Categories
f1

Miksi moottoriurheilu on niin suosittua Suomessa ja maailmalla?

Kahden viime vuosikymmenen aikana tapahtuneella teknologisella kehityksellä on ollut suora vaikutus urheiluun. Paitsi että se on helpottanut pelaajien ja joukkueiden elämää, se on myös lisännyt fanien kiinnostusta lajia kohtaan.

Kun enemmän urheilutapahtumia lähetetään tv:ssä ja netissä kuin koskaan aikaisemmin ja, kun urheilijat päivittävät sosiaalisen median tilejään jatkuvasti, fanit voivat saada tietoa turnauksista reaaliajassa painamalla vain muutamaa painiketta puhelimissaan. Tämän seurauksena yhä useammat ihmiset puhuvat ja ovat kiinnostuneita moottoriurheilusta, minkä seurauksena muun muassa vedonlyönti lajin ympärillä on nostanut suosiotaan paljon viime vuosina.

Eri urheilulajit houkuttelevat erityyppisiä faneja. Jalkapallon ja tenniksen kaltaisia urheilulajeja seuraavat melko tavalliset ihmiset. Moottoriurheilua sen sijaan ihailee aivan erityinen fani. Tässä kirjoituksessa haluankin siksi jakaa mikä moottoriurheilussa viehättää ihmisiä. Tarkastelen moottoriurheilun suosiota erityisesti suomalaisen rallifanin näkökulmasta.

  1. Vaarallisuus viehättää

Teknisesti katsottuna minkään urheilulajin harrastaminen ei ole turvallista. Historiassa on ollut monia tapauksia, kun pelaaja on päätynyt sairaalaan jalkapallo-ottelun jälkeen. Eräässä erityisen oudossa ja surullisessa tapauksessa yksi kriketin pelaaja kuoli pelin aikana tapahtuneen loukkaantumisen seurauksena. Näin siitä huolimatta, että harva meistä pitää krikettiä vaarallisena lajina.

Yksi syy sille, miksi fanit rakastavat moottoriurheilua niin paljon, on kuitenkin se, että siinä kuski uhmaa kuolemaa joka sekunti. Riippumatta siitä, mistä ja missä hän kilpailee, jokainen käännös tai ohitus voi johtaa onnettomuuteen. Ja vaarallisuus tietenkin viehättää ihmisiä.

  • Sosiaalinen ulottuvuus

Urheilun harrastamiseen tai seuraamiseen liittyy yleensä vahvasti myös sosiaalisuus. Moottoriurheilussa harrastajilla on paljon aikaa keskustella muiden fanien ja kuskien kanssa kisojen aikana. Tänä aikana he voivat puntaroida kaikenlaisia tapahtumia.

Moottoriurheilun ystävät viettävät paljon aikaa myös erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Sosiaalinen media tavoittaa erityisesti nuoria rallifaneja ja Neste Ralli tavoittikin kisaviikollaan jopa yli 90 miljoonaa ihmistä. Neste Rallin ja World Rally Championshipin (WRC) verkkosivustolla vieraili myös kiitettävän monta kävijää (yli 2 miljoonaa). Neste Ralli onkin tätä nykyään erityisesti suomalaisten nuorten miesten keskuudessa erittäin suosittu moottoriurheilutapahtuma.

  • Rahanteko mahdollisuudet

Suosikkipelaajasi tai -joukkueesi hurraaminen on yksi asia, mutta kun urheiluun, etenkin kilpa-ajamiseen liittyy niin paljon rahaa, monet fanit etsivät myös tapoja ansaita ylimääräistä rahaa sen kautta. Moottoriurheilusta voi aina toki lyödä vetoa ja johtavat vedonvälittäjät kattavat moottoriurheiluturnauksia melko laajasti.

Mutta moottoriurheilusta voi myös ansaita rahaa esimerkiksi kirjoittamalla. Yksi merkittävä syy moottoriurheilulajien suosiolle onkin se, että kiihkeät fanit voivat ansaita rahaa tekemällä erilaisia töitä lajin ympärillä.

  • Kilpailujen monipuolisuus

Moottoriurheilutapahtumia järjestetään maailmalla ja Suomessa joka vuosi. Osa tapahtumista on yksittäisiä kilpailuja, toiset puolestaan osakilpailuja. Kisat eroavat myös vaativuudeltaan ja niiden joukossa on vaihtoehtoja niin harrastajille kuin myös kokeneemmille kuskeillekin.

Maailmalla järjestetään erilaisia kansallisia kisoja ja maailmanmestaruuskilpailuja. Suurimmat kisat ovat tapahtumamaille merkittäviä. Rallikisat eroavat myös toisistaan paljon, mikä on omiaan lisäämään kiinnostusta lajia kohtaan. Osa kisoista on pidempiä, kun taas osa kisoista on lyhyempiä rallisprinttejä, joita ajetaan vain muutaman kilometrin pituisilla radoilla.

Itse ralliratoja on maassamme vajaa parikymmentä, mikä on varsin merkittävä määrä maailman mittakaavassa. Ei olekaan yllättävää, että rallikilpailuja järjestetään Suomessa ympärivuotisesti. Kuuluisin kilpailu Suomessa on Jyväskylän suurajot, joka tunnetaan nykyisin Neste Rallina.

Yhteenveto

On selvää, että moottoriurheilusta on tullut suositumpaa sosiaalisen median ansiosta. Sosiaalinen media ei kuitenkaan itsessään tee lajista suosittua, vaan lajin suosion takan on monia syvempiä syitä. Tässä vielä tiivistettynä joitain tärkeimpiä syitä sille miksi moottoriurheilu on suosittua maailmalla:

  • Vaarallisuus viehättää
  • Sosiaalinen ulottuvuus
  • Rahanteko mahdollisuudet
  • Kilpailujen monipuolisuus

Suomen maine formuloiden ja rallin supervaltana on hyvin tiedossa. Suomalaiset kuskit ovat pärjänneet rallissa loistavasti läpi historian, ja Suomi saavutti tasaisen varmaa menestystä Neste Rallissa varsinkin vuosina 2004–2007, jolloin Marcus Grönholm yhdessä Timo Rautiaisen kanssa voittivat Neste Rallin kaikkina edellä mainittuina vuosina. 

Tilanne on sama myös virtuaalimaailmassa. Jos tarkastelet mitä tahansa peliä tai virtuaalista kilpasarjaa, tulet luultavasti löytämään aina suomalaisen kärkijoukosta. Suomalaiset ovatkin todellista autourheilukansaa enkä usko, että tämä asia tulee muuttumaan tulevaisuudessa.

Mikä moottoriurheilussa vetoaa sinuun? Uskotko, että moottoriurheilun suosio tulee kasvamaan entisestään tulevaisuudessa? Osallistu keskusteluun jättämällä kommentti alle!