Sveitsissä on puolisuora demokratia eikä siellä todellakaan kaikesta järjestetä kansanäänestystä.
Tuossahan se ongelma onkin. Edustuksellinen demokratia ilman veto-oikeutta on pahimmillaan/huonoimmillaan todella, todella surkea ja vaarallinen järjestelmä.
Kansanedustaja ei voi monissakaan tärkeissä kysymyksissä tehdä äänestyspäätöstään vapaasti vaan häntä sitoo puoluekuri.
Oli hyvä esimerkki oldezilla, kuinka päätöksenteko tökkii kun on kuusi puoluetta päättämässä maan asioista.
Kansanedustajaehdokkaat kuuluvat puolueisiin ja ennen vaaleja puolueet yleensä päivittävät ja tuovat esille vaaliohjelman/puolueohjelman. Näihin em. ehdokkaat sitoutuvat
tavalla tai toisella. Monethan äänestävät nimenomaan puolueita, joiden ohjelmat vastaavat parhaiten omaa käsitystään siitä miten yhteiskunnassa tulisi toimia. Yksittäisten edustajien
kannoissa eri asioihin voi olla eroja, mutta päälinjat määrittää puolue. Näin se vaan menee. Joskus jossain kysymyksissä yksittäiset edustajat voivat päättää itsenäisesti oman kantansa.
Lisäksi edustajillle voi lähettää erilaisista asioista esim. sähköpostia tai voi muulla tavalla vaikuttaa näihin. Ja sen jälkeen voikin toivoa, että edustaja ottaisi puolueessa asioita esille ja edistäisi niitä. Joskus hyvin hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa toimintaa, mutta mitä paremmin perustellusta ja tärkeämmästä asiasta kyse - voi olla, että jotain tapahtuu joskus.
Mitä sitten tulee demokratian tai suoran demokratian (näitähän muuten anarkistit ajavat kiivaasti) keinoihin niin suoraa demokratiaa ei voida sen sekavuuden ja ihmisten kykyjen/mahdollisuuksien perehtyä asioihin vuoksi käyttää kovin laajalti. Kuten kirjoitit: Ei ne siellä sveitsissäkään ihan joka asiasta äänestä.
Mitä tulee Natoon liittymiseen, niin kuten kirjoitin olen kuitenkin kansanäänestyksen puolella. Ja tähän on ainakin kaksi syytä. Poliitikot eivät tule uskaltamaan tekemään päätöstä ilman vahvaa kansalta saatua mandaattia JA ilman, että asia päätettäisiin kansanäänestyksellä, niin jäisi kuitenkin melko suuri osa kansaa valittamaan, valittamistaan päätöksestä. Minulle kävisi kyllä se, että poliitikot päättäisivät. Täysin laillista ja kuuluu edustukselliseen demokratiaan sekin. Ja sekin pitää ihan paikkaansa, ettei kaikki mummelit ja papparaiset pienissä mökeissään tai pubikansa koskaan tule ymmärtämään täysin mitä äänestää ja miksi.