Globalisaation lait rautaisia
Heinäluoman selvitysmies päätyi samoille linjoilla kuin teilattu talousneuvoston raportti.
Miten Suomi pystyy sopeutumaan globalisaatioon?
Eero Heinäluoma tyrmäsi jo ennen julkistamista talousneuvoston sihteeristön globalisaatioraportin. Se leimattiin työreformilta tuoksuvaksi pääministerin tilaustyöksi vaaleja varten. Kannanotto lienee tosin työnnettävä SDP:n puheenjohtajan eikä vastuullisen valtiovarainministerin piikkiin.
Eilen julkistettiin Heinäluoman oman esikunnan näkemys samasta aihepiiristä. Kuitenkin selvitysmies Pentti Puoskari päätyi maallikon silmin pääosin samoihin johtopäätöksiin kuin Vesa Vihriälä aiemmin.
SDP soveltaa nyt samaa taktiikkaa kuin useissa edellisissä vaaleissa. Pelottelemalla työreformilla ja porvarihallituksella, mustaamalla Esko Ahon aikaa sekä vetoamalla hyvinvointivaltioon yritetään innostaa perusdemarit uurnille. Heille tarjotaan unelmaa paluusta menetettyyn paratiisiin, jolloin vuosittain voitiin jakaa lisää etuuksia.
Puoskarin selvitys vahvistaa sen, että globalisaation lait ovat rautaiset. Niitä ei yksikään kunniallinen taloustieteilijä voi kiistää. Kysymys on vain siitä, miten prosessiin sopeudutaan. Jopa Tarja Halonen on myöntänyt, että kokonaisuutena Suomi on voittanut kansainvälisen työnjaon tehostumisesta.
Puoskari vaatii kansantuotteen ja tuottavuuden kasvun voimistamista - ei siis automaattikoneiden särkemistä. Voimavarojen - siis myös työvoiman - on siirryttävä "avoimella sektorilla jatkuvasti parhaan tuottavuuskehityksen aloille". Valtion tuella ei tule siis ylläpitää tuotannon ansareita.
Työpaikkoja siirtyy ulkomaille Puoskarin mukaan vähän, "jos yritysverotus on kilpailukykyistä, palkkaratkaisut maltillisia ja teknologia-, koulutus- ja työmarkkinapolitiikka tukevat johdonmukaista kasvutavoitetta". Tällaiset toteamukset kuulostavat kuitenkin tylsiltä vaalikentillä. Niillä on mukavampi lupailla kaikenlaista.
Asiantuntija löytää kahdesta globalisaatioraportista myös näkemyseroja. Yksityiskohtien perusteella ei tulisi kuitenkaan teilata selvitysten ydinsisältöä. Varmaan siihen palataankin, kun vaalit ovat ohi. Niin tehtiin viimeksikin.