Tähän piti vielä palata ... saisinko jarnan herätettyä uudelleen henkiin.. :eek!:
Micael sanoi:
Nykyisen eläkejärjestelmän mukaan eläkeläiset, silloin oman työhistoriansa aikana, ovat itse omalla työllään kartuttaneet eläkettään. Myös erilaisten eläkevakuutusten muodossa omaa eläkettään on voinut kasvattaa; he, keiillä siihen on ollut varaa, ja niin ollen saaneet eläkevuosilleen paremman toimeentulon kuin pelkän peruseläkkeen varassa olevilla.
Jokainen on oman työpanoksensa turvin siis ansainnut eläkkeensä ja on myös oikeutettu nauttimaan sen hedelmistä.
Kunnioittakaamme vanhempiamme, sillä heistä kasvaa aina uusi sukupolvi. Myös meistä,jotka nyt olemme vallankahvassa ja viitoitamme suuntaa tuleville sukupolville, ja ennenkaikkea, omille lapsillemme.
Kumpa asia oiskin näin, mutta kun ei ole. Eläkemaksuthan oli aivan liian pienet historiassa, ajateltiin seuraavan sukupolven olevan aina suurempia ja näin ollen maksut pidettiin pieninä. Eihän kukaan ole maksanut omaa eläkettään, vaan vain osa rahastoidaan, toisella osalla maksetaan jo eläkkeellä olevien eläkkeitä.
Ongelma on toki ollut tiedossa ja asialle on tehty korjaavia toimenpiteitä - ihme kyllä, suuria ikäluokkia esim. nämä elinikäodotukset eivät koske
Mutta jos muutenkin käsitellään eläkepommia (esim. terveydenhuollon näkökulmasta), niin selvää on että olemme suurien haasteiden edessä. Kuten jo aiemmin kirjoitin, niin rakenteisiin pitää uskaltaa kajota ja kuten olen aiemminkin kirjoittanut, nyt pitäisi tehdä arvoratkaisuja mikä on oikeasti yhteiskunnan tehtävä ja mikä ei - muuten ei rahat 10-15 vuoden päästä riitä ja sitten ollaan samassa tilassa kun lama-aikana, leikataan sairaasti ja joka paikasta. Nyt se voitaisiin tehdä vielä hallitusti, kun rohkeutta olisi.
Samalla pitää uskaltaa koskea rakenteisiin. Vähentää hallintoa, kuntia (ja oikeasti koskea kuntaliitoksissakin rakenteisiin, eikä taata työpaikkoja 7 vuodeksi...) ja oikeasti katsoa tarvitaanko esim. sairaaloissa niin paljon hallintoa. Miettiä esim. sairaanhoitajien porrastusta englannin malliin, pitääkö heidän tehdä käytännössä lähihoitajien hommia, ihan tasa-arvon vuoksi? Miettiä yksityistämistä, ei vain hintaa katsomalla vaan myös tekemällä sopimukset (rangaistuksineen) laadusta - jos ois osaamista niin ei tämä hankalaa ole. Mistäs juuri luin, että esim. Ranskassa ja Ruotsissa on terveydenhuollossa yksiteistetty runsaasti Suomea enemmän.
Ongelma vain on se pyhä lehmä nimeltä "hyvinvointivaltio" jota kaikki palvoo, mutta jota ei ole - eikä varsinkaan 15 v päästä, jos siihen ei uskalleta koskea.
Vielä voidaan kurssia korjata, mutta kohta on kiire, koko ajan ajetaan vahvemmin karille