Fisichella on nyt parhaiten tunnettu nuori työtön kuljettaja f1-radoilla ja huhut vievät häntä Jordanille. Minardi yritti protestoida Hilliä vastaan ja Briatore säesti siinä. Berger paalulla olisi mukava yllätys. Tuomaristo heitti protestin roskiin.

Sunnuntain warm-up oli pilvinen ja Häkkinen ja Coulthard ottivat kärkipaikat. Melkein kukaan ei uskonut vakavasti heidän silti voittavan vaikka yllätyksiä voisi sattua. Sitten satoi ja ylimääräinen 15 minuuttia myönnettiin juttelun jälkeen. Lähdön jälkeen Verstappen ajoi kolarin Herbertin ja Katayaman kanssa. Katayaman kanssa tuli enemmän osumaa. Verstappen olisi voinut päästä jatkamaan, mutta kytkin hajosi ja kisa jäi kesken. Hill ja Schumi ottivat huonot lähdöt. Alesi, Berger ja Häkkinen saivat hyvät lähdöt. Mikan eteen Michael leikkasi törkeästi ja tuomaristo ei pitänyt asiasta ollenkaan. Kilpailutilanne asia kuitenkin oli. Sitten Villeneuve, Coulthard ja Irvine menivät edelle.

Ensimmäisen mutkan jälkeen järjestys oli Berger, Alesi, Hill, Schumacher, Villeneuve, Coulthard, Irvine ja Häkkinen. Villeneuve yritti ohi Schumista mutta sitten David yllätti Jacquesin. Villeneuve oli nyt jumissa. Hill ei päässyt ohi ja sitten Frank antoi ohjeet: Hillin ainoa toivo voittaa oli muuttaa taktiikka toiselle pysähdykselle nopeammaksi. A-renkaiden tilalle vaihdettiin C-renkaat ja tankattiin hyvin vähän bensaa. Sen jälkeen annettiin uudet A-renkaat ja lopulta yritettiin päästä kärkeen isommalla bensakuormalla. Kierroksella 23 Berger meni varikolle ja Alesi tuli hyvin pian perässä. Heillä oli vain A-renkaat. Hill rakensi 10 kierroksen ajan johtoaan 16 sekunnin mittaiseksi. Kierroksella 34 hän meni varikolle ja pysähdys riitti Alesin eteen, mutta Berger tuli juuri ja juuri eteen.

Sen jälkeen homma meni ajojahdiksi kunnes Bergerin kone hajosi vain 3 kierrosta ennen maalia. Viimeisellä kierroksella Hillin A-renkaat alkoivat taas olla aivan rakoilla ja rengasrikko olisi voinut tulla kauden 1993 tapaan. Yhden renkaan tyhjenemisestä huolimatta Hill pääsi maaliin ja voitti kilpailun. Alesi oli toinen ja Villeneuve kolmas päästyään eroon Schumista ja Davidista. David otti A-renkaat kisaan ja meni varikolle kierroksella 16 lähinnä polttoaineen takia. Kierroksella 22 A-renkailla mukana olleet Schumi ja Jacques olivat varikolla. Jacques pääsi edelle ja Clarkin shikaanin leveäksi ajon jälkeen ongelmia ei ollut. Davidin pysähdyttyä toisen kerran esteet olivat poissa lopullisesti. Bergerin keskeytys oli vain bonusta. Häkkisen kisa meni pilalle startissa ja hän oli kahdeksantena pysähdyksen jälkeen. Sitten vaihdelaatikko hajosi ja keskeytys tuli kierroksella 13. Kierroksella 19 Diniz keskeytti moottorin hajoamiseen ja Katayama keskeytti ulosajoon samalla kierroksella. David oli silti viides kahden pysähdyksen taktiikalla.

Hän ei jäänyt aivan sekuntia per kierros kärjelle, mutta 42 sekuntia oli ero maalissa ja 1,1 sekuntia oli hänen nopein kierroksensa Hilliä hitaampi. Tosin suoranopeudessa David ja Mika olivat nopeimmat. Herbert keskeytti ohjausvikaan ja tärinään kierroksella 25. Tärinä oli vaihdelaatikon sähkövika. Frentzen oli tylsän kisan jälkeen 8:s. Kierroksella 34 Irvinen vaihdelaatikon öljyt katosivat ja hetkeä myöhemmin moottori kuivui ja hänen oli keskeytettävä kierroksella 35. Ferrarilla Schumin kisa vanhoilla osilla oli hidasta ja tuskaista. Sija oli kuitenkin neljäs, mutta Schumi ei hymyillyt. McLarenilla Dennis lupaili Unkariin parempia osia ja ylipäänsä vauhti on oikeasti parempaa kuin aiemmin kaudella. Ohitusongelmien takia McLaren voi yllättää.

Bernie ei ollut iloinen f1-sarjan ohitusten vähentymisestä ja kompromissi järjestäjien kanssa turva-autojen suhteen kauden loppuun asti ei myöskään miellyttänyt Bernietä. Jordanilla kisa oli vaikea. Rubens oli kuudes hyötyen Bergerin, Irvinen ja Häkkisen keskeytyksestä. Brundle kärsi rengasrikon juuri ennen pysähdystä ja oli lopulta 10:s ohitettuaan vain Lamyn ja Rossetin. Olivier Panisille vaihdettiin vahingossa C-renkaat kisaan ja hän joutui hakemaan uudet jo varhain pilaantumisen johdosta. Siinä hän putosi takariviin, mutta nousi kahdeksanneksi ennen keskikisan varikkokäyntiä ja A-renkaita. Sen jälkeen hän oli 10:s ja ohitti vielä kaksi autoa ja tavoitti Rubensia. Siinä hän ei onnistunut. Sijoitus oli kahdeksas ja hän sai arvonimen Päivän Virallinen Ohittaja.

Tosin hänen viimeisen kierroksen pilasi FIA:n ratavalvoja joka heilutti ruutulippua kierrosta liian varhain ja tulostaulullakin näkyi virheellisesti Panisin nimi voittajana hetken aikaa. Syy oli inhimmillinen kun Hill oli vielä toisessa osassa rataa heilutushetkellä. Toki Ligier olisi pitänyt Williamsista erottaa. Saksalaisyleisö taputti Hillille ja vain muutama harva buuasi hänelle. Parina viime vuonna Hill ei ole ollut Saksassa suosittu. Mika Salo oli kisassa 9:s huolimatta Yamahan moottorin ylikuumentumisesta kisan lopulla. Kisan muut maaliintulijat olivat Ricardo Rosset ja Pedro Lamy sijoilla 11 ja 12.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Hungaroring 11.8.1996

Williams varmisti ja voitti merkkimestaruuden. Kuljettajamestaruuskin varmistui tallille. Hill tai Villeneuve voisivat enää olla mestareita kuljettajista. Hillin on sanottu vaihtavan ensi kaudella tallia koska Frank ei suostu korottamaan palkkaa. Se jää nähtäväksi. Villeneuve voitti kisan hienosti ja Hill tuli huonon lähdön jälkeen hyvänä kakkosena maaliin.


Kymmenen vuotta on tarjonnut paljon ihmeitä ja kisan suosio on kasvanut. Tosin kisamaksujen korottuminen on vienyt radan yhtiön ongelmiin. Vuonna 1986 sirkuksen uusin rata ja vahvasokerisesta omenamehusta tuttu Hungaroring on alkanut rapistua ja muuttua myös rata-alueeltaan ongelma-alueeksi. Perjantai on täysin merkityksetön. Kukaan ei halua ajaa kun kierroksia on rajattu ja rata on hiekassa. Tällä kaudella nähtiin poikkeus kun Giovanni Lavaggi ja Jacques Villeneuve radan ensikertalaisina halusivat ajaa paljon kierroksia. Ensimmäisissä harjoituksissa nähtiin 15 autoa 20:stä. Forteja ei näkynyt ja tuskin enää palaavat. Arrowseja ei nähty tai Benettoneja. Schumacher ja suurin osa kuljettajista ajoivat A-renkailla. Mika Salo lähti radalle C-renkailla, mutta moottori räjähti.

Aika-ajoa varten haluttiin säästää renkaita. Hungaroring on kuin Monaco ilman muureja. Aika-ajo on kaikki kaikessa. Schumi otti paalupaikan vain 53 tuhannesosan erolla Hilliin joka oli vain 77 tuhannesosan edellä Villeneuvea. Sitten olikin jo 1,35 sekuntia seuraavaan. Ferrarille tulos oli kaivattu. Enzon poika ei pitänyt Todtin suorituksesta ja Montezemolokin tylytti häntä ennen Unkaria. Todt tuskin saa kuitenkaan potkuja sillä hän on jo tottunut näiden kahden asenteisiin. Lisäksi Todt on kyvykkäämpi kuin hänen edeltäjänsä ja ilman häntä Ferrari olisi todella suurissa ongelmissa. Irvine oli neljäs vaikka olikin 1,48 sekuntia Schumia jäljessä. Hungaroringilla kaikki on mahdollista.

Thierry Boutsen otti aikanaan kaudella 1990 voiton Sennalta koko kisan jatkuneen ahdistelun jälkeen. Hill toisena ei ollut pettynyt. Villeneuve ajoi loistavan aika-ajon testauksen puutteesta huolimatta. Irvinen takana oli joukko muita autoja. Alesi ja Berger olivat sijoilla viisi ja kuusi vain neljän sadasosan erolla toisistaan. Mika Häkkinen oli sijalla 7 aika-ajon jälkeen kaksi sijaa ja kymmenystä nopeampana kuin David Coulthard sijalla 9. Ron Dennis kävi kuumana lehdistötilaisuudessa ja Norbertin lyhyt sytytys ongelmissa oli aiheuttaa jälleen tappelun reporttin kanssa. Suuttuminen johtui kahden sekunnin erosta paaluaikaan ja reportterin jatkuvaan kyselyyn McLarenin auton uusimisesta auton runkovauriosta johtuen.

Herbert oli 8:s loistavan aika-ajon jälkeen. Frentzen oli 10:s mutta lämmittelyssä hän oli 7:s uusien säätöjen myötä. Ligierit olivat sijoilla 11 ja 15 järjestyksessä Panis-Diniz. Panis ei ollut iloinen autostaan. Jordanilla oli sijat 12 ja 13 järjestyksessä Brundle-Barrichello. Ukyo Katayama ajeli paremmilla kehitysosilla ja hyvällä ajolla itsensä ruutuun 14. Perjantaina Salon moottori hajosi ja lauantaina Katayaman auton sytytys hajosi. Salo ajoi vanhoilla osilla ja vanhalla koneella sijalle 16. Posthlethwaiten mukaan 10:s sija olisi ollut todella hieno lähtöpaikka. Verstappen oli 17:sta ja Rosset 18:sta aliohjauksesta kärsivällä Arrowsilla. Verstappenin auto kärsi myös lauantain harjoituksista lähtien kaasutinviasta. Pedro Lamy oli 19:sta ja Giovanni Lavaggi 20:s Lavaggi pääsi juuri ja juuri kisaan. Aika oli 1.22.468 ja 107 % aika oli 1.22.528. Ero oli vain 0,7 sekuntia tallikaveriin.

Minardi oli hitaampi radalla kuin viime vuonna. Kauden 95 aikojen vertaaminen on mielenkiintoista. Siivet ovat pienentyneet ja ohjaukseen on tehty myös muutoksia. D-seokset ovat kuitenkin suunnilleen samanlaisia ja vain aerodynamiikka voi muodostaa eron. Paalupaikka oli kymmenyksen hitaampi, mutta nopein Ferrari oli sekunnin edellisen vuoden vastinettaan nopeampi. Jordan oli myös sekunnin nopeampi viime vuotta ja samoin Tyrrel. Sauber oli 0,8 sekuntia nopeampi kuin vuotta aiemmin. Williams, Benetton ja McLaren kärsivät eniten. Williams oli 0,2 sekuntia hitaampi ja McLaren oli 0,753 sekuntia hitaampi ja Benetton peräti 1,2 sekuntia hitaampi kuin viime vuonna. Siihen vaikuttaa varmasti myös kuljettaja.

Strategina toimiminen on F1:ssä vaikeaa. Aina ei kuljettaja ymmärrä eikä myöskään insinöörit. Ainoastaan suunnittelijat ja tallipäälliköt tietävät strategiat kisaan insinöörien ja muiden numeromiesten toimiessa apulaisina. Schumacher oli ajanut paalulle mutta todennäköisyys voittaa ei ollut niin suuri kuin yleensä Williamsin ylivoimasta johtuen. Monacon toistuessa kaikki oli avointa.

Williams aloitti kisan hyvin. Villeneuven täytyi voittaa kisa jotta toivoa mestaruudesta vielä olisi. Hän lähti kisaan kevyellä kuormalla kolmella stopilla. Kierroksella 21 tulisi pakkostoppi polttoaineen takia. Muuten kisa olisi renkaista kiinni. D-seosten piti kestää, mutta se ei aina ollut taattua Hungaroringilla. Hillin taktiikka oli sama isommalla polttoainekuormalla. Schumi, Villeneuve ja Alesi nousivat ruuduista 1, 3 ja 5 sijoille 1, 2 ja 3 ensimmäisessä mutkassa. Hill, Irvine ja Berger tippuivat alas sijoilta 2, 4 ja 6 sijoille 4, 5 ja 6. Alesi ohitti ulkokautta Hillin ja Hill olisi voinut torpata hänet ulos radalta temppunsa takia, mutta ei tehnyt sitä. Hillin kytkin oli vioittunut lähdössä ja Villeneuven, Schumin ja Alesin ollessa edellä mitään ei ollut tehtävissä.

Kierrokseen 10 mennessä kisa oli hävitty kun Williams ei päässyt ohi kaksi sekuntia hitaammasta Benettonista. Diniz, Salo ja Verstappen kolaroivat lähdössä. Salo keskeytti heti ja vähän myöhemmin Diniz. Ensimmäisellä kierroksella molemmat olivat poissa pelistä. Verstappenin jousitus oli vahingoittunut ja mies ajoi ulos kierroksella 10 ulos. Kierroksella 5 Brundle ajoi ulos seiskapaikalta Rubensin perästä kahden stopin taktiikalla mitä Rubenskin käytti ja kivet rikkoivat Katayaman jäähdyttimen. Sen jälkeen kisa oli Katayamalla jälleen vaikeuksien kanssa taistelua ja muutama hieno ohituskin nähtiin Ukyolta.

Kierroksella 18 Schumi tuli sisälle ja Hill oli 20 sekuntia jäljessä. Villeneuve oli kärjessä ennen pysähdystään kierroksella 21. Alesi meni varikolle kierroksella 21 ja sitten Hill johti kisaa kunnes meni varikolle ruuhkan välttämiseksi kierroksella 24. Alesi meni hänen edelleen. Samoin Villeneuve. Kierroksella 29 Alesi teki virheen ja sitten Hill meni ohi ja katosi. Schumi pidätteli Villeneuvea ja toisella stopilla Berger pidätteli Schumia liian kauan. Schumin stoppi oli kolme sekuntia Villeneuvea nopeampi ja auto oli 30 litraa kevyempi, mutta Villeneuve pääsi edelle ja kun toinen pysähdys tuli kierroksella 58 niin ero oli Schumiin 15 sekuntia. Kahden stopin taktiikka Hillillä ei tuonut tulosta koska radalla menetettiin ruuhkan takia 10 sekuntia ja varikolla 25 sekuntia.

Ferrari sai asiasta vihiä ja yritti samaa, mutta siinä taktikot menivät metsään. Hill ei mennyt varikolle kun Schumi meni omalla tavallaan kierroksella 47. Se antoi hänelle 20 sekunnin eron kun hän lopulta kierroksella 58 peri johdon hetkeksi Villeneuven mennessä varikolle. Villeneuven vasemman takarenkaan pultti ei ollut kiinni kunnolla.

Sen kiinnitys vei kahdeksan sekuntia ja kun Hill pääsi varikolle kierroksella 63 niin eroa ei jäänyt kuin 6,5 sekuntia Villeneuven hyväksi. Hill oli kuitenkin nopeampi parempien D-seoksien myötä. Lopulta kierroksella jääneet eivät tarjonneet jännitystä ja Villeneuve voitti kilpailun aivan pienellä erolla Hilliin. Schumi keskeytti kierroksella 70 kaasunhallintalaitteen sammutukseen. Syy oli oma, mutta suurin osa tuomitsi sen silti tekniseksi viaksi. Sijoitus oli silti 9:s.

Irvine keskeytti kierroksella 31 vaihdelaatikkovikaan. Kierroksella 16 hän oli menettänyt sijan Bergerille ulosajon takia. Berger olisi ansainnut kolmannen sijan. Hän oli nopeampi kuin Alesi ja Briatore käytti tallimääräystä Alesiin. Alesi ei päästänyt ohi ja joutui keksimään syyn päästääkseen ohi tallikaverinsa. Suuttumus oli valtava. Kuitenkin Berger keskeytti kierroksella 64 moottoririkkoon. Lopulta hän oli kolmas Schumin keskeyttäessä.

Mika Häkkinen oli neljäs kierroksen jääneenä. Hänen autonsa hidasteli muita jälleen kerran. Häkkisessä vika ei ole ollut koskaan mikäli hän on häirinnyt muita kilpailijoita hitaudellaan. Syy on ollut autossa tai tallin onnettomissa taktiikoissa viimeisen kahden vuoden ajan. Yleensä McLaren ei ole sekuntia Williamsia hitaampi.

Coulthardin C-seoksilla ajaminen ei auttanut kun keskeytys moottorin myötä tuli kierroksella 23. Päivän hienoimman ajon Katayaman ohella teki Panis. Hän oli viides lähdettyään 11:sta ruudusta. Kahden pysähdyksen taktiikka armottomalla ajolla tuotti kisan neljänneksi kovimman ajan. Vain Hill, Villeneuve ja Schumacher olivat nopeampia radalla. Hyvällä aika-ajolla auto on jo nopeampi kuin Jordanit ja McLarenit ja Benettonkin on vaaravyöhykkeellä.

Rubens oli kuudes tylsän kisan ja kahden stopin myötä. Katayama järjesti hienon shown ja ohitti toiseksi eniten kuskeja Panisin jälkeen kisassa. Toki keskeytykset olivat avuksi. Sija oli 7:s. Rosset oli 8:s. Sauberit keskeyttivät moottorin ongelmiin. Herbert kierroksella 35 ja Frentzen kierroksella 50 sähköjen kadottua.

Pedro Lamy keskeytti takajousitusvaurioon alun kolarin takia kierroksella 24. Lavaggi ajoi ulos radalta kierroksella 69, mutta sai silti sijoituksen tulosluetteloon. Sija oli 10:s. Ulosajon ajateltiin johtuvan huonosta kunnosta niinkuin erään Belmondon kauden 1994 Monacossa.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Spa-Francorchamps 25.8.1996

Kaikkea voi sattua f1-kilpailussa. Jos Verstappenin kolari ratkaisi kisan. Turva-auto Oliver Gavinin ajamana tuli varikolta. Jacques Villeneuven piti tehdä CART-sarjan tapaan varikkokäynti turva-auton aikana, mutta hän ei kuullut radioviestiä. Se pilasi hänen kisansa ja Damon Hillin kisan. Hill oli tulossa varikolle viestin kuulemattomuudesta huolimatta mutta laitteistoa ei voitu vaihtaa ja muutkin varusteet olivat hukassa. Sen takia Hillin piti tehdä ylimääräinen kierros ja lopulta kisan voitti Michael Schumacher.

Eurooppalainen leikki on nimetä viisi kuuluisaa belgialaista jotka eivät ole urheilijoita. Belgia on pieni maa joka kisaa aikaa vastaan. Belgialaisista usein tehdään pilaa. Belgia ei ole edes luonnollinen maa. Se luotiin euroopan valtionmiesten toimesta Napoleonin sotien päätteeksi ja sen jälkeen se on ollut välikappale monessa konfliktissa. Belgiassa puhutaan flaamia ja ranskaa ja sen murretta valloniaa ja hyvin vähän saksaa. Bryssel on kansallinen vapaakaupunki jossa päämajaa pitää muun muassa EU.

Schumia on ruvettu kannattamaan koska belgialaista huippukuskia ei ole mitä nyt Boutsen ajoi toki toista turva-autoa eli Porsche 911 GT3:a tämän vuoden kisassa. Kerpen on lähellä Belgian rajaa. Britit ja ranskalaiset pitävät myös nykyään Schumista. Span rata on ainoa rata missä ohituksia voi nykyään tehdä paljon tankkauksista riippumatta. Spa on kuitenkin myös vaarallinen rata. Jos ajaa mutkasta ulos niin yleensä silloin osuu kovaa seinään. Rivagessa harjoituksissa perjantaina Schumi ajoi 160 kilometrin nopeudessa ulos radalta loukaten itseään lievästi.

Pahemminkin olisi voinut käydä ja Larini oli kaiken varalta valmiina ottamaan Schumin paikan kisaan tai sitten seuraavaan mikäli tarvetta olisi. Olkapää ja jalat olivat kärsineet pahoin. Turvavälineet autossa olivat kuitenkin kestävät. Ajaja kesti, mutta auto ei. Mekaanikot joutuivat asentamaan kokonaan uuden rungon ja lopulta auto oli silti korjauskelvoton. Schumin piti ajaa vara-autolla. Uusi vaihdelaatikko oli myös hajonnut ja niitä ei ollut enää kahta enempää.

Aika-ajossa monetkaan eivät pysyneet Williamsin vauhdissa. Eau Rougessa, Malmedyssä ja Stavelotissa erot olivat suurimmat tekijät. Aerodynamiikka ratkaisee. Suorilla taas Renaultin, Ferrarin, Mercedesin ja Peugeotin tiimit olivat erittäin tasaisia. Villeneuve ei taaskaan ollut harjoituksissa kovin nopea. Hänen piti harjoitella tuntematon rata GP2:lla.:D Sade oli uhka alusta alkaen ja pahalta näytti. Vettä alkoi tulla puolivälistä eteenpäin. Siksi suurin osa ajajista teki ajan jo ensimmäiseen viiteen minuuttiin. Villeneuve meni kärkeen hetkeksi ja sitten meni Hill ja hetkeä myöhemmin Berger. Villeneuve teki 10 minuuttia myöhemmin 0,5 sekuntia kovemman ajan Bergeristä, mutta Hill ajoi sitten 0,4 sekuntia kovemman ajan kuin Villeneuve.

Taas kului 10 minuuttia. Sitten Villeneuve ajoi taas 0,4 sekuntia kovemman ajan ja Hillin aika oli hitaampi. Juuri kun Berger olisi voinut ajaa nopeamman ajan tuli rankkasade joka keskeytti ajon puoleksi tunniksi kun kukaan ei mennyt radalle. Aivan lopussa muutamat yrittivät märällä radalla ajaa, mutta siitä ei ollut apua. Sitten Melbournen paalupaikalle pääsi Villeneuve. Hill ei ollut iloinen ja vielä vähemmän iloisempi oli Schumi joka oli 1,2 sekuntia Villeneuven perässä ja lähellä olivat Benettonit ja McLarenit. Irvine oli 1,2 sekuntia Schumista ja 9:s. McLarenilla Coulthard oli neljäs ja Häkkinen kuudes. Häkkinen hävisi 1,2 sekuntia mutkissa.

Ilman mutkavaikeuksia hän olisi ollut kolmas. Alesi oli viides ja Berger 7:s. Alesilta oli loppunut kerran polttoaine ja polttoainejärjestelmä oli hyytynyt kisa-autosta. Hän ajoi vara-autolla. Berger olisi ajanut paremmin ilman sadetta. Jordanilla Brundle oli 8:s ja Barrichello 10:s. Rubens ei saanut käyttää viimeistä sarjaa D-seoksia liikenteen takia. Kisassa niistä ajateltiin olevan kenties hyötyä huonojen säiden takia. Sauberit olivat sijoilla 11 ja 12 järjestyksessä Frentzen-Herbert. Mika Salo oli 13:sta ilman ongelmia moottorin kanssa. Katayama oli 17:sta moottorinvaihdon takia.

Moottori oli vahingoittunut harjoitusten öljyvuodosta ja uusi moottori oli asiakaskone. Panis oli 14:sta Ligierillä vain hieman Diniziä nopeampana. Aliohjaus on Ligierin ongelma. Evoluutiokone ei myöskään toiminut hyvin. Verstappen oli 16:sta ja Rosset 18:sta surkean aliohjauksen takia. Minardilla Lamy pääsi kisaan ja Lavaggi ei. Lavaggin aika oli 1.58.579 ja 107 % aika oli 1.58.314. Fortia ei näkynyt vieläkään. Monza on tallin kohtalon lopullinen ratkaisu. Muussa tapauksessa peli on pelattu.

Ei tiedetty, että vettä ei tullut ja aurinkoisessa säässä ajettua kilpailua ei ratkaistu sateen avulla vaan mekaanisten vikojen ja kolarien. Verstappen ajoi 217,2 kilometrin tuntinopeudella ulos suoraan seinään. Maileissa se olisi 135 mailia tunnissa. Sitten radalle tuli turva-auto ja varikkotaktiikat menivät ulos ikkunasta. Williamsilla pysähdykset menivät pieleen. Varikkoalue on niin pieni, että vain yksi auto talleista kerrallaan saa tulla. Ferrari vei voiton ja kaikki kääntyi ylösalaisin.

Kisan lähdössä tuli kolareita. Panis, Herbert ja Frentzen kolaroivat. Barrichello kärsi kolarivaurioita. Kahden kierroksen ajan Rubensin autoa korjailtiin varikolla ja hän tippui viimeiseksi ja jatkoi kisassa. Hill sai huonon lähdön vara-autolla kun vaihteet eivät toimineet. Tavallisella autolla ei myöskään ollut vaihteet kunnossa. Coulthard ohitti hänet Eau Rougessa ja hän oli pudonnut toiselta sijalta neljänneksi. Schumi oli toisena kun La Sourcessa Villeneuve piti pintansa. Ensimmäisellä kierroksella Villeneuve ajoi 0,8 sekuntia karkuun Schumia ja toisella vielä 0,7 sekuntia, mutta sitten Schumi vastasi muutamalla kisan nopeimmalla kierroksella.

Kierrokseen 8 mennessä kisasta oli tullut näiden kahden kaksintaistelu. Kierroksella 11 kaikki strategiat menivät pois laskuista kun Verstappen ajoi kolarin ja sai vammoja vaikkakin enemmän henkiselle puolelle tuli kipua. Edellisellä kierroksella kaasutin oli mennyt kiinni ja sitä yritettiin korjata, mutta mekaanikot lähettivät hänet takaisin kisaan ja seuraavalla kierroksella tuli pahaa jälkeä. Turva-auto oli radalla 7 kierrosta ja sen aikana Villeneuve meni varikolle mutta heti perään 15 sekunnin päässä tuli Hill. Varikkomiehet yllättyivät ja tankkauskorien vaihtamiseen aikaa ei ollut. Raskaiden korien vaihto vie nopeimmillaankin 30 sekuntia ja nyt aikaa oli vain 10 sekuntia.

Newey käski Hillin pysyä radalla. Turva-auton yllätystulo pilasi Williamsin kisan. Kaikki muut pysähtyivät paitsi Häkkinen ja Coulthard joiden taktiikka oli yksi pysähdys ja B-renkaat alla. Kierroksella 13 Villeneuve jätti pysähtymättä ja pysähtyi kierroksella 14. Hill tuli myös ja pysyi radalla kun talli kielsi pysähtymästä. Hän oli kuudentena ja lopulta kierroksen 16 pysähdyksen jälkeen 13:sta. Ferrarin taktiikkaa hehkutettiin kisan jälkeen suunnitelluksi, mutta todellisuudessa pysähdyksen määräsi bensatankki. Hieman paremmalla tuurilla voiton olisi voinut ottaa Irvine joka myös pysähtyi erittäin varhain. Parhaimmillaan kolmantena ajoi myös Mika Salo. Coulthard johti ja Häkkinen oli toisena.

Alesi pysäköi myös varhain ja oli neljäntenä turva-auton vetäytyessä radalta. Kierroksella 18 järjestys turva-auton lähtiessä oli seuraava: Coulthard, Häkkinen, Schumacher, Alesi, Villeneuve ja Salo. Hill oli kolmastoista ja ennen stoppeja kuudentena ollut Berger oli kahdeksas. Kierroksella 21 Coulthard meni varikolle ja Häkkinen johti kisaa kierrokset 22-23 ennen omaa pysähdystään. Kierroksella 22 Pedro Diniz kolaroi moottorin sytytinvian takia ja sitten Häkkinen meni varikolle. Sitten eroa oli vain kaksi sekuntia herrojen Schumin ja Villeneuven välillä. Schumi johti kierrokset 24-29 ja vaikka hänen pysähdys oli hitaampi niin sisäänmenokierros oli sekuntia Villeneuvea nopeampi. Myöhemmin huolimatta kahdesta identtisestä ulostulokierrosajasta Schumi vain onnistui pääsemään kierrosten 30-32 jälkeen ohi.

Barrichellon heikko jousitus petti lopullisesti kierroksella 29 ja hän keskeytti. Samalla kierroksella Irvine keskeytti sijalta 13 vaihdelaatikkovikaan. Hän oli parhaimmillaan ollut viides ennen pysähdyksiä. Brundlen kisa oli tylsä ennen kierroksen 34 moottorivikaa. Kierroksella 37 Coulthard ajoi ulos valitettuaan huonoa ohjautuvuutta ja liian kuluneita B-renkaita. Villeneuven 3-4 ensimmäistä kierrosta Schumin viimeisen stopin jälkeen meni aliohjausongelman kanssa ja kierroksella 37 autoon iski moottorivaurio jonka seurauksena vauhti hidastui ja Schumi otti voiton jälleen hienosti Spassa. Villeneuve käytännössä on menettänyt mestaruushaaveensa.

13 pistettä on eroa ja voittoja tarvitaan. Sijoitus oli silti toinen. Mika Häkkinen oli jälleen upeasti kolmas ja McLarenilla oli aihetta hymyyn sillä tällä kaudella hymy on ollut harvassa kun auto on sekuntia hitaampi kuin Williams. Hill oli taistelun jälkeen jo kisan puolivälissä kuudes ja myöhemmin lopulta viides. Alesi oli neljäs ja Berger kuudes. Berger teki lopussa kisan nopeimman kierroksen ja tavoitti melkein Hillin. Vain ulosajo pilasi hänen kisansa parempaan ja toki myös varikko-ongelmat veivät kisan.

Alesin ongelma oli ohjaus. Tyrrelillä oli aihetta juhlaan. Molemmat autot pääsivät maaliin ja Katayama oli 8:s ja Salo 7:s. Salo oli vielä kierroksella 22 neljäntenä ohitettuaan kaksi autoa, mutta sen jälkeen suuresta puolustuksesta huolimatta Häkkinen, Hill ja Berger menivät ohi. Katayama puolusti myös sisukkaasti vaikka jäikin Salolle yli 40 sekuntia. Rosset oli yhdeksäs mikä oli hyvä suoritus.

Verstappen sai ison päänsäryn, kipeän leuan, posken ja niskan. Ei muuta mikä on ihme kolariin nähden. Bräckiä tuskin tarvitaan kisaamaan kun ei tarvittu Lariniakaan. Pedro Lamy aloitti päivän viimeisenä ja vain keskeytykset ja Barrichellon jääminen jopa hänen taakse kisan alussa estivät täyden nöyryytyksen. Hän oli lopulta 10:s.
 
Viimeksi muokattu:

Pahkasika

Well-known member
Liittynyt
12.1.2008
Viestit
2319
Sijainti
Oulu
Melkein suora käännös tästä? Ei siinä mitään jos näitä haluaa kääntää, mutta olisihan se lähde hyvä mainita, jos ei omaa tekstiä ole.
 

Fagerholm

Oman elämänsä Sutil
Liittynyt
19.12.2004
Viestit
39266
Sijainti
Semminki
Mika Häkkisen mutkavaikutus vaikuttaa sieluuni kuin viisi Belgialaista jotka eivät ole urheilijoita.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Monza 8.9.1996

Forza Michael!

Michael Schumacher otti jälleen mahtavan voiton ja lisäksi vielä Monzassa tifosojen edessä. Michael onnistui tässä jo Imolassa ja nyt pyhätössä Michaelista tuli lopullisesti Ferrarin Mies. Villeneuve ja Hill menivät tuomariston ansaan eli rengaspinoihin shikaaneissa. Tuomariston päätöksistä oli Belgiassakin puhetta ja samoin oli nytkin. Erityisesti radan muokkaus olisi voitu jättää ensi vuoteen. Samoin kilpailun jälkeen käydyt kuumat keskustelut poliisin käyttämästä väkivallasta vain siksi koska FIA:n säännöt ovat nykyisin tiukat. Damon Hill kolaroi Irvinen ja Alesin kanssa niihin ja keskeytti Irvinen kanssa. Schumacher kolaroi myös, mutta onnistui jatkamaan ja voittamaan.

Monza ja sen Autodromo ovat taikaa F1:lle. Toisaalta rata on yksitoikkoinen. Ilmasto on sopivan kuuma syysilmalle ja tifosona on hyvä olla. Tifosot pitävät tällä hetkellä vain kahdesta kuljettajasta sukupuolesta riippumatta eli Michael Schumacherista ja Jean Alesista. Alesin kannatukseen ei vaikuta edes ajaminen väärällä autolla eli Benettonilla. Italian kansallislaulua ei vielä olla kuitenkaan kuultu tällä tallilla. Perjantaina Schumi oli nopein ja Häkkinen toiseksi nopein ja Berger kolmanneksi nopein. Williamsilla ei mennyt. Kaikki olivat siitä kuitenkin vain iloisia sillä Williams aina kärjessä on tylsä juttu.

Lauantaina aika-ajo oli erikoinen. Renkaita rata ei juuri kuluta. Kisassa D-seos kestää melkein maaliin saakka ja C-seoksella voi melkein satavarmasti ajaa kisan loppuun. A ja B-renkaat ovat liian kovia ja niitä ei juuri käytetä. Siinä missä muilla radoilla kisarenkaiden aika-ajon kestävyys on jäänyt vuosina 1992-1995 keskimäärin 2-3 kierrokseen per sarja muilla radoilla niin Monzassa ne ovat kestäneet kuusikin kierrosta yhteen vetoon. Monzan rata hellii renkaita. D-seokset pitävät radasta ja ne kestävät.

Kuudennen kierroksen jälkeenkin niillä pystyy ajamaan vielä kaksi kierrosta joiden aikana aika heikkenee kymmenyksen kierrokselta. 9 kierrosta tai enemmän romahduttaa renkaiden ajat. Vanhojen aika-ajorenkaiden eli Liimarenkaiden aikaan Monzan radalla pystyi ajamaan jopa 4 hyvää kierrosta ja oikein säästettynä viisikin. Thierry Boutsen onnistui ajamaan niillä kyseiset viisi kierrosta per sarja kaudella 1991 juuri tällä radalla.

Damon Hill otti paalupaikan vaikka suorilla hänen nopeutensa oli surkeaa eri mittauspisteillä. Aerodynaamisesti auto on ylivoimainen. Ikävä kyllä Hill ei ole nauttinut enää tallissa olosta vaan on ilmeisesti lähdössä sieltä pois. Briteissä tilanne ei edes aiheuttanut samaa järkytystä kun Mansellin lähtö tallista. Silloin kerättiin jopa kansalaiskeräys jotta Mansellin jättipalkka olisi saatu maksettua.:D Hill on vasta viime aikoina saanut suurta kunnioitusta ympäri f1-maailman ja myös kotimaassakin siihen on vaadittu Williamsia pitämään Hill ensi kaudellakin. Se olisi järkevintä. Lauantain harjoituksissa Mika Häkkinen oli nopein ja Hill oli vain kymmenyksen jäljessä. Aika-ajo veikin tilanteen eri suuntaan.

Aika-ajossa Villeneuve olisi loistanut ilman kahta asiaa. Ensiksi harjoituksissa Monzan uusista kanttareista ja niiden asvaltista irtosi palasia Minardin takia ja ne särkivät etusiiven. Sitten Pedro Diniz osui Villeneuveen Parabolicassa. Villeneuve oli vihainen ja sanoi Dinizin kaltaisten kuljettajien olevan kelpaamattomia F1:siin. Roger Lane-Nott järjesti tuomariston kanssa palaverin ja kutsui kuskit paikalle. Kanttareita korotettiin, mutta niistä oli aina ajettu surutta koska Monzassa oikaistaan shikaaneja. Lopulta tuomaristo runnoi kauhistuneiden Hillin, Villeneuven ja Bergerin puheista piittaamatta rengaspinot shikaaneihin.

Aika-ajon ensimmäisellä puolella tunnilla ei huippukuskeja näkynyt. 14 minuuttia aika-ajon alusta Mika Salo kävi radalla ja Bergerkin kävi radalla vain ajaakseen ulos. Berger otti vara-auton jossa oli vain vanha Renaultin asiakasmoottori. Sillä hän kuitenkin oli 8:s vaikka sijoitus olisi voinut olla tuntuvasti huonompi. Monzassa B196 on myös hyvässä vedossa vaikka vaikeuksia oli molemmilla kuljettajilla. Villeneuve tuli viisi minuuttia Bergerin jälkeen ja teki kuuden kierroksen vedon ja se riitti paalupaikkaan. Sitten Villeneuve teki vielä neljä kierrosta päälle joista jokainen oli hänen paaluaikaansa nopeampi. Hill ajoi sitten neljä kierrosta joista kolmas riitti paalupaikkaan. Muut yrittivät kaikkensa mutta vauhti ei riittänyt. Viimeisillä minuuteilla Hill ajoi 0,4 sekuntia omaa paaluaan nopeammin ja Villeneuven toiseksi viimeinen kierros oli 0,3 sekuntia huonompi. Sitten Villeneuven kierrokset loppuivat kesken ja Hill sai paalun.

Schumin suoranopeus oli omaa luokkaansa ja vain ohjausvika esti häntä ottamasta paalupaikkaa. Irvine oli puoli sekuntia Schumia hitaampi ja 7:s. Todtin mukaan Ferrarin vauhti Schumilla riitti palkintopaikkaan ja välillä voittoon. Irvinen vauhti hänen mukaansa riitti säännöllisesti pisteille. McLarenit Häkkisen johdolla olivat sijoilla 4 ja 5. David oli viides. McLaren oli nyt nopeampi samalla rungolla kuin Benetton, mutta kiista auton todellisesta nopeudesta hiertää lehtimiesten ja Ron Dennisin välejä. Lehdistö pitää Dennisin eturivitavoitteita pötypuheena ja Dennisin mielestä lehtimiehet ovat väärässä McLarenin todellisesta potentiaalista. Alesi oli kuudes sekunnin verran Hillin takana.

Jordanit olivat järjestyksessä Brundle-Barrichello sijoilla 9 ja 10. Rubensin auton moottorin tukos aiheutti ongelmia muihin verraten ja auton todellinen nopeus oli vain mutkissa. Ilman niitä Rubens olisi voinut jopa karsiutua kisasta. Panis oli sijalla 11 ja Diniz oli 14:sta puoli sekuntia Panisin takana. Herbert oli 12:sta ja Frentzen 13:sta. Frentzen ajoi ulos Lesmossa ja se hidasti Herbertin aikaa. Parhaimmillaan sijoitus Johnnyllä olisi voinut olla 10:s. Arrowsin tiimiltä olivat loppua moottorit ja koneita säästääkseen kuskit vuorottelivat toistensa autoissa.

Verstappen omaksui paremmin Rossetin säädöt ja oli 15:sta ja Rosset taas ei onnistunut Josin säädöillä ja oli 19:sta. Katayama oli nopeampi kuin Salo ja oli 16:sta ja Salo oli 17:sta. Lamy oli Minardin edelliskauden HB-moottorilla 18:sta ja Lavaggi ajoi ajalla 1.29.833 itsensä kisaan. 107 % aika oli 1.30.098. Minardin uudet koneet ovat aivan loppu ja sitä uhkaa konepula. Forti ei tullut lupaustensa mukaan ja se voidaan tuomita poistuneeksi kokonaan f1:stä.

Sunnuntaina aamulla tuomaristo runnoi taas pakkokeinoin kolme jalanmittaa korkeat rengasesteet shikaaneihin ja tällä kertaa niitä ei purettaisi. Schumin mielestä asia oli virhe, mutta kaikki tyytyivät kohtaloonsa. Lähdössä Hill, Villeneuve, Schumi ja Häkkinen epäröivät Coulthardin tapaan. Rakettööri lähdössä oli Alesi joka ohitti kuusi autoa startissa. Villeneuve joutui antamaan tietä Hillille ja Häkkinen tuli hyvänä nelosena vaikka kolmas sija tai jopa toinen sija oli mahdollinen Williamsin epäröinnin takia. Hill painoi kaasua ja yritti kaikin voimin ohittaa ja onnistui yllättämään jopa Alesin taisteluhalullaan Lesmon kakkosmutkassa.

Ensimmäisellä kierroksella Hill oli päässyt edelle ja oli 0,6 sekuntia nopeampi. Toisella kierroksella eroa oli jo 1,1 sekuntia. Kolmannella ero oli 2,1 sekuntia ja neljännellä ero oli jo 2,6 sekuntia. David keskeytti kolariin renkaiden takia kierroksella 1. Villeneuve kärsi samasta kolarista vaurioita ja ajoi varikolle. Hänelle vaihdettiin etusiipi, renkaat ja ratti. Hän oli 16:sta stopin jälkeen. Samalla kierroksella Panis kolaroi Katayaman kanssa ja myöhemmin kierroksella 2 keskeytti. Sitten Schumi meni ohi ja oli jo neljäs. Muutamaa kierrosta myöhemmin Schumi oli jo kolmas johtuen Alesin rengaskolhusta ja Häkkisen etusiiven irtoamisesta.

Mika meni varikolle kierroksella 4 ja liittyi häntäpään taisteluun sijalle 17:sta. Samalla kierroksella Berger keskeytti hydrauliikkavikaan. Mikään ei mennyt päälle ja varma viides sija meni siinä. Giovanni Lavaggin kone poksahti kierroksella 5 ja hetkeä myöhemmin kierroksen 6 alkaessa Hill osui renkaisiin ja keskeytys tuli. Ero Alesiin oli jo 4 sekuntia ennen törmäystä. Alesi meni johtoon Schumin seuratessa. Michael oli nopeampi, mutta ohi ei pääse. Kisa ratkaistiin varikolla. Kierroksella 7 Frentzen keskeytti kolaroituaan taas renkaisiin ja ajettuaan hiljaa ulos. Kierroksella 9 Salon moottori hajosi jälleen kerran. Kierroksella 12 Pedro Lamyn moottori hajosi. Sen jälkeen tuli hiljaista. Kierroksella 23 Irvine nautti varmaa kolmatta sijaa kunnes osui renkaisiin ja keskeytti.

Alesi tuli varikolle kierroksella 30 ja Schumi siirtyi johtoon kierroksella 31. Kierroksella 32 Schumi säilyi johdossa pysähdyksestä huolimatta. Alesin 0,6 sekunnin johto oli muuttunut 5 sekunnin takaa-ajoksi. Schumin moottorista oli mennyt yksi sylinteri ja jarrut olivat kuluneet. Siitä huolimatta kierroksella 39 hänen ero oli jo 10 sekuntia. Kierroksella 37 Rosset oli keskeyttänyt myös osuttuaan renkaisiin. Kierroksella 40 Schumi osui ja Alesi toivoi keskeytystä. Vahinkoa tuli, mutta liian vähän. Schumi pysyi kärjessä ja voitti. Alesi oli toinen. Mika Häkkinen oli päivän mies Alesin ohella.

Kolarin jälkeen hän oli ohittanut kaksi kuskia kierrokseen. Kierroksella 5 hän oli 15:sta. Sen jälkeen keskeytysten ja hienojen ohitusten myötä Mika oli lopulta kolmas. Ron Dennis oli onnellinen ja ero ei haitannut vaikka kierroksen 33 44 sekunnin ero olikin jo 66 sekuntia maalissa. Brundle sai nelospaikan hienon taistelun jälkeen. Rubens oli viides kun kytkin ja auto sammui hetkeksi Rubensin virheen takia. Eddie Jordan myös esti Brundlen ohittamisen tallimääräyksellä. Rubens yritti silti ohitusta, mutta Brundle torjui.

Rubens oli viides. Kuudes oli Diniz hienon kisan jälkeen. Hän ohitti Herbertin ja Josin ja piti Häkkistä takanaan kisan puolivälissä. Seiskapaikka olisi mennyt Herbertille. Kierroksella 51 moottori hajosi Herbertiltä ja sijoitus oli vasta 9:s. 7:s sija meni Villeneuvelle. Kasipaikalle ajoi Verstappen kipeällä niskallaan. Ukyo Katayama oli ohjauskyvyttömällä autollaan 10:s ja viimeinen. Se johtui kolarin jälkiseurauksista.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15068
Estoril 22.9.1996

Villeneuve taistelee

Jacques Villeneuve otti tarvitsemansa pakkovoiton Estorilissa. Surkean startin korvasi kauden hienoin ohitus Schumista ulkokautta viimeisessä mutkassa joka Estorilissa ei ole aina kovin helppo. Hill hävisi selkeässä taistelussa tallitoverilleen. Estoril on ratana ollut hieno vaikka viime aikoina sen tulevaisuus on ollut uhattuna.

Rahahuolet, turvallisuusmääräykset ja radan vieläkin suuremmat muutostyöt Bernien tahdolta kauden 1997 jälkeen ovat viemässä rataa huonoon suuntaan.

Pedro Lamyn poistumisen myötä ilmeisesti kaudella 1997 ei radalla ole oikein tulevaisuutta. Kaudella 1994 Sennan ja Ratzenbergerin kuoleman jälkeen tullut polkupyörämutka pilasi monen mielestä ennen niin hienon radan.

Vuoden 1984 ensimmäisen kisan jälkeen rata-alue on muuttunut siistimmäksi ja suuremmaksi kuin ennen. Siellä pystyy kuitenkin yhä ohittamaan vaikka muutosten jälkeen ohitusmäärät ovat romahtaneet.

Estorilissa on oltava hyvä auto. Rata syö renkaita ja A-renkaillakin joutuu käymään varikolla yleensä kerran. Perusrenkaana toimii B-seos. Rata on kuin Barcelonan radan enemmän renkaita kuluttava isoveli. Viiden viime vuoden aikana Williams on hallinut kisaa.

Kaudella 1990 Ferrari vei voiton Mansellin johdolla. Patrese voitti 1991, Mansell uudelleen 1992, Schumacher Benettonilla 93 varikkotaktiikan myötä, 1994 Hill ja 1995 Coulthard. Estorilin radalla huonokin auto voi näyttää hyvältä. FW18 Williamsilla on kuitenkin hyvä auto ja täällä se luultavasti voittaa jälleen.

Perjantaina Schumacher oli nopein harjoituksissa. Toisena tuli Hill ja sitten Katayama, Irvine ja Villeneuve. Katayaman temppu oli loistava moottoririkoista kärsivältä autolta. Katayama myös neuvottelee ensi kaudesta Tyrrelin kanssa ja aiemmin on näyttänyt siltä, että hänelle ei paikkaa tallista löydy. Salonkin paikka on ollut uhattuna hyvistä suorituksista huolimatta. Eräs ehdokas on ollut myös Taki Inoue, mutta nähtäväksi jää. Lauantain harjoituksissa Schumi oli taas nopein, mutta Hill ja Villeneuve olivat heti takana. Sitten iskivät satunnaiset sateet radalle. Satunnainen sade ei F1:ssä usein haittaa, mutta joskus se on haitallista. Varsinaisella sateella vain Gilles Villeneuven kaltaiset legendat kykenevät ajamaan kilpailukykyisiä aikoja. Silloin ajettiin tosin Q-seoksen esi-isillä joita ei enää tänä päivänä nähdä.

Jo alussa nähtiin toimintaa aika-ajossa. Schumi oli hetken paalulla ennen Irvinen menoa kärkeen. Sitten Hill oli 0,6 sekuntia nopeampi ja Villeneuvekin jäi vain vähän Hillin ajasta. Berger ajoi vähän ajan kuluttua itsensä toiseksi ja Villeneuve oli kolmas. Sitten Schumi ja Alesi ajoivat kovemmat ajat ja Villeneuve oli vasta viides. Aika-ajon viimeisellä 15 minuutilla Villeneuve jäi 9 tuhannesosaa Hillin ajasta. Sitten Hill yritti lähteä radalle, mutta D-seokset olivat vähissä molemmilta ja sitten alkoi sataa enemmän kuin satunnaisesti. 10 minuuttia ennen loppua ajot olivat ajettu. 9 tuhannesosaa on mittana varmasti vähemmän kuin 60 senttiä f1-vauhdilla mitattuna.

Alesi oli kolmas ja oli ehdokkaana voittokamppailussa sateen tullessa tai teknisten ongelmien iskiessä. Hyvänä lähtijänä hän oli myös taistelussa mukana. 0,7 sekuntia eroa ei ollut maailmanloppu Alesille. Viides oli Berger jonka kolmossijaan riittävä aika keskeytyi sateen takia. Schumi oli neljäs ja Irvine oli kuudes. Koko nelikko Williamsin takana oli vain 0,126 sekunnin sisällä toisistaan. Schumi ei ollut iloinen. Irvine oli kymmenyksen vain perästä. Irvine oli ajanut Larinin kanssa 4 päivää Fioranon testejä ja parantanut vauhtiaan.

Vuoden 1997 uusia osia on myös Ferrarissa jo nyt ja seuraavassa kilpailussa. McLarenit olivat ruuduissa 7 ja 8. Häkkisellä oli perjantaina ollut lähellä koirakolari. Rata-alueelle näinä päivinä pääsee toisinaan villieläimiä. Testaus on näinä päivinä erityisen tärkeää. Ilman testausta vauhti ei parane. Suuresta rahastakaan ei kuitenkaan aina ole iloa jos auto on huono kuten McLarenilla. Rahalla voi päästä kuitenkin eroon kiusankappaleista kuten Arrows-Footworkista tai Tyrrelistä. Tyrrelin testirahat ovat loppumassa ja aivan kauden lopulla talli ei ilmeisesti voi testata. Sama juttu on Arrowsilla. Jordan on testannut tällä kaudella eniten koskaan. Viime kauden ennätyskin on jo jäänyt taakse.

Testimäärät ovat vain hieman McLarenia ja isoja tiimejä pienempiä ja suurempia kuin muiden pienten tiimien yhteensä. Jopa Sauberkin testaa vähemmän kuin Jordan. Rubens oli 9:s ja ensi kaudella hänen paikkansa on vielä kysymysmerkki. Uusi Stewart-talli hakee vielä rahoitusta ja samassa sopassa on myös Lola-tiimi. Brundle oli 10:s. Frentzen oli 11:sta ja Herbert 12:sta. Ohjaus on nyt parempi autossa ja evoluutiokoneella vauhti on taas hieman parempaa. Siitä vain uupuu silti tehoja. Tyrrelin vauhti oli perjantaina ilmeisesti mediatemppu. Salo oli 13:sta ja Katayama 14:sta. Katayaman ohella talliin huhutaan toista maksukuskia.

Salolle on mahdollisesti paikka Sauberilla sillä Frentzeniä huhutaan Häkkisen ohella Williamsille. Ligieriltä rahat ovat myös lopussa ja Alain Prost odottaa vain ostaakseen tiimin pois. Panis oli 15:sta ja Diniz oli 18:sta. Verstappen oli 16:sta kipeällä niskalla ja Rosset oli 18:sta. Aliohjaus ja mekaaniset viat ovat ongelmat. Lisäksi autot ajavat Hartin asiakaskoneilla kun muut koneet ovat loppu. Minardilla Lamy huudatti kotiyleisöä. Ilman bensapumppuvikaa autolla olisi voitu lyödä ainakin Rosset ja Diniz. Kenties Paniskin. 14:sta sija olisi mennyt jo PR-tempuksi. Lamy oli 19:sta ja Lavaggi oli 20:s ajalla 1.25.612 ja 107 % aika oli 1.25.953.

Kisan lähdössä Hill piti pintansa ja ajoi kärkeen. Villeneuve menetti sijan Alesille ja Schumille. Kierroksella 16 ero oli Hillillä Alesiin 13,512 sekuntia ja Villeneuveen vielä 15 sekuntia enemmän. Villeneuve ohitti kuitenkin Schumin Senna-mutkassa ulkokautta. Schumi olisi voinut myös yrittää uudestaan ulkokautta, mutta se olisi osunut Villeneuveen ja tuloksena olisi voinut olla suuronnettomuus. Schumi antoi sen vuoksi periksi. Eräs ongelma oli jo tuolloin melkein kierroksen jäänyt Minardi jota ajoi Giovanni Lavaggi rahoineen. Kierroksella 17 Hill meni varikolle vaihtamaan C-renkaat uusiin. Alesi johti ja sen takia Villeneuve vaihtoi myös C-renkaat kierroksella 18. Alesi tuli sisään kierroksella 22 ja vaihtoi C-renkaat B-seoksiin. Schumilla oli C-renkaat sillä hän noudatti kolmen stopin taktiikkaa.

Kierroksella 22 Hill olisi voinut viedä eron liian suureksi ilman Katayaman ja Rossetin ohitusta kierroksella. Kyseiset kaverit ajoivat omaa kisaansa ja olivat liikaa edessä. Kolarin varalta Renault Meganen ja Lagunan kuljettajia käskettiin olemaan valmiudessa. Yhdellä kierroksella Hill menetti 6 sekuntia ja seuraavalla 2 sekuntia. Sitten renkaat lämpenivät Hillillä ja ohi päästyään hän meni menojaan. Kierroksella 32 hän menetti sekunnin ja kierroksella 33 vielä kaksi sekuntia. Hill meni varikolle ja hänen aika pysähdys laskettuna oli 1.32.220. Villeneuve pysähtyi kierroksella 35 ja aika oli pysähdys laskettuna 1.30.492. Kylmillä C-renkailla Damonin aika oli kierroksella 34 1.43.313 ja Jacquesilla kierroksella 36 1.42.205. Kolmannella stintillä sisäänmenokierros oli 1.30.826 ja se oli sekunnin parempi kuin hänen omansa.

Villeneuven aika oli suunnilleen sama. Damonin kylmän renkaan kierrosaika oli kuitenkin vain 1.44.861 ja se riitti. Kierroksella 49 Villeneuve ehti C-seoksilla silti edelle. Kytkinvika iski Hillin autoon ja vaihteet alkoivat vaurioitua. Lisäksi hänelle annettiin tallimääräys olla ohittamatta Villeneuvea. Schumi ja Alesi taistelivat kolmospaikasta ja jopa kolaroivat jatkaen kuitenkin kisaa. Lopulta Schumi oli kolmas ja Alesi neljäs. Irvine oli viides. Hän oli ajanut kuudentena ennen pysähdyksiä ja B-renkailla Bergerin tapaan vain polttoaine ratkaisisi tilanteen. Hiusneulassa Berger meni kerran ohi, mutta virhe antoi Irvinelle mahdollisuuden ohitukseen ja sitten ei ollut tilaisuutta ennen viimeistä kierrosta. Siinä Berger ja Irvine kolaroivat ja Irvine pääsi hiekoilta ensin ja oli viides. Berger oli kuudes.

Frentzen ajoi hienon kisan olemalla 7:s ja Herbert päästyään eroon Brundlesta oli 8:s. Brundle oli 9:s kun renkaita rata söi liikaa ja Rubens oli 11:sta kunnes keskeytti ulosajoon kierroksella 41. Olivier Panis oli 10:s koska auton moottori mystisesti sammui ja hänellä kesti 10 sekuntia aikaa uudelleen käynnistää se. Sitä ennen hän olisi voinut ohittaa Brundlen ja Sauberit. Diniz kolaroi kierroksella 47 Rossetin kanssa ja keskeytti. Verstappenin moottori hajosi samalla kierroksella ja alle kierrokseen kärjen mennessä kierrokselle 48 Verstappen keskeytti. Salo oli 11:sta ja Katayama 12:sta. Tyrrelin temput ainakin on nähty. McLarenin tarina oli hyvä, mutta päättyi surkeasti. Varma seiska ja kasipaikka vaihtui sijaan kolmetoista ja keskeytykseen kierroksen 46 kolarin takia.

Mikan mielestä kolari oli kilpailutilanne. Davidilla oli värikkäät lausunnot ilmassa kolarin jälkeen. MTV3:lla tilanne huomattiin myös. Häkkisellä oli mennyt etusiipi ja Davidin takarengas oli puhjennut. Häkkisen tullessa ensin David lähetettiin silti takaisin radalle ja renkaanpalaset irtoilivat autosta. Kierroksella 48 David kaasutti liikaa varikolla ja tuomaristo tuomitsi korjausten jälkeen 10 sekunnin stop-gon. Coulthard kärsi sen ja oli lopulta 13:sta. Häkkinen keskeytti kolarivaurioon kierroksella 52. Mika on jaksanut kauan tallissa, mutta tyytymättömyys paistaa varmasti läpi ja suorituskyvyn ollessa tätä tasoa paremman tallin etsintä voisi olla paras ratkaisu.

Rosset oli 14:sta kun vaihdelaatikko oli hajoamassa. Ruutulippu pelasti. Autosta oli lisäksi valunut öljyä kisan lopulla ja polttoaine oli loppumassa autosta. Lavaggi oli yllättäen 15:sta ja 16:sta ja viimeinen sija meni Pedro Lamylle. Minardi sai tässä kisassa eniten TV-aikaa koko kaudelta kun autoja ohiteltiin koko ajan kierroksella. Kisan lopussa Hillin vaihdelaatikko hajosi, mutta auto olisi kestänyt vielä yhden kierroksen kunniakierroksen jälkeenkin.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös