Categories
f1

Seitsemän kertaa 25 pistettä

Tämän kauden F1-kilpailuissa voitosta saa 25 pistettä ja nopeimmasta kierroksesta pisteen. Kun kilpailuja on tälle kaudelle vähintään seitsemän jäljellä ja Hamilton johtaa Bottasta 43 pisteellä eli piste-erolla, joka on saavutettavissa kahdessa kilpailussa, joten mitään ei ole vielä ratkaistu.

Tosiasia kuitenkin on, että Hamilton on sarjan paras kuljettaja, kukaan ei voi väittää vastaan. Ja moninkertainen maailmanmestari tuntuu myös tietävän ja tuntevan oman autonsa paremmin kuin omat taskunsa, niin monta kertaa Hamilton on toiminut vasten tiimin ohjeita, mutta useimmiten kuitenkin juuri oikein – Bottas ei ole tähän kyennyt. Onko kyse kuitenkin enemmän itseluottamuksesta kuin taidosta?

Jos kuitenkin olet laittamassa omia euroja Bottaksen, Hamiltonin tai Verstappenin esityksiin kauden loppupuoliskolla niin parhaat vedonlyöntisivut löydät täältä. Matemaattisesti myös Maxilla olisi vielä mahdollisuudet jopa maailmanmestaruuteen. Loppukauden kisoissa on todella paljon yllätysmomentteja vielä tulossa, mutta nekään tuskin nostavat Red Bullia ohi kahden Mercedes-Benz kuskin, vaikka tällä hetkellä Max onkin Bottaksen edellä pistetaulukossa.

Belgian GP seuraavana

Belgiassa mietittiin pitkään, päädytäänkö samaan ratkaisuun kuin USA:ssa eli että koko kisa peruttaisiin, mutta ei sentään. Tänäkin vuonna Spa-Franconchamps rata näkee 20 formulaa kiertämässä rataa sen 44 kierrosta, kuka sitten loppuun pääseekään. Spassa nimittäin sää saattaa näytellä suurtakin roolia ja sadesäällä pisteiden jako voi päätyä mitä erikoisempaan lopputulokseen. Jos aurinkoisella säällä päästään ajamaan, Span nopea rata on Mersujen riemujuhlaa, sadesäällä sen sijaan yllätyksiä voidaan nähdä. Sadesäällä nähdään varmasti myös turva-auto kerran tai parikin radalla, toivottavasti vain silloin suomalaisten eduksi.

Italian Monza

Ikoninen Monza on se virallinen Italian GP ja tänäkin vuonna Monzassa mennään eikä meinata. Ferrarifanien suosikki ei tänä vuonna tule kyllä näkemään Ferrareita podiumilla, mutta olisiko nyt esimerkiksi MacLarenin tai Racing Pointin hetki ottaa kolmossija? Jos nimittäin normirataa mennään, niin voitosta kamppailevat jälleen Hamilton ja Bottas ja muuta kisailevat muista sijoista.

Mugellon Della Toscana

Mark Webber on alustavasti sanonut, että tämä rata tulee olemaan monelle kuskille kipeän niskan kisa. Mugellossa nimittäin mennään kovaa ja mennään sykeröisesti. Ferrarin testiradan luulisi antavan edun italialaisten omalle tiimille, mutta tänä vuonna ei näin kyllä käy. Suosikkeina tällä kuskeille uudella kisaradalla nähdään Mersujen lisäksi nopeat MacLarenit ja Racing Point. Verstappen saanee Red Bullin ilmiömäisellä ajotaidollaan kärkikahinoihin, mutta jollei sää tee tepposia, ei mersuille tälläkään radalla taida lopulta olla voittajaa? 5,2 kilometria pitkä rataa tulee varmasti tarjoamaan yllätyksellisen kisan. Uusi rata, vaativa rata – tällä radalla mitä todennäköisemmin nähdään myös kuskien virheitä ja sitä myötä turva-auto ainakin pari kertaa radalla, miten se sitten sekoittaa pakkaa nähdään Mugellossa.

Venäjän Sochi

Venäjän katurata on aina ollut Bottaksen suosikki, ja mikäli Bottas on voittanut Hamiltonin kahdessa edellisestä kolmesta kisasta, tässä vaiheessa eroa on enää yhden kisan verran ja Sochin radalla Valtteri voisi nousta jopa sarjan kärkeen. Alkukaudesta Bottaksen otteita on vaivannut epävarmuus tallin kanssa toiminnassa ja nyt Belgian ja kahden Italian kisan pitää antaa Bottakselle lisää itseluottamusta, onhan se ensi vuoden sopimus jo takataskussa ja nyt pitää ajaa siitä mestaruudesta aivan täysillä. Iso kysymys on, miten Mersu onnistuu taktiikassa Bottaksen kanssa ja vieläkö Hamilton osaa tehdä vain oikeita ratkaisuja?

Vai ratkaiseeko turva-autot jälleen Venäjän GP:n voiton?

Nürburgring f1

Tällä radalla ei kovin moni nykykuskeista olekaan ajanut. Räikkönen voitti uransa ensimmäisen paalupaikan nimenomaan täällä, mutta tällä kaudella Alfa Romeosta ei siihen ole. Räikkösellä on pienoinen etu, mutta nykyaikaiset digivehkeet ja simulaattorit ovat mahdollistaneet kaikille kuskeille rataan tutustumisen, eikä Räikkösellä siinä mielessä ole mitään etua. Ja siitä on jo seitsemän vuotta kun formulat kiersivät tätä rataa tosissaan.

Portugalin Portimao

Portugalin uusi rata tulee eteen lokakuussa ja 4,684 metrin rataa ajetaan 66 kierrosta. Portimaon rata on kuskeille tuttu talvitesteistä, mutta nyt radalla ajetaan ensimmäistä kertaa oikeasti kilpaa. Rata on monipuolinen eikä niin nopea kuin monet muut tämän kauden radoista, joten täällä voisi Max Verstappen yllättää kaikki.

Imolan GP

Jos Saksan Nürburgring tekee paluun tälle vuodelle kaikkien talousongelmiensa jälkeen, niin Imola palaa kaikkien huonojen muistojen jälkeen. Jokainen formuloita enemmän seurannut tietää, että sekä Roland Ratzenberge että Ayrton Senna menettivät henkensä tällä radalla. Jollei kalenteriin tule lisäkilpailuja, tämän vuoden mestaruus ratkaistaan viimeistään täällä. Todennäköisesti kuitenkin tämän syksyn aikana F1-organisaatio pyrkii lisäämään 2-3 kisaa loppuvuoden kalenteriin, joten jääkö Imola sitten finaaliviikonlopuksi, sen aika näyttää. Tämän vuoden Imola kisa, on radan 27. F1-kilpailu.

Tämän kauden loppu on formuloita seuraaville katsojille mielenkiintoinen. Seitsemästä jäljellä olevasta kisasta voi sanoa, että peräti neljä ovat uusia, yksi katurata ja sitten Span ja Monzan huippuvauhtiset radat – vaikka tällä hetkellä näyttää, että Mersukuskit saattavat viedä mestaruuden ja tuplasijoituksen 1-2, mutta niin paljon yllätysmomentteja mahtuu vielä loppukauteen, että kaikki on vielä avoinna. Jopa se, kuinka monta pistettä Kimi Räikkönen saa kerättyä tänä vuonna tai eittämättä yksi koko kauden parhaista kuljettajalupauksista George Russell. Russelista on puhuttu jo viime kaudella, mutta viimeistään tällä kaudella nuori englantilainen on vienyt sinivalkoista Williams Racingin autoa eteenpäin tyylillä, joka ei ole jättänyt ketään katsojista kylmäksi.

Categories
f1

Tribuutti Kimi Räikköselle – Kuinka formulakuskista tuli elävä legenda

Kimi Räikkönen, Formula 1 -sarjan maailmanmestari, on suomen tunnetuin autourheilija. Lempinimellä Iceman tunnettu kuljettaja on pisimmät kilometrit Formula 1 -radoilla ajanut kuski. Takana Räikkösellä on niin pitkä ja menestyksekäs ura, että spekulointi kuljettajan eläköitymisestä käy kuumana säännöllisin väliajoin.

Mistä lähdettiin?

Räikkösen Formula -ura alkoi vuonna 1999, kun hän alkoi ajaa Ison-Britannian Formula Renault sarjassa. Jo seuraavana vuonna Iceman voitti kyseisen sarjan, ja ajoi seitsemänneksi toisessa sarjassa, nimeltään Eurocup Formula Renault. Menestyksekkään vuoden päätteeksi Räikkönen osallistui F3 -sarjan testeihin menestyksekkäästi, tarkoituksena siirtyä ylempään sarjaan.

Pikatiketti Formula 1:seen

Räikkösen siirtyminen Formula 1 -sarjaan tapahtui uskomattoman pian, vain vuosi F3 -aloituksen jälkeen. Vuonna 2000 Sauber talli oli etsimässä kuljettajaa, kun William Button, johon talli oli iskenyt silmänsä, aloittikin Renaultilla. Sauberin edustaja otti yhteyttä Buttonin edustajaan ja tiedusteli, olisiko heillä ketään muuta, joka voisi liittyä Sauberin riveihin.

Buttonin edustaja suositteli heti Kimi Räikköstä. Räikkösen managerin markkinoitua kuskin erinomaisia kykyjä Peter Sauberille, Räikkönen sai mahdollisuuden näyttää kyntensä kolmipäiväisissä testeissä Mugellossa. Ja vaikutuksen hän tekikin, myös Michael Schumacheriin, joka kehui Kimin ajotyyliä samoissa testeissä ajettuaan.

Ainoa este F1 -radoille siirtymiseen oli enää ajolisenssi, jota oli haettava kansainväliseltä autoliitolta. Räikkösen aikaisempaa kokemusta Renault -sarjassa ei pidetty riittävänä F1 ajatellen. Lopulta Räikkönen sai kuitenkin lisenssin, mutta osa alan ihmisistä piti häntä silti turvallisuusriskinä radalla vähäisen kokemuksensa vuoksi.

Epäilijät hiljennettiin

Niin Räikkönen pääsi aloittamaan Sauberin tallissa Formula 1 -radoilla vuonna 2001, hiljentäen kaikki epäilyt varmalla ajotyylillään napaten 10. sijan MM-loppupisteissään kauden lopussa.

Uusi tulokas oli huomattu, ja seuraavalle kaudelle tarjouksia sateli monesta tallista, mukaan lukien esimerkiksi Ferrarilta. Räikkönen päätyi kirjoittamaan sopimuksen McLarenin kanssa, joka oli juuri päästänyt Mika Häkkisen riveistään eläkkeelle.

Menestystä ja keskeytyneitä kisoja

Seuraava kausi oli Räikköselle vaikea. Hän ajoi 17 kisaa ja keskeytti niistä jopa 10. Kahdeksan näistä kymmenestä keskeytyksestä johtui ajoviasta, yksi kolarista ja vain yksi Räikkösen ajovirheestä. Huolimatta esteistä Räikkösen paras sijoitus kaudella oli toinen sija Ranskan GP:ssä, ja MM-pisteissäkin hän sijoittui kuudenneksi.

Vuosi 2003 oli Räikkösen toinen kausi McLarenin tallissa. Tekniset ongelmat McLarenilla jatkuivat, eikä Räikkönen koskaan päässyt ajamaan uudella autolla, jota kaudelle oli suunniteltu. Vanhan auton kilpailukyky kärsi, kun uuteen autoon satsattiin suurin osa tallin resursseista, ja Räikkönen koki jopa moottoririkon Euroopan GP:ssä ja joutui keskeyttämään kisan johtoasemansa menettäen.

Huolimatta jo toisesta hankalasta vuodesta McLarenin tallissa, Räikkönen asteli kauden aikana palkintopallille kymmenen kertaa, häviten maailmanmestaruuden Schumacherille vain kahdella pisteellä.

Kolmas kerta toden sanoo? Kauden 2004 olisi voinut odottaa menevän entistä paremmin, mutta toisin kävi. McLaren ei ollut onnistunut korjaamaan ongelmiaan Mercedeksen kanssa ja ensimmäiset seitsemän kisaa nettosivat Räikköselle vain yhden MM-pisteen. Vaikka pisteitä lopulta kertyikin, verrattuna edelliseen kauteen Räikkönen sai kuusi palkintosijaa vähemmän. Mutta onneksi seuraavana vuonna McLaren oli hiukan luotettavampi ja auto pelasi paremmin.

Vuoden 2005 kaudella Räikkönen oli taas mukana MM-taistelussa voittamalla Espanjan ja Monacon osakilpailut peräkanaa. Maailmanmestaruuden tavoittelu kuitenkin hankaloitui yhden peruuntuneen kisan ja rengasrikon takia. Italian GP:ssä vuonna 2005 Räikkönen ajoi myös Formula 1 -sarjan nopeusennätyksen, joka pysyi voimassa 11 vuotta. MM-mestaruudesta Räikkönen jäi 21 pistettä.

Seuraava kausi oli taas täynnä takkuilua McLarenin puolelta, eikä Räikkönen ollut lainkaan voittajasuosikeissa. MM-pisteissä viidennellä sijalla päätetty 2006 kausi jäikin Räikkösen viimeiseksi McLarenilla, ja Ferrari ilmoitti jo syyskuussa Räikkösen siirtyvän heidän talliinsa seuraavalla kaudella.

Vuodet Ferrarin tallissa

Räikkönen oli ehdoton MM-suosikki ensimmäisenä vuotenaan Ferrarilla. Vedonlyöntitoimistot villiintyivät, ja jopa 13 nimitti Räikkösen ykkössuosikikseen. Moni Formula -fani onkin vedonlyönnin ystävä. Suomalaiset fanit ovat saaneet lyödä vetoa oman suosikkinsa puolesta monta vuotta, ja toivottavasti vielä jatkossakin. Mikäli Formula 1 -vedonlyönti ei riitä raapimaan rahapelikutkutusta, netissä on monta vaihtoehtoa saatavilla ilman rekisteröitymistä.

Ensimmäinen kisa Australiassa oli voitokas menestys, mutta seuraavat neljä kisaa olivat pettymyksiä Räikköselle. Ranskan ja Britannian GP.t voitettuaan Iceman oli takaisin taistelussa ykkössijasta. Kauden päättävään kisaan Räikkönen lähti 7 pistettä ykkössijaa jäljessä, voitto sormen ulottuvilla. Johtopaikkaa pitävä Hamilton kohtasi kisassa vaihteisto-ongelmia ja putosi kärjestä kauas taakse. Räikkönen hurjasteli myös kakkossijaa pitävän Alonson ohi ja onnistui nipistämään ykkössijalle yhden pisteen erolla Alonsoon ja Hamiltoniin. Mestaruuden varmistumista odoteltiin vielä pitkään maaliviivan ylityksen jälkeen, kun tuomaristo tarkisti muutamien autojen polttoaineiden lämpötiloja. Lopulta Räikkönen kruunattiin F1 maailmanmestariksi.

Potkut Ferrarilta

Räikkönen ajoi siis maailmanmestariksi 9 vuotta kilpauransa aloittamisen jälkeen, villiten Suomalaiset fanit täysin. Mestaruuden jälkeen Räikkönen jatkoi Ferrarilla kaksi vuotta, kunnes hän yllättäen sai potkut tallista. Räikkösen mukaan Ferrarin uusi sponsori Santander halusi korvata hänet Alonsolla, ja tämä oli syy potkuihin. Ferrari ilmoitti viralliseksi syyksi Räikkösen heikomman suoriutumisen edellisinä kausina, ja hänen ”kyvyttömyytensä näyttää tunteita”. Räikkönen oli hyvin pettynyt potkuihinsa ja päätti pakata pillit pussiin Formula 1:sen suhteen.

Räikkönen ei jäänyt nuolemaan haavojaan vaan lähti ajamaan rallia heti seuraavana vuonna. Menestys oli huikea, ja Räikkösestä tuli toinen F1 kuski, joka oli sijoittunut MM -pisteille myös rallissa. Vuonna 2011 Räikkönen perusti oman tallin, mutta menestys ei ollut niin mahtavaa kuin aiemmalla kaudella. Räikkönen ilmoittikin vuoden 2011 lopulla palaavansa seuraavaksi kaudeksi takaisin Formuloihin, Lotuksen tallissa.

Jäämiehelle tauko oli tehnyt hyvää, ja hän onkin jatkanut uraansa F1 -kuskina keskeytyksettä vuodesta 2012 alkaen.