Categories
f1

Kaikkien aikojen parhaat suomalaiset F1-kuskit

Unsplash

Sydämentykytystä ja jännitystä on tarjottu formuloita seuraaville urheilun ystäville vuosikymmenien ajan useiden suomalaisten kuljettajien toimesta. Viimeisin ehdoton huippuhetkistä on maailmanmestaruus vuonna 2007.

Tämän jälkeen suomipojat eivät ole yltäneet aivan samanlaiseen menestykseen, vaikka maamme on edustettuna lajin huipulla yhä edelleen. Samalla kun odottelemme uutta nousua formuloissa, niin palataanpa muistoissa huippukuljettajiin, jotka tarjonneet unohtumattomia hetkiä lajin parissa menneiden vuosien aikana.

Suomalaisten F1-menestys numeroina

Suomalaisten menestyksen puolesta numerot puhuvat puolestaan. Sinivalkolippu on ollut edustettuna lähes jokaisessa Grand Prix -viikonlopusta jo vuodesta 1991. Yksi parhaista hetkistä ovat olleet se, kun seurasimme Häkkisen ja Schumacherin välistä taistelua maailmanmestaruudesta.

Maamme ylpeydet ovat jättäneet lähtemättömät jäljet formularadoille vuosikymmenien aikana. Arvailut voi jättää Nopeampi Casinon veikkauskohteisiin, kun taas suomalaisesta menestyksestä kertovat seuraavat tosiasiat:

  • Suomalaiset ovat voittaneet neljä maailmanmestaruutta
  • F1-radoilla on nähty kymmenen suomalaista kuskia
  • Paalupaikka on vallattu yli sata kertaa
  • Palkintosijoille suomalaiset kuskit ovat nousseet noin 300 kertaa
Unsplash

Keijo “Keke” Rosberg

Rosberg ajoi F1-sarjassa kahdeksan vuotta ja on ensimmäinen maailmanmestaruuden voittanut suomalaiskuski. Hän nousi sarjaan Formula 2 -sarjasta vuonna 1978, eikä menestystä tullut juurikaan ensimmäisten vuosien aikana. Hänet tunnettiin ajotyylistä, johon kuuluivat sivuluisut ja reunakivetysten yliajo.

F1-uran aikana hän kerkesi ajaa 114 kilpailua, joista palkintosijoille pääsi 17 kertaa. Historian kirjoihin kirjattiin maailmanmestaruus vuonna 1982. Uran jälkeen Rosberg on keskittynyt Team Rosberg -tallin johtamiseen sekä toiminut suomalaisten F1-kuskien ja poikansa Nico Rosbergin managerina.

Mika Häkkinen

Mika Häkkinen oli formulan ratissa kunnioitettavat 11 kautta. Kaikki alkoi Lotuksella vuonna 1991, josta meidän mieleen erityisesti on jäänyt hyväntahtoinen taisto mestaruudesta Michael Schumacherin kanssa. Häkkinen voitti maailmanmestaruudet vuonna 1998 ja 1999.

Tämä sai suomalaiset hullaantumaan formuloista ja samalla hän sinetöi oman paikkansa huipputalleissa. Uraan mahtuu 162 osakilpailua, 20 voittoa ja 51 palkintosijaa sekä ottaa paikkansa yhtenä kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaisista F1-kuskeista. Häkkinen vetäytyi F1-radoilta lopullisesti vuonna 2001.

Kimi Räikkönen

Formularatojen kaikkien aikojen rauhallisin mies sain lempinimekseen Iceman, jo uransa alkuvuosina. Hän aloitti uransa Sauberilla vuonna 2001, siirtyen välittömästi seuraavana vuonna McLarenille.

Uran kohokohtana on maailmanmestaruus vuonna 2007 Ferrarilla. Kun tarkastelemme voittoja, palkintosijoja, nopeimpia kierroksia ja MM-mitalien määrää, niin Räikkönen on menestynein suomalainen F1-kuljettaja. Ura päättyy meneillään olevaan kautteen ja näin saa päätöksen 18 kauden mittainen menestystarina.

Kuka on seuraava suomalainen F1-ratojen tähti?

Räikkösen vetäydyttyä F1-kisoista kaikki toivo suomalaisittain jää Valtteri Bottaksen harteille. Meillä on odottamassa paljon lahjakkaita lupauksia, mutta F1 nousemiseen tarvitaan taitojen lisäksi myös rahaa. Autourheilu vaatii taloudellisesti niin paljon varoja, että tie menestykseen on todella haasteellinen.

On erittäin huolestuttavaa tulevaisuutta ajatellen, koska yhtään superlahjakkuutta ei ole näkyvissä ja viimeisen suomalainen nousi F1-sarjaan vuonna 2013. Olisi jo korkea aika löytää uusia kuskeja, jos formulan ratissa halutaan nähdä jatkossa myös suomalaisia.

Tulevaisuus tähän autourheilun kuninkuusluokkaan on arvoituksellinen. Toiveikkaalta ei näytä, koska Formula 2- ja 3 -sarjoissa ei tällä hetkellä aja yhtään suomalaista kuskia.

Kiihdytys kohti uutta aikakautta

Suomalaiset ovat niittäneet enemmän ja vähemmän menestystä moottoriurheilun parissa. Lahjakkuuksia on noussut osaksi lajin historiaa useaan otteeseen ja uskomme tarinan saavan jatkoa myös tulevaisuudessa.

Yksi aikakausi on tulossa päätökseen, kun Räikkönen pakkaa ajohanskat tiskiin ja lopettaa uransa. Suomalaisen menestyksen suhteen katseemme on kiinnittynyt tarkasti Bottakseen, joka on ainoa toivomme pitää paikka lajin huipulla ja jännitystaso korkealla kotikatsomoissa.