F1 Kausikooste -83

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kauden 1983 päätösosakilpailun lähdettäessä Nelson Piquet, Alain Prost ja Rene Arnoux taistelivat maailmanmestaruudesta kuljettajien osalta. Merkkimestaruudesta taistelivat Ferrari ja Renault. Seuraavaksi kaaviota siitä miten kukin olisi voinut mestaruuden voittaa:

Nelson Piquet: Piquetin olisi pitänyt voittaa, olla toinen Prostin ollessa neljäs tai huonompi, kolmas Prostin ollessa kuudes ja neljäs mikäli Prost jäisi pisteittä ja Arnoux olisi korkeintaan toinen.

Alain Prost: Prostin olisi pitänyt voittaa, olla toinen ja Piquetin edellä maalissa, kolmas Piquetin ollessa toinen, neljäs tai viides Piquetin ollessa korkeintaan kolmas, kuudes Piquetin ollessa korkeintaan neljäs ja Arnoux'n ollessa korkeintaan toinen ja mestaruus varmistuisi myös pisteittä hänelle mikäli Piquet olisi kaikissa tilanteissa vain viides tai huonommalla sijalla ja Arnoux'n ollessa korkeintaan toinen.

Rene Arnoux: Pakkovoitto Prostin ollessa korkeintaan kuudes ja Piquetin ollessa korkeintaan neljäs toisi hänelle mestaruuden. Kaikkein mieluiten Prostin ja Piquetin piti jäädä pisteittä.

Tallien puolella tilanne olisi mennyt näin:

Ferrari: Olisi saavuttanut 5 pisteellä jo valmistajien mestaruuden. Muussa tapauksessa sijat 4-6 kahden auton välillä varmistaisivat mestaruuden Renaultin autojen saavuttaessa vain sijat 1 ja 3. Myös yksi viitospaikka riittäisi mikäli Renaultin sijoitukset olisivat vain 1 ja 4 ja kuutospaikka riitti myös mikäli Renaultin sijoitukset olisivat vain 1 ja 6. Samoin alle 11 pistettä Renaultin osalta missä tahansa olosuhteissa riittäisi mestaruuden menoon Maranellon hyväksi.

Renault: Kaksoisvoitto ja Ferrarin saavuttaessa vähemmän kuin 5 pistettä yhteensä toisi tallille mestaruuden. Sijoilla 1 ja 3 Ferrarin autot eivät saaneet saavuttaa enempää kuin 3 pistettä yhden tai kahden auton osalta, sijoilla 1 ja 4 vain jos Ferrari saisi yhteensä 2 pistettä ja sijoilla 1 ja 5 mikäli Ferrari saavuttaisi pisteen. Sijoilla 1 ja 6 Ferrarin pitäisi jäädä pisteittä mestaruuden saavuttamiseksi. Muussa tapauksessa keskinäisten sijojen perusteella Ferrari kiilaisi Renaultin edelle Ferrarin saadessa yhden pisteen. Renaultin tavoite oli kuitenkin hankkia ehdottomasti 11 pistettä hintaan mihin hyvänsä tallimestaruuden saavuttamiseksi.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kyalamin alla ja oikeastaan varsin viime hetkellä Suomessa Yleisradio päätti kaikesta ennakkopuheistaan ja erilaisista tiedotusongelmista huolimatta näyttää Etelä-Afrikan Grand Prixin televisioituna lähetyksenä. Kyalamin 1983 taival televisiokilpailuna oli varsin mielenkiintoinen seikkailu. Alunperin Kyalamin piti avata kauden 1983 tv-lähetykset kaudella, mutta kilpailua siirrettiin ensin kuukaudella ja sittemmin 7 kuukautta alkuperäistä näyttöaikaa myöhemmäksi. TV-lähetysten piti alkaa sittemmin Brasilian Rio de Janeirosta, mutta lopulta ne alkoivat erinäisten vaiheiden jälkeen Monacosta.

Heinäkuussa 1983 vuorostaan Yleisradion tiedotettiin lähettävän alustavasti vain korkeintaan 5 kilpailua kaudella ja Kyalamin kauden päätösosakilpailu kuultaisiin suorana radiolähetyksenä Raimo Häyrisen selostamana. Lopulta Brands Hatchin kilpailun aikoihin Yleisradio alkoi kaikesta huolimatta miettiä uudelleen Kyalamin näyttämistä televisiossa ja lopulta vajaat puolitoista päivää ennen kilpailua varmistui, että Kyalamin osakilpailu voitiin näyttää televisiossa. Siten kilpailun ajoittain jopa radion Yleisohjelmaan ja joka tapauksessa Rinnakkaisohjelmaan suoraksi lähetykseksi merkitty kilpailu näytettiin lopulta TV2:n puolella. Selostajapuolikin säilyi pitkään epävarmana.

Jokisen Juhaa ja Lammin Mattia veikkailtiin selostajaksi kilpailuun. Lopulta jälkimmäinen selostikin kilpailun ja yritti saada lähetyksen päätteeksi myös Keke Rosbergin kommentteja lähetykseen. Rosberg toivotti YLE:n selostajille ja suomalaisille yleensäkin hyvät joulut ja livisti helikopterikyydillä seuraavaan pitopaikkaansa mistä Rosberg lähtikin sitten Mauritiukselle. Kaiken kaikkiaan Yleisradion kehuttiin nostaneen tasoaan kauden 1983 osalta varsin paljon ja alustavasti YLE aikoikin lähettää kaudella 1984 huomattavasti enemmän lähetyksiä televisiosta kuin iihen asti.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kauden 1983 lähestyessä loppuaan kausikoosteen osalta pitää tehdä pieni kartoitus jatkon osalta. Jo reilusti myöhässä (jälleen kerran.:() olevan kausikoosteen päättyessä tulee Kyalamin kilpailun jälkeen vielä muutaman seuraavan päivän aikaisia selostuksia kohutapahtumista mitkä ravisuttivat f1-maailmaa kauden 1983 maailmanmestaruuden ratkettua ja mitkä olivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa FISA:n ja FOCA:n välisen sodan uudelleen syttymisen.

Samalla tulee myös kerrottua McLarenin nuorten kuskien taivalta ja sitä miten suomalaisetkin kohuun suhtautuivat. Näiden jälkeen tuleekin vain viimeisen osakilpailun pieni tiivistelmä kuljettajien ja tallien osalta, viime kaudelta tutut talli-arvioinnit ja kuljettaja-arvioinnit, epilogi ja lähteet kuten tavallista. Ensi vuoden alkuun nämä jutut voivat helpostikin venyä ja kaiken päätteeksi pitääkin miettiä tarkoin, että aloittaisiko vielä kauden 1984 kausikoosteen kirjoittamisen vai olisiko aika päättää jo tähän.:doubtful:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kyalami 15.10.1983

Kotini, kuten zulunkielinen saatesana kuuluu sai ratkaista kauden 1983 maailmanmestaruuden kohtalon. Kauden alusta loppuun siirretty kilpailu oli jälleen täynnä innostunutta autourheiluyleisöä. Lämmittelykierroksellakin draamaa nähtiin kun John Watsonin auto ei päässyt liikkeelle ja kun pääsi niin varikolle menemisen sijaan Watson otti oman paikkansa lähtöruudukossa ohittaen muita autoja. Lisäksi tuomaristo myöhemmin väitti Watsonin syyllistyneen työntöstartin vastaanottamiseen. Joka tapauksessa Watson saisi mustan lipun kilpailussa. YLE aloitti myös tv-lähetyksensä erikoisen lähetysteeman alla ja Matti Lammi sai kunnian toimia selostajana päätöskilpailussa.

Jännitys kohosi kattoon asti kun Course Caria eli BMW 745i:tä tai BMW E32:sta kuljettanut Jacky Ickx ja Ford Sierran Medical Caria kuljettanut Rupert Keegan asettuivat paikoilleen ja valot olivat vaihtumaisillaan vihreäksi. Vihreän valon vaihduttua tapahtui jotain perin merkillistä. Ickxin mustanpuhuva Bemari sai puhtaan lähdön, mutta Keeganin Sierra sen sijaan oli kaasun sijaan survaissut pakin pohjaan ja Medical Car vetäytyi hiekkapilven sijassa hetken aikaa taka-alalle! Sid Watkins sai uransa kenties mielenkiintoisimman startin.:D


Keegan tajusi virheensä ja laittoi hetken emmittyään vaihteen takaisin päälle ja ulvaisten Sierrakin pääsi liikkeelle. Vakavasti puhuen kilpailun startissakin BMW jyräsi muut alleen Nelson Piquetin ja Riccardo Patresen muodossa. Ferrarin Patrick Tambay jäi kolmanneksi ja muutoin taka-alalla Bruno Giacomelli ja Danny Sullivan saivat huonon lähdön kun taas Piercarlo Ghinzani sai Osellalla hyvän lähdön nousten neljä sijaa. Ensimmäiselläkin kierroksella Piquetin vauhti oli järkytys Renaultille ja Alain Prostille.

Piquet ajoi 2 sekunnin etumatkassa jo ensimmäisellä kierroksella. Kierroksella 2 Piquetin ero oli 2,5 sekuntia, kolmannella 4,1 sekuntia, neljännellä 4,8 sekuntia, viidennellä 5,8 sekuntia ja kuudennella jo 6,9 sekuntia. Seitsemännen kierroksen alkaessa Piquetin ero oli pitkälti yli 7 sekuntia ja lisäksi hän ajoi kilpailun nopeimman kierroksen. Aika oli 1.09.948 ja se tulisi säilymään sellaisena kilpailun loppuun asti. Varsin pian näytti siltä, että kukaan ei pystynyt vastaamaan brasilialaisen vauhtiin ja siten toiseen kierroksen aikaan Tambay luovutti sijansa Prostille ja huippulähdön saaneelle Andrea de Cesarisille. Keke Rosberg pysytteli alkuvaiheessa kisaa kuudentena ja Rene Arnoux pysytteli seitsemäntenä ja Niki Lauda oli kahdeksantena. Kierrokseen 5 mennessä neljä miestä oli jo ulkona kilpailusta. Ghinzanin moottori hajosi ja Jacques Laffite ajautui pistekamppailussa ulos Eddie Cheeverin tönäisemänä verkkoaitaan ja Manfred Winkelhockin moottori oli räjähtänyt saksalaisen mukaan katkerasti viimeisen kerran sinä vuonna. Kaikki nämä miehet keskeyttivät jo toiseen kierrokseen mennessä. Mauro Baldi oli kymppipaikalla kunnes ajoi ulos ja keskeytti. Kierroksella 5 Lauda ohitti Arnoux'n ja kierroksella 6 Lauda meni Rosbergin ohi kuudenneksi. Kierroksella 8 Prost ohitti de Cesarisin, mutta pysyi edelleen vaikeuksissa. Kierroksella 9 Arnoux näki, että hänen pelinsä on pelattu. Hän ei missään vaiheessa ollut hetkeäkään kuudetta sijaa korkeammalla ja oli kahdeksantena kun moottori hajosi ja hänen mestaruutensa meni siihen. Samalla kierroksella Lauda ohitti Tambayn ja nousi viidenneksi.

Kierroksella 10 järjestys oli seuraava: Piquet, Patrese, Prost, de Cesaris, Lauda, Tambay, Rosberg, Cheever, Derek Warwick ja Nigel Mansell. Piquetin ero Patreseen oli 11 sekuntia ja Patresen ero Prostiin 3 sekuntia. Muu nippu Prostin jälkeen tuli tasaisessa järjestyksessä Manselliin asti. Sitten Elio de Angelis tuli varikolle korjamaan sytytysvaurion piinaamaa autoaan ja vaihtamaan renkaita. Myöhemmin de Angelis teki vielä välitankkauksen vaihdattaen myös kahdesti Pirellin huonoja renkaita ennen keskeytystään. Kierroksella 13 Mansell tuli varikolle korjaamaan vaihdekaapeliaan ja Lotusin kisa oli sittemmin täysin pilalla. Mansell vaihdatti samassa yhteydessä myös renkaita ja varikolta hän palasi vasta sijalla 20. Lauda ohitti de Cesarisin ja Prost oli epätoivoinen. Prost ajoittain tavoitti Patresea, mutta kymmenys sinne tai tänne oli huono juttu mestaruuden kannalta. Lisäksi Patrese ei edes hidastanut vauhtiaan tai toiminut tulppana muutoinkaan kenellekään.

Kierroksella 18 Lauda ohitti Prostin ja nousi jo toiseksi. Samalla kierroksella heilahti sijalla 12 ajaneelle Watsonille musta lippu. Belfastin Tiikerille päivä oli synkkä ja harmaa. Hän oli myös erittäin vihainen kulissien takana ja se kertoi kaiken oleellisen hänen tilanteestaan McLarenilla. Piquetin vauhti tuntui vain paranevan kisan edetessä. 15 kierroksen jälkeen hänellä oli jo 17 sekunnin ero Patreseen ja ennen pysähdystään eroa oli jo 30 sekuntia. Kierroksella 20 de Angelis keskeytti sytytysvikaan. Piquet pysähtyi kierroksella 27 11,9 sekunnin nopeudella ja pääsi Patresen edelle vielä 4 sekunnin johtoasemassa. Kierroksella 28 Mansell tuli välitankkaukseen ja samalla Prostin auton normaali moottorinääni tuntui muuttuvan epäsäännölliseksi rummutukseksi ja örinäksi. Prostin autosta oli hajonnut välijäähdytin ja paineet olivat pudonneet ahtimesta.

Kierroksella 29 Corrado Fabi keskeytti sijalta 16 taisteltuaan lähinnä koko päivän Kenny Achesonin kanssa moottorin hajottua. Kierroksella 32 Warwick meni varikolle välitankkaukseen. Kierroksella 33 Prostin vauhti alkoi hidastua jo selvästi aiempaan verrattuna ja samalla hetkellä Rosberg ja Lauda tulivat sisään. Laudan kolme rengasta vaihdettiin erittäin nopeasti, mutta oikea takarengas juuttui kiinni ja lopulta korkeintaan 15 sekuntia arvioidun keston sijaan pysähdys kesti 25 sekuntia ja Lauda oli seitsemäs ennen paluutaan radalle. Rosbergin pysähdys ei myöskään mennyt hyvin, mutta Laudaan verrattuna silti paremmin. Rosberg lähti tavoittamaan Warwickia, mutta sitten auton jäähdytin tukkeutui hiekasta, mullasta ja nurmesta.

Se aiheutti Rosbergin moottoriin käyntihäiriön ja oli aiheuttaa keskeytyksen. Lopulta niin ei onneksi käynyt. Kierroksen 35 kääntyessä kohti kierrosta 36 tapahtui Prostin kannalta pahin mahdollinen. Talli vaihtoi kolmospaikalla ajaneelle Prostille renkaat, mutta se ei auttanut. Moottori oli hajonnut ja synkkyys La Regien leirissä tuntui painostavalta. Olisiko tämä kaiken loppu?

Hetkeä myöhemmin eli kierroksella 38 Cheever tuli varikolle vaihtamaan renkaat ja tankkaamaan. Tämän jälkeen kierroksella 39 Raul Boesel tuli välitankkaukseen varikolle ja myöhemmin vielä kärsimään sytytysviasta. Kierroksella 42 de Cesaris tuli varikolle ja kierroksella 45 tulivat samaan aikaan varikolle Tambay ja Giacomelli. Kierroksella 46 Patrese tuli varikolle ja sen jälkeen varikolla piti olla täysi hiljaisuus lopun kilpailun ajan. Näin ei kuitenkaan vielä olisi käymässä. Renault toivoi, että Piquet keskeyttäisi ja kerran moottorin äänet vaikuttivat erilaisilta. Ikävä kyllä Piquet vain vaihtoi vaihdetta pienemmälle ja vähensi vauhtiaan. Järjestys oli kierroksella 47 Piquet, Patrese, Lauda, de Cesaris, Tambay, Warwick, Rosberg ja Cheever.

Pian Cheever ajoi Warwickin ohi ja haastoi Rosbergiä. Kierroksella 56 Tambayn Ferrari-ura päättyi moottorin hajoamiseen. Tambay oli jo pitkään kärsinyt ylikuumentumisesta. Samaan aikaan myös Giacomellin auto muuttui Lammin mukaan soihduksi. Näin kilpailu oli vaatinut kaksi uhria lisää. Mansell tuli kierroksella 57 varikolle vielä renkaidenvaihtoon. Kierroksella 60 Michele Alboreton taistelu tallikaveri Sullivania vastaan päättyi moottoririkkoon. Tämän jälkeen kierroksella 61 Piquet heilautti kättään ja Patrese sai johtaa kilpailua. Kierroksella 67 Tyrrellin mekaanikot tulivat yllättäen tiedustelemaan varikolla, mutta vetäytyivät sittemmin pilttuuseensa.

Kierroksella 69 Piquet antoi vuorostaan Laudan mennä. Tämän jälkeen kierroksella 72 Lauda keskeytti huippuvauhdista moottorin hajottua jo aiemmin tapahtuneeseen sähkövikaan. Samaan aikaan Acheson sinnitteli viimeisellä sijalla. Kierroksella 75 tapahtui vielä pieni ihme kilpailussa. Välitankkausta yleisesti vastustanut Tyrrell toi tankkausvälineet näkyville ja Sullivan ajoi varikolle tekemään viimeisenä välitankkausajan miehenä varikkostopin. Noin 12 sekunnin pikatankkauksen ja renkaanvaihdon jälkeen Sullivan painui renkaat ulvoen radalle ja oli hetken aikaa nopein mies radalla ennen kilpailun loppua. Samalla Piquet antoi de Cesarisin mennä hänen edelleen. Lopulta kierroksella 77 ruutulippu heilahti ja Nelson Piquet oli maailmanmestari.

Kilpailun voitti jo pari voittoa aiemmin kaudella menettänyt Riccardo Patrese ja Andrea de Cesaris oli uransa ehkä parhaimman reaalisen ajosuorituksen jälkeen toinen ja tuore kaksinkertainen maailmanmestari Piquet oli kolmas. Derek Warwick oli hienosti neljäs ja huipensi Tolemanin pisteputken. Suomalaisittain parasta oli Keke Rosbergin palaaminen vaikeuksista huolimatta takaisin pelimiesten joukkoon viidenneksi ja Eddie Cheever oli kuudes. Danny Sullivan ei lopun huikeasta vauhtishowsta huolimatta onnistunut ajamaan Rosbergiä tai Cheeveriä kiinni uunituoreista renkaistaan huolimatta ja oli harmittavasti 7:s.

Toisaalta Sullivan oli Cossyliigan kurkona silti noin kierroksen verran heitä jäljessä joten pistettä tuskin olisi herunut kaikesta huolimatta. Marc Surer oli 8:s ja Thierry Boutsen oli moottori hajoamaisillaan 9:s. Jean-Pierre Jarier oli nöyryyttävän hitaan päivän jälkeen 10:s, Niki Lauda 11:sta keskeytyksestä huolimatta ja Kenny Acheson 12:sta moottoriviastaan huolimatta. Nigel Mansell ja Raul Boesel olivat 8 ja 10 kierrosta jäljessä Patresea maalissa ja he eivät saaneet sijoitusta 13:sta ja 14:sta. Joka tapauksessa Nelson Piquet oli saavuttanut uransa toisen maailmanmestaruuden ja Gerrie Coetzeen ojentaessa mestaruuspokaalin varikolla kyynelehdittiin, mutta samalla Renaultin pilttuussa herätettiin henkiin raivoisa protestiaalto.

Olisiko Nelson Piquet sittenkään kauden 1983 validi maailmanmestari?
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Ferrarilla kauden päätösosakilpailu oli sujunut tavallaan huonosti ja tavallaan hyvin. Huonona puolena molemmat kuljettajat olivat keskeyttäneet ja jääneet pisteittä, mutta hyvänä puolena Alain Prost oli keskeyttänyt ja Eddie Cheever saanut vain yhden pisteen menetettyään varsin viime hetkellä viitospaikkansa Keke Rosbergille. Enzo Ferrari sai kuitenkin jälleen myhäillä tyytyväisyydestä ja liittää toisen merkkimestaruuden Maranelloon peräjälkeen. Rene Arnoux oli erittäin pettynyt kaikkeen. Jo toisesta kierroksesta lähtien hänen vasempaan eturenkaaseensa oli tullut rengasrikko mitä ranskalainen ei tosin lainkaan havainnut ennen kuin hän oli jo keskeyttänyt.

Patrick Tambay vuorostaan taisteli ylikuumenevan moottorinsa kanssa koko kilpailun ajan ja samalla ilmoitti, että vaikka hänellä olisi ollut vielä mestaruusmahdollisuuksia niin Nelson Piquetin ylivoima olisi silti ollut liikaa. Neljättä paikkaa korkeammalle hänellä ei näyttänyt edes loppuvaiheessa kilpailua olevan mitään jakoa. Andrea de Cesaris tuntui olevan hänen päävastus kilpailussa ja melkoista vääntöä herrojen välillä olikin. Clubhousen kohdalla Tambayn kilpailu päättyikin moottoririkkoon.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Keke Rosbergin ajo Etelä-Afrikassa ei ehkä jälkikäteen tavallisena kilpailuna käsiteltäessä ollut klassisesti paras mahdollinen kilpailu, mutta henkisesti sillä oli tärkeä merkitys jo kauden puolivälistä lähtien tapahtuneelle pisteettömyysputken katkaisulle. Rosberg oli viides, mutta jälleen kerran sekin sijoitus oli tullut monen mutkan ja vaikeuden kautta. Alkuvaiheessa kisaa Rosbergilla ei juurikaan ollut ongelmia nousta tavallisille ajosijoilleen, mutta varikkokäynnin jälkeen Rosberg ajautui leveäksi ja samalla auton sytytys alkoi pätkiä.

Sitten moottorin käyntikierrokset tippuivat vain 10 200:seen ja lopulta alle 9000 kierroksen. Leeukopissa Rosbergin moottori oli eräässä vaiheessa sammua kokonaan, mutta Rosberg sai auton pysymään käynnissä vähentämällä kaasua ja yleensäkin moottorin korkeaa lämpötilaa viilentämällä. Onneksi myös rata-alueen pienet, mutta vankat tuulet saivat puhallettua pois hiekkaa jäähdyttimistä. Derek Warwickin etumatkalle Rosberg ei voinut mitään, mutta Eddie Cheeverin hän pystyi ohittamaan kilpailun viime hetkillä. Rosbergin mukaan moottori oli kerrassaan mainio ja Frank Williamskin vain suitsutti uutta turbomoottoria.

Tosin testeissä ei juuri oltu edetty mikä oli vielä pieni harmi. Toisaalta heti kilpailun jälkeen Rosbergin voimattomuuskohtaus uusiutui jälleen ja tällä kertaa Rosberg ei ottanut riskejä. Hän yksinkertaisesti ei viitsinyt vastata perässään juokseville ulkomaan tai peräti paikan päälle asti vaivautuneen YLE:n reportterien kysymyksiin juurikaan ja toivotti suomalaiselle tv-yleisölle hyvät joulut ja poistui paikalta suurin piirtein yhtä nopeasti kuin Niki Lauda oman keskeytyksensä jälkeen.

Rosbergin hakeuduttua uusiin tutkimuksiin selvisi, että Rosbergin terveysongelmat johtuivat munuaisviasta ja lääkäri määräsi potilaalleen täydellisen kuuden viikon levon. Frank Williamsin oli annettava vastuuta enemmän Jacques Laffitelle ja poistuvalle testikuljettaja Jonathan Palmerille ensi kauden testeistä Rosbergin sairasloman aikana. Pian Rosberg yllättikin kaikki menemällä Mauritiuksella Gesine Dengelin kanssa naimisiin ja jatkoa siitäkin tarinasta seuraisi. Kaiken kaikkiaan Rosbergin arvostus oli Suomessakin muuttunut varsin paljon jo kauden 1983 aikana yleensäkin ja uusia autourheilusta kiinnostuvia faneja Rosberg oli saanut vaikka kotimaan lehdissä ihmeteltiinkin Matti Lammin ja Keken kilpajuoksua Johannesburgin alueella.:eek:
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Eddie Cheeverillä oli ollut melkoisen vaikea iltapäivä Kyalamissa ja hän ei ollut juurikaan kovinkaan iloinen ajoistaan. Moottorivaurio oli piinannut miestä lähes koko kilpailun ajan ja hän ei ollut missään vaihessa kilpailua viidettä sijaa korkeammalla. Kaiken päätteeksi Cheever joutui Renaultin päällikköryhmän vihan kohteeksi ja lopulta kuutospaikan saalistanut La Regien amerikkalainen mannekiini ja erään ranskalaisen sanoin Prostin Sylikoira ei ollut purrut tarpeeksi vihollisiaan ja oli vain tyytynyt haukkumaan heitä. Sen myötä Cheever sai potkut tallista tavalla jota pidettiin törkeänä ja osin vääränäkin ratkaisuna. Toisaalta Renault Sport oli ennenkin tehnyt radikaaleja ratkaisuja niin hyvässä kuin pahassakin.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Andrea de Cesaris ja Alfa Romeo olivat Brabhamin jälkeen kenties onnellisimmat Kyalamin kilpailun suorituksestaan. Rooman mies ei ollut missään vaiheessa antanut ohjausvaurionsa autossa pilata hänen kilpailuaan vaan oli ajanut monien kriitikoidenkin mielestä uransa parhaimman kilpailun yleisesti ottaen Etelä-Afrikan kilpailussa. Alussa de Cesaris oli ottanut huippulähdön ja oli neljäntenä ensimmäisen kierroksen täyttyessä. Sen jälkeen hän oli ryhtynyt taistelemaan Niki Laudan ja Patrick Tambayn kanssa kolmospaikasta. Myös Alain Prost oli liittynyt mukaan taistoon. Myöhemmin nähtyään, että vauhti ei riittänyt ja varikon kutsuessa Alfa Romeon miehistö teki varikolla tavallista parempaa jälkeä pysähdyksessä ja siten de Cesaris tippui kolmospaikalta vain viidenneksi ja aloitti hurjan takaa-ajon.

Myöhemmin pääsi neljänneksi ja kolmanneksi Tambayn ja Laudan keskeyttäessä. Viime hetkellä de Cesaris pääsi Piquetin ohi ja ainoa kriittinen puoli italialaiselta oli vain se, että miksi Piquet päästi hänet ohi vasta pari kierrosta ennen maalia? Muussa tapauksessa de Cesaris olisi omien sanojensa mukaan voittanut kilpailun, mutta eroa oli silti vielä 10 sekuntia ja kaksi kierrosta ennen maalia Patresen voitto oli ilman teknistä vikaa varma. Joka tapauksessa Alfa Romeolla oltiin tyytyväisiä joskin myös hieman surullisia.

Euroracingin puolelta oli tullut paineita vetäytyä mikäli voittoa ei kaudelta tulisi ja tallin johdolla oli kaikki työ tehtävänä, että Marlboro Italia tai Autodelta tukisi vielä seuraavallakin kaudella sen ponnisteluja. Kaikkiaan tunnelma oli kuitenkin upea ja de Cesarisille annettiin kaikki kehut päivän hyvästä työstä tallille. Sen sijaan Mauro Baldille kisa ja sen keskeytys tiesivät hänelle potkuja tallista. Andrean tallikaveriksi haluttiin nostaa Alan Jones, Emerson Fittipaldi, Carlos Reutemann tai Eddie Cheever. Paljon oli vielä Alfa Romeonkin osalta edessä. Etenkin mitä tuli Renaultin nostattamaan protestiin Brabhamin laillisuudesta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Tolemanille ja Derek Warwickille kauden 1983 päätösosakilpailu oli ollut jossain määrin varsin yksinäistä puurtamista vaikka alkuvaiheessa totta kai taistelua riitti ja myöhemminkin pistesijojen paremmat pistemäärät olivatkin työn ja tuskan takana saavutettavaksi. Suoranopeutta autosta puuttui ja tallikaveri Bruno Giacomelli tuntui jossain määrin jälleen alkuvaiheessa nopeammalta kuljettajalta ennen starttiongelmiaan ja sittemin seurannutta takarivin miesten kanssa kamppailua.

Warwickin onnistui kuitenkin pitää auto Keke Rosbergin ja Eddie Cheeverin edellä loppuvaiheessa kisaa ja täydentää Tolemanin hieno pisteputki nelospaikkaan. Warwickia houkuteltiin kuitenkin edelleen moneen talliin ja Alex Hawkridgen mukaan talli aikoi tehdä kaikkensa Warwickin jäämiseen, mutta ei aikonut myöskään estää häntä väkisin lähtemästä tallista. Giacomellille vuorostaan talli oli jo antamaisillaan lähtöpassit tallista. Etenkin kun Giacomelli oli Teo Fabin kauden 1982 tyyliin arvostellut tallia Warwickin suosimisesta ja muutenkin ollut ajoittain suorituksiinsa nähden käytökseltään täysi pässinpää. Toisaalta Candylla oli jälleen sanottavansa siinäkin sopassa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Vuoden 1983 Kyalamissa mielenkiintoisimman ja näyttävimmän ajon järjesti Danny Sullivan Tyrrelillä. Varsin yksitoikkoisen Cossyliigan taistelu kulminoitui Sullivanin ja tallitoveri Michele Alboreton väliseksi välienselvittelyksi. Poikkeuksellisesti kilpailun alkuvaiheessa Sullivan sai yhtä epätavallisen huonon lähdön ja hetken aikaa Sullivan ajeli sijalla 23. Sen jälkeen hän selvitteli kymmenkunta kierrosta takariveissä välejään usean kuskin kanssa ja oli vasta 19:sta kierroksella 10.

Sen jälkeen Sullivan aloitti jälleen oman tasonsa mukaisen ajamisen ja alkoi raivata tieltään muita kuljettajia kasvavaa vauhtia kunnes saavutti tallitoverinsa Alboreton. Sen jälkeen kilpailu Cossyliigan kuninkuudesta huipentuikin lähinnä Alboreton ja Sullivanin väliseksi kaksintaisteluksi. Molemmat ohittivat toisensa monta kertaa kamppailun kestäessä ja ajotyylien erot tulivat selvästi näkyviin. Siinä missä Alboreto ajoi taistelun aikana selvästi jouheammalla, sulavalla linjalla erittäin kovaa niin Sullivan vuorostaan ajoi aitoamerikkalaiseen tyyliin voimakkaasti luistattaen autoaan mutkasta mutkaan ja jatkaen rajua runttaustaan kierros toisensa perään.

Siinä missä Alboreto yleisesti ottaen pysytteli Sullivanin edellä radan helpommilla osuuksilla niin Sullivan menestyi kamppailun aikana erityisesti radan takaosien vaikeissa mutkissa missä monet kuljettajat valittivat ohitusten vaikeutta. Sullivan suosi ohituslinjoissaan erityisesti radan hitaimpia mutkia ja samalla erittäin vaikeaa Leeukopia. Molemmat kuljettajat myös osuivat jälleen toisiinsa kamppailun kestäessä. Molemmilla kuljettajilla oli näyttöhaluja ja samalla myös katkeraa kamppailua lähinnä koko kauden kestäneen tallitilanteen johdosta. Kamppailun kestäessä Marc Surer pääsi eräässä vaiheessa myös molempien kuljettajien edelle ja sittemmin vielä kerran ennen konehuoliaan Sullivanin edelle.

Lopulta kierroksella 60 Alboreto oli sijalla 8 ja Sullivan sijalla 9 kun Alboreton kone hajosi. Sen jälkeen Sullivan jatkoi taivaltaan ja pääsi vielä seiskapaikalle ohittamalla Marc Surerin hetkeä myöhemmin ja Niki Laudan Clubhouseen pysähtyneen McLarenin. Seiskapaikalla Sullivan näytti löysäävän ja pysyvän lähes loppuun asti normivauhdissa. Kierroksella 75 eli pari kierrosta ennen maalia Sullivan tuli vielä yllättäen välitankkaukseen ja renkaanvaihtoon. Huippunopeilla Goodyearin D-seoksilla Sullivan oli radan nopein mies kilpailun aivan loppuvaiheissa. Hieman aiemmin häntä nopeampia olivat olleet vain Niki Lauda ja Nigel Mansell joista erityisesti jälkimmäinen tuntui kärsimyksistään huolimatta pitävän vauhtia loppuun asti. Laudan ja Mansellin kierrokset olivat olleet kisan toiseksi ja kolmanneksi nopeimmat.

Kilpailun jälkeen Sullivan oli jokseenkin pettynyt. Erityisesti kun yllätystaktiikka ei tuonut pistettä ja Sullivanin mielestä heidän olisi pysähtyä paljon aiemmin kuin mitä pysähtyivät. D-seosten kestävyys ei kuitenkaan ollut huipputasoa ja Tyrrellin yleinen välitankkauksen mahdollinenkin käyttö kaudella 1983 perustui juurikin äärimmäisen nopeaan kisan loppujakson spurttiin jonka tuloksena pisteitä olisi ollut mahdollista saavuttaa. Samalla Sullivanin pysähdys oli vasta toinen Tyrrellin osalta koko kaudelta välitankkauksen osalta.

Edellinen oli tapahtunut Zandvoortissa Alboreton tekemänä ja silloin Alboreto oli saavuttanut pisteen. Huippuvauhdistaan huolimatta loppukirin uskomattomuus johtui tietyin osin myös vauhtiaan löysänneistä Turbomafian kuljettajista eli Keke Rosbergistä ja Eddie Cheeveristä. Vaikka Sullivan olisi päässytkin heidän ohitseen niin hänen olisi silti pitänyt ohittaa heidät ainakin vielä kerran sillä Sullivan oli ollut Alboreton tapaan heistä kierroksen jäljessä. Osin Rosbergin ja Cheeverin oli helppoa ohittaa heidät turbojen lisäksi kierroksella myös siitä syystä, että Tyrrellin tappelukukot pilasivat keskinäisellä taistelullaan mahdollisuutensa pisteille.

Monien mielestä Sullivan oli kuitenkin ajanut miehen lailla kilpailussa ja jossain määrin ensimmäistä kertaa sitten Monacon ja tietyin ehdoin Detroitin jälkeen myös todella näyttävästi pistevauhdissa. Tallikaveri Alboreton suorituksista ei monikaan ollut aivan yhtä suopealla mielellä. Italialaisen viimeinen Tyrrell-kilpailu oli muutenkin tiettyä katkeruutta täynnä kiitos osin liian aikaisin julkistetun Ferrari-sopimuksen. Vaikka Danny Sullivanin koko kausi 1983 oli tavallaan suuri pettymys niin ennätysten kirjaan mies sai silti nimensä pysähtyessään viimeisenä välitankkausmiehenä siinä vaiheessa koko f1:ssä. Seuraava välitankkauksen suorittanut kuljettaja ilman hylkäystä mitenkään oli Martin Brundle Brasilian Grand Prixissä kaudella 1994.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
McLarenin tarina John Watsonin kanssa alkoi olla päätöspisteessään heti Kyalamin kilpailun jälkeen. Kauden 1983 kilpailun jälkeisissä testeissä McLarenilla oli yllätys hihassaan. Marlboro oli kutsunut kokoon nuorten kuljettajien testit ja näissä testeissä ajoivat Englannin F3-sarjan menestyneimmät kuljettajat. Nämä kuljettajat olivat Ayrton Senna, Martin Brundle ja Stefan Bellof. Näistä kuljettajista viimemainitulla piti olla jo aiemmin syyskuussa testit McLarenin kanssa ja jopa kisadebyytti ylimääräisellä McLarenilla Brands Hatchissa, mutta tuolloin hänen tulolleen ei ymmärrystä ollut.

Nuoria sankareita paimentamaan jäi John Watson joka tietenkin näytti kaapin paikan nuorisolle, mutta se ei ollut shown pääasia. Suurimmaksi uutiseksi nousi jo tuolloin nuoren brasilialaisen Sennan kyvyt suostutella Ron Dennisiä antamaan hänelle vielä yksi näyttöajo yhden pieleen menneen yrityksen jälkeen ja seuraavalla näyttöajolla Senna oli melkein yhtä nopea kuin testeissä muutenkin ajanut ja erittäin kokenut Watson ja nuorisokolmikon ylivoimaisesti nopein. Ron Dennis tiesi, että hänellä oli käytössään tulevaisuuden superlahjakkuus. Toisaalta taas Watsonille piti kuitenkin pian osata sanoa kyllä tai ei vastaukseksi hänen kauden 1984 jatkosopimukseensa. Belfastin Tiikeri tähyili myös uusia saalistusmaita Lotusilta ja Tolemanilta. Brabham oli totta kai myös vaihtoehto pahimman varalta.

Sennan osalta Dennis tarjosi hänelle välittömästi testikuljettajan sopimusta, mutta se ei käynyt Sennalle. Senna vaati itselleen kisakuljettajan paikkaa ja Dennisin piti selittää kiihkeälle nuorelle miehelle, että kaikesta hänen osoittamastaan lahjakkuudesta huolimatta hän ei saisi kisakuskin paikkaa McLarenilta. Lopulta Senna tajusi vaatineensa liikaa, mutta odotti Dennisiltä jonkinlaista vastapalvelusta paikan luovuttamisesta muille. Testipaikkaa Senna ei halunnut sillä hän ei halunnut f1-uransa koostuvan yhdestä tai kahdesta hassusta yrityksestä mahdollisesti jopa vuosien päästä testipaikasta. Tällä tavalla tultiin f1:siin kirjoittamaan myöskin oma palanen historiaa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Riccardo Patreselle Kyalamin voitto oli tervetullut asia ja Padovan mies vakuutti, että hänen tallipaikkansa ei olisi vaarassa. Todellisuudessa voitto antoi Patreselle vain hetkellisen hengähdystauon. Kaikkiaan Bernie Ecclestonea kismitti se, että Patreselle Kyalamin voitto oli yleensä vasta toinen pistesijoitus koko miehen osalta kaudella ja lisäksi italialainen oli menettänyt kaksi osakilpailuvoittoa teknisen taitamattomuuden osalta. Sopimusneuvottelut eivät myöskään olleet iloisia sillä Patrese ei suostunut alentamaan jo entisestään pienempää palkkaansa enempää.

Samalla Brabham-talli oli joutunut tässä vaiheessa jo syytösten kohteeksi tallimääräysten käytöstä, kilpailun järjestelystä ja koko urheilulajin pettämisestäkin puhuttiin koska Nelson Piquet ei kuulemma ajanut miehen lailla mestaruudesta.:eek: Mitä urheilun pettämiseen tuli niin huomattavasti vakavampi syytös Brabhamia kohtaan olisi kuitenkin vielä tulossa...
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kyalamin kilpailun jälkeen oli selvää, että suurin ilo kilpailun päätteeksi oli kuitenkin Brabhamin tallilla ja Nelson Piquetillä. Monien mielestä hän oli vihdoin ja viimein aivan täysin kiistattomasti saavuttanut maailmanmestaruuden sillä kauden 1981 maailmanmestaruus oli jossain määrin tuntunut tulleen Carlos Reutemannin epäonnen ja myös FISA:n ja FOCA:n väliltä hylätyn kauden 1981 Etelä-Afrikan Grand Prixin takia.

Samalla tuolloin erikoisuuden huipentumana Piquet oli ajaa Las Vegasissa ulos radalta vielä aivan kilpailun lopussakin silkan kunnon puutteen takia tai oikeammin tuolloin iskeneen lämpöhalvauksen ja pahoinvoinnin takia. Brabham oli tallina ollut viimeisen kolmen kilpailun ajalta kiistaton ykkönen radalla ja oikeastaan jossain määrin aina Silverstonesta lähtien Brabham oli ollut voittovauhdissa, mutta erinäiset tekniset kiusantekijät ja Alain Prost löivät kapuloita rattaisiin.

Prost oli Belgiasta eteenpäin johtanut maailmanmestaruutta kuljettajien sarjassa, mutta kauden päätteeksi pieni suuri Brabham löi jättimäisen Ranskan valtion ylpeyden Renaultin. Turbopioneerit oli lyöty heidän omalla maaperällään ja vielä toista kertaa peräjälkeen myös valmistajien sarjassa. BMW:n Paul Rosche oli äärimmäisen ylpeä hyvin tehdystä työstä ja muukin BMW:n johtoporukka alkoi katsoa tulevaisuutta voittoputkea silmällä pitäen.

Vuorostaan Ranskan lehdistö aloitti lähes inkvisitiomaisen vainon Prostia ja Gerard Larroussea kohtaan. Miten oli mahdollista, että Renault oli julistettu käytännössä jo huhtikuussa Ranskan lehdissä varmaksi maailmanmestariksi kaudella 1983 ja sen onnistui silti pettämään kaikki siihen kohdistetut odotukset? Miten oli mahdollista haaskata kaudesta 1977 lähtien yhteensä 120 miljoonaa dollaria saavuttamatta edes yhtä ainutta mestaruutta edes autonvalmistajien sarjassa?

Kysymykset sinkoilivat ja vaikka Alain Prost yritti olla johdonmukainen ja myöntää tappionsa lähtökohtaisesti niin kulisseissa kuohui. Prost syytti ensimmäisen kerran todella kunnolla tallia laiminlyönneistä ja Renault vuorostaan syytti häntä menetetystä mestaruudesta ja sanoi olevansa suostumatta Prostin ehdottamiin muutoksiin tallin sisällä. Samalla tallipäällikkö oli alustavasti valmis jopa heittämään Prostin tallista ulos koska tallia ei heidän siihen asti jo vajaat kaksi vuotta ollut ykkösnimi osannut kunnioittaa.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kyalamin kilpailun päätteeksi kaiken mediapelin oletettiin loppuvan varsin pian ja katseen kohdistuvan heti kauden jälkeisiin ensimmäisiin testeihin samalla radalla. Ikävä kyllä näin ei käynyt. Renault päätyi katkeraan protestiratkaisuun Brabhamia kohtaan ja maailmanmestaruus vaikuttaisi taas kerran menevän mediapeliksi kabineteissa. Jean Sage ja Gerard Larrousse syyttivät tärkeimmän kilpailijansa autojen käyttäneen luvatonta rakettipolttoainetta autoissaan ja muutenkin kilpailleen luvattomalla kalustolla pitkin kautta.

Bernie Ecclestone vuorostaan kielsi jyrkästi ajattaneensa laittomia autoja kauden 1983 kilpailuissa. Tuomariston mielestä asia ei alustavasti ollut kovin vakava, mutta La Regien asenne tilanteeseen sai tuomariston tutkimaan asiaa. Näytelmän kestäessä kulissien takana käytiin sanasotaa suuntaan ja toiseen ja se näytti vaikuttavan myös tuleviin väleihin niin kuljettajien kuin kiistaosapuolena olleiden tallien jäsenten kesken. Renaultin syytteet Brabhamia kohtaan koskivat alustavasti monia asioita mutta lopulta jäivät kuitenkin vain kahden vaatimuksen varaan.

Näistä ensimmäinen ja huomattavasti toista jyrkempi vaatimus koski Brabhamin hylkäystä koko 1983 MM-sarjasta johtuen tallin kaluston laittomuudesta ja laittomuusepäilyistä lukuisia kertoja kauden aikana. Max Mosley piti Sagen vaatimusta tekopyhänä ja sanoi varmasti haastavansa siinä tapauksessa Renaultin omat autot laittomuusepäilyistä. Etenkin kun Renaultin Alain Prost oli ollut enemmän tuomariston kuulusteltavana kaudella kuin mitä Nelson Piquet oli ollut.

Lopulta Renault suostui yleisen painostuksen edessä lieventämään kantaansa, mutta vain hieman. Tallin mielestä muut Brabhamin osalta ajetut kilpailut olivat kaudella 1983 ehkä olleet laillisia tai laittomia ja viime kädessä niin pitkän aikavälin rangaistuksen langettamisesta olisi luonnollisesti kohtuutonta haittaa elinkeinoaan harjoittavalle tallille.:eek:

Pidettyään tuomariston edessä poliittisen loppupuheenvuoronsa Larrousse vaati kuitenkin, että erityisesti Etelä-Afrikan osakilpailusta 1983 Brabham-talli hylättäisiin lopputuloksista. Yhdenkin osakilpailun hylkäys olisi tuonut Prostille poliittisella pelillä mestaruuden ja tätä Brabham vastusti kaikin keinoin. Renaultin mielestä näyttö syyllisyydestä oli nimenomaan Kyalamin osalta kiistaton eikä talli aikonut vetäytyä sen enempää puheenvuorostaan. Panokset olivat kovat.

Brabham sanoi jatkavansa myönteisen päätöksen tullessa Renaultille loppuun asti valitusvyöryään ja samalla tallien enemmistö vastusti mestaruuden luovuttamista Renaultille. Etenkin kun myös Renault oli käyttänyt ns. Laitonta Viidakkomehua autojensa piristeinä ja useat muutkin turbotallit olivat ryhtyneet niitä säännöllisesti käyttämään. Aika-ajojen erikoispolttoaineita oli muutenkin käytetty jo muutaman vuoden ajan varsin yleisesti joten tallit eivät käsittäneet pääsääntöisesti siitä syntynyttä kohua.

Tosin kohun aiheutti enemmänkin polttoaineessa käytetyt tai väitetysti sisältyneet lisäaineosat joita käytettiin Toisen Maailmansodan aikaisissa hävittäjälentokoneissa. Pahimmillaan puhuttiin jälleen uudesta FISA:n ja FOCA:n välisestä sodasta. Lievimmillään taas Renault saisi itse kärsiä mahdollisuuksiensa menemisestä ja koko laji saisi ainakin jonkinlaisen paluun normaaliin aikakauteen ilman enemmän tai vähemmän liikaakin käytyjä poliittisia kädenvääntöjä mistä laji oli kärsinyt oikeastaan jo tuolloin melkein 20 vuotta.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Laitetaan seuraavaksi Brabhamin mahdollisesta täyshylkäyksestä seuranneet sijoitukset kuljettajien MM-sarjasta kaudelta 1983. Pisteissä ei oteta huomioon tapahtumattomia keskikauden bensajärjestelmän protesteja jotka olisivat olleet erittäin edullisia Keke Rosbergin ja John Watsonin kannalta. Tässä kuitenkin pisteitä ja sijoituksia:

Alain Prost 60 pistettä

Rene Arnoux 51 pistettä

Patrick Tambay 46 pistettä

Keke Rosberg 31 pistettä

Eddie Cheever 30 pistettä

John Watson 23 pistettä

Andrea de Cesaris 19 pistettä

Niki Lauda 19 pistettä

Jacques Laffite 18 pistettä

Derek Warwick 16 pistettä

Nigel Mansell 13 pistettä

Michele Alboreto 10 pistettä

Marc Surer 8 pistettä

Danny Sullivan 5 pistettä

Mauro Baldi 5 pistettä

Elio de Angelis 3 pistettä

Bruno Giacomelli 3 pistettä

Manfred Winkelhock, Jean-Pierre Jarier, Johnny Cecotto, Thierry Boutsen ja Chico Serra olisivat saavuttaneet kukin yhden pisteen.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Laitetaan seuraavaksi tallien sijoitukset oletetusti ilman Brabhamia suurimman mahdollisen rangaistuksen myötä:

Ferrari 97 pistettä

Renault 90 pistettä

Williams 49 pistettä

McLaren 42 pistettä

Alfa Romeo 24 pistettä

Toleman 19 pistettä

Lotus 16 pistettä

Tyrrell 15 pistettä

Arrows 10 pistettä

Theodore, Ligier ja ATS olisivat saaneet kukin yhden pisteen.
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Lievimmillään Renaultin vaatiman lopputuloksen muutoksen myötä Kyalamin tulokset olisivat Brabhamien hylkäyksen jälkeen näyttäneet tältä:

Andrea de Cesaris olisi voittanut kilpailun ja Derek Warwick olisi ollut toinen ja Keke Rosberg kolmas. Eddie Cheever olisi ollut neljäs ja Danny Sullivan viides ja Marc Surer kuudes. Loput sijoittuneet kuljettajat olisivat olleet Thierry Boutsen, Jean-Pierre Jarier, Niki Lauda, Kenny Acheson, Nigel Mansell ja Raul Boesel.
 

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kuljettajien MM-Sarjassa Kyalamin yksittäisen osakilpailun hylkäyksen jälkeen tilanne olisi ollut tämänkaltainen:

Alain Prost 57 pistettä

Nelson Piquet 55 pistettä

Rene Arnoux 49 pistettä

Patrick Tambay 40 pistettä

Keke Rosberg 31 pistettä

Eddie Cheever 25 pistettä

John Watson 22 pistettä

Andrea de Cesaris 19 pistettä

Niki Lauda 12 pistettä

Derek Warwick 12 pistettä

Jacques Laffite 11 pistettä

Michele Alboreto 10 pistettä

Nigel Mansell 10 pistettä

Marc Surer 5 pistettä

Riccardo Patrese 4 pistettä

Danny Sullivan 4 pistettä

Mauro Baldi 3 pistettä

Elio de Angelis 2 pistettä

Johnny Cecotto 1 piste

Bruno Giacomelli 1 piste
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Tallien tilanne vain yksittäisen osakilpailun hylkäyksen jälkeen olisi vuonna 1983 ollut tämänkaltainen:

Ferrari 89 pistettä

Renault 82 pistettä

Brabham 59 pistettä

Williams 42 pistettä

McLaren 34 pistettä

Alfa Romeo 22 pistettä

Tyrrell 14 pistettä

Toleman 13 pistettä

Lotus 12 pistettä

Arrows 5 pistettä

Theodore 1 piste
 
Viimeksi muokattu:

CCMK

Well-known member
Liittynyt
9.11.2009
Viestit
15209
Kiistely Brabhamin mahdollisen hylkäyksen keskellä jatkui ja lopulta tilanne kärjistyi tallipäälliköiden, toiminnanjohtajien ja koko lajin tärkeimpien ihmisten kokoukseen FIA:n Maailmanneuvoston eteen. Normaaliin käsittelyyn nähden poikkeuksellisen nopeasti pidetyssä kokouksessa mielipiteet sinkoilivat tiheään kuin tulikärpäset ja koviltakaan kannanotoilta ei vältytty. Lopulta asia oli lajin johtohenkilöiden käsissä pitkälti sillä Maailmanneuvoston päätöksestäkään ei päästy järkevään yksimielisyyteen ja asian vienti uhkasi kärjistyä marraskuulle ja jopa joulukuulle 1983 saakka muutenkin. Nopeita ratkaisuja vaadittiin ja niihin yritettiin saada jonkinlainen kompromissi.

McLarenin Ron Dennis ja Williamsin Frank Williams yrittivät vain saada etäisyyttä koko asiaan, mutta heidänkin päätöslauselmassaan Brabham oli syytön. Sen sijaan Renaultin osalta yllätys oli Ferrarin pidättyneisyys ja jopa FISA:n pomojenkin väliinpitämättömyys asiaan. Ainoastaan Ligier ja ATS tukivat Renaultia varauksettomasti ja Guy Ligierillä ja Günther Schmidtilläkin oli omat lehmänsä ohjassa. Kaiken kaikkiaan eri tallit päällikköineen äänestivät suurin piirtein tasan hylkäämisen ja säilyttämisen puolesta. Huomattavasti tiukemmaksi koitui äänestys juurikin yksittäisen kilpailun hylkäyksen osalta.

Lopulta päätös jäi ensin Bernie Ecclestonen ja sittemmin ehkä henkilöistä tärkeimmän eli Jean-Marie Balestren käsiin. Balestre oli tullut monien mielestä tunnetuksi Renaultin puolestapuhujana ja etenkin FOCA:n talleilla oli häneen parhaimmillaan edellisen kahden kauden ajalta vain auttava luottamus. Ken Tyrrellin mielestä koko lajin uskottavuus tulisi olemaan pilalla huonon päätöksen myötä ja taas kerran Tyrrellin omasta mielestä uskottavuus oli jo pilalla sillä jos Brabham kerran piti hylätä sarjasta niin miksi sitten Renault, Ferrari tai kukaan muukaan turbotalli ansaitsi mestaruutta laittoman auton takia.

Huonon päätöksen ja Renaultin mestaruuden varmistuessa Balestren vahvasti oletettu puolueellisuus autonvalmistajia kohtaan varmistuisi ja se syöksisi koko lajin turmion tielle. Toisaalta tulosten säilyttäminen aiheuttaisi varmasti kohua, mutta sitten se kohdistuisi vain Renaultiin ja takaisi sentään lajin päätösvallan säilymisen normaaleissa kantimissa. Balestrella oli edessä vaikea päätös sillä nyt ei ollut enää von Metternichin kaltaisia oppi-isiä neuvossa suurten muutosten edessä.

Balestre oli joutunut jo kauden 1981 Maranellon kokouksessa luovuttamaan hyvin niukasti mielipiteensä ja silloinkin vain koko autourheilun edun nimissä. Toisaalta Renaultin saaminen mestariksi ei olisi vastaavan kohun aiheutuessa ollut aivan niin vakava asia mutta se olisi myrkyttänyt lajin ilmapiirin pitkäksi aikaa ja tuhonnut valtavasti rauhantyötä autourheilun kuninkuusluokassa muutenkin. Niin tämän kuusissakymmenissä olevan ja suurista silmälaseistaan ja osin diktatuurisesta asenteestaan tunnetun ranskalaisen oli kyettävä ratkaisemaan eräs uransa vakavimpia ongelmia.

Ja kaiken tämän kestäessä eräällä tietyllä rintamalla Gerard Larrousse sai tietää Alain Prostin ja hänen oman vaimonsa välisestä suhteesta. Se riitti hänelle ja käytännössä huolimatta mahdollisesti tulevasta maailmanmestaruudestakin Prost tulisi saamaan kenkää sillä hän ei yksinkertaisesti sietänyt Prostia lähellään ymmärrettävistä syistä. Kohu oli kestänyt vain vajaan viikon verran kauden päätöksestä. Kyseinen päätös tulisi tuottamaan kohua ja mietintöjä jossain määrin näihin päiviin saakka. Henkeään pidätellen koko sali odotti Balestren ilmoitusta asiaan. Hylätäänkö Brabham lievemmän päätöksen mukaisesti yhdestä osakilpailusta vai ei? Mikä päätös olisi?

Se jäisi nähtäväksi.
 
Ylös