Kysely: Pelko ja toivottomuus ovat vallanneet irakilaiset
BAGDAD/WASHINGTON. Irakilaisia sodan alkuvuosina kannatellut tulevaisuudenusko on päivittäisen väkivallan puristuksessa hautautunut laajan kiukun, pelon ja ahdistuksen alle, osoittaa sodan neljännen vuosipäivän aattona julkistettu kyselytutkimus.
Noin 80 prosenttia irakilaisista on suureksi osaksi tai kokonaan menettänyt luottamuksensa Yhdysvaltain johtaman liittouman joukkoihin ja uskoo, että niiden läsnäolo vain pahentaa turvallisuustilannetta, osoitti BBC:n maanantaina julkistama kysely.
Vain noin kolmasosa irakilaisista on silti valmis vaatimaan liittouman joukkojen poistumista heti, kysely kertoi.
Henkilökohtaisin haastatteluin tehtyyn kyselyyn vastasi yli 2 000 irakilaista. Kyselyn olivat tilanneet brittiläinen BBC, yhdysvaltalaiset ABC-televisio ja USA Today -lehti sekä saksalainen ARD-televisio.
Vastaajista enää 35 prosenttia odotti, että heidän elämänsä paranee seuraavan vuoden aikana. Vuonna 2005 tehdyssä kyselyssä näin uskoi vielä 64 prosenttia.
Yhdysvaltain ja muun liittouman joukkoihin sanoi luottavansa 18 prosenttia haastatelluista.
Hiukan yli puolet, 51 prosenttia, sanoi hyväksyvänsä väkivallan Yhdysvaltain joukkoja vastaan. Vuoden 2004 alussa näin ajatteli 17 prosenttia.
Vain 35 prosenttia vastanneista kuitenkin halusi Yhdysvaltain joukkojen lähtevän heti Irakista. Vajaat 40 prosenttia toivoi, että joukot lähtisivät sen jälkeen kun "turvallisuus on palautettu".
Vastaukset vaihtelivat melkoisesti Irakin eri alueilla. Pohjois-Irakissa liittouman joukkoihin luotettiin eniten. Bagdadissa 100 prosenttia vastaajista katsoi, että kansainväliset joukot ovat epäonnistuneet Irakissa ja että Yhdysvaltain joukkojen läsnäolo pahentaa turvallisuusongelmia.
Yhdysvaltain johtama monikansallinen liittouma hyökkäsi Irakiin 20. maaliskuuta vuonna 2003 ja kukisti diktaattori Saddam Husseinin. Irakista ei löytynyt joukkotuhoaseita, joiden uhalla Yhdysvallat oli perustellut hyökkäystä.