Mulla on nyt vähän toista mielipidettä edustava raflanomistaja luurin päässä siinä mielessä että on tupakointikieltojen kannalla.
Koitan lennosta kirjata puhelua.
Hänen mukaansa tupakkalaki on suurta pelleilyä. Poket ovat hänen tuttujensa ravintoloissa olleet suurissa vaikeuksissa kun joutuvat valvomaan tupakkapuolta ja edestakaisin juoksevia ihmisiä. Hänen ravintolassaan on ollut jo aiemmin tupakan täyskielto.
On sitä mieltä, että
täyskielto tai ei mitään. Välimuodot on pelleilyä jotka tuo vain ongemia, mutta että täyskiellon takana tarttee olla omistajan halu kieltää tupakointi omissa tiloissaan. Ei valtiovallan asettama pakko. Vaikka hänellä on jo ennestään ravintoloissaan tupakan täyskielto, hän kokee tuollaisen pakkolain loukkaavan "itsemääräämisoikeuttaan". Sanoi, että on käsittämätöntä, että jos Suomessa haluaisi perustaa nyt ravintolan nimellä Tupakkaravintola, sekä asiakaskunta että henkilökunta tietävät että siellä altistuu savulle, niin sellaista ei saa perustaa koska osa porukasta haluaa olla muissa ravintoloissa savuttomissa tiloissa.
Hänellä on tupakointikieltoon (vaikka polttaa itse) täysin syynä sekä henkilökunnan toiveet ja diskolaitteiden puhtaus. On kuulemma iso säästö vuositasolla kun laitteet eivät mene rikki tupakansavun aiheuttaman laitteiden sisäosiin kerrostuvan paskan takia.
Sanoi, että tupakkakopin rakentaminen vaatii yhden portsarin paikoissa melkeinpä toisen portsarin palkkaamisen. Sen verran paljon sen vahtimisesta on duunia ja nyt on kuulemma jo kiirinyt parin illan kokemuksella sen verran tietoa (kuten minäkin tuolla toisessa toikissa mainitsen) että sinne jengi kantaa surutta kaupasta ostettuja, mukana tuotuja juomia.
Kertoi Ravintola Jamsista. Siellä on (kuten kuulemma muuallakin) erillinen anniskelulupa terassille. Lupa sallii anniskelu terassille klo 24 asti ja laki kieltää (tämän ravintoloitsijan mukaan) tupakoinnin ravintola Jamsin terassilla terassin rakenteen perusteella. (Joku lietolainen vois vahivstaa tai kumota tämän)
Kertoi Myllysillan pubista. KOKO asiakaskunta istuu terassilla, jossa saa polttaa. Myös tupakoimattomat. Veikkasi, että sateen tullessa paikka tyhjenee. Asiakkaat lähtee joko kotiin dokaamaan tai sitten tupakkakopilliseen paikkaan.
Kertoi että Norjassa hänelle tuttujen ravintolanomistajien (joukahainen vois taasen vahvistaa tai kumota tämän) mukaan on alettu käyttää "ilmanraikastajia" joilla saadaan ravintolaan "ravintolan haju".
Sanoi, että tämä saattaa olla vitsikin, mutta että näin hänelle on ainakin kaksi norjalaista raflanomistajaa kertonut että erikoisilmanraikastajia käytetään.
Sanoi olevan varmaa, että talven tultua alkaa mennä tupakkakopittomia kapakoita nurin. Sanoi, että edes tupakoiva suomalainen ei ole niin jääräpää että se menee kapakkaan ja juoksee vähän väliä ulkona 25 asteen pakkasessa tupakalla. Mutta suomalainen ei kuulemma suostu myöskään ole ilman tupakkaa koko iltaa. Suomalainen valitsee sellaisen paikan jossa on tupakkakoppi.
Povasi, että Turusta tän takia tunnetuista pubeista menee nurin mm. Hassen pubi, Hannikainen ja Surutoin. Jos eivät siis rakenna tupakkakoppeja. Pitää varmana että tupakkakopittomat ravintolat tulee pikkuhiljaa suurin osa menemään nurin. Niin paljoa ei kuulemma täysin savuttomia ihmisiä riitä, että ne pidemmän päälle ruokkisivat nykyistä määrää tupakkakopittomia ravintoloita. Siinä mielessä pitää tupakkalakia hyvänä, että kun kilpailijoita kuolee, niin pystyyn jäävillä on paremmat edellytykset toimia. Hieman kyllä aprikoi sitä, että mitenkähän hänen ravintoloidensa myynnin käy, kun nyt on mielinmäärin tarjolla muitakin savuttomia ravintoloita, mutta veikkas että kuitenkin pärjää koska vakioasiakaskunta on niin iso ja että liikevaihto tulee nousemaan kun kilpailijoita alkaa kaatua.