Categories
f1

Mitä F1-elokuvaa katsoa? 5 Formula Ykkösistä tehtyä elokuvaa

Formula 1 -aiheisia elokuvia on tehty yllättävän monia. Elokuvauutisten mukaan Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva on Titanic yli miljoonalla katsojallaan. Suomen elokuvasäätiön mukaan viime vuoden katsotuin elokuva oli Joker. Tässä listaamme kuitenkin parhaimmat F1-teemaiset elokuvat ja joukossa on monta hyvää vaihtoehtoa, jotka ovat katsomisen arvoisia.

Rush

Rush sijoittuu 1970-luvulle ja kertoo kahden legendaarisen Formula 1-kuljettajan, James Huntin ja Niki Laudan, välisestä kamppailusta. Heidän välinen kaksinkamppailunsa kestää aina alemmista kilpasarjoista maailmanmestaruustaistoon. James Hunt on vaalea ja hurmaava britti, formulakuljettajana sekä seuramiehenä varsinainen luonnonlahjakkuus. Niki Lauda on puolestaan rujon näköinen itävaltalainen, joka ei halua ottaa mitään ylimääräisiä riskejä. Heidän persoonallisuutensa ovat vastakkaiset ja saavat ihmiset seuraamaan lajia, vaikka he eivät muuten siitä niin välittäisikään. Kaksikon välinen kamppailu huipentuu vuoden 1976 Formula 1-kauteen. Kyse on viihdyttävästä elokuvasta, jossa pääsee tuntemaan Formula 1:n huumaa hienoin ääniefektein.

Senna

Ayrton Sennan kuolonkolari on vielä tänä päivänäkin monen formulafanin muistissa. Ayrton Senna menehtyi 1.5.1994 San Marinon osakilpailussa Imolan radalla, kun hänen autonsa suistui ja sen ripustus aiheutti hänelle kuolettavat päävammat. Hänen nimensä muistetaan yhä ja häntä pidetään edelleen parhaana rata-autoilijana. Sennasta on tehty tämä mielenkiintoinen dokumentti, jossa kerrotaan miehestä myytin takana. Tässä dokumenttielokuvassa on käytetty mielenkiintoista kuvamateriaalia, jota formuloita johtava FIA on luovuttanut tekijöiden käyttöön.

Mukana on myös erilaisten formulavaikuttajien haastatteluja ja mielipiteitä. Elokuva herättää katsojassaan myös kysymyksiä, kuten miksi asettaa itsensä alttiiksi jopa kuolemalle vain voitontahdon vuoksi. Elokuva on syvällinen ja lopun kuolonkolari liikuttaa varmasti paatuneempaakin katsojaa.

Grand Prix

Grand Prix on klassikkoelokuva, joka jokaisen F1-fanin pitäisi nähdä. Se kuvaa maailman ylistetyimpiä autokisoja, yhdeksän erillisen kisan Grand Prix -sarjaa, jossa paras palkitaan. Kyseinen elokuva on saanut myös kolme Oscar-palkintoa. Elokuvan näyttelijöihin kuuluvat James Garner, Yves Montand, Brian Bedford ja Antonio Sabàto, jotka esittävät ykköspaikasta taistelevia F1-kuskeja. Lisää kiemuroita tulee siitä, että myös heidän yksityiselämänsäkin ovat sidoksissa toisiinsa. Elokuvan ohjaaja on John Frankenheimer, joka käytti tuohon aikaan vielä harvinaista jaettua kuvaruutua. Sen avulla elokuvasta saatiin esiin kiihkeää dramatiikkaa sekä kuvakulmia, joiden avulla katsoja pääsi keskelle kiihkeitä tilanteita. Jos sinua kiinnostaa jännitys, kannattaa katsoa myös suositut kasinopelit.

1: Life on the Limit

1: Life on the Limit on dokumenttielokuva F1-maailmasta. Se kertoo kattavasti lajin alkuajoista lähtien, alkaen ajanjaksosta ennen toista maailmansotaa ja päätyen dramaattisiin tapahtumiin, kun lajin tähti Niki Lauda loukkaantui pahasti ja Ayrton Senna kuoli onnettomuudessa vuonna 1994. Tämä dokumenttielokuva kertoo formulakuljettajista, jotka ajoivat joka kisassa elämä panoksenaan sekä niistä, jotka taistelivat, jotta ajan saatossa liian vaaralliseksi muuttunut laji saataisiin muutettua kuljettajille vaarattomammaksi. Dokumentissa esillä ovat mm. Niki Lauda, Michael Schumacher sekä Lewis Hamilton. 

McLaren

McLaren-nimi on monille meistä tuttu Formula 1-maailmasta. Tässä elokuvassa pääsemme tutustumaan McLarenin brändin taustoihin. Kaikki lähti yhdestä Bruce-nimisestä uusiseelantilaisesta nuoresta miehestä, joka seurasi unelmaansa. Hän päätyi täysin vastoin odotuksia nostamaan autourheilutiiminsä suuruuteen ja nousi itse autourheilumestariksi ja juhlituksi voittajaksi. Brucen elämän loppu oli traaginen, mutta hänen legendansa elää McLaren-tallin myötä ja hänen visionsa, intohimonsa ja jatkuva uusien innovaatioiden luominen ovat asioita, joihin vielä nykyäänkin kaikissa autojen kehitykseen panostavissa talleissa  pysyvät ykkösasioina. Kyseessä on erittäin inspiroiva tarina nuoresta pojasta, jolla oli vaatimaton tausta, mutta omien kykyjensä avulla hän voitti autourheilueliitin.