Eäh.. nehän on vaan valitettavia tappioita demokratian ylistyslaulussa. Pahat kielet kertovat että öljylläkin olisi jotain tekemistä asian kanssa.. mutta mitäs väliä sillä on, Ameriikka pelastaa!Willer sanoi:Niinpä. Kuka on vastuussa niistä n. 700 000 kuolleesta irakilaisesta, jotka ovat menettäneet henkensä joko suoraan tai välillisesti USA:n miehityksen vuoksi?
Yhdysvaltain presidentti George Bush on vahvistanut, että maan puolustusministeri Donald Rumsfeld eroaa tehtävästään.
- Käytyämme vakavia keskusteluja ministeri Rumsfeld ja minä sovimme, että Pentagoniin on aika saada uusi johtaja, presidentti totesi.
Bush kertoi tarjonneensa puolustusministerin tehtäviä tiedustelupalvelu CIA:n entiselle johtajalle Robert Gatesille.
- Gates tuo virkaan tuoretta perspektiiviä ja hyviä johtajaominaisuuksia. Hän on vakaa johtaja, joka pystyy tekemään tarvittavat muutokset lähestymistapaamme, jotta voimme vastata nykyisiin haasteisiin, Bush vakuutti.
- Jos senaatti vahvistaa nimityksen, Bob tulee tuomaan mukanaan yli 25 vuoden kokemuksensa kansallisesta turvallisuudesta. Hän on palvellut kuutta presidenttiä ja noussut ruohonjuuritasolta CIA:n johtajaksi, presidentti jatkoi.
Bush kuitenkin toisti jälleen, kuten useasti aikaisemminkin, etteivät amerikkalaisjoukot lähde Irakista ennen kuin tehtävä on saatu päätökseen:
- Se on kova taistelu, mutta me tulemme voittamaan sen taistelun.
Kuusi vuotta puolustusministerinä toimineen Rumsfeldin eroa osattiin odottaa republikaanien kärsittyä tappion kongressin välivaaleissa. Hänen eroaan vaati muun muassa edustajainhuoneen uusi puhemies, demokraattijohtaja Nancy Pelosi.
Bush otti vastuun häviöstä
Yhdysvaltain presidentti George Bush on ottanut selkeästi vastuun republikaanien tappiosta kongressin välivaaleissa.
Bushin mukaan vaalitulos heijasteli amerikkalaisten tyytymättömyyttä siihen, etteivät olot Irakissa ole rauhoittuneet. Bush kiteytti epäonnistumisen toteamalla, ettei Yhdysvaltain Irakin-politiikka selvästikään ole toiminut "riittävän hyvin eikä riittävän nopeasti".
- Olen ilmeisen tyytymätön vaalin tulokseen, Bush sanoi Valkoisessa talossa pitämässään tiedotustilaisuudessa.
- Ja republikaanisen puolueen johtajana minulle kuuluu suuri osa vastuusta.
(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)
Syylliset vain tuntuvat olevan epäilyttävän nopeasti selvillä....Ministeri ammuttiin Libanonissa
http://www.yle.fi/uutiset/vasen/id47734.html
Libanonin kristittyjen johtajiin kuulunut Pierre Gemayel on ammuttu kuoliaaksi Beirutin liepeillä.
Murhattu Gemayel oli Libanonin hallituksen teollisuusministeri ja näkyvä Syyrian arvostelija. Asemiehet iskivät Gemayelin autosaattueeseen kristityllä Sin el-Filin alueella. Haavoittunut ministeri vietiin sairaalaan, mutta hän menehtyi vammoihinsa.
Murha tehtiin hetkellä, jolloin Libanonin poliittisen ryhmien ja kansanryhmien välit ovat hyvin kireät. Isku saattaa lisätä jännitteitä entisestään.
Pierre Gemayel oli Libanonin entisen presidentin Amin Gemayelin poika. Hän kuului Syyrian-vastaiseen parlamenttienemmistöön, joka kiistelee parhaillaan vallasta Syyriaa tukevien ja Hizbollahin johtamien ryhmien kanssa.
Hallitus on syvässä kriisissä Hizbollahin ministerien erottua tehtävistään, ja Hizbollah on uhannut järjestää mielenosoituksia pääministeri Fouad Sinioran hallituksen rippeiden kaatamiseksi.
Libanonin pääministeri Rafik Hariri surmattiin viime vuoden helmikuussa. Hänen murhansa käsittelyä varten on perustettu erityistuomioistuin, jota Syyriaa tukevat poliittiset ryhmät vastustavat. Monet pitävät Syyriaa syyllisenä Haririn murhaan, mutta Syyria kiistää sekaantuneensa asiaan.
Saad al-Hariri: Syyria osallinen murhaan
Libanonin parlamentin enemmistöjohtaja Saad al-Hariri uskoo, että Syyria on osallinen Pierre Gemayelin salamurhaan. Saad al-Hariri on murhatun pääministerin Rafik al-Haririn poika.
Al-Haririn mukaan Syyria yrittää tappaa "jokaisen vapaan ihmisen Libanonissa". Hän arvioi myös, että murha aloittaa jälleen uuden väkivallan kierteen.
Yhdysvallat on puolestaan luonnehtinut Pierre Gemayelin murhaa terroriteoksi. - Tämä on hyvin surullinen päivä Libanonille. Olemme järkyttyneitä. Tämä on terroriteko ja pelottelua, Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies Nicholas Burns kommentoi salamurhaa.
AP, Reuters
:nope: :nope:Irakissa ennätyksellisen raaka lokakuu
http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/vasen/id47801.html
YK:n tuoreen raportin mukaan Irakissa kuoli lokakuussa 3 709 siviiliä. Luku on suurin sitten Irakin miehityksen alettua kolme ja puoli vuotta sitten.
Päivää kohti kuolonuhreja tuli lokakuussa keskimäärin 120. Tätä ennen verisin kuukausi on ollut viime heinäkuu, jolloin siviiliuhreja oli 3 590.
Väkivallan keskipiste on Bagdad, jossa kirjattiin lähes 5 000 syys-lokakuun kaikkiaan 7 054 surmasta. Pääkaupungista on löydetty viime kuukausina tuhansia salassa kidutettuja ja murhattuja uhreja.
YK:n mukaan kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Väkivaltaisuuksia Syyriaan tai Jordaniaan pakenee kuukausittain noin 100 000 ihmistä. Maan sisäinen pakolaisuus on kiihtynyt helmikuun jälkeen, jolloin sunnimilitanttien pommi tuhosi shiiamuslimien pyhäkön Samarrassa. Tämän jälkeen kotoaan on YK:n tilaston mukaan paennut yli 418 000 irakilaista.
Suuri osa nykyisistä veriteoista liittyy edelleen sunnien ja shiiojen kamppailuun. Toisaalta myös perinteinen rikollisuus ja ns. kunniamurhat ovat yleistyneet, samoin raiskauksiin ja seksiorjuuteen liittyvät sieppaukset.
Lokakuu oli poikkeuksellisen verinen myös Yhdysvaltain asevoimille Irakissa. Sotaretken alettua maaliskuussa 2003 on surmansa saanut 2 867 amerikkalaista ja 246 liittolaisjoukkojen sotilasta.
Presidentti George Bush on Yhdysvaltain demokraattien taannoisen vaalivoiton jälkeen lupaillut uutta lähestymistapaa Irakin vakauttamiseksi. Bushin on määrä keskustella tilanteesta Irakin pääministerin Nuri al-Malikin kanssa ensi viikolla Jordaniassa.
Britannia väläytti lähtöä Basrasta
Britannia saattaa luovuttaa kaakkoisirakilaisen Basran maakunnan valvonnan irakilaisille ensi vuoden keväänä. Asiasta kertoi ulkoministeri Margaret Beckett parlamentissa keskiviikkona. Hänen mukaansa tilanne Basrassa on edistynyt siinä määrin, että vastuunvaihto tulee kyseeseen jossakin vaiheessa kevättä.
Britannialla on Etelä-Irakissa 7 200 sotilasta, heistä suurin osa maan toiseksi suurimman kaupungin Basran alueella.
Alunperin valvomistaan neljästä alueesta britit ovat luovuttaneet Irakin omille turvallisuusjoukoille kaksi, mutta Basraa on pidetty vielä liian epävakaana. Seudulla ottavat yhteen eri shiiaryhmittymät, ja myös brittijoukot kohtaavat satunnaista vastarintaa.
Aiemmin tässä kuussa neljä brittisotilasta kuoli ja neljä haavoittui, kun heidän vartioveneensä kimppuun hyökättiin. Kaikkiaan Irakin sotaretken ja miehityksen aikana on kuollut 125 brittiä.
Beckett varoittikin puheessaan liian nopean vastuunvaihdon vaaroista. Kokonaisaikataulua Britannian joukkojen vetämiselle Irakista ei ole julkistettu, eikä brittihallitus ole asialla myöskään juuri spekuloinut.
Reuters, AFP, YLE24
Niin mutta nyt ne on kuolleet demokratian ja vapauden puolesta. Voisi Bush vaan mennä ja sanoa tämän kuolleiden äideille, isille, siskoille, veljille, lapsille ja ystäville.Rusina sanoi:Summatakseni:
Bushin ja Yhdysvaltojen takia on ollut nyt parissa vuodessa enemmän harmia Irak:ssa kuin Saddamista oli koko valtakautensa aikana ja mitä olisi ollut jos olisi jatkanut virassaan.
Niin, toisaalta nytkin Jenkeillä on joukkoja Irakissa niin vähän, että ne kyekenevät suunnileen suojelemaan itseään ja muutamia tärkeiksi koettuja kohteita. Toi nykyinen sekasotku olisi hyvinkin saattanut olla edessä joka tapauksessa, kuten Jugoslaviassa Titon jälkeen, kun Husseinista olisi aika jättänyt, semminkin kun edes yhteinen vihollinen, USA, ei kyennyt estämään sisäisten riitojen kärjistymistä sisällissodaksi.holvius sanoi:Onkohan kukaan vakavissaan ajatellun mitä tapahtuu, jos americaanot nostavat kytkintä ja jättävät aiheuttamansa sekasotkun taakseen ? Tuntuisi siltä, että tuo sekasotku voi levitä tuolta Irakin ulkopuolelle ja seuraukset voivat olla ennalta-arvaamattomia.
.KnowHow sanoi:Tulen muuten ihmettelemään suuresti ellei Yhdysvallat hyökkää Iraniin ennen lokakuun puoltaväliä.
Joo ja kyllähän se Iran ihan yrittämällä yritti saada sodan aikaiseksi USAta vastaan 79-80 mutta Carteria ei kiinnostanut. Juridinen oikeutus laajoihinkin sotatoimiin USA:lla oli ilman oikeastaan epäilyksen häivää.Off-Topic sanoi:Sinnehän ne joukot olis kätevä vetää Irakista. Iranilaisethan tykkää amerikkalaisista oikeen isosti, ne soltut pääsis naapuriin lomalle.