Ei tainut vielä olla artikkelia päivän Iltalehdestä:
Brittilehden mukaan suomalaiskoulujen menestymisen salaisuus on tasa-arvossa ja ilmaisessa opetuksessa. )
Suomalaislasten huippumenestys kansainvälisissä OECD:n Pisa-kouluvertailuissa oli brittiläisille täysi yllätys.
Britannian koulut pärjäsivät vertailussa vain tyydyttävästi. Brittilehti Daily Telegraph kävi kolmella suomalaisella peruskoululla ja yritti löytää syitä suomalaisten lasten hyvään koulumenestykseen. Ja löytyihän niitä: Suomen kouluissa ei teititellä eikä käytetä koulupukuja. Oppilaat saavat terveellistä ruokaa, koulukirjoja ja taksikyytejä - ilmaiseksi.
Lehden ihmetykseksi suomalaisten itsensä mukaan menestyksen salaisuus piilee sosiaalisessa tasa-arvossa. Suuri kummastelun aihe lehdessä oli opetusministeri Tuula Haataisen lapset, jotka brittien hämmästykseksi käyvät lähimpänä sijaitsevaa peruskoulua tavallisten lasten joukossa.
- Kun brittivanhemmat saattavat juonia jopa muuttavansa sopivan koulun alueelle, Suomessa sillä ei tarvitse vaivata päätään, sillä opiskelu on täysin ilmaista, brittilehti hehkuttaa.
Brittien mielestä kaikki muukin näyttää olevan ilmaista Suomen kouluissa. Oppilaat saavat koulukirjat ja taksikyydit maksutta, terveellisestä ruuasta puhumattakaan.
Lohta kermakastikkeessa, keitettyjä perunoita, ruisleipää ja porkkanaraastetta - suomalaiskoululaisille tarjotaan lämmin ateria päivittäin.
- Kun brittilapset syövät lounaaksi rasvaisen aterian kalaa ja ranskalaisia, suomalaislapset muistavat vielä vanhoilla päivilläänkin kerran koulussa saamansa hampurilaisaterian, Daily Telegraph kirjoittaa.
- Suomessa ei kouluihin myöskään saa viedä karkkia eikä suklaata, lehti opastaa suomalaisten huippukoulujen tavoille.
Opettajat oppaita
Oppilaiden lisäksi suomalaiset peruskoulunopettajat yllättivät brittilehden.
- Suomalainen opettaja opiskelee vähintään viisi vuotta yliopistossa ja valmistuu maisteriksi. Monet toki jaksavat opiskella useita vuosia pidempään - ja ilmaiseksi tietenkin. Pitkä aherrus ei silti paisuta isosti palkkapussia, lehdessä kummastellaan.
Matalista palkoista huolimatta suomalaisopettajat ovat itsenäisesti vastuussa oppilaiden testaamisesta. Kun nuoresta pitäen brittilapset ottavat säännöllisesti osaa kansallisiin tasokokeisiin, Suomessa ensimmäinen ja ainoa kansallinen testi tehdään täysi-ikäisyyden kynnyksellä.
Brittilehdessä hämmästeltiin myös suomalaisopettajien ja -oppilaiden keskinäistä asemaa.
- Suomessa opettajat ovat enemmänkin oppaita kuin auktoriteetteja. Opettajia ei teititellä, eikä heitä nähdä koulun käytävillä puvut päällä. Suomalaiskoulun rehtorikin saattaa kulkea koulun käytävillä jalassaan sukat ja terveyssandaalit, lehdessä kuitataan.
- Myös oppilailla on vapaus pukea päälleen, mitä haluavat. Koulupuvuista ei ole Suomen kouluissa tietoakaan, mutta tyttöjen napapaitojen lyhyydestä joudutaan joskus keskustelemaan, lehdessä kummastellaan huippukoulujen löyhää kuria.
Suurta ihmetystä briteissä herätti myös suomalaislasten myöhäinen koulunaloittamisikä.
"Muut huonoja"
Kolmen suomalaiskoulun kokemuksella lehti julistaa, että vaihtoehtoinen opetus todella toimii - tai ehkä Suomesta ei löydy parempaa tekemistä kuin opiskeleminen, lehdessä arvellaan.
Brittilehden tentatessa itse huippuosaajilta eli suomalaisoppilailta syitä mainioon menestykseen, rehellinen suomalaislapsi arveli kaikkien muiden olevan yksinkertaisesti huonoja.
MARI HAAVISTO
mari.haavisto@iltalehti.fi