"EU saattaa hävitä talouden maailmankartalta"
Yritysten ja työnantajien järjestön nokkamies pelkää sisämarkkinoiden ottavan takapakkia
Ernest-Antoine Seillière on se mies, jonka puheenvuoron aikana Ranskan presidentti Jacques Chirac marssi avustajajoukkoineen ulos Euroopan unionin huippukokouksesta viime maaliskuussa.
Chirac palasi kokouspöytään vasta, kun Seillière oli sanonut sanottavansa.
Presidentti selitti tempaustaan myöhemmin näin: "Olin syvästi järkyttynyt, että ranskalainen puhui englantia. Huomisen maailmaa ei rakenneta yhden kielen ja yhden kulttuurin varaan. Se olisi dramaattinen erehdys."
Chirac ei luultavasti olisi pitänyt kuulemastaan edes ranskaksi.
Seillière nimittäin toi EU-kokoukseen teollisuuden ja yritysten viestin: Euroopan suurin uhka on kansallistunteeseen perustuva protektionismi, suojelunhalu.
Seillière johtaa Unice-järjestöä, joka on eurooppalaisten yritysten kattojärjestö. Hän on tapahtuneesta kiusaantunut, "eikä voi asemansa vuoksi kommentoida eri maiden delegaatioiden toimintaa".
"Pidän kuitenkin täysin oikeana, että eurooppalaisen bisnesyhteisön edustaja ilmaisee itseään bisnesyhteisön kielellä. EU:lla on noin 1 500 kääntäjää, mutta Unice pyrkii tehokkuuteen, eikä meillä ole tulkkeihin varaa", Seillière sanoo.
"Kilpailukyky ei todellakaan tarkoita modernin maailman hylkäämistä. Me käytämme tietokoneita, lennämme lentokoneella ja puhumme englantia."
Luutuneiden asenteiden vuoksi EU on pahassa kriisissä. Seillièren mielestä viitteitä on paitsi unionin yhdentymisen hyytymisestä, myös koko rakennelman kaatumisesta.
"Nyt EU:lla vielä on sananvaltaa. Jos yhteistyötä ei paranneta, Eurooppa aloitteentekijänä saattaa hävitä maailmankartalta."
"Tulevaisuuden maailmassa voivat keskeiset toimijat olla Yhdysvallat, Japani, Kiina, Intia, Venäjä, Brasilia, ehkä Etelä-Afrikka ja ehkä jokin muu. Sitten on 25 eurooppalaista maata, jotka yrittävät erikseen pyristellä ja saada äänensä kuuluviin", Seillière ennustaa.
Tarvetta olisi hyvälle johtajalle. "Johtajuus on ilman muuta avain kaikkeen. Tarvitaan joku, jolla on yksinkertaiset ideat ja hyvä viestintä."
Nykypoliitikoilla on Seillièren mielestä ankea asenne EU:ta kohtaan. Se asenne on pysähtyneisyys.
Kun kansalaiset siellä täällä suhtautuvat EU:hun kielteisesti, hallitukset eivät uskalla näyttää tietä. Ne pelkäävät häviävänsä vaalit.
"Sanotaan, että katsotaan sitten Saksan puheenjohtajuuskaudella tai vuonna 2009. Tällainen asioiden lykkääminen on erittäin vaarallista talouden ja työpaikkojen näkökulmasta", Seillière varoittaa.
Johtajuutta on kuitenkin vaikea osoittaa, kun julkinen mielipide perustuu niin vahvasti tunteelle, Seillière myöntää.
"Mediassa kerrotaan tehtaan sulkemisesta ja siirtämisestä muualle. Se on kuitenkin mikrotason taloutta. Globalisaation makrotaloudelliset vaikutukset ovat hyviä EU:n teollisuudelle, yrityksille ja kilpailukyvylle."
Euroopan suurimmat ongelmat liittyvät hänen mielestään koulutukseen, työmarkkinoiden joustoihin ja sisämarkkinoihin.
Koulutukseen, ja sen kautta tutkimukseen ja innovaatioihin pitäisi satsata nykyistä enemmän.
Työn joustoista saatiin Seillièren mielestä nolo esimerkki keväällä Ranskassa. Kansalaiset nousivat barrikadeille, kun maassa yritettiin helpottaa työntekijöiden palkkaamista ja erottamista.
Sisämarkkinoita taas uhkaa selvä takapakki. Esimerkiksi palveludirektiivi tuli EU-myllyn läpi vesitettynä versiona. Tärkeitä aloja jätettiin direktiivin ulkopuolelle.
"Ja palvelut muodostavat kuitenkin 70 prosenttia unionin bruttokansantuotteesta!"
Jos protektionismi ja kansallistunne kasvavat, koko sisämarkkinoiden kehitys on Seillièren mielestä vaarassa.
"Siitä on jo ensimmäiset merkit olemassa."
Mitä suljetummat markkinat, sen elinkelvottomammat ne ovat. Yritykset "lekottelevat" suojamuurien takana eivätkä sijoita tutkimukseen ja kehittelytyöhön. Näin ne vanhentuvat ja häviävät vapaiden markkinoiden yrityksille.
Seillière kertoo tiedustelleensa eri yhteyksissä Unicen jäsenliittojen edustajilta, mitä Euroopan rakentamisen tulevaisuudesta pitäisi yritysten näkökulmasta sanoa.
"Vastaus on aina, että poliittisten johtajien pitää pystyä näyttämään tietä uusin aloitteisiin. Jos Eurooppa ei ole huomisen maailmassa aktiivinen toimija, bisneksen täytyy varautua toimimaan ilman sitä."
Seillière korostaa kuitenkin olevansa optimistinen.
"Unice aikoo yrittää luoda oikeanlaista tunnelmaa EU:hun kulissien takana. Jotakin täytyy tapahtua ja pian."
Tunnelmaa voitaisiin hakea vaikka uusista jäsenmaista.
"Uudet jäsenet ovat täynnä elämää, mutta hieman yllättyneitä EU:n kummallisesta nykyilmapiiristä. Onnettomuudekseen ne liittyivät jäseniksi aikana, jolloin vaikuttaa siltä, että unioni pysähtyy."