G.W Bush European Tour 2005
Bush tapasi Schröderin Saksassa
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/vasen/id7721.html
Syyria ja Iran ovat olleet keskeisesti esillä myös Yhdysvaltain presidentin George Bushin Saksan-vierailulla. Bush ja liittokansleri Gerhard Schröder myös vakuuttivat, että Yhdysvaltain ja Saksan Irakin-sotaa koskevat erimielisyydet ovat menneisyyttä.
Tiedotustilaisuudessa Mainzissa Bush sanoi, että diplomaattiset ponnistelut Iranin ydinohjelmaa koskevan kiistan ratkaisemiseksi ovat vasta alkuvaiheessa, vaikka ei sulkenut muitakaan ratkaisukeinoja pois.
Bush korosti, että maailman johtajien on tärkeää vakuuttaa Iranille yhdellä äänellä, ettei sen pidä kehittää ydinaseita.
Schröder sanoi puolestaan olevansa ilahtunut siitä, että Yhdysvallat tukee EU:n pyrkimyksiä taivuttaa Iran lopettamaan uraanin rikastaminen. Saksa, Ranska ja Britannia käyvät Iranin kanssa neuvotteluja kiistasta, mutta Yhdysvallat on ollut kärsimätön niiden hitaaseen etenemiseen.
Lännessä epäillään, että Iranin ydinohjelma tähtäisi ydinaseen kehittämiseen. Iran on kiistänyt epäilyn ja sanoo kehittävänsä vain ydinvoimaa.
Syyrian suhteen Bush toisti Mainzissa vaateensa, että Syyria vetää joukkonsa sekä salaisen palvelunsa Libanonista. Bush sanoi odottavansa Syyrian vastausta ennen kuin mahdollisista YK-pakotteista keskustellaan.
Bush ja Schröder vakuuttivat sopua
Bush ja Schröder vakuuttivat tiedotustilaisuudessaan myös, että maiden Irakin sotaa koskevat kiistat ovat menneisyyttä. Saksa oli yksi sodan kiivaimpia vastustajia, mikä kiristi maiden suhteita.
Bush kiitti nyt Saksaa sen avusta Irakille, muun muassa velkojen anteeksiannosta sekä poliisien kouluttamisesta.
Hän myös ylisti Saksan panosta terroristiverkosto al-Qaidan jäseniksi epäiltyjen pidättämisestä sekä neuvotteluista Iranin ydinohjelmaa koskevan kiistan ratkaisemiseksi.
Schröder puolestaan painotti puheessaan Bushin kunniaksi järjestetyllä lounaalla, että Saksa ja Yhdysvallat työskentelevät yhdessä torjuakseen mittavia kansainvälisiä haasteita, mm. terrorismin, joukkotuhoaseiden leviämisen ja aids-epidemian.
Hänen mukaansa Yhdysvallat ja Saksa ovat tasa-arvoisia ystäviä ja liittolaisia.
Bushin vierailu Saksassa on osa hänen Euroopan-matkaansa, jonka keskeinen tavoite on kohentaa Yhdysvaltain mainetta Euroopassa. Bush vakuutti maanantaina Naton huippukokouksessa Brysselissä pitämässään puheessa Euroopan ja Yhdysvaltain läheistä suhdetta.
Kuten Belgiassa, myös Saksassa on järjestetty viime päivinä useita Bushin vastaisia mielenosoituksia. Presidentin vaimo Laura Bush sanoi tiistaina saksalaisen TV-kanavan haastattelussa olevansa järkyttynyt lukuisista mieheensä kohdistetuista mielenilmauksista.
Saksa on varautunut presidentti Bushin vierailuun mittavilla turvatoimilla. Vierailua turvaa lähes 10 000 polisia ja suuri osa kaupungin keskustasta on suljettu muulta liikenteeltä. Viranomaiset ovat myös hitsanneet kiinni toistatuhatta viemräin kantta.
Saksasta Bush jatkaa Bratislavaan Slovakiaan, missä hän tapaa huomenna Venäjän presidentin Vladimir Putinin.
DPA, Reuters, AFP, AP, BBC, YLE24
----------------------------------------------------------------
Niin se lapsen mieli muuttuu.Sodan aikana pahoja vastustajia nyt jo lähes ylimpiä ystäviä (ainakin korulauseissa)
Pintapuolista, toivottavasti.Laura Bushin järkytystä täytyy myös valitella.Ilkeät mielenosoittajat, miten ne kehtaavatkin ja Georgekin on hoitanut virkaansa pyytettömästi vain rauhaa ja maailman vakautta edistäen......