Juhis sanoi:
Kyllä mä veikkaisin, että Jenkeissäkin ja muuallakin tilanne on paljon paremmalla tolalla kovien rangaistusten takia
Jostain syystä rauhallisimpia ja ennustettavampia ovat kuitenkin ne yhteiskunnat, joissa pyritään jonkinlaiseen ymmärtämiseen. Jos ihminen on valmis murhaamaan, hän murhaa riippumatta rangaistuksesta. Kovat rangaistukset voivat auttaa lievempiin rikoksiin tai rikkeisiin kuten ylinopeuksiin. Jos pienestäkin ylinopeudesta rapsahtaisi puoli vuotta vankeutta, niin aivan varmasti ne vähenevät. Murhien kohdalla tämä ei kuitenkaan toimi, koska murhaajan moraali on niin kaukana yleisestä moraalista, ettei rangaistuksilla ole mitään merkitystä.
Kuvitellaan tällainen tilanne:
On diplomi-insinööri Pekka. Pekalla on ollut v-mäinen lapsuus, suhde äitiin on hankala ja ensimmäinen ex-vaimokin petti, mihin koko suhde lopulta kariutui. Työt sentään sujuvat ja uusi suhdekin on hyvällä mallilla. Eräänä iltana Pekka juo viinaa ja vähitellen hänen päänsä pehmenee ja yhtäkkiä pimenee täysin Pekan kävellessä terallisilta kotiin: Pekka raiskaa naisen.
Oikeudessa hänet tuomitaan. Onko nyt viisaampaa lätkäistä Pekalle pitkä kakku, jonka aikana hänet eristetään täysin yhteiskunnasta, hän menettää mahdollisuuden tehdä työtä ja joutuu lupumaan ihmissuhteistaan ja sosiaalistuu rikolliseen kulttuuriin, minkä myötä hän on vankilasta palatessaan täysin tyhjän päällä, joutuu yhteiskunnan elätettäväksi ja mahdollisesti syyllistyy uusin rikoksiin, vai olisiko hyödyllisempää, että Pekalle annettaisiin terapiaa ja pyrittäisiin ymmärtämään niitä syitä, jotka johtivat raiskaukseen?
Kun esimerkiksi vankien opiskelua usein kritisoidaan, niin olisiko sitten parempi, että päihdekierteessä olevat tulevat vankilasta ulos ilman koulutusta takaisin päihdekierteeseen? Vai olisiko koulutus kuitenkin mahdollisesti asia, joka auttaa uuden elämän alkuun? Kuten jo totesin, ensikertalaisista vain pieni osa tekee uusia rikoksia.
Pitäisikö vankilaoloista tehdä niin kovat, että ne masentavat tai muuten lytistävät ihmisen täysin, vai olisiko järkevämpää tehdä oloista sellaiset, että vankilasta pois tulevilla on henkiset edellytykset aloittaa uusi elämä?
Entä jos oma lapsenne ajautuisi ensin alkoholismiin, sitten huumeisiin ja lopulta tekisi vakavan rikoksen? Uskoisitteko todella, että vankilan kovat olosuhteet auttaisivat häntä, vai tulisiko mieleenne, että hän tarvitsee tukea?