Tutkijat: Liiat hiilihydraatit ja karppaus kumpikin riskejä
Mikko Välimaa
Helsingin Sanomat
Hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista tasaisesti koostettu ruokavalio on paras tapa edistää omaa terveyttä ja ehkäistä elintasosairauksien puhkeamista. Sen sijaan suureen muotiin noussut vähähiilihydraattinen ruoka tai yletön hiilihydraattien tankkaus lisäävät molemmat sairausriskejä.
Tällaisiin tuloksiin tulivat norjalaisbiologit, jotka selvittivät erilaisten ruokavalioiden vaikutusta ihmisiin solujen geenitasolla. Tutkimuksessa paneuduttiin niin sanottuun geenien ilmentymiseen, johon ruokavaliolla on oma vaikutuksensa. Geenien ilmentymisen seurauksena soluissa syntyy proteiineja, jotka taas vaikuttavat muun muassa kehon aineenvaihduntaan.
Tutkijoiden mukaan ihanteellisessa ruokavaliossa kolmannes ravinnosta tulee hiilihydraateista, kolmannes proteiineista ja kolmannes rasvoista.
Suurimpana ongelmana tutkijat pitävät liiallista hiilihydraattien syömistä. Esimerkiksi norjalaisilla keskimääräinen ruokavalio koostuu 65-prosenttisesti hiilihydraateista.
"Tällainen ruokavalio pakottaa useat geenit tekemään ylityötä", kuvailee tutkimusta johtanut biologian professori Berit Johansen Norjan tiede- ja teknologiayliopistosta NTNU:sta.
Johansenin mukaan myös hiilihydraattien välttely on pahasta, joskaan ei niin suuri rasite keholle kuin liiat hiilihydraatit. Tasapainoisessa ateriassa korkeintaan kolmannes ravinnosta (40 prosenttia kaloreista) tulee hiilihydraateista, Johansen sanoo.
Johansen kehottaa myös syömään useita pieniä aterioita päivässä. Empijöitä hän rohkaisee sillä, että ruokavalion muutokset näkyvät ja tuntuvat kehossa jo muutamien päivien kuluttua.
Koska tutkimuksessa edettiin solutasolle asti, tutkijat voivat myös vastata kysymykseen, miksi tietynlainen ruoka on terveellisempää kuin jokin muu.
Tutkijoiden mukaan epätasapainoinen ruokavalio aiheuttaa kehossa metabolisen tulehduksen, joka ei välttämättä tunnu kipuna, mutta vähentää ihmisen fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä. Tämä voi tuntua esimerkiksi ihon punotuksena, veden kerääntymisenä kehoon tai ruumiinlämmön nousuna.
Jatkuessaan tila lisää useiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien, aikuistyypin diabeteksen, joidenkin syöpien sekä dementian riskiä.
Myös Suomessa useat asiantuntijalääkärit ovat varoitelleet, että muodikkaat ruokavaliot voivat lisätä kansantauteja ja sitä myöten sairaudenhoitokuluja.
Esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin syö lääkkeitä jo 1,4 miljoonaa suomalaista.