Pistetääs ihan ylipitkä postaus kun innostuin näpyttelemään.
Jarto sanoi:
Absolut, ei kukaan vähänkään täysjärkinen kiistä sitä etteikö P-Korean hallinto ole ongelma. Ongelman suuruudesta ja ratkaisemistavasta taas sitten voidaan kiistellä loputtomiin. Itse kannatan E-Korean ajamaa tapaa lähentää maita toisiinsa.
Totta, mutta valtaisia ongelmia aiheuttaa että pohjoisen Juche-ideologiaan kasvaneet sukupolvet (=about kaikki hengissä olevat) eivät pysty omaksumaan lähentymistä etelän ja amerikan kanssa. Ne edustaa suurta pahaa, jotka on oikeudetta korean niemimaalla. Ne ovat syynä koreoiden ja perheiden jakaantumiseen. Johdon vertaansa vailla oleva hulluus on opetettu niin kansalle kuin nyky-johdollekin. Systeemin luoneet ihmiset alkavat olla harvassa.
Jarto sanoi:
P-Korean politiikkaa ei muuta uhittelu, uhkailu tai pakotteet. Se vain vahvistaa heidän näkemystään siitä että he itse ovat suuren uhan kohteena. Ja se taas vahvistaa vain armeijan ja suuren pojan valtaa maassa. Mikään ei lisää ihmisten isänmaallisuutta ja uskonnollisuutta paremmin kuin pelko.
Totta tuo alku, sen on kaikki nähneet. Maan johto antaa ennemmin omiensa kärsiä/kuolla kuin myöntyy muiden maiden pakotteisiin. Mutta en ole samaa mieltä että he toimivat nyt näin sen takia että he pelkäisivät olevansa seuraavana jenkkien "to-do"-listalla. Pohjoisen viimeinen tavoite on alistaa Korean niemimaa yhden johdon ja yhden ideologian alle. Vaikea arvata onko etelän nykymenolla sijaa siinä maassa.
Tuo pelko-kohta on tuossa myös aivan oikein, senkin takia maahan on vaikea mennä. Suuri johtaja on siellä nimenomaan sitä, oma elämäntapa Ainoa mahdollinen ja ulkovallat vain havittelevat suurta ja mahtavaa korean niemimaata. Mutta tuo sama pelko pitää heidät myös systeemissä kiinni. Kaikenkaikkiaan tuo on älyttömän kiehtova maa, jos varaa olisi niin ehdottomasti käytävien paikkojen listalla n:ro 1.
Jarto sanoi:
P-Korea luottaa eniten Kiinaan ja Venäjää. Jos nämä kaksi antavat maan suurelle pojalle vinkkejä siitä kuinka taloutta ja hyvinvointia voi kasvattaa kauppaa avaamalla ja hieman avoimuuttakin lisäämällä, aloittaisi se kestävän tien kohti ongelman ratkaisua. Kun kansa huomaisi itse, että mitään uhkaa ei ole, he kyllä aikaa myöten hoitaisivat ongelman kuntoon kuten Itä-Euroopassakin tapahtui.
Ja eritoten kiinaan, joskin välejä on alkanut hiertää se että Kiinalaiset on huomanneet pohjoisesta olevan enemmän haittaa kuin hyötyä kumppanina. Ovat jo sulkeneet pankkiyhteyksiä ja muutenkin ottaneet tiukemman linjan. Myös Kiinaan about parijonossa pakenevat upseerit on ilmeisesti pohjoiselle jonkinlainen arka paikka. Mutta mikäli nämä valtiot saisi johdon ymmärtämään mitkä mahdollisuudet piilevät paremmassa yhteistyössä ulkovaltojen kanssa, niin se ehkä avaisi parhaan tien lähentymiselle. En vain usko että johto on niin typerää ettei olisi tuotakin miettinyt ja omalta kantilta huonoksi todennut. Ehkäpä siksi että mikäli kansa olisi tekemisissä ulkovaltojen kanssa, niin tyytymättömyys räjähtäisi varmasti käsiin. Mutta taloushan tuolla on umpikujassa, kuten pikkuhiljaa diplomatiakin. Johdon ainoa keino selvitä alkaa olla ydinpelotteen hankkiminen. Vain sillä pystyy maa pitämään rajansa koskemattomina. Ulkovallat alkaa hermostua maan väärennös-,huume-, rahanpesu- yms. "contraband"-bisneksiin, sen suoraan ja epäsuoraan uhkailuun, piittamattomuuteen ja julmuuteen. Ehkäpä ydinpelotteen jälkeen maa alkaa kuin alkaakin liennyttää suhteitaan?
Jarto sanoi:
Ja jos taas halutaan jotain nopeita voimaratkaisuja, niin johtajan kidnappaus tms. on paljon verettömämpi ratkaisu kuin täysi sota.
Vaikea mennä sanomaan. Ton maan tilanne on niin erilainen kuin missään muualla. Normaali kansalaiselle ei ole pienintäkään käsitystä ulkomaiden elämästä, elintasosta tai ajatusmaailmasta. Maassa kaikki radiot on viritetty tietylle taajuusalueelle jolla tulee vain hallinnon ohjelmaa, ja sama tölsyissä. Ainoa tieto mitä ulkomaailmasta on ihmisillä on se, mitä heille opetetaan ja propagandakoneistosta syötetään. Ja tieto mitä propagandakoneisto saa on varmasti sekin aika hemmetin kaukana siitä mitä täällä kuullaan ja nähdään.
Nyt kun koalitio saisikin jollain ilveellä kaapattua johtohahmot simultaanisesti, niin se ei auttaisi juuri mitään. Ulkomaalaiset ei tiedä hallinnon järjestelyistä käytännössä mitään, varajohtajuuksia, tms. Ei edes johtavien poliitikkojen roolia maassa voida sanoa varmaksi, pl. Pieni-Suuri Johtaja. Maan sähköinen media ei ilmeisestikään edes paljoa "revittele" hallinnon hahmoilla, vaan maassa tämäntapainen tiedotus kulkee muita reittejä, esmes opettajien ja "puolueen agitaattoreiden" toimesta, kuppiloissa, lehtisissä jne.
Ja tietysti valtaisa raivo joka kansakunnassa mahdollisesti heräisi johtajan sieppauksen jälkeen. Suuri saatana olisi vienyt heiltä jumalan tasoisen johtajan. Osa kansasta osaisi reagoida tähän ilolla, mutta osa varmasti taistelisi vaikka hengenlähtöön asti. Tähän maahan verrattuna Irak ja Afghanistan oli kuitenkin avoimuuden ja demokratian linnakkeita, ja kansalaiset välinpitämättömiä hippejä. (väärä termi, mutta kaippa tosta saa kuvan...)
Oikeastaan mulla ei ole yhtäkään hyvää neuvoa et mitä tuolla pitäis tehdä. Kansan reaktiot ovat aivan liian mahdottomat ennustaa tavalliselle suomalaiselle, pitäis tietää miten väki siellä oikeasti funtsii. Sen perusteella vastapropaganda-kamppista, järjen puhumista, jne. En pysty uskomaan että maat saataisiin diplomaattisesti toistensa lähelle.
Lisäksi maa on aivan sairaan raskas vallata. Google Earthia vartin tutkimalla pääsee jo hyvin käsitykseen siitä että minkäverran esmes Pyongyangia suojaa aseistusta etelän puolelta tulevaa armeijaa vastaan. Ylipäätään sotilaslentokenttiä maassa on vissiin kymmeniä, tukikohtia, ohjusasemia, siiloja yms kaikkialla, siis aivan kaikkialla. Ja siinähän näkyy vain ilmasta erottuvat kohteet, maanalaisten määrä ja niiden maisemointi on varmasti jopa moninkertainen. Voi vain kuvitella että moniko rakennus on aivan normaali talo, ja monessako on "muitakin funktioita"... Kaupungissa on isoja viheralueita jotka on aidattua ja missä on hienonnäköisiä taloja ja ohjuspatteristoja tms. Siellä täällä vaikuttaisi olevan käyntejä maan alle. Rajan pinnassa vaikuttaisi olevan kymmenien kilometrien juoksuhautaverkosto. Jostain syystä lännestä päin tuleva valtaus on ainakin näkyvien kohteiden osalta helpompi, mutta tämä on varmasti hämäystä. Sieltä tultaessa pääkaupunkiin joudutaan ylittämään helppo, solainen vuoristo, jonka varaan ilmeisesti lasketaan. Kapeassa tilassa ikävä olla kun rinteiltä valuu napalmia ja hermokaasua päälle.