Keskustelua ravinnosta

pendellstock

Well-known member
Liittynyt
19.11.2007
Viestit
2099
Pyrin syömään "terveellisesti", eli kasviksiakin välillä ja hedelmistä tykkään. Haastavaksi oman ruokaympyörän tekee se, että treenatessa kulutuksen tarve on korkea, esim protskua pitäisi löytyä kanssa. Siksi tulee vedettyä kyllä paljon kanaa ja tonnikalaa.

Kyllä mä välillä palkitsen itteni jollain kebabilla/pitsalla. Tosin useammin tulee käytyä ravintolassa, mutta sielläkin ne annokset on sitten usein aika raskaita jos niitä selailee jostain seiskaluokan bilsan kirjan ruokaympyrästä.

Toisaalta ihan puhtaasti kilokaloreita laskevaksi pupunruokailijaksi en aio enkä halua alkaa: Kyllä elämässä saa asioista nauttiakin. Hyvä ruoka voi olla suurikin nautinto:ahem:

EDIT: ylipäänsä ravinnon "terveellisyydestä" on yhä haastavampaa saada selkoa. Siis oikeesti. Koko ajan tulee tutkimusta toisen perään, jossa sanotaan ihan päinvastaisia juttuja, välillä rankataan voit ja kermat alimpaan maanrakoon ja toisena päivänä selitetään, että ne ranskalaiset elää pidempään juuri sen oikean kerman ja voin käytöllä ruuanlaitossa. No, ainakin kasvisten ja hedelmien hyvistä ainesosista ei liene kahta sanaa tutkijoidenkaan piirissä.
 
Viimeksi muokattu:

Fagerholm

Oman elämänsä Sutil
Liittynyt
19.12.2004
Viestit
39265
Sijainti
Semminki
Pyrin syömään monipuolisesti ja laadukkaasti. Panostan lähinnä Valmisruokiin, eineksiin, marinadeihin ja mausteseoksiin.

Vakavissaan syön erittäin vaihtelevasti. Vaihtelevasti sikäli, että yksi viikko saattaa mennä kebabilla ja muulla roskaruoalla. Toinen viikko sitten vaikkapa äärimmäisen terveellisillä kotisapuskoilla. En jaksa stressata ruoka-asioista, vaan löysin rantein mennään ja sitä syödään, mikä tilanteeseen parsaiten sopii.
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Pitää muuten sanoa, kun kuitenkin itse syön aika paljon 'ulkona', että sielläkin suunnalla sapuska on mennyt viimeisen kolmen vuoden aikana huomattavasti terveellisempään suuntaan. Niitä perunoita ei ole nykyään pakko aina paistaa, tai öljyssä kypsentää. Ja kasviksia löytyy kivasti.

Mitä olen notiseerannut, niin myös ihmiset syö paljon kasviksia ja vihanneksia. Siihen lautaselle helposti lämätään puolikas peitto kasvispuolelta.:ahem:
 

ettelbruck

Well-known member
Liittynyt
30.7.2000
Viestit
11181
Sijainti
Vantaa/Riihimäki/Ettelbruck
Panostan hyviin ruoanlaittajiin.
Sama yksikkömuodossa, vaimo tekee hyvää ruokaa (mä korkeintaan avustan).

Ja Mehen
Syön erinomaista ruokaa. Itse tehtyä, koska niin saa parasta. Rajoittuneet ruokavaliot on just niitä asioita, mitä mun elämään ei voi kuulua. Ruoka on liian suuri nautinto antaa pelleilylle. Panostan raaka-aineisiin ja laatuun, en määrään. Valmisruoat, einekset, marinadit ja mausteseokset on melkosta paskaa.
on hämmästyttävän lähellä huushollimme linjausta.

edit: - Ja loppuosa tekstistä putos eka yrityksellä.
Niin, kun oon käynyt (valtavasta) ylipainosta johtuvan sairauskimpun kanssa kuoleman portilla niin nyt on pakko hieman laskea kaloreita ja välttää diabeteksen myötä sokeria ja pahempia rasvoja. Joka aamu käyn vaa'alla ja sen mukaan suunnittelen liikunnan ja ruokailun suhteita. Joinakin päivinä 'tiukkaa linjaa', joskus voi ottaa hedonistisemmin.

Yleensä emme maksa lisähintaa (emmekä huomaa lisäarvoa) luomutuotteissa, mutta jotenkin vapaiden kanojen munat tuntuvat mukavalta ajatukselta, vieden mielikuvat mummoni kanoihin 40v sitten.
 
Viimeksi muokattu:

Mangelo

Well-known member
Liittynyt
19.4.2007
Viestit
24380
Ja kasviksia löytyy kivasti.
Ruokaloissa yleensä on vaan jotain huonosti imeytyvää raakaa kaalisipulisilppua, punajuuriraastetta tai vastaavaa. Paremmin maistuis salaattipohjaiset, höystettynä ehkä jollain tomaattilla, ananaksella tai kurkulla, ja ehkä jotain tonnikalaa tai raejuustoa seassa myös. Juurekset ja kaalit sais mieluummin tarjoilla kypsennettynä :nope:
 

Joe Tanto

Well-known member
Liittynyt
30.3.2009
Viestit
383
Sijainti
Katalanian laiva
välillä rankataan voit ja kermat alimpaan maanrakoon ja toisena päivänä selitetään, että ne ranskalaiset elää pidempään juuri sen oikean kerman ja voin käytöllä ruuanlaitossa.
Mielestäni lähdetään yksinkertaistamaan todella paljon, jos oletetaan, että ranskalaisten sydänterveys johtuu juuri niistä rasvoista. Myös Suomi on Euroopan kärkimaita, mitä tulee tyydyttyneiden rasvojen kulutukseen. Viime vuosikymmenen lopulla eroa Suomen ja Ranskan välillä oli noin prosentin verran. 2000-luvulla suomalaisten tyydyttyneiden rasvojen kulutus laski noin puoli prosenttia, eli onko tätä muutosta kenties hieman liioiteltu? Alla olevasta kuvasta voi mm. todeta, että sepelvaltimotautia esiintyy Suomessa ja Bosniassa suunnilleen saman verran, vaikka tyydyttyneen rasvan kulutuksessa on eroa yli kymmenen prosenttia Suomen "eduksi".



(Kuva on otettu eläintuotteita suosivalta sivustolta, joten kyseessä ei ole mikään vegaanipropaganda.)

No, ainakin kasvisten ja hedelmien hyvistä ainesosista ei liene kahta sanaa tutkijoidenkaan piirissä.
Oikeastaan ei tarvitse paljoakaan lukea, jotta saa ainakin hedelmistä ja niiden terveysvaikutuksista kovin ristiriitaisen kuvan. Heh, löytyy niitä vihanneskriittisiäkin jonkin verran...
 

Suggestiivi

Kusihousunörtti
Liittynyt
4.10.2009
Viestit
1050
Aamupala (pari leipää, joskus jogurtti + juotavaa), koululounas ja iltapäivällä sitten jotain satunnaista. En syö kuuden jälkeen mitään (äidin exältä honittu laihdutusvinkki).
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Aamupala (pari leipää, joskus jogurtti + juotavaa), koululounas ja iltapäivällä sitten jotain satunnaista. En syö kuuden jälkeen mitään (äidin exältä honittu laihdutusvinkki).
Aika pitkä paasto, jos seuraavan kerran syö aamulla.

Et vissiin harrasta urheilua iltaisin? Lähinnä palautumisen kannalta ajattelin.
 

Otto Hokkanen

Well-known member
Liittynyt
28.12.1998
Viestit
8542
Sijainti
Tampere
Entäpä noudatatteko ns. virallisterveellistä ruokavaliota (http://www.tervesuomi.fi/fi/julkaisu/11728 ) ?

Miten sitten painonhallinta? Pysyykö kilot kurissa vai joudutteko todella tsemppaamaan asian kanssa?
Tohon verrattuna syön aivan liian vähän rasvaa ja hieman liian vähän tärkkelystä ja selluloosaa. Proteiinia menee sitten suositusta enämpi.

Ihan hyvin on kilot pysyneet, vaikka välillä unohdankin syödä, joten ravintoarvot lienevät vähintään riittävällä tasolla.

Kalaa vois kyllä syödä enämpikin. Sääli, että hyvän makuiset kalat (rasvapaskalohen makua en siedä) ovat harmillisen kalliita ja kalankokkaustaitoni puutteelliset.
 

Sinäputki

Troll
Liittynyt
13.7.2010
Viestit
4216
Sijainti
Trollhättan
Traditionaalista kotiruokaa tulee syötyä kotona. Perunoita ja lihapullia, perunoita ja kanaa, makaronilaatikkoa ja niin edelleen. Eksoottisempia eineksiä en käytä kovin paljoa, saati mausteita. Kasviksia saan jonkin verran kouluruoasta, hedelmiä nappailen päivittäin. D-vitamiinilisää otan päivittäin, kun siitä on ollut niin paljon positiivista juttua mediassa. Omegakolmosia nappaan myös mikäli ei tule kalaa syötyä. Iltaisin syön paljon, enimmäkseen viljatuotteita tahi hedelmiä. Joskus myös epäterveellistä safkaa, mutta kun kasvuiässä vielä ollaan ja harrastan riittävästi liikuntaa, niin lihomista ei tapahdu.
 

Mehe Rienarsuo

Lupaavin tulokas
Liittynyt
9.3.1999
Viestit
20163
Sijainti
Konnektikuti
Mielestäni lähdetään yksinkertaistamaan todella paljon, jos oletetaan, että ranskalaisten sydänterveys johtuu juuri niistä rasvoista. Myös Suomi on Euroopan kärkimaita, mitä tulee tyydyttyneiden rasvojen kulutukseen. Viime vuosikymmenen lopulla eroa Suomen ja Ranskan välillä oli noin prosentin verran. 2000-luvulla suomalaisten tyydyttyneiden rasvojen kulutus laski noin puoli prosenttia, eli onko tätä muutosta kenties hieman liioiteltu? Alla olevasta kuvasta voi mm. todeta, että sepelvaltimotautia esiintyy Suomessa ja Bosniassa suunnilleen saman verran, vaikka tyydyttyneen rasvan kulutuksessa on eroa yli kymmenen prosenttia Suomen "eduksi".



(Kuva on otettu eläintuotteita suosivalta sivustolta, joten kyseessä ei ole mikään vegaanipropaganda.)



Oikeastaan ei tarvitse paljoakaan lukea, jotta saa ainakin hedelmistä ja niiden terveysvaikutuksista kovin ristiriitaisen kuvan. Heh, löytyy niitä vihanneskriittisiäkin jonkin verran...
Mitä tuo grafin akseleilla on? Kysyn, kun en meinaa päästä millään tuohon Suomi vs. Bosnia väittämään kiinni tuon kautta.
 

Joe Tanto

Well-known member
Liittynyt
30.3.2009
Viestit
383
Sijainti
Katalanian laiva
Mitä tuo grafin akseleilla on? Kysyn, kun en meinaa päästä millään tuohon Suomi vs. Bosnia väittämään kiinni tuon kautta.
X: tyydyttyneen rasvan osuus kokonaisenergiasta prosentteina.

Y: ymmärtääkseni kyseessä on näiden tiettyjen sairauksien (sepelvaltimotauti, halvaus ja muut sydän- ja verisuonitaudit) esiintyminen kyseisessä kansassa.

Korjataan sitä Suomi vs. Bosnia -kohtaa sen verran, että toki mailla on eroa jonkin verran käyttämässäni esimerkissä, mutta tyydyttyneen rasvan määrä ei sitä mielestäni selitä.

Kyseessä on muutenkin melko huono kuvaaja. Muistin, että nuo vasemman reunan luvut olisivat olleet 100000 ihmistä kohti. Elintasoa ei tuossa juurikaan huomioida.

Olisi pitänyt tietysti linkittää myös alkuperäisen kirjoitus: Saturated Fat Intake vs. Heart Disease & Stroke. Pahoittelut, kirjoitin tuon sen verran kiireessä, että unohtui.

Kirjoituksessa on alempana kuvaajia, joissa samaa asiaa pyöritellään ehkä hieman tarkempien mittarien avulla.
 
Viimeksi muokattu:

Juskanen

Naisilleninen
Liittynyt
3.8.2003
Viestit
6598
Sijainti
lähiö
Sama vika nykyään, ennen en oikein jaksanut välittää. Nyt jätän tuotteita tuosta syystä hyllyyn. Yllätyksekseni olen viimeaikana huomannut, että monet maustesekoitukset sisältävät aika pitkät litaniat E-koodillisia lisäaineita.
Maustesekoituksissa on monesti myös suolaa jopa yli puolet sisällöstä.

Joo, en mäkään niitä tuoteselosteita tavaile sen takia, että nipottaminen olisi kivaa. Olen vaan havainnut, että mitä enemmän lisäaineita, sitä teollisempi ja huonompi maku. Ja jos haluan syödä vaikkapa guacamolea, toivoisin tuotteessa olevan avokadoa enemmän kuin 1,2%. (Saahan sitä toivoa, mutta valmiissa "guacamoleissa" ei ole. Pakko tehdä itse, jos haluaa kunnollista :rolleyes:)

Lisäksi uskon vakaasti, että käsittelemättömistä perusraaka-aineista valmistettu safka on terveellisempaa kuin erinäisten teollisten prosessien läpi mennyt tuote. Terveellisyys on kuitenkin mulle vain kiva plussa, pääasia on maku :thumbup:
 

WebSlave

Trackman
Liittynyt
9.2.2005
Viestit
29660
Pääasiassa syön itse laitettua, edullista, vähävaivaista ja kursailematonta ruokaa. Ruuanlaittoani ei harvoja poikkeuksia lukuunottamatta voi miksikään kokkaukseksi tituleerata. Kasviksia käytän liian vähän jos välillä ollenkaan, kalaa (pl. tonnikala) ja kanaa harvoin. Valmisruokia tulee ostettua harvoin, mutta uutuudet tulee yleensä tsekattua. Pizzat ostan yleensä pakasteina ja pikaruokapuolelta käyn pitakebabin joskus noutamassa.

Paino on pysynyt kurissa. Itse asiassa aamupaino pitkästä aikaa juuri palautui alkamaan viitosella. ;)
 

Jr-

Maximum Attack
Liittynyt
29.3.2000
Viestit
14798
Sijainti
Saviseutu
Joo, en mäkään niitä tuoteselosteita tavaile sen takia, että nipottaminen olisi kivaa. Olen vaan havainnut, että mitä enemmän lisäaineita, sitä teollisempi ja huonompi maku.
Juu ja kun tolla puoliskolla ja pojilla tahtoo olla atooppista ihoa niin aika tarkkaan saa kattoo ettei vaan olis mitään paprikajauheita tai chilijauheita ettei iho mene rikki.
 
Ylös