F1 Kausikooste -83

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Frank Williams suhtautui tuleviin näkymiinsä hyvin realistisesti kauden puolivälissä ja lisäksi myös viime kauden osalta arveli mestaruuden tulleen Kekelle vain siksi, että yksi kuljettaja menehtyi ja toinen loukkaantui äärimmäisen vaikeasti. Mestaruuden tavoittelu tuntui tallipäällikön mielestä jo melkein mahdottomalta toisin kuin vielä Keken omasta mielestä tilanne oli vielä aivan toinen.

Äärimmäisen loukkaantunut kuljettaja eli Didier Pironi ei vielä kesäkuussa ollut vuoden alussa Enzo Ferrarin povaamana lähellekään testikunnossa. Pironi käytti vieläkin kävelykeppejä ja leikkauksia oli vieläkin tulossa useita. Arviolta ainakin vielä kymmenkunta leikkausta oli vielä tulossa kaiken jälkeen.

Enzo ei kuitenkaan ollut luopunut toivosta vaan ajoi vieläkin sarjaan kolmansien autojen ajattamista säännöllisesti ja toivoi Pironin paranemista nopeammin. Pironi ei Enzon mukaan ollut ehkä ajokunnossa ennen vuoden loppua, mutta testikunnossa hän saattaisi jo ollakin.

Italian lehdistössä alettiin pikkuhiljaa epäillä Maranellon Vanhuksen olemista väärässä tässä asiassa. Useimmat muut Ferrarin tärkeät päälliköt alkoivat tässä vaiheessa menettää toivoaan Pironin toipumisesta takaisin f1:n rattiin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Montrealin kilpailun tilannetta suomalaisissa medioissa käsiteltiin Keken vahvana kilpailuna joka olisi voinut ollut todella loistava ilman Andrea de Cesarisin estelyitä. Suomessa tämä italialainen nuori mies alettiin nähdä ongelmatapauksena ja riitapukarina. Samalla myös Keken estelijänä.

Lähes kaikissa medioissa alettiin syytellä de Cesarisin hidastelleen Rosbergin menoa ja melkein aiheuttaneen kolarin. Rosberg itsessään ihme kyllä puolusteli Andrean ajoa, mutta rivien välistä tyytymättömyyttä oli havaittavissa.

Toisaalta taas suomalaisen lehdistön puolustava asenne Kekeä kohtaan oli kiitettävää verrattuna vanhempiin aikoihin. Suunnilleen samoihin aikoihin alettiin ymmärtää myös f1:n yhä kasvavampia kustannuksia ja Fittipaldinkin rahapulan aikaakin muisteltiin hieman eri sävyyn toisin kuin vuonna 1981 puhumattakaan sitten vielä samana vuonna sattuneiden Ahveniston ajojen jälkimainingeista.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Montrealin kilpailun jälkeen sattui myös eräs vaarallinen tilanne missä Keke Rosberg oli ollut osallisena. Bruno Giacomelli oli joutunut keskeyttämään kilpailun ja sen päätyttyä Keke tarjosi Brunolle kyytiä. Giacomelli pääsi auton kyytiin, mutta Giacomelli putosi yhtäkkiä Keken auton kyydistä ja satutti itseään pahoin.

Pahimmat vammat tulivat käteen ja ympäri ruumista oli myös ruhjeita ja mustelmia. Sen verran pahoja vammat olivat, että Giacomelli joutui viettämään loppupäivän sunnuntailta sairaalassa.

Lopulta hän kuitenkin pääsi sieltä pois ja hänen piti ainoastaan varoa kättään. Onneksi edessä oli f1:lle pitkä kesätauko vaikka luonnollisesti testejä pitikin myös tehdä väliajallakin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Laitetaan sitten vielä tallien mietteitä Montrealin kilpailusta. RAM:n paluun myötä kirjoitetaan senkin mietteitä vähän. Tässä ajatuksia:

Williams: Jälleen vakuuttavin Cossyliigan talli ehdottomasti. Rosberg oli erittäin kovassa vauhdissa kilpailussa. Lähdön jälkeen Giacomelli meni hänen ohitseen ulkokautta, mutta Keke ohitti hänet jo neljännellä kierroksella.

Sen jälkeen Rosberg nousi nopeasti kiinni seiskapaikkaan vain juuttuakseen de Cesarisin selän taakse. Menetettyään 7 kierrosta ja 21 sekuntia Rosberg teki ratkaisun ja osui häneen.

Osuman jälkeen Keke oli hetken aikaa kymppipaikalla ja siitä nousi ohittaen Laffiten, Winkelhockin ja de Cesarisin. Keke oli siis alkumatkan ajan oikeastaan kisan virallinen showmies yleisön makuun. Näytti pysyvän sillä sijalla ennen Piquetin keskeytystä ja myöhempää Prostin ja Patresen poimintaa. Sen jälkeen nelospaikkaan oli tyytyminen.

Talli yrittää nostaa Keken voittajaksi protestien avulla, mutta sen todennäköisyys on hyvin heikko onnistuakseen. Laffite vuorostaan otti huippulähdön ja oli pian seiskapaikalla.

Myöhemmin säilytti sijansa pysähdyksensä jälkeen, mutta keskeytti hyvin pian sen jälkeen vaihteiden petettyä. Hänenkin vauhtinsa olisi riittänyt jopa jäännöspisteille. Kenties jopa Kekenkin ohi kevyen auton ja parempien renkaiden takia.

Tyrrell: Detroitin voittajilla oli ankea paluu kovaan todellisuuteen. Molemmat miehet ajoivat jälleen heikosti Virallisissa Harjoituksissa ja Alboreto tuskaili päivän keskikastissa. Kasipaikka pidon puutteen vuoksi oli vaisu suoritus tallin mielestä. Sullivan vuorostaan ajoi taas jostain syystä vaisusti kilpailun ensimmäisen puoliskon. Korjauskäyntinsä jälkeen Sullivanista tuli Rosbergin ohella jälleen kisan viihdemies mitä ohituksiin tulee.

Sullivankin kärsi pidon puutteesta Alboreton tapaan ja Keniä harmitti myös se, että mies jäi tallikaverinsa taakse huolimatta yleisesti paremmin sujuneesta kilpailusta. Lisäksi Sullivan myös hylättiin. Vaikea viikonloppu tallille ja sitä vaikeuttivat myös protestit kisan päätöksestä. Maurice Philippen suunnittelema uusi 012 tulee tiettävästi mihin tahansa Euroopan kilpailuun. Kenties jo Silverstoneen, mene ja tiedä.

Brabham: Riccardo Patresen asema tallissa on ollut uhattuna ja Montrealin keskeytys vaikeuttaa hänen taivaltaan entisestään. Hänellä ei ole pistettäkään ja tilillä on 10 keskeytystä putkeen. Piquetin kanssa he molemmat olivat kuitenkin jälleen kilpailukykyisiä kaikesta huolimatta. Uusi auto tulee päivitettynä Silverstoneen protestisodasta huolimatta.

McLaren: Laudan nurina renkaista jatkui ja itsepäisyydestään Teräshiiri sai maksaa veronsa. Kevyet Vyörenkaat pettivät jo varhain ja tuloksena oli keskeytys yhdessä yleisen turhautumisen kanssa. Watson sen sijaan keräsi pisteet näyttävyydestään ja varmuudesta ajaa kilpailu läpi vailla huolia.

Tosin nuori Thierry Boutsen aiheutti hänelle harmaita hiuksia ja hänen täytyi kolarin uhallakin sulkea tie belgialaiselta. Boutsenin autosta hajosikin siipi ja se kenties pelasti Watsonin kilpailun. Montrealin radalla Endurot eivät olleet kuitenkaan aivan niin ylivoimaiset kuin usein monilla muilla radoilla johtuen radan pinnoitteen erilaisuudesta.

Sen takia Watson saikin vain pisteen. Paremmalla Virallisen Harjoituksen tuloksella Watson olisi taas ollut lähes voittajasuosikki numero yksi renkaiden takia. Lopussa Watsonin autosta renkaat olivat melkein kokonaan loppu ja jarrut olivat hajoamassa palasiksi. Tallin jäsenten hermoja kiristää vieläkin Porschen turbomoottorin tulon epäselvä aikataulu.

ATS: Winkelhock ajoi jälleen hyvän Virallisen Harjoituksen ja parin sijan menettäminen ei haitannut. Lähinnä epäonnistunut rengastaktiikka yhdessä hitaampien autojen estelyn kanssa veivät Günther Schmidtin mukaan hänen mahdollisuutensa pisteille.

Lisäksi ennen keskeytystä häntä oli vaivannut myös sytytysvaurio. Sijaluku 9 ei juuri lämmittänyt keskeytyksestä huolimatta ja Winkelhock on toivonut tallin huomiota varaosien paremmasta huollosta.

Lotus: Painajainen. Kuljettajista de Angelis keskeytti melkein heti kaasuvaijerin petettyä ja Mansell vuorostaan vaihtoi renkaita vähän väliä. Lievästi sanottuna paskat Pirellin renkaat pilasivat britin kilpailun. Ducarougen uusi auto on oikeastaan koko tallin ainoa toivo. Muussa tapauksessa tallin kaudesta tulee täysi katastrofi.

Jo nytkin de Angelis on uhannut lähteä tallista ovet paukkuen ja käytös on ollut joidenkin mielestä lähes lapsellista. Mansell ja Peter Warr ovat vuorostaan avoimissa riidoissa kilpailutaktiikan arvostelun takia ja loput jäsenet tappelevat henkisesti enemmän tai vähemmän keskenään. Surullista.

Renault: Hieno Virallisen Harjoituksen tulos aiheutti kuitenkin riitelyä Ferrarin kanssa. Kilpailussa mittaa katsottiin, mutta Prostin ongelmat veivät hänen voittomahdollisuudet hyvin nopeasti.

Siitä huolimatta jäännöspisteet ovat hyvä saavutus. Cheever ajoi vuorostaan ehkä parhaimman kilpailunsa koskaan suhteessa tuloksiin ja oli hienosti toinen. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Etenkin kun Silverstonessa on erittäin nopea rata auttamassa tallia.

RAM: Huolimatta kotiyleisön tuesta enemmän tai vähemmän Can-Amia ja Formula Atlanticia enemmän työkseen ajava Jacques Villeneuve karsiutui kotikilpailustaan. Villeneuve oli tosin ajanut Mosportin testeissä varsin hyvin ja auton suorituskykyyn nähden mies ylitti kaluston rajat selvemmin kuin mitä Salazar ikinä tekikään. Huolimatta chileläisen aiemmista kisaan pääsyistäkin.

Ikävä kyllä sponsorien vähyys lopettaa ilmeisesti ajot tähän kilpailuun jatkoneuvotteluista huolimatta. Hänen paikalleen Silverstoneen ovat tulossa huhujen mukaan Jonathan Palmer, Tommy Byrne tai Rupert Keegan.

Alfa Romeo: Kuljettajista de Cesaris ajoi hyvän Virallisen Harjoituksen ja lähinnä moottorin ylikuumentuminen teki hänen kisastaan vaikean. Kilpailu päättyi taas keskeytykseen. Baldilla sen sijaan uran surkein vaihde jatkuu yhä.

Toista kertaa surkea Virallinen Harjoitus ja umpisurkea ajelu tosin ylikuumentumisen piinamalla autolla ei ollut hyvää mainosta italialaisen uran kannalta. Toivottavasti aallonpohja on koettu ja virheet tässä. Muussa tapauksessa Arriverdeci Mauro!

Ligier: Jarier keskeytti oikeastaan melkein heti kilpailusta vaihteiden vain kadottua. Boesel taas ajoi kevyellä autollaan yllätävän kilpailukykyisesti. Ohitti kilpailun aikana Sullivanin, Baldin, Fabin ja Mansellin ja oli lähestymässä kohti parempia sijoituksia. Ikävä kyllä keskeytys tuli vetoakselin vaurioiduttua ja takaripustusten petettyä.

Ferrari: Rene Arnoux otti hallitsevasti voiton Montrealissa ja lisäksi B-seosten valinta kilpailun jälkipuoliskolle auttoi häntä voitossa. Ainoa paha puoli oli Virallisen Harjoituksen Cheeverin blokkailu ja sekin oli tarkoitettu Prostille.

Tambay olisi voinut olla toinen tai jopa voittaa kilpailun oikealla rengasvalinnalla jälkipuoliskolla. Ikävä kyllä hän otti C-seokset ja renkaat loppuivat nopeammin kuin mitä Goodyear oli arvioinut. Molemmille kuljettajille Montrealin suoritus oli painonsa arvoinen kullassa.

Arrows: Surerin kilpailu päättyi hyvin nopeasti mutta Boutsen vakuutti jälleen kaikki tarkkailijat. Hän nousi kierrokseen 33 mennessä ysipaikalle ja kiusasi pitkään Watsonia. Lopulta osui häneen ja rikkoi siipensä. Sen seurauksena ja A-seosten pettäessä renkaiden pito heikkeni ja lisäksi hän alkoi kärsiä aliohjautumisesta.

Viimeisillä kierroksilla autoon iski moottorivaurio ja sähkövika. Lisäksi Boutsen harkitsi välitankkauksen tekemistä auton polttoaineen ehtyessä ennen maalia. Arrowsin ei lopulta tarvinnut tehdä tankkausta vaikka kori ehdittiinkin jo varustaa valmiiksi. Toinen seiskapaikka kolmeen kilpailuun on mahtava suoritus uransa kolmatta kilpailua ajavalta kaverilta.

Osella: Tällä kertaa Fabi pääsi kisaan ja Ghinzani ei. Fabi jäi viimeiseksi jo ennen ensimmäistä mutkaa ja pysyi siellä ennen varikolle tuloaan. Välillä hänet ohitti Mansell tai Boesel kilpailun aikana.

Sitten varikkokäynnistä ei ollut hyötyä ja lopulta Fabi ajoi auton sinne moottorin öljyjen kiehuessa. FA1D joutaa museoon ja talli saa käyttöönsä kaksi FA1E:tä Silverstonessa. Vuodeksi 1984 talli saa käyttöönsä toivottavasti Alfa Romeon turbomoottorit. Muuten pieni talli ei kehity eteenpäin.

Theodore: Virallinen Harjoitus ei ollut kehuttava tämän kauden suoritusten valossa ja lisäksi kuljettajat keskeyttivät. Osat ovat vanhentumassa ja talli alkaa tarvita taas pitkästä aikaa nopeasti käteistä. Tauko tuli hyvään paikkaan.

Toleman: Giacomelli oli ensimmäistä kertaa kunnolla nopeampi kuin Warwick ja näytti olevan sitä myös kilpailussa. Huonot Pirellin renkaat estivät jälleen hänen menonsa eikä kasipaikkaa parempaan vauhtia mitenkään todella vahvasti näyttänyt olevan.

Keskeytys tuli 11:sta sijalta ja Warwick ei juuri parempaan pystynyt. 10:ltä tilalta tuli hänen keskeytyksensä. Pisteet ovat vieläkin kaukana tallille ja kolmannen polven turbon kehityksestä ollaan aikataulua pahasti jäljessä.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Laitetaan sitten vielä ajajien pistetilanne 8/15 osakilpailun jälkeen:

1 Alain Prost 30
2= Nelson Piquet 27
2= Patrick Tambay 27
4 Keke Rosberg 25
5 Rene Arnoux 17
6 John Watson 16
7 Eddie Cheever 14
8= Niki Lauda 10
8= Jacques Laffite 10
10 Michele Alboreto 9
11 Marc Surer 4
12 Danny Sullivan 2
13= Johnny Cecotto 1
13= Nigel Mansell 1
13= Mauro Baldi 1
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Ja vielä perään valmistajien MM-sarjan pistetilanne 8/15 osakilpailun jälkeen:

1 Renault 44
2 Ferrari 41
3 Williams 35
4 Brabham 27
5 McLaren 26
6 Tyrrell 11
7 Arrows 4
8= Theodore 1
8= Alfa Romeo 1
8= Lotus 1
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Näillä puheilla seuraavaksi on myös tässä toikissa luvassa pieni kesätauko. Ennen Silverstonen kilpailua pitää laitella jossakin välissä Keken ajoa koskevia lehtijuttuja ja muitakin asioita kauteen 1983 liittyen, mutta pääsääntöisesti ennen Silverstonea mitään isompia juttuja en aio laitella tähän toikkiin.

Mahdollisesti tosin ennen Silverstonea saatan kirjoittaa Jacques Villeneuven lyhyestä ja osin surullisesta yrityksestä päästä mukaan f1:siin ylipäänsä tarkemmin. Lisäksi myös enimmän osan alkukautta poissa pysytelleen Spirit-tallin näkemyksiä aion kertoa isommin.

Toki myös Keken kuulumisia yksityisellä puolella ja f1:n sopimusrintamalla muiden mahdollisten isojen juttujen ohella aion kertoa. Muita isoja puheenaiheita kuljettajien puolella olivat ainakin Jonathan Palmerin, Philippe Streiffin ja Brian Hentonin mahdolliset keikkakilpailut f1:ssä kauden jälkipuoliskolla.

Lisäksi myös peruuntuvien kilpailujen taustoja tulen käymään läpi. Sana tähän toikkiin on toki vapaa tauonkin aikana. Hyvinhän tännekin on välillä juttua muiltakin tullut.:)
 

Joppe_001

Well-known member
Liittynyt
1.11.2003
Viestit
3764
Sijainti
Tois pual jokkee
Yhdellä autolla Andrea Moda olisi ehkä vähän paremmin kyennyt kilpailemaan kuin kahdella autolla. Tosin kahden auton tallinakin keskityttiin oikeastaan vain yhden auton ja kuljettajan kehittämiseen. Se ainakin edes hyvin teoreettisesti vahvisti Roberto Morenon pääsyn mukaan Monacoon tuolla kaudella.
Quote jostain kaukaa huhtikuulta, mutta Andrea Moda olisi varmaan pärjännyt vähän paremmin jos tallipäälliköllä olisi ollut minkäänlaista käsitystä F1-tallin pyörittämisestä, tai lajista noin ylipäänsä. En millään jaksa uskoa, että Wirthin suunnittelema auto olisi ollut noin huono.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Näin off-topicina Andrea Modan auto ei itsessään ollut kaikkine lastentauteineen mitenkään erityisen huono. Tallin uskomattoman pieni budjetti ja Andrea Sassettin ikiomat sekoilut tuhosivat jo muutenkin entisen Colonin raunioille rakennetun tallin varsin nopeasti.

Oikeammin Andrea Moda sai lisäksi kärsiä vielä alunperin Lifelle tarkoitetun rangaistuksen eli sarjasta sulkemisen sen aiheuttaman maineen pilaamisen takia. Life oikeastaan oli hengenvaarallisen hidas ja Andrea Modan synti oli myös jatkuva Concorden rikkominen kauden 1992 aikana huolimatta sitoutumisesta noudattamaan sitä.

Ja pahinta oli vielä kaikenlaiset pykälien helpotusyritykset. Tosin erikoista oli se, että talli joutui maksamaan silti ilmoittautumismaksun sarjaan. Yhden auton tallina sillä olisi saattanut olla vähän enemmän varaa kehittää ajokkia eteenpäin kuin kahden tallin autona. Automalli taas itsessään toimi Simtekin ja Pacificin innoittajana, mutta alunperin sen piti huipentaa BMW:n yli kuuden vuoden ajan suunniteltu loikkaus f1:siin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
25.6 hieman juhannuksen jälkeen tuli odotettuja suuria päätöksiä osakilpailujen suhteen kaudella 1983. Meadowlands peruttiin lopullisesti ainakin kauteen 1984 saakka ja Las Vegasin kilpailua ei pidetty kaudella 1983. Samalla Bernie Ecclestone ja Jean-Marie Balestre päättivät, että kaudella 1983 Brands Hatch ajetaan Dijon-Prenoisin kilpailupaikan sijaan Meadowlandsin kilpailun paikalla.

Lisäksi huolimatta espanjalaisten järjestäjien vetoomuksista ja rahasumman varmistumisesta kilpailua varten f1:n ehdottomat nokkamiehet päättivät perua toisen varakilpailun järjestämisen jo varmistuneen Brands Hatchin sijaan. Kilpailu olisi ajettu Jaramassa.

Toisaalta peruuntumiseen vaikuttivat rahahuolien ohella myös se seikka, että Jaraman kriteerit alkoivat olla pikkuhiljaa menossa jo alle varakilpailunkin kriteerien. Jaraman radasta ei ollut pidetty enää kilpailujen pidon viimeisinä vuosinakaan.

Etenkin radan ahtauden takia ja ohituspaikkojen puutteen vuoksi. Las Vegasin suhteen Bernie Eccelestone suostui lopulta 4 miljoonan dollarin vahingonkorvaukseen ja sen ratayhtiö maksoikin suhteellisen helpottuneena.

Näin siis MM-sarjassa ajettaisiin 15 osakilpailua kaudella 1983 ja kauden päättävä kilpailu olisi siis Etelä-Afrikassa ajettava Kyalamin osakilpailu.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Lisäksi keskusteltiin paljon myös lajin muista teknisistä asioista ja Ferrarin ja Renaultin kohua herättäneistä suihkutusjärjestelmistä. Nämä kohut jäivät kuitenkin välitankkauksesta aiheutuneen keskustelun varjoon.

Kesäkuun loppuun mennessä keskustelu säännöllisistä tankkauksista kilpailun aikana oli kasvanut huomattavasti edelliskaudelta tai kuluvan kauden alusta ja jokaiselta tallilta kysyttiin mielipidettä. Kaikki tallien johtajat lukuunottamatta Tyrrellin, Arrowsin, Theodoren ja Osellan vastaavia pitivät sitä lajiin kuuluvana.

Tosin sen hyväksyneidenkin johtajien omat yksityiset mielipiteet olivat kuitenkin välillä varsin poikkeavia. Vastustajien mielestä etenkin Theodorella oli erikoinen kannanotto asiaan. Teddy Yipin mielestä koko tankkaus tulisi kieltää tarpeetonta vaaraa aiheuttavana tekijänä.

Yipin mielestä välitankkausta saisi olla mukana vain mikäli f1-kilpailuista tulisi enemmän kestävyysajoja pituudeltaan. Jackie Oliverin mukaan taas koko välitankkaus ja säännölliset varikkokäynnit muutenkin olivat ärsyttäviä. Kilpailujen voitot ja mestaruudet tuntuivat olevan ratkaistavissa mekaanikkojen nopeudella.

Välttääkseen turhat typeryydet Oliver toivoi f1:siin tankkauskieltoa ja renkaiden koventamista tulosten ratkaisemiseksi enemmän radalla kuin varikolla. Jopa vastustajien piirissä Oliverin purkaukset olivat omituisia. Kovimmilla mahdollisilla renkailla toki varikolla ei tarvinnut lainkaan käydä, mutta f1:n nopeudet ja kuluminen olivat nousseet viimeiseltä pysähtymättömyyden ajalta eli 70-luvun puolivälistä valtavasti ja lisäksi renkaiden kulumiset muutenkin olivat aiheuttaneet vaaratilanteita ajajille ja kalustolle.

Vuonna 1983 sellaisessa pelissä hyvin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta ei ollut mitään järkeä. Enzo Osellan mielestä taas mahdolliset erinäiset onnettomuudet olivat suurempi vaara kuin varsinaisesti itse tankkauksen aiheuttama strateginen merkitys. Siitä olisi voinut olla yhtä hyvin hyötyä kuin haittaa.

Enzon suhtautuminen asiaan oli yllättävän leppoista mieheltä jonka tallin tiedettiin olevan erittäin vähävarainen ja lisäksi tallilla ei ollut edes kauden puolivälissä varaa hankkia kunnollista painetankkauslaitteistoa. Ken Tyrrell taas vuorostaan manasi koko välitankkausta ja sen käyttöä kisoissa jälleen turbojen suosimiseksi. Tyrrell olisi halunnut kieltää koko tankkauksen lajissa tai ainakin kieltää nopean painetankkauksen vaarojen takia.

Lisäksi Tyrrell olisi ylipäänsä halunnut vähentää varikolla säilytettävän polttoaineen määrää kilpailuista. Muutamat tietyt pian turboihin siirtyvät tallipäälliköt pyörittelivät päitään epäuskoisuudesta. Tyrrellin sanomiset olivat kuin vuosikymmenien takaa ja vaikka niissä oli toki oma pointtinsa niin ilman selkeää vaaratekijää tankkaus oli sallittua sanoi hän mitä hyvänsä. Lisäksi tankkaus poistuisi kaudella 1984 jo joka tapauksessa. Miksi siis uskoa tai kuunnella Kenin kiukutteluja?

Se olikin hyvä kysymys. Eräskin häpeällinen tilanne oli sattunut vajaata vuotta aiemmin kun herra Tyrrell oli vaatinut kaikkien mahdollisten turbotallien diskaamista suutuspäissään koko sarjasta. Samaan aikaan taas FISA oli ärhennellyt Tyrrellille sen kovin epäselvistä vesitankeista ja siihen oli loppunut Tyrrellin vastarinta. Toisaalta Kenin jyrkät mielipiteet ja kiukunpurkaukset eivät olleet ottaneet laantuakseen.

Vuodesta 1981 saakka Tyrrelillä oli ollut aina jotain hampaankolossa Turbomafiaa vastaan. Tämä oli pantu merkille myös FISA:ssa ja turbojen moottoritoimittajissa ja siitä ei pidetty. Kokouksen päätteeksi saatiin välitankkauksesta ristiriitaiset päätökset aikaan sen jatkamisesta kauden loppuun asti vailla enempiä protesteja, mutta suihkutusjärjestelmien arvostelu jatkui kuitenkin silti voimakkaana Tyrrellin ja vain tämän asian suhteen samaa mieltä olleen Williamsin kannalta. Silverstonessa talleilla ei tulisi olemaan kovinkaan helppoa.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Lotusille kausi 1983 oli ollut puhdas painajainen ja enemmänkin kuin vain sitä. Ennen Silverstonea tallilla ei juuri pisteitä ollut Mansellin tuomaa lukuunottamatta ja tallin koko tilanne oli menossa kohti katastrofiksi tai jopa anarkiaksi. Henkisellä puolella kaikkien hermot, jopa Gerard Ducarougenkin hermot olivat kireällä.

Ducaa kismitti päätös siirtyä yhdestä hirveydestä toiseen, mutta ainakin syyt kireydelle olivat havaittavissa vain surkean auton takia. Tallin kuljettajien ja sen päällikön taistelut heidän kanssaan eivät häirinneet Ducaa niin paljon kuin autoon liittyvät ongelmat.

Lotus 93T:n kaikki mahdolliset viat tutkittiin aina tyypillisistä lastentaudeista aina aerodynaamisiin pohjareikiin saakka, mutta mitään todella konkreettista ei löytynyt. Lopulta syylliseksi todettiin koko auton epäonnistunut rakennevika. Oikeammin auto ei yksinkertaisesti sanottuna sopinut lainkaan Pirellin renkaille. Tai ollut ylipäänsä lainkaan kilpailukykyinen.

Vyörengaslaadun osalta 93T olisi saattanut toimia ainakin hieman paremmin Michelinin renkailla. Toki Pirellin renkaat kuluivat luonnollisestikin paljon, mutta auton alustan rakenteen heikkoudet ja aerodynaamisesti ajoittain liiankin vahvat ilmavirrat sotkivat koko kilpailun renkaiden kuluessa pilalle aivan liian nopeasti.

Päätöstä usein pahensi eritasoisten elementtisiipien käyttö kilpailussa. Niitä yritettiin käyttää auton tasapainottamiseen, mutta niistä ei ollut yleensä paljonkaan apua ja kun oli niin mallia piti käsitellä erittäin varovasti renkaiden kulutuksen tasaamiseksi.

Tasapohjaisiin autoihin palaaminen tuntui siis olevan ainakin alustavasti täysi isku Lotusin tavallisesti varsin ketterille maaefektiajan autoille.

Ducarouge päätti kuitenkin yrittää kaikkensa ja yhdistämällä erittäin hyvän Lotus 92:n ja jopa Lotus 91:n ratkaisuja epäonnistuneen 93T:n kanssa siitä oltiin saamassa Lotusin uusi auto eli Lotus 94T.

Peter Warr uskoi ja luotti lähes vankkumattomalla optimismilla, että uusi automalli kääntäisi tallin menestyksen suunnan toiseen.

Muussa tapauksessa Warrin pahimmat painajaiset Wolfin ja Fittipaldin ajoilta alkaisivat uudelleen. Tallin sisällä pidettiin myös perustavan laatuinen palaveri ja sen päätteeksi Elio de Angelis lupasi jäädä talliin vastoin Montrealin jälkeisiä puheita sen jättämisestä ja Nigel Mansell joutui lupaamaan Warrille enemmän tottelevaisuutta jatkossa.

Mansell ei pitänyt tästä, mutta hänen tallipaikkansa ja jopa uransa oli katkolla. Warr kun piti miestä tallissa ainoastaan JPS:n ja Colin Chapmanin muiston vuoksi. Ja muuten enemmän tai vähemmän vihasi. Tosin Warr ei myöskään Eliostakaan enää myöhempinä vuosina juuri pitänyt.

Ja molemmat kuljettajat riitelivät myös säännöllisin väliajoin toistensa kanssa. Siksi ulkopuoliset näkivätkin tilanteen melkoisena kaaoksena. Kaaoksen selkeytyminen riippui hyvin paljon Ducarougen viiden viikon nopeasta rakennusurakasta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
McLarenilla pitänyt melkoista kiirettä turbomoottorin kehittelyssä ja kesäkuun lopussa turbon prototyyppi oli kuin olikin valmis testattavaksi Porschen omalla testiradalla Weissachissa. Ensitestien tunnelma oli kaiken jälkeen ristiriitaista. Toisaalta turbomoottori oli prototyyppinäkin vakuuttava, mutta vikoja oli paljon ratkaistavaksi. Hirvittävä turboviive ja kulutusongelma polttoaineen suhteen olivat eräitä näistä vioista.

McLarenin Ron Dennis oli erittäin iloinen ja vaati turbon kehittämistä eteenpäin mahdollisimman nopeasti. TAG:n ja Porschen insinöörit eivät kuitenkaan vielä halunneet kiirehtiä liikoja. Siten McLarenin miesten John Watsonin ja Niki Laudan täytyi jäädä vieläkin odottamaan turbomoottoria ja siihen sopivaa autoa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Seuraavissa viesteissä käsitelläänkin sitten f1-kauden 1983 erikoisinta tallia eli Spiritiä. Kyseisen tallin tarina oli mielenkiintoista seurattavaa kaudella 1983. Etenkin kun se palautti Hondan takaisin f1:siin ja pienellä tallilla oli potentiaalia nousta ehkä uudeksi Williams-talliksi. Toisin kuitenkin kävisi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Spirit, tuo pieni ja erikoinen talli osa 1

Spirit oli eräs mielenkiintoisimmista talleista kaudella 1983. Oikeammin koko talli tuntui olevan suuri mysteeri. Koko talli oli perustettu vasta hädin tuskin kaksi vuotta aiemmin ja se oli noussut f1:siin kaudeksi 1983. Tallin puuhamiehiksi muodostuivat John Wickham ja Gordon Coppuck.

Näistä kahdesta herrasta etenkin jälkimainitun suunnittelijan taidot tehdä menestyvä auto oli edellisen vuosikymmenen tae Emerson Fittipaldin ja James Huntin mestaruuksille kausilla 1974 ja 1976.

Marchilla ollessaan Wickham kyllästyi kuitenkin työskentelemään vain Marchin tavoitteiden nimissä. Kuultuaan emotallin kunnianhimoisista suunnitelmista saada f1:siin edullinen moottori kaudeksi 1981 Wickham tarttui toimeen. Marchilla oli ollut tavoitteena päästä f1:siin ja kun se oli päässyt niin seurauksena oli ollut uudelleen pääsyn myötä katastrofi.

RAM:n ja Marchin yhteistyö ei pelannut ja March yrittikin saada f1-talliinsa Hondan turbomoottorit. Tavoitteena oli saada F1:siin viimeistään kausien 1982-1984 aikana Hondan moottorit. Wickham ehti kuitenkin ensin. Wickham otti yhteyttä kunnollisesti Hondan johtoon ja Nousevan Auringon maassa innostuttiin hankkeesta.

Honda oli pitkään tähdännyt suuren luokan autokaupan hallintaan Euroopassa tai vähintään kunnollisen markkina-alueen perustamiseen.

Lähivuodet olisivat kuitenkin rankkoja kasvun vuosia ja kyse oli laajentamisesta. Moottoriurheilu vaikutti erikoiselta, mutta mahdollisesti erittäin toimivalta ratkaisulta. Lisäksi Hondan pomot kehuivat vuolaasti Wickhamin innostuneisuutta ja mielenkiintoa ottaa yhteyttä vakavammin satunnaisten suunnitelmien tai haaveilun sijaan.

Moottoriurheilurintamalla Honda oli jo alkanut toimia F2:ssa, mutta autonvalmistaja Raltin kanssa oli paljon erimielisyyksiä. Huolimatta Geoff Leesin mestaruudestakin Honda alkoi suunnata voimansa uuteen talliin Raltin tai Marchin f1-tallin sijaan. Uusi talli perustettiin ja se sai nimekseen Spirit. Spiritin pääsponsoriksi tuli Marlboro ja Honda. Lisäksi Bridgestone toi tallille sen tarvitsemat renkaat ja säädyllisen määrän sponsorirahaa.

Ainoa ongelma muiden kuin Marlboron tuomissa sponsorirahoissa oli se, että ne olivat tarkoitettu ainoastaan starttirahoiksi ja lisää tulisi vain riittävän menestyksen myötä. Siten tallin täytyi onnistua kaudella 1982 keräämään vähintään yksi voitto kauden F2-sarjasta. Hondan vanhojen tilojen käyttäminen Sloughissa osoittautui edulliseksi ratkaisuksi. Samoin kuljettajaratkaisu oli hyvä. Thierry Boutsen ja Stefan Johansson osoittautuivat todella toimivaksi parivaljakoksi.

Boutsen onnistui voittamaan kolme kilpailua kaudella ja Span sadekelin voitto kotiyleisön edessä kiinnitti lopullisesti myös f1-tallien huomion. Aiemmin Boutsen oli esiintynyt lähinnä f1-tallipäälliköiden maksukuskilistoilla tai testikuljettajien listoilla. Span voiton myötä useat tiimit olivat valmiita antamaan hänelle f1-testejä ja Osella tarjosi jopa kisadebyyttiä kaudella 1982 kesken kauden.

Ikävä kyllä Spiritin pomomiehet Wickham ja Coppuck eivät missään nimessä suostuneet päästämään häntä sopimuksesta ainakaan ennen sarjakauden loppua ja silloinkin vain tuntuvaa korvausta vastaan.

Johansson vuorostaan ajoi kauden aikana hyvin ja esitti hyviä otteita. Ikävä kyllä lähes yksikään f1-talli ei ollut ruotsalaisesta kiinnostunut ja kotimaan sponsorimiehetkin olisivat halunneet Johanssonin voittavan kisoja mieluummin kuin tallikaverinsa.

Osin f1-tallien kylmyyteen Stefania kohtaan vaikutti edellinen Shadowin debyytti ja tallit eivät oikein tuntuneet ymmärtävän Johanssonin vaikeuksia täysin kilpailukyvyttömällä kalustolla ajaessaan kaudella 1980. Ja sitten oli vielä rengasongelma. Bridgestone toi erinomaisia aika-ajorenkaita F2:siin, mutta kisarenkaat olivat huomattavasti huonompia.

Ne olivat erityisen kuluvia, alttiita säätövirheille ja aina kun renkaissa esiintyi pienintäkin ongelmaa niin käytössä ollut rengaslaatu lennätettiin tuota pikaa analysoitavaksi Japaniin ja sieltä tuotiin jatkuvasti liian usein aivan täysin erilaisia rengasmalleja.

Tämä sotki paljon Spiritin kehitystyötä verrattuna kilpaileviin talleihin. Samalla se aiheutti ensimmäisen särön Hondan väleihin tallin kanssa. Siitä lisää seuraavassa viestissä.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Spirit, tuo pieni ja erikoinen talli osa 2

Kauden 1982 tulokset olivat kuitenkin voittojen lisäksi erinomaiset myös paalupaikkojen suhteen. Tallin autot saavuttivat F2-sarjassa 10 paalupaikkaa 13:sta. Aika-ajorenkaiden lisäksi Bridgestonen saderenkaat olivat myös erinomaisia sarjaan.

Ikävä kyllä japanilaisen rengasvalmistajan ylioptimistisuus aiheutti kuitenkin närää tallin johdossa ja Wickhamille viimeinen pisara oli se, että Bridgestone olisi halunnut mielellään lähteä f1:siin kokeilemaan rengasmenestystään.

Kysymys oli se, että miten ihmeessä valmistaja joka kyllä pystyi lyhytaikaisesti suunnittelemaan erinomaisia renkaita alempien sarjojen kilpailuihin pystyisi samaan autourheilun kuninkuusluokassa?

Bridgestonella ei myöskään ollut edes valmiuksia ryhtyä kehittämään kunnollisia renkaita f1:siin tietotaidon puuttuessa ja muutenkin hanke oli turhan kunnianhimoinen. Tosin aiemmat yksittäiset kokeilut Japanin kilpailuissa 1976 ja 1977 olivat myös tuoreena muistissa ja nekin saattoivat vaikuttaa tallin kielteisyyden ohella siihen, että miksi Bridgestonea ei nähty kaudella 1983 f1:sissä tai muutenkaan vielä pitkään aikaan.

Lisäksi ongelmia oli kaudella 1982 aiheuttanut tallille jatkuvat Bridgestonen renkaiden kulumiset, rengasrikot ja jopa vanteiden hajoamiset kesken kilpailujen. Näyttävimmät rengasrikot tapahtuivat jopa räjähtäen. Viimeksi mainitun tapauksessa vanteiden hajoamiset tapahtuivat onneksi useimmiten testeissä, mutta varoitus oli annettu. Spiritille se ei käynyt ja näin talli näytti jäävän ilman rengastoimittajaa kaudeksi 1983 sen siirtyessä f1:siin.

Toki vaihtoehtona oli jäädä vielä yhdeksi kaudeksi F2:siin, mutta Hondan vaatimukset liittyä luokkaa ylemmäksi paremman näkyvyyden saamiseksi sai Spiritin valmistautumaan kaudeksi 1983. Spirit ja Honda riitelivät kauden 1982 kesän aikana f1:siin liittymisestä.

Suurin ongelma oli se, että Honda olisi halunnut Bridgestonen vaikeuksista huolimatta mukaan f1:siin ja siinä tuntui olevan ongelmana japanilainen ylpeys. Arvostelu oli aina raskasta kyseisessä kulttuurissa ja pettymykset olivat vaikeita niellä.

Siitä ei myöskään Hondalla pidetty. Syksyyn mennessä Bridgestonen suunnitelmat tulla mukaan Spiritin kanssa oli hylätty ja f1:n kasvavat kustannukset oli pantu merkille Spiritilläkin. Puolella miljoonalla dollarilla ei tulisi toimeen lainkaan ja sillä ei välttämättä pääsisi edes mukaan. Miljoona dollaria oli vuorostaan konkurssiraja kaudella 1982.

Tallin tavoite oli saada 2-2,5 miljoonaa dollaria ja mahdollisesti enemmänkin mikäli Marlboro tulee mukaan sponsoroimaan tallia. Ikävä kyllä Marlboro ei halunnut sponsoroida tallia f1:ssä ja näin Hondan oli pantava likoon noin 2 miljoonaa dollaria. Ajajiksi olivat tulossa sarjanousun mukana Thierry Boutsen ja Stefan Johansson odotetusti.

Rengastoimittajaksi kaavaillun Bridgestonen jälkeen syyskuun ja lokakuun 1982 ajan talli neuvotteli Avonin kanssa renkaista. Ikävä kyllä rengasvalmistaja oli saanut tarpeekseen f1-nöyryytyksestä ja kieltäytyi palaamasta lajiin vain pikkutallien vuoksi. Lopulta Goodyear saatiin rengastamaan tallia. Spiritillä oli myös erikoinen ongelma. Sillä oli lukuisasti autoja F2:siin, mutta ei ollenkaan formula 1:siin.

Täysin uuden auton rakentaminen olisi ollut liian kallista ja siten päädyttiin päivittämään edellisen sarjatason auto kuninkuusluokkaan sopivaksi. Loput F2-autot sovitettiin erittäin tehokkaalla BMW:n moottorilla ja näin pahempi pula autojen ylitarjonnasta oli ratkaistu. Hondan tuella kun voitiin rakentaa uusiakin autoja.

Spirit 201 näytti erittäin alkeelliselta ja hauraalta teknisesti verrattuna muiden tallien vastaaviin, mutta kyse oli vain tilapäisvaiheesta. Kuljettajarintamalla tapahtui muutoksia. Boutsen oli toki mukana tallin testeissä niiden alettua, mutta samalla hän testasi lukuisien muiden tallien autoa.

McLarenin ja Brabhamin testien jälkeen molemmat huipputallit halusivat hänen liittyvän testaajaksi ja jopa niiden kisakuljettajaksi Boutsen oli ehdolla. Tämä taas ei käynyt tallin johdolle. Marraskuussa 1982 Honda palasi f1:siin erittäin matalalla profiililla. Se antoi Spiritille sen tarvitsemat moottorit ja ryhtyi kehittämään voittoihin kykenevää turbokonetta. Lehdistössä ympäri maailmaa ja myös Suomessakin hämmästeltiin pienen tallin yhteyttä suureen moottorien ja autojen valmistajaan.

Ilmestyminen takaisin f1-kuvioihin 15 vuoden tauon jälkeen oli yllättävää sillä f1:n parhaimmistakin asiantuntijoista ehkä kymmenkunta osasi epäillä Marchin John Macdonaldin sanoja kaudella 1981 siitä, että Honda tulee lähivuosina takaisin f1:siin. Aikanaan Hondan tulokset 60-luvulla olivat herättäneet ihmetystä ja harmia omana tallinaan. Toki parhaimmillaan Honda oli ollut todella hyvä edelliselläkin visiitillään. Nyt sen tarkoituksena oli nousta f1:sten maailmankartalle uudelleen paremmin valmistautuneena.

Spirit aloitti siis marraskuussa 1982 kauden 1983 f1-testiohjelmansa Silverstonesta. Heti ensimmäiseksi autossa ilmeni ongelmia ja se oli alkusoittoa tuleville vaikeuksille. Lisäksi varsin pian Silverstonen jälkeen ja Willow Springsissä Yhdysvalloissa ajettujen testien jälkeen Thierry Boutsen näytti jättävän tallin siirtyäkseen vapaille markkinoille tai joutuvan sieltä muuten vain pois. Näistä lisää seuraavassa ja viimeisessä Spiritiä koskevassa osiossa.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Spirit, tuo pieni ja erikoinen talli osa 3

Marraskuussa 1982 Spirit testasi Silverstonessa ja Willow Springsissä enimmäkseen yksinään. Joulukuussa 1982 talli jatkoi testejään Englannin eri radoilla. Jälleen yksinään. Pieni talli vaikutti muiden silmissä hyvin mystiseltä ja etäiseltä ja tallin salamyhkäisyys yhdessä Hondan kanssa ei vaikuttanut mielipiteiden parantumiseen. Salaperäisyys oli samanlaista ja vielä entistäkin vähemmän perusteltavissa verrattuna vuoden 1964 Hondan testeihin f1:ssä.

Silloin amerikkalainen urheiluautojen kilpa-ajaja nimeltään Ronnie Bucknum oli testannut Hondaa kaikessa hiljaisuudessa ja myöhemmin Bucknum olikin varsin valloittava persoona 60-luvun f1-varikolla. Kun kunnollista vertailua muiden tallien kanssa ei voinut tehdä niin mielipiteet vaihtelivat Spiritin osalta laidasta laitaan.

Vasta paljon myöhemmin osin pois tallista yllättäen joutunut Thierry Boutsen toimi kunnolisena totuuden torvina asiasta kiinnostuneille f1-faneille. Tallin auto ei ollut toiminut testeissä ollenkaan odotetulla tavalla. Tai oikeammin niitä oli liikaakin ja moottorin osalta niitä oli odotettu. Hondan turbomoottorit eivät toimineet siksi, että insinöörit ja suunnittelijat eivät hallinneet niitä.

Ne räjähtelivät ja alakierroksilla voimaa ei ollut ollenkaan. Turboviiveen takia koko voima keskittyi moottorin yläkierroksille ja siitä seurauksena oli potkaisu ja kone saattoi sanoa helpostikin poks. Vauhtia löytyi tosin potkaisun jälkeen erittäin paljon. Alakierrosten osalta kytkin saattoi keittää kiinni ja vaihdelaatikot toimivat paremmin vain korkeiden vaihteiden osalta.

Ykkönen tai kakkonen vaihteiden osalta oli Stefan Johanssoninkin mukaan usein ongelma. Liian pitkä tai liian lyhyt vaihdeväli oli toisinaan luonnostaan ongelma turboautoissa, mutta oikein säädettynäkin välitykset eivät tuntuneet kestävän ollenkaan. Ykkösvaihde lyhyeksi välitettynä hajotti auton jo ennen vaihtoa kakkosvaihteelle.

Pitkällä ykkösvaihteen välityksellä auto lähti paremmin liikkeelle, mutta se vaurioitti kytkintä ja moottoria ja saattoi silti lopettaa ajot siihen. Kakkosvaihteelle taas ominaista oli liian hidas yleisvauhti turboviiveen takia ja kierrosten oli oltava jatkuvasti lähellä maksimia paremman vauhdin saamiseksi ja kolmosvaihteen sisäänajoa varten. Kolmatta vaihdetta oli vaikea survaista sisään ja lisäksi siinä vaiheessa oli usein ominaista moottorin potkaisu ja täyden tehon siirtyminen autoon.

Jopa pienemmilläkin ahtopaineilla ajaessa 201:n hallittavuus heikkeni huomattavasti heti teholuvun hyppäyksen jälkeen. Sen jälkeen kasvoikin jo polttonesteen kulutuskin. Muilla vaihteilla 201 oli pieni ja voimakas auto. Spiritissä oli voimaa, mutta lyhyesti sanottuna auto oli ajokelvottomassa kunnossa pahimmillaan.

Joskus auton moottori kävi hallitusti, mutta auto ei liikkunut mihinkään tai ulvoi paikallaan renkaiden sutiessa tyhjää. Alakierroksillakin auton liikkeelle saaminen nopeaan vauhtiin tuntui ikuisuudelta. Lisäksi erittäin vaarallinen piirre oli auton potkaisu sen saavuttaessa yläkierrokset.

Kuljettajan piti sen jälkeen keskittyä kaikin voimin pitämään auto radalla. Muussa tapauksessa auto osuisi heti seinään mahdollisesti tuhoisin seurauksin. Lisäksi Spirit 201:ssä oli hirvittävä polttoaineen kulutusongelma, öljynpaineiden katoamisongelmia ilman kunnollisia syitä ja yleinen hauraus auton eri osien kuten jarrujen suhteen.

Silloin tällöin sattui myös kömmähdyksiä. Eräässä testissä ennen siirtymistä vähin äänin muiden mukana kohti Rio de Janeiroa talli päätti vielä ajaa tutulla kotimaan kamaralla ja ihmetteli syytä valmistelujen jälkeen sille, että miksi auto käyttäytyi niin huonosti lähdöissä.

Erikoisinta oli, että autosta vaurioitui kytkimen ja moottorin välistä tärkeitä pieniä osia. Ne olivat tärkeitä sille, että auto ylipäätään lähtisi kunnolla liikkeelle. Syyksi paljastui kiinnitysongelma moottorin ja kytkimen välillä. Lisäksi auton ahtimen rakennetta oli muokattava paremmaksi koska ahtopaineet eivät kulkeneet kunnolla tai liian kovasti suoraan moottoriin.

Hondan puuhamiehet eivät osanneet aina yhdistellä osia oikein ja lisäksi auton piti olla jatkuvasti yläkierroksilla kisojen lähdöissä ja muutenkin. Kytkimen ei paljon tarvinnut luistaa kun autosta hajosi jotain tai moottori hajoaisi samalla tavalla.

Tässä vaiheessa tekniset ongelmat alkoivat näyttää syyn sille, että miksi Porschella vaikutti olevan enemmän mahdollisuuksia kuin Hondalla liittyä mukaan f1:siin voittamaan vahvemmin. Sillä oli tietotaitoa eri autourheiluluokista enemmän kuin Hondalla. Lisäksi teknologisessa kehityksessä Saksan ylpeys oli Japanin vastaavaa edellä.

Joka tapauksessa ennen Rion testejä 1983 maaliskuussa talli oli jo pitkän aikaa sitten erottanut Boutsenin ja päättänyt pitää Johanssonin ainoana kuljettajana tallissa. Talli oli nähnyt paremmaksi ratkaisuksi ajattaa yhtä autoa mieluummin kuin kahta autoa sarjassa taloudellisista syistä johtuen. Boutsen ei myöskään ollut kiinnostunut maksamaan paikastaan tallissa joka oli menettänyt vastoin lupauksiaan Marlboron tuen. Lisäksi tekniset ongelmat pelottivat myös Boutsenia.

Lisäksi huipputallit olivat jatkuvasti kiinnostuneita keskikastien tallien ohella Boutsenista. Boutsen itsekin etsi sponsorirahoillaan paikkaa muualta jo ennen poislähtöään ja sitä ei katseltu hyvällä, mutta syyt ymmärrettiin. Boutsen nähtiin tulevaisuuden nimenä kun taas Johanssonia pidettiin vieläkin Shadowin epäonnistuneena maksukuskina ja parhaimmillaankaan ei kovin hyvänä f1:siin. Johansson maksoi Spiritilläkin paikastaan. Sekään ei ollut hyvä asia huipputallien mielestä.

Ruotsalaisenkin mahdollisuudet huipputallien paikkaan olivat Boutseniakin vähäisemmät vaikka Johansson oli kolkutellut McLarenin ja Brabhamin ovia alkukaudella paikan saamiseksi. Ne olivat hyvin kielteisiä ja ihme olisi ollut pelkkä testipaikkakin ruotsalaiselle. Loppupelissä ennen Rio de Janeiron testejä talli oli kyennyt ajamaan kunnon testejä Silverstonessa ja Willow Springissä.

Jälkimmäisellä radalla myrskyt ja sadesäät olivat haitanneet testaamista ja korjausten takia tallin testikilometrit jäivät vähiin. Lopulta kauden 1983 Brasilian Grand Prixissa ei koskaan nähty Spiritiä. Bernielle ja Balestrelle Wickham oli selittänyt auton vaikeuksia ja ihme kyllä oli saanut luvan olla poissa areenoilta. Toisaalta 201 oli ylipainoinen ja lisäksi se oli muutenkin sääntöjenvastaisia osia täynnä.

Sen vuoksi autoa ei todennäköisesti olisi päästetty lähtöviivalle. Kaiken sen lisäksi autossa oli ylipäänsä riittämätön polttoainetankki. Se ei olisi mitenkään riittänyt koko kilpailua ja välitankkauksia tallin olisi pitänyt tehdä liikaakin edellyttäen, että auto kestäisi varikkokäyntiin saakka. Brasilian kilpailun päättyessä Spirit jäi Rion radalle testaamaan maanantaihin asti autoaan.

Ikävä kyllä sade pilasi senkin testin ja Spiritin ohella Honda oli järkyttynyt ja epäuskoinen näkemästään. Rion kilpailun jälkeen talli pysyi poissa areenoilta. Huhut kiersivät ja jokaisen Euroopassa ajettavan kilpailun piti olla ensiesiintyminen f1-radoilla. Toisaalta jotkut taas veikkasivat tallin olevan tulematta koko sarjaan Maurerin ja Onyxinkin tavoin. Lopulta talli esiintyikin Brands Hatchissa ajetussa Mestareiden Ajossa.

Kyseinen kilpailu oli sarjan ulkopuolinen kilpailu ja puolta lyhyemmän kilpailumatkan takia ja yhdessä sääntöjen väljyyden johdosta tuota kilpailua koskien Spiritin kannatti tehdä debyytti. Vapaata harjoitusta ja Warm-Upia lukuunottamatta autolla oli edelleen ongelmia. Virallisessa Harjoituksessa Johansson sai viimeisenä ajan tauluunsa ja oli toiseksi viimeinen kuljettaja ennen Jean-Louis Schlesseriä.

Sen jälkeen kilpailussa taas kolari Roberto Guerreron kanssa rikkoi jäähdyttimen ja vaurioitti öljynsuodatinta. Se päätti kilpailun hyvin nopeasti. Tämän kaiken jälkeen Hondan edustajat varoittivat edelleen muita tekemästä turhia johtopäätöksiä. 201 oli enemmän liikkuva testipenkki kuin oikea f1-auto ja sitä tultaisiin päivittämään. Siihen asti talli pysyisi poissa radoilta.

Huhut laantuivat, mutta edelleen monet odottivat tallin vielä tulevan kauden aikana mukaan varsinaisiinkin kilpailuihin. Huhtikuussa talli jatkoi testiohjelmaansa ja heinäkuuhun mennessä talli olikin ajanut kiitettävästi budjettiin nähden testejä. Tallin arvioitiin kesäkuussa tekevän debyyttinsä viimeistään Saksan Grand Prixiin mennessä. Lopulta debyyttipaikkana varsinaisissa kilpailuissa tulisi olemaan Englannin Grand Prix Silverstonessa. Sitä monet olivat jo veikanneetkin tallin säännöllisimmän testauspaikankin vuoksi.

2 miljoonan dollarin budjetilla testikilometrien määrät olivat vakuuttavia. Talli oli ajanut ennen Englannin Grand Prixia Silverstonen, Brands Hatchin ja Doningtonin viimeisten suurten testien jälkeen yhteensä 16 000 kilometriä testejä. Näistä 14 400 kilometriä oli tullut huhtikuun ja heinäkuun välillä. Vertailun vuoksi Rio de Janeiron testien jälkeen kilometrejä oli tullut yhteensä 1600 ja niistä 1000 oli tullut Riossa.

Vuoden 1982 lopussa Spiritillä oli ollut vain 600 testikilometriä ajettuna. Tosin budjettiin nähden valtava testausmäärä rasitti sitä ja lisäksi nämä kilometrimäärät eivät olisi koskaan olleet mahdollisia ilman Hondan valtavaa tukea.

Vertailun vuoksi RAM:lla ajettiin koko kauden 1983 aikana testejä vain hieman yli 1000 kilometriä erittäin rajallisen budjetin vuoksi. Ja näistäkin suurimmat osat vain Jacques Villeneuven ja Kenny Achesonin testatessa autoa. Joka tapauksessa Spiritin testausmäärät olisivat kelvanneet ehdottomasti jopa huipputalleissa ja keskikastinkin talleille 16 000 kilometriä kauteen olisi ollut arvokas määrä vuoden 1983 mittakaavalla.

Suurimmillaan testimäärät kaudella olivat olleet yleensäkin miltään tallilta vain hieman yli 30 000 kilometriä. Siten Spiritin tulevaa varsinaista debyyttiä odotettiin erittäin suurella mielenkiinnolla, mutta kaikkein eniten talli itse odotti tyydyttävää menestystä.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Heinäkuussa 1983 Keke Rosbergin ympärillä käytiin kuumeisia jatkoneuvotteluja Williamsin ja useiden muiden tallien kanssa. Ortwin Podlech ilmoitti saaneensa jokaiselta varteenotettavalta tallilta eli Williamsilta, Ferrarilta, Lotusilta, Renaultilta, McLarenilta ja Tyrreliltä tarjouksen saada Rosberg talliinsa.

Loppujen tallien tarjouksilla ei ollut enää väliä vaikkakin Alfa Romeon tarjouksessa Marlboro Italia rahoitti tallia ja Kekelle olisi tullut siirron myötä isoa rahaa. Keke ei kuitenkaan luottanut Alfa Romeon kilpailukyvyn parantumiseen jatkossakaan.

Eniten Keke kuitenkin neuvotteli Williamsilla pysymisestä ja mahdollisesta siirtymisestä Ferrarille. Williamsin osalta kiistaa käytiin rahasta ja turboista ja Ferrarin osalta kyse oli henkilökohtaisista sponsoreista.

Enzo ei ollut halukas maksamaan paljoakaan ulkopuolisten sponsoreiden kautta vaikkakin peruspalkka olisi siirron myötä ollut moninkertainen Williamsin palkkaan verrattuna. Lisäksi Kekellä oli huolia turbotekniikan kehittymisestä ja uusien turboautojen tulo Silverstoneen lisäsi kauden jälkipuoliskon tuskaa.

Neljännen polven turbojen tehoetu Cosworthiin nähden vaikutti olevan ainakin 200-250 hevosvoiman luokkaa ja erot olisivat nopeilla radoilla naurettavan suuria.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Lisäksi Keken yleinen mieliala muuttui kesän 1983 aikana jostain syystä erilaiseksi kuin vielä vuoden alussa. Väsyminen, ärtyisyys ja yleinen voimattomuuden tunne etenkin heinäkuun tärkeiden testien jälkeen osoittivat, että Keken vointi ei ole nyt ok.

Luonnollisen väsymyksen piikkiin kaikkea ei voinut laittaa ja tallinkin henkilökemioiden tilanteet olivat hoidossa huolimatta ajoittaisista purkautumisista. Keken epäiltiin sairastuneen.

Jacques Laffitella oli vuorostaan ongelmia ylipäänsä erilaisen tallin aiheuttaman ilmapiirin johdosta ja hän alkoi ensimmäisiä kertoja ilmaista halunsa päästä Ligierille takaisin kaudeksi 1984.

Laffite ja Frank Williams kiistelivät asiasta vielä monta kertaa kauden aikana. Loppupelissä Laffite joutui jäämään talliin. Etenkin kun loppukaudesta tapahtui eräs asia mikä vaikutti vain entistäkin enemmän tallin ratkaisuun pitää Laffite tallissa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15069
Englannin Silverstonessa ajettavaan osakilpailuun RAM:llä oli ollut paljon neuvotteluja eri kuljettajien kanssa kilpailuun otettavan miehen suhteen. Jacques Villeneuve ei löytänyt enempää sponsoreita ja ajot päättyivät siihen. Rupert Keegan, Tommy Byrne, Jonathan Palmer ja Mike Thackwell olivat ehdolla ajamaan Silverstonessa.

Keegan ja Byrne kieltäytyivät ajoista heikolla autolla ja heillä ei myöskään ollut sponsoreita tarpeeksi. Muuta kuin korkeintaan yhden kilpailun ajoa varten. Palmer taas oli Williamsin testisopimuksessa ja F2-ajoissa kiinni. Mies valitti muutenkin sitä, että hän ei päässyt ajamaan kotikisassaan ylimääräistä kolmatta autoa.

Sitten ajot näyttivät menevän Thackwellille, mutta yllättäen RMC-rakennusfirma toi merkkimiehensä Kenneth Kenny Achesonin mukana paljon rahaa ja Thackwellin oli pakko siirtyä sivuun. Toki hän olisi voinut ajaa tallin toista autoa, mutta kustannukset piti huollattaa taloustilanteen takia omasta pussista ja se ei kiinnostanut häntä.
 
Ylös