Tutkija: Suurtyöttömyys uhkaa euroaluetta
http://www.yle.fi/uutiset/talous/oikea/id56102.html
Julkaistu 20.03.2007, klo 13.03 (päivitetty 20.03.2007, klo 13.45)
Hans-Werner Sinn
Kuva: Hans-Werner Sinn
Müncheniläisen taloustutkimuslaitoksen johtaja, professori Hans-Werner Sinn
Kuuntele Sinnin haastattelu - 8:03 (Real Media)
Suurtyöttömyys uhkaa voimakkaasta talouskasvusta huolimatta edelleen euroalueen maita, arvioi tunnettu saksalainen taloustutkija.
Müncheniläisen IFO-taloustutkimuslaitoksen johtaja, professori Hans-Werner Sinn sanoo, että hyvä työllisyyskehitys on vain noususuhdanteen aiheuttama tilapäinen ilmiö.
Sinnin mukaan reilusti lisääntyvät palkkaerot pitäisivät myös matalapalkkatyöt euromaissa.
Sinn arvioi, että 1990-luvun korkean massatyöttömyyden uhka on edelleen todellinen.
Suomessa uusimmat työttömyysluvut kertovat enää 7,5 prosentin työttömyysasteesta.
Saksassa parin vuoden aikana tapahtuneen selvän parannuksen jälkeen eletään 7,6 prosentin työttömyyden kanssa. Työllisyys kohenee vain tilapäisesti korkeasuhdanteen ansiosta, sanoo professori Sinn.
- Tietenkin Saksassa on edelleen massatyöttömyyden tilanne. Vaikka luvut ovat hiukan helpottaneet, niin viime vuonna Saksassa oli yhä 4,5 miljoonaa ihmistä vailla työtä, Sinn sanoi.
Tänä vuonna työtä etsii Saksassa yhä 4 miljoonaa ihmistä, mikä on enemmän kuin edellisen kasvukauden aikana vuonna 2000. Tuolloin työttömänä oli 3,9 miljoonan ihmistä.
Sinn painottaa, että vaikka työttömyysluvut ovat laskussa, on työmarkkinoilla yhä pysyvä ja ratkaisematon perusongelma.
Tarvitaan suurempia palkkaeroja
Suurin ratkaisematon ongelma on Sinnin mukaan heikosti koulutettujen korkea työttömyysaste.
Sinn huomauttaa, että matalapalkka-alojen työttömyys on Saksassa suurempaa kuin missään muussa OECD-maassa.
- Tämä johtuu siitä, että olemme epäonnistuneet koulutuksessa. Mutta se johtuu myös siitä, että käytännössä meillä toimii vähimmäispalkka.
Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaalivaltion tukijärjestelmä, siis työttömyysturva, toimeentulotuki, varhaiseläke, kaikki nämä yhdessä synnyttävät vaatimuksen vähimmäistulosta, jonka yksityisen työnantajan palkkatarjouksen täytyy kyetä ylittämään, Sinn sanoi.
Sinnin mukaan tämä ikään kuin tahaton vähimmäispalkkatilanne tuottaa myös lisää työttömyyttä, joka koskee kaikkein vähätuloisimpia.
Eihän keskustelu työelämän joustoista tai kannustinloukkujen poistamisesta ole Suomessakaan vierasta. Hans-Werner Sinn ulottaa nämä vaatimukset aivan eurooppalaisen hyvinvointivaltiomallin ytimeen.
- Todellinen ratkaisu työttömyysongelmaan voi perustua ainoastaan siihen, että koulutusjärjestelmää parannetaan edelleen. Tämän lisäksi on hyvinvointivaltio rakennettava uudelleen tavalla, joka sallii palkkarakenteiden hajoamisen globalisaatiovoimien edellyttämällä tavalla, vaatii professori Sinn.
Sinn kuitenkin huomauttaa, että tarvittaessa yhteiskunnan pitää olla valmis korvaamaan kaikkein vähätuloisimpien menetykset.
Eurooppalainen hyvinvointivaltio luotava uudelleen
Professori Sinn huomauttaa, että eurooppalaisen sosiaalivaltion mallissa oletetaan, että hyvinvointia olisi jaettavissa globalisaation voimien vastaisesti.
Sinn ei usko, että nykyinen malli voi enää jatkua. Hänestä sosiaalivaltiota tarvitaan ja tulonjako on tarpeellista. Sinn kuitenkin painottaa, että sosiaalisten turvaverkkojen järjestelmä täytyy sovittaa yhteen markkinatalouden kanssa.
Sinnin mukaan sosiaalivaltion on hyväksyttävä se, että palkkatulot ovat hyvin jyrkästi eri suuruiset, aivan kuten markkinavoimat ovat niitä kehittäneetkin.
Saksalaisprofessorin suunnitelma muistuttaa Suomessa Soininvaaran mallin nimellä tunnettua toimeentulotuen rakennetta.
Samoin Britaniassa palkat ovat joustavia ja putoavat pieniksi, mutta työssä käyville maksetaan tarvittaessa lisäpalkkaa.
IFO instituutissa kaavailtu malli perustuu ajatukselle, missä saa ansaita 500 euroa vapaasti, ilman muiden sosiaalietujen menetyksiä. Kuitenkin niille, jotka kieltäytyvät tarjotusta työstä, maksetaan muuta tukea entistä vähemmän.