Suomen ulkopolitiikka

Mielestäni Suomen ulkopolitiika

  • On nyt täysin oikealla linjalla

    Äänet: 4 10,0%
  • On nyt melko oikealla linjalla

    Äänet: 10 25,0%
  • Ei mielipidettä

    Äänet: 9 22,5%
  • On nyt melko pielessä

    Äänet: 13 32,5%
  • On nyt täysin pielessä

    Äänet: 4 10,0%

  • Äänestäjiä yhteensä
    40

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
312T4 sanoi:
Toivottavasta Tarja kommentoi tuota Vatasen lausuntoa hieman:confused:
Ei oo Tarja kommentoinut mutta Iltalehden pääkirjoituksen kirjoittaja ja Raimo Ilaskivi sitävastoin on.

Ilaskiven mukaan Vatasen kritiikki on lapsellinen kosto sille että Vatasta ei kutsuttu linnan juhliin:D Ja että samalla hän polttaa siltansa ulkoministeriöön, presidentin kansliaan ja Kokoomukseenkin. (aivan kuten jo yllä kirjoitin;) )

Pääkirjoituksen kirjoittaja 'kehui' Vatasen mopon keulivan ja huomautti että moottoriurheilijana pitäisi huomata moinen seikka. Lisäksi huomautti että jos haukkuu toisten olevan 70-luvulla, ei pitäisi itse tehdä politiikkaa samalla tavalla.

Eikös tää mennyt aika tavalla niin kuin minä tossa ennustelin?:doubtful: :D

Sen verran ollut mukana tossakin hommassa.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Myös Suomen entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs arvostelee Halosta. Myllerin mukaan Halonen pyrkii tukahduttamaan keskustelun ja antamaan kuvaa, että arvostelijoita on vain vähän, vaikka niitä on paljon. Hänen mukaansa Suomen ulkopoliittisen johdon tulisi miettiä kumpi on tärkeämpää Suomen etujen turvaaminen vai maailman parantaminen...

Niin mielestäni Halonen, Tuomioja ja Lehtomäki saisivat jättää tuon globalisaation kanssa puuhastelun.
 

Observer

Well-known member
Liittynyt
23.10.2000
Viestit
14546
Jones sanoi:
Ilaskiven mukaan Vatasen kritiikki on lapsellinen kosto sille että Vatasta ei kutsuttu linnan juhliin:D
Tämä tuli itsellenikin ensimmäisenä mieleen kun tuon jutun luin. :D Tosin en tiedä pitäisikö olla huolestunut että Rami on samaa mieltä kuin minä. :doubtful:
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
Voin sanoa olevani erittäin iloinen siitä että maan johdossa on punamultahallitus.Pahin skenaario olisi Aho presidenttinä ja kokoomus hallitusvastuussa :thumbdown :rolleyes:
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Taas käydään keskustelua presidentin valtaoikeuksista. Keskustelu on kuitenkin turhaa. Presidentin tehtävä tulisi pikaisesti lakkauttaa tarpeettomana. Osa suomalaisista kuvittelee että presidenttiä tarvitaan johonkin. Jos kuitenkin unohdetaan tyhjänpäiväiset tunnesyyt ja haetaan järkiperusteita presidentin tarpeellisuudelle, mitä ne ovat?

Jotkut saattavat nähdä presidentin maan isänä joka näyttää kansakunnalle suunnan. Nykyiset tähän täysin kykenemättömät viranhoitajat ovat osoittaneet että aika on ajanut tällaisesta ohi.

Pääministeri voi aivan hyvin johtaa ulkopolitiikkaa. Nykyinen kahden lautasen järjestelmä EU:n huippukokouksissa on naurettava. Se on omiaan herättämään hämmennystä. Muut maat eivät kohta tiedä miten suhtautua.

Tämä on tyypillistä suomalaista päättämättömyyttä. Suomi ei kykene tekemään selkeitä ulkopoliittisia linjanvetoja. Samoin se ei kykene päättämään täysin tarpeettomaksi jääneen presidentin tehtävän lakkauttamisesta.
 

patriot

Foorumin senaattori
Liittynyt
29.4.2001
Viestit
14758
Joo, jos presidentiltä viimeinenkin valta leikataan käy virka tarpeettomaksi ja sen voi lopettaa. Mitään seremoniamestareita ei tarvita. Meillä on eduskunnan puhemies siihen hommaan.

Jyrki Kataiseen uskoni on siis mennyt. Idioottimaista edes ehdottaa, että Suomessa tulisi olla joku seremoniamestari. Se on joko nykykäytäntö tai ei mitään.

Törnin ja muiden narisioiden olisi kuitenkin syytää muistaa, että presidentin valitsee Suomen kansa. Suomen kansa siis päättää kuka Suomen ulkopolitiikkaa johtaa.

Suomen korkeimman viranhaltijan valinta tulee olla täysin kansalla, eikä mitenkään välillisesti. Eli eduskunta ei ole pätevä valitsija.

Patriot olisi valmis hahmottelemaan Suomeen USA:n mallia. Pääministeri ja varapääministeri johtaisivat maata. Pääministeristä äänestettäisiin eduskuntavaalien yhteydessä. Näin kansa valitsisi korkeimman viranhaltijan, joka on vastuussa kansan valitsemalle eduskunnalle toimistaan.

Toisaalta voidaan hyvin pysyä nykyisessä systeemissä. On se nyt kumma jos ei siellä EU:ssa niitä lautasia riitä. Se on jokaisen maan oma asia kenet se sinne lähettää. Pääministerihän siellä Suomen valtuuskuntaa on aina johtanut, vaikka presidentti onkin paikalla.

Kaikenkaikkiaan Sasi, Alho ja Jaakonsaari ovat mokanneet pahemman kerran. He olivat itse valmistelemassa nykyistäö perustuslakia kun Lipposen hallitus sitä valmisteli. Nyt he haluavat jo muuttaa sitä. On siinä meillä lainsäätäjät. Alho on sitten muka pyrkimässä SDP:n johtoon.. Hah !:thumbdown
 

Black Leopard

Pantera negra
Liittynyt
23.5.2004
Viestit
8678
Sijainti
Läntinen Suomi
SDP:n kokoomuslainen viides kolonna (Ahtisaari, Lipponen, Jaakonsaari, Alho...) ovat näemmä käyneet oikein todelliseen hyökkäykseen oman puolueen presidenttiä kohtaan.
 

Törni

Well-known member
Liittynyt
5.11.2004
Viestit
11306
Black Leopard sanoi:
SDP:n kokoomuslainen viides kolonna (Ahtisaari, Lipponen, Jaakonsaari, Alho...) ovat näemmä käyneet oikein todelliseen hyökkäykseen oman puolueen presidenttiä kohtaan.
Eli kyllä demareiltakin järkeä löytyy :thumbup:
 

Mosse

Skidmark
Liittynyt
5.3.1999
Viestit
104235
Sijainti
On earth
Törni sanoi:
Taas käydään keskustelua presidentin valtaoikeuksista. Keskustelu on kuitenkin turhaa. Presidentin tehtävä tulisi pikaisesti lakkauttaa tarpeettomana. Osa suomalaisista kuvittelee että presidenttiä tarvitaan johonkin. Jos kuitenkin unohdetaan tyhjänpäiväiset tunnesyyt ja haetaan järkiperusteita presidentin tarpeellisuudelle, mitä ne ovat?
No nyt joku voisi sitten kertoa mihin me tarvitsemme läänejä ja niiden byrokraattisia rattaita.
 

sooda

Alan Parsa
Liittynyt
25.1.2001
Viestit
5068
Sijainti
the real mid-west, Seinäjoki
Ainoa "haitta" mikä seuraa "huonoista" USA suhteista on viime aikoina ollut se että jenkkimäkituomari antoi Jannelle lähes yhtä huonot pisteet kuin Norjan Norrman.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
Lisää arvostelua Hesarista
KOLUMNI
Suomi sivuraiteella

Presidentti George W. Bushin vierailu Euroopassa oli tervetullut osoitus siitä, että Atlantin molemmilla puolilla ymmärretään nyt yhteistyön merkitys. Vierailun aikana kuultiin paljon kauniita sanoja, joiden todellisuus mitataan Lähi-idässä ja muualla lähitulevaisuudessa.
Tämäntapainen suuri kansainvälinen lavaesitys tuo aina mukanaan sivutuotteita. Yksi niistä on uusi muistutus siitä, kuinka vaikeaa Suomen ulkopoliittisen linjan toteutus on. Maammehan haluaa olla yhtä aikaa hyvä EU-maa ja aktiivinen atlanttisen yhteyden vaalija.
Luovimisen ongelmasta saatiin selkeä näyttö. Bush teki Brysselissä mahdollisimman selväksi, että amerikkalaisten mielestä Nato on turvallisuuspolitiikassa keskeinen järjestö, jossa atlanttista yhteyttä hoidetaan. Tästä seuraa automaattisesti, että siihen kuulumattomat, itseään eri tavoin "liittoutumattomiksi" kutsuvat maat ovat sivuraiteilla. Yhdysvaltain kanta on looginen; se pystyy vaikuttamaan Natossa aivan eri tavalla kuin muussa yhteistyössä eurooppalaisten kanssa.
Bushin eurooppalaiset Nato-isännät, Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja Ranskan presidentti Jacques Chirac etunenässä, ajavat edelleen Naton uudistamista ja korostavat EU:n merkitystä. Se on Suomen tasapainoilun toinen keskeinen ulottuvuus.

Suomen kohdalla tilanteen todellisuus korostui myös siinä, että kaikki muut EU:n "liittoutumattomat" maat – Irlanti, Itävalta ja Ruotsi – saivat esittää Bushin ja EU-johtajien tapaamisessa kunnollisen puheenvuoron, kun taas Suomen presidentin Tarja Halosen oli tyytyminen lyhyeen kommenttipuheenvuoroon.
Jonkin asteisena mittarina tai tölväisynä voi pitää sitä, että Irlanti esitti EU:n Venäjä-puheenvuoron. Atlantin saarivaltio on hoitanut EU-politiikkansa hienosti, ja sillä on hyvät suhteet Yhdysvaltoihin, mutta sen Venäjä-tietoisuus on väistämättä rajallinen. Tässä on kyse taas uudesta signaalista, joka kertoo, millaiselta ulko- ja Eurooppa-politiikkamme näyttää muiden silmissä.
Suomen erityisasema korostuu erityisesti vertailussa Ruotsiin. Se on jättänyt palmelaisen maailmansyleilyn Suomelle ja ryhtynyt ajamaan maanläheistä ja toimivaa politiikkaa EU-asioissa ja ulkopolitiikassa.
Pääministeri Göran Perssonista on kehittynyt kiistatta voimakkain Pohjoismaiden edustaja EU:ssa, mikä on saanut monet asiantuntijat puhumaan Ruotsin paradoksista. Persson on luonut toimivat suhteet keskeisiin EU-johtajiin ja saavuttanut vahvan aseman, vaikka maa ei edes kuulu talous- ja rahaliitto Emuun ja kansalaisten suhtautuminen yhdentymiseen on hyvin kriittinen.
Myös suhde Bushin hallitukseen toimii, vaikka Ruotsikin on "liittoutumaton" – se ei ole kuitenkaan profiloitunut hankalaksi kumppaniksi. Samaan aikaan suomalaispoliitikkojen on vaikea päästä Washingtonin vallan kammareihin.
Oma tilanteemme johtuu osaksi sekavasta johtojärjestelmästämme. EU:ssa pärjäävät Perssonin tapaiset, oman parlamenttinsa selkeällä mandaatilla toimivat pääministerit, jotka ovat yksiselitteisesti maansa politiikan johtajia; Ranskassa vahva mies on presidentti. Tässä on Suomen kahden lautasen ongelman todellinen ydin: miten kumppanimme voivat tietää, kenen kanssa oikeastaan asioista tulisi puhua?
Eduskunnan on ennemmin tai myöhemmin ratkaistava, onko johtajuus presidentillä vai hallituksella. Muuten Suomen sanoma heikkenee ja edun valvonta vaikeutuu.
EU:n toiminnan merkitys eurooppalaisten demokratioiden päätöksenteossa jäi selvästi liian vähälle huomiolle perustuslakiamme uudistettaessa, eikä jako EU-politiikkaan ja muuhun ulkopolitiikkaan ole uskottava. Nykymaailmassa perustuslain täytyy toimia entistä selvemmin myös ulospäin; oma usko sen erinomaisuuteen ei riitä.

Euroopan maiden ja Yhdysvaltain suhteiden yleisellä tasolla Bushin vierailu sujui niiden osviittojen mukaisesti, jotka olivat nähtävissä ulkoministeri Condoleezza Ricen valmistelumatkan jälkeen. Yhdysvaltain uusi panostus diplomatian keinoihin, Euroopan valitseminen Bushin toisen kauden ensimmäiseksi kohteeksi ja kokonaan muuttuneet äänensävyt olivat tärkeä muutos.
Mikään retoriikka ei pystynyt painamaan näkymättömiin sitä tosiseikkaa, että entiset ongelmat ovat asiatasolla edelleen olemassa. Euroopassa ei matkan jälkeenkään tiedetä, onko voimansa tunnossa oleva Yhdysvallat todella valmis yhteistyöhön vai tuliko Bush vain antamaan eurooppalaisille vielä yhden mahdollisuuden totella.
Todellisuus nähdään edessä olevana aikana; pöydälle täytyy löytyä näkyviä asiaratkaisuja. Vain niiden kautta nähdään, saadaanko lähiaikoina aikaan tasa-arvoon ja toisen kunnioitukseen perustuva strateginen kumppanuus, jossa otetaan huomioon Yhdysvaltojen sotilaallinen ylivoima ja EU:n asema maailmantalouden mahtitekijänä.

Presidentti Bushin Lähi-itää koskeneet sanat ovat paras esimerkki puheista, joiden muuttuminen lihaksi ja toiminnaksi olisi erittäin tervetullut alueen, koko maailman ja EU:n ja Yhdysvaltain suhteen kannalta. Israelin ja Palestiinan kiistan ratkaisu on avain alueen ongelmiin siinä kuin ennenkin.
Kaikki tietävät, että vain Yhdysvallat voi painostaa osapuolet myönnytyksiin, joita ilman sovintoa ei löydy. Bush puhui selkeitä ja tervetulleita sanoja esimerkiksi elinkelpoisesta ja yhtenäisestä Palestiinasta, mutta toteutus on vaikea.
Lähi-idässä on nähty myönteisiä käänteitä, mutta kaikki todella vaikeat asiat Jerusalemin asemasta Länsirannan tulevaisuuteen ovat edessä joskus tulevaisuudessa, ja aikaa on vähän. Parin vuoden kuluttua Yhdysvalloissa käydään jo vaalitaistelua Bushin seuraajasta. Sen alettua amerikkalaisten Israelin ystävien vaikutusvalta alkaa purra.

Olli Kivinen
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
Mitens muuten nykyään kun nää rauhaan pakottamiset ja muut on niin suosittua anekauppaa, niin olisko sellasta tarvittu aikaisemminkin? Vaikkapa tossa 1917 Suomessa? Ja mitä siitä olis ollut seurauksena? Onko muuten oikeesti tolla rauhan turvaamisella, saati sitten rauhaan pakottamisella koskaan saatu mitään tulosta aikaan joka olis ollut hyvä? Parempi kun jos oltais vaan jätetty puuttumatta ja annettu hommien sujua omalla painollaan?
 

jps

nimimerkkien jahtaaja
Liittynyt
17.11.2000
Viestit
31093
Sijainti
täällä
Off-Topic sanoi:
Onko muuten oikeesti tolla rauhan turvaamisella, saati sitten rauhaan pakottamisella koskaan saatu mitään tulosta aikaan joka olis ollut hyvä? Parempi kun jos oltais vaan jätetty puuttumatta ja annettu hommien sujua omalla painollaan?
Ymmärrettävästi serbejä varmaan vähän vitutti kun eivät saaneet kansainvälisen painostuksen (myös aseellisen) järjestellä asiotaan ihan mieleisikseen Jugoslavian hajottua, oishan niitä muslimeja, kroaatteja ja albaaneja vielä riittäny.
 

jaska

Ett silleen!!!!!!1 -mies
Liittynyt
29.12.1998
Viestit
32215
Sijainti
kyrkslätt
jps sanoi:
Ymmärrettävästi serbejä varmaan vähän vitutti kun eivät saaneet kansainvälisen painostuksen (myös aseellisen) järjestellä asiotaan ihan mieleisikseen Jugoslavian hajottua, oishan niitä muslimeja, kroaatteja ja albaaneja vielä riittäny.
Ois Eurooppalaisia noin kollektiivisesti varmaan vituttanut, jos Hitler ois kukistettu vaikka 38.
 

Off-Topic

Well-known member
Liittynyt
9.8.2000
Viestit
2514
No varmasti! Täällähän olis vielä joka nurkka täynnä pitkäpartaisia juutalaisia mustalaisten lisäksi. Ilman Hitleriä meillä olis nyt EU nimeltä neuvostoliitto. Mutta et kuitenkaan viittinyt tolla Suomen tilanteella spekuloida?
 

Archie

Well-known member
Liittynyt
14.2.2000
Viestit
13050
Off-Topic sanoi:
Mitens muuten nykyään kun nää rauhaan pakottamiset ja muut on niin suosittua anekauppaa, niin olisko sellasta tarvittu aikaisemminkin? Vaikkapa tossa 1917 Suomessa? Ja mitä siitä olis ollut seurauksena? Onko muuten oikeesti tolla rauhan turvaamisella, saati sitten rauhaan pakottamisella koskaan saatu mitään tulosta aikaan joka olis ollut hyvä? Parempi kun jos oltais vaan jätetty puuttumatta ja annettu hommien sujua omalla painollaan?
Mä näkisin niin, että tuolla irakissa tarvittaisiin rauhaanpakottamista.
 
Ylös