Ilmari sanoi:
Näkemys siitä, että objektiivinen näkemys syntyy vasta vuosisatojen päästä, on kuitenkin nurinkurinen.
Mistä sä kehität näitä väittämiä? Mä en ainakaan ole huomannut ko. väitettä tällä palstalla. Vai vastaatko vain johonkin kysymykseen, joka omassa mielessäsi pyörii näitä kirjoitellessa. Jos näin, niin sitä olisi hyvä selventää, koska muuten saattaa tulla vähän vääriä käsityksiä.
dWaterloon taistelua varmaan voidaan tutkia kiihkottomasti vai vaikuttaako tutkijoiden tausta siinäkin edelleen?
Tottakai vaikuttaa. Kyse ei ole pelkästään siitä, että onko tutkija ollut osallinen tapahtumiin vai ei. Esimerkiksi tutkijan oma elämänkatsomus (pasifisti/upseeri), uskonto ja monet muut seikat vaikuttavat johtopäätöksiin tutkittavasta kohteesta. Eikä siinä mitään pahaa sinällään ole, olemme ihmisiä jatkossakin. Se on vain hyvä tiedostaa silloin, kun alkaa väittää tietävänsä totuuksia asioista - kirjojen ja tutkimusten perusteella.
Väittäisin että länsimaissa eräät tutkijat ovat jopa hanakampia ottamaan Liittoutuneiden Toisessa Maailmansodassa tekemiä vääryyksiä esille kuin japanilaiset tai saksalaiset tutkijat.
Paljon mahdollista, mutta tutkijan taustalla voi olla tässäkin merkittävä osuus. Esimerkiksi ehkä japanilaiset ja saksalaiset tutkijat eivät edes halua tuoda julki liittoutuneiden vääryyksiä, koska kokevat kollektiivista ja tiedostomatonta syyllisyyttä oman kansansa sotarikoksista. Ehkä he myös välttelevät aihetta, koska pelkäävät varsin oikeutetusti, että vastavetona joku tulee heti muistuttamaan omista sotarikoksista.