Raikku
Well-known member
- Liittynyt
- 26.2.2010
- Viestit
- 3911
Eikös se niiskaus tule juuri sieltä.Hukkaporttihan toki ei pidä toimiessaan minkäänlaista kuuluvaa ääntä
Eikös se niiskaus tule juuri sieltä.Hukkaporttihan toki ei pidä toimiessaan minkäänlaista kuuluvaa ääntä
Dump-venttiilistä (tai vaihtoehtoisesti by-pass) tulee niiskaus ja tzhitzhi tulee turbiinin siipien sakkauksesta. Järkeilemälläkin voi päätellä, että se ääni ei tule hukkaportista, koska se kuuluu kun kaasua löysätään. Tuolloinhan paine laskee pakosarjassa jolloin hukkaportti ei aukea.Eikös se niiskaus tule juuri sieltä.
Vaikea noita siviilin sanoa kun ei ole b-ryhmän autoa tai 80-luvun formulaa omistanut. TietääDump-venttiilistä (tai vaihtoehtoisesti by-pass) tulee niiskaus ja tzhitzhi tulee turbiinin siipien sakkauksesta. Järkeilemälläkin voi päätellä, että se ääni ei tule hukkaportista, koska se kuuluu kun kaasua löysätään. Tuolloinhan paine laskee pakosarjassa jolloin hukkaportti ei aukea.
Vaikea noita siviilin sanoa kun ei ole b-ryhmän autoa tai 80-luvun formulaa omistanut. Tietää
vain että ne jonkinlaisia ääniä päästävät. Ja kansan syvissä riveissähän on aina pidetty hukkaporttia
äänen lähteenä. Sanonta "Hukkaportti se vain niiskuttaa" ei ole uusi vaan jo
historian hämäristä asti ollut lentävänä lauseena.
Päätehtävä on rajoittaa ahtopainetta. Portti siis avautuu kun tietty määrä vastapainetta tulee turbon pakokaasu puolen siiviltä ja se ohjaa pakokaasut ohi turbon, pakoputkeen.Eli hukkaportti on pakosarjassa ja päästää liiat pakopaineet suojaten turboa jotenki tjsp
Dump- ja by-pass-venttiilit estää turbon hidastumista ja sen rikkoontumista, kun kaasuläppä sulkeutuu. Kaasuläpän sulkeutuessa, tulee sieltä vastapaine, tuo vastapaine hidastaa turbiinin pyörimistä (lisää turbon viivettä) ja saataa vahingoittaa sen siipiä. Tuosta vastapaineesta johtuen turbiinin siivet sakkaa ja tulee tzhitzhi-ääni. Tämän vuoksi imupuolella, mahdollisimman lähellä moottorinkantta on Dump-tai By-pass -venttiili. Kun kaasuläppä suljetaan avautuu tuo venttiili ja paineen purkauksesta kuuluu niiskaus-ääni. Dump-venttiili päästää paineet suoraan ulkoilmaan ja By-pass palauttaa ilman takaisin turbon imupuolelle tai joissain tapauksissa pakosarjaan.. ja dumppi/bypass imusarjassa päästämässä tarpeettomat ahdot, suojelee imusarjaa ja ahtokoteloa?
Onko dumpissa ja bypassissa eroja vai onko vain eri nimi samalle osalle?
Yleensä kylläkin hukkaporttia ohjataan ahtopaineella, eli ahtopaineiden saavuttaessa halutun maksimiarvon hukkaporttia avataan jotta ahtopaine ei nouse haluttua suuremmaksi. Pakopaine hanskataan turbiinin mitoituksella.Päätehtävä on rajoittaa ahtopainetta. Portti siis avautuu kun tietty määrä vastapainetta tulee turbon pakokaasu puolen siiviltä ja se ohjaa pakokaasut ohi turbon, pakoputkeen.
Juu halusin selittää yksinkertaisemmin perinteisemmällä hukkaportilla. Nykyään ne on niin monimutkaisia, että monia asia menee hankalammaksi, mutta pääperiaatteet pitää.Yleensä kylläkin hukkaporttia ohjataan ahtopaineella, eli ahtopaineiden saavuttaessa halutun maksimiarvon hukkaporttia avataan jotta ahtopaine ei nouse haluttua suuremmaksi. Pakopaine hanskataan turbiinin mitoituksella.
Siis eikö toi ahdista pakokaasujen ulospääsyä samalla? Ja miten generaattorista otettava kuorma säännöstellään sopivaksi, vai tuhlataanko siihen sähköä hidastamalla pyörimisnopeutta akkuvirralla, että turbiini pyörisi sopivaa vauhtia?Nyt tulevissa F1-koneissa ei ole hukkaporttia vaan ahtopaine ja turbon kierrokset rajoitetaan ottamalla energiaa turbon akselilta.
Ahdistaahan se vähän, mutta jos turbiini mitoitetaan riittävän suureksi ei niin paljon että se merkittävästi haittaisi moottorin toimintaa. Turbiinin ideahan ei ole muodostaa vastapainetta vaan ottaa energiaa pakokaasuvirran liike-energiasta ja riittävän suuri turbiini ei muodosta juurikaan vastapainetta.Siis eikö toi ahdista pakokaasujen ulospääsyä samalla? Ja miten generaattorista otettava kuorma säännöstellään sopivaksi, vai tuhlataanko siihen sähköä hidastamalla pyörimisnopeutta akkuvirralla, että turbiini pyörisi sopivaa vauhtia?
Turbiiniin liitetty generaattorihan vaatii jonkun kuorman joka ottaa siitä kokoajan sähköä, että se voisi hidastaa turbiinin kierrosnopeutta. Eli auton moottorin vetäessä generaattorin kuormana toimii ladattava ers-akku tai suoraan toinen ers-moottori, joka antaa lisätehoja moottorin pyörimiseen ? Jarrutuksessa taas turboon liitetty generaattori/moottori kuluttaa ers-akusta virtaa pitääkseen turbon kierrosnopeuden riittävänä, ettei tulisi turboviivettä.Ja turbiinin kierroksethan reguloidaan moottorinohjausella halutuiksi, ja ei todellakaan tuhlata energiaa kierrosten rajoittamiseen vaan nimenomaan turbiini kehittää sähköä juuri niin paljon kuin mahdollista eli lisää suoraan moottorista ulos saatavaa tehoa. Tuolla sähköllähän voidaan ladata akkuja sääntöjen rajoittamissa määrissä ja kaikki/latauksesta ylijäänyt sähkö voidaan pistää suoraan sähkömoottorille tekemään autoa kiihdyttävää voimaa....
Jep, Fia:n sivuilla on periaatepiirrokset energiavirroista ja rajoituksista niiden suhteen. Suhteellisen suuri osa moottorin tehosta tulee sähkönä tuon turbiinin kautta.Turbiiniin liitetty generaattorihan vaatii jonkun kuorman joka ottaa siitä kokoajan sähköä, että se voisi hidastaa turbiinin kierrosnopeutta. Eli auton moottorin vetäessä generaattorin kuormana toimii ladattava ers-akku tai suoraan toinen ers-moottori, joka antaa lisätehoja moottorin pyörimiseen ? Jarrutuksessa taas turboon liitetty generaattori/moottori kuluttaa ers-akusta virtaa pitääkseen turbon kierrosnopeuden riittävänä, ettei tulisi turboviivettä.
No toivotaan, että Bottas ajaa ensi kaudellakin Williamsilla, niin pääsee nöyryyttämään Ferrareita ja Red Bulleja.Mersu vie ja muut vikisee ensikaudella?
http://www.suomif1.com/2013/08/hurja-huhu-mercedeksen-ensi-kauden-moottorista-valtava-ylivoima/
Aika-ajossahan tuosta on melkoisesti hyötyä, kisassa ei muita enempää tehoa voi käyttää koska bensiinin määrä on rajoitettu ja moottorin hyötysuhdetta ei millään pysty noin paljoa muihin valmistajiin nähden nostamaan.No toivotaan, että Bottas ajaa ensi kaudellakin Williamsilla, niin pääsee nöyryyttämään Ferrareita ja Red Bulleja.
Onkohan tuo suolif1-käännösvirhe? Edes tältä forumilta ei löydy noin harjaantunutta silmää, että näkee moottorin dynokäyrät valokuvasta ja Ferrarin tapauksesta jopa ilman kuvaa.Mersu vie ja muut vikisee ensikaudella?
http://www.suomif1.com/2013/08/hurja-huhu-mercedeksen-ensi-kauden-moottorista-valtava-ylivoima/
Bensiinin massavirta on myös rajoitettu joten ainoa keino saada enemmän tehoa kuin kilpailija on moottorin paremman hyötysuhteen kautta......Aika-ajossahan tuosta on melkoisesti hyötyä, kisassa ei muita enempää tehoa voi käyttää koska bensiinin määrä on rajoitettu ja moottorin hyötysuhdetta ei millään pysty noin paljoa muihin valmistajiin nähden nostamaan.
? :doubtful:Wikipedia sanoi:Adrian Newey stated during the 2011 European Grand Prix that the change to a V6 enables teams to carry the engine as a stressed member, whereas an inline 4 would have required a space frame.