markoj sanoi:
Ankalle ja ehkäpä muillekki pari linkki alkuun.
Tuolla miten ois hyvä kysyä apua ongelmiin.
http://www.flug.fi/ohjeita/kysymys.html
Tuolla sitten tiedonetsinnästä.
http://www.flug.fi/ohjeita/tiedonetsinta.html
Sen verran noista vaatimuksistas, että kyllä kaikkia noita laitteita saa toimimaan linuxissa. Ei toki aina helposti, mutta saa. Yleisemmin noihin sun vaatimuksiin KAIKKIEN lisälaitteiden toimimisesta parissa tunnissa sen verran, että ei se ole mitenkään mahdollista niin pitkään kun laitevalmistajat eivät tee linuxille ajureita vaan niiden tekeminen jää muiden tehtäväksi ja vieläpä usein ilman minkäänlaista apua laitevalmistajilta. Eikä toi onnistu noin windowsissakaan juuri koskaan.
Ericssonin ohjelmisto tietokoneelle ei löytänyt koskaan kaapelin päässä ollutta Ericssonin puhelinta. Linux löysi. Mitään syytä ei osattu valmistajalla sanoa. Bluetoothin saaminen toimimaan ton puhelimen kans vei windowsissa melkeen kolme päivää (Linuxissa tunnin) ja se kaataa vieläkin koneen ehkä joka neljäs käyttökerta.
Usb-laitteista mulla on toiminu kaikki muu paitsi kympin weppikamera ja linux on ne löytänyt ihna värkkäämättä.
Neuvoja en varsinaisesti osaa antaa koska et kertonut juuri mitään siitä mitä laitteita sulla on ja miten niitä yritit saada toimaan.
Kiitos vastauksistasi, tarkoitin noilla "lisälaitteilla" koneen omia integroituja toimintoja, sekä kotona olevia laitteita:
- wlan, integroitu (atheros)
- bluetooth (mikälie valimistaja, integroitu läppäriin)
- Sony ericsson p900 sync station
- HP psc 2400
- sisäinen SD kortinlukija
Se, että haluaisin oppia asentemaan nuo laitteet on tehty mahdollisimman hankalaksi. Esim MADwifi lataaminen vaatii rekisteröinnin ja sen jälkeen harjoittelua cvs ohjelmiston käytössä. Vaikka kuin yrittää käyttää ohjelmaa ohjeiden mukaan, ei sieltä muka mitään moduulia löydy. Luultavasti en vain osaa.
NDISwrapperin osalta homma vaikutti paljon lupaavammalta, mutta kun vihdoin saavun sivulle, josta niitä linuxiin sopivia windows ajureita löytyym niin ei löydy sitten tuota omaan koneeseen tarkoitettua, ottaa parin tunnin etsimisen jälkeen päähän kovasti, kun taas muuaalla on kerrottu, että kyseinen laite on tuettujen piirissä.
Vaikka en linuxia osaakaan juuri käyttää, niin siitä huolimatta katson olevani kokenut käyttäjä, enkä yleensä luovuta helposti. Kärsivällisyys kuitenkin loppuu, kun tulosta ei synny, eikä koneella voi tehdä mitään "järjellisessä" ajassa.
Toki ymmärrän, että ongelma on siinä, ettei ajureita löydy, kun valmistajat eivät niitä tee, mutta sehän johtuu juuri tästä distrojen mahdottomuudesta, kun pitäisi olla niitä ajureita jokaiseen versioon, kun linuxin lyhyen oppimäärän mukaan ajurit, jotka käy debianiin, ei käy redhatiin / mandrakeen /fedoraan jne. Ymmärrän hyvin , ettei laitevalmistajat ole kiinnostuneita supportoimaan itse laitteitansa linuxiin, sehän olisi aika mahdotonta, varsinkin linuxin nykyisellä päivitystahdilla.
Linuxin ongelmaksi näyttää muodostuneen se, mistä windowsia haukuttiin aiemmin, kun tuettuja käyttiksiä oli markkinoilla niin monta yhtäaikaa. Ajurit olivat bugisia ja se teki hallaa myös windowsille, nykyään tilanne on jo parempi ja paranee toivottavasti entisestään.