Ei suoranaisesti Ferrari-uutinen mutta kolumni italialaisuudesta kyllä:
( pahoittelen, etten pääse ulkoasua fixaamaan tähän, siistimpi luettava täällä:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011061013872007_ul.shtml )
-*Silvio Berlusconin saavutukset - Mies, joka munasi kokonaisen maan, arvostettu talouteen ja kansainväliseen politiikkaan keskittynyt The Economist -lehti on otsikoinut juttunsa.
Economistin mukaan Berlusconin aika tulee vaikuttamaan Italiaan vielä pitkään.
Lehti kirjoittaa, että Italian pitkäaikaisin pääministeri sitten diktaattori Benito Mussolinin on ollut maalleen täysi katastrofi kolmesta syystä. Viimeisin on ns. Bunga bunga -seksiskandaali, jossa Berlusconin, 74, epäillään muun muassa ostaneen seksiä 17-vuotiaalta Rubylta.
Toinen tunnettu syy ovat jatkuvat oikeudenkäynnit ja syytteet petoksista, talousrikoksista ja lahjusten ottamisesta. Economistin mukaan Berlusconin puolustajat väittävät, ettei häntä ole koskaan tuomittu mistään, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Tuomioita on tullut, mutta sekavat tapaukset on asetusviidakon porsaanreikien ja lakimuutosten avulla pantu villaisella. Ainakin kahdesti herra on itse muuttanut lakia omaksi edukseen.
-*Tästä syystä tämä lehti väitti huhtikuussa 2001, että hän on kelvoton johtamaan Italiaa, Economist sivaltaa Berlusconia.
-*Eikä meillä ole syytä muuttaa tuomiota.
Talous pahin tauti
Kumpikaan edellä mainituista ei kuitenkaan ole tärkein syy siihen, miksi pääministeri on saanut kansakuntansa voimaan pahoin. Vain valtiovarainministeri Giulio Tremontin tiukka talouspolitiikka on pelastanut Italiaa luisumasta samaan kuoppaan Portugalin, Espanjan, Irlannin ja Kreikan kanssa.
Italia vältti asuntokuplan, pankit pysyivät pystyssä, työttömyys on 8 prosenttia (Espanjassa 20 %) ja budjetin alijäämä on vain 4 prosenttia, kun esimerkiksi Ranskassa se on 6 prosenttia.
Mutta luvut johtavat harhaan, Economist väittää.
-*Italian taloustauti ei ole akuuttia lajia, vaan pikemminkin krooninen sairaus, joka jäytää hitaasti sen elinvoimaa. Kun Euroopan taloudet kutistuvat, Italia kutistuu enemmän. Kun ne kasvavat, Italia kasvaa vähemmän.
Jopa Mongolia edellä
Maailman maista vain superinflaatiosta kärsinyt Zimbabwe ja maanjäristyksen runtelema Haiti ovat pärjänneet bruttokansantuotteen kasvulla mitattuna huonommin kuin Italia vuosikymmenen 2000-2010 aikana. Valtion velka on 120 prosenttia bruttokansantuotteesta, joka on vauraan maailman kolmanneksi suurin.
Nuorista neljäsosa on työttömänä, naisia työvoimasta on vain 46 prosenttia ja korkeat palkat yhdistettynä alhaiseen tuottavuuteen rapauttavat kilpailukykyä. Siinä missä tuottavuus nousi Yhdysvalloissa viidenneksen, Britanniassa kymmenyksen, Italiassa se putosi 5 prosenttia.
Maailmanpankin bisneskykylistalla se jää sijalle 80. Edellä ovat sellaiset "talousmahdit" kuin Valko-Venäjä ja Mongolia.
Lehti huomauttaa myös, että vielä 1990-luvun puolivälin paikkeilla useat Italian hallitukset puskivat läpi uudistuksia pysyäkseen mukana eurokelkassa. 2003 Berlusconikin onnistui kohentamaan työllisyyttä ja luomaan ylistettyjä eläkeuudistuksia.
-*Mutta hän olisi voinut tehdä niin paljon enemmän. Käyttää huikeaa valtaansa ja suosiotaan tehdäkseen jotakin muuta kuin suojellakseen omia etujaan. Italian yritysmaailma maksaa kovan hinnan tästä, Economist toteaa.
Syyllinen ongelmiin on Economistin mukaan eittämättä Berlusconi, joka "epäilemättä jatkaa hymyilemistä."
IL
Edellä oli Iltalehden artikkeli alkuperäisestä:
http://www.economist.com/node/18805327