Irakin sota on vahvistanut terrorismin jalansijaa
Siepattu toimittaja jättäisi erimielisyyksien ratkaisemisen irakilaisille.
Jos tyttö siepataan koulumatkalla, hän voi joutua raiskatuksi. Sen jälkeen perhe voi päätyä tytön tappamiseen, koska raiskatuksi joutuminen on häpeäksi perheen kunnialle.
- Niinpä valtaosa perheistä pitää tytöt kotona. Puolet tytöistä ei käy koulua nyt, sanoo italialaistoimittaja Giuliana Sgrena, 58.
Hän puhuu Irakista, missä hän joutui siepatuksi työmatkalla Bagdadissa helmikuussa 2005. Kotiinpaluu oli katketa amerikkalaisjoukkojen tulitukseen, jossa kuoli Sgrenaa vapauttamassa ollut italialaisagentti Nicola Calipari. Sgrena haavoittui.
Sgrena on sodanvastustaja, ja Irakissa hän halusi selvittää siviilien kohtaloa sodan jaloissa. Tyttöjen koulunkäynnin katkeaminen ja kunniamurhat ovat vain yksi esimerkki ahdingosta. Hengenmenon uhka, työttömyys ja arkielämän ankeus ajavat irakilaisia maanpakoon väkivallan keskeltä.
- Maata ei voi jälleenrakentaa asein, panssarein ja sotilain, Sgrena summaa.
Sgrenasta ensiaskel kohti rauhaa olisi ulkomaisten joukkojen vetäminen pois Irakista. Yltyvästä arvostelusta huolimatta presidentti George W. Bush on päättänyt hiljattain lähettää lisäjoukkoja maahan.
Irakin kurimuksen ratkaisu pitää jättää irakilaisten itsensä käsiin, Sgrena uskoo. Ulkomaisten joukkojen lähtö pakottaisi hänen mielestään irakilaiset pohtimaan ulospääsyä kriisistä muutoin kuin asein.
Miehityksen päättyminen veisi myös suojan ulkomaisilta terroristeilta, jotka ovat ujuttautuneet maahan sodan sekasorrossa.
- Terroristiryhmät käyttävät -- miehitystä tekosyynä käydäkseen jihadiaan (pyhää sotaa). -- Irakissa ei ollut terrorismia ennen sotaa, Sgrena sanoo.
Hänestä Irakin sota on vahvistanut terrorismin jalansijaa koko islamilaisessa maailmassa, ja se kiristää kansainvälistä tilannetta. Heijastusvaikutuksilta ei ole turvassa täälläkään.
Sgrena tuomitsee Bushin johtaman sotapolitiikan: Siviilit kärsivät ja demokratisoitumisen sijaan Irakia uhkaa luisuminen teokratiaan ja syvenevään hajaantumiseen. Saddamin kaatumisen jättämää valtatyhjiötä ovat tulleet täyttämään asejoukot, ja lakiin nojaavan järjestyksenpidon korvaavat monesti islamilainen sharia-laki ja heimoperinteet.
Oheisuhriksi on joutunut tiedonvälitys: Jo yli sata toimittajaa on surmattu, ja ulkomaailmaan päättyvä tieto on sirpaleista. Uutispimento palvelee Sgrenan mukaan sekä miehitysjoukkojen että irakilaisten aseellisten ryhmien etua.