Oikeat vastaukset
1. Mitä ovat arborio ja carnaroli?
Tunnetuimmat risottoriisilajikkeet. Pisteen sai riisistä ja puolikkaan jopa pastalla.
2. Luettele viisi ns. perusmakua?
Hapan, makea, karvas, suolainen ja umami. Kohta lienee myös kokumi eli rikas maku virallisella listalla. Lähinnä kokumi liittyy tiemmä tärkkelyksen maistamiseen. Piste vain jos kaikki viisi, puolikas jos kaksi oikein.
3. Mitä belgialaisessa pubissa varsin usein tarjotaan oluen kanssa?
Juustoa, useimmiten goudaa tai muuta kovaa ja aromikasta juustoa. Usein sen kaverina saa sellerisuolaa ja sinappia tai sinappimajoneesia. Haettiin tätä tiettyä ja pisteitä en lähtenyt pähkinöistä tms. muusta normimutusteltavasta antamaan.
4. Mitä on béchamel ja mitä se sisältää?
Béchamel on yksi klassisista kastikkeista eli valkokastike. Se sisältää yksinkertaisesti vehnäjauhoa, voita, maitoa ja muskottipähkinää. Toki suolaa ja pippuria. Puolikas kastikkeesta, valkokastikkeesta kokonainen.
5. Master Chef Australia on television mainio kokkausohjelma. Kuinka monta
a) kautta sitä on esitetty? 8
b) viikkoa ohjelman runko kestää? 13
c) jaksoa viimeisimmässä 2016 kaudessa oli? 63
Pisteitä ropisi varsin höllällä kädellä. Huomionarvoista on tosiaan ohjelman pitkä kesto sekä tekemis-, että esitysmielessä. Ohjelma on hyvä eikä muita master chef -tuotantoja kannata edes verrata tähän. Tai edes katsoa.
6. Mitä on
a) miso? Käyneistä soijapavuista valmistettua maustetahnaa.
b) mirin? Makeaa riisiviiniä, jota käytetään pääasiassa ruoanvalmistuksessa. Kumpikin kysymyksen kohteista tärkeitä japanilaisen keittiön aineselementtejä.
Pisteitä reilulla kädellä esim. misokeitto antoi puolikkaan.
7. Mitä tarkoittaa ruoan kypsennystapana confit?
Öljyssä tai rasvassa miedolla lämmöllä "keittämistä". Monasti tuotos myös säilötään ko. rasvassa kypsentämisen jälkeen. Tarkka kysymys, tarkka pisteytys.
8. Keneen julkkiskokkiin liitetään ravintola
a) The Fat Duck? Heston Blumenthal
b) August von Trappe? Hans Välimäki
c) Fifteen? Jamie Oliver
Pisteitä tuli puolikas jos yksikin oikea nimi edes esiintyi vastauksissa, kokonaisen sai kahdella oikealla oikean ravintolan kohdalla.
9. Millä kahdella oleellisella tavalla Icewine ts. Eiswein eroaa muista samantyyppisistä makeista jälkiruokaviineistä kuten Tokaji, (Trocken)beerenauslese ja Sauternes?
Eisweiniin käytettäviä rypäleitä tulee pakkasen panna köynnöksessä. Eisweiniin käytettäviä rypäleitä ei sen sijaan tule jalohomeen rakastella. Eli rypäleiden tulee jäätyä ja niitä ei yleensä altisteta botrytikselle eli jalohomeelle kuten kysymyksen muut kuuluisat jälkiruokaviinityypit. Ei ihmeitä arvostelurintamalla.
10. Pistä italialaisen ravintolan ruokalistan otsikot tarjoamisjärjestykseen: dolce, antipasti, secondi, primi[/QUOTE]
Antipasti eli alkupalat, primi eli ensimmäinen ruokalaji, secondi eli toinen ruokalaji ja dolce eli jäkiruoka. Yleensä näistä kuitenkin vedetään vain kaksi, ei välttämättä kaikkia neljää. Toki italialaiseen menuun voi kuulua muitakin osasia kuin kysytyt, mutta nämä kuitenkin varsinaiset pääosat. Pisteitä hövelisti. Kokonainen vain täysin oikeasta, mutta puolikas jo sinnepäin sohimalla.