Ohiossa Bushilla on n. 136 000 ääntä enemmän kuin Kerryllä. Onko joku saanut selvää siitä, paljonko näitä epäselviä ääniä on yhteensä? Siis niitä, joiden laskenta alkaa vasta myöhemmin. Tämähän antaisi osviitan siitä, onko Kerryllä enää edes teoreettisia mahdollisuksia.
Kuuntelin aamulla suomalaisia valtio-oppineita TV:stä ja radiosta. Oli Tapani Vaahtoranta, Risto EJ Penttilä ja kolmas, jonka nimeä en kuullut. Synteesi heidän sanomastaan oli, että on todennäköistä, että Bushin politiikka muuttuu toisella kaudella. Näin on käynyt Clintonin ja Reaganin toisilla kausilla. Ensimmäinen kausi käytetään vaalilupausten täyttämiseen ja sisäpoliittisiin asioihin.
Toisella kaudella syvennytään ulkopolitiikkaan ja haetaan yhteistyötä ulkomailta. Pyritään johonkin näyttävään suoritukseen, joka jäisi historiankirjoihin. Reaganilla esim. kylmän sodan loppulaukaukset, Clintonilla Lähi-idän rauhanprosessi.
Bush jr:n Afganistanin ja Irakin sodat ovat tietyllä tavalla sisäpolitiikkaa, kostoretki tornien sortumisesta. Irakissa on tullut takkiin. Erityisesti "haukkojen" käymä ennaltaehkäisevä sota on saanut siipeensä. Siksi asiantuntijat arvelivat, että päähaukat puolustusministeri Ramsfeld ja apulaisulkoministeri Wolfovitch (meniköhän oikein) saavat lähteä. Jälkimmäinenhän on koko opin isä. Pesuveden mukana on menossa myös "kyyhky", ulkoministeri Colin Powell.
Edelleen asiantuntijat totesivat, että Bush jr on tehnyt historiallisen suuren julkisen sektorin kasvatuksen. Tämä tapahtui parantamalla radikaalisti eläkeläisten terveyspalveluita ja vaikutus valtiontalouteen on ollut huomattava. Samaan aikaan veroja kevennettiin ja aloitettiin kallis sota, mitkä ovat syventäneet alijäämää entisestään. Raati arveli kuitenkin, että kansantalous on niin iso, että se sietää pitkäänkin suurta alijäämää.
Pörsien positiivinen reaktio kaiketikin johtuu siitä, että Bush jr on suosinut suurteollisuutta. Saman linjan oletetaan jatkuvan ja siksi kurssit nousivat.
Mikäli Kerry tulisi valituksi, ei USA:n ulkopolitiikka heti paljon muuttuisi. Ei ole muuttunut koskaan presidentin vaihdon yhteydessä. Suurta laivaa ei voida ja uskalleta hetkessä kääntää. Kyseessä on myös suurvallan arvovalta, jota nopeat kurssimuutokset nakertaisivat. Nykyhetkellä esim. Irakista irtautuminen ei käy keneltäkään hetkessä.
Joten, vaikka Yrjö Nuor-Pensas jatkaa ja Jussi Kärry jää rannalle, tulevaisuutta ei pidä ennustaa Pensaan tähänastisten tekojen kautta.:idea: