Todennäköisesti ainoa keino estää kriisi olisi myöntää tosiasiat ja tehdä kipeät päätökset. Tosiasioihin kuuluu ainakin kaksi asiaa.EU-johtajat kokoontuvat rauhoittamaan velkakriisiä
Euromaiden johtajat kokoontuvat tänään Brysseliin poikkeukselliseen taloushuippukokoukseen huolestuneissa tunnelmissa, sillä Espanjan luottoluokituksen lasku herätti eilen huolta talouskriisin riistäytymisestä uudelleen valloilleen.
Luottoluokituslaitos Moody's laski Espanjan luokitusta, koska sen mielestä maan pankkisektorin vakauttaminen tulee maksamaan enemmän kuin maan hallitus on arvioinut.
Euromaiden johtajat keskustelevat kokouksessaan muun muassa Saksan ja Ranskan helmikuussa ehdottamasta kilpailukykysopimuksesta ja euroalueen vakausrahaston mahdollisesta vahvistamisesta.
Suomi vastustaa 440 miljardin euron vakausrahaston kasvattamista. Eduskunnan suuri valiokunta päätti eilen, että se ei anna hallitukselle valtuuksia uusiin lainatakauksiin.
Ennen euromaiden kokousta kaikkien EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysselissä pohtimaan Libyan tilannetta. Suomea kokouksissa edustaa pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.).
Portugali teki sitten persu-pelisiirron. Saapas nähdä, että miten markkinat reagoivat tähän. Meneekö viikko vai kuukausi ennen kuin Portugali tarvitsee hätälainaa? Niin ja millä ehdoin sitä hätälainaa myönnettäisiin jos eivät suostu rakenteellisiin uudistuksiin?Portugali on ajautumassa hallituskriisiin. Maan parlamentti äänesti odotetusti nurin hallituksen esittämät säästötoimet.
Pääministeri Jose Socrates on jättänyt eroanomuksensa säästösuunnitelman kaatumisen takia. Socratesin luotsaama vähemmistöhallitus esitti eläkkeiden leikkaamista ja julkisten menojen supistamista.
Socrates on varoittanut, että Portugali joutuu Kreikan ja Irlannin tavoin pyytämään ulkomaista apua, jos säästöjä ei hyväksytä. Portugali uhkaakin nyt ajautua EU:n laina-avun varaan, sillä maa on pahasti velkaantunut.
Oppositiopuolueet eivät kuitenkaan säikkyneet pääministerin varoituksia, vaan äänestivät kaikki säästöjä vastaan.
Socratesin sosialistipuolueella on vain 97 paikkaa 230-paikkaisessa parlamentissa, joten hänen johtamansa hallitus ei pystynyt yksinään runnomaan säästöjä läpi.
Portugaliin oli ennakkoon povattu ennenaikaisia vaaleja, jos säästösuunnitelma jää vaille riittävää kannatusta.
Sitähän ei pitäisi myöntää ollenkaan, tosin paikallisille populisteille menisi sormi suuhun kun ilmoitetaan kylmästi ettei rahaa tipu jos uudistuksia ei tehdä, tai sitten esiemerkiksi valtion kiinteistöt ym omaisuus vaaditaan lainoille vakuudeksi. Uskoisinpa uudistusten alkavan kiinnostamaan.Niin ja millä ehdoin sitä hätälainaa myönnettäisiin jos eivät suostu rakenteellisiin uudistuksiin?
Populistien lisäksi sormi voi mennä suuhun myös rahoituslaitoksille, jotka ovat lainoittaneet Portugalia. Koko homman jujuhan on ollut, että velkamaat tarvitsevat lisävelkaa maksaakseen entistä pois... ja näin estääkseen potentiaalisen finanssikriisin syntymisen. Nyt tämä mekanismi näyttäisi olevan pahemmassa vaarassa kuin Kreikan ja Irlannin tilanteissa, joissa molemmissa maissa oli hallitukset, jotka aloittivat talouden tervehdyttämisen. Ilmeisesti Portugalin hallitus nyt eroaa ja uudesta ei ole tietoa. Kenen kanssa siis edes neuvotella?Sitähän ei pitäisi myöntää ollenkaan, tosin paikallisille populisteille menisi sormi suuhun kun ilmoitetaan kylmästi ettei rahaa tipu jos uudistuksia ei tehdä, tai sitten esiemerkiksi valtion kiinteistöt ym omaisuus vaaditaan lainoille vakuudeksi. Uskoisinpa uudistusten alkavan kiinnostamaan.
Näinhän tuo on, mutta ei näitten huithapeli-maiden velkakriisiä tulee myöskään hoitaa antamalla blankovekseliä rahoituslaitoksille.Populistien lisäksi sormi voi mennä suuhun myös rahoituslaitoksille, jotka ovat lainoittaneet Portugalia. Koko homman jujuhan on ollut, että velkamaat tarvitsevat lisävelkaa maksaakseen entistä pois... ja näin estääkseen potentiaalisen finanssikriisin syntymisen. Nyt tämä mekanismi näyttäisi olevan pahemmassa vaarassa kuin Kreikan ja Irlannin tilanteissa, joissa molemmissa maissa oli hallitukset, jotka aloittivat talouden tervehdyttämisen. Ilmeisesti Portugalin hallitus nyt eroaa ja uudesta ei ole tietoa. Kenen kanssa siis edes neuvotella?
Kerrankin samaa mieltä demareiden kanssa. Tosin tämä vaihtoehto tulee hyvin kalliiksi veronmaksajille, kun pankkeja pelastetaan niiden rahoilla.. mutta päästäisiin ainakin alkuun terveemmältä pohjalta. Silloin myös vakautusmekanismilla on paremmat edellytykset toimia.SDP pitää velkajärjestelyitä EU:ssa väistämättöminä
SDP:n puoluehallitus katsoo, että EU:n rahoituskriisissä on tultu johtopäätösten aikaan.
Keskeisin johtopäätös on, että veronmaksajien varojen jatkuva pumppaaminen suuria riskejä ottaneiden pankkien ja muiden sijoittajien pelastamiseksi ei toimi.
Puoluehallituksen kannanoton mukaan on tunnustettava, että Etelä-Euroopan maiden velkojen uudelleenjärjestely näyttää väistämättömältä. Silloin pankit ja muut yksityiset sijoittajat osallistuisivat taakanjakoon.
Pankit ovat tottuneet, että ne pelastetaan veronmaksajien rahalla, kun ovat itsensä kuseen saattaneet. Jos tukea joudutaan antamaan, niin silloin omistustenkin tulee siirtyä osittain tai kokonaan tuenantajille. Jos siitä tehtäisiin selkeä linjapäätös koko EU-alueella, niin pankkien riskinotto järkiintyisi, koska ei niiden omistajat halua rahojaan menettää.Kerrankin samaa mieltä demareiden kanssa. Tosin tämä vaihtoehto tulee hyvin kalliiksi veronmaksajille, kun pankkeja pelastetaan niiden rahoilla.. mutta päästäisiin ainakin alkuun terveemmältä pohjalta..
Muistaakseni Irlannin kohdalla käytiin samaa keskustelua. Vielä pari päivää ennen avunpyyntöä kaikki osapuolet vakuuttelivat, että apua ei tarvita eikä pyydetä. Portugalin kohdalla kyse on vain ajankohdasta, joka on ennen huhtikuun puoliväliä tai sitten kesällä.Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) mukaan Portugali ei ole pyytämässä ulkomaista laina-apua talouskriisiinsä.
Kiviniemen mukaan kaikki Portugalin puolueet ovat sitoutuneita maan talouden vakauttamiseen, vaikka parlamentti keskiviikkona hylkäsikin pääministeri Jose Socratesin säästöpakettiehdotuksen.
Socrates esitteli maansa tilannetta EU-maiden johtajille Brysselin huippukokouksessa. Kiviniemen mukaan mikään ei käydyissä keskusteluissa viitannut siihen, että Portugali olisi hakemassa laina-apua EU:lta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.
Osa Portugalin lainoista on erääntymässä huhtikuun puolivälissä juuri ennen Suomen eduskuntavaaleja. Maan lainakorot ovat nousseet ennätyskorkeiksi, minkä takia rahoitusmarkkinoilla arvioidaan maan hakeutuvan ennen pitkää ulkomaisen avun piiriin.
Portugalin lainojen takaaminen edellyttää Suomessa eduskunnan päätöstä. Kiviniemi ei sulkenut pois mahdollisuutta, että kertaalleen jo vaalitauolle lähtenyt eduskunta joudutaan kutsumaan koolle Portugalin takia.
–En ole mikään ennustaja. Tietenkin kaikki voi olla mahdollista, Kiviniemi sanoi.
Näinpä. Kumman kimppuun korkomarkkinat seuraavaksi iskee, Italian vai Espanjan?Muistaakseni Irlannin kohdalla käytiin samaa keskustelua. Vielä pari päivää ennen avunpyyntöä kaikki osapuolet vakuuttelivat, että apua ei tarvita eikä pyydetä. Portugalin kohdalla kyse on vain ajankohdasta, joka on ennen huhtikuun puoliväliä tai sitten kesällä.
Hyvä artikkeli.Suosittelen foorumilaisia lukemaan tämän artikkelin:
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/03/30/nain-suomikin-voi-upota-euroopan-velkasuohon/20114402/12
Olisiko seuraavana vuorossa peräti joku pääilmansuunta?Jännästi muuten nuo kriisit ovat puhjenneet euroalueen kulmissa; ensin kaakossa, sitten luoteessa ja viimeksi lounaassa. Missähän seuraavaksi?
Yrityksiltä (lue: pankit) sen rahan saa toisten maitten veronmaksajilta.Valtiolla ja yrityksellä on vissi ero. Yritykseltä voi aina saada rahaa takaisin realisoimalla sen omaisuuden sikäli kuin sellaista on. Valtiolta ei vastaavassa tilanteessa saa ulosmitattua omaisuutta muuten kuin lähettämällä panssarivaunut.