Categories
f1

Parhaat suomalaiset autopelit

Suomi on tunnetusti sekä F1- että ralliautoilumaa. Samalla Suomesta on tullut myös runsaasti laadukkaita videopelejä, sillä peliala on yksi nousevimmista aloista tällä hetkellä. Ei ole siis lainkaan ihme, että suomalaiset pelikehittäjät ovat tehneet myös liudan autopelejä, jotka kestävät vertailua muidenkin huippuvideopelien kanssa.

Pelikehitysfirma Bugbear on ansioitunut useissa autopeleissä vuosikymmenten aikana. Niistä ensimmäinen, Rally Trophy ilmestyi vuonna 2001. Rally Trophyssa kilpaillaan 60- ja 70-luvun ralliautoilla. Pelaaja pääsee kokemaan jopa 42 erikoiskoetta viidessä maassa (Suomi, Ruotsi, Venäjä, Sveitsi ja Kenia). 

Rally Trophy ilmestyi aikoinaan vain Windowsille, mutta Xbox-versio oli suunnitteilla. Valitettavasti sitä ei koskaan nähty tällä Microsoftin pelikonsolilla.

Räsynukkeja ja törmäilyä

Bugbearin seuraava autoiluun liittyvä peli Flatout ilmestyhi vuonna 2004, ja sitä nähtiinkin jo useammalla pelilaitteella. Flatoutin ideana on romuralli. Romurallissa ekana maaliin päässyt voittaa ja sitä ennen voi tapahtua vaikka mitä, varsinkin törmäyksiä. Flatout hyödynsi ragdoll- eli räsynukketekniikkaa ja -fysiikkaa. Auton ajajat siis lentelevät kuin räsynuket törmäysten yhtydessä.

Flatoutin minipelit ovat luku sinänsä, sillä niissä on tarkoitus juurikin lennättää kuljettajat pitkälle tai korkealle. Flatout sisältää 36 rataa, 16 autoa ja 12 minipeliä. Peli on julkaistu  Windowsille, PlayStation 2:lle ja Xboxille. Pari vuotta myöhemmin ilmestynyt Flatout 2 julkaistiin samoille laitteille / käyttöjärjestelmille sekä myöhemmin myös Linuxille.

Vuonna 2018 Bugbearilta valmistui Wreckfest-niminen autoilupeli, jonka julkaisi suuri THQ Nordic. Peli on julkaistu vain Windowsille. Wreckfest sai alkunsa Kickstarter-kampanjassa, joka ei kuitenkaan onnistunut. Bugbear ei tästä lannistunut, vaan kehitti peliä ilman ulkopuolista rahoitusta ja sai sen sitä kautta Steam-palvelun early access -versioksi.

Wreckfest on siitä erityinen autoilupeli, että se hyödyntää soft body dynamics -vauriomallinnusta. Kolarissa autosta irtoaa osia ja korin metalli menee ryttyyn – aivan kuin oikeassakin elämässä. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon pelin pelimoottori, joka on nimeltään ROMU. Pelimoottorin on kehittänyt Bugbear itse.

Arkielämää 90-luvun maaseudulla

My Summer Car on autoilupeleistä yksi hauskimmista, sillä se on itse asiassa elämäsimulaattori, jossa ajellaan kesällä maaseudulla nostalgisella 90-luvulla.

Pelaaja pääsee ajamaan Datsun 100A-tyyppistä Satsuma-autoa, kunhan tämä ensiksi kasaa pelin alussa olevan koriin auton. Valikoimassa on toki 100 osaa, joten operaation pitäisi onnistua.

Autonkorjauksen ja autoilun oheen kuuluu toki kaikkea muuta kivaa, kuten kaljanjuontia, tytöissä käymistä ja vaikkapa videopokerin pelaamista huoltoasemalla. Niille joille videopokeri on tuntematon peli, voi käydä katsomassa ja pelaamassa sellaista vaikkapa Suomikasino -sivustolla, jossa videopokereita on saatavilla digitaalisina. My Summer Carissa kyseessä on luonnollisesti fyysinen kolikkopeli, josta muodostui yksi legendaarisimmista tuon ajan rahapeleistä.

My Summer Car on saamassa ilmeisesti myös talvisen jatko-osan.

Kuolemanrallia ja pikkuautoja

Remedy Entertainment tunnetaan ennen kaikkea peleistään Alan Wake, Max Payne, Quantum Break ja viimeisimpänä Control, joka julkaistiin viime vuonna. Remedy on kuitenkin ansioitunut peleissä jo useamman vuosikymmenen ajan. Death Rally on peli, joka julkaistiin MS-DOS -käyttöjärjestelmälle vuonna 1996.

Death Rallyn ideana on se, että kilpa-ajossa autot ovat varustettuja aseilla, joita voi myös käyttää toisia pelaajia vastaan. Tämän pelin autovaihtoehdot ovat:

  • Vagabond, Volkswagen Kupla -tyyppinen auto)
  • Dervish, avolavamallin auto
  • Sentinel -henkilöauto
  • Shrieker, Chevrolet Camaro-tyyppinen auto
  • Wraith, Porsche 911 -tyyppinen auto
  • Deliverator, futuristinen auto

Slicks ’n’ Slide on Super Sprint -tyyppinen autoilupeli, joka on ylhäältä päin kuvattu.  Ensimmäinen versio tästä pelistä on ollut saatavana shareware-versiona vuonna 1993. Tässä pelissä ideana on kuin ajaa pikkuautoilla radalla joko tietokonetta tai muita pelaajia vastaan. Timo ja Juha Kauppisen kehittämä peli nousi Suomessa yhdeksi suosituimmista moninpeleistä.

Tässä artikkelissa käsiteltiin eräitä tärkeimpiä suomalaisia autopelejä. Muitakin on varmasti olemassa, mutta edellä mainituilla pääsee varmasti alkuun!