Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on siirtänyt kymmenkunta Irakissa vangittua henkilöä muuhun maahan kuluneiden puolen vuoden aikana, kertoo sanomalehti The Washington Post.
Lehden mukaan vankien siirrot rikkovat selkeästi sotavankien kohtelua säätelevää Geneven sopimusta, jota USA on sanonut Irakissa kunnioittavansa. USA:n oikeusministeriö laati maaliskuussa salaisen muistion, jossa vankien siirrot hyväksyttiin, lehti kertoo.
Vankien olinpaikoista ei ole kerrottu Punaiselle Ristille tai vankien oloja tutkiville kongressin komiteoille.
Neljännen Geneven sopimuksen 49. artikla kieltää sopimuksen suojelemien henkilöiden siirrot miehitetyistä maista muihin maihin millään perusteella. Sopimuksen suojelemia ovat "henkilöt, jotka selkkauksen tai valtauksen sattuessa ovat sellaisen selkkauksen osapuolen tai valtaajan vallinnassa, jonka kansalaisia he eivät ole".
Syy miksi CIA haluaa siirtää vankeja muihin maihin ei ole selvillä. Mahdollisesti muissa maissa on paremmat puitteet vankien kuulusteluille, samoin kuin koulututettu henkilökunta.
Tulkinnan taustalla "haamuvangin" kohtelu
CIA alkoi pohtia vankien siirtoja kesällä 2003, kun al-Ansar-terroristiryhmän jäseneksi epäilty Hiwa Abdul Rahman Rashul jäi kiinni kurdialueella.
Rashul vietiin Afganistaniin kuulusteltavaksi. Lokakuussa Yhdysvaltain oikeusministeriö määräsi Rashulin palautettavaksi Irakiin, koska hän oli Geneven sopimuksen suojaama henkilö.
Rashul tuotiin takaisin Irakiin, missä hän oli "haamuvanki" seitsemän kuukautta. CIA:n päällikkö George Tenet pyysi puolustusministeri Donald Rumsfeldiltä, ettei Rashulia merkittäisi vankiluetteloihin eikä hänen vankina olostaan kerrottaisi Punaiselle Ristille. Rumsfeld suostui pyyntöön. Rashulin nykyinen olinpaikka on tuntematon.
CIA ei ollut tyytyväinen oikeusministeriön päätökseen. Lokakuussa 2003 oikeusministeriö tarkensi päätöstään siten, että sen mukaan Geneven sopimus ei koskisi "ei-irakilaisia, jotka ovat tulleet Irakiin miehityksen alettua, ja jotka eivät ole entisen Baath-puolueen jäseniä". Uusimmassa, lehden haltuunsa saamassa muistioluonnoksessa ministeriö on siis laajentanut tulkintaansa siten, että Geneven sopimusta ei sovellettaisi myöskään irakilaisiin tai Irakissa oleviin ulkomaalaisiin. The Washington Postin haastattelemien lakiasiantuntijoiden mukaan tulkinta on selkeässä ristiriidassa sopimustekstin kanssa.
Brittiläisen Columbian yliopiston professori Michael Byers sanoo, että on erittäin huolestuttavaa, jos yritetään luoda lailliset puitteet sopimuksen suojelemien henkilöiden poisviemiselle Irakista. Hänen mukaansa Yhdysvaltain hallinto yrittää saada aikaan poikkeuksen kaikenkattavaan sopimukseen, jossa ei ole ristiriitaisuutta.
The Washington Post ilmoittaa pääkirjoituksessaan, että se on alkanut tukea John Kerryä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.