Categories
f1

Mitä F1-elokuvaa katsoa? 5 Formula Ykkösistä tehtyä elokuvaa

Formula 1 -aiheisia elokuvia on tehty yllättävän monia. Elokuvauutisten mukaan Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva on Titanic yli miljoonalla katsojallaan. Suomen elokuvasäätiön mukaan viime vuoden katsotuin elokuva oli Joker. Tässä listaamme kuitenkin parhaimmat F1-teemaiset elokuvat ja joukossa on monta hyvää vaihtoehtoa, jotka ovat katsomisen arvoisia.

Rush

Rush sijoittuu 1970-luvulle ja kertoo kahden legendaarisen Formula 1-kuljettajan, James Huntin ja Niki Laudan, välisestä kamppailusta. Heidän välinen kaksinkamppailunsa kestää aina alemmista kilpasarjoista maailmanmestaruustaistoon. James Hunt on vaalea ja hurmaava britti, formulakuljettajana sekä seuramiehenä varsinainen luonnonlahjakkuus. Niki Lauda on puolestaan rujon näköinen itävaltalainen, joka ei halua ottaa mitään ylimääräisiä riskejä. Heidän persoonallisuutensa ovat vastakkaiset ja saavat ihmiset seuraamaan lajia, vaikka he eivät muuten siitä niin välittäisikään. Kaksikon välinen kamppailu huipentuu vuoden 1976 Formula 1-kauteen. Kyse on viihdyttävästä elokuvasta, jossa pääsee tuntemaan Formula 1:n huumaa hienoin ääniefektein.

Senna

Ayrton Sennan kuolonkolari on vielä tänä päivänäkin monen formulafanin muistissa. Ayrton Senna menehtyi 1.5.1994 San Marinon osakilpailussa Imolan radalla, kun hänen autonsa suistui ja sen ripustus aiheutti hänelle kuolettavat päävammat. Hänen nimensä muistetaan yhä ja häntä pidetään edelleen parhaana rata-autoilijana. Sennasta on tehty tämä mielenkiintoinen dokumentti, jossa kerrotaan miehestä myytin takana. Tässä dokumenttielokuvassa on käytetty mielenkiintoista kuvamateriaalia, jota formuloita johtava FIA on luovuttanut tekijöiden käyttöön.

Mukana on myös erilaisten formulavaikuttajien haastatteluja ja mielipiteitä. Elokuva herättää katsojassaan myös kysymyksiä, kuten miksi asettaa itsensä alttiiksi jopa kuolemalle vain voitontahdon vuoksi. Elokuva on syvällinen ja lopun kuolonkolari liikuttaa varmasti paatuneempaakin katsojaa.

Grand Prix

Grand Prix on klassikkoelokuva, joka jokaisen F1-fanin pitäisi nähdä. Se kuvaa maailman ylistetyimpiä autokisoja, yhdeksän erillisen kisan Grand Prix -sarjaa, jossa paras palkitaan. Kyseinen elokuva on saanut myös kolme Oscar-palkintoa. Elokuvan näyttelijöihin kuuluvat James Garner, Yves Montand, Brian Bedford ja Antonio Sabàto, jotka esittävät ykköspaikasta taistelevia F1-kuskeja. Lisää kiemuroita tulee siitä, että myös heidän yksityiselämänsäkin ovat sidoksissa toisiinsa. Elokuvan ohjaaja on John Frankenheimer, joka käytti tuohon aikaan vielä harvinaista jaettua kuvaruutua. Sen avulla elokuvasta saatiin esiin kiihkeää dramatiikkaa sekä kuvakulmia, joiden avulla katsoja pääsi keskelle kiihkeitä tilanteita. Jos sinua kiinnostaa jännitys, kannattaa katsoa myös suositut kasinopelit.

1: Life on the Limit

1: Life on the Limit on dokumenttielokuva F1-maailmasta. Se kertoo kattavasti lajin alkuajoista lähtien, alkaen ajanjaksosta ennen toista maailmansotaa ja päätyen dramaattisiin tapahtumiin, kun lajin tähti Niki Lauda loukkaantui pahasti ja Ayrton Senna kuoli onnettomuudessa vuonna 1994. Tämä dokumenttielokuva kertoo formulakuljettajista, jotka ajoivat joka kisassa elämä panoksenaan sekä niistä, jotka taistelivat, jotta ajan saatossa liian vaaralliseksi muuttunut laji saataisiin muutettua kuljettajille vaarattomammaksi. Dokumentissa esillä ovat mm. Niki Lauda, Michael Schumacher sekä Lewis Hamilton. 

McLaren

McLaren-nimi on monille meistä tuttu Formula 1-maailmasta. Tässä elokuvassa pääsemme tutustumaan McLarenin brändin taustoihin. Kaikki lähti yhdestä Bruce-nimisestä uusiseelantilaisesta nuoresta miehestä, joka seurasi unelmaansa. Hän päätyi täysin vastoin odotuksia nostamaan autourheilutiiminsä suuruuteen ja nousi itse autourheilumestariksi ja juhlituksi voittajaksi. Brucen elämän loppu oli traaginen, mutta hänen legendansa elää McLaren-tallin myötä ja hänen visionsa, intohimonsa ja jatkuva uusien innovaatioiden luominen ovat asioita, joihin vielä nykyäänkin kaikissa autojen kehitykseen panostavissa talleissa  pysyvät ykkösasioina. Kyseessä on erittäin inspiroiva tarina nuoresta pojasta, jolla oli vaatimaton tausta, mutta omien kykyjensä avulla hän voitti autourheilueliitin.

Categories
f1

Miksi moottoriurheilu on niin suosittua Suomessa ja maailmalla?

Kahden viime vuosikymmenen aikana tapahtuneella teknologisella kehityksellä on ollut suora vaikutus urheiluun. Paitsi että se on helpottanut pelaajien ja joukkueiden elämää, se on myös lisännyt fanien kiinnostusta lajia kohtaan.

Kun enemmän urheilutapahtumia lähetetään tv:ssä ja netissä kuin koskaan aikaisemmin ja, kun urheilijat päivittävät sosiaalisen median tilejään jatkuvasti, fanit voivat saada tietoa turnauksista reaaliajassa painamalla vain muutamaa painiketta puhelimissaan. Tämän seurauksena yhä useammat ihmiset puhuvat ja ovat kiinnostuneita moottoriurheilusta, minkä seurauksena muun muassa vedonlyönti lajin ympärillä on nostanut suosiotaan paljon viime vuosina.

Eri urheilulajit houkuttelevat erityyppisiä faneja. Jalkapallon ja tenniksen kaltaisia urheilulajeja seuraavat melko tavalliset ihmiset. Moottoriurheilua sen sijaan ihailee aivan erityinen fani. Tässä kirjoituksessa haluankin siksi jakaa mikä moottoriurheilussa viehättää ihmisiä. Tarkastelen moottoriurheilun suosiota erityisesti suomalaisen rallifanin näkökulmasta.

  1. Vaarallisuus viehättää

Teknisesti katsottuna minkään urheilulajin harrastaminen ei ole turvallista. Historiassa on ollut monia tapauksia, kun pelaaja on päätynyt sairaalaan jalkapallo-ottelun jälkeen. Eräässä erityisen oudossa ja surullisessa tapauksessa yksi kriketin pelaaja kuoli pelin aikana tapahtuneen loukkaantumisen seurauksena. Näin siitä huolimatta, että harva meistä pitää krikettiä vaarallisena lajina.

Yksi syy sille, miksi fanit rakastavat moottoriurheilua niin paljon, on kuitenkin se, että siinä kuski uhmaa kuolemaa joka sekunti. Riippumatta siitä, mistä ja missä hän kilpailee, jokainen käännös tai ohitus voi johtaa onnettomuuteen. Ja vaarallisuus tietenkin viehättää ihmisiä.

  • Sosiaalinen ulottuvuus

Urheilun harrastamiseen tai seuraamiseen liittyy yleensä vahvasti myös sosiaalisuus. Moottoriurheilussa harrastajilla on paljon aikaa keskustella muiden fanien ja kuskien kanssa kisojen aikana. Tänä aikana he voivat puntaroida kaikenlaisia tapahtumia.

Moottoriurheilun ystävät viettävät paljon aikaa myös erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Sosiaalinen media tavoittaa erityisesti nuoria rallifaneja ja Neste Ralli tavoittikin kisaviikollaan jopa yli 90 miljoonaa ihmistä. Neste Rallin ja World Rally Championshipin (WRC) verkkosivustolla vieraili myös kiitettävän monta kävijää (yli 2 miljoonaa). Neste Ralli onkin tätä nykyään erityisesti suomalaisten nuorten miesten keskuudessa erittäin suosittu moottoriurheilutapahtuma.

  • Rahanteko mahdollisuudet

Suosikkipelaajasi tai -joukkueesi hurraaminen on yksi asia, mutta kun urheiluun, etenkin kilpa-ajamiseen liittyy niin paljon rahaa, monet fanit etsivät myös tapoja ansaita ylimääräistä rahaa sen kautta. Moottoriurheilusta voi aina toki lyödä vetoa ja johtavat vedonvälittäjät kattavat moottoriurheiluturnauksia melko laajasti.

Mutta moottoriurheilusta voi myös ansaita rahaa esimerkiksi kirjoittamalla. Yksi merkittävä syy moottoriurheilulajien suosiolle onkin se, että kiihkeät fanit voivat ansaita rahaa tekemällä erilaisia töitä lajin ympärillä.

  • Kilpailujen monipuolisuus

Moottoriurheilutapahtumia järjestetään maailmalla ja Suomessa joka vuosi. Osa tapahtumista on yksittäisiä kilpailuja, toiset puolestaan osakilpailuja. Kisat eroavat myös vaativuudeltaan ja niiden joukossa on vaihtoehtoja niin harrastajille kuin myös kokeneemmille kuskeillekin.

Maailmalla järjestetään erilaisia kansallisia kisoja ja maailmanmestaruuskilpailuja. Suurimmat kisat ovat tapahtumamaille merkittäviä. Rallikisat eroavat myös toisistaan paljon, mikä on omiaan lisäämään kiinnostusta lajia kohtaan. Osa kisoista on pidempiä, kun taas osa kisoista on lyhyempiä rallisprinttejä, joita ajetaan vain muutaman kilometrin pituisilla radoilla.

Itse ralliratoja on maassamme vajaa parikymmentä, mikä on varsin merkittävä määrä maailman mittakaavassa. Ei olekaan yllättävää, että rallikilpailuja järjestetään Suomessa ympärivuotisesti. Kuuluisin kilpailu Suomessa on Jyväskylän suurajot, joka tunnetaan nykyisin Neste Rallina.

Yhteenveto

On selvää, että moottoriurheilusta on tullut suositumpaa sosiaalisen median ansiosta. Sosiaalinen media ei kuitenkaan itsessään tee lajista suosittua, vaan lajin suosion takan on monia syvempiä syitä. Tässä vielä tiivistettynä joitain tärkeimpiä syitä sille miksi moottoriurheilu on suosittua maailmalla:

  • Vaarallisuus viehättää
  • Sosiaalinen ulottuvuus
  • Rahanteko mahdollisuudet
  • Kilpailujen monipuolisuus

Suomen maine formuloiden ja rallin supervaltana on hyvin tiedossa. Suomalaiset kuskit ovat pärjänneet rallissa loistavasti läpi historian, ja Suomi saavutti tasaisen varmaa menestystä Neste Rallissa varsinkin vuosina 2004–2007, jolloin Marcus Grönholm yhdessä Timo Rautiaisen kanssa voittivat Neste Rallin kaikkina edellä mainittuina vuosina. 

Tilanne on sama myös virtuaalimaailmassa. Jos tarkastelet mitä tahansa peliä tai virtuaalista kilpasarjaa, tulet luultavasti löytämään aina suomalaisen kärkijoukosta. Suomalaiset ovatkin todellista autourheilukansaa enkä usko, että tämä asia tulee muuttumaan tulevaisuudessa.

Mikä moottoriurheilussa vetoaa sinuun? Uskotko, että moottoriurheilun suosio tulee kasvamaan entisestään tulevaisuudessa? Osallistu keskusteluun jättämällä kommentti alle!