Rengaskohtaisia muistoja menneiltä ajoilta

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Kanadan Grand Prix 1986 Montrealin radalla oli vanhemman kiertosuunnan ja tavallaan myös radankin viimeinen sillä seuraavana vuonna kilpailun jäätyä ajamatta varsin viime hetkellä ja ollessaan ajamaton myös siirrettynäkin sitä muokattiin paljon kaudeksi 1988 ja rataremontin yhteydessä pari mutkaakin poistui kokonaan ja yksi mutka lyhentyi aikaisempaan verrattuna.

Tuolloin myös asvaltin uusiminen muokkasi siitä käytännössä huomattavasti enemmän moottoriradan kaltaisen kuin koskaan aiemmin oli ollutkaan ja vielä sitäkin kauemmaksi perinteisemmästä katuradasta se tulisi menemään vuosi vuodelta aina nykypäivään asti. Vaikka olihan kaudella 1986 Montrealin rata jo myöskin kaukaisempi katuradasta mitä se muistutti ehkä kaikkein eniten juuri ensimmäisenä vuonnaan ja mahdollisesti myös vuosina 1979-1980 jonka jälkeen uudistuksia tehtiin asvalttiin sen verran paljon, että tuntumaa karsiutui.

Joka tapauksessa Montrealissa Marc Surerin ollessa loukkaantunut Arrows yritti saada laillista testikuljettajaansa Christian Danneria talliinsa ajamaan normaalisti Surerin paikalla. Ikävä kyllä Enzo Osella ei päästänyt häntä lähtemään kun Dannerin korvaaja Allen Berg ei löytänyt riittävästi sponsorivaroja vielä siinä vaiheessa. Yksi vaihtoehto olisi ollut päästää Danner Arrowsille etuajassa ja antaa Bergin ajaa yksi kilpailu hyvän tahdon eleenä kanadalaisen kotiyleisön edessä ilmaiseksi, mutta sellainen ei vain kerta kaikkiaan käynyt Osella-tallin johtajalle.

Siten Danner jäi vielä Montrealin ajan ajamaan Osellalla kuten oli siihen asti enimmäkseen Arrowsin kustantamana sitä tehnyt ja Thierry Boutsen sai ajaa yhden kilpailun yksinään. Berg vuorostaan tulisi ajamaan Montrealin sijaan debyyttinsä Osellalla Detroitissa. Kilpailuviikonloppuna Patrick Tambay loukkaantui juuri sunnuntain Warm-Upissa jolloin vain 24 kuljettajaa lähti kilpailuun.

Minardin osalta 20:n parhaan joukossa oli Alessandro Nannini pienenä yllätyksenä verrattuna Andrea de Cesarikseen mitä oli veikattu parivaljakosta nopeammaksi. Minardi oli ehkä surkea talli monien mielestä, mutta silti jostakin uskomattomasta syystä se vaikutti pikkuhiljaa hyvänä päivänään olevan jopa selvästi Osellaa ja jopa Zakspeedia edellä ajoittain lähtöruudukoissa ja jopa oikein hyvän tilanteen sattuessa itse kilpailussakin.

Rengastaktisesti mitään hirveän erityistä mielenkiintoa ei ollut joskin Nelson Piquetin renkaiden loppuminen kesken kilpailun oli melkoinen yllätys ja sekin vaikutti osaltaan mestaruuskamppailuun vuoden lopulla. Ja olisi vaikuttanut vielä enemmänkin ilman jopa kilpailua johtanutta Keke Rosbergin polttoaineen säästämisajoa tai Ayrton Sennan auton teknisiä vaurioita.

Piquetin renkaiden loppuminen oli yllätysarvoltaan kovaa luokkaa. Sennan renkaiden säästökyvykkyys jos olisi ollut kyseessä niin se tiedettiinkin huonoksi silloin kun kyse oli jatkuvasta näyttöhaluista sinällään toki erittäin lahjakkaankin brasilialaisen ollessa kuviossa mukana, mutta ei Piquetin.

Ja mikäli Piquetin renkaiden säästökykyä olisikin voinut sanoa huonoksi niin eniten yleisö olisi varmasti järkyttynyt mikäli Alain Prost olisi joutunut tulemaan kesken kilpailun varikolle vielä uudelleen renkaanvaihtoon. Hänelläkin olivat renkaat varsin huonossa kunnossa, mutta pidon loppuminen tuli kuitenkin riittävän myöhään toisen sijan kannalta.

Nigel Mansell otti uransa neljännen voiton ja toisen peräkkäisen kaudella 1986 mikä tuntui auttavan häntä maailmanmestaruustaistossa. Johnny Dumfries tuntui taas ajavan melkoisen hyvän kilpailun ja tällä kertaa keskeytys oli ehkä ensi kertaa todella Dumfriesin syytä sillä hän oli mukana kolarissa jonka olisi voinut välttää. Viitospaikan tai kuutospaikan vauhtiin Dumfriesilla oli kierrosaikojensa perusteella selvää asiaa ja kenties paremmatkin sijat eivät olisi olleet poissa kuvioista. Tambayn osalta hän oli lähdössä kilpailuun C-seoksilla ja olisi käynyt varikolla kierroksella 35. Laitan seuraavaksi tähän rengaskuvioita kauden 1986 Montrealin osakilpailusta.

Tässä niitä tulee:

McLaren: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun C-seoksilla. Alain Prost kävi varikolla kierroksella 32 ja Keke Rosberg kierroksella 30. Prostin pysähdys kesti 19,98 sekuntia ja Rosbergin pysähdys kesti 13,24 sekuntia. Molemmat ottivat uudet C-seokset alleen ja ne kestivät loppuun asti. Prost oli joutua kaksi kierrosta ennen maalia pidon puutteen takia käymään vielä uudelleen ja ruutulipun heiluttua pito loppui käytännössä kokonaan mikä hieman pidemmässä kilpailussa olisi tarkoittanut Nelson Piquetin ohitusta hänestä. Niin ei kuitenkaan käynyt.

Tyrrell: Kuljettajista Martin Brundle otti C-seokset kilpailuun ja kävi varikolla kierroksella 36 ja Philippe Streiff otti A-seokset ja ei käynyt lainkaan varikolla. Brundlen varikkostoppi kesti 12 sekuntia. Brundle sai uudet C-seokset joilla ajoi loppuun asti.

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset kilpailuun. Nigel Mansell kävi varikolla kierroksella 31 ja Nelson Piquet kierroksella 36 ja uudelleen dramaattisesti kierroksella 60. Mansellin pysähdys kesti 9 sekuntia kun taas Piquetin pysähdykset kestivät 9 sekuntia ja 7,77 sekuntia. Molemmat saivat C-seokset joista Piquetin vastaavat yksinkertaisesti menettivät kokonaan pitonsa ennen aikojaan. Loppukierroksilla ne olisivat voineetkin loppua kesken pidoltaan, mutta eivät normaalisti niin varhain. Sittemmin Piquet otti vielä D-seokset nopeaa maaliin ajamista varten.

Brabham, Riccardo Patrese ja Derek Warwick: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Kovat renkaat kilpailuun. Elio de Angeliksen tilalle vihdoin tullut Warwick lähti kilpailuun ilman pysähdysaikeita kun taas Patrese ajatteli mahdollisesti pysähtyvänsä kilpailussa. Warwick keskeytti alkuvaiheessa kilpailua kun taas Patrese vuorostaan keskeytti varikolle kierroksella 48.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset kilpailuun. Johnny Dumfries kävi varikolla kierroksella 30 ja osui vain hieman varikkokäyntinsä jälkeen Stefan Johanssoniin ja keskeytti kun taas Ayrton Senna kävi varikolla kierroksella 34. Dumfriesin pysähdys kesti 12 sekuntia ja Sennan 9,44 sekuntia. Molemmat saivat uudet C-seokset alleen ja heidän piti niillä ajaa loppuun asti.

Zakspeed: Kuljettajista Jonathan Palmer otti kilpailuun C-seokset ja hän aikoi käydä varikolla kierroksella 35 kun taas Huub Rothengatter otti kilpailuun A-seokset ja hän ei käynyt varikolla kilpailussa. Palmer vuorostaan keskeytti alkuvaiheessa kilpailua.

Team Lola-Haas ja Alan Jones: Jones kävi ainoana Team Lola-Haasia edustavana kuljettajana varikolla kierroksella 7. Hän oli ottanut D-seokset. Hänen piti käydä varikolla kierroksella 20, mutta osin teknisten vikojenkin takia tuli aikaisemmin varikolle. Jonesin varikkopysähdys kesti 38 sekuntia ja sen aikana hänelle vaihdettiin A-seokset alle maaliin ajamista varten.

Arrows ja Thierry Boutsen: Boutsen otti kilpailuun B-seokset ja hänen tarkoituksensa oli käydä varikolla kierroksella 50, mutta hän keskeytti ennen pysähdystään.

Benetton: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun Pirellin Keskikovat renkaat. Mahdollisesti he olisivat käyneet varikolla kilpailun puolivälissä. Molemmat kuitenkin keskeyttivät ja Gerhard Bergerillä oli varsin paljon rengaskulumaa.

Osella: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun Pirellin Kovat renkaat. Heidän aikeensa oli ajaa kilpailu läpi ilman varikkokäyntejä. He kuitenkin keskeyttivät ennen pitkää.

Minardi: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun Pirelin Pehmeät renkaat. Kuljettajista Alessandro Nannini ei ehtinyt käydä todennäköisellä pysähdyksellään, mutta Andrea de Cesaris kävi varikolla kierroksella 12. Hänen pysähdyksensä kesti 15 sekuntia ja de Cesaris otti loppuosalle kilpailua Pirellin Kovat renkaat. Hänen oli tarkoitus ajaa niillä maaliin, mutta ennen pitkää hän keskeytti.

Ligier: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun Pirellin Kovat renkaat. Rene Arnoux selvisi ilman varikkokäyntejä, mutta Jacques Laffite kävi varikolla kierroksella 41 Kovien renkaiden pidon loputtua kesken. Laffiten pysähdys meni muutenkin pieleen ja se kesti 38 sekuntia. Laffite sai pysähdyksellään Pirellin Keskikovat renkaat maaliin ajamista varten.

Ferrari: Molemmat kuljettajat lähtivät C-seoksilla kilpailuun. Michele Alboreto kävi varikolla kierroksella 31 ja Stefan Johansson aikoi käydä varikolla kierroksella 35, mutta keskeytti kolaroituaan Johnny Dumfriesin kanssa. Alboreton pysähdys kesti 10,48 sekuntia. Alboreto sai uuden sarjan C-seoksia alleen joilla ajoi maaliin asti.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Yhdysvaltain Grand Prix 1986 ajettiin jälleen kerran Detroitin radalla. Detroitissa ajettu kilpailu oli monessa mielessä hyvin mielenkiintoinen. Hyvin epätavalliseksi katuratakilpailuksi ja omallekin aikakaudelleen Detroitin radankin yleistä historiaa peilaten ajettu kilpailu sisälsi vain kolme kolarista aiheutunutta keskeytystä.

Thierry Boutsen, Rene Arnoux ja Nelson Piquet keskeyttivät kolareista tai ulosajoista johtuen. Kaikki muut keskeyttäneet keskeyttivät kilpailupäivänä teknisiin vikoihin mitkä toki eivät olleet harvinaisia siellä. Detroitin kilpailun aikaan Patrick Tambay oli siitä poissa loukkaantumisen takia.

Aluksi hänen paikalleen oltiin nostamassa Mario Andrettia, mutta ensin Andretti ei halunnut ajaa ja kun lopulta halusikin niin hänen superlisenssinsä oli kuulemma vanhentunut. Todellisuudessa syy oli F1:n ja IndyCarin välisessä sodankäynnissä jo tuolloin ja siten Andretti ei päässyt ajamaan Detroitiin. Mario Andretti oli ollut vuoden 1984 Detroitin osakilpailuun myöskin ehdolla ajamaan, mutta tuolloin ei vain lopulta kuitenkaan ajanut kilpailussa.

Seuraavaksi Team Lola-Haasille ehdokkaana ajamaan oli vielä Michael Andretti jolla debyytin tekeminen ja potentiaali tuntui olevan 46-vuotiasta isäukkoakin kovempi sillä Michael Andretti oli 24-vuotias ja IndyCarissakin kova ajaja jo tuolloin.

Nuorempi Andretti sopi IndyCarin pomoille vieläkin vähemmän kuin vanhempi Andretti joten lopulta erittäinkin nopealla hälytyksellä Detroitin Grand Prixissä 1986 Team Lola-Haasin autoa ajoi Eddie Cheever. Cheever oli Alfa Romeon vetäydyttyä ja muutenkin jäänyt työttömäksi kaudella 1986 kun ensin hänet oli syrjäyttänyt Philippe Streiff Tyrrellin maksukuljettajana ja osin muutenkin Ken Tyrrellin ja Cheeverin välit eivät olleet parhaimmat mahdolliset vuoden 1981 kiistojen jäljiltä.

Ja ennen pitkää maanmiehensä Danny Sullivanin kauden 1983 tapaan hän oli menossa Benetton-talliin Yhdysvaltain maahantuojan vaatimuksesta, mutta viime hetkellä BMW halusi joko saksalaisen tai itävaltalaisen kuljettajan ajamaan koska Benettonin vaatimus italialaisesta kuljettajasta Teo Fabin muodossa oli jo täyttynyt. Siten Cheever menetti paikkansa aivan kauden kynnyksellä Gerhard Bergerille. Kaikki muut paikat olivat jo täynnä ja yllättäen budjettisyistä aiemmin kaudella Cheever oli menettänyt myös Team Lola-Haasin testipaikan.

Ensimmäistä kokonaista kauttaan ja toista kautta muutenkin ajanut Team Lola-Haas joutui jo kesken kauden 1986 valtavasti leikkaamaan budjettiaan Beatricen ja salaperäisen FORCE Groupin alkaessa vetäytyä koko seuraavasta yhdysvaltalaisesta formulatallista. Joka kuitenkin ainakin toistaiseksi ja muutenkin lopulta ajoi englantilaisella kilpailulisenssillä.

Cheever oli siten viettänyt työttömänä kuljettajana ja mennyt ajamaan heti kuin paikka tuli vain auki jossa ajaa. Cheeverin kisapuolen nopeus oli osoitus siitä, että Cheever ei ollut menettänyt vauhtiaan ja tutulla radalla oli huonoimmillaankin sijojen 9-10 tuntumassa ja parhaimmillaan jo kuutospaikalla.

Parhaimmillaan kuutospaikkaan tai viitospaikkaan mahdollisuudet olivat auki tai jopa parempaankin. Lopulta Cheever kuitenkin keskeytti jo puolen matkan jälkeen kilpailussa. Ja se jäi hänen ainoaksi kilpailuksi kaudella 1986 vaikkakin Cheever oli valmis ajamaan Team Lola-Haasille tarvittaessa milloin tahansa uudelleenkin kaudella mikäli tarvetta olisi. Virallisissa Harjoituksissakin hän vei Alan Jonesia mennen, tullen ja palatessa mikä kertoi hienosta potentiaalista minkä Cheever omasi kuljettajana. Kymppiruutu oli hieno suoritus häneltä. Muista kuljettajista Christian Danner sai ajaa Arrowsilla ja Kanadan Allen Berg teki debyyttinsä Osellalla.

Kilpailun osalta muun muassa Nelson Piquetin kolari oli lopettaa koko kilpailun punaisella lipulla tai aiheuttaa ainakin yhteisajoilla ajettavan kilpailun koska autoa ei saatu pois ajoissa ja Course Carkin oli jo lähteä radalle. Lopulta niin Derek Ongaro kuin SCCA:n Rodger Lane eivät keskeyttäneet kilpailua kesken kaiken joskin Rene Arnouxin kolaroidessa päin Piquetin hylättyä autoa punainen lippu oli heilahtaa uudemman kerran.

Lopulta ei heilahtanut koska Arnoux sai autonsa radan toiseen kohtaan pysäytettyä. Erikoista oli myös se, että Arnoux oli noudattamatta kolarikohdassa keltaisia lippuja viiden kierroksen ajan ja kun sitten noudatti niin niiden vetäytyessä muutenkin hän osui Piquetin autoon.:eek: Viikonlopun Virallisissa Harjoituksissa Nigel Mansell ajoi perjantaina parhaan aikansa D-seoksilla koska aika-ajorenkaat hänellä eivät toimineet juuri ollenkaan. Ensimmäinen aika oli 1.40 tasan ja toinen oli 1.39.490 mikä oli nopein aika siihen asti. Mansell ja Ayrton Senna eivät ajaneet lauantaina ennen kuin puoli tuntia oli ollut ohi ja sitten Senna ajoi rataennätyksen ja ajan 1.38.301 joka oli tasan kaksi sekuntia nopeampi kuin hänen perjantain aikansa 1.40.301.

Lauantain Virallisissa Harjoituksissa Senna oli ajanut nopeimman aikansa kuten perjantainakin aika-ajorenkailla. Mansell vaikutti nopeammalta kuin Senna, mutta hän joutui jarruttamaan shikaanissa Alain Prostin kolaroinutta autoa ja tuhosi siten omat aika-ajorenkaansa. Toinen aika-ajorenkaan sarja ei myöskään onnistunut, mutta Mansell ajoi silti D-seoksilla niillä seoksilla ylimaallisuutta hipovan ajan 1.38.839 ja ei jäänyt paalupaikasta niillä kuin 0,538 sekuntia. Mansell oli siis toinen. Sen verran suurta D-seosten kulutus lauantaina Detroitissa oli, että kenellekään niitä ei jäänyt sunnuntain kilpailuun Goodyearin puolelta.

Keke Rosberg vuorostaan vaihtoi ilmoittamastaan B-seoksestaan renkaat sunnuntaiksi C-seoksiin ennen starttia. Mikä kieli siitä, että Rosberg pysähtyisi ainakin kaksi kertaa kilpailussa vain yhden sijaan. Virallisen Harjoituksen osalta Minardin Alessandro Nannini oli nopein kaikissa aiemmissa sessioissa Andrea de Cesarista, mutta lauantaina moottoririkon vuoksi Nannini ei ajanut kierrostakaan joten de Cesaris oli siten vain häntä nopeampi. Minardi taisteli lähinnä Osellan kanssa lähtöruudukon sijoituksista. Toisessa sessiossa tosin Huub Rothengatter jäi myös ilman aikaa. Eikä ollut edes kovin nopea ensimmäisessäkään sessiossa teknisten vikojen vuoksi. Seuraavassa viestissä laitan kilpailun rengaskuviot.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Seuraavaksi laitan tähän viestiin siis kauden 1986 Detroitissa ajetun Yhdysvaltain Grand Prixin rengastiedot samalta vuodelta.

Tässä ne tulevat:

McLaren: Kuljettajista Alain Prost otti B-seokset ja Rosberg sanomisiaan vasten C-seokset kilpailuun. Prost aikoi käydä varikolla kierroksella 30 ja Rosberg kierroksella 16. Rosbergin renkaat kuluivat kuitenkin liian äkkiä ja hän kävi varikolla jo kierroksella 9. Pysähdys oli päivän nopein eli 8 sekuntia. Rosberg kuitenkin harmittavasti keskeytti.

Rosberg oli ottanut B-seokset joilla aikoi ajaa mahdollisimman pitkään ja pysähtyä vielä kerran ennen kilpailun loppua. Alun perin ennakoissa Rosbergin strategia olisi ollut toisin päin tai vain pelkkiä B-seoksia hän olisi käyttänyt maaliin asti. Prostin pysähdys kesti vuorostaan 9,60 sekuntia ja moottorivauriosta huolimatta Prost oli kolmas. Hieman pidemmässä kilpailussa hän olisi keskeyttänyt moottoririkkoon. Prost ajoi maaliin asti uusilla B-seosten sarjalla.

Tyrrell: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Martin Brundle aikoi käydä varikolla kierroksella 33 ja Streiff kierroksella 26. Streiffin pysähdys kesti 10 sekuntia ja hän sai A-seokset maaliin asti ajamista varten. Brundle vuorostaan keskeytti ennen pysähdystään.

Williams: Kuljettajista Nigel Mansellilla oli B-seokset ja Nelson Piquetillä oli A-seokset. Mansell aikoi käydä varikolla kierroksella 31, mutta ilmeisesti rengasrikko aiheutti hänen varikolle menonsa jo kierroksella 23. Mansell sai vielä kaikessa erehdyksessä C-seokset ja joutui tulemaan varikolle uudestaan kierroksella 33 saamaan A-seokset maaliin asti ajamista varten.

Piquet aikoi käydä varikolla kierroksella 50, mutta pidon loppuminen aiheutti pysähdyksen jo kierroksella 39. Mansellin pysähdykset kestivät 8,4 sekuntia ja 12,80 sekuntia kun taas Piquetin 18,43 sekuntia. Piquet sai varikolta B-seokset millä ajoi loppuun asti.

Brabham: Kuljettajista Riccardo Patrese otti Pirellin Kovat renkaat ja ajoi niillä ihmeen kaupalla maaliin asti ja Derek Warwick otti Pirellin Pehmeät renkaat mikä osoittautui virheeksi. Joskin asiaan vaikutti myös rengasrikko. Warwick kävi varikolla kierroksella 3 ja otti Pirellin Kovat renkaat itselleen ja ajoi niillä maaliin asti. Pysähdys Warwickilla kesti 10 sekuntia.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Johnny Dumfries aikoi käydä varikolla kierroksella 36 ja Ayrton Senna kierroksella 35. Senna joutui rengasrikon takia käymään varikolla kierroksella 14 ja otti B-seokset uudelleen itselleen. Lopulta kierroksella 40 Senna kävi uudelleen varikolla. Sennan pysähdykset kestivät 11,67 sekuntia ja 8,28 sekuntia. Siten Senna voitti kilpailun kun hän vielä käytti viimeistä sarjaa B-seoksia kilpailussa.

Dumfries vuorostaan olisi voinut ajaa parhaimmillaan taas neljänneksi, viidenneksi tai kuudenneksi, mutta kaiken pilasi umpisurkea 27 sekunnin pysähdys.:frown: Lopulta oli toki seitsemäs, mutta se ei ollut avuksi pisteettömyydestä johtuen. Autourheilulehdissä ympäri maailman sanottiin, että Cheeverin olisi pitänyt saada Dumfriesin paikka. Ikävä kyllä ilmeisesti Senna aikoi estää senkin mikäli sitä olisikin yritetty. Dumfries ajoi silti maaliin asti saamillaan B-seoksilla ja oli kaikkea muuta kuin iloinen.

Zakspeed: Molemmat kuljettajat ottivat AA-seokset kilpailuun ja aikoivat olla käymättä varikolla. Huub Rothengatter ei koskaan päässyt edes lämmittelykierrosta pidemmälle auton hajotessa sähkövikaan. Jonathan Palmer selvisi maaliin kasipaikalla käymättä varikolla.

Team Lola-Haas, Alan Jones ja Eddie Cheever: Kuljettajista Jonesilla oli A-seokset ja Cheeverillä B-seokset. Jones aikoi käydä varikolla kierroksella 50 kun taas Cheever kierroksella 37. Cheever ei pitkään ajanutkaan pysähdyksensä jälkeen koska keskeytti ja Jones keskeytti jo ennen omaa pysähdystään. Cheeverin pysähdys kesti 9 sekuntia ja Cheever oli ajamassa B-seoksilla maaliin asti.

Arrows, Christian Danner ja Thierry Boutsen: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun A-seokset. Thierry Boutsen olisi pysähtynyt kierroksella 50 ja Christian Danner kierroksella 53. Molemmat kuitenkin keskeyttivät ennen pysähdyksiään.

Benetton: Kuljettajista Teo Fabi otti kilpailuun Pirellin Kovat renkaat ja aikoi olla käymättä varikolla kun taas Gerhard Berger otti Pirellin Keskikovat renkaat ja aikoi käydä varikolla. Molemmat kuitenkin keskeyttivät ennen pysähdyksiään.

Osella, Piercarlo Ghinzani ja Allen Berg: Kuljettajista Ghinzani otti Pirellin Pehmeät renkaat ja Berg otti Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Ghinzani kävi varikolla jo kierroksella 10 ja pysähdys kesti 15 sekuntia. Berg ei käynyt varikolla ennen keskeytystään ja saattoi yrittää ajaa jopa maaliin asti ilman stoppia. Ghinzani vuorostaan otti Pirellin Kovat renkaat ja aikoi ajaa maaliin asti niillä.

Minardi: Kuljettajista Alessandro Nannini otti Pirellin Pehmeät renkaat kilpailuun ja Andrea de Cesaris Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Nannini olisi todennäköisesti käynyt varikolla ja de Cesariksen renkaat olivat erittäin kuluneet mikä viittasi mahdolliseen varikkostoppiin ennen kilpailun loppua. Molemmat kuitenkin keskeyttivät kilpailussa.

Ligier: Kuljettajista Rene Arnoux lähti kilpailuun Pirellin Keskikovilla renkailla ja Jacques Laffite Pirellin Kovilla renkailla. Molemmat saivat ensimmäiset johtokierroksensa pitkään aikaan. Arnoux yli vuoteen ja Laffite 3 vuoteen Detroitissa. Arnouxin pysähdykset tapahtuivat kierroksella 18 ja väärien renkaiden takia uudelleen kierroksella 25. Arnoux sai vahingossa Pirellin Pehmeät renkaat ensimmäisellä pysähdyksellä mikä sotki hänen voittotaistelunsa. Ja toinen pysähdys oikeilla renkailla kesti melkein yhtä kauan kuin ensimmäinenkin.

Laffiten osalta kierroksen 31 pysähdys sujui melko hyvin, mutta sisääntulokierros ja ulostulokierros olivat liian hitaat voittoa ajatellen ja ehkä jopa koko pysähdyskin oli liian myöhään. Tai sitten sitä ei olisi edes pitänyt olla lainkaan. Joka tapauksessa Arnouxin pysähdykset kestivät 14 sekuntia ja 13 sekuntia. Arnoux sai ensin Pehmeät renkaat ja sitten Pirellin Keskikovat renkaat millä ajoikin maaliin asti. Laffite vuorostaan otti Kovat renkaat uudelleen varmaa maaliin ajamista varten. Hänen pysähdyksensä kesti 9 sekuntia.

Ferrari: Molemmat kuljettajat lähtivät B-seoksilla kilpailuun. Michele Alboreto aikoi pysähtyä kierroksella 32 ja Stefan Johansson vasta kierroksella 42. Alboreton pysähdys kesti 20 sekuntia mikä oli katastrofi. Alboreto sai kuitenkin uudet B-seokset maaliin asti ajamista varten. Johansson vuorostaan keskeytti ennen omaa pysähdystään.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Ranskan Grand Prix 1986 oli varsin erikoinen kilpailu niin rengastaktisesti kuin muutenkin. Kilpailun osalta ajettiin pitkän väittelyn jälkeen Paul Ricardin lyhyemmällä radalla tavallisen pitkän radan sijaan. Se muutti myös tallien rengastaktiset kuviot kokonaan. Lyhyempi rata osoittautui poikkeuksellisenkin rengasystävälliseksi verrattuna pitkään rataan. Se antoi talleille oman etunsa, mutta myös suuren loikan tuntemattomaan sillä mitään konkreettista arviota ei tietenkään lyhyelle radalle rengastaktisesti ollut antaa Lee Gaugin tai Mario Mezzanotten osalta rengastaktiikoista puhuttaessa.

Kilpailun osalta Paul Ricardin järjestäjien perseily tietyltä osin oli järkyttävää. Pahimmat sattumukset olivat kierroksella 30 radanhuoltoauton lähettäminen radalle sekoilemaan ensin kierroksella ohitettavien autojen kanssa ja sittemmin vain vähän sitä myöhemmin jo kerran takaisin palannut huoltoauto lähti uudelleen radalle suoraan itse Alain Prostin eteen. Ilman Prostin ilmiömäistä reagointia umpihitaaseen huoltoautoon Prost olisi ajanut sen kanssa kolarin!:eek:

Jos kaiken sen onnistuikin vielä sanomaan huoltoauton kuljettajan virheeksi tai reagoinniksi esimerkiksi puutteelliseen tai huonoon radioviestikuuluvuuteen niin järjestäjien käsiä ei voinut enää pestä puutteistaan pois Philippe Streiffin valtavan tulipalon yhteydessä. Streiffin polttoaineensyöttö teki temput ja roiskautti bensat päin autoa jolloin auto tietenkin syttyi tuleen. Palosammutusauto oli hyvin hidas ja sen sijaan, että se olisi tullut lähes heti niin melkein minuutti kului ennen kuin paloauto saatiin paikalle sitä sammuttamaan.

Turvallisuusmiehistön näytösfarssin FISA:n Jean-Marie Balestren ja Yvon Leonin edessä huipensi palosammutusauton letkujen hajoaminen jolloin sammutusvettä jauheineen alkoi valua ja leijailla pitkin rataa häiritsevän oloisesti savun kanssa. Surkuhupaisasti myös vaahtosammuttimissakin oli toivomisen varaa joskin Elio de Angeliksen onnettomuuskertaan nähden ne lopulta toimivat edes nyt oikein. Lopulta Streiffin normaalisti ehkä vain pieniä palovaurioita saanut auto paloi monokokkia myöten kelvottomaksi. Vain mustalaatikko, osa turvarunkoa ja tietenkin polttoainesäiliön turvaosa esti koko autoa palamasta ja pahimmassa tapauksessa jopa räjähtämästä ilmaan.

Rengastaktisesti sanottuna osa kuljettajista lähti hyvinkin erikoisella tavalla liikenteeseen ja lisäksi tavallista pehmeämmillä renkailla. Myös Keke Rosberg lähti kilpailuun huomattavasti pehmeämmällä rengasvalinnalla kuin mitä oli pitkälle radalle aikonut. Joka tapauksessa viikonloppuna Team Lola-Haasille Patrick Tambay palasi toivuttuaan aikaisemmista Montrealin vammoistaan ja muutoin Minardi vastasi osittain takarivin yllätyksistä. Alessandro Nannini oli kokonaan hänelle uudella radalla heti 19:sta ja tallikaveri Andrea de Cesaris jäi hänestä melkein 2 sekuntia.

Se oli kova suoritus joskin väistämättä häntä auttoi de Cesariksen vaikeudet kahden turbon rikkoutumisen kanssa ja sillä, että auton jatkuvasti seisoessa huollossa varikolla de Cesaris ajoi Nanninin autolla. Ennen pitkää sekin oikutteli liikaa ja lopulta de Cesaris oli 23:s. Kilpailu oli molemmilla varsin lyhyt joskin näyttävä. Nannini kolaroi Piercarlo Ghinzanin kanssa ja de Cesaris vuorostaan otti uskomattoman lähdön ja oli 16:sta keskeytyshetkellään mikä kertoi näyttävimmästä Minardin ajosta ja lähdöstä sitten Rion kilpailun. Toisaalta näyttävyys päättyi moottoririkkoon ja radan viralliseen öljyvoiteluun.:D

Voitelun näkyvimpänä ja vaarallisimpana tapauksena Ayrton Senna ajoi liukastumisen takia radalta ulos ja kolaroi pahoin. Ihme kyllä Senna selvisi kolarista vain mustelmilla. Autosta ei sen sijaan enää saanut millään ajokelpoista. Minardin de Cesariksen näyttävyyden seurauksena sitä epäiltiin taas mahdollisesta puolen tankin taktiikasta kilpailussa.:eek:

Johnny Dumfriesin kilpailu vuorostaan oli parhaimmillaan pisteajon veroista, mutta kaiken pilasi Huub Rothengatter kolaroinnillaan ja siitä seurannut pitkä korjauskäynti pudotti Dumfriesin pistevauhdista. Siten Dumfriesin ajosuorituksia tunnuttiin jatkuvasti pilkkaavan ja Peter Warrinkin kärsivällisyys alkoi olla koetuksella joskin Brands Hatchissa Dumfriesin uskottiin menestyvän paremmin myös radan tuntemuksen johdosta. Mikäli hän ei menestyisi siellä niin kriitikoiden mukaan hän ei menestyisi sittemmin yhtään missään.

Näin sanailtiin myös Suomessakin missä jälleen kerran Rosbergilla ja kotimaisen median edustajilla niin lehdissä kuin televisiossakin tuntui olevan taas omat taistelut meneillään.:frank: Muutoin Ranskan Grand Prix tarjosi varsin vähän tapahtumia ja kilpailun voitti Nigel Mansell joka tuntui olevan kovassa vedossa maailmanmestaruuttakin ajatellen kun kausi 1986 saavutti puolivälinsä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Laitan tähän seuraavaksi myös kauden 1986 Paul Ricardin kilpailun rengastaktiikat:

McLaren: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun D-seoksilla mikä oli omalla tavallaan melkoinen poikkeus. Toisaalta rata oli tavallaan uusi joten myös mitään erillistä pelättävää ei pitänyt olla. Alain Prost kävi varikolla kierroksella 13 ja laittoi varikolla uudet D-seokset jotka kestivät hieman pidemmän matkan kierrokselle 36 saakka. Sittemmin Prost kävi uudelleen varikolla ja vaihtoi C-seokset alleen joilla lopulta hyvin niukasti ajoi maaliin asti tarvitsematta käydä varikolla. Pysähdykset kestivät Prostilla 10 sekuntia ja 9 sekuntia.

Keke Rosberg kävi jo kierroksella 8 ja muutti taktiikkaansa yhtä rajusti kun oli aloittanutkin. Hän otti A-seokset ja päätti ottaa riskin ja ajaa maaliin asti kilpailussa käymättä uudestaan varikolla. Se tepsi joskin täpärästi. Pysähdys kesti 9 sekuntia Rosbergilta. Neljäs sija tiesi hänelle kolmea pistettä.

Tyrrell: Kuljettajista Martin Brundle otti A-seokset kilpailuun ja ilahtui huomatessaan, että hänen ei tarvinnut edes käydä varikolla lopulta kilpailussa lainkaan. Suurimman osan kilpailua Brundlen renkaat toimivat todella hyvin vaikka olivatkin muutoin kivikovia. Philippe Streiff otti vuorostaan C-seokset kilpailuun ja kävi varikolla kierroksella 30. Pysähdys hänellä kesti 10 sekuntia. Hän otti alleen uudet C-seokset ja aikoi käydä uudelleen varikolla ennen auton tulipaloa ja keskeytystä.

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Nigel Mansell kävi varikolla kierroksilla 24 ja 53. Mansell otti ensimmäisellä pysähdyksellä C-seokset ja jälkimmäiselle pysähdykselle varmisti maaliin pääsynsä ottamalla konservatiivisesti B-seokset. Mansellin pysähdykset kestivät 8,12 sekuntia ja 9,36 sekuntia. Nelson Piquet vuorostaan pysähtyi kierroksilla 17 ja 22. Piquet sai Williamsilta vahingossa väärät renkaat ja tajutessaan D-seosten äkkiloppumisen Piquet raivosi tiimiradioon renkaista ja sai lopulta alun perin haluamansa B-seokset. Sittemmin ajoi niillä niukasti maaliin asti. Piquetin pysähdykset kestivät 9 sekuntia ja 8,95 sekuntia.

Brabham: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Keskikovat renkaat tai Hannu Hännisen sanoin usein Puolikovat renkaat kilpailuun. Riccardo Patrese kävi varikolla kierroksella 26 ja otti Pirellin Kovat renkaat alle ja niillä hän ajoi loppuun saakka. Patresen pysähdys kesti 12 sekuntia. Derek Warwick vuorostaan kolaroi ensimmäisellä kierroksella ja otti etusiiven korjauskäynnin ja vaihdon yhteydessä myös Pirellin Kovat renkaat alle ja aikoi ajaa niillä loppuun asti. Ihme kyllä ne myös kestivät loppuun asti. 20 sekuntia kului Warwickin varikkokäynnillä.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun ja Ayrton Sennalla ainakin jälkikäteen olisi voinut olla todella hyvä kilpailu edessään ilman keskeytystään. Hän olisi voinut ajaa todella pitkänkin kilpailun tarvitsematta käydä varikolla joskin tietenkin Senna aikoi käydä kilpailussa varikolla ja hänen olisi jälkikäteen arvioiden täytynytkin käydä renkaanvaihdossa.

Johnny Dumfries vuorostaan ajoi myös loistavaa kisaa kunnes Huub Rothengatter pilasi kolarillaan hänen kilpailunsa. Kierroksella 13 Dumfriesin autoa korjattiin varikolla minuutin verran ja sinä aikana Dumfries otti A-seokset joilla edes yritti ajaa maaliin asti. Valitettavasti kolarin vahingot ja muutenkin vaurioitunut moottori pilasi hänen kilpailunsa.

Zakspeed: Molemmat kuljettajat ottivat A-seokset kilpailuun. He yrittivät olla käymättä varikolla. Huub Rothengatter kuitenkin joutui jo toisella kierroksella käymään rengasrikon takia varikolla ja silloinkin hän sai A-seokset. Pysähdys kesti 9 sekuntia. Sittemmin Rothengatter kolaroi Johnny Dumfriesin kanssa kierroksella 13 ja Zakspeedin mekaanikkojen kunniaksi vain minuutissa saatiin uskomaton ripustusvaurio korjattua ja renkaat taas vaihdettua. A-seokset olivat edelleen Rothengatterin seosvalinta. Niillä hän aikoi ajaa maaliin asti. Sittemmin Rothengatterin viimeinen päivän tilanne keskeytyksensä lisäksi oli väistellä ihmeellisenä seikkailijana mukaan tullutta radanhuoltoautoa...:D Ja kaikki se tapahtui hieman ennen keskeytystä hänen osaltaan.

Team Lola Haas, Alan Jones ja Eddie Cheever: Molemmat kuljettajat ottivat A-seokset kilpailuun ja he yrittivät olla käymättä varikolla.

Arrows: Kuljettajista Christian Danner otti A-seokset ja oli käymättä varikolla kilpailussa, mutta Thierry Boutsen kävi viisi kertaa varikolla kilpailussa. Kierroksilla 3, 13, 30, 40 ja 60 Boutsen kävi varikolla. Boutsenin osalta vain kerran vaihdettiin hänelle varsinaisesti renkaat. Muutoin hänen autoaan korjattiin. Alun perin Boutsen oli lähtenyt D-seoksilla kisaan ja sai sittemmin A-seokset maaliin asti ajamista varten. Varikkopysähdykset kestivät kaikkiaan kierroksen, 13 sekuntia, 6 kierrosta, 5 kierrosta ja vielä yhden kierroksen verran omilla pysähdyskierroksillaan. Siten belgialaisen kuljettajan päivä oli pilalla.

Benetton: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun Pirellin Keskikovat renkaat allaan. Kuljettajista Teo Fabi toisaalta kolaroi jo ensimmäisellä kierroksella ja joutui käymään etusiiven vaihdossa ja vaihtoi samalla myös renkaansa. Varikkokäynti kesti kaikkiaan 20 sekuntia. Samalla Fabi otti Pirellin Kovat renkaat alleen ja aikoi ajaa niillä maaliin asti. Gerhard Berger vuorostaan kolaroi kierroksella 3 ja hajotti etusiipensä. Berger kävi varikolla hakemassa uuden etusiiven, mutta ei vaihtanut renkaita. 20 sekuntia kesti siinä. Sittemmin kierroksella 19 Berger kävi varikolla varsinaisesti renkaanvaihdossa ja vaihtoi Pirellin Kovat renkaat alle. Pysähdys kesti 9 sekuntia. Berger yritti myös ajaa maaliin asti, mutta niin Berger kuin Fabi ennen pitkää keskeyttivät.

Osella: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Kovat renkaat kilpailuun ja yrittivät olla käymättä varikolla.

Minardi: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Kovat renkaat kilpailuun ja yrittivät olla käymättä varikolla.

Ligier: Kuljettajista Rene Arnoux otti Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun ja Jacques Laffite otti Pirellin Pehmeät renkaat kilpailuun. Arnoux kävi varikolla kierroksella 17 ja pysähdys kesti 15 sekuntia. Arnoux otti Pirellin Kovat renkaat joilla ajoi maaliin asti. Laffite vuorostaan kävi varikolla kierroksilla 6 ja 53. Hänen pysähdyksensä kestivät molemmilla kerroilla tasan 10 sekuntia. Ensin Laffite otti Pirellin Keskikovat renkaat ja sittemmin Pirellin Kovat renkaat maaliin asti ajamista varten.

Ferrari: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset kisaan. Michele Alboreto aikoi käydä varikolla kierroksella 27 ja Stefan Johansson kierroksella 28 mukavasti auton numerojen mukaisessa järjestyksessä. Ikävä kyllä Johansson kävi varikolla jo kierroksella 3 auton teknisenkin vian korjauksen takia. 30 sekuntia kesti pysähdys ja Johansson vaihtoi Keke Rosbergin tapaan A-seokset maaliin asti ajamista varten.

Lopulta keskeytti vain paria kierrosta myöhemmin. Alboreto vuorostaan kävi varikolla ja hänen pysähdyksensä kesti 9 sekuntia. Harmittavasti kierroksella 31 Alboreto tuli uudelleen varikolle ja autosta oli pakko korjata jarrujen ohella niin runkoa kuin moottoriakin ohjauksen lisäksi. Vauriot olivat yhteisesti sanoen lieviä, mutta kaikkeen tähänkin kului silti pari kierrosta kun katteita oli pakko irrottaa monokokin ja ponttoonien lisäksi tarkastuksen ajaksi hetkeksi.

Lopulta Alboreto sai myös varmuuden varalle A-seokset maaliin asti ajamista varten. Pistevauhtiin Alboreton vauhti olisi takuulla riittänyt ennen teknisiä ongelmiaan.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Englannin Grand Prix 1986 jäi viimeiseksi Brands Hatchin radalla ajetuksi Englannin Grand Prixiksi.

Jacques Laffiten uran päättänyt onnettomuus päätti Brands Hatchin radan kilpailukäytössä.

Joka tapauksessa Brands Hatchin viimeinen osakilpailu kuninkuusluokassa tarjosi melkoisen rengaspelin kilpailunkin. Alustavasti kaikki Goodyearin renkaita käyttävät kuljettajat olivat alustavissa arvioissa liikkeellä C-seoksilla mikä kieli hyvinkin aikaisista varikkopysähdyksistä ja jopa useamman kuin yhden stopin kilpailusta. Mahdollisesti myös rengasvaihtoehdot saattoivat olla kovempia ja toisissa arvioissa aiottiin vain yhtä ainoaa massapysähdystä kerralla hieman ennen kilpailun puoliväliä kierroksella 35.

Silloin Goodyearit olisivat olleet todennäköisesti B-seoksia. Pirellin osalta Mario Mezzanotte ei kertonut tarkkoja tietoja julkisuuteen, mutta arvioissa Pirellin Pehmeät renkaat olivat veikkauksena ja myös vähintään yhtä pysähdystä arveltiin heidänkin tehtävän.

Edellisvuonna Brands Hatchissa runsaasti nähtyä sekarengastusta ei ollut kauden 1986 kilpailussa käytössä kenelläkään mikä tarkoitti monien mukaan sekarengastusten radikaalia vähentymistä lajissa. Kilpailun toiseen lähtöön mennessä useimmat kuljettajat myös vaihtoivat renkaansa ja melkoisen tempun teki Williams-talli ja Nigel Mansellin tekemän vara-auton oton myötä Mansell ilmoitti ottavansa B-seokset C-seosten sijaan ja Nelson Piquetin kuultua suunnitelman muutoksen otti myös tallikaverinsa tapaan samat renkaat.

Hämäykseksi ensimmäistä kertaa kaudella onnettomuutensa jälkeen kisoissa ollut Frank Williams ja Patrick Head pitivät pokerinaamaa yllä muille kilpailijoilleen ja ilmoittivat molempien kuljettajien edelleen ajavan C-seoksilla. Tämä sotki ratkaisevasti muun muassa McLarenin ja Ferrarin arviot Williamsin loppukilpailun strategiasta. Sen takia muun muassa Alain Prost ajoi aivan liiankin säästäväisiä kierroksia oltuaan ajoittain kilpailun puolivälissä reilusti Mansellia ja Piquetiä nopeampi radalla.

Lopulta Prost jäi jopa kierroksen verran heille tajuttuaan virheensäkin ja siitä huolimattakin mikä tavallaan osoitti myös Williamsin ylivoiman, mutta ilman ylimääräistä löysäilyä Prost ei olisi jäänyt kierrosta heille ja olisi voinut olla vaikkapa 15-30 sekunnin päässä heistä maalissa ja olisi ollut kilpailun aikana edes enemmän haasteeksi kuin oli. Ja mikäli olisi jäänytkin kierroksen niin aikaa olisi kulunut enemmän ja heidän olisi pitänyt tehdä töitä enemmän sen eteen kun kyse kuitenkin oli huipputallin autosta.

Minardin osalta erikoista oli Alessandro Nanninin suorittama Andrea de Cesariksen edelle sijoittuminen ruutuun 20 de Cesariksen päästessä ruutuun 21. He olivat reilusti nopeampia kuin Zakspeedin Jonathan Palmer tai Huub Rothengatter koko viikonloppuna mikä viittasi Minardin kehittymishaluun lajissa.

Kilpailun rengaspuolen kuviot tulevat seuraavaksi tässä:

McLaren: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset kilpailuun. Alain Prost aikoi pysähtyä kierroksella 17 ja Keke Rosberg aikoi pysähtyä kierroksella 19. Rosberg kuitenkin keskeytti kierroksella 8 varikolle lopullisesti oltuaan vajaan kierroksen verran aiemminkin varikon korjauskäynnillä. Rosberg olisi mahdollisesti jatkaessaan todennäköisesti käyttänyt kovempia renkaita ja yrittänyt ajaa maaliin asti ilman ylimääräisiä pysähdyksiä. Prost kävi omalla tavallaan varikolla kierroksella 17 kun kävi ja uudelleen kierroksella 51 kun C-seokset loppuivat alta.

Prost otti riskin ja otti vielä yhden uuden sarjan C-seoksia ja ajoi niillä sittemmin maaliin asti vaikka vielä kolmaskin pysähdys oli lähellä kun renkaat eivät vain kestäneet kunnolla. Prostin pysähdykset kestivät 9,33 sekuntia ja 10,69 sekuntia.

Tyrrell: Kuljettajista Martin Brundle vaihtoi tauon aikana itselleen B-seokset viime hetkellä C-seosten sijaan. Philippe Streiff sen sijaan säilytti alkuperäisen strategian C-seoksista. Brundle kävi siis lopulta alkuperäisen kierroksen 19 sijaan varikolla kierroksella 29 ja Streiff kävi varikolla sovitusti kierroksella 15. Brundlen pysähdys kesti 11 sekuntia ja hän otti A-seokset maaliin asti ajamista varten. Streiffin pysähdys kesti 10 sekuntia ja hän otti myös A-seokset alleen joilla ajoi maaliin asti. Ja sai lopussa myös pisteen Derek Warwickin polttoainepulan ja Johnny Dumfriesin ohittamisen myötä tärkeässä paikassa.:thumbup:

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat sittemmin C-seosten sijaan lopulta siis B-seokset ja onnistuivat siten 2-3 stopin sijaan ajamaan yhdellä pysähdyksellä kilpailussa. Nelson Piquet kävi varikolla kierroksella 28 ja Nigel Mansell kierroksella 30. Piquetin pysähdys kesti 9,04 sekuntia ja Mansellin 9,57 sekuntia. Molemmat ottivat B-seokset uudelleen ja siten selvisivät maaliin asti.

Brabham: Kuljettajista Riccardo Patrese otti Pirellin Kovat renkaat kilpailuun ja Derek Warwick otti Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Patrese ei ehtinyt käydä varikolla,mutta Warwick kävi varikolla kierroksella 34. Hänen pysähdyksensä kesti 10 sekuntia. Lopussa Warwickin polttoaineen loppuminen avasi tien Streiffin ja Dumfriesin pistetaistelulle muutoin hänen ollessaan kuudes. Warwickilla oli toinen sarja Pirellin Keskikovia renkaita alla maaliin tultaessa kilpailussa.

Lotus: Kuljettajista Johnny Dumfries otti B-seokset ja Ayrton Senna otti C-seokset kilpailuun. Dumfries olisi halunnut C-seokset, mutta hänet lopulta käytännössä pakotettiin ottamaan B-seokset mikä kertoi hyvin hänen asemansa tallissa. Dumfries ajoi kuitenkin monen mielestä kaikkiaan parhaimman kilpailunsa Brandsissa tutulla radalla kuin millään muulla radalla oli ajanutkaan kaudella 1986 siihen asti. Myös pistepotentiaalistakin huolimatta.

Dumfries oli lopulta niukasti seitsemäs hävittyään pisteen viime hetkellä Streiffille. Joskin lopun pistetaisteluun ei olisi koskaan avautunut mahdollisuutta ilman Warwickin polttoaineongelmaa. Senna kävi suunnitellusti varikolla kierroksella 26, mutta keskeytti vaihdelaatikon hajottua pysähdyksellä.:frown: Dumfries kävi taas varikolla kierroksella 37 ja pysähdys kesti 9 sekuntia. Uusilla B-seosten sarjalla Dumfries ajoi maaliin asti.

Zakspeed: Kuljettajista Jonathan Palmer ajoi AA-seoksilla radan ainoana miehenä kokonaan maaliin asti käymättä varikolla vaihdettuaan taktiikkansa lähtöjen välillä. Huub Rothengatter aikoi käydä varikolla kierroksella 25 sillä hänellä oli C-seokset alla kilpailuun. Rothengatter kuitenkin keskeytti ennen pysähdystään.

Team Lola-Haas: Kuljettajista Alan Jones lähti kilpailuun C-seoksilla ja olisi käynyt varikolla kierroksella 23, mutta ehti keskeyttää ja Patrick Tambay vaihtoi C-seoksensa A-seoksiin lähtöjen välillä. Tambay kävi varikolla omalla kierroksellaan 60 ja keskeytti sinne. Nigel Mansell kärjessä ajoi tuolloin jo kierroksen 63 loppua ja 64 alkua. Hän aikoi Palmerista poiketen varsin uhkarohkeasti ajaa maaliin ilman renkaanvaihtoa A-seoksillakin.

Arrows: Molemmat kuljettajat lähtivät C-seoksilla kisaan. Christian Danner aikoi käydä varikolla kierroksella 19, mutta hänen autoaan ei saatu korjattua ajoissa kun se haettiin jo muutenkin liian myöhään kolarien välillä varikolle. Thierry Boutsen kävi varikolla kierroksilla 17 ja uudelleen kierroksella 26. Boutsenin ensimmäinen pysähdys kesti kierroksen verran korjailun osalta ja toisella kertaa peräti 12 kierrosta. Ensin Boutsen sai C-seokset, mutta sittemmin ymmärrettävästi A-seokset maaliin asti ajamista varten. Niillä hän ajoikin maaliin asti vaikka mitään toivoa mistään ei ollut.

Benetton: Kuljettajista Teo Fabi lähti Pirellin Pehmeillä renkailla ja Gerhard Berger lähti Pirellin Keskikovilla renkailla kilpailuun. Berger ehti keskeyttää ennen pysähdyksiään, mutta olisi todennäköisesti käynyt varikolla kilpailussa. Fabi vuorostaan kävi kierroksilla 15 ja 26 varikolla kun hän sai ensin Pirellin Pehmeät renkaat uudelleen Pirellin Kovien renkaiden sijaan. Fabin pysähdykset kestivät 9 sekuntia ja 10 sekuntia.

Osella: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Kovat renkaat kilpailuun. Kolaroituaan molemmat autonsa ja vara-auton ollessa yhä huollossa kuljettajat vetivät pitkää tikkua ja Piercarlo Ghinzani olisi lähtenyt kilpailuun vara-auton ollessa korjattu. Niin ei ollut ja molemmat jäivät silti rannalle. Vara-autoonkin oli laitettu Pirellin Kovat renkaat mikä viittasi kilpailuun ilman pysähdyksiä.

Minardi: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Kovat renkaat kilpailuun. He eivät käyneet varikolla kilpailussa.

Ligier, Rene Arnoux ja Jacques Laffite: Laffite olisi lähtenyt kilpailuun Pirellin Kovilla renkailla. Arnoux vuorostaan otti Pirellin Kovat renkaat ja kävi varikolla kierroksella 40. Hänen pysähdys kesti liian kauan ja hän sai vahingossa Pirellin Pehmeät renkaat. Se maksoi hänelle varman kolmospaikan. Hänen pysähdyksensä kestivät 14,8 sekuntia ja 10 sekuntia. Sittemmin ajoi maaliin asti Kovilla renkailla. Arnoux tai Laffite eivät halunneet Pirellin Keskikovia renkaita käyttää koska olivat jostakin syystä vaikeuksissa niillä olleet koko viikonlopun.

Ferrari: Molemmat kuljettajat lähtivät C-seoksilla kilpailuun. Michele Alboreto kävi varikolla kierroksella 15 ja 30 ja aikoi käydä vielä kierroksella 52 varikolla kolmannenkin kerran. Syyllinen tähän oli Ferrarin kroonisesti aliohjautuva kauden 1986 automalli joka kulutti hirveästi myös renkaita joillakin radoilla kuten Brands Hatchissa. Toisaalta kolmas stoppi ei ollut varsinaisesti suunniteltu. Stefan Johansson kävi varikolla kierroksella 20 ja keskeytti sinne normaalin pysähdyksen yhteyteen.

Alboreto otti molemmilla kerroillaan C-seokset ja aikoi käydä vielä kerran varikolla juuri ennen keskeytystään. Todennäköisesti Alboreto olisi laittanut B-seokset koska C-seokset eivät kestäneet tarpeeksi. Alboreto oli myös ajanut hyviä kierroksia ja Alain Prostin tapaan erehtyi uskomaan Williamsin toistenkin pysähdysten koittavan vauhtipotentiaalista huolimatta. Alboreton pysähdykset kestivät kummallakin kertaa 9 sekuntia.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Saksan Grand Prix 1986 oli melkoinen kilpailu kaikkiaan ja sitä se tavallaan oli myös rengastaktisesti vaikkakin se jäi polttoainefiaskon takia vähemmälle huomiolle. Keke Rosbergin uran lopetus oli shokkiuutinen sinällään vaikka kuljettaja itse ja aivan lähiomaiset olivat tienneet hänen lopettavan kauteen 1986.

Suomalaiset vuorostaan olivat ennen Hockenheimia enemmän tai vähemmän kyselleet Rosbergin lopettamispäätöksestä parin vuoden ajan ja kuin taikaiskusta jostakin syystä jo muutenkin kaudella 1986 ennen Rosbergin omaakin lopettamispäätöksen julkituloakin jatkuva Rosbergin uran loppumisen halu tuntui olevan suomalaisille ja etenkin tietyn lajikunnan edustajiston osalta melkoinen päähänpinttymä ja jopa lähes pakkomielle.

Muutoin taas kysely oli ollut lähinnä varovaisen tuntuista, mutta kuitenkin silti ylilyötyä suhteessa miehen itsensä haluamaan suuntaan. Etenkin kun kesäkaudella 1986 jatkuva kysely uran loppumisesta oli alkanut tavallaan ärsyttää niin itse vaatijoita kuin lopulta itse Rosbergiakin. Pitkään ei kulunut kun Rosberg nolasi ne jotka sanoivat hänen enää ajavan loppukauden vain jäähdytellen.

Toisaalta taas Rosbergin paalupaikan ajaminen Hockenheimissa käynnisti lähes välittömästi huhut siitä, että Rosberg ei sittenkään lopettaisi ja Rosbergille tehtiinkin vielä yhdestä vuodesta sopimusehdotusta ja summa nousi nousemistaan ja se melkein riittikin kääntämään Rosbergin pään. Etenkin kun Rosbergille todella olisi maksettu kaikkien aikojen palkka ja suurimmillaan ensimmäisenä miehenä lajissa 10 miljoonan dollarin vuosipalkka jota oli korkeintaan tarjottu aikaisemmin vain Niki Laudalle joka siitä oli kieltäytynyt.

Lopulta raha ei sanellut Rosbergin ajamisia ja siinä vaiheessa tietynlainen epätoivo levisikin suomalaisen moottoriurheilun seurannan osalle kuninkuusluokan osalta. Vaikkakin muutamakin eri kuljettaja oli ehdolle lajiin ja ennen kaikkea tulevaisuutta viiden vuoden sisällä edes jotenkin paransi ns. Uusi Keke eli Jyrki Järvilehto josta tuli sittemmin JJ Lehto.

Toisaalta oli niitäkin jotka näkivät Rosbergin uran loppumisen aiheuttavan esiripun laskeutumisen koko suomalaiselle formulaunelmalle. Arviot seuraavista suomalaisista lajissa sinkoilivat jopa 10 vuoden taukoonkin asti ja sittenkin suomalaisia arveltiin tulevan lajiin korkeintaan yksi kerrallaan koska Suomessa ei muka ollut rahaa kuljettajien eteenpäin viemiseksi ja autourheilua kuulemma edelleen vihattiin. Rosberg oli kuulemma poikkeustapaus ja kaikki hänen jälkeensä saattaisivat olla hyvinkin huonoja tai, että vaikka joku muu suomalainen kuin Rosberg voittaisi kilpailuja niin mestaruutta ei kuulemma silti tulisi.

Rosbergin lopettamispäätös periaatteessa paradoksisesti aukaisi ehkä osin epätoivonkin sanelemana melkoisen käännöksen jota ei ollut nähty sitten maailmanmestaruuden lopettamisen kaudella 1982 eli Rosberg tuntui taas kaikkien mielestä etenkin aivan kauden lopulla olevan Suomen pidetyin ja paras urheilija koko pienessä Suomen maassa.

Vihdoin ja viimein aivan loppuhetkillä uransa osalta Rosberg todellakin alkoi saada sitä samaa arvostusta joka on ollut sittemmin oikeastaan ehkä aivan JJ Lehdon uran alkua lukuun ottamatta täysin itsestään selvää kaikille suomalaisille kuljettajille, että heitä kannatetaan. Ja etenkin nimenomaan uran alussa mielipiteistä muutoin piittaamatta suhteessa arviointikykyyn.

Ja JJ:nkin osalta uran aivan alkupuolen kritisointi tuli pitkälti vain siksi kun Kekeäkään ei siedetty ja koska JJ oli nimenomaan juuri Keken manttelinperijä. Vuoteen 1991 mennessä Mika Häkkisen tultua hädin tuskin kukaan enää vihasi Häkkistä vain siksi, että oli kuulemma Keken manttelinperijä. Ja molempia tietenkin haukuttiin pitkälti vain tiettyjen lajipiirien edustajistossa joille koko formulan muuttuminen marginaalilajista tai satunnaisesta hupilajista Suomessa täysiveriseksi, kannatetuksi ja hyväksytyksi urheilulajiksi oli ollut vain kerta kaikkiaan liikaa.

Koko bensakatastrofin käynnisti käytännössä Allen Bergin polttoaineen loppuminen jo useita kierroksiakin ennen maalia.

Rengaspuolella Goodyear ja Pirelli käyttivät keskimäärin kaikkein kovimpia renkaitaan. Pirellin puolelta käytettiin jopa Enduroitakin.

Minardin osalta Alessandro Nannini nöyryytti jälleen tallikaveriaan Andrea de Cesarista olemalla häntä nopeampi Virallisissa Harjoituksissa ja huolimatta siitä, että perjantaina häneltä hajosi kaksikin kertaa moottori. Kilpailussa Nanninilta hajosi moottori ja de Cesarikselta vaihdelaatikko. Laitan tähän seuraavaksi kauden 1986 Hockenheimin kilpailun rengastaktiset kuviot.

Tässä ne tulevat:

McLaren: Molemmat kuljettajat ottivat A-seokset kilpailuun. Alain Prost kävi varikolla kierroksella 20 ja Keke Rosberg kierroksella 19. Prostin pysähdys kesti 8,41 sekuntia ja Rosbergin 7,48 sekuntia. Molemmat saivat uudet sarjat A-seoksia millä säästäväisen kovasti ajoivat maaliin. Maalisijoituksissa Rosberg laskettiin Prostin edelle vaikka bensa loppui ensin.

Tyrrell: Molemmat kuljettajat ottivat A-seokset kilpailuun. Martin Brundle kävi varikolla kierroksella 22 ja Philippe Streiff aikoi käydä varikolla kierroksella 23, mutta keskeytti sitä ennen. Brundlen pysähdys kesti 9,5 sekuntia ja Brundle sai uudet A-seokset joilla aikoi ajaa maaliin asti kunnes keskeytti.

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset huomattavana poikkeuksena muihin kuljettajiin nähden. Nigel Mansell kävi varikolla kierroksilla 17 ja 30 ja Nelson Piquet kävi vuorostaan varikolla kierroksilla 15 ja 27. Mansellin pysähdysajat kestivät 8,82 sekuntia ja 11 sekuntia. Piquetin pysähdykset kestivät 9,10 sekuntia ja 7,98 sekuntia. Mansell ja Piquet ottivat ensin B-seokset ja sittemmin A-seokset varmaa maaliin ajamista varten.

Brabham: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Pehmeät renkaat mikä oli melkoinen virhe heiltä. Riccardo Patrese kävi varikolla kierroksella 7 ja Derek Warwick kierroksella 12. Kuljettajista Patrese otti Pirellin Kovat renkaat, mutta Warwick otti Pirellin Endurot alleen ja molemmat aikoivat ajaa niillä maaliin asti joskin Patrese ei välttämättä olisi selvinnyt niillä maaliin. Patrese kävi uudestaan varikolla kierroksella 22 ja keskeytti sinne. Patresen ensimmäinen pysähdys kesti 10 sekuntia ja Warwickin 7 sekuntia mikä oli päivän nopein.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat A-seokset kilpailuun. Johnny Dumfries vaikutti pääsevän yllättävänkin aikaisinkin pistesijaan kiinni ja jälleen hyväkin tulos oli mahdollinen, mutta keskeytys vei hänen mahdollisuuksiaan säilyä tallissa jatkuvasti alaspäin. Dumfries kävi varikolla kierroksella 17 ja Ayrton Senna kierroksella 21. Dumfries keskeytti varikolle kesken normaalin pysähdyksensä kun taas Sennan pysähdys kesti 8,98 sekuntia. Senna sai varmuuden vuoksi AA-seokset joilla ajoikin hienosti toisena maaliin asti.

Zakspeed: Molemmat kuljettajat ottivat AA-seokset kisaan ja he eivät aikoneet käydä varikolla kilpailussa.

Team Lola-Haas: Molemmat kuljettajat ottivat AA-seokset kisaan ja he eivät käyneet varikolla kilpailussa.

Arrows: Kuljettajista Christian Danner otti A-seokset, mutta Thierry Boutsen otti B-seokset. Danner kävi varikolla kierroksella 22 ja Boutsen kävi varikolla kierroksella 10. Dannerin pysähdys kesti 10 sekuntia ja hän otti uudet A-seokset ja aikoi ajaa niillä kilpailun loppuun asti. Kunnes keskeytti. Boutsenin pysähdys kesti vuorostaan 8,5 sekuntia ja Boutsen otti AA-seokset maaliin asti ajamista varten. Valitettavasti kierroksella 14 tuli uudelleen varikolle ja keskeytti sinne.

Benetton: Kuljettajista Teo Fabi oli ottanut kilpailuun Pirellin Endurot tavoitteenaan ajaa kilpailu läpi ilman pysähdystä. Gerhard Berger otti vuorostaan Pirellin Keskikovat renkaat ja aikoi mahdollisesti pysähtyä kierroksella 22. Fabi kolaroi jo lähdössä tai pikemmin hänet kolaroitiin radalta ja kisa jäi kesken. Bergerin autoon tuli tekninen vika kierroksella 5 joka oli korjattava varikolla. Se kesti 2 kierrosta ja noin 4 minuuttia ja 12 sekuntia. Berger sai siten Pirellin Kovat renkaat ja niillä hänen piti ajaa maaliin asti. Ikävä kyllä ei ajanut ja joutui tulemaan varikolle kierroksella 35 uudelleen. Silloin pysähdys kesti 9 sekuntia ja Pirellin Pehmeillä renkailla hän ajoi välittömästi kisan nopeimmaksi jääneen kierrosajan 1.46.604.

Osella: Molemmat kuljettajat olivat varustautuneet Pirellin Kovilla renkailla kilpailuun ja he eivät aikoneet käydä varikolla mikä oli varsin uhkarohkea temppu yrittää. Piercarlo Ghinzani kävi tosin varikolla keskeyttämässä kierroksella 11.

Minardi: Molemmat kuljettajat olivat varustautuneet Pirellin Kovilla renkailla kilpailuun ja he eivät aikoneet käydä varikolla mikä oli varsin uhkarohkea temppu yrittää. Andrea de Cesaris kävi tosin varikolla keskeyttmässä kierroksella 21.

Ligier, Rene Arnoux ja Philippe Alliot: Kuljettajista Arnoux lähti kilpailuun Pirellin Enduroilla ja ei käynyt varikolla koko kilpailussa kun taas tallin entinen testimies ja uusi kisamies Alliot otti vuorostaan Pirellin Pehmeät renkaat. Hän kolaroi Stefan Johanssonin kanssa ja kävi korjauskäynnillä. Siihen ja renkaidenvaihtoon kului 20 sekuntia. Sittemmin Alliot otti myös Endurot joilla aikoi ajaa maaliin asti. Kierroksella 12 Alliot kävi kuitenkin varikolla ja keskeytti sinne.

Ferrari: Erikoisesti molemmat kuljettajat olivat ottaneet C-seokset mukaan kilpailuun ainoina miehinä. Se tarkoitti sitä, että Michele Alboreto olisi käynyt jo kierroksella 10 ja Stefan Johansson kierroksella 11 varikolla normaalisti. Alboreto ehti keskeyttää ennen omaa pysähdystään. Johansson kuitenkin kolaroi Philippe Alliotin kanssa ja kävi korjauskäynnillä. Siihen ja renkaidenvaihtoon kului 20 sekuntia varikolla. AA-seoksilla oli tarkoitus ajaa loppuun asti. Johanssonin autosta hajosi kierroksella 43 takasiivekkeen ohjausjärjestelmä ja siten Johansson kävi varikolla ja korjauksiin kului yli 40 sekuntia. Johanssonille annettiin vielä C-seokset maaliin asti ajamista varten.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Unkarin Grand Prix 1986 oli ensimmäinen Rautaesiripun takana ajettu F1-kilpailu ja samalla se toteutti formuloiden vallankumouksen Itä-Euroopan Grand Prix-haaveen osalta sinällään. Unkarissa ajettiin Hungaroringin radalla ja 2 tunnin ensimmäinen ajosessio pidettiin kilpailuviikonlopun torstaina.

Rata oli rengastaktisesti arveltuna kokonaan uusi ja uskomattoman likainen, hiekkainen ja pölyinen. Pitoa radalla ei ollut paljonkaan ja koko viikonlopusta odotettiin tavallaan tulevan hyvin vaikea. Sekarengastukselle useimmat tallit näkivät alustavasti mahdollisuutensa käytettävän.

Hungaroringin kokonaan uusi rata parantui kilpailuviikonlopun aikana koko ajan vaikka radan tulevaisuus ja tulevien vuosien kuviot olivat edelleenkin kysymysmerkki. Toisaalta unkarilaisyleisön ja ennen kaikkea sosialistisista maista tulleiden kisaturistien lauma normaalien perinteisten formulamaiden kisaturistien ohella oli valtaisa. Suomalaisista kisaturisteista paikan päällä Hungaroringin radalla oli tästä eteenpäin aina eläköitymiseensä saakka joka vuosi Erkki Mustakari.

Kisaa seurasi tiettävästi 200 000 katsojaa ja kokonaisyleisöä kävi viikonlopun kaikki vaiheet seuraten myös Tutustumisharjoituksen katsojaluvut sisältäen jopa 400 000 katsojaa. Muutoin katsojien kokonaismäärä pyöri 350 000-370 000 katsojan paikkeilla kisaviikonlopun osalta. Mikä oli valtava luku ja se merkitsi paljon myös lajille ja etenkin uudelle radalle ja kisamaalle.

Kilpailun osalta useat eri kuljettajat sanoivat nauttivansa tunnelmasta vaikka rata ei kuitenkaan ollut aivan kaikille mieluinen. Johnny Dumfriesille kisapaikka oli mieluinen Jerezin tapaan siksi, että rata oli kaikille uusi ja hänen ei siten moniin muihin ratoihin verrattuna tarvinnut olla vaikeuksissa osaamisensa kanssa samalla tavalla.

Dumfries arveli kisasta tulevan vaikeaa, mutta mitään ei tarvinnut muutoin pelätä. Paitsi jos talvikauden kuntoharjoittelu olisi mennyt päin mäntyä tai tullut odottamattomia loukkaantumisia. Kesäkuumuuden takia nestehukka oli Dumfriesin mukaan salakavala vihollinen kuljettajalle. Huub Rothengatterin mielestä taas Hungaroringin radalla olisi pitänyt ehdottomasti olla pidempi pääsuora, mutta muutoin rata oli melko hyvä joskin jo Tutustumisharjoituksen ja ennen kaikkea alustavan 77 kierroksen takia Zakspeedin automallille koko kilpailu tulisi olemaan hyvin vaikea ajaa.

Jonathan Palmerin mielestä itse rata ja sen ympäristö sinällään oli hiekkaisuutta ja pölyisyyttä lukuun ottamatta melko hyvä, mutta se oli hänen mielestään liian hidas ja ennen kaikkea se sisälsi liikaa mutkia. Vaikka eihän se tietenkään hänen mielestään sentään Detroit tai Monaco ollut. Ja pahinta hänen mielestään siinä olivat valtavat pomput etenkin takaosuudella rataa joka oli muutoinkin koko radan huonoiten huolletuin kohta ja tulisi olemaan monia vuosia vielä sen jälkeenkin. Palmer kärsikin viikonloppuna lievistä selkäkivuista ajamisen takia.

Palmerille päänvaivaa tuli myös Zakspeedin automallin osalta koska siinä olivat tallin itsensä valmistamat turbomoottorit jotka olivat valitettavan hauraita ajoittain ja satunnaisesti myös varsin tehottomia. Unkarissa selvisi myös ennen pitkää, että tallin autoilla ei pystytä ajamaan ilman todellista suurta onnea tai jo muutoin teknistä vikaa mitenkään maaliin asti sillä Hungaroringin radalla 195 litraa polttoainetta Zakspeedin autolla ei tulisi riittämään maaliin asti.

Auton bensankulutus oli kerta kaikkiaan syystä tai toisesta liian kovaa sinä vuonna sen autoille etenkin Unkarissa ja ongelma ei tulisi olemaan loppukaudella 1986 ainoa kerta vaikka mitenkään erityisen taloudellinen Zakspeedin omakaan turbomoottori ei ollut koskaan ollutkaan. Tai ongelma muillakaan talleilla taloudellisuusajon aikakaudella ainutlaatuinen laatuaan.

Erich Zakoswkille hänen tallinsa kilpailu oli Saksan Hockenheimin lisäksi käytännössä tallin tärkein näytönpaikka sillä tupakkayhtiö Reemtsman merkki West toimi tallin pääsponsorina. Kilpailussa nimettiin West uudelleen osin myös muutenkin hieman Itä-Saksaakin huvittuneesti myötäillen merkki Westistä Eastiksi tilapäisesti. Taktiikkaa alettiin myöhemminkin käyttää niissä kisoissa missä tupakanmainonta oli rajoitettua tai jopa kiellettyä Zakspeedin toimesta.

Joka tapauksessa Zakspeedin autot kärsivät viikonloppuna paljon teknisiä ongelmia ja hirvittävän polttoaineenkulutuksen takia lauantain Virallisen Harjoituksen jälkeen ja sunnuntain Warm-Upin jälkeen autot Rothengatterin ja Palmerin ajamina joutuivat ajamaan sunnuntain kilpailussa rajoitetuilla moottorintehoilla läpi kilpailun ja toivomaan polttoaineen riittävän maaliin asti. Normaalilla teholla ajettaessa Zakspeedin autot olisivat jääneet arviolta 5-15 kierrostakin ennen loppua radan varteen bensan loppumisen takia.

Minardi vuorostaan sai Unkariin vihdoin ja viimein valmiiksi oman kauden 1986 automallinsa joita tiettävästi oli korkeintaan aina vain 1 tai korkeintaan 2 kappaletta käytössä koko kaudella 1986. Minardille se tiesi 250 000 dollarin lisäkuluja. Ja korkeintaan 3 miljoonan dollarin budjettiin se ei sopinut kovinkaan hyvin, mutta niin oli pakko tehdä.

Andrea de Cesaris sai uuden auton käyttöönsä myös uusine turbomoottoreineen, mutta läpi viikonlopun niin kroonisen ohjausvian takia kuin myös moottorivian takia de Cesaris oli jatkuvasti Alessandro Nanninia hitaampi joka jo perjantaina oli uskomattomasti 17:sta vanhemmalla autolla kuin myös lauantainakin jäi samalle sijalle ja oli sekunnin silti de Cesarista nopeampi vanhalla autolla.

Osellan Allen Berg jäi kroonisen konerikon vuoksi lauantaina kokonaan ilman aikaa ja oli siten viimeinen lähtöruudukossa. Todennäköisesti Bergin aika olisi parantunut myöskin muiden mukana.

Kilpailuviikonloppuna Unkarin Paddock-alueen tarjoilu oli vuoden 1986 mittapuullakin hyvin omanlaista ja erikoista. Toisin kuin monissa muissa kilpailuissa nähdyt hienot ruuat (Vaikkapa Ranskassa Paul Ricardin radan Paddock-alueella tarjolla olleet katkaravut ja etanat erilaisten kastikkeiden kera...) ja joissakin kilpailuissa erittäinkin roskaruokamaisia eväitä pullistelleet Paddock-alueet niin Hungaroringin Paddock-alueella ruuat ja juomat olivat hyvin yksinkertaisia.

Ruokana oli viileän kylmää Gulassi-keittoa, halvan luokan kaviaariseosta johon kuului niin Sterlettiä kuin Kitasampeakin, tumman vaaleaa unkarilaista kinkkua, suolakurkkuja, unkarilaisia makkaroita kuten Kolbaszia, Halaszlea eli unkarilaista kalakeittoa, pikkulämpimiä unkarilaisia kovia kaviaarivoileipäkeksejä (Näissä pikkulämpimissä unkarilaisissa voileipäkekseissä oli yleensä tarjolla vallan muuta täytettä kuin kaviaaria ja aina ei edes mitään. Etenkin sosialismin aikakaudella.), Fözelekiä eli unkarilaista vihanneskeittoa, Hideg Meggylevesiä eli unkarilaista hedelmäkeittoa ja lopuksi muun muassa Keke Rosbergin suuhunsa illallisilla pistelemää tummaa unkarilaista mustaa maalaisleipää jossa oli mukana suolalihaa.

Illallispöydässä Paddock-alueella Rosbergin ruokakumppaneina oli mukana tallinsa jäsenien lisäksi myös Philippe Streiff ja Martin Brundle Tyrreliltä. Jälkiruuaksi tarjolla oli Palacsintaa, Pörköltiä, Nokedlia eli tietynlaista unkarilaista pastaa ja Dobosia. Juomana oli tunkkaisen veden lisäksi myös tietenkin jo ennenkin varsin usein mainittua vahvasti sokeroitua omenamehua eli juomapuoli oli varsin vähäinen. Mitä nyt järjestäjien tarjoilupuolella oli mainittujen lisäksi myös hedelmäviiniä ja sen lisäksi myös vahvaa turkkilaista kahvia muistuttavaa unkarilaisten ikiomaa kahvia.

Joka tapauksessa ruokapuolen sanontojen jälkeen itse kilpailuviikonlopun muissa osioissa Ayrton Senna paransi perjantain aikaansa 2,8 sekuntia ja sai paalupaikan sunnuntaille. Nigel Mansell ei parantanut kuin puoli sekuntia perjantain paalupaikka-ajastaan ja oli neljäs. Alain Prost paransi perjantain ajastaan 3 sekuntia ja oli kolmas. Virallisen Harjoituksen yllättäjät olivat niin perjantaina erittäin vahvat Patrick Tambay ja Alan Jones ja tietenkin itse Dumfries. Tambay oli kuudes, Jones lopulta kymmenes oltuaan session eri vaiheissa jopa neljäntenä ja Dumfries kahdeksas.

Minardin osalta Nannini oli 17:sta ja de Cesaris 20:s sunnuntain kilpailuun. Rengastaktisesti Gerhard Bergerin arveltiin olevan Pirellin paras mies ja yllättäjä sunnuntain kilpailussa. Pirellin muutenkin ennustettiin olevan Goodyearia parempi joskin Goodyearin käyttäessä enemmän sekarengastusta tai kovimpia AA-seoksiaan asetelma saattaisi ennakoissa kääntyä. Varikkokäyntejä arvioitiin tulevan runsaastikin tai sitten vain hyvin vähän. Rengaskuviot laitan seuraavassa viestissä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Unkarin Grand Prix 1986 oli Hungaroringin radan ensimmäinen kilpailu ja samalla se oli rengastaktisesti melkoinen rata. Etenkin kun kesän kuumuutta riitti. Riccardo Patresen auton poistyöntö vaarallisesta paikasta sai radanhuoltoauton radalle ja oli aiheuttaa punaisen lipun ja yhteisajoilla ajamisen. Kilpailun osalta Minardilla oli huomattavasti enemmän vaikeuksia kuin mitä oli ollut jossain määrin siihen asti.

Ayrton Senna ajoi suorastaan ylimaallisen ensimmäisen kierroksen 1.35:n kierrosajan 195 litran polttoainelastilla. Kaikki muuta ajoivat reilusti kyseistä aikaa hitaammin ja Sennalla oli 3 sekuntia etua Nelson Piquetiin. Piquet kuitenkin ajoi Sennan kiinni ja pääsi ennen pitkää ohi. Hitaimmasta kierroksesta vastasi 3 minuutin kierrosajan eli Course Carin kanssa samaa kierrosnopeutta ajanut Osellan Allen Berg jonka auto oli hajoamispisteessä.

Sennalla oli mahdollisuuksia ajaa Piquet kiinni ja voittaa, mutta kierroksella 18 hän harvinaisesti ajoi ulos radalta ja myöhemmin kilpailussa ajoi uudelleenkin ulos radalta vain siksi, että Senna halusi typerästi yrittää voittoa aivan millä tahansa hinnalla. Ennen pitkää viimeisen kierroksen osalta oli pientä empimistä 77 kierroksen ajamisesta, mutta 2 tunnin raja tuli täyteen ja kilpailu päättyi kierrosta aiemmin 76 kierroksen jälkeen. Piquet voitti kilpailun. Team Lola-Haasin autot Alan Jonesin ja Patrick Tambayn ajamina saivat vihdoin edes jotakin puhtia kilpailuun kuten saivat myös Lotuksen Johnny Dumfriesin.

Dumfries ajoi tavoitepisteensä ja mikäli hän aikoi pysyä tallissa kautta 1987 varten niin hänen yksinkertaisesti piti käytännössä jokaisesta kilpailusta saada vielä pisteitä. Dumfries oli lähellä neljättä paikkaa, mutta oli lopulta viides. Keke Rosberg säilytti äärimmäisen teoreettiset mestaruusmahdollisuutensa sarjan kärkinelikon ohella joita erotti vain 11 pistettä. Ja se kaikki keskeytyksestä huolimatta. Laitan tähän rengastiedot kilpailusta jossa nähtiin myös sekarengastusta. Ja kuumuus yhdessä radan hirvittävien pomppujen kanssa tuhosivat renkaita joskin kokonaan uudelle radalle lähdettiin keskimäärin paljon tulevia vuosia pehmeämmillä renkailla.

Tässä kuvioita:

McLaren: Molempien kuljettajien varikkotaktiikat tuhoutuivat kilpailussa. Alun perin Alain Prostin piti pysähtyä kierroksella 39 ja Keke Rosbergin kierroksella 40. Sittemmin pysähdykset näyttivät tulevan kierroksilla 16 ja kierroksella 17 rengaskulutuksen valtavuuden takia. Lopulta kaikki meni pilalle. Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun D-seoksilla. Prost meni varikolle kierroksella 17 ja hänellä oli paha tekninen vika. Sen aikana Prost sai C-seokset alleen lähinnä kokeellisesti.

Korjaus kesti 6 kierrosta minkä aikana Prost oli ensin tiellä ja sittemmin siirrettiin syrjään Rosbergin tullessa uudelleen kierroksella 18 varikolle. Prost lähti kierroksella 23 takaisin radalle. Prost sai tarpeeksi 6 kierrosta jäljessä olostaan kierroksella 35 jolloin hän keskeytti lopullisesti varikolle. Rosberg vuorostaan kävi kierroksella 18 varikolla ja pysähdys kesti 10,14 sekuntia.

Rosberg sai C-seokset. Yllättävä tekninen vika kierroksella 25 aiheutti ongelmia koneen kanssa. 4 minuuttia kesti Rosbergin auton korjailu ja se tarkoitti jäämistä pari kierrosta jälkeen. Rosberg otti uudet C-seokset varmuuden varalta. mutta kierroksella 37 varikolle hän keskeytti.

Tyrrell: Kuljettajista Martin Brundle otti D-seokset kilpailuun ja Philippe Streiff otti C-seokset kilpailuun. Brundle kävi varikolla kierroksella 39 kun taas Streiff selvisi maaliin asti ilman pysähdystä mikä kertoi paljon tulevaisuuden stoppien lukumääristä Hungaroringin radalla. Brundlen pysähdys kesti 10,51 sekuntia. Brundle oli lopulta kuudes mikä oli hyvä suoritus C-seoksilla ajettaessa.

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Kuljettajista Nigel Mansell olisi käynyt varikolla kerran kierroksella 39, mutta hän kävi lopulta varikolla kierroksilla 28 ja 47. Mansellin pysähdykset kestivät 8,62 sekuntia ja 9,16 sekuntia. Nelson Piquet kävi varikolla kierroksen 40 sijaan kierroksella 35. Piquetin pysähdys kesti 8,10 sekuntia. Piquet otti C-seokset pysähdysten jälkeiselle ajalle ja selvisi maaliin asti. Samoin teki toisen stopin jälkeen myös Mansell ajettuaan osin vahingossa ensin D-seoksilla.

Brabham: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Keskikovat renkaat. On paha sanoa, että olisivatko he käyneet varikolla. Todennäköistä se oli, mutta niin Riccardo Patrese kuin Derek Warwick keskeyttivät.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Kuljettajista Johnny Dumfries olisi halunnut käydä varikolla kierroksella 40, mutta kävi lopulta varikolla kierroksella 34. Ayrton Senna olisi vuorostaan halunnut käydä varikolla kierroksella 39, mutta kävi lopulta kierroksella 42. Dumfriesin pysähdys kesti 10,34 sekuntia ja Sennan pysähdys kesti 11,11 sekuntia. Molemmat saivat C-seokset maaliin asti ajamista varten.

Zakspeed: Kuljettajista Jonathan Palmer lähti D-seoksilla, mutta Huub Rothengatter lähti kilpailuun sekarengastuksella. Rothengatterin rengaskuvio oli B, C, B ja C. Rotherngatter keskeytti varikolle toisella kierroksella. Palmer vuorostaan kävi kierroksella 32 varikolla ja 13 sekuntia pysähdys kesti. Palmer sai C-seokset kilpailussa maaliina asti. Rothengatterin osalta paha oli sanoa, että olisiko hänellä ollut tarvetta käydä varikolla.

Team-Lola Haas: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun D-seoksilla. Kilpailun puolenvälin stoppien aikaan arveltiin Alan Jonesin pysähtyvän ennen Patcrick Tambayta. Molemmat kuljettajat kävivät varikolla. Jones kävi varikolla kierroksella 11 ja pysähdys kesti 12 sekuntia kun taas Tambay kävi varikolla kierroksilla 17 ja 36. Tambayn pysähdykset kestivät 12 sekuntia ja 10,5 sekuntia. Jones otti C-seokset ja piti ne keskeytykseen asti. Tambay otti aluksi D-seokset, mutta vaihtoi sittemmin C-seoksiin.

Arrows: Kuljettajista Christian Danner otti A-seokset ja Thierry Boutsen otti AA-seokset kilpailuun. Heidän ei ajateltu käyvän varikolla. Danner keskeytti varikolle kierroksella 8 kun taas Boutsen vuorostaan keskeytti varikolla kierroksella 44.

Benetton: Molemmat kuljettajat olivat liikkeellä kilpailussa Pirellin Keskikovilla renkailla. Kuljettajista Teo Fabi ei ehtinyt käydä varikolla ennen keskeytystä, mutta Gerhard Berger ehti käydä kierroksilla 36 ja 46. Bergerin ensimmäinen ja ainoa varsinainen pysähdys oli maailmanennätysluokkaa. Vain 6,5 sekuntia kului renkaanvaihdossa ja ainakin kauden 1986 nopein se oli. Berger oli aikomassa ajaa maaliin Pirellin Kovilla renkailla, mutta kierroksella 46 keskeytti varikolle.

Osella: Kuljettajista Piercarlo Ghinzani lähti Pirellin Kovilla Renkailla, mutta Allen Berg lähti sekarengastuksella. Hänen kuvionsa kilpailuun oli Pirellin Keskikova, Pirellin Pehmeä, Keskikova ja Pehmeä. Ghinzani keskeytti ennen pysähdystään ja Berg keskeytti varikolle.

Minardi: Kuljettajista Alessandro Nannini lähti kilpailuun Pirellin Pehmeillä renkailla, mutta Andrea de Cesaris lähti kilpailuun Pirellin Kovilla renkailla. Nannini kävi varikolla kierroksilla 11 ja 16. Nanninin pysähdykset kestivät 15 sekuntia ja 14,5 sekuntia ja de Cesaris ei ehtinyt käydä varikolla ennen keskeytystään. Nannini sai ensin Pirellin Keskikovat renkaat ja sittemmin Pirellin Kovat renkaat. Ennen pitkää Nannini keskeytti myöskin.

Ligier: Kuljettajista Rene Arnoux lähti kilpailuun Pirellin Pehmeillä renkailla ja Philippe Alliot Pirellin Enduroilla. Alliot ei käynyt varikolla kilpailussa kun taas Arnoux kävi kierroksella 2 ja 32 varikolla. Arnoux'n pysähdykset kestivät 11 sekuntia ja 9,98 sekuntia. Arnoux otti ensin Pirellin Keskikovat renkaat ja myöhemmin Pirellin Kovat renkaat maaliin asti ajamista varten.

Ferrari: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Michele Alboreto kävi varikolla kierroksilla 20 ja 30. Alboreton pysähdys kesti 9,92 sekuntia ja toisella pysähdyksellä hän kävi varikolla keskeyttämässä. Alboretolla oli tuolloin jo C-seokset maaliin asti tarvittavaa ajoa varten. Stefan Johansson vuorostaan kävi varikolla kierroksilla 22 ja 45. Hänen pysähdyksensä kesti 7,34 sekuntia ja 9 sekuntia. Johansson piti ensin D-seokset allaan, mutta muutoin otti C-seokset maaliin asti ajamista varten.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Itävallan Grand Prix 1986 oli varsin mielenkiintoinen kilpailu Österreichringin radalla Itävallassa. Benettonin miehet Teo Fabi ja Gerhard Berger tuntuivat marssivan voittoon ennen teknisiä ongelmiaan. Ajoittain Lentävien Tiikereiden nopeus oli naurettavan kovatasoista Österreichringin radalla. Välillä huipputallin autot pitivät eron kyllä siedettävinä, mutta eivät silti pystyneet tekemään mitään. Derek Warwick ei päässyt edes lopulta lainkaan koko kilpailuun kun kaikki ajokuntoiset autot oli luovutettava Riccardo Patreselle.

Minardi kokeili jälleen ainoaa uutta automalliaan Andrea de Cesariksen kanssa joskin kaikista yrityksistä huolimatta niin uusi auto kuin myös vanha auto oli Minardille ongelmallinen ja lisäksi de Cesaris oli Virallisen Harjoituksen jälkeen 23:s ja Nannini 19:sta. Sunnuntain kilpailuun Nannini sai uuden automallin kun taas de Cesaris joutui ajamaan vanhemalla automallilla. Kilpailun rengaspuolen tilanteet olivat varsin selväpiirteisiä. Goodyearille riitti B-seokset varsinaiseksi pääseokseksi ja Pirellinkin puolella oli melko vähän vaihtelua normaaliin nähden.

Lotus sai kilpailussa kärsiä McLarenin Unkarin kilpailun kaltaisesta katastrofista. Niin Ayrton Sennan kuin myös Johnny Dumfriesin kilpailu oli nopeasti pilalla ja ohi. Keke Rosberg olisi voinut aivan parhaimmillaan olla toinen tai voittaa ja koska hän keskeytti niin hänen hyvinkin teoreettiset mestaruushaaveet olivat lopullisesti ohi.

Joka tapauksessa tässä rengastietoja kilpailusta:

McLaren: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun B-seoksilla. Alain Prost kävi varikolla kierroksella 21 ja Keke Rosberg kierroksella 23. Prostin pysähdys kesti 13,33 sekuntia ja Rosbergin pysähdys kesti 8,14 sekuntia. Molemmat saivat uudet sarjat B-seoksia millä oli tarkoitus ajaa loppuun asti.

Tyrrell: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun B-seoksilla. Martin Brundle aikoi käydä varikolla kierroksella 27 ja Philippe Streiff vuorostaan aikoi käydä varikolla kierroksella 28. Molemmat kuitenkin keskeyttivät etuajassa ja Streiff ehti kierroksella 11 keskeyttää varikolle.

Williams: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun B-seoksilla. Nigel Mansell aikoi käydä varikolla kierroksella 29 ja Nelson Piquet kierroksella 19. Piquet sai kuitenkin väärät renkaat alleen ja joutuessaan käymään uudelleen varikolla kierroksella 30 hänen kilpailunsa oli ohi teknisen vian takia. Piquetillä oli allaan C-seokset kun hän tuli varikolle uudelleen. Mansellin pysähdys kesti 11,19 sekuntia ja Piquetin pysähdys kesti 7 sekuntia.

Brabham: Molemmat kuljettajat eli Riccardo Patrese ja Derek Warwick aikoivat lähteä kilpailuun Pirellin Keskikovilla renkailla. Warwick ei päässyt koskaan ajamaan, Patresen autosta hajosi lähes heti jotakin ja Patrese joutui jo kierroksella 2 keskeyttämään varikolle. Mahdollisesti Patrese olisi voinut käydä varikolla myöhemmin kilpailussa.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Ayrton Senna aikoi käydä varikolla kierroksella 24 ja Johnny Dumfries kierroksella 25. Kaikki meni uusiksi etenkin Sennan kohdalla. Senna joutui teknisen vian takia käymään varikolla kierroksella 5. Korjailuun kului kierros. Kierroksella 7 Senna vaihtoi yllättäen renkaansa uusiin ja paljon pehmeämpiin renkaisiin. Pysähdys kesti 10,37 sekuntia. Renkaat olivat D-seoksia. Kierroksella 10 Senna keskeytti varikolle 3 kierroksen korjaustyön lopputuloksena. Dumfries vuorostaan keskeytti varikolle kierroksella 11.

Eräässä vaiheessa Dumfriesin autoa korjattiin enemmän kuin Sennan autoa mistä brasilialainen lopputuloksena kiehui raivosta ja sekin oli osittain hyvin typerää käytöstä tallin selkeältä ykköskuljettajalta. Etenkin kun raivoamistilannetta Senna halusi jostain syystä jatkaa vaikka mitään aihetta siihen ei olisi enää ollutkaan.:thumbdown

Zakspeed: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Jonathan Palmer aikoi käydä varikolla kierroksella 26 ja Huub Rothengatter aikoi käydä varikolla kierroksella 17. Sittemmin kävikin, mutta sitten Rothengatter saikin väärät renkaat ja hän joutui käymään uudelleen varikolla kierroksella 28. Palmer ehti keskeyttää ennen pysähdyksiä. Rothengatterin pysähdykset kestivät 10 sekuntia ja 15 sekuntia. Rothengatterilla oli C-seokset ja sittemmin uudet B-seokset maaliin asti ajamista varten.

Team Lola-Haas: Molemmat kuljettajat ottivat AA-seokset kilpailuun ja he eivät käyneet varikolla. Se toi tallille runsaasti pisteitä.:cool:

Arrows: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Christian Danner kävi varikolla kierroksella 24 ja Thierry Boutsen kierroksilla 19 ja 28. Boutsenin pysähdys kesti 9 sekuntia ensimmäisen pysähdyksen osalta ja toisella Boutsen keskeytti. Boutsenilla oli A-seokset maaliin asti ajamista varten siinä vaiheessa. Dannerilla pysähdys kesti 7 sekuntia. Danner otti A-seokset varmaa maaliinajoa varten.

Benetton: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Teo Fabi keskeytti varikolle kierroksella 17 ja olisi todennäköisesti joutunut käymään varikolla kilpailussa. Gerhard Berger kävi varikolla kierroksella 26 ja hänen ainoalla varikkokäynnillä aikaa kului 6 minuuttia ja 28,3 sekuntia eli noin 4 kierrosta auton korjailussa. Samalla renkaat vaihdettiin. Pirellin Kovilla renkailla Berger ajoi sittemmin maaliin asti jääden niukasti pisteittä.

Osella: Kuljettajista Piercarlo Ghinzani otti Pirellin Endurot kilpailuun ja hän ei käynyt varikolla. Allen Berg vuorostaan otti Pirellin Kovat renkaat kilpailuun. Todennäköisesti Berg ei olisi käynyt varikolla.

Minardi: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Kovat renkaat kilpailuun. Alessandro Nanninin vasen takaripustus hajosi hienon edistymisen jälkeen ja Andrea de Cesarikselta hajosi vetoakseli. Molemmat aikoivat olla menemättä varikolle koska Pirellin Kovat renkaat olivat todennäköisesti riittävän kestäviä maaliin asti ajamiseen.

Ligier: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Rene Arnoux kävi varikolla kierroksella 29 ja ikävä kyllä varikkokäynnistä tuli ylipitkä. 5 kierrosta teknisen viankin yllätettyä. Arnoux selvisi silti maaliin Pirellin Keskikovilla renkailla pysähdyksen jälkeen. Philippe Alliot kävi varikolla kierroksella 16 ja keskeytti sinne kilpailunsa.

Ferrari: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Michele Alboreto kävi varikolla kierroksella 20 ja Stefan Johansson kierroksella 22. Alboreton pysähdys kesti 7,74 sekuntia ja Johanssonin pysähdys kesti 10,52 sekuntia. Molemmat saivat uudet B-seokset maaliin asti ajamista varten.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Italian Grand Prix 1986 oli monella tapaa turboaikakauden huipennus ja samalla myös omalla tavallaan hyvin mielenkiintoinen rengastaktisesti. Pirellin miehet ajattivat varsin yllättäen suurimman osan sessioita kilpailuviikonloppuna sen omia Enduroita mikä oli Goodyearin Lee Gaugin mielestä joko jonkinlainen valtava bluffin vetäisy tai sitten Pirelli kärsi rengasongelmista ja niitä haluttiin peitellä.

Minardilla Alessandro Nannini jatkoi jälleen omanlaistaan menestystään Andrea de Cesarista vastaan. Perjantaina de Cesarista vaivasi turboputken halkeaminen ja lauantaina tukkiutuneet jäähdyttimet. Välillä de Cesaris ajoi niin Minardin uudella kuin vanhallakin autolla. Ja oli lopulta 21:s kun Nannini oli 19:sta Virallisen Harjoituksen päätteeksi lauantaina sunnuntain kilpailua varten. Sekin kertoi jo paljon tavallaan.

Monzan radalla nähtiin myös tiettävästi kautta aikain voimakkaimmat turboautot. Nimellisesti vielä tämänkin jälkeen vaikka jo hyvin pian turboaikakauden loputtua viimeistäänkin Monzassa ajettiin silti nopeampaa kuin koskaan ajettiinkaan turboaikakaudella.

Suurin teholuku oli Benetton-BMW:n 1500 hevosvoimaa, toiseksi voimakkain Williams-Hondan 1400 hevosvoimaa, kolmanneksi voimakkain Lotus-Renaultin 1300 hevosvomaa, neljänneksi voimakkain McLaren-TAG-Porschen 1200 hevosvoimaa ja Ferrarin 1000 hevosvoimaa oli viidenneksi voimakkain määrä.

Ferrarin moottorissa olisi todennäköisesti ollut enemmänkin hevosvoimaa, mutta yleensäkin Ferrarin automallin turbomoottori ei yksinkertaisesti lukuisista päivityksistäkään huolimatta kyennyt saamaan autoon lisää tehoa vaikka potentiaalia siihen olikin. Ja kaikki nämä tehot olivat tietenkin joko aika-ajomoottoreista otettuja tai vastaavasti ilman tehorajoittimia hetken aikaa pidetyistä kisamoottoreista. Suurin kisamoottorin tehovoima rajoituksien kanssa oli Benetton-BMW:llä irronnut 1014 hevosvoimaa. Joka tapauksessa kisaviikonloppuna kilpailuviikonloppuna nähtiin pari debytanttia ja uusi talli.

Kääpiökokoinen ja 7 henkilön miehistöllä toimintaa pyörittänyt AGS ja Ivan Capelli yrittivät selviytyä kilpailuun mukaan. AGS:n ohella vuoden 1986 Monzaan ja 1986 Estoriliin ilmoittautunut talli oli historiankirjoissa nimeltään Jolly Club tai Jolly Club F1 Team. Joka tapauksessa Osellalla nähtiin myös erikoinen tilanne.

Huolimatta maksetusta kilpailusta ja siksi, että kolmannet autot kuljettajineen olivat kiellettyjä uudistuneiden sääntöjen mukaan niin Allen Berg joutui pysymään poissa Monzan ajan kilpailusta. Hänen paikallaan kilpailun ajoi Italian uusimpiin lupauksiin lukeutunut Alex Caffi. Caffi oli melko lailla vaikeuksissa koko kilpailun ajan, mutta silti selvisi maaliin asti kilpailussa aivan loppupelissä mikä silti oli hyvä asia. Kilpailun tuomaristo salli poikkeuksellisesti ehkä osin isänmaallisessakin hengessä 27 autoa mukaan kilpailua.

Mikäli Allen Bergkin olisi ollut jotenkin muuten mukana niin sitten olisi ollut ehkä karsintaa sillä 28 autolla olisi voinut tehdä hieman tiukkaa. Kilpailu oli melko tavallista rengastaktisesti joskin jälleen kerran turboautojen voimat aiheuttivat tavallista aikaisemmin Goodyearin renkaiden menemistä. Teo Fabin ja Alain Prostin vaikeudet pilasivat enemmän tai vähemmän heidän kilpailunsa. Fabi oli ollut jälleen paalupaikalla.

Mahdollisesti kilpailua myös lyhennettiin kierroksen verran lähdön vaikeuksien takia tai muutoin kilpailu ajettiin normaalimittaisena eli ilmeisesti 51 kierroksen mittaisena. Muutoin olisi saattanut ruutulippumies erehtyä kisan lopussa.

Prost hylättiin kilpailun aikana vara-auton laittomasta vaihtamisesta ja erikoisesti Prost kieltäytyi noudattamasta mustaa lippua heilautuskierroksella joskin vannoi olevansa tulossa varikolle. Toisaalta keskeytti jolloin isommat syytteet jäivät antamatta hänelle. Osasyy toisaalta tilanteesta meni myös liian myöhään ja liian kaukaa mustaa lippua näyttäneille ratatuomareille. Kilpailun osalta rengasarviot ovat tavallista isommat uusista kuljettajista johtuen.

Laitan tähän joka tapauksessa rengastiedot Monzasta 1986:

McLaren: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Alain Prostin piti käydä varikolla kierroksella 39 ja Keke Rosbergin kierroksella 40. Lopulta Prost kävi varikolla kierroksella 23 ja Rosberg kävi varikolla kierroksella 24. Molemmat pysähdykset kestivät painajaismaisen pitkään joskin Prostin tapauksessa pysähdyksen pituutta kasvatti vähän hitaan oloinen etusiivenvaihto. Prostin pysähdysaika oli 31,24 sekuntia ja Prost sai C-seokset maaliin asti ajoa varten. Prost hylättiin kierroksella 27 ja kierroksen 28 lippurikkeen jälkeen keskeytti. Rosbergin pysähdys kesti 13,53 sekuntia. Rosberg sai myös C-seokset maaliin asti ajoa varten.

Tyrrell: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Martin Brundlen piti käydä varikolla kierroksella 39 ja Philippe Streiffin kierroksella 40. Lopulta Streiff kolaroi ja kävi niin renkaanvaihdossa kuin myös etusiivenvaihdossa kierroksella 9. 20 sekuntia kului siihen kaikkiaan. Streiff sai C-seokset varikolta maaliin asti ajamista varten. Brundle vuorostaan kävi varikolla kierroksella 24. 9 sekuntia kesti. Brundle ajoi sittemmin C-seoksilla maaliin asti.

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Nigel Mansell olisi käynyt kierroksella 39 varikolla ja Nelson Piquet kierroksella 40. Lopulta Mansell kävi varikolla kierroksella 26 ja Piquet kävi varikolla kierroksella 23. Piquetin pysähdys kesti 17,68 sekuntia ja Mansellin pysähdys kesti 8,34 sekuntia. Molemmat saivat C-seokset maaliin asti ajoa varten.

Brabham: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Heidän ei olisi välttämättä tarvinnut käydä varikolla kilpailussa. Riccardo Patrese keskeytti kierroksella 4 tosin varikolle. Ja Derek Warwick muulle radan osalle ennen pitkää. Patresen keskeytys johtui Patrick Tambayn kanssa käymästä kolarista ja silti erikoisesta radalla sinnittelystä.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Johnny Dumfries olisi käynyt kierroksella 39 varikolla ja Ayrton Senna kierroksella 40. Senna ei liikkunut kuin korkeintaan 50 metriä nopeasti ja ehkä vähän enemmän korkeintaan. Sennan auto kun hajosi lähdössä. Italian Grand Prix 1986 saattoi olla jopa Sennan koko uran toiseksi lyhin kilpailu. Pidempi sekin kuitenkin oli kuin Ranskan Grand Prixin 1989 toisen lähdön 10 metrin ajo. Dumfries vaikutti taas aloittavan hyvän pisteistä ajon, mutta keskeytti ja Peter Warrin pinna oli katkeamispisteessä.

Zakspeed: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Jonathan Palmer olisi käynyt kierroksella 39 ja Huub Rothengatter kierroksella 40. Palmer kävi varikolla kierroksilla 21 ja 27. Palmerin pysähdys kesti 12 sekuntia. Toinen pysähdys päättyi varikolle keskeyttämiseen. Palmerilla oli C-seokset siinä vaiheessa maaliin asti ajamista varten.

Team Lola-Haas: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Alan Jones aikoi käydä varikolla kierroksella 39 ja Patrick Tambay kierroksella 40. Jones kävi kuitenkin varikolla jo kierroksella 24. Pysähdys kesti 9 sekuntia. Jones sai C-seokset alleen ja siten selvisi maaliin asti kuudenneksi. Jonesille kuten Keke Rosbergille Monzan 1986 ajosta he saivat uriensa viimeiset pisteet. Tambay keskeytti kolariin Ricciardo Patresen kanssa. Ja pitkään Tambay ei ajanut kolarin jälkeen.

Arrows: Kuljettajista Christian Danner otti D-seokset kilpailuun, mutta Thierry Boutsen otti C-seokset kilpailuun. Boutsen ei käynyt varikolla lainkaan kilpailussa kun taas Danner kävi renkaanvaihdossa kierroksella 26. Dannerin pysähdys kesti 7 sekuntia. Danner sai pysähdyksellä C-seokset jotka kestivät maaliin saakka.

Benetton: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun Pirellin Pehmeät renkaat. Gerhard Berger kävi varikolla kierroksella 28 ja Teo Fabi kävi kierroksella 32. Bergerin pysähdys kesti 10 sekuntia ja hän sai Pirellin Keskikovat renkaat maaliin ajamista varten. Fabin oma pysähdys teknisen vian korjauksen myötä kesti 6 minuuttia ja 45 sekuntia eli noin neljä ja puoli kierrosta varikolla. Fabi oli saanut korjauksen aikana Pirellin Keskikovat renkaat.

Osella, Piercarlo Ghinzani ja Alex Caffi: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun Pirellin Kovat renkaat kilpailuun ja he eivät aikoneet käydä varikolla kilpailussa.

Minardi: Kuljettajista Andrea de Cesaris otti kilpailuun Pirellin Pehmeät renkaat kun taas Alessandro Nannini otti kilpailuun Pirellin Kovat renkaat. Kierroksella 9 de Cesaris kävi varikolla renkaanvaihdossa ja pienessä etusiiven korjauksessa. 15 sekuntia kului kaikkeen siihen. Nannini ei aikonut käydä varikolla kilpailussa.

Ligier: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Rene Arnoux kävi varikolla kilpailussa kierroksilla 22 ja 30. Arnouxin pysähdys kesti 10 sekuntia ja hänelle annettiin uusi sarja Pirellin Keskikovia renkaita maaliin ajamista varten. Toinen kerta varikolla olikin keskeyttämisen käynti. Philippe Alliot vuorostaan kävi varikolla kierroksella 25 ja keskeytti sinne.

Ferrari: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Michele Alboreto olisi alun perin käynyt varikolla kierroksella 39 ja Stefan Johansson kierroksella 40. Lopulta pysähdyttiin aikaisemmin. Alboreto kävi varikolla kierroksella 18 jolloin pysähdys kesti 7,55 sekuntia. Alboreto luisui kuitenkin päin varikkoaitaa ja kolaroi. Kierroksella 19 hän kävi etusiiven vaihdossa. Siinä kesti 20 sekuntia.

Murheellisesti Alboreto oli ottanut omalla rengaspysähdyksellään uudet D-seokset, hän ei muistanut vaihtaa niitä uudelleen ja ne kuluivat aivan liian äkkiä loppuun. Kierroksella 34 Alboreto kävi vielä varikolla ja silloin pysähdys kesti 9 sekuntia ja siten hän sai C-seokset ja aikoi yrittää maaliin asti ajamista. Johansson vuorostaan kävi kierroksella 25 varikolla ja ruotsalaisen pysähdys kesti 9,68 sekuntia. Johansson sai C-seokset joilla ajoi maaliin asti.

AGS ja Ivan Capelli: Capelli otti kilpailuun Pirellin Endurot. Hänen ei tarvinnut käydä varikolla kilpailussa ja hän keskeytti runkovahinkoon, ripustusvaurioon ja rengasrikkoon.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Vuoden 1986 Portugalin Grand Prix Estorilin radalla oli tietyllä tapaa lopullinen näytönpaikka radan rengaskulutuksen tulevaisuudelle. Goodyearilla oli vihdoin ja viimein tarkat kaavat radan rengaskulutuksesta ja ensimmäistä kertaa Goodyear antoi selväksi kilpailun suositelluksi renkaaksi tai sen seokseksi käyttöön B-seoksen eli keskikovan ja 1980-luvun mittakaavassa joillakin erittäin vähän renkaita kuluttavalla radalla käytännössä kovan renkaan Goodyearin osalta.

Pirellin tilanne oli sen sijaan täysi kysymysmerkki ja rengasvalinta Pirellin osalta Portugaliin oli kirjavaa koska edellisen kauden kilpailussa kuivaa oli ollut vain harjoitussessioissa viikonloppuna ja kilpailussa tietenkin oli ollut karmeaa kaatosadetta. Ennen kilpailua Ayrton Sennan ennustettiin voittavan Estorilissa sillä se oli hänen ensivoittonsa pitopaikka. Ja kaudella 1986 Senna oli lopullisesti osoittanut myös sen, että hän pystyy voittamaan myös kuivallakin kelillä ja että kuivan kelin huippusuoritukset eivät olleet mitään onnenkantamoisia tai muiden ongelmista hyötymistä tai hyvästä autosta kiinni.

Estorilin aikaan Suomessa tiedettiin kilpailun olevan Keke Rosbergin uran viimeinen osakilpailu ja jopa moni maakuntalehtikin tai hyvinkin pieni suomalainen paikallislehtikin halusi väistyvältä ratojen sankarilta haastattelun. Suomalaista median edustajistoa Estoriliin oli vähimmäisenkin arvion mukaan kaksi kertaa enemmän kuin tavallisesti. Lukemattomat erinäiset yksityiset toimittajat ja muut median oheishenkilöt mukaan lukien normaaliin Rosbergin uran aikaiseen kilpailuun verrattuna moninkertaisesti enemmän kuin tavallisesti.

Erityisesti juuri median oheishenkilöitä liikkui paljon sillä tavallisesti Suomesta oli lähtenyt Rosbergin ajoja seuraamaan lähinnä median edustajat ja selvät toimittajat ja vain harvemmin muita median oheishenkilöitä. Ja mikäli olikin niin ne oli usein laskettu yhden tai kahden käden sormin. Joka tapauksessa Estorilin kilpailussa Allen Berg palasi ajamaan Osellaa ja Ivan Capelli jatkoi AGS:llä ajamista. AGS ilmoitti vetäytyvänsä heti kilpailun jälkeen sillä kausi 1987 oli heidän varsinainen tähtäimensä.

Lisäksi alustavasti ilman mitään todella merkittävää tapahtumaa (McLaren halusi ainoana Renaultin ja se olisi voinut saada moottorivalmistajan jäämään.) Renault oli vetäytymässä pois lajista ja etenkin Bernie Ecclestone ja Guy Ligier olivat kuin shokkiaallon iskemiä kuunnellessaan Mario Mezzanotten pahoitteluja siitä, että myös Pirelli oli vetäytymässä lajin rengastoimittajuudesta alustavasti joskin neuvotteluja vielä aiottiin käydä. Johnny Dumfriesille Renaultin vetäytyminen oli huonompi uutinen sillä Satoru Nakajiman tuleminen Lotukselle oli enää vain virallista sinettiä vaille valmis Estorilin 1986 aikoihin.

Estorilin osalta suurin osa kaikista kuljettajista teki varikkopysähdyksensä kierrosten 29-36 välillä mikä oli melkoista ja kertoi ainakin tasaisen rengaskulutuksen mahdollisuudesta. Kilpailun lopulta voitti Nigel Mansell ja Ayrton Senna menetti polttoaineen loppumisensa takia mestaruusmahdollisuutensa. Toisella sijallaan jollakin konstilla Senna olisi juuri ja juuri voinut vielä pysyä kiinni maailmanmestaruustaistossa. Senna oli neljäs vaikkakin Marco Piccinini herätti hämmennystä yrittämällä saada Michele Alboretoa neljänneksi Sennan asemasta.

Piccininin mukaan Alboreto ylitt videokuvan mukaan Sennan polttoaineen loppuessa brasilialaiselta. Lopulta Senna sai silti kuitenkin pitää sijoituksensa.

Laitan tähän nuo rengastaktiikat tuolta vuodelta:

McLaren: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Kuljettajista Alain Prost aikoi käydä varikolla kierroksella 32 ja Keke Rosberg aikoi käydä varikolla kierroksella 45. Prostin pysähdys kesti 8,73 sekuntia vaikkakin Olivettin ja Longinesin virallinen tv-kello näytti hetken aikaa jopa 6,76 sekuntia. Mikäli niin olisi ollut niin Prostin pysähdys olisi ollut kauden toiseksi nopein sillä nopein oli Gerhard Bergerin Hungaroringin 6,5 sekunnin pysähdys. Rosberg ehti keskeyttää ennen omaa pysähdystään.

Tyrrell: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Kuljettajista Martin Brundle aikoi pysähtyä kierroksella 35 ja Philippe Streiff kierroksella 36. Molemmat eivät koskaan selvinneet pysähdyksilleen asti.

Williams: Kuljettajista Nigel Mansell otti B-seokset kilpailuun, mutta Nelson Piquet otti A-seokset kilpailuun. Mansell kävi varikolla kierroksella 33 ja Piquet kävi kierroksella 54. Mansellin pysähdys kesti 8,41 sekuntia ja Piquetin oma pysähdys 9 sekuntia. Mansell sai uudet B-seokset alleen joilla ajoi maaliin asti. Piquet otti vuorostaan varmuuden varalta B-seokset maaliin asti ajamista varten.

Brabham: Kuljettajista Riccardo Patresella oli käytössään Pirellin Keskikovat renkaat kun taas Derek Warwickilla oli käytössä Pirellin Pehmeät renkaat. Patrese kävi varikolla kierroksilla 34 ja 64. Patresen pysähdys kesti 7,90 sekuntia ja hän sai uudet Pirellin Keskikovat renkaat alleen. Valitettavasti kierroksen 64 pysähdys ei koskenut vain ylimääräistä renkaanvaihtoa vaan keskeytystä varikolle. Warwickin oma pysähdys kesti 8,36 sekuntia. Warwick sai Pirellin Keskikovat renkaat maaliin ajamista varten. Kumpikaan Brabhamin miehistä ei selviytynyt maaliin.

Lotus: Molemmat kuljettajat lähtivät B-seoksilla kilpailuun. Ayrton Senna aikoi pysähtyä kierroksella 31 ja Johnny Dumfries aikoi pysähtyä kierroksella 35. Sennan pysähdys kesti 10,12 sekuntia kun taas Dumfriesin pysähdys kesti 10,62 sekuntia. Senna sai pysähdyksellään uuden sarjan B-seoksia alleen ja niillä hän pystyi ajamaan maaliin asti. Dumfries sai myös uuden sarjan B-seoksia ja selvisi niillä maaliin asti.

Zakspeed: Molemmat kuljettajat lähtivät B-seoksilla kilpailuun. Jonathan Palmer aikoi pysähtyä kierroksella 36 ja Huub Rothengatter kierroksella 35. Rothengatter tuli varikolle jo kierroksella 10 ja keskeytti sinne. Palmer vuorostaan kävi varikolla kuten oli sovittu eli kierroksella 36. Pysähdys kesti 13 sekuntia. Palmer sai alleen uuden sarjan B-seoksia joilla hän selvisi maaliin asti.

Team Lola-Haas: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Alan Jones aikoi käydä varikolla kierroksella 35 ja Patrick Tambay kierroksella 39. Jones keskeytti ennen omaa pysähdystään. Tambayn oma pysähdys kesti 13,5 sekuntia, mutta hänelle annettiin uusien B-seosten sijaan vahingossa hänen viimeinen sarjansa D-seoksia ja siten hän tuli jo kierroksella 48 varikolle uudelleen. Sillä kertaa kesti 15 sekuntia ja hänelle annettiin C-seoksia vahingossa B-seosten sijaan.

Tambay kävi kuumana tiimiradiossaan, mutta toisaalta Tambaylla oli myös vauhtia ajoittain todella paljon kevyiden renkaiden takia. Kierroksella 62 ja vähän sitä ennen Tambaylta hajosi useita osia autosta mikä johti renkaanvaihtoon, mutta myös korjauskäyntiin varikolle. Kierroksen 62 korjauskäyntiin ja renkaanvaihtoon kului lopulta surulliset 8 kierrosta ja hänen kilpailunsa oli pilalla. Hän ehti ajaa hyvin vähän ennen ruutulippua uusilla B-seoksillaan.

Arrows: Kuljettajista Christian Danner käytti B-seoksia kilpailussa, mutta Thierry Boutsen otti AA-seokset . Dannerin pysähdys kierroksella 31 kesti 11 sekuntia. Danner sai uudet B-seokset käyttöönsä ja aikoi ajaa maaliin mahdollisimman hyvälle sijalla.

Benetton: Kuljettajista Gerhard Berger oli kilpailussa mukana Pirellin Pehmein renkain ja Teo Fabi Pirellin Kovilla renkailla lähti parivaljakon italialainen osapuoli. Bergerin pysähdys kesti 10,5 sekuntia ja Fabin pysähdyksen aikana kaikki meni harvinaisen huonosti. Bergerin mukaan Fabi kävi varikolla kierroksella 36 ja pysähdys kesti 12 sekuntia. Berger sai alkuvaiheen vaikeuksien jälkeen hyvin kirittyä. Berger sai alleen Pirellin Kovat renkaat millä hän aikoi ajaa maaliin asti. Fabi itse sai uudet Pirellin Keskikovat renkaat maaliin asti ajamista varten.

Osella, Piercarlo Ghinzani ja Allen Berg: Kuljettajista Ghinzani otti alleen Pirellin Kovat renkaat ja Berg otti alleen Pirellin Endurot. He eivät mielellään aikoneet käydä varikolla. Ghinzani tosin kävi varikolla kierroksella 13 ja keskeytti sinne.

Minardi: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Kovat renkaat kilpailuun. He eivät aikoneet käydä varikolla.

Ligier: Kuljettajista Rene Arnoux otti Pirellin Endurot ja ajoi niillä maaliin asti tarvitsematta käydä varikolla missään vaiheessa kilpailua. Sen sijaan Philippe Alliot otti Pirellin Pehmeät renkaat. Alliot kävi varikolla kierroksilla 31 ja 39. Alliotin varikkopysähdys ensimainittuna kesti 11,5 sekuntia. Alliot sai Pirellin Keskikovat renkaat käyttöön maaliin asti ajamista varten ja mahdollisesti Alliot olisi käynyt kisan lopulla varikolla, mutta kävi jo kierroksella 39 ja keskeytti.

Ferrari: Molemmat kuljettajat ottivat B-seokset kilpailuun. Michele Alboreto kävi varikolla kierroksella 29 ja Stefan Johansson kävi varikolla kierroksella 33. Alboreton pysähdys kesti 7,92 sekuntia ja Johanssonin pysähdys kesti 7 sekuntia mikä oli päivän nopein. Molemmat saivat uudet sarjat B-seoksia millä he ajoivat loppuun asti kilpailussa.

AGS ja Ivan Capelli: Capelli otti Pirellin Kovat renkaat kilpailuun ja hän aikoi ajaa niillä maaliin saakka vaihtamatta niitä.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Kauden 1986 ensimmäinen Meksikon Grand Prix Mexico Cityn radalla 16 vuoteen ja sitten kauden 1970 tarjosi F1-historian yksiä hienoimpia kilpailuja ja ennen kaikkea yllätyksellisen kilpailun niin yleensäkin kilpailutasolla kuin myös rengastasollakin. Mexico Cityn rata oli aluksi järkyttävän likainen ja hiekkainen. Niin täynnä hiekkaa se oli, että radan edes jonkinlaiseksi kuntoon saamiseksi kilpailuviikonlopun torstaina radalla ajettiin perjantaita varten peräti 2 2 tunnin mittaista Tutustumisharjoitusta.

Perjantaina jotkut ajajat edelleen nurisivat, että vielä yksi Tutustumisharjoitus olisi pitänyt saada sillä rata oli edelleen etenkin perjantaina vielä varsin likainen. Sitten tulivatkin korkean ilmanalan ongelmat Montezuman tauteineen mikä pisti löysät housuihin useille kuljettajista ja puolelle koko Meksikoon matkanneista F1-väestä muutenkin. Gerhard Berger oli joutua vetäytymään kilpailusta taudin, nestehukan ja kuumeen takia, mutta päätti ajaa.

Berger sai runsaasti lisähappea ja hänellä oli autossa mukanaan vielä toinenkin hätähappiletku tavallisen lisäksi. Pirelli ja Goodyear olivat kysymysten äärellä. Rengaskestävyyden osalta Goodyear arveli, että pysähdyksiä ei välttämättä tulla näkemään tai nähdään vain yhdet stopit kun vain lähdetään riittävän kovilla renkailla kilpailuun ja Pirellin puolelta arvioitiin pysähdyksiä tulevan joka tapauksessa ainakin yhden kappaleen verran.

Ennen sunnuntaita lauantain parantuneen radan kunnon takia useimmat Goodyearin renkaita käyttävät kuljettajat arvelivat jopa pehmeimmilläkin renkailla eli C ja D-seoksillakin kyettävän ajamaan maaliin asti ilman stoppeja tai korkeintaan ehkä kerran pitäisi käydä. Lopulta he eivät olisi voineet olla enempää väärässä. Sunnuntaina 12.10.1986 tapahtui kyllä melkoisia rengashistoriallisia asioita Meksikossa.

Tarkkaa syytä renkaiden järkyttävään kulumistahtiin sen vuoden Meksikon kisassa ei vielä tänä päivänäkään tiedetä tarkkaan, mutta syitä on arveltu olevan aina järkyttävästä helteestä vääriin rengaspaineisiin ja radan järkyttävään pomppuisuuteen asti. Berger teki ratkaisunsa ottaa Pirellin Kovat renkaat kilpailuun koska ei jaksanut väitellä pehmeämmistä renkaista. Teo Fabi otti vuorostaan Enduro-renkaat Pirelliltä sillä sen verran koville renkaat kerta kaikkiaan joutuivat.

Goodyearin kuljettajat mukaan lukien Keke Rosberg valitsivat useimmiten C-seokset. Nigel Mansell lähti maailmanmestaruutta tavoittelemaan pienellä riskillä D-seoksilla joiden lähtökohtaisesti piti arvioissa kestää melkein yhtä paljon kuin C-seosten eli lähes maaliin asti tai myöskin ilman stoppia ajettaviksi. Myös sekarengastusta kilpailussa käytettiin. Berger teki myös ennen kilpailua melkoisen sensaation. Hän ajoi kilpailun läpi tavallisen 195 litran polttoainelastin sijaan vaivaisella 97,5 litralla polttoainetta eli puolella tankilla. Noin pieni määrä olisi ollut vakuuttava vapaasti hengittävällekin autolle, mutta Bergerin Lentävän Tiikerin osalta suorastaan sensaatiomainen ajo oli luvassa maaliin asti sillä määrällä.:eek!:

Bergerin kilpailu oli hyvin pitkälti pelkkää odottamista ja 7 kierroksen jälkeen ahtopaineet laskettiin melkein naurettavan hitaalle tasolle ajoittain jotta 97,5 litran polttoainelasti varmasti riittäisi maaliin saakka. Edes 7 ensimmäistä Bergerin ajamaa kierrosta eivät olleet nopeita. Koko kilpailu oli tarkalle laskettua äärimmäistäkin äärimmäisempää taloudellisuusajoa jopa omalle aikakaudelleen. Se tuotti kuitenkin tuloksen.:alppu:

Omanlaisensa sensaatiokisa oli myös Philippe Alliotin ajo joka olisi aivan parhaimmillaan voinut tuoda hänelle toisen sijan, mutta hänen oli lopulta kuitenkin pakko tehdä varikkopysähdys ja kun vielä osa hänen ajovastustajistaan kisapäivänä oli reaalisesti liian nopeita niin valitettavasti ainakin osittain Alliot joutui luottamaan onneen saadakseen pisteen. Parhaimmillaan tietysti oli tulossa pisteitä tai kolmas sija jatkuvien varikkokäyntien takia. Goodyear totisesti yllätettiin kisapäivänä housut kintuista.:eek: Kierroksen 30 jälkeen varikkoelämää riitti melkein kilpailun loppuun asti jatkuvien pysähdysten takia.

Kilpailuviikonloppuna Minardin osalta Andrea de Cesaris oli läpi viikonlopun nopeampi kuin Alessandro Nannini. Minardilla oli krooninen kaasutinvika läpi viikonlopun sitä piinaamassa ja lisäksi Minardi joutui käyttämään vanhempien sukupolven ahdinmalleja. Lopulta de Cesaris oli Minardin uudella autolla lauantain Virallisessa Harjoituksessa sekuntia nopeampi kuin Nannini vanhalla autolla. Moottorin hajoaminenkaan ei de Cesarista haitannut kun kone hajosi vasta maaliviivan jälkeen.

Kilpailussakin de Cesaris ajoi Minardille kauden parhaan sijoituksen mikä oli 8:s ja sivusi Pierluigi Martinin 8:tta tilaa Australian Grand Prixistä Adelaidesta 1985. Tosin Pirellin renkaat ja yleinen selviytyminen auttoivat de Cesarista. Harmi oli vain se, että kilpailijoita keskeytti loppupelissä arvioitua vähemmän Minardin omien toiveiden vastaisesti. Bergerin voiton varmistivat kierroksen 36 kieltäytyminen varikolle menosta, kierroksen 45 viimeinen ilmoitus olla tulematta varikolle varikkomiehistön myös hämätessä varikkokäyntiä muille ja 9 kierroksen jälkeen kierroksella 54 kaiken ratkaissut Bergerin suuri ero muihin jota juurikin lisäsi jatkuvat varikkokäynnit kilpailijoilla.

Alain Prost oli lähin uhka koska hyvin täpärästi Prost selvisi maaliin vain kahdella pysähdyksellä tarvitsematta käydä kolmatta kertaa varikolla. Keke Rosbergin kisa päättyi rengasrikkoon, pyöränlaakerin ja ripustusten vahingoittumisiin. Tosin joidenkin mielestä Rosbergin olisi vain pitänyt jatkaa kilpailussa koska väärästä kuvakulmasta katsoen jo kerran ylipitkästä varikkokäynnistä kärsineen Rosbergin auton pysäyttäminen varikolle ja sen jälkeen pelkän puhjenneen renkaan näyttäminen saivat koko keskeytyksen näyttämään melkoisen kuohuttavan erikoiselta.

Rosberg ei siitä piitannut ja kaikkiaan valmistui muutenkin uransa viimeiseen kilpailuun Australian Adelaideen. Samoin maailmanmestaruus ei ratkennut Meksikossa kun Mansell oli lopulta kolmen pysähdyksen jälkeen viides. Tiettävästi Meksikon kilpailusta tuli aikanaan Suomeenkin television myöhäislähetys ja muutenkin Gerhard Bergerin ensivoitto herätti paljon ihailua ja arvostusta ympäri maailman. Berger näytti kilpailun jälkeen ilkikurisine hymyineen hieman kuin Ihmemies MacGyverilta palkintokorokkeella.:D

Melkoinen Ihmemies toisaalta olikin kun polttoaine riitti juuri ja juuri maaliin asti.:thumbup: Kierrostakin pidemmässä kilpailussa Berger olisi keskeyttänyt. Samoin Alliot olisi jäänyt ilman pistettä kun hänenkin autosta loppui polttoaine. Nelson Piquet toimi kolmen stopin päivän jälkeen myös taksimiehenä kisassa. Hänen kyytiinsä hyppäsivät niin Rene Arnoux, Stefan Johansson kuin alun perin heitä kuljettanut tai pikemminkin kuljettaa yrittänyt Alliot. Seuraavassa viestissä laitan nuo varikkotaktiset kuviot kun tähän viestiin ne eivät todennäköisesti mahtuisi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Meksikon kilpailussa 1986 erikoista oli myös se, että Huub Rothengatter ei ajanut siinä kolarin vuoksi.

Tässä kuitenkin rengaskuvioita jotka menivät lopulta huomattavankin toisella tavalla ja Rothengatter olisi lähtenyt kilpailuun C-seoksilla mikäli hän olisi ajanut. Siksi Rothengatteria ei tässä käsitellä.

Tässä taktiikat:

McLaren: Molemmat kuljettajat ottivat kilpailuun C-seokset. He eivät aikoneet käydä varikolla tai aikoivat käydä vain jos äärimmäistä tarvetta oli loppupuolella kilpailua. Alain Prostin Goodyearit tuhoutuivat ensimmäisenä rataan paksuina mustina seitteinä ja hän joutui käymään varikolla jo kierroksella 30. Hänen pysähdyksensä kesti 11,05 sekuntia. Hän otti uudet C-seokset, mutta näki senkin virheeksi kun joutui käymään kierroksella 60 varikolla uudelleen. Pysähdys kesti 9 sekuntia. Prost otti viimeiselle osuudelle D-seokset ja selvisi täpärästi maaliin vaihtamatta niitä enää kolmatta kertaa ja samalla otti myös Bergeriä kiinni huomattavasti niillä.

Kierrosta pidemmässä kilpailussa Bergerin keskeyttäessä polttoaineen loppumiseen Prost olisi voittanut kilpailun hyvin todennäköisesti. Prost oli ainoa Goodyearin mies joka selvisi kahdella pysähdyksellä kisapäivänä muiden tehdessä kolme pysähdystä keskeytykset varikolle pois suljettuna. Keke Rosberg yllättyi myös pahoin ja kävi varikolla kierroksella 32. Pysähdys kesti katastrofaaliset 24,20 sekuntia. Rosberg oli turhautumistaan keskeyttää siihen paikkaan. Hän kuitenkin ajoi yhden kierroksen D-seoksillaan ja keskeytti varikolle kierroksella 33.

Tyrrell: Kuljettajista Martin Brundle otti C-seokset ja Philippe Streiff B-seokset. Streiff lähti kilpailuun tavallaan vastoin tallin määräämää taktiikkaa ja sai siitä arvostelua osakseen. Sovittua taktiikkaa kuin olisi pitänyt noudattaa.:eek: Streiff oli aikeissa ajaa kilpailun maaliin asti ilman stoppeja. Brundle vuorostaan kävi varikolla kierroksella 39, toisen kerran kierroksella 48 B-seosten petettyä alta ja vielä kierroksella 54 D-seosten petettyä. Brundle ei tiennyt, että pitäisikö hänen itkeä vai nauraa. Niin epäuskoisen surullinen hänen asenteensa koko kilpailuun oli.:( Viimeisellä pysähdyksellä talli vielä sekoili mikä ei miellyttänyt Ken Tyrrelliä lainkaan. Pysähdykset Brundlella kestivät 9 sekuntia, 12,5 sekuntia ja 13 sekuntia. Brundle ajoi A-seoksilla sittemmin loppuun asti.

Williams: Kuljettajista Nigel Mansell lähti D-seoksilla kisaan kun taas Nelson Piquet otti C-seokset kisaan. Mansell aikoi käydä kilpailun loppupuolella kierrosten 50-60 välillä varikolla kun taas Piquet ei aikonut käydä lainkaan varikolla. Lopulta kilpailusta tuli melkoista showta. Aluksi Mansell oli neljänneksi viimeinen jäätyään lähes kokonaan ruutuunsa. Lopulta oli viides. Mansellin renkaat pettivät jo kierroksella 13. C-seokset ja myöhemmin B-seoksetkaan eivät auttaneet menoa radalla. A-seoksilla Mansell ajoi maaliin saakka kolmen pysähdyksen jälkeen kierroksilla 13, 37 ja 61. Pysähdykset kestivät 8 sekuntia, 8,29 sekuntia ja 9 sekuntia. Piquet vuorostaan joutui käymään varikolla kierroksilla 32, 45 ja 52. Piquetin osalta D-seokset pettivät ensin ja toisella osuudella pettivät B-seokset vaihdon eli C-seosten jälkeen. Piquet ajoi lopulta maaliin A-seoksilla kuten Mansellkin. Piquet teki kauden toiseksi nopeimman varikkopysähdyksen viimeisen pysähdyksen 6,57 sekunnin pysähdyksellään. Vain Gerhard Bergerin Hungaroringin 6,5 sekunnin pysähdys oli nopeampi. Muut pysähdykset kestivät 8,31 sekuntia ja 8,17 sekuntia.

Brabham: Kuljettajista Riccardo Patrese lähti kilpailuun Pirellin Pehmeillä renkailla ja Derek Warwick Pirellin Keskikovilla renkailla. Pysähdykset olivat mahdollisia, mutta eivät todennäköisiä heidän mielestään. Patrese kävi varikolla kierroksilla 31 ja 47. Hänen pysähdyksensä kestivät 14 sekuntia ja 14,5 sekuntia. Ensin Patrese yritti Pirellin Pehmeillä renkailla ja lopulta ajoi keskeytykseen asti Keskikovilla renkailla joilla oli joutua käymään varikolla vielä kerran. Warwick keskeytti varikolle kierroksella 38. Warwick olisi tullut kierroksen tai kahden kuluttua varikolle varsinaiseen renkaanvaihtoon.

Lotus: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun C-seoksilla. Molemmat kuljettajat eivät myöskään aikoneet käydä varikolla tai korkeintaan vain kerran. Dumfriesia aiottiin käyttää Sennan mahdollista pysähdystä varten koekaniinina. Johnny Dumfries kävi varikolla kierroksilla 37, 47 ja 49 saatuaan D-seokset alle ja niiden hajottua liian kovan luistattamisen takia ennen aikojaan.

Dumfries sai ensimmäisellä pysähdyksellään B-seokset ja vahingossa sittemmin D-seokset. Lopulta yritti ajaa A-seoksilla maaliin saakka. Dumfriesin pysähdykset kestivät 8 sekuntia, 8,5 sekuntia ja 9,5 sekuntia.

Ayrton Senna kävi varikolla kierroksilla 36, 46 ja 58. Sennan pysähdykset kestivät 7,71 sekuntia, 7,92 sekuntia ja 9 sekuntia. Senna sai ensin vahingossa D-seokset ja sittemmin B-seokset jotka vain käsittämättömästä syystä kuluivat liikaa. Tässä tapauksessa myös Sennan mahdollinen oma syyllisyys renkaiden liikakulumiseen oli vaikeaa osoittaa toteen koska niin moni muukin Goodyearin kuljettaja pilasi sinä päivänä renkaansa tahtomattaan. Lopulta Senna ajoi A-seoksilla maaliin asti.

Zakspeed ja Jonathan Palmer: Palmer lähti kilpailuun C-seoksilla ja hän ei aikonut käydä varikolla. Lopulta kävi varikolla kierroksilla 40, 50 ja 60. Palmer otti ensin D-seokset ja sittemmin B-seokset jotka eivät kestäneet lainkaan. Pysähdykset kestivät 13 sekuntia, 14 sekuntia ja 15 sekuntia. Palmer sai lopulta A-seokset maaliin asti ajamista varten.

Team Lola-Haas: Kuljettajista Alan Jones otti AA-seokset kisaan ja ei aikonut käydä varikolla kun taas Patrick Tambay käytti sekarengastusta. Hänen rengaskuvionsa oli B, B, C ja C. Tambay toivoi olevansa käymättä varikolla. Sekarengastuksen osalta sen teho Meksikossa jäi kilpailutilanteessa näkymättä. Mahdollisesti sekarengastuksella olisi tarvinnut pysähtyä vain kaksi kertaa.

Arrows: Kuljettajista Christian Danner otti A-seokset ja Thierry Boutsen C-seokset. Danner ei aikonut käydä varikolla lähtökohtaisesti ja Boutsenkaan ei uskonut juuri pysähdyksiin. Danner kävi varikolla kierroksilla 41, 54 ja 62. Boutsen taas kävi varikolla kierroksilla 36, 45 ja 53. Danner sai sittemmin C-seokset ja vahingossa D-seokset haluamiensa B-seosten sijaan. Ajoi lopulta maaliin B-seoksilla. Dannerin pysähdykset kestivät 11 sekuntia, 11,5 sekuntia ja 12 sekuntia. Boutsen vuorostaan sai ensin D-seokset ja sittemmin vielä B-seokset ennen lopullista ajoa A-seoksilla maaliin asti. Boutsenin pysähdykset kestivät 10,5 sekuntia, 11 sekuntia ja 11,5 sekuntia.

Benetton: Kuljettajista Gerhard Berger otti Pirellin Kovat renkaat ja selvisi kierroksen 36 ja 45 kyselyistä huolimatta maaliin asti renkaita vaihtamatta. Teo Fabilla oli Pirellin Endurot ja hänkään ei aikonut käydä varikolla. Fabi tosin keskeytti varikolle kierroksella 5.

Osella: Kuljettajista Piercarlo Ghinzani käytti sekarengastusta kilpailussa kun taas Allen Berg lähti yksityyppiseoksilla mukaan kilpailuun. Ghinzanin rengaskuvio oli Pirellin osalta Keskikova, Keskikova, Pehmeä ja Pehmeä. Berg vuorostaan käytti Pirellin Keskikovia renkaita. Ghinzani toivoi olevansa käymättä varikolla kilpailussa. Sittemmin keskeytti. Berg vuorostaan kävi varikolla kierroksilla 34 ja 44. Kierroksen 34 pysähdyksellä Berg otti Pirellin Keskikovat renkaat alle ja tarkoitus oli ajaa maaliin asti. Pysähdys kesti 20,5 sekuntia. Kierroksella 44 Berg tuli varikolle teknisen vian takia ja sen korjaukseen kesti 7 kierrosta tai noin 9 minuuttia ja 30 sekuntia. Berg sai Pirellin Kovat renkaat maaliin asti ajamista varten.

Minardi: Kuljettajista Andrea de Cesaris käytti Pirellin Keskikovia renkaita kun taas Alessandro Nannini käytti Pirellin Pehmeitä renkaita. He toivoivat olevansa käymättä varikolla kilpailussa. Nannini kävi varikolla kierroksilla 32 ja 45 kun taas de Cesaris kävi varikolla kierroksilla 35 ja 52. Nanninin osalta hän sai ensin Pirellin Pehmeät renkaat vahingossa ja sittemmin oikeat Pirellin Kovat renkaat maaliin asti ajamista varten. Hänen pysähdyksensä kestivät 15 sekuntia ja 21,17 sekuntia. Vuorostaan de Cesariksen osalta hän sai myöskin Pirellin Pehmeät renkaat itselleen ensin ja sittemmin vasta Pirelin Kovat renkaat. Pysähdykset kestivät hänellä 19 sekuntia ja 20 sekuntia.

Ligier: Kuljettajista Rene Arnoux otti Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun ja Philippe Alliot otti Pirellin Kovat renkaat kilpailuun. Alliot kävi varikolla kierroksella 33 vaikka hänen piti ajaa kilpailu läpi ilman pysähdystä ja Arnoux ei myöskään aikonut lähtökohtaisesti käydä varikolla. Alliotin pysähdys kesti 10 sekuntia ja uusilla Pirellin Kovilla renkailla Alliot ajoikin täpärästi maaliin asti. Alliot oli siten ainoa Pirellin mies joka selvisi yhdellä pysähdyksellä kisapäivänä muiden tehdessä 2 pysähdystä keskeytykset varikolle pois suljettuna. Arnoux kävi vuorostaan varikolla kierroksilla 34 ja 51 saatuaan vahingossa Pirellin Pehmeät renkaat alleen haluamiensa Pirellin Kovien renkaiden sijaan. Alliotin pysähdys kesti 10 sekuntia ja Arnouxin pysähdykset 10 sekuntia ja 14 sekuntia. Jälkimmäisellä pysähdyksellä Arnoux sai Pirellin Kovat renkaat ja ajoi niillä maaliin asti.

Ferrari: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun C-seoksilla. He eivät lähtökohtaisesti aikoneet käydä lainkaan varikolla tai vain korkeintaan kerran. Michele Alboreto kuitenkin keskeytti varikolle kierroksella 11. Stefan Johansson vuorostaan kävi varikolla kierroksilla 35, 50 ja 60. Johansson sai ensiksi B-seokset ja sittemmin vielä D-seokset mikä muista Goodyearin miehistä poiketen yleensä oli harkittu päätös sillä Johansson halusi saada nopeasti parempansa kiinni. Lopulta otti vielä A-seokset joilla ajoi maaliin asti kun D-seokset olivat repeytyneet lähes kankaille asti ruotsalaisen tultua varikolle kun tuli. Johanssonin pysähdykset kestivät 13,5 sekuntia, 10 sekuntia ja 9 sekuntia.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Vuoden 1986 Australian Grand Prix Adelaiden katuradalla jäi historiaan monessakin mielessä. Kuuluisimmin Nigel Mansellin valtavasta rengasrikosta ja mestaruuden menettämisestä vaikka paljon muutakin tapahtui. Samalla se oli monelle kuljettajalle myös uriensa jäähyväiskilpailu. Kuten esimerkiksi Keke Rosbergille. Sen sijaan Patrick Tambaylle ja Alan Jonesille loppu ei olisi välttämättä vielä tullut ilman Lola-Haasin omaa talouden romahdusta. Ja Tambay haki vielä yhtä kautta lajissa muissa talleissa, mutta päätti lopulta hieman yllättäen lopettaa uransa.

Jonesin kohdalla lopullinen lopettaminen oli vähemmän yllättävää ja etenkin kun potentiaalisesta tarmokkuudesta huolimatta Jonesille jäi uransa viimeisestä täydestä kaudesta vain hyvin vähän konkreettisia tuloksia käteen. Surullista tietenkin oli vuosien 1987-1988 melko varmojen sopimusten taloudellinen terminoituminen. Johnny Dumfriesille taas ura loppui tähän kilpailuun kilpakuljettajana joskin jatkoi vielä muutaman vuoden testikuljettajana.

Dumfriesin ajajaprofiilia pitää joskus hieman kertoa enemmänkin, mutta mitä muutenkin on hänen kuljettajakauttaan seurannut niin aikanaan kuin aivan viime aikoina paljonkin jälkikäteen niin Dumfries kerta kaikkiaan kärsi myös paljon teknistä epäonnea ja verrattuna vaikkapa muutamaan muuhun hyvin vähän pisteitä saaneeseen kuljettajaan kuten vaikka Danny Sullivaniin niin Sullivaniin verrattuna Dumfries oli kuitenkin edukseen häneen verrattuna tasaisen nopea yleensä läpi kilpailun kun taas Sullivan oli elohopeamaisen nopea lähdöissä, yleensä kilpa-autoilullisissa kaksintaistelutilanteissa ja kisojen aivan alussa, mutta sittemmin tuhlasi aikaa liikaa keskikastin taisteluihin siinä missä Dumfries ei yleensä niihin aikaa haaskannut.

Eikä hänen normaalit kisakumppaninsa Philippe Streiff tai Martin Brundle kaudella 1986 mitään heittopusseja olleet vaan keskimäärin keskikastin kuninkaita ja vetomiesten eliittiä. Valitettavasti Dumfries oli Ayrton Sennan tallikaverina ja hyvin pitkälti Monacon karsiutumisen takia Dumfries tuli saamaan kritiikkiä kaudella 1986 ja todennäköisesti tuli aina saamaan sen jälkeenkin.

Ja sitten kun ilmeisesti jopa huonoimpanakin Lotuksen kuljettajavaihtoehtona muka todella olisi pitänyt olla niin huomattavan paljon kovempi kuin oli. Myöntää täytyy kyllä, että itsekin pidin aikanaan Dumfriesia yhtenä huonoimmista huipputallin kuljettajista koskaan ja jopa koko lajin kuskeista siihen aikaan, mutta vuosien kuluessa niin jyrkkä mielipide on toki tasoittunut huomattavasti.

Vaikka enemmänkin näin jälkikäteen lausuttuna Dumfries oli surkea tai umpisurkea lähinnä vain paperista tai tilastosta lukemalla kuin muutoin kilpakuljettajana. Vaikka kaikki radat Brands Hatchia lukuun ottamatta olivat hänelle käytännössä tuntemattomia ja kaudella 1986 muutenkin oli F1:ssä kolme kokonaan uutta rataa mikä heitti tietenkin koko kisan valmistumisen uusiksi. Dumfriesin osalta Adelaiden kisakin meni parhaimmillaan jopa nelospaikassa vauhdin puolesta, mutta lopulta yllättävä varikkokäynti pilasi mahdollisuudet paremmista pisteistä.

Piste tuli kisasta, mutta tallipaikka meni kun Unkarista lähtien ollut tavoite saada käytännössä edes kauden 1987 tallipaikan harkintaa varten pisteitä joka kisasta ei toteutunut ja paikka meni Lotuksella Satoru Nakajimalle. Erikoisesti Dumfriesille tarjottiin jatkoa testikuljettajana tallissa edelleen, mutta Benetton tarjosi enemmän testirahaa kuin Lotus joten hän meni sittemmin sinne.

Ja Dumfries voitti Benettoninkin testikaudella muun muassa Emanuele Pirron ja muutaman muunkin sittemmin paremman uran ajaneen kuljettajan heidän omissa testeissään talvikaudella mikä ei ainakaan ollut lähelläkään sitä Monacon 1986 karsiutuneen Dumfriesin ajotapaa tai millaiseksi sitä lehdissä oltiin sanottu. Ja urheiluautoissa Dumfries olisi voinut saavuttaa formuloita enemmän menestystä helpostikin. Le Mansissa oli 1988 voittavassa autokunnassakin.:thumbup:

Ei taida kuitenkaan hänen poikansa Johnny Dumfries Junior olla formuloihin tulossa kun vanhemman Dumfriesin pojalla ei vain oikein kiinnostus oikein tuntunut riittävän isään verrattuna. Ajotaidot olivat ainakin brittien omien kykyjen etsijöiden mukaan parempia kuin useimmilla saman taustan pojilla yleensä...

No joka tapauksessa rengastaktiselta puolelta Goodyearin kuljettajat ottivat kilpailuun useimmiten jo C-seokset ja sekarengastusta ei kilpailussa käytetty. Pirellin jäähyväiskilpailussa Pehmeät renkaat olivat suurimmalla osalla valinta, mutta myös Keskikovaa ja Kovaa rengasta käytettiin. Enduroita ei käytetty niiden kovuuden vuoksi toisin kuin Adelaiden ensikilpailussa edellisellä kaudella. Goodyearin puolelta nähtiin myös kovempiakin seoksia kuin C-seoksia. Lopulta maailmanmestaruuden Alain Prostille ratkaisi Williamsin Nelson Piquetin pakotettu varikkokäynti. Varikkokäyntejä nähtiin paljon joskin viime vuoden määriin ei päästy. Kuitenkin niitä nähtiin melko paljon. Minardin puolella nähtiin melkoinen erikoisuus.

Andrea de Cesaris järkytti autourheiluyleisöä kunnolla sitten Paul Ricardin ja Rio de Janeiron kilpailujen ajamalla Minardilla lähtöruutuun 11. Suoritus oli mykistävän uskomaton.:eek!: Sillä edes Minardin uusi automalli ei ollut mikään hyvä automalli ja Alessandro Nanninin ajama vanha automalli oli järkyttävänkin huono ja vain Nanninin ajotaidot saivat sen sijoittumaan viimeiseltä sijalta ruutuun 18. Andrea de Cesariksen ajama 11:sta ruutu aloitti käytännössä vuosien 1987-1991 kaltaisen aikajakson jonka aikana silloin tällöin Minardit onnistuivat Virallisissa Harjoituksissa ja Aika-ajoissa ajamaan hyvinkin korkealle lähtöruudukkoon. Erityisesti uuden Pirellin aikakaudella 1989-1991.

Kilpailussa Nannini oli koko ajan vaikeuksissa, mutta de Cesaris järkytti olemalla kilpailun häntäpään kuningas ja uhkasi jopa keskikastin kuninkaiden Streiffin, Brundlen ja Dumfriesin keskinäistä järjestystä kilpailun aikana. Lopulta de Cesaris keskeytti nolosti ja jopa vaarallisesti.

Hänen palosammuttimensa laukesi renkaanvaihdon aikana ja de Cesaris oli kohmettua pahoin kylmäjauheesta ja pyörtyä kemikaalihöyryjen takia. Sid Watkinsin lääkärintarkastuksessa de Cesarikselta ei onneksi löydetty myrkkyjä elimistöstä. Andrealle ja Minardille koko tilanne oli harmin paikka. Paremmalla onnella ja suuremmilla keskeytyspaikoilla kasipaikka olisi voinut olla totta ja jopa ehkä Minardin ensimmäinen pistekin oikein suotuisissa oloissa. Seuraavassa viestissä laitan nuo rengastaktiset kuviot kun ei tähän viestiin ne mahtuneet.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Seuraavaksi laitan tähän Adelaiden 1986 rengastaktiikat:

McLaren: Kuljettajista Alain Prost otti D-seokset ja aikoi käydä varikolla kierroksella 42 ja Keke Rosberg otti C-seokset ja toivoi olevansa käymättä varikolla. Edellisellä kaudella Adelaidessa Rosberg oli käynyt 4 kertaa varikolla ja voittanut kilpailun. Rosberg pelkäsi Adelaidesta muodostuvan samanlaisen sirkuksen renkaiden osalta kuin mitä vuotta aiemmin oli käynyt. Sittemmin pelko osoittautui perusteettomaksi.

Prost kävi varikolla lopulta kierroksella 32 kymmenen kierrosta sovittua aiemmin. Rengasrikon alku oli siihen syynä. Kierroksen 32 pysähdys kesti Prostilla 17,13 sekuntia ja Prost sai silloin C-seokset maaliin asti ajamista varten. Rosbergin osalta rengasrikko olisi voitu hoitaa, mutta mahdollista jarrujen hajoamista ja tietenkin Rosbergin sammuttaessa jo autonsa kisaan ei voinut uudelleen enää liittyä.

Tyrrell: Molemmat kuljettajat ottivat tällä kertaa sovitusti C-seokset ilman sooloiluja kilpailuun ja he eivät käyneet varikolla kilpailun aikana. Molemmilta kuljettajilta eli Martin Brundlelta ja Philippe Streiffilta loppui polttoaine heti kisan päättyessä.

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset kisaan ja he eivät aikoneet käydä varikolla. Nigel Mansell arveli kisainsinöörinsä David Brownin haluavan puhua hänelle tiimiradion välityksellä jo aiemmin keskustellusta renkaanvaihdosta uudelleen kun vain sekunnin kymmenyksiä myöhemmin radion avaamisesta kuului hirveä renkaan räjähdys ja maailmanmestaruus oli haudattu hänen osalta.:(

Nelson Piquet meni pakotetusti vaihtamaan renkaat varikolle heti Mansellin keskeytyksen jälkeen kierroksella 64. Piquetin pysähdys kesti 8,38 sekuntia ja uusilla D-seoksilla Piquet oli radan nopein mies, mutta se ei aivan riittänyt mestaruuteen. Katkeruutta lisäsi Prostin auton polttoaineen loppuminen heti ruutulipun heilahdettua.

Brabham: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Pehmeät renkaat ja he aikoivat mahdollisesti käydä varikolla kilpailussa. He eivät kuitenkaan koskaan ehtineet käydä varikolla ennen keskeytyksiään.

Lotus: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset ja eivät aikoneet käydä varikolla kilpailussa. Ayrton Senna ajoi tosin sellaisia kierroksia, että renkaiden pilalle meneminen olisi voinut olla tosiasia ja Johnny Dumfriesin C-seokset joko tuhoutuivat kierroksella 66 tai Nigel Mansellin keskeytyksen pelon takia Lotuksellakin tehtiin varotoimenpide ja otettiin Dumfries varikolle renkaanvaihtoon. Dumfriesin pysähdys kesti 12,15 sekuntia. Se oli samalla kauden 1986 viimeinen varikkokäynti. Dumfries ajoi sittemmin D-seoksilla maaliin asti. Senna taas vuorostaan keskeytti.

Zakspeed: Kuljettajista Jonathan Palmer otti B-seokset kisaan ja Huub Rothengatter otti A-seokset kisaan. He eivät käyneet varikolla kilpailussa, mutta potentiaalisen kilpailun veivät juurikin liian kovat renkaat kisaan.

Team Lola-Haas: Kuljettajista Alan Jones valitsi AA-seokset ja ei aikonut käydä varikolla kun Patrick Tambay otti vuorostaan D-seokset ja aikoi käydä varikolla kierroksella 44. Jones meni kuitenkin varikolle kierroksella 16 ja kolmen kierroksen korjailun jälkeen keskeytti kierroksella 19 sinne. Tambayn pysähdys kesti 8,5 sekuntia, mutta kierroksella 58 Tambay tuli C-seoksillaan uudelleen varikolle.

Renkaatkin vaihdettiin, mutta todellisuudessa autoon oli iskenyt tekninen vika jonka korjaamiseen meni 12 kierrosta tai 15 minuutin verran aikaa. Tambay ei siten saanut lopputulosta aikaan. Uusilla C-seoksilla Tambay pääsi silti vielä ajamaan maaliin kisan loppupuolella.

Arrows: Molemmat kuljettajat ottivat D-seokset kilpailuun. Christian Danner aikoi pysähtyä kierroksella 55 kun taas Thierry Boutsen aikoi pysähtyä jo kierroksella 42. Danner pysähtyi jo kierroksella 52 varikolle keskeyttämään kilpailun. Boutsen taas kävi varikolla normaalisti. Boutsenin pysähdys kesti 11 sekuntia ja hänen tarkoitus oli ajaa C-seoksilla maaliin asti. Keskeytys esti tavoitteen.

Benetton: Kuljettajista Teo Fabi otti Pirellin Pehmeät renkaat kilpailuun kun taas Gerhard Berger otti Pirellin Keskikovat renkaat kilpailuun. Fabi kävi varikolla kierroksilla 15 ja 39. Hänelle annettiin ensin uudet Pirellin Pehmeät renkaat ja sittemmin Pirellin Keskikovat renkaat maaliin ajamista varten. Fabin pysähdykset kestivät 13,90 sekuntia ja 12 sekuntia. Berger ei taas lähtökohtaisesti aikonut pysähtyä kilpailussa. Berger kuitenkin keskeytti varikolle kierroksella 43.

Osella: Kuljettajista Piercarlo Ghinzanilla oli Pirellin Kovat renkaat kun Allen Bergillä taas vuorostaan oli Pirellin Keskikovat renkaat kilpailussa. Ghinzani ei aikonut käydä varikolla eikä myöskään Berg. Berg kävi kuitenkin varikolla kierroksella 40 jolloin teknisen vian korjauksessa ja renkaanvaihdossa kului 21 kierrosta tai noin 25 minuuttia ja 30 sekuntia. Berg sai Pirellin Kovat renkaat maaliin ajamista varten. Ja myös ajoikin vaikka tulosta hän ei tietenkään saanut.

Minardi: Kuljettajista Andrea de Cesariksella oli Pirellin Keskikovat renkaat alla kilpailussa ja hän keskeytti nolosti auton sammuttimen lauettua varikolla kierroksen 40 renkaanvaihdon yhteydessä. Alessandro Nanninilla oli Pirellin Pehmeät renkaat kilpailussa. Hän olisi mahdollisesti käynyt varikolla.

Ligier: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun Pirellin Keskikovilla renkailla. He aikoivat käydä varikolla kierroksilla 40 ja 41 järjestyksessä Rene Arnoux ja Philippe Alliot. Lopulta Arnoux kolaroi kisan alussa ilmeisesti Michele Alboreton kanssa ja ensimmäisellä kierroksella kävi korjauskäynnissä ja varmuuden varalta renkaanvaihdossa. Pysähdys kesti 20 sekuntia.

Arnoux sai Pirellin Pehmeät renkaat vahingossa. Kierroksella 10 Arnoux kärsi rengasrikon ja sen seurauksena Arnoux kävi uudelleen varikolla. Uusi pysähdys kesti 9 sekuntia ja Arnoux sai silloin Pirellin Kovat renkaat maaliin ajamista varten. Alliot vuorostaan kävi varikolla kierroksella 41. Pysähdys kesti 10 sekuntia ja Alliot sai Pirellin Kovat renkaat millä hän ajoikin maaliin asti.

Ferrari: Molemmat kuljettajat lähtivät C-seoksilla kilpailuun ja he eivät aikoneet käydä varikolla. Michele Alboreto keskeytti kolariin Rene Arnouxin kanssa tapahtuneen tilanteen johdosta ja mahdollisesti keskeytti kenties myös varikolle tai ainakin lähelle varikkoa kolarin jälkeen.

Stefan Johansson selvisi maaliin asti joskin Marco Piccinini oli iloinen vain siitä syystä, että tallimääräyksiä vastaan kapinoiva ruotsalainen lähtisi pois vihdoin ja viimein hänen tallistaan.:thumbdown Piccinini kun oli välillä melkoinen pässi.:wall:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Kauden 1989 rengastietoihin tulee seuraavaksi pientä korjausta Japanin Grand Prixin kohdalta siten, että Andrea de Cesaris kävi Dallaran osalta sittenkin varikolla sen vuoden Suzukan kilpailussa. Varikkokäynti johtui Emanuele Pirron kolarin aiheuttamasta rengasrikosta. Renkaanvaihto yllättäenkin hoitui nopeasti. Valitettavasti pehmeämpiä renkaita ei voitu kierroksen 34 kohdalla edelleenkään harkita ja de Cesaris joutui jatkamaan Pirellin Kovilla Renkailla kilpailussa eli vanhan sarjan tilalle vaihdettiin uusi sarja. Seuraavaan viestiin laitan korjatut Suzukan 1989 rengastiedot siltä osin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Seuraavaksi laitan tähän kuitenkin kauden 1989 Japanin Grand Prixin korjatut rengastiedot Suzukan radalta.

Tässä ne tulevat:

McLaren: Molemmat kuljettajat lähtivät kilpailuun C-seoksilla. Ayrton Senna kävi varikolla kierroksilla 23 ja 48 ja Alain Prost kävi varikolla kierroksella 21. Prostin pysähdys kesti 7,86 sekuntia ja Sennan pysähdykset kestivät 9,89 sekuntia ja 18 sekuntia siivenvaihdon huomioiden. Ensimmäisellä osuudella Prost ajoi A-seoksillaan maaliin asti, mutta Sennalla oli B-seokset alla mikä paransi hänen nopeustilannettaan.

Sennan renkaat olisivat itsessään kestäneet maaliin asti, mutta Senna vaihtoi siivenvaihdon aikana D-seokset joilla hän ajoi sittemmin diskattuun voittoonsa. Prost olisi saattanut saada varaslähdöstä minuutin aikasakon, mutta tuomaristo ei nähnyt asiassa huomautettavaa ja Senna taas olisi saattanut peruuttamalla välttää hylkäystuomionsa oikaisusta. Prostilla renkaat tietenkin olisivat kestäneet vielä Sennaakin paremmin maaliin asti.

Tyrrell: Kuljettajista Jonathan Palmerilla oli C-seokset kilpailussa käytössä ja Jean Alesilla olivat A-seokset kilpailussa. Palmer olisi käynyt varikolla kierroksella 22, mutta ehti keskeyttää ja Alesi oli aikonut yrittää maaliin asti ilman pysähdystä. Mahdollisesti olisi tullut milloin tahansa kierroksen 40 jälkeen varmuuden varalta.

Williams: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset kilpailuun. Thierry Boutsen kävi varikolla kierroksella 23 ja Riccardo Patrese kierroksella 24. Boutsenin pysähdys kesti 9 sekuntia ja Patresen pysähdys kesti 10 sekuntia. Molemmat saivat B-seokset alleen joilla ajoivat maaliin asti.

Brabham: Kuljettajista Martin Brundle otti Pirellin Kovat Renkaat kisaan viestin puolivälissä kuvaamallani tavalla ja Stefano Modena otti kilpailuun Pirellin Keskikovat Renkaat. Brundle selvisi sensaatiomaisesti maaliin asti niitä vaihtamatta ja Modena vuorostaan keskeytti ja ei olisi todennäköisesti käynyt varikolla.

Arrows: Molemmat kuljettajat ottivat raskaiden asetuksiensa takia AA-seokset kilpailuun ja ajoivat niillä puuduttavan varmasti maaliin ilman pysähdyksiä.

Lotus: Kuljettajista Nelson Piquet otti kilpailuun B-seokset ja Satoru Nakajima otti kilpailuun C-seokset. Piquet kävi varikolla kierroksella 31 ja Nakajima jo kierroksella 20. Piquetin pysähdys kesti 7 sekuntia ja Nakajiman pysähdys myöskin 7 sekuntia. Nakajima sai A-seokset maaliin asti ajamista varten kun taas Piquet sai vuorostaan C-seokset maaliin asti ajamista varten joilla hän myös selvisikin niiden kulumisesta huolimatta.

March: Kuljettajista Mauricio Gugelmin otti kilpailuun AA-seokset ja Ivan Capelli otti kilpailuun B-seokset. Capelli olisi tullut kierroksella 40 varikolle, mutta Gugelmin oli päättänyt ajaa maaliin ilman stoppeja ja ilman mitään rengasrikkoja tai sadetta olisi päässytkin.

Osella ja Nicola Larini: Larini otti kilpailuun Pirellin Keskikovat Renkaat ja mahdollisesti olisi selvinnyt maaliin tai olisi käynyt varikolla. Keskeytti kuitenkin.

Benetton: Kuljettajista Alessandro Nannini otti kilpailuun C-seokset ja Emanuele Pirro otti kilpailuun B-seokset. Nannini kävi varikolla kierroksella 21 ja hänen pysähdyksensä kesti 8 sekuntia. Nannini otti A-seokset millä selvisi maaliin asti ja hylkäyksen jälkeen myös voitti uran ainoaksi jääneen voittonsa ja Benettonin toisen voiton yleensäkin. Pirro vuorostaan aikoi käydä varikolla kierroksella 35, mutta keskeytti ennen pysähdystään.

Dallara: Molemmat kuljettajat lähtivät alustavasti kilpailuun alakuloisin mielin ja Alex Caffi selvisi kiduttavasti maaliin asti kilpailuun ottamillaan Pirellin Kovilla Renkailla. Caffi ei käynyt varikolla vaikeuksistaan huolimatta sillä kaikki rengaslaadut kuluivat suhteessa liikaa. Andrea de Cesaris vuorostaan joutui käymään varikolla Emanuele Pirron kolarin takia. Alkuperäinen suunnitelma oli Caffin tapaan ajaa maaliin asti ilman pysähdyksiä.

Kolarissa häneltä puhkesi yksi rengas ja muut vahingoittuivat hiekalla ja nurmikolla ajelusta jolloin hänen oli korvattava Pirellin Kovat Renkaat uudella sarjalla juurikin Pirellin Kovia Renkaita. Kierroksen 34 yllätyspysähdys de Cesarikselta kesti 9 sekuntia.

Hän ei kyennyt edes uusilla Pirellin Kovilla renkailla mihinkään kovinkaan hienoon ajamiseen. Siten Dallaran Suzukan kilpailu oli painajainen rengastoiminnan heikkouden takia. Uudella sarjallaan Pirellin Kovia Renkaita de Cesaris selvisi Caffin tapaan maaliin asti. Oikealla rengastoiminnalla Brundlen kaltainen yllätys olisi ollut mahdollinen.

Minardi, Paolo Barilla ja Luis-Perez Sala: Molemmat kuljettajat ottivat Pirellin Pehmeät Renkaat kilpailuun ja he todennäköisesti olisivat käyneet varikolla kilpailussa, mutta keskeyttivät nopeasti.

Ligier ja Olivier Grouillard: Grouillard otti kilpailuun C-seokset ja hän kävi varikolla kierroksella 21. Hänen pysähdyksensä kesti 9 sekuntia. Hän sai B-seokset alleen joilla piti ajaa maaliin asti.

Ferrari: Molemmat kuljettajat ottivat C-seokset kilpailuun. Nigel Mansell kävi varikolla kierroksella 18 ja Gerhard Berger kierroksella 23. Mansellin pysähdys kesti 6 sekuntia mikä oli huippunopea pysähdys ja Bergerin pysähdys kesti 10 sekuntia. Mansellin pysähdys oli päivän nopein. Berger joutui käymään uudelleen varikolla kierroksella 35 jolloin hän keskeytti juurikin varikolle. Molemmilla oli allaan pysähdysten jälkeen B-seokset joiden piti kestää maaliin asti kilpailussa.

Lola-Larrousse ja Philippe Alliot: Alliot otti C-seokset kilpailuun. Hän kävi varikolla kierroksella 23 ja pysähdys kesti 9 sekuntia. Alliot otti B-seokset millä piti ajaa maaliin asti.

Zakspeed ja Bernd Schneider: Schneider otti Pirellin Pehmeät Renkaat kilpailuun ja ajoi sensaatiomaisesti ennen liiankin nopeaa keskeytystään. Hän todennäköisesti olisi joutunut käymään varikolla kilpailussa kerran tai ehkä kaksikin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Vuoden 1989 Australian Adelaiden osakilpailu päätti formula ykkösten 1980-luvun. Adelaideen saavuttiin tulikivenkatkuisissa tunnelmissa kun Suzukan tapahtumat olivat tuoreessa muistissa. Ayrton Sennaa uhkasi edelleen sarjasta sulkeminen ja hän olisi voinut vielä periaatteessa kaiken jälkeen voittaa maailmanmestaruuden.

Julkisen vittuiluun Sennan ja Prostin välillä kuului myös sanasota aika-ajon tilanteesta jossa Sennan mielestä Prost tahallaan häiritsi ja tönäisi Gerhard Bergeriä tämän nopealla kierroksella ensin ja sittemmin ohitti keltaisilla lipuilla. Sennan puheet osoittautuivat videotarkistuksessa palturiksi ja siitä olivat tunteet kuohua puolin ja toisin pahoin. Sennan syntitaakkaa helpotti vain hyvin vähän se, että hän osin myönsi rivien välistä erehtyneensä Bergerin tahallisen osuman suhteen sillä myöhemmin Sennan mielestä Berger vaihtoi ajolinjaa jolloin hänen mielestään Prostin olisi pitänyt väistää.

Silti hän kuitenkin piti jyrkästi väitteensä loppuun asti itsepäisenä paskiaisena Prostin keltaisten lipun ohitteluista nopealla kierroksella. Sennaa moitittiin ankarasti tuomariston tahdolta, mutta silti Sennalle ei annettu lopulta edes sakkoa koko tapauksesta.:yuck:

Adelaiden kilpailuun Goodyear lähti alun alkaen tarkoin periaattein renkaiden osalta. Kilpailussa olisi siis nähty hyvin todennäköisesti C ja D-seoksia. Sen sijaan Pirellillä kaikki oli luonnollisesti hyvin uutta uuden sukupolven Pirellin P Zeroon pohjautuneilla renkailla ajettaessa. Vuosien 1985-1986 Pirellin rengasarvioita edes jotenkin verhotusti käyttäen Pirellin renkaat olisivat olleet Pehmeään ja Superpehmeään viittaavia.

Toisaalta taas kuivan kelin viikonlopun testeistä päätellen tarkemmat arviot renkaista jäisivät enemmänkin vuoteen 1990 tai vasta vuoteen 1991. Adelaidessa ajettiin ensimmäistä kertaa torstaina sitten kauden 1985 Tutustumisharjoituksen jälkeen Esikarsinnan syistä johtuen. Adelaidessa Australiassa nähtiin paljon jäähyväisiä. Rene Arnoux lopetti uransa ja samoin ennen pitkää viimeisen ajonsa ajoi niin Eddie Cheever kuin myös Piercarlo Ghinzani ja myös Jonathan Palmer lopetti uransa joskin pisti lopettamispäätöksensä jäihin koska Sennan hylkäämispäätös oli tarjoamassa hänelle paikkaa McLarenille.

Kuivassa kelissä Pirelli tuntui olevan katsomaton jokerikortti ja kaikkia mahdollisia seoksia aina Kovasta Keskikovaan, Pehmeään ja Superpehmeään asti käytettiin. Valitettavasti aivan kilpailupäivän aattona alkoi rankkasade joka oli viimeksi vieraillut missään muodossa vuonna 1986 viikonlopun aikana häviten sittemmin pois. Vuoden 1989 rankkasade ei mennyt pois.

Vuoden 1986 rankkasateen takia Adelaiden järjestäjät olivat saaneet siitä eteenpäin poikkeusluvan ylimääräiseen sadeajoon kilpailuviikonlopun sunnuntaiksi mikäli niin tulisi käymään. Heti Warm-Upin eli Lämmittelyajon jälkeen sunnuntaina pidettiin 30 minuuttia kestänyt ylimääräinen ja yllättävänkin laajasti televisioitu Ylimääräinen Harjoitus.

Dallaran Andrea de Cesaris ja Alex Caffi tuntuivat olevan mustia hevosia Adelaideen lähdettäessä. Molempien reaalinen aika-ajon tulosvauhti olisi riittänyt parhaimmillaan kuuden joukkoon. Andrea de Cesaris oli lopulta yhdeksäs Caffia kuusi kymmenystä hitaammasta lauantain ajasta pois luettuna. Caffi oli 10:s. Ruuduista 7-12 käytiin läpi aika-ajojen kovaa vääntöä ja de Cesariksen ja Caffin lisäksi myös Nigel Mansell, Stefano Modena, Nicola Larini ja Martin Brundle olivat aika-ajojen aikana eri vaiheiden kestäessä kuuden joukossa ja jopa sen paremmalla puolella. Manselille se oli toki tuttua, Modenalle ja Brundlelle puhumattakaan sitten Larinista se oli jo erittäin harvinaista.

Larini ajoi Osellan historian parhaimman aika-ajosuorituksen olemalla 11:sta vaikka parhaimmillaan Larini oli jopa kuuden joukossa viikonloppuna. Ja aivan omissa maailmoissaan ajoi myös Pierluigi Martini Minardilla. Martini oli kolmas. Suomalaisittain Jyrki Järvilehto eli JJ Lehto pääsi niukasti läpi Esikarsinnasta ja oli ensin karsiutua perjantain ajallaan 1.20.767, mutta paransi aikaa. JJ:n aika lauantaina oli 1.19.309 ja riitti jatkoon kevyesti ja sijoitus oli 17:sta. Stefan Johansson jäi Esikarsintaan juuri JJ:n päästessä mukaan. Luis-Perez Sala karsiutui ja kaikkein toivottomimmat olivat Rialin Bertrand Gachot ja Pierre-Henri Raphanel jotka karsiutuivat jo selvälläkin erolla. Jean Alesi oli sairastunut keuhkoputkentulehdukseen, mutta hän ei luopunut paikastaan kilpailussa ja siten Jonathan Palmer ei voinut päästä kilpailuun. Muuten Palmer olisi ajanut kilpailussa.

Joka tapauksessa kaatosade aiheutti melkoisen farssin kilpailusta sinällään. Ensimmäinen lähtö oli karmeaa perseilyä täynnä jonka aikana muun muassa Eddie Cheever ja Nigel Mansell ohittivat keskellä kaatosadetta Course Carin hälytysvalosta piittaamatta!:eek: Vihreä valo paloi jo Satoru Nakajiman hädin tuskin ehtiessä lähtöruutuunsa, Course Carin ja Medical Carin yrittäessä ajaa lähtöpaikoilleen ja Cheeverin ollessa vielä pienten ongelmiensa ja lämmönsaannin takia Brabham-suoralla menossa. Cheever ja Mansell olisi liputettu pois mustalla lipulla, mutta JJ Lehdon kolarin takia punainen lippu heilui Rolan Bruynseraeden toimesta ensin ennen kuin kilpailun johtava maakohtainen tuomari ja lähettäjä Tim Schenken ehti heilauttaa mustaa lippua.

Ensimmäisen lähdön tultua hylätyksi Alain Prost oli mennyt varikolle ja lopettanut kisansa siihen. Cheever ja Mansell saivat palata lähtöruudukkoon kun syytteet Course Carin ja Medical Carin ohittamisesta hälytysajon alla eivät olleet voimassa toiseen lähtöön mentäessä. Mikäli olisivat olleet niin Mansell olisi saanut jo toisen hylkäyksen kaudelle 1989 ja Cheeverille se olisi ollut nolo uran lopettaminen. Tai ainakin epävarma sellainen vielä tapahtumahetkellä. Course Car ehti ajaa radalla ensimmäisen lähdön aikana myös takarivin miesten pienen joukon taakseen jota johti Course Carin taakse oikein ryhmittynyt Satoru Nakajima. Muut ryhmät eivät tienneet oikeastaan mitään sateen ja sumun keskeltä ennen selvää punaista lippua.

Toisen lähdön tilalle olisi voitu ottaa kolmaskin lähtö, mutta lopulta Nicola Larini vain työnnettiin pois, lähtöä viivytettiin hieman pidempään, sytytettiin punainen valo ja lopulta vihreän palaessa Adelaiden kisa oli valmis hyvin pitkän ja melkein tuloksettomaksikin julistetun kilpailun osalta käynnissä. Kilpailussa ajettiin rankkasateessa. Pirellin renkaat olivat erittäin vaarallisenkin heikkoja sateelle ja Goodyearinkin saderenkaat olivat äärirajoilla. Kuljettajat syyttivät paljon järjestäjiä kaikesta kisan jälkeen. Suomessa kirjoitettiin JJ:n viitospaikasta Australiassa ennen keskeytystä sähkövikaan isoin kirjaimin ja Kolmostelevisiokin näytti Adelaiden kilpailun televisiossa.

Vuoteen 1990 lähdettäessä suomalaiset olivat erittäin luottavaisia siihen, että JJ:llä oli vakaa talli missä olla ja työskennellä. Lopulta Ayrton Sennan kolarin jälkeen kilpailun voitti Thierry Boutsen, Alessandro Nannini oli toinen, Riccardo Patrese kolmas, Satoru Nakajima neljäs, Emanuele Pirro viides ja Pierluigi Martini kuudes. Mauricio Gugelmin oli seitsemäs ja Stefano Modena kahdeksas. Maaliin selviytyivät vain he. Dallaran osalta Andrea de Cesaris oli parhaimmillaan kuudes kilpailussa ennen keskeytystään.

Tallikaveristaan Caffista poiketen de Cesaris keskeytti siksi koska ratavalvojat eivät uskaltaneet mennä työntämään hänen autoaan ulosajoalueelta kolmen kierroksen aikana minkä aikana hän yritti päästä kilpailuun uudelleen mukaan. Caffi taas osui kunnolla seinään ja keskeytti oltuaan parhaimmillaan heti de Cesariksen perässä seiskapaikalla. Molemmat olivat vankassa pisteajossa ja Dallaran osalta potti olisi ollut vielä huikeampi mikäli se olisi käyttänyt Goodyearin renkaita.

Adelaidessa Dallaran automalli kulutti melko paljon renkaita kuivalla kelillä joten siitä olisi voinut tulla haastavaa. Kilpailussa kävi varikolla vain kaksi kuljettajaa koska sadekelin vuoksi kenenkään ei tarvinnut vaihtaa renkaita juuri ollenkaan. Siten Pirellin osalta renkaat jäivät tuleville vuosille kysymysmerkiksi. 1990-luku ainakin oli alkamassa kaikkien aikojen talvikaudella siihen asti lajissa kutkuttavalla tavalla ja Suomessakin Talvikausi 1989-1990 oli erittäinkin seurattu osin myös Senna-Prost-tapauksen takia.

Tässä pysähtyneet kuljettajat tulevat:

Ayrton Senna: Keskeytti kierroksella 13 varikolle.

Stefano Modena: Oli jäämässä kierroksen verran kierroksella 13, menetti takasiipensä ja sitä jouduttiin korjaamaan liian kauan. Peräti 5 kierrosta ja 10 minuutin varikkopysähdyksen aikana hänelle vaihdettiin varmuuden vuoksi myös sadekelinrenkaat. Sittemmin ajoi viimeisenä maaliin asti vaikka reaalivauhdillisesti Modena olisi ollut 2-3 kierrosta perässä kierrosaikojensa perusteella maalissa ilman kolariaan. Toki enemmänkin mikäli Senna olisi ajanut maaliin asti ja voittanut.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15012
Vuoden 1989 lopulla ennen vuotta 1990 hieman mielenkiintoa luodakseen Goodyear harkitsi Off-Seasonilla 1989-1990 hetken aikaa luotavaksi lajiin kahdenlaisia sadekelinrenkaita. Toiset eivät tarvitsisi lainkaan vaihtoa eli olisivat enimmäkseen tavallisia tai radasta riippuen yhden pysähdyksen tai korkeintaan aivan kaikkein eniten renkaita kuluttavimmilla radoilla kaksi pysähdystä vaativia.

Kokonaan uudet pehmeämmät sadekelin renkaat vuorostaan oli tarkoituksella ajateltu tuotavaksi lajiin tuomaan varikkopysähdysten osalta mielenkiintoa ja haastavuutta muutenkin sadekelin olosuhteisiin koska Goodyearin tavalliset saderenkaat olivat melkoisen raskastekoisia järkäleitä renkaiksi vaikka ne myös sitten poistivatkin vettä valtavia määriä.:thumbup:

Goodyearin sittemmin hylätty idea pehmeämmistä sadekelin renkaista olisi käsittänyt 70-80 litraa vettä poistavia renkaita joiden kemikaalilaadun ja muunkin koostumuksen jälkeen tavalliseen saderenkaaseen verrattuna jokaisessa kauden 1990 osakilpailussa olisi ollut tarkoitus pysähtyä niillä sadesäässä vähintään kerran eli uudet sadekelin renkaat eivät olisi kestäneet kisamittaa tai olleet olosuhteista tai lämmöistä riippuvaisia. Osin ne olisi luotu lajiin tuomaan mielenkiintoa.

Lopulta Goodyear hylkäsi miettimänsä idean, mutta osin kevyempien saderenkaiden ideasta syntyi sittemmin idea käyttää Raita-D:ksi kutsuttua välikelinrengasta vuosina 1997-1998 sillä Goodyearin hylättyjen pehmeämpien sadekelin renkaiden kemikaalirakenne ja yleinen vedenpoisto kuvioinnin ohella vastasi litramäärältään suunnilleen samaa määrää. Tosin hylätty saderengasmalli oli nimenomaan pehmennetty sadekelinrengas kun taas nk. Raita-D oli nimenomaan kuivan kelin D-seos joihin oli vain lisätty erilliset urat sillä Goodyear oli varsin haluton ja jopa laiska kehittämään lajiin vuosina 1997-1998 varsinaista välikelinrengasta.
 
Ylös